BITTE ASSARMO: Min morfars kusin målade landskap åt Anders Zorn

När jag var barn brukade jag ofta beundra en oljemålning som min morfar hade på väggen i sitt finrum. Tavlan var vackert inramad i en guldpläterad ram och visade en vy över gamla tiders Mora, och jag greps av färgerna och djupet i den vackra landskapsmålningen.

På frågan vem som målat den svarade min morfar att det var hans kusin, Concor Adolf Melin. Mycket mer blev inte sagt och jag tillbringade en stor del av min barndom med att fundera över vad det där ”concor” egentligen var för slags egendomlig titel. Det dröjde ända tills jag var nästan vuxen innan jag insåg att Concor var min morfars kusins namn – och att han faktiskt var en ”riktig” konstnär som levt ett spännande och intressant liv.

Concor Adolf Melin föddes i Kristinehamn den 18 februari 1880. Hans föräldrar flyttade tidigt till Dalarna, och Adolf, som han lär ha kallats till vardags (åtminstone av min morfar), växte upp i Mora. Eftersom han redan tidigt visade att han ägde en stor konstnärstalang, blev han som ung satt i lära hos konstsmeden Edvard Pedersen i Kristiania, nuvarande Oslo. Adolf insåg dock snart att smide inte var vad han egentligen ville ägna sig åt, utan övergick snart till glas- och landskapsmålningar.

Sin första utställning hade han i Mora, och den besöktes av ingen mindre än Anders Zorn. Zorn, som såg den unge konstnärens talang, tog sig an honom som lärling. Att vara lärling åt en så erkänd konstnär var naturligtvis eftertraktat, och Adolf var inte ensam om ynnesten – när han kom till Zorns gård i Mora lärde han känna många andra unga konstnärer.

Men att vara lärling åt Anders Zorn innebar inte bara att man fick öva sig i måleriets sköna konst. Det innebar också att syssla med allehanda hantverkarsysslor på gården, så Adolf fungerade i minst lika hög grad som dräng och hjälpreda. Han, och de andra lärlingarna, fick styra med allt från att slå gräs till att hjälpa den store konstnären att måla landskap och andra bakgrundsmiljöer till de berömda dalkullorna.

Jo, så var det faktiskt. Anders Zorn lät sina lärlingar göra ”hantverket”. Sedan målade han själv huvudmotivet. Det var både ett sätt att låta lärlingarna träna sin förmåga men också ett sätt för den kände målaren att spara tid. Och Adolf lärde sig mycket av Anders Zorn. Kanske firade de också en och annan födelsedag tillsammans, för de var båda födda samma dag, om än med tjugo års mellanrum…

Concor Adolf Melin fick aldrig samma status som sin mästare men med tiden blev han en erkänd konstnär. Från 1920-talet och framåt ställde han ut i hela Sverige, och han fick fina recensioner även i övriga Europa och i USA.

Mest känd blev han för sina träsnitt som han tillverkade på det traditionella sätt som konstnärer använt sig av sedan 1600-talet. Vissa av dem kolorerade han också svagt. Så skicklig var han faktiskt att han i mitten av 1950-talet kontaktades han av självaste Gustav VI Adolf, som ville inköpa ett antal träsnitt att ge bort som gåva till andra statsöverhuvuden. Med glädje och stolthet kunde Concor Adolf Melin signera och överlämna sina träsnitt till kungen, och bland de celebriteter som fick dem fanns drottning Elisabet II av England, då hon kom till Sverige på statsbesök.

Adolf tillbringade sina sista levnadsår i Söderhamn. Han dog den 12 april 1958, vid 78 års ålder och ligger idag begravd på Söderhamns Kyrkogård. Och även om hans tavlor och träsnitt idag inte uppbringar något större värde på auktionskammare och bland konstsamlare är jag fortfarande väldigt förtjust i den vackra oljemålningen han en gång gav i gåva till morfar och som nu finns i min ägo.

BILD: ”Kustlandskap”. Målning av Adolf Melin 1879.

Bitte Assarmo