PATRIK ENGELLAU: Naturen är god

Nu, alla barn, så blir det barnprogram. Jag börjar med en riktigt svår fråga. Är naturen god eller ond? Va? Ingen sträcker upp handen! Men känn efter då. Vad tycker du, Marcus? Är naturen god eller ond? Kom ihåg att ni måste tänka själva och inte lyssna på gamla stofiler som jag. Det är ju ni som står för framtiden.

Ja men naturen är ju ond, svarar Marcus.

Jaså, minsann. Och varför tror du det, Marcus?

Jo men jag såg en video på YouTube, säger Marcus. Det var en dokumentär om aphannar. En hanne hade alla honorna och så kom en annan hanne och ville döda honom och ta alla honorna och sedan döda apungarna så han kunde få egna ungar med honorna.

Jaså. Du ska inte tro allt du ser på nätet, Marcus. Nätet stinker av förtal och falska sanningar och hot och hat. Antagligen hade någon anlagt en fabrik på apornas habitat så att aporna inte fick mat nog och därför blivit vansinniga av hunger och förvandlats till kannibaler. Du måste behålla ditt medfödda kritiska sinnelag, Marcus! Ni andra barn, då? Menar ni att naturen är god eller ond? Ja, Lisa, vad säger du?

Ja men jag vet att naturen är god.

Hur kan du veta det, Lisa? Observera att jag inte säger emot dig, jag undrar bara hur du kunde komma fram till en så mogen ståndpunkt.

Ja men det står ju så på Bregott-paketen. ”Naturen är god”, står det.

Och har du utövat källkritik, Lisa?

Jag bad min pappa att källkritisera Bregott-paketet. Han sa att det är 65 procent mjölkfett och 35 procent rapsolja och det blir 100 procent så det kan inte vara fejk njus.

Väldigt fint jobbat, Lisa. Vad vill du, Marcus?

Det är inte bara aphannar som vill döda varandra i naturen för det har jag också sett på YouTube. I naturen äter nästan alla djuren varandra. Dom törs knappt gå ut på morgonen för då kan dom bli uppätna. Min mamma säger att människor inte skulle klara sig en vecka i naturen för att den är så farlig. Vi skulle bli som djuren och äta varandra. Det är bara för att vi har så mycket olja och kärnkraft så vi kan bygga vägar och bilar och gator och varma hus och slippa naturen på nära håll. Annars skulle vi också gå under som aphannarna säger min mamma.

Men Marcus! Är din mamma fascist?

Jag vet inte. Blir man fascist om man ser på YouTube?

Ja, Marcus. Nästa alla som ser på YouTube blir fascister. Ja, Lisa?

Det säger min pappa också. Han skulle aldrig se på YouTube för han hatar sociala medier. Där finns bara hot och hat och lögn säger han.

Barn, jag kan tala om för er att jag igår hörde på ett föredrag av en expert från Skolverket. Den senaste forskningen visar att det är samma sak med människorna som med isbjörnarna. Människorna har gjort så att det blir varmare och därför blir isflaken mindre och isbjörnarna ramlar i sjön och drunknar. Värmen gör att människorna inte kan gå ut på sädesfälten och skörda vetet så därför går vi ut i sjön för att svalka oss och då drunknar vi för att vi är så svaga av värmen. Vad vill du nu, Marcus?

Min mamma säger att man inte ska tro på sådana där historier eftersom det finns fler människor på jorden än någonsin.

Vad drar din mamma för slutsats av det, Marcus?

Ja men att någonting måste väl göras rätt när jorden hela tiden kan bära alltfler människor?

Du gör mig mycket bekymrad, Marcus. Jag tror att hela din familj måste sluta se på YouTube. Annars blir skolan skyldig att göra en orosanmälan till socialen. Jag har aldrig haft en elev med så påtagliga psykosociala störningar. Kanske måste vi anlita PBU. Jag ska ta upp ditt fall med rektor. Nu ska vi titta på en video från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Kom ihåg att man inte alls behöver vara pojke eller flicka bara för att man har snopp eller snippa. Det är många som har det ena men djupt inne i sig själva upplever att de egentligen borde ha det andra. Den här videon tar upp frågan. I morgon kommer en representant för Kampgruppen för Rätt Kön hit för att prata med dem av er som känner att ni har fel kön men vill rätta till det utan att era föräldrar blir inblandade.

Patrik Engellau