BIRGITTA SPARF: Jag önskar Tala lycka till!

Talas familj valde att flytta till Sverige från Syrien för 11 år sedan. Ett beslut som verkar ha baserats på en lång serie missuppfattningar om Sverige. Jag ska här försöka förklara ett och annat för Tala, 20.

Tala. Sverige är inte ett muslimskt land. Sverige är en sekulär demokrati som vilar på kristen grund. Det kunde ju inte du veta, du var bara nio år gammal när din familj valde att flytta hit.

Men du tycks fortfarande inte ha förstått vilket land du befinner dig i. Du förväntar dig att Sverige ska vara en islamisk stat, styrd av sharialagar, vilket Sverige alltså inte är och aldrig kommer att bli. Hoppas jag.

Jag kommenterar några av dina uttalanden i Expressens artikel (3/10):

”Tala Alsaadi kom från Syrien till Sverige och skånska Sjöbo när hon var nio år. Där kunde det förekomma att killar i epatraktorer kallade henne för ”självmordsbombare”, berättar hon. Hon blev aldrig inbjuden till barnkalas.

I ett försök att passa in färgade hon håret blont.

– Jag köpte kläder där mina vänner köpte kläder, försökte prata som de och köpte den finaste cykeln. Jag gav upp en del av mig själv för att bli en del av detta.

– Men jag blev aldrig sedd som svensk. När alla barnfamiljer åkte till Tomelilla tillsammans så blev jag aldrig inbjuden.”

Tala, naturligtvis blev du aldrig sedd som svensk. Av den enkla anledningen att du inte är det, och heller inte önskar att bli. Att vara svensk omfattar så oändligt mycket mer än att bara ha passerat landsgränsen.

”– Hittills har öppen rasism inte varit så vanlig i storstäderna. Men nu, efter valrörelsen, så tror jag att rasismen är mer synlig. Nu har man fått luft.”

Tala, här tror jag att du har missuppfattat ordet rasism. Rasism betyder att man dömer ut människor efter hudfärg, inte deras handlingar. Muslimer är, vad jag vet, inte en ras. Här bör du nog läsa på lite mer innan du uttalar dig.

”– Mina föräldrar har pratat om att flytta. Min och min mammas största rädsla just nu är att de ska förbjuda slöjan på arbetsplatser. Då måste vi välja mellan att sitta hemma eller jobba.”

Tala, naturligtvis ska vi inte ha hijabis på våra arbetsplatser. Sverige är inte, som jag skrev ovan, en muslimsk stat. Vi bär inte politiska och religiösa uniformer på jobbet. Vill du öppet manifestera att du tillber en våldsam och totalitär politisk ideologi som islam, då får du göra det hemma. Inte ute i offentligheten. Här har du och din mamma dragit en korrekt slutsats.

Ӏr inte att flytta samma sak som att ge upp?

– Jag känner ”låt oss flytta och låt dem vinna”. För även om vi överger vår religion och identitet så kommer vi ändå aldrig betraktas som en del av landet. Jag har redan försökt överge min identitet i Sjöbo och det funkade inte.”

Tala, har du verkligen övergett din religion och din identitet? Det verkar inte så. Tvärtom verkar du vara en inbiten hijabi som tillber Allah och följer profeten Muhameds strikta levnadsregler för andra rangens människor, alltså kvinnorna. Vi gillar inte sånt här i Sverige.

Och vilka är det som vinner, enligt dig, om ni flyttar. Pågår det en tävling, eller är det ett religionskrig?

Jag stödjer helhjärtat att du och din familj flyttar härifrån. Ni passar inte in här. Men om du trots allt skulle välja att stanna kvar i detta rasistiska helvete på jorden så ska du veta att du har mycket goda karriärmöjligheter.

Du kan bli en uppburen, prisbelönt och hyllad offerskribent. Och få en egen kolumn i våra främsta dags- och kvällstidningar. Där du får stort utrymme att klaga på Sverige och de rasistiska svenskarna. Det enda du behöver göra är att klaga, klaga, klaga. Och det verkar du ju vara bra på. Bara ett litet tips från mig.

Jag önskar dig lycka till, Tala!

Birgitta Sparf