HITTAT PÅ NÄTET: Slaget vid Olustra

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Slaget vid Olustra var en sammandrabbning under 1200-talets inbördeskrig i Sverige mellan den omyndige kungen Erik Eriksson och rådmannen Knut Holmgersson (”Knut Långe”). Slaget tros ha ägt rum den 29 november år 1229 i Olustra i Södermanland.

Efter sin förlust flydde den unge kungen till Danmark där hans morbror Valdemar Sejr var kung. Knut Holmgersson kröntes till kung 1231 men hans tid vid makten blev kort och han dog 1234. Erik återvände redan 1232 och kunde återta makten.

Erik Eriksson (oegentligt kallad Erik XI) senare även kallad Erik läspe och halte, föddes 1216 och avled 2 februari 1250. Erik var svensk kung som omyndig åren 1222–1229, och sedan under en andra period från 1234 fram till sin död. Han var den ende kände sonen till kung Erik Knutsson och föddes efter faderns död. Erik Eriksson var också den sista regerande medlemmen av den Erikska ätten.

Utdrag ur Svenska folket genom tiderna av Ewert Wrangel (1938-40). Band två, ”Den medeltida kulturen”:

Under konung Eriks minderårighet styrdes Sverige av en interimsregering, som var sammansatt av anhöriga till konungen samt biskop Bengt i Skara, vilken fungerade som rikets kansler. En medlem av denna förmyndarregering, Knut Hohngersson, är troligen identisk med en viss Knut Långe, som 1229 gjorde uppror, vann en seger vid Olustra och därefter själv blev konung. Den unge Erik Eriksson flydde till Danmark och kunde återvända först efter Knuts död. Under hans femtonåriga regeringstid synes den verkliga regeringsmakten ha utövats av Knut Långes jarl Ulf Fasi, Karl jarls son.

Fortsätt läsa här

BILD: Kung Eriks sigill.

Redaktionen