MOHAMED OMAR: The Sound of Music – en påskfilm

Igår tipsade Bitte Assarmo om flera filmer om Jesus att se under påsken. Det är ju högtiden då man firar Jesu uppståndelse från det döda. Det är en vacker berättelse att berätta när snön smälter, fåglarna återvänder och växtligheten återuppstår.

Vårens begynnelse har firats långt innan vi i Norden hade hört talas om Jesus. I Nordisk familjebok (Ugglan) står det så här:

Liksom de andra stora kristna högtiderna inom sin ram bibehållit eller dragit till sig en del gamla hedniska bruk, har det också varit med påsken. Tiden för den kristna påskens firande sammanföll hos de germanska folken i det närmaste med deras hedniska offer vid vårens ankomst eller måhända rättare vid sommarens början.

Jag vill tipsa om en film som många förknippar med julen, men som enligt min mening har mer av vår- än vinterkänsla: musikalen The Sound of Music från 1965. Maria är som en personifikation av våren: ung, vacker, livlig och påhittig.

Maria hade tänkt att bli nunna, men hon är inte gjord för att leva under de mörka valven i Klostret Nonnberg i 1930-talets Salzburg.

Abbedissan skickar henne i stället till en pensionerad sjöofficer och änkling, kapten Georg von Trapp, för att vara guvernant till hans sju barn. Kaptenen har gett sina barn en sträng uppfostran.

Marias sång får kaptenens hem, som varit dött sedan hans hustru dött, att leva. Barnen börjar leka och skratta. Kaptenen som varit sluten, öppnar sig. Han börjar sjunga med sina barn för första gången efter flera år.

April, påskmånaden, är månaden då jorden ”öppnar sig”, därav namnet april som troligen kommer från latinets aprilis, en avledning av aperire, ”öppna”.

Sången ”I have confidence” innehåller dessa rader:

I have confidence in sunshine
I have confidence in rain
I have confidence that spring will come again

Maria kommer som en vårsol och får frusna hjärtan att smälta.

Sången ”My Favorite Things”, innehåller raden:

Silver-white winters that melt into springs

Filmens kändaste sång handlar om edelweiss, en vit och späd blomma, som en symbol för det sköra men tålmodiga livet som vinner mot kölden och döden.

Edelweiss, Edelweiss
Every morning you greet me
Small and white, clean and bright
You look happy to meet me
Blossom of snow may you bloom and grow
Bloom and grow forever

För alla européer hör blommor påsken till.

Jag hittade detta tyska påskkort från 1899 med edelweissblommor:

I en psalm, ursprungligen skriven av Adam av S:t Victor på 1100-talet, men bearbetad av den danske psalmdiktaren Grundtvig, heter det:

Genom tjäle, köld och död
tränger solens eld och glöd.
Det är påsk på jorden.

Påsk är livsglädje och ungdom, skönhet och blommor. Det är solens återkomst.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

Mohamed Omar