LARS HÄSSLER: Med vilken rätt? 

1991 imploderar Sovjetunionen i sina femton beståndsdelar varav Ryssland och Ukraina är två. 2014 invaderar ”små gröna män” Krim och införlivar ön med Ryssland. 2022 invaderar Ryssland Ukraina och hävdar att Ukraina egentligen aldrig existerat som stat, att landet inte har någon egen kultur och är en del av Ryssland. Att Putin gör det han gör, att återskapa det sovjetiska imperiet, borde inte vara någon överraskning då han hävdat att sovjetimperiets sönderfall var 1900-talets största geopolitiska katastrof. Så med vilket rätt försöker Putin återskapa landets förlorade imperium? Om Ryssland lyckas i sitt uppsåt får vi ett skrämmande prejudikat.  

Låt oss ge ett historiskt perspektiv. Egyptens Ramses och Babyloniens Hammurabi skulle, om prejudikatet skulle gälla, kunna kräva att få sina före detta imperier i Mellanöstern tillbaka. Även perserna med Darius, grekerna med Alexander eller Rom med bland andra Caesar skulle kunna kräva att deras riken återskapades. Mongolerna med Djingis Kahn skulle kunna kräva större delen av Asien tillbaka. I Amerika skulle inkafolket och aztekerna kunna återkräva delar av Sydamerika respektive Mexiko och i Sydostasien skulle khmererna kunna göra likaledes.  

Det största imperiet av dem alla var det brittiska som sträckte sig över alla världsdelar. Hur skulle världen ställa sig om London, och den nya kungen Charles III, kräver hela Nordamerika (USA och Kanada), stora delar av Karibien (Trinidad, Bermuda, Barbados, St. Lucia Jungfruöarna med flera), stora delar av Afrika (Kenya, Sydafrika, Egypten, Sudan med flera), stora delar av Asien (Indien, Pakistan, Bangladesh, Burma, Malaysia och Singapore) tillbaka, förutom förstås Australien och Nya Zeeland och alla otaliga små ö-nationer i Stilla Havet (Fiji, Tonga, Kiribati, Nya Guinea, Salomon- och Cook-öarna med flera)? 

Även Sverige skulle kunna ställa krav. Vad skulle Finland, de baltiska staterna, Polen och Tyskland säga om vi svenskar krävde att Östersjön skulle bli ett svenskt innanhav igen? Och apropå Ryssland – det var faktiskt en svensk vikingakung Rurik (bilden), som grundade Ryssland. Faktum är att Sovjetunionen aldrig var en supermakt, inte ens en stormakt, landet var en militärmakt. Ingenting som de producerade, förutom vapen och en del naturtillgångar, efterfrågades av resten av världen. Skulle Sverige återta Ryssland skulle vi bli inte bara en militärmakt utan även (fortfarande) en humanitär stormakt. 

Ovanstående scenarier skulle inte fungera. Resultatet skulle bli allas krig mot alla. Samma sak borde gälla Rysslands krav på att återtaga Ukraina. Enligt Putins tankegångar om 1900-talets största geopolitiska katastrof skulle han inte nöja sig med Ukraina. De baltiska staterna, delar av Östeuropa och de många så kallade stan-länderna skulle stå på tur. Därför har Ryssland och Putin ingen rätt att återtaga Ukraina; västvärlden måste stå emot just i Ukraina, annars har vi ett nytt München. 

Lars Hässler