PATRIK ENGELLAU: En perfekt storm

Den perfekta stormen hette en film från år 2 000 som handlade om att vädrets makter hade sammangaddat sig på djävligast tänkbara sätt och satte skräck i några amerikanska fiskare ute till havs. Beteckning förefaller helt adekvat för den förödelse i världsskala som politiken – såväl den nationella som den internationella och, tyvärr allt oftare, den amerikanska – genom sin högmodiga tro på sin egen rättfärdighet och kompetens håller på att koka ihop. Som häxorna i Macbeth står ledande politiker från hela världen och rör samman sattyg medan de mässar sina recept:

PUTIN

Här är början till vår soppa:
Vårtig padda, lus och loppa.
Orm från sumpig pissdränkt mark
gör buljongen frän och stark.

ALLA
Runt kring kitteln nu i ring!
Gryta bubbla, brasa brinn!

BIDEN
Slem och spyor från en örn,
pungen från en brunstig björn.
Bockens galla, suggans blygd,
det ska bli en satans brygd.

ALLA
Runt kring kitteln nu i ring!
Gryta bubbla, brasa brinn!

XI JINPING
Långa ruttna ödletarmar,
fingrar och avhuggna armar.
Klor och tänder från en råtta,
ingen sans och ingen måtta.
Blanda, rör och rör och blanda!
Det sista som ger färg och must
är mjölken från ett luders bröst.
(han sprutar mjölk från bröstet i kitteln)

ALLA
Runt kring kitteln nu i ring!
Gryta bubbla, brasa brinn!
Smaka brygden, sug dig stinn!
Ut i mörkret sen – försvinn!

Den perfekta stormen uppstår emellertid inte ur bockgallor och vårtpaddor utan skapas av olika slags, som jag tror, missriktad politik. Det enda som stämmer överens mellan vår tid och Macbeths är just det som Shakespeare ville visa, nämligen att människorna själva oftast är ansvariga för sina olyckor.

Att stormen nu samlar kraft märks på inflationen som internationella ledare som USA:s finansminister Janet Yellen för bara ett halvår sedan förklarade var övergående. I själva verket ser vi den nu knäcka träd och rycka loss båtar från deras förtöjningar. Överallt höjs inflationsprognoserna. Tyskland bedöms få 7,1 procent i år, Danmark 7,4 procent, USA 8,6 procent. Det kommer mera. Det blir följdeffekter. De amerikanska konsumenternas ”ekonomiska känsloindex” har fallit från 58 till 50 på bara en månad (det lägsta värdet på åttiofem år). Riksbankschefer över hela världen som för bara ett år sedan påverkades av ”Den nya monetära teorin” – som säger att staten kan trycka ut hur mycket likviditet som helst i ekonomin utan obehagliga konsekvenser – tvingas göra lappkast och höja räntorna samtidigt som de varnar för nya höjningar till hösten. Konsumenterna känner de kalla vindarna och håller konsumtionen tillbaka vilket sänker den ekonomiska tillväxten. Företagen skär ned försäljningsprognoserna och börskurserna viker.

Det kanske kommer en anastrof – en baklängeskatastrof, alltså en plötslig och oväntad vändning till det bättre – men jag kan inte se den. Den här perfekta stormen befinner sig i sitt inledningsskede.

Häxorna har, vad jag kan se, lagt tre särskilt toxiska giftpiller i sin kittel.

Det första pillret är covidpolitiken som lyckades förvandla en besvärlig men ganska ordinär influensa till ett hot mot den internationella ekonomin, först genom Kinainspirerade nedstängningar (som före utbrottet hade avvisats av WHO och efter utbrottet nästan bara av svensken Tegnell som turligt nog för Sverige verkade autistisk nog att inte lyssna på den internationella nedstängningsexpertisen), sedan genom massiva och inflationsframkallande sedeltryckningar. Konsekvensen blev bland annat ett svårt avbräck i den internationella handeln – ”supply chain disturbances” – när fartyg köar i hundratal utanför hamnarna för att få lasta av – vilket ger ännu mer inflation när det inte finns varor så det räcker för att tillfredsställas folks efterfrågan. Tänk på bilindustrins halvledarkris.

Det andra giftpillret är utrikespolitiken. Den har lett till ett krig i Ukraina som kan sluta med en kärnvapenuppgörelse mellan Ryssland och Nato. Det var inte Gud som bestämde att Ryssland skulle anfalla Ukraina utan å ena sidan Putin, som är nationalistiskt och nästan psykopatiskt överkänslig för att makter som han ogillar ska komma nära hans gränser, och, å den andra, Nato som oförsiktigt valde att blunda för att Putin är psykopatiskt överkänslig och därför struntade i hans ofta framförda varningsskrik. Stormar föder nya stormar. Nu ska Tyskland göra sig oberoende av ryska fossiler före årsslutet vilket såklart inte kommer att gå. Det ser alltmer ut som om västerlandet skjuter sig i foten med sina ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Vad Biden än gör tycks han få det tillbaka i form av en ny käftsmäll.

Det tredje pillret är kanske det potentiellt mest förödande av alla. Det är den internationella, särskilt den svenska och dem amerikanska, klimat- och miljöpolitiken. Vi ska inte, som många svenska och amerikanska politiker, låtsas att energiprisinflationen, och genom den den övriga inflationen, beror på Ukrainakriget. Som framgår av diagrammet ovan började energipriserna stiga långt före den ryska invasionen. Att jag tror att detta piller kan vara det farligaste är att det är tillverkat av  föreställningen att politiker har makt att göra det omöjliga. För var dag blir jag alltmer övertygad om att planen om en fossilfri värld med dagens ekonomiska standard är ogenomförbar annat än möjligen på mycket lång sikt. När människan får för sig att hon har magiska krafter är hon snart förlorad. Hur många dagar tror du att du skulle överleva om du bestämde dig för att månen är en ost och att din enda uppgift i tillvaron är att äta upp den?

Patrik Engellau