BITTE ASSARMO: Klimatalarmister med rätt att flyga

Ännu ett klimatmöte går mot sitt slut. Ett möte då världens toppskikt ska samlas och slå sina huvuden ihop för att rädda jorden. Men hur seriösa är egentligen dessa klimatmöten? Med tanke på att hundratals av deltagarna tar sig dit med privatjet skulle jag säga att de är eventen främst verkar vara trendiga jippon för det absoluta toppskiktet.

Enligt egyptiska källor anlände flera hundra privata jetplan till klimattoppmötet COP27 som hållits i semesterorten Sharm el-Sheikh i Egypten under veckan. Och det här är inte första gången klimatalarmister reser i privatjet till dessa happenings, som främst verkar syfta till att inskränka vanliga människors frihet. När klimatjippot COP26 ägde rum i Glasgow förra året hade så många av de stenrika klimatalarmisterna valt privatjet att det blev kö till landningsbanorna på stadens flygplats.

Den ständiga uppmaningen till vanligt folk att hålla sig på marken gäller alltså inte högdjuren, om någon nu trodde det. Ve den lågavlönade undersköterska som lyckats spara ihop till en resa och tar flyget till en solvecka på Kanarieöarna – men är man politiker eller näringslivstopp går det alldeles utmärkt att flyga som en skottspole jorden runt. Flyget är till för dem som har tillgång till privata jetplan, eller åtminstone kan flyga fint i första klass.

Det är nästan så man anar ett visst mått av missunnsamhet i de ständiga förmaningarna till vanligt folk. De privilegierade kanske vill ha flygplatsernas tax free-butiker och dyra barer för sig själva och slippa dela utrymmet med vanliga dödliga?

Hur det än är med den saken blir det allt tydligare att klimatkampen handlar om hur den lilla människan ska dra in på allt och lite till för att rädda jorden, medan den privilegierade överklassen ska kunna fortsätta leva som vanligt. De som deltar i klimattoppmötena har sannolikt aldrig ens tänkt tanken att de själva ska göra avkall på något, de har fullt upp med att formulera lagar som vanligt folk ska foga sig i.

Det här har faktiskt varit ganska uppenbart från första början, när man i princip slutade använda begreppet miljöförstöring och istället slog på stora trumman för klimatförändringar. Miljöförstöring är något konkret som ofta kan härröras till multinationella företag och deras jakt på större vinster, och som svårligen kan skyllas på den lilla människans enstaka semesterresor eller på att kor fiser.

Klimatförändringar, däremot, låter tillräckligt vagt och svävande för att dels kunna användas som ett dunkelt hot om apokalypsen, dels definieras som den lilla människans skuld. Bara det faktum att vi alls andas är ett hot mot planeten, om vi dessutom tar bilen ibland när vi storhandlar eller flyger på en semester någon gång om året borde vi pryglas offentligt. Kossor som fiser är värre än alla privatjet i världen och därför ska vi alla sluta äta kött och istället leva på genmanipulerade grönsaker och insekter.

Det intressanta är att hyckleriet sker helt öppet, som när högdjuren tar sig till klimattoppmöten med privatjet. De har inte vett att skämmas, eftersom de inte ens förstår att de är hycklare. De tror, gissar jag, att de har rätt att leva hur de vill eftersom de är just överprivilegierade. Världen är deras tummelplats och för vanliga människor finns bara förakt.

Bitte Assarmo