MOHAMED OMAR: Håller Saudiarabien på att sekulariseras?

Det finns tecken på att Saudiarabien, ett teokratiskt kungadöme, håller på att sekulariseras. Nyligen firade landet sin nationaldag, den 23 september. Men tidigare i år firade man för första gången en annan nationell högtid: grundardagen.

I samband med lanseringen av den nya högtiden öppnade regeringen en hemsida med suggestiva bilder av arabkrigare till häst, fosterländsk musik och en ny logga eller ett nytt vapen.

På hemsidan betonas den saudiska nationens saudiskhet och arabiskhet. Ordet ”islam” nämns inte någonstans. Det nämns endast indirekt som en av kung Salmans titlar, det vill säga: ”De två heliga moskéernas väktare”:

”The Custodian of the Two Holy Mosques, King Salman bin Abdulaziz Al Saud, has issued a royal decree announcing that February 22nd will henceforth be known as Founding Day, to recognize the foundation of the First Saudi State in 1727 by Imam Muhammad bin Saud.”

Den 22 februari 1727 grundade den nuvarande kungens förfader, Muhammad bin Saud, ett litet furstendöme i staden Diriyah.

Den saudiske fursten ingick så småningom, år 1744, ett förbund med en fanatisk predikant vid namn Mohammad bin Abdul Wahab. Han var en puritan som såg som sitt kall att rensa bort all ”avgudadyrkan” från den islamiska religion och återställa en ren monoteism.

Med hjälp av den nya läran kunde Saud föra heliga erövringskrig, jihad, i Arabien. Han plundrade och tog slavar.

Utdrag ur Nordisk familjebok:

Denna sida av historien vill man nu tona ned. Kungen ska lyftas fram på bekostnad av Mohammad bin Abdul Wahab. Det tycks vara orsaken till att välja år 1727 istället för år 1744.

Man brukar benämna denna fanatiska och puritanska läran inom sunniislam ”wahhabism” efter denne bin Abdul Wahab.

Wahhabismen har alltsedan den moderna saudiska statens grundande år 1932 varit en viktig del av statens identitet. Man har använt åtskilliga oljemiljoner för att sprida wahhabism, och därmed politiskt inflytande, i islamvärlden.

I det nya vapnet som tecknats för att markera grundardagen hittar man fyra symboler. Den första föreställer dadlar. De står för liv, hälsa och frikostighet. Den andra är ett rådsmöte (majlis), vilket står för samförstånd och klokhet. Den tredje symbolen föreställer en arabisk häst, vilket står för hjältemod och ridderlighet. Den fjärde symbolen föreställer en marknad vilket står för handel.

Inga direkt religiösa symboler alltså.

Sekulariseringen av historien sker även i de nya skolböckerna.

Den nya historieskrivningen är självklart förvrängd. Men den är heller inte ämnad att bli godkänd som uppsats i historieämnet, utan avsikten är att minska wahhabismens inflytande och skapa en sekulär nationell myt för att främja sammanhållning, fosterländsk stolthet och framtidstro.

Stöd mitt arbete genom att bli månadsgivare på Patreon. Klicka här

Följ mig på Facebook här

Mohamed Omar