BIRGITTA SPARF: Då tar jag bilen till ICA

Från Studio Ett (29/12 2021):

”Forskningen går snabbt framåt och kretsar framförallt kring att få fram hållbara proteiner som kan ersätta kött- och mejeriprodukter.

Hör Rikard Landberg, professor i livsmedelsvetenskap, biologi och bioteknik vid Chalmers i Göteborg, och Evelina Höglund, forskare i livsmedelsproduktion på det statligt finansierat forskningsinstitut RISE, om framtidens mat.”

De båda har skrivit en artikel om ökad andel av spannmål i vår mat. Landberg förklarar:

– Vi skrev den här artikeln för att vi anser att spannmål har fått ett väldigt litet utrymme i hela den här diskussionen om proteinskiftet som egentligen handlar om att ändra till ett hållbart ätande och egentligen har vi ett väldigt fokus på proteiner men det handlar egentligen om ett hållbart ätande där vi minskar på kött och ökar vegetariska livsmedel och där är spannmålet väldigt viktigt men det har fått väldigt lite utrymme just i den här diskussionen.

Jag har verkligen inget emot vegetarisk kost. De som ägnar sig åt det har min välsignelse. Det finns mycket gott att hämta där. Vad jag reagerar på är alla förbannade pekpinnar som möter mig överallt nu för tiden, i livets alla skeden.

Nu ska jag drabbas av skuld och skam även så fort jag öppnar kylskåpet. Det är vad jag förvarar i kylskåpet som ska ge upphov till mitt dåliga samvete. Är det inte fyllt med ärtor, bönor och alger har jag gjort fel. Och nu är det mera spannmål som är sista skriket.

Enligt Landberg bör jag satsa på att äta havrebiffar eller ärtbaserade biffar istället för nötkött. För miljöns skull, men också för hälsans. Vi bör vi öka konsumtionen av spannmål enligt honom.

Tack för tipsen, men jag avstår. I min hjärna är jag en stenåldersmänniska och på stenåldern åt vi kött. Vi människor är köttätare, i alla fall jag.

Vill man försöka omvända mig så får man ta till andra metoder än att försöka skrämma och skuldbelägga mig.

Jag slår direkt bakut när man börjar predika om ”proteinskifte” och att mina måltider ska bestå av ett ”hållbart ätande” för ”miljöns skull” men också för ”hälsan”.

Mina förfäder, köttätarna från stenåldern, överlevde bevisligen på sin mestadels köttbaserade diet. De behöll hälsan så bra att de har en livs levande ättling i mig år 2021.

Försök inte få mig att börja äta spannmålsgratäng med algbaserad ost och havregrädde för att jag ska rädda miljön och klimatet. Det är dömt att misslyckas.

Då tar jag genast bilen till ICA BEA för att köpa mig ännu en rejäl biff, några goda gårdsfabricerade köttkorvar och riktigt fet grädde att göra sås på!

Birgitta Sparf