Gästskribent ROBIN ERIKSSON: Slagsmål med rör 

Jag är ofta tvungen att gå ner på stan. Vid ån brukar det sitta grupper med afrikanska män som ser hemlösa ut. Ibland finns det grupper med MENA-män där som ser hemlösa ut. Ibland finns det även grupper vid ån med svenska knarkare och alkisar (alkisarna är som Moder Teresa jämfört med de andra grupperna). Dessa grupper skapar bisarra mängder problem.  

En gång när jag kom och gick där satt det polistejp som hade spärrat av ett område där afrikanska hemlösa män brukar hänga. En svensk kvinna sa ”Undra vad som har hänt här?”  

En annan dag när jag kom vid bron såg jag en svensk mamma med sin son som var runt 14 år. En bit bort såg jag ett par poliser och en polisbil. Mamman sa att sonen hade blivit utsatt för någon tråkighet. Tråkigheten var tillräckligt allvarlig för att polisen skulle komma. Sonen var helt tyst vilket folk ofta blir om de har blivit utsatta för något. Mamman sa detta om den som hade gjort något mot sonen ”Han såg inte så trevlig ut”.  

En sommarkväll klockan 18.30 när jag kom och gick vid bron hörde jag ett fasligt liv. 100 meter bort fanns en grupp med några män som gapade allt vad de kunde. Vissa var beväpnade med rör som de svingade hotfullt med och motståndarna hoppade bakåt för att undgå slagen. Jag vet ej om det var MENA-männen, de afrikanska männen eller de svenska knarkarna som höll på. De var för långt bort. Dessutom vill man ej stå och glo för då kan de börja skrika ”Vad glor du på?” och man kan bli nedklubbad.  

En ung svensk man i gymkläder gick över bron och en ung svensk kvinna i gymkläder joggade över bron utan att bry sig. De tyckte rörslagsmålet var helt normalt. Jag tänkte ta en omväg men den vägen var avspärrad på grund av vägbyggen. Jag var tvungen att gå över bron. Jag kom väl som närmast 75 meter från slagskämparna. En tant stod på bron med sin cykel och talade i mobilen. Hon sa ”Det ser inte alls trevligt ut”. Jag tror hon pratade med polisen. Tre minuter senare kom polisbilen med fulla sirener.  

Jag talade med polisen samma kväll. De sa ”En patrull var på plats och en polisanmälan har gjorts”. Media skrev ej ett ord om detta slagsmål. Om du vill hamna i tidningen i det nya och spännande Sverige måste du skjuta någon eller spränga en restaurang i luften.  

Hur kan dessa problem lösas? Jag tycker problemet är att polisen ej vill eller får tänka ”Den här mannen har ett utländskt utseende, verkar hemlös, talar ett främmande språk och sitter bara och hänger så jag tar och kollar om han har uppehållstillstånd och annars utvisas han”. En gång pratade jag med en polis. Hon sa att det är inget brott att vara hemlös eller mörkhyad. Hon sa att de kan bara åka och kontrollera de hemlösa afrikanska männen om folk ser dem begå något brott. Jag tycker utländska män med hemlöst utseende som bara sitter och hänger och är skräniga ska ID-kontrolleras före de begår brott.  

Det är även elakt i Sverige om polisen tänker ”De där svenskarna ser ut som knarkare och sitter och hänger på gräsmattan så jag drogtestar dem och låser in dem vid positivt resultat”. Det är diskriminering mot människor med påtända ögon, långt och risigt hår och säckiga pyjamasliknande kläder. 

Den enda lösningen jag kan se på problemet är att man (alla svenskar men särskilt poliserna) slutar vara så rädd för att bli kallad rasist, fascist och elitist (man kanske är elitist om man blir rädd för svenskar som ser ut som knarkare). Det som behövs är inre utlänningskontroller där den som liknar en illegal migrant (här borde politikerna och poliserna ej vara så ängsliga över folk som säger ”Jag känner mig rasprofilerad och kränkt”) får visa för polisen att han har rätt att vara i Sverige. Det behövs även drogtester av folk som liknar knarkare.  

När jag kom fram efter rörslagsmålet såg jag en kvinna från Vietnam som log mot mig och var snällare än de flesta svenskar. Varför kan Sverige ej importera sådana kvinnliga flygplansmigranter i stället för alla manliga båtmigranter från länder med världens svagaste Human Development Index? 

Robin Eriksson är en funktionshindrad och kristen man. Den som vill kan swisha en gåva till 0760836744. 

Gästskribent