Gästskribent STEVEN JÖRSÄTER: Sagan om bilen med det underbara drivmedlet 

Den här sagan handlar egentligen om vindkraft fast det inte verkar så. Men när man har läst den och epilogen så förstår man det. 

Nils Anders Ivarsson (N.A.I.V.) hade alltid varit intresserad av bilar. Och särskilt intresserad hade han nu blivit av miljövänliga bilar. Därför spärrade han upp ögonen när han fick syn på en artikel i tidningen. Nytt genombrott! Vanligt havsvatten kan användas som drivmedel i bilar! Tillverkningen är redan i full gång. 

Den här måste jag prova! Nisse ringde sin gamle klasskamrat och bilhandlare Ruffel Båg. Hade Ruffel hört något? Javisst sa Ruffel. Jag har de första exemplaren på ingång. Den nya tekniken är dyr så man får räkna med dubbla priset mot en vanlig bil. Men eftersom vi är gamla vänner så ska du få en billigt. Halva priset! Vad sägs om 400 000 kr? Nisse blev intresserad. Och den går på vanligt havsvatten säger du? Javisst! Sjöströms har satt upp en mack och det kostar bara 25 öre litern och den kommer du en mil på! Fantastiskt sa, Nisse. Och ingen koldioxid? Nej, absolut ingen koldioxid, sa Ruffel. Och det är 15 års garanti! 

Finns det då inga nackdelar alls, sa Nisse? Egentligen inte, sa Ruffel. Men det är väl kanske en sak, sa han och log lite illmarigt. Vadå, sa Nisse. Jo, effekten är inte planerbar. Bilen tar sin energi ur den osmos som uppkommer då vattnet i luften blandas med saltvattnet i tanken. Effekten är beroende av en hög luftfuktighet. När luften är torr så blir det inte så bra acc. Men annars skjuter bilen iväg som en kanon! Du kommer att älska bilen. OK, sa Nisse, jag köper den. 

En månad senare kunde Nisse hämta sin nya bil. Den sken som en sol i det fina vädret. Nisse satte sig i och trampade på gasen. Oj, vilken fart! Den här bilen kommer jag att trivas i. 

Nisse ringde frun och föreslog att de skulle hämta upp svärmor vid lunchtid och åka nya bilen till släktkalaset. Jättebra idé, tyckte frun. Han passerade hemma och hon klev in och sedan bar det av till svärmor. Strax innan de var framme skulle han köra om en långtradare efter en trafiksignal. Bilen var lite oväntat seg. Nisse tittade på termometern och konstaterade att det hade blivit över 20 grader varmt. Kanske har luften blivit lite torrare också? 

De hämtade svärmor och det bar av. Men efter ett tag började bilen gå riktigt dåligt. Till slut fick de stopp i en uppförsbacke som bilen inte orkade över. Vad är felet, tänkte Nisse? Jag får ringa till Ruffel. Bilen står stilla, Nisse. Jaså, sa Ruffel. Googla på SMHI och kolla luftfuktigheten där du är. Den är 38%, sa Nisse. Ojdå sa Ruffel, ja bilen går inte när den är under 40%. Men vad ska jag göra nu, ropade Nisse lite förtvivlat. Du får vänta i lugn och ro, luftfuktigheten ökar nog framåt kvällen. 

Först fyra timmar kom de iväg igen. Det var nu för sent att åka till släktkalaset. Svärmor och Nisses hustru var båda som åskmoln och sa ingenting. Nisse åkte hem och kände sig misslyckad. 

Påföljande dag åkte Nisse till Ruffel. Ja, det var ju beklagligt. Men du kanske inte ska åka på långturer med den här bilen. Du har ju en annan bil som du kan ta då. Men på korta turer, som när du ska åka till jobbet är den perfekt. Då vet du ju om det är något problem innan du startar. Och den går ju nästan gratis. Nisse sken upp lite. 

Påföljande vecka så skulle den andra bilen in på service. Men jag har ju vattenbilen, tänkte han. Och just den här veckan så har jag en viktig order att ta hand om på jobbet så att jag måste vara där i tid. 

När Nisse kom ut följande morgon och satte sig i bilen så hände inget. Vad är det nu, sa han? Han blev nu upprörd och ringde Ruffel. Ja, sa Ruffel, jag är ledsen. Jag hörde på vädret att det bara blir 30% luftfuktighet idag. Nisse hann inte bli arg utan måste springa till bussen. Trots det kom han en timme för sent.  

Nästa dag satte sig Nisse vid ratten igen. Inget hände. Ånyo ringde han upp Ruffel. Det kan väl inte vara samma sak igen! Tja, sa Ruffel, jag är ledsen. Jag hörde från SMHI att det kommer att vara så här torr luft hela veckan. Det är ovanligt men det händer. Nisse hann knappt lägga på för han måste springa till bussen. 

Nästa dag hade hans gamla bensinbil äntligen blivit klar. Han åkte och tankade. Oj vad dyr bensinen har blivit, tänkte han. Men hur mycket bättre är det inte med en bil som man kan lita på. En bil som inte startar när man behöver den är ju värdelös hur billigt bränslet än är. 

Några dagar senare hade vädret slagit om. Efter jobbet tog Nisse bilen ner till Ruffel. Den här bilen får han minsann köpa tillbaka. Den är ju inget att ha. Men när Nisse kommit fram såg han att entrén var igenspikad. Stängt på grund av konkurs, stod det! 

Sensmoral: En bil eller en kraftkälla som inte fungerar när man behöver den är inte mycket att ha. Hur billig eller miljövänlig driften än är när den behagar fungera. Precis så här är det med vindkraften i vårt land. Tio procent av tiden levererar vindkraftverken inte ens tio procent av toppeffekten. Detta alltså i hela nätet, inte bara från en enda vindsnurra. Ty det är ofta svaga vindar samtidigt över hela landet. Och inte sällan många dagar i sträck.  Det medför mycket stora svårigheter att nyttiggöra sig kraften. Man kan nog säga att den är i det närmaste värdelös.