BIRGITTA SPARF: Vill vi ledas av omogna vuxna?

När jag ser filmen på Sanna Marins ”dans” tillsammans med sina vänner som är lika berusade som hon tänker jag:

– Herre Gud! Hon är statsminister och bär sig åt som en 17-åring som har föräldrafritt hemma och dricker busgrogg tillsammans med kompisarna!

Jag tänker även att det är märkligt att en vuxen kvinna som är 25 år vill bära sig så barnsligt åt, oavsett om hon är statsminister eller inte. Tills jag får veta att hon faktiskt är 36 år gammal.

Sedan har vi SD:s rättspolitiske talesperson Tobias Andersson, som i en omdiskuterad tweet om SD:s tunnelbanereklam skriver:

– Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!

Jag häpnar över omognaden och omdömeslösheten hos båda dessa politiker. Andersson är 30 år gammal, har en plats i Sveriges riksdag och har uppnått en framträdande position inom sitt parti. Marin har kommit ännu längre och är faktiskt Finlands regeringschef.

Marin förklarar sig med att hon är en ung människa och att hon inte kommer att ändra sitt beteende. Men hon beklagar att filmen läckt ut.

Enligt mig har riktigt fåniga krav på att hon ska låta drogtesta sig rests, vilka hon nu har tillmötesgått. Precis som om det inte skulle räcka med att hon super sig dyngrak och lajvar fjortis.

Andersson känner inte heller någon ånger. Men allt detta väcker frågor hos mig.

När blir vissa unga människor vuxna idag? Vid fyllda 50? Hur länge kommer allt att bara vara en rolig lek för dem, oavsett vilka tunga och ansvarsfulla politiska uppdrag de får?

Apropå Marin påpekar Alice Teodorescu i P1 Morgon att Marin när som helst kan kallas in vid en hastigt uppkommen krissituation och förväntas då direkt kunna träda in och leda landet.

Marin kan som regeringschef i ett sådant läge aldrig hävda att hon är ledig och på fest, som vilken statsanställd tjänsteman som helst. Hon är i tjänst som landets ledare dygnet runt. I detta instämmer jag helt.

Då kommer naturligtvis frågan om Marin aldrig någonsin mer får ”dansa och ha roligt” bara för att hon är statsminister? Vilket hon naturligtvis får, ingen har påstått något annat.

Det är att hon dricker alkohol, vilket hon själv tillstår att hon gjort, i sådan mängd att hon regredierar till det imbecilla tonårsstadiet som väcker viss oro.

Beträffande Andersson menar jag att också han uppvisar stor omognad. Hans tweet är självfallet inte rasistisk, men den är överlägset raljerande och barnsligt triumferande. ”Med oss åker ni ut!”

Vill SD propagera för sina fria fantasier om ”repatriering” så är detta inte rätt sätt att göra det på. Den ger SD:s alla hängivna motståndare exakt vad de vill ha.

Mig stöter hans tweet också bort. Den är helt ovärdig en riksdagsledamot med uppdrag som sitt partis talesperson inom ett mycket viktigt politikområde.

Nu berörs jag inte alls i någon praktisk mening av vad Marin sysslar med på sina finska fyllefester tillsammans med sina helfestliga polare. Inte på samma direkta sätt som jag eventuellt kan komma att beröras av Andersson.

Men jag undrar ändå om vi verkligen vill ledas av dessa barn som aldrig tycks vilja bli vuxna på riktigt och börja ta ett seriöst ansvar.

Birgitta Sparf