HITTAT PÅ NÄTET: Westfaliska freden

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Westfaliska freden kallas den fred som slöts den 24 oktober 1648 och som avslutade det trettioåriga kriget. Namnet kommer av att fredsunderhandlingarna fördes i städerna Osnabrück och Münster, vilka vid denna tid hörde till Westfaliska kretsen av tysk-romerska riket.

Sverige vann flera landområden, öar och städer i Tyskland.

Utdrag ur Carl Grimbergs Svenska folkets underbara öden:

Sveriges stormaktsställning var genom westfaliska freden befäst och erkänd. Den var lönen för svenska folkets vackra bragd att rädda sina trosförvanter i Tyskland. Vid själva fredsslutet hade Sveriges diplomater med kraft arbetat även för de tyska protestanternas rätt. Freden gav också samma rättigheter åt Tysklands protestantiska furstar och styresmän som åt de katolska. Det var den varaktigaste frukten av Gustav Adolfs ingripande.

Läs hela kapitlet ”Vår största diplomatiska bedrift”

BILD: Fredsdelegaterna i Münster, målning av Gerard Terborch från 1648.

Redaktionen