BITTE ASSARMO: Ödesvalet

Ö som i Ödesval – i alla fall om den samlade vänstern och mörkblåa centern får säga sitt. Du som väljer en annan färg än den rödgrönmarinblåa idag gör dig skyldig till att släppa in Hitler i det svenska folkhemmet. Det är budskapet från regeringen och dess stödpartier. Hälften av väljarna är knappt värda att leva om dessa anständiga får säga sitt.

Socialdemokraterna har alltid kört samma propaganda, i alla fall så långt tillbaka i tiden som jag minns. När de förlorade regeringsmakten 1976 blev mitt fjortonåriga jag alldeles utom sig av förtvivlan och funderade rentav på om det vore bäst att göra slut på alltsammans meddetsamma. Vad var det för mening med att leva i ett land där de borgerliga partierna fick makten? Det skulle ju bli totalt mörker, om inte ännu värre.

Likadant då alltså, och det spelade inte så stor roll att det inte fanns sociala medier och oändliga antal nyhetsplattformar – Socialdemokraterna hade ju statlig radio och tv till sitt förfogande och det räckte långt på den tiden. Inte tillräckligt långt dock, för 1976 förlorade de faktiskt trots att propagandamaskinen jobbade dubbla skift.

Det återstår att se hur det går denna gång. Vad jag funderar mest över är om Socialdemokraterna verkligen kommer att acceptera en valförlust, om en sådan nu skulle bli verklighet. Med tanke på att de gör i princip vad som helst för att få behålla makten kan man inte utesluta att de redan nu jobbar på hur de ska kunna sitta kvar trots en eventuell valförlust.

Socialdemokraterna har blivit som en sekt. En sekt som inte bara tror att de har monopol på sanningen utan vet att de har det. Sådana fanatiker ska man passa sig för. De är så djupt religiösa att de inte kan se bortom sin egen blinda tro och dessutom hjärntvättar de yngre människor, som inte har tillräcklig allmänbildning för att stå emot, och får dem att tro att de vänstersinnade partierna är de enda som har rätt att styra landet.

Jag undrar vad som ska hända med alla de ungdomar som utsatts för den här propagandan från alla håll och kanter. Kommer de att ge sig ut och starta kravaller om det blir regeringsskifte? Ge sig på alla som uppfattas som misshagliga, ”icke-vänster”? Starta upplopp och kravaller i områden där statistiken visar att majoriteten röstar ”fel”?

Den som lever får se, kanske redan ikväll – kanske inte förrän efter flera dagar.

Bitte Assarmo