Richard Sörman: Var inte rädda!

Richard Sörman

IDÉ OCH KULTUR ”Var inte rädda” är ett av Bibelns mest upprepade budskap. Det kanske också är ett av de budskap som bäst förklarar kristendomens enastående framgångar. Det handlar om att våga vila i större perspektiv, att våga lita på att man gör det rätta fast man hånas av de oförståndiga. Vi som idag står upp för ett Sverige där självkänsla och förnuft står över självförnekelse och hysteri ska söka styrka i de större sammanhang som skänker rättfärdighet åt vår strävan. Vi ska vila tryggt i förvissningen att alla folk har rätt att stå upp för sin kultur och identitet.

Det har precis varit jul så låt oss söka lite inspiration i kristendomen. Jag är långt ifrån någon specialist här, men tydligen förekommer uppmaningen ”var inte rädda” mer än 400 gånger i Bibeln. Jesus och hans apostlar säger det flera gånger när de uppmanar sina trosfränder att inte tappa sin tillförsikt, sin målmedvetenhet: ”Om ni också får lida för rättfärdighetens skull är ni saliga. Var inte rädda, låt dem inte skrämma er.” (1 Pet; 3:14)

Att aktivt välja bort rädsla bestå ofta i att försöka vila i något som är större än det man inte vill vara rädd för. För den troende handlar det om att vila i Gud, i hans godhet och löften. Men även den icke-troende kan motarbeta sin rädsla genom att sätta det där han eller hon fruktar så mycket i ett sammanhang som minskar dess betydelse.

Det finns ett bra uttryck här: ”Det är inte hela världen om…”. Att tänka att det inte är hela världen om det ena eller det andra händer är att tänka att det finns sammanhang och perspektiv i vår oändliga värld där det vi är rädda för inte spelar någon roll. Jag tänker primärt på rädslan för att hånas och straffas för sina åsikter och ställningstaganden. Det gäller som bekant att vara politiskt korrekt och är man inte det riskerar man att sticka ut, att förlora sitt anseende och kanske till och med förlora sitt jobb. Och det är just den här typen av rädsla som går att mota bort genom att sätta in det man gör och det motstånd man möter i ett större perspektiv. Men det kan vara svårt när man känner sig ensam.

Under de senaste tio åren har många människor i Sverige fått lida på grund av sina åsikter. De har kunnat bli av med både försörjning och socialt anseende som följd av att de offentligt kritiserat invandring och feminism. Vad vi lätt glömmer bort är att många då också antagligen har plågats av starka personliga tvivel. Det är nämligen inte så lätt att bära på en politisk övertygelse som överallt och hela tiden beskrivs som omoralisk. Om man som ensam journalist eller författare får stå till svars för sina åsikter inför hela det övriga författarskrået vore det märkvärdigt om man inte någon gång själv börjar tvivla på sitt förstånd. Om man upplever att man är den enda läraren på en hel skola som uppfattar närvaron av mängder av utländska ungdomar (eller unga män) som knappt kan prata svenska som problematisk kan det också vara lätt att börja tvivla på sitt eget förstånd. Och det blir inte bättre när moraliska auktoriteter i samhället som kyrkor, hjälporganisationer och för en del kanske fackföreningar och partier man stöttat hela livet förklarar att det man står för genomsyras av ondska och hat.

Därför behöver alla vi som tagit ställning mot vår samtida svenska pk-moralism i ord och handling förmedla budskapet att ingen längre ska vara rädd. Vänstern har inte tagit patent vare sig på rättfärdighet eller omtanke. Det finns andra sätt på vilka vi kan vara goda och hedervärda människor än genom att anamma pk-vänsterns förljugna och hycklande moralism. Sverige får finnas! Vi får ta hand om oss själva! Vi får ta hand om våra egna svaga!

Och framför allt får vi sätta saker i större perspektiv. Det här lilla märkliga landet Sverige där infantila och anmärkningsvärt obegåvade personer som Annie Lööf och Stefan Löfven styr över våra gemensamma resurser utgör verkligen inte hela världen. Vår samtid utgör heller inte hela vår historia. Sverige har funnits i över tusen år och det har varit möjligt för att vi haft en nationell identitet och självmedvetenhet som gjort vårt land till vad det är. Tro inte på de historielösa människor som vägrar se det positiva i konstruktiva mått av nationalism och identitet. De är totalt perspektivlösa och förstår helt enkelt inte vad de gör.

Så var inte rädda! Se till de stora perspektiven! De som gått före och vågat stå upp för Sverige trots att de baktalats och förföljts för sina åsikters skull har hittat sin styrka i betydligt vidare perspektiv än de som förmedlas i DN och public service. Alla folk har rätt att värna sin kultur och identitet. Så även Sverige. I den förvissningen ska vi vila tryggt.

Det är dessutom så att vi blir fler och fler. Och med det uppstår också nya möjligheter: nya allianser, nya vänner, nya sammanhang, nya gemenskaper. Rädslan spelar våra fiender i händerna. De försöker till varje pris skambelägga våra åsikter istället för att möta dem med rationella argument. Men om vi lugnt och tryggt står upp för vad vi tycker och vilka vi är kommer den strategin inte att lyckas. Det är vi som står för det naturliga, det självklara, det rationella. Det är de andra som står för det hysteriska, det irrationella och det känsloladdade.

Var inte rädda!

44 reaktioner på ”Richard Sörman: Var inte rädda!

 1. Palle9 skriver:

  Tack, Richard Sörman, för en inspirerande krönika!
  Du skriver bl.a.: ” Det här lilla märkliga landet Sverige där infantila och anmärkningsvärt obegåvade personer som Annie Lööf och Stefan Löfven styr över våra gemensamma resurser utgör verkligen inte hela världen.” och ” Tro inte på de historielösa människor som vägrar se det positiva i konstruktiva mått av nationalism och identitet. De är totalt perspektivlösa och förstår helt enkelt inte vad de gör.” Mycket sant, jag skulle tillägga att våra stora skattefinansierade public service media styrs på samma sätt, och dessa används som propaganda-megafoner. När jag på morgonen slog på text-tv för att se vilka nyheter, som där förmedlas möts jag av två huvudrubriker: ” Svenskor uppges gripna av Syriens armé ” och ” Hämndmotiv utreds efter svenskmordet i London ”. Lägg märke till denna medvetna strategi att betona svenskheten, men endast och allenast när de inblandade i nyhetsinslaget har utomeuropeisk härkomst – då är det plötsligt helt OK och lovvärt att betona just svenskheten. I det förra fallet handlar det om IS-kvinnor, i det senare en man med koppling till kriminella kretsar i Malmö och specifikt med pojkvännen till den kvinna, som sköts hållande sitt barn i famnen.
  En av inspiratörerna till hanterandet av svenska medborgarskap (att de delas ut på ytterst lösa grunder) tycks vara Åsa Romson med hennes berömda/beryktade uttalande om att var och en, som åkt tunnelbanan i Stockholm i hennes ögon var att betrakta som svensk medborgare. Även hon kan med rätta reserveras en hedersplats bland de obegåvade stolpskott (listan kan göras lång), som styrt detta land sedan åtminstone sekelskiftet.

  Gillad av 20 personer

 2. svenne skriver:

  ”Det är dessutom så att vi blir fler och fler. Och med det uppstår också nya möjligheter: nya allianser, nya vänner, nya sammanhang, nya gemenskaper.”

  Det är inte bara vi som ifrågasätter den förda politiken, och förnekandet av svensk kultur, som ”blir fler och fler”. Antalet människor inom landets gränser ökar på grund av de utifrån kommande – som lockats hit av ett stort antal fagra löften – och ett stort barnafödande iscensatt av dem som tidigare har anlänt hit från dysfunktionella länder.

  De ”nya allianser, nya vänner, nya sammanhang, nya gemenskaper” som kommer att uppkomma sker huvudsakligen mellan dem som ingår i den diaspora som knappast kan betraktas som en assimilerad kategori. Men de blir fler och fler och deras egenskap som maktfaktor kommer att successivt öka eftersom de som är etablerade här redan räknas till valboskapen och de ”nyanlända” ingår potentiellt i denna skara.

  Det är ju i verkligheten en kapplöpning om övertaget mellan de ”pursvenskar” som befinner sig helt utanför det välfärdsindustriella komplexet och makthavarna, i symbios med invandrarna, och de profitörer som berikar sig på den nuvarande situationen. Skall denna trend brytas så krävs det krafttag av en helt annan kaliber än det som politikerna nu svamlar om och dessa saknar dessutom helt viljan till detta.

  Gillad av 5 personer

  • Linden skriver:

   Bra där Svenne tiden är knapp.

   I år väntas antalet utdelade uppehållstillstånd nå 122.000, vilket är den femte högsta siffran någonsin som svenska politiker lyckats med. För att kunna upprätthålla hastigheten på invandringen höjer 61 av Sveriges kommuner skatten nästa år, rapporterar SVT, samtidigt som DN rapporterar att fyra av fem kommuner aviserar nedskärningar i välfärden
   Kommunernas skulder är uppe i 1000 miljarder skattesatserna ökar dramatiskt
   Trots det aviseras om nedskärningar på välfärden.

   Reinfeldt visste vad som väntade när han uppmanade oss att öppna våra hjärtan.
   Själv fick han plånboken påfylld och sitter nu på egen ö säkert avskärmad från mångkulturen och orerar om att än har inte granen brunnit.

   En typisk representant för våra depraverade politiker

   Gillad av 2 personer

 3. Kent Forssgren skriver:

  Alla folk har rätt att värna sin kultur och identitet.

  Richard Sörman

  ”Detta är vår nation, vårt land och vi har vårt sätt att leva på.
  Vi ger gärna alla invandrare möjlighet ratt njuta av det.
  Men om du är invandrare som klagar, bedrar och klagar över vår flagga, vår ed, vår tro,
  eller vårt sätt att leva, skulle jag starkt rekommendera att nyttja den andra rättigheten;
  rätten att lämna landet. Om du inte känner att du passar här, så res.
  Vi tvingade dig inte att komma.
  Ni kom från ett land i krig, nu startar ni ett krig i landet ni vill leva och bo i.”

  Australiens premiärminister Julia Gillard (2010-2013)

  Gillad av 15 personer

 4. Aha skriver:

  Det handlar inte bara om att stå upp för sin ”identitet och kultur”. Vi har även att stå upp för vårt välfärdssystem med skolor, sjukhus, äldreboenden för att inte tala om landets infrastruktur. Miljarders, miljarders investeringar kopplat till miljarders årliga driftkostnader som naturligtvis inte kan vara tillgängligt för vem som helst att komma hit till Sverige och ta del av.

  Sverige är ett rikt land, vi har råd med massinvandringen är då vänstermänniskornas mantra. Mitt mantra är; inte en krona så länge vi inte har en äldreomsorg i toppklass, har noll vårdköer och noll fattigpensionärer.
  Man kan inte ställa grupper mot varandra är då samma människors mantra. Mitt mantra är då; det kan man visst det, i själva verket är detta något av essensen i länders budgethanteringar.
  Vad säger du då om borgarnas skattesänkningar? Ta tillbaka dem så har vi råd säger då vänstermänniskorna. Well det kan vi rösta om så får vi se hur givmilda Svensson verkligen är.
  Slut på dialogen.

  Sådan är vänstern fotfolks argumentation för massinvandringen. De står inte upp för Sverige. De sätter global humanism före inhemsk humanism. Bara så man vet.

  Gillad av 5 personer

 5. Jan Andersson skriver:

  Märkligt så relevanta följande verser ur Psaltaren har blivit nuförtiden:

  Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar; han för mig till vatten där jag finner ro, han vederkvicker min själ; han leder mig på rätta vägar, för sitt namns skull.

  Om jag ock vandrar i dödsskuggans dal, fruktar jag intet ont, ty du är med mig; din käpp och stav, de trösta mig.

  Gillad av 5 personer

 6. Mikael Steinwall skriver:

  Rädsla är verkligen ett centralt begrepp i Sverige anno 2019. Rädslan för att yppa något som inte överensstämmer med den rådande värdegrunden på släktträffen. Eller rädslan för att lägga ”fel” valsedel i kuvertet på valdagen.
  Men, det finns tecken på att ilskan och frustrationen är på väg att övertrumfa rädslan. I Hongkong riskerar människor sina liv när de protesterar mot regimen. I Sverige är det långt kvar till ett liknande scenario, men alltfler vågar åtminstone uppge vilket parti de kan tänka sig att rösta på i opinionsmätningarna, även om partiet i fråga står för ”fel” värdegrund.

  Gillad av 4 personer

 7. Lars Bernhoff skriver:

  Rädslan för tidigare obekväma åsikter minskar fortlöpande genom att fler och flrr ser att de etablerade gamla partierna körde helt snett i främst invandringsfrågan. De naiva trodde att vi kunde behålla främst välfärden samtidigt med att ta emot det som var den arbetskraft som vi saknade. Nu har vi facit. Luftslottet är avslöjat. De naiva samlas i skamvrån eller byter åsikt.
  SDs framväxt är en tydlig indikator .

  Det är rädslan eller lättjan inför fakta som är grogrunden för PK. De etablerade politikerna är dåliga på att kommunicera verklighetens krav för ett bra samhälle, troligen för att många inte själv begriper. Det är statens och därmed politikernas fingrar som är inblandade i alla bidrag som samhällets funktioner gjort sig beroende av, Ödesdigert när kunskap och omdöme sviker samtidigt.

  Det finns allt mindre skäl att vara rädd. Däremot finns det skäl att engagera sig i viktiga frågor. Politikerna ska inte tro att de har en skock kor som vill mjölkas. Tjurarna (även kvinnor) måste in på arenan för att få fart på debatterna om vad som kan få Sverige på ett bättre spår.

  Gillad av 4 personer

 8. solbergaord skriver:

  Du karakteriserar ett par partiledare som infantila och obegåvade. Det tror jag inte att de är. Det är partierna, som ska bedömas. Det finns gott om avskräckande internationella exempel på hur det blir när partiledaren solospelar. Det är vi tack och lov förskonade ifrån.

  Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Ett bra sätt att bedöma folk är att fundera en sekund på om du skulle vilja anställa vederbörande. Der finns bara två alternativ, ja eller nej.
   Så varför vill man ha chefer som man egentligen inte vill samarbeta med?

   Gillad av 1 person

 9. Samuel af Ugglas skriver:

  Var i den SVENSKA grundlagen står det att vi har rätt att värna om vår kultur och vår identitet?
  Vi har inte ens rätt att försvara våra LIV, än mindre vår EGENDOM!!!
  Det så kallade ”samhällskontraktet” om det finns något sådant, har socialisterna brutit och förvanskat sedan länge, närmare bestämt den 10 Juni 1932.
  En folkpartist sörjde för det.

  Gillad av 4 personer

 10. Anna skriver:

  Tack Richard Sörman, att du just lyfter upp detta att kunna vila i ett större sammanhang. Själv är jag inte troende på en gud, men sökandet inom en själv om vad som är sant skänker kraft. Och kraft är det som kommer att behövas för att fortsätta opponera mot idiotin och de skrupelfria människor som gör allt för sänka Sverige som nation och sälja ur vår kultur. Anar också att fler och fler börjar förstå vilka onda makter vi har att slåss emot. Så fortsatt mod att vara politiskt inkorrekt, stå upp för sanna värden, långt bort från etablissemangets falska och hycklande värdegrund får bli ett nyårslöfte.

  Gillad av 3 personer

 11. ERROL skriver:

  Per Svensson, en tidigare habil kulturskribent som utvecklats till en katastrof-månglare av första rang som ledarskribent och politisk redaktör på DN, publicerade nyligen ett förljuget nödtorftigt försvar av sitt patologiska historiemissbruk, och ständiga rop på vargen.

  Per Svensson har nu sedan länge dragit så många historiskt förenklade och förljugna paralleller till 30-talet – som påstås stå för dörren, att det är svårt att överhuvudtaget ta Svensson seriöst. Per Svenssons reaktion på den kritik som han tydligen trots sin monumentala självgodhet identifierat utmynnade således nyligen i ett ledarstick som frankt påstår att ”konservativa” inte vill veta av historia.

  Det är således bortom Per Svenssons fattningsförmåga att det räcker med att vara intellektuellt hederlig för att opponera mot Per Svenssons skamlösa och vulgärförenklande instrumentalisering av denna trop och mena att han regelmässigt relativiserat Förintelsen och med ytlig moralism skamlöst försökt att driva hem dagspolitiska poänger i strutsliberalismens högborg. Enligt Per Svensson så är det illasinnade ”konservativa” krafter som inte vill veta av historia; ett minst sagt självmotsägande påstående på tvärs med konservatismens själva idéhistoria. Sanningen är att Per Svenssons ytliga, djupt osakliga och förljuget moraliserande historiemissbruk är direkt motbjudande för alla historiskt medvetna, moraliskt och intellektuellt hederliga medborgare, oavsett om de råkar vara ”konservativa” eller ej.

  Gillad av 4 personer

 12. Treve skriver:

  Jag skrev tidigare här under mitt namn men nu under signatur. Ja, jag är rädd eller kanske rent av feg. Men skälet är att mitt namn är ovanligt och lätt identfierbart. Hade jag hetat Sven Johansson hade jag kanske inte behövt vara rädd, det finns så många. Men jag vill inte att några speciella partisympatisörer ska stimulera ligister att kasta sten på mitt hus, trakassera våra barn och barnbarn p g a vad jag säger, eller att de politiska skribenterna inom den så kallade agendajournalistiken ska ljuga om mig och mina anhöriga. Idag försvaras ju den som ljuger rakt upp och ner liksom agendajournalisterna som försöker dölja sanningen (”lying by omission”, vi har inget bra uttryck för detta på svenska vad jag vet). En gång hade jag trott att Wolodarski skulle bli en skicklig journalist, istället blir han street-smart och kallar det agendajournalistik, ett ord som de flesta kanske inte förstår men som är en form av subjektiv reklam och PR. Idag skickar man fram en flicka med en svår utveckligsstörning att med hjälp av en mycket aktiv PR-byrå och sina föräldrar, varav en är kändis och därmed kan sälla sig till de som har tolkningsföreträde i alla frågor utan att det krävs några kunskaper. Vem betalar för allt detta? Kanske borde Skatteverket ta sig en titt. Fakta talas det mycket om, ”fakade” (påhittade) sådana vilket är lätt med statistik och oklara definitioner, och det talas om faktaresistens. Jag håller med ett tidigare inlägg om att vår politiker i stor usträckning är obegåvade, men de är ”street-smart” och skulle säkert kunna överleva på en gata i New Jersey elller Baltimore.

  Gillad av 3 personer

 13. Göran Holmström skriver:

  Rädd? Ja faktiskt, inte för egen del!.
  Men kommande generationer löper god risk att bli förslavade mentalt,
  och det endast för att en liten klick individer inte orkar eller vill ta ansvar för sin egen lycka. Därför vingklipper dom hellre majoriteten, och tar det dom vill ha.
  Klart det är skrämmande, för första gången i vår kända historia så styr klåpare över den stora massan.
  Oddsen är inte goda att det slutar väl,
  fast det är ju bara min åsikt och jag kan absolut ha fel.

  Gillad av 4 personer

 14. lookslikeanangel skriver:

  Apropå politiker

  I min släkt fanns en kvinna – en tidig socialdemokratisk politiker.
  Det talades rätt illa om henne. Familjen ”stod och åt vid diskbänken!”
  (Obs! Inte kring köksön.) Dålig husmor med andra ord…..
  Kanske lite orättvist i hennes fall?

  Egentligen är väl alla politiker numera dåliga husmödrar eller -fäder,
  åtminstone om man tänker på hur lite de värnar Sverige.
  Allt utanför landet är jätte-jätteviktigt, men familjen Sverige
  kommer i tredje hand.

  PS Själv är jag inte socialdemokrat.
  Snarare partilös vid det här laget! DS

  Gillad av 2 personer

 15. olle reimers skriver:

  Det bästa sättet att bli av med rädslan är att utmana den.

  Jag har aldrig deltagit i slagsmål och inte någonsin slagit någon i ansiktet med knuten näve.
  Jag var på många sätt en liten fegis som barn.

  Det är när man är som mest rädd som det är lättast att mobilisera en inre styrka; särskilt om man just då upplever att man inte har något val. Det underlättas faktiskt av att man är ensam. Det är lättare att ge efter för fegheten i ett kollektiv.

  Tager man sig före att utmana ett kollektiv upptäcker man ofta vilken makt man har trots att mobben reser sig upp mot en. Man kan söka ett eller annat ansikte som ser ut som om det skäms för mobbens beteende. Hittar man det vet man att man hade rätt. Respekt har man defintivt vunnit.

  Gillad av 3 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Tror du aldrig har varit en fegis,
   valet att inte slåss måste kostat en hel del, det är mod.
   Med facit så, vetskapen att nästan slagit ihjäl två stycken människor med sina två händer innan man ens fyllt arton är inte enkel att bära med sig, en del kanske skulle känna stolthet.
   Jag avskyr den sidan av mig, och har medvetet begravt den så långt det går.
   Mvh Göran.

   Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Tack, Göran; det hindrade mig i vart fall från att bli ungdomsbrottsling.

    Under några år arbetade jag som försvarare för ungdomsbrottslingar, som ung och oerfaren advokat. Det som slog mig var att de här killarna alltid hamnade i gruff på ställen och tider som jag själv befunnit mig på. Jag frågade mig själv varför detta inte hände mig. Mitt svar blev att jag helt enkelt inte doftade adrenalin eller vad det kunde vara som utlöste slagsmålstendensen hos de andra.

    Hur som helst blev jag aldrig angripen. Jag skulle dock inte våga mig på att chansa på att det skulle gå hem idag. Våldsmännen har andra referensramar och reagenser; verkar det.

    Gillad av 1 person

 16. thomasdentredje skriver:

  Många mänskor paralyseras av stark rädsla. Andra mänskor är som allra farligast när de är som räddast. Själv slogs jag mycket när jag var yngre. Rättvist och på goda grunder. Rädslan gjorde mig livsfarlig. Är idag tacksam att jag inte skadade någon svårt. Obs! Jag startade aldrig slagsmål, jag var aldrig kriminell och jag är till denna dag ostraffad. Men jag vet vad jag är kapabel till.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.