RICHARD SÖRMAN: Tänk om det är DU som ska göra det

Historien har till stora delar skapats av människor som klivit fram och tagit initiativet. Nu kanske stunden är kommen för just dig att kliva fram. Alla kan inte göra allt. Men alla kan göra något. Och dessutom kanske just DU finns därute: Du som en dag ska leda oss genom allt det här. Du som ska lyfta oss ur krisen och visa vägen framåt. Någon måste göra det. Någon av alla de som läser detta har säkert vad som krävs för att göra det. Kanske är det du. Tveka inte. Vi behöver dig.

Det finns undersökningar som visar att 60 procent av alla svenskar tycker att Sverige är på väg åt fel håll (här och här). Det är mycket. Av dem som läser Det Goda Samhället är andelen säkerligen ännu större. Vi är många som oroar oss över Sveriges framtid. Och vi behöver inte ännu en gång gå in på anledningarna till det. Det är ett faktum att vi befinner oss i en allvarlig kris. Hur kommer Sverige se ut om tio år? Om 50? Har våra politiker ens ställt sig frågan?

Med oron växer också frustrationen: Varför vägrar politikerna ta ansvar? Hur kan verklighetsfrämmande människor som tycks leva på en annan planet få mandat att styra vårt land? Hur kan public service få fortsätta vinkla nyhetsrapporteringen? Varför ser inte de flesta svenskar vad som händer? Varför reagerar de inte? Varför är det ingen som gör något?

Men tänk, kära läsare, om det är DU ska göra något! Tänk om tiden har kommit för DIG att kliva in i historien! Tänk om det är just DU som ska rädda ditt land?

Alla kan inte göra allt, alla är inte födda att vara ledare, alla kan inte rida i främsta ledet. Men alla kan göra något. Alla kan bidra. Alla kan agera efter bästa förmåga.

Alla hjälteresor i myter och litteratur börjar med en utmaning. Någon måste räddas, något måste göras, en katastrof måste undvikas. Ofta är den blivande hjälten från början en påfallande enkel person som mest går hemma och skrotar. Han kan ibland ha ett storslaget påbrå som han inte känner till – som Luke Skywalker i Star Wars. Men ibland är han verkligen bara en obetydlig individ som inte gjort eller gör någonting – som Bilbo Baggins hos Tolkien. Och som just Tolkien framhåller så väl i sina berättelser om de små hobbitarnas storstilade hjältedåd: Människor väljer i regel inte själva de äventyr de tvingas genomleva; historien tvingar sig på dem; de kommer inte undan. Eller rättare sagt: Det finns ett alternativ och det heter lägga sig ned och dö, men hjälten väljer handling.

Och det ska vi också göra. DU ska också göra det, kära läsare. ”Ja men själv då! Vad gör du Richard Sörman?” Något gör jag i alla fall. Jag driver opinion här på Det Goda Samhället. Jag är också engagerad i några mer konkreta projekt som jag framledes kommer kunna berätta om. Jag försöker. Jag har tidigare uppmanat människor att engagera sig: Stå upp för era åsikter! Skapa nya institutioner! Skapa svenska friskolor! Försök odla vår svenska kultur! Dessutom har jag försökt sluta gnälla för mycket. Jag tog själv stort intryck här av den intervju jag gjorde med Ernst Robert Almgren från sajten Maskulint: Män har inget att vinna på att fokusera på offerskap. Vi förväntar oss att män agerar. Kvinnor förväntar sig att de agerar. Historien förväntar sig att de agerar.

Så tänk om det är så att historien kallar just dig (vare sig du är man eller kvinna). Det kanske är du som går där hemma i trädgården i Fylke och väntar på att äventyret ska börja. Det kanske är du som ska gå med i ett politiskt parti och bli kommunalpolitiker. Det kanske är du som ska starta ett nytt parti. Det kanske är du som ska starta en svensk friskola. Det kanske är du som ska göra dig av med din anonymitet på internet och våga stå för dina åsikter under eget namn och därmed bidra till att normalisera dem. Det kanske är du som ska arrangera en demonstration eller ett torgmöte. Det kanske är du som ska starta ännu en politisk blogg. Det kanske är du som ska våga säga på jobbet att du gillar Trump eftersom han står upp mot media och pk-tänkande. Det kanske är du som ska starta en förening för att ge socialt stöd till ensamma svenska pensionärer? Det kanske är du som ska starta ett svenskt äldreboende? Det kanske är du som ska starta en grannsamverkan mot stöldligorna. Det kanske är du som ska starta ett nätverk för Sverige-vänner inom Svenska kyrkan. Det kanske är du som tillsammans med några andra vuxna män ska börja nattvandra för att skapa trygghet på hemorten. Det kanske är du som ska föreslå dina nätbekanta att ni träffas på riktigt för att stärka varandra och diskutera hur ni kan engagera er konkret. Det kanske är du som ska skriva en insändare i lokaltidningen där du i vårdade men tydliga ordalag säger det som ingen annan vågar säga.

Historien har till stor del har skapats av människor som klivit fram och tagit initiativet. Och nu finns möjligheten att ta initiativ. ”Det händer ingenting” säger många. Men det är väl utmärkt! Då är det bara att gå ut och plocka! Bli den som gör något! Det kan handla om timing och smartness för att lyckas. Många har försökt och det har fallit platt. Men de försökte i alla fall. De kanske var för radikala. De kanske missbedömde situationen. De kanske inte hade det som krävdes. Men de försökte. Hjältar!

Vi kan inte klaga över vår passivitet, vår dumhet, vår eftergivenhet och samtidigt själva sitta och vänta på att andra ska agera. Alla kan inte göra allt. Alla är inte skapta för att stå i talarstolar. Jag vet. Men alla kan göra något. Och om inte någon annan gör något kanske det beror på att det är just dig historien väntar på. Någonstans därute finns du. Jag tror att du finns där ute. Du som ska leda oss ur det här. Vem vet. Det kanske är just DU läser dessa rader i detta nu. Ge det en chans. Vi behöver dig.

Richard Sörman