BITTE ASSARMO: Woke-generationen behöver inga litteraturklassiker

Triggervarningar har förekommit i olika sammanhang ett bra tag. Även de klassiska litterära verken förses nu med varningstexter. Nyligen skrev vi här på Det Goda Samhället om ett universitet i London som valt att förse Charles Dickens Oliver Twist med en sådan. Studenterna – vuxna människor som alltså studerar på ett högre lärosäte – kan nämligen bli oroliga och ångestfyllda när de möter den värld som var verklighet på Dickens tid och långt in på 1900-talet.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Hur lättskrämda är dessa studenter egentligen och hur kunde de bli antagna till ett universitet överhuvudtaget? De borde väl ha känt till Oliver Twist och den miljö som utgör ramen för bokens handling från grundskola och gymnasium, eller har man redan flyttat ut de stora klassikerna från de lägre klasserna?

För det andra, varför väljer man alls att utbilda sig i litteratur om man inte kan hantera de stora litteraturklassikerna? Borde man då inte hellre välja ett yrke där man slipper läsa överhuvudtaget?

Det som sker på universiteten i västvärlden idag är en ren styggelse. Systematiskt plockar man bort allt det som definierar våra kulturer, som format oss och våra demokratiska samhällen, och skapar en bortklemad och kulturlös generation.

Varför? Delvis för att det handlar om en på det hela taget bortklemad generation som är van vid att att bli daltade med. Men främst, tror jag, för att det är så här dagens politiker, kändisar, medier och multinationella företagsledare vill ha det. En befolkning som inte känner sitt kulturarv och som ryggar tillbaka i fasa inför sin egen historia är en lättledd befolkning som sväljer mediernas sensationsjournalistik och politikernas domedagstrams.

Woke-generationen ska helt enkelt inte lära sig något om fattigdomen som präglade det viktorianska England, och andra västländer under samma tid, eftersom de då skulle inse att västvärldens framgångar inte är slumpmässiga, utan har skapats genom hårt arbete. Istället ska de matas med att det är nu, idag, vi bygger västvärlden och att migrationen och mångkulturen är de viktigaste faktorerna för ett lyckat samhällsbygge. I en sådan värld behövs inga litteraturklassiker, de blir tvärtom ett hot mot de styrande klasserna.

Det finns dock företeelser som dagens studenter får, och till och med bör, ha ångest över. Klimatet är en sådan, migrationen en annan. Där förväntas de engagera sig. Men om de hittar en bok av Dickens eller Victor Hugo i universitetets bibliotek ska de mötas av en beklagande text som varnar dem för att alls öppna boken.

Man måste ställa sig frågan vad de här lättkränkta och uppenbarligen rätt omogna studenterna ska göra när de väl ha klarat av sin utbildning. Undervisa andra i litteratur?

”Hej jag heter Willy Wokeson och jag är er nya lärare i klassisk litteratur. Jag har själv inte läst någon av de stora klassikerna och det behöver naturligtvis inte ni heller göra. Det räcker med att ni googlar på några gamla författare så att ni får ett hum om när de levde och vilka böcker som är deras mest kända, så får ni godkänt.”

Resten av läsåret kan ägnas åt klimatdemonstrationer och migrantmanifestationer och den som postar flest selfies framför en skogsbrand, eller tillsammans med utsatta migranter, på sociala medier får högst betyg. Under tiden kommer de stora litteraturklassikerna att samla damm, om inte woke-generationen till sist fattar beslutet att anordna västvärldens största bokbål genom tiderna i godhetens och humanismens namn.

Bild: Faksimil The Times

Bitte Assarmo