MOHAMED OMAR: ”Rasmus Paludan visade Socialdemokraternas sanna ansikte”

I de mångkulturella förorterna där många muslimer bor har vänsterpartierna länge haft ett starkt fäste. Men i detta val backade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Rösterna gick istället till det nya Partiet Nyans.

Partiet Nyans blev det största partiet utanför riksdagen. Det är dubbelt så stort som Alternativ för Sverige (AFS). I Rosengård i Malmö blev man näst största parti med 30,9 procent av rösterna.

I många år bodde jag själv i det ”utsatta området” Gottsunda utanför Uppsala. I valdistriktet Gottsunda – Stenhammarsparken fick Nyans 12,2 procent av rösterna.

Vad är det som hänt? Jag åkte ut till Gottsunda för att prata med folk om det nya partiet. På cafeterian i Gottsunda centrum träffar jag en medelålders man med bakgrund i Somalia. Han inte bara röstade på Nyans, utan kampanjade även för partiet bland sina landsmän.

Jag frågar mannen, som jag hädanefter kommer att kalla Abdi, varför han valde Nyans.

”I alla tidigare val röstade jag på Socialdemokraterna. Jag såg dom som våra vänner. Men när Rasmus Paludan började bränna Koranen och förolämpa vår religion, till och med utanför moskén, då visade dom vilka dom var i verkligheten. Socialdemokraterna gjorde ingenting för att stoppa Paludan. Istället använde dom polisen för att skydda honom. Då förstod jag att dom lurat oss. Dom ville bara utnyttja oss för att sitta på makten. Rasmus Paludan visade Socialdemokraternas sanna ansikte.”

Så det var koranbränningarna som fick dig att överge Socialdemokraterna?

”Ja, framför allt. Det var en stor sak. Ingen muslim kan acceptera att man förolämpar vår religion, profeten och Koranen. Det går inte. Att tillåta det är samma sak som att själv förolämpa. Som muslim måste man försöka stoppa sådana saker.”

Men vi har ju yttrandefrihet i Sverige?

”Friheten har gränser. Om Paludan hade bränt judarnas böcker och förolämpat judarnas religion utanför synagogan hade polisen tagit honom direkt. Alla politiker hade fördömt honom. Men nu stod polisen på Paludans sida istället.”

”Om en muslim bränner prideflaggan framför Pridedemonstrationen kommer han också att få problem. Då finns ingen yttrandefrihet. I Sverige måste man respektera Pride, men inte islam. Vi vill ändra på det. Det finns fler muslimer än homosexuella i Sverige. Varför skyddar inte lagen oss?”

Det finns dem som säger att ni har hjälpt Sverigedemokraterna eftersom ni tog röster från vänsterblocket. Vad anser du om det?

”Vi kan inte acceptera att man förolämpar islam. Det är en princip. En muslim kan inte stödja ett parti som tillåter att man förolämpar islam, då är man själv medskyldig. Det är vad vi säger till alla muslimer i de andra partierna. Du borde skämmas som är stödjer ett islamofobiskt parti! Flera har redan lämnat och gått över till oss. För hur kan du gå till moskén och be tillsammans med muslimer om du är med i ett parti som förolämpar islam? Hur ska du förklara för din familj? Hur ska du förklara för dina barn? För din släkt i hemlandet? Vi tvingar dom att visa vilka dom är. Är dom riktiga muslimer eller inte?”

”Det är lätt för mig att få muslimer att stödja vårt parti. Det är bara att säga att alla andra partier tillåter Rasmus Paludan att kränka islam. Vi är det enda partiet som vill förbjuda honom. Vad ska dom svara?”

I flera medier beskrivs ni som ett islamistiskt parti. Vad tycker du om det?

”Islamism är ett ord som islamofober använder för att svartmåla islam. Jag följer islam. Nyans är inte ett islamiskt parti, utan ett parti som skyddar och hjälper muslimer. Vi muslimer blir diskriminerade och förolämpade i Sverige. Därför behövs ett parti som skyddar oss.”

Du kan stödja mitt arbete genom att bli månadsgivare på Patreon.

Mohamed Omar