BIRGITTA SPARF: Dramatiska händelser även i Dalarna

Enligt statstelevisionens lokala nyheter Dalarna hade en man, trots mängder med avspärrningar och varningsskyltar, förirrat sig in på ett militärt övningsområde, Myran, i skogen utanför Falun där det pågick skjutövningar med skarp ammunition och automatvapen.

Militären hade precis avslutat ett skjutmoment när de upptäckte mannen som var inne i skjutterrängen.

Först säger den kvinnliga presentatören med Stockholmsaccent att all denna dramatik utspelade sig på övningsområdet ”Myran”, uttalat som den flitiga lilla insekten. När det heter ”Myyran”, vilket betyder ”Myrarna”.

Nåja, man kan ju inte begära allt. Åker Stockholmare upp till ”Råmme” i Borlänge, som i den starka drycken Rom, för att åka slalom istället för till ”Romme”, som i Dalaregementets historiska exercisplats, så kan väl ett militärt övningsområde i Falun heta Myran, som i småbarnsavdelningen på ett dagis.

Nu kommer de som textar detta dramatiska inslag in i bilden. Enligt dem säger militären Henrik Josefsson, säkerhetschef vid övning, på sitt militäriska vis:

”- Vi hade precis avslutat ett sjukt moment i det här området och skulle hämta mer materiel när vi påträffar den här personen i 7 terrängen.”

Alltså, jag kan inte sluta skratta!

Birgitta Sparf