Mohamed Omar: Gustaf Adolfs dag

Mohamed Omar

I ett avsnitt av teveserien om maffiafamiljen Sopranos (säsong 4, episod 3) blir det bråk mellan italiensk-amerikaner och vänsteraktivister om Columbusdagen. Italiensk-amerikanerna vill fortsätta hylla Columbus på denna dag – de ser honom som en fin symbol – medan vänster- och indianaktivister menar att den store upptäckaren var en skurk.

Vänsteraktivisterna och indianerna protesterar mot den italiensk-amerikanska paraden på Columbusdagen, vilket upprör maffiabossen Tony Sopranos vänner som som går till attack mot demonstranterna. ”It’s these Indians and the commie fucks” säger till exempel Ralphie Cifaretto. ”They want to paint Columbus as a slave trader instead of an explorer.”

Det som skildras – något fyrkantigt och karikatyrmässigt – är de identitetspolitiska konflikter som uppstår i ett mångkulturellt samhälle. I dessa konflikter har dock de så kallade ”rasifierade” ett övertag. Deras historiska symboler och högtider blir inte ifrågasatta, tvärtom blir de ofta stödda av samma vänster som avskyr Columbusdagen, Thanksgiving och onda, vita män.

Ur Sopranos. Bråk mellan italiensk-amerikaner och vänsteraktivister: 

Verklighetens extrema vänsteraktivister nöjer sig inte med att protestera mot Columbusdagen. De vill också riva alla statyer av Columbus. Den svenska, skattefinansierade vänstertidningen ETC publicerade den 28 juni 2015 en krönika där en viss Emma Dominguez agiterade under rubriken ”Jag hoppas att alla statyer krossas”.

Det handlar förstås inte om ”alla” statyer, utan om statyer av vita män. Dominguez berättar om en semester i Barcelona där hon fick se en staty av den store upptäcktsresaren Columbus. Synen gjorde att hon fick ”ont i magen”. Hon tycks dock inte ha någonting emot statyer av kommunistdiktatorer. Hon nämner dem inte åtminstone.

I början av 2017 gick ett rykte om att Donald Trump tagit bort bysten av Martin Luther King Jr. från Vita huset. Nu hade vänstern fått sitt bevis för den nye presidentens vit makt-agenda! Men ryktet visade sig bara vara fake news som spreds av Time Magazine.

Trump var noga med att betyga sin vördnad för den svarte medborgarrättshjälten i en tweet: ”Jag firar Martin Luther King-dagen och allt det fantastiska han stod för”, skrev han.

Dock, mot bakgrund av det vi nu vet om den svarte pastorns vandel, kanske det inte hade varit helt fel att plocka bort bysten ur det Ovala rummet. Det har länge varit känt att King levde ett utsvävande liv med många otrohetsaffärer. Men nya uppgifter FBI:s arkiv visar att han också uppmuntrat och varit delaktig i våldtäkt.

King tittade på, skrattade och gav råd medan en annan pastor våldtog en kvinna på ett hotell i Washington. FBI avlyssnade King under många år. Historikern David Garrow har fått tillgång till uppgifterna. Han skrev en biografi över King 1987 och fick Pulitzerpriset för den.

Garrow hittade också uppgifter som visar att det kan ha funnits en antivit underton i Kings förhållande till kvinnor. I april 1964 befinner sig pastorn i Las Vegas. Han ringer en vän och säger:

”Ta ditt arsle och kom hit, för jag har en vacker vit brud här.”

Ett av världens mest kända tal, ”I Have a Dream”-talet, hölls av King vid en demonstration i Washington den 28 augusti 1963. Det har visat sig att stora delar av talet var plagierat från andra tal. Även hans doktorsavhandling i teologi vid Bostonuniversitetet innehöll plagiat.

I National Mall i Washington finns ett minnesmärke tillägnat medborgarrättskämpen King. Kommer vänstern kräva att det förstörs nu när man vet att pastorn hade fel värdegrund? Jag tror inte det.

I USA har vänstern som sagt kampanjat aggressivt för att förstöra statyer av vita män som den förknippar med en felaktig värdegrund. Den svenska vänstern har hängt på trenden och den 17 augusti 2017 argumenterade Expressen-krönikören Jens Liljestrand för att man borde ta ner statyerna av Karl XII.

Det är alldeles för tyst, tycker han, ”kring alla monument över de blodbesudlade massmördare och diktatorer som står staty runtom i Sveriges städer”. Han avslutar med en inlindad uppmaning om att någon ska ta det första spadtaget:

”Beror det på ointresse, bristande historiekunskaper, svensk konflikträdsla – eller är det bara en fråga om vem ska ta första spadtaget?”

Idag den 6 november är det Gustaf Adolfs dag. Det är en av mina favorithögtider i min hemstad Uppsala. Det är så stämningsfullt med facklor och fanor i höstmörkret. Vi äter bakelse och dricker punsch.

Jag ser inte Gustaf II Adolf som en fläckfri förebild, utan som någon som haft stor betydelse för oss svenskar. Genom en stor donation till Uppsala universitet bidrog han till vetenskapens utveckling. Han var också militär nytänkare.

Uppsala universitets ceremoni för att hedra Gustaf II Adolf äger rum i Odinslund framför en obelisk rest av Karl XIV Johan, den förste Bernadotten.

I Herman Lindqvist biografi över Jean Baptiste Bernadotte kan man läsa om den förste svensk som lärde känna den blivande kungen av Sverige. Fredrik Samuel Silfverstolpe var Sveriges chargé d’affaires i Wien där Bernadotte år 1798 hade blivit satt som den segerrika franska republikens ambassadör.

Silfverstolpe, berättar Lindqvist, var:

… vänsterman, lockad av den franska revolutionens idéer, imponerad av Bonaparte men också av Bernadotte. Han var mycket kulturellt intresserad, särskilt av musik. Han umgicks med Haydn, Salieri och med Mozarts änka. Som vänsterman måste man vara försiktig i sina rapporter till Stockholm. Kungen Gustaf IV Adolf avskydde Napoleon och allt som hade med revolutionen att göra.

Det visade sig att Jean Bernadotte, republikens ambassadör, hade stor respekt för svenska kungar och för den svenska armén:

En förmiddag några dagar senare besökte Silfverstolpe Bernadotte hemma på hans ambassad. Bernadotte frågade Silfverstolpe vad den vita näsduken betydde som han och svenska officerare hade knuten om armen. När Silfverstolpe berättade att det var ett minne från Gustaf III:s revolution 1772, då alla som stödde kungen i revolutionen band en bindel om höger arm började Bernadotte prata om Sverige och till Silfverstolpes häpnad började han prisa den svenska armén. Han höll ett lovtal över Gustaf II Adolf och Karl XII och om dessa kungars ”krigiska snille som gjort historien gloriös”, något som Silfverstolpe tyckte var märkligt sagt av en jakobin. Bernadotte ansåg att de tre största fältherrarna var Caesar, Gustaf II Adolf och Fredrik den store av Preussen.

Bernadottes kunskaper om svensk historia och om Gustaf Adolfs och Karl den tolftes militära genialitet gjorde Silfverstolpe djupt imponerad. Men respekten för Gustaf Adolf den store var inget ovanligt. Gustaf Adolf hade länge varit känd och respekterad som militärt geni i hela Europa. Napoleon höll honom för en av de största härförarna genom tiderna.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

16 reaktioner på ”Mohamed Omar: Gustaf Adolfs dag

 1. fabricerad skriver:

  Är det någonstans i Sverige som statyer borde avlägsnas så är det i Skåne. Varför ska vi har statyer över kungar som mördade, våldtog och förtryckte våra förfäder? Gustav II Adolf var en av de värsta. Kanske dags att introducera Cristian IV bakelsen i Sverige 🙂

  Gillad av 1 person

  • Niklas R skriver:

   Ni har inga statyer över kungar som mördade, våldtog och förtryckte era förfäder. De är alla borttagna och ersatta med statyer över kungar och personer som befriade de södra landskapen från danskens förtryck och livegenskap.

   Gilla

  • Elisabeth skriver:

   Fabricerad, Jag är också intresserad av vår skånska historia som ju till stora delar skiljer sig från den svenska. Gustaf II var ju inte alls ”vår” kung. Någon sådan bakelse ätes icke här söderöver. Debatten har i långa tider rasat om ryttarstatyn på Stortorget i Malmö. Mannen som företrädde en politik som härjade, brände och förödde Skåne och som till sist tog provinsen från Danmark genom freden i Roskilde 1658, står staty där. Han tronar fet och tung på sin häst , blickande mot Danmark. Redan när statyn installerades, 1896, var den kontroversiell , det rådde ett slags skandinavism blandad med nationalism. Ta gärna del av den diskussion som förts i länken nedan. Skåne är en särpräglad region och skrapar man på en ( äkta ) skåning märker man ofta ett agg mot överheten i Stockholm. Och en kärlek till Danmark. Jag för min del, skulle alltså inte ha något emot en Christian IV-bakelse, gärna en skapelse av maräng och smörkräm. Men såklart, dagens Malmöbor är ju minst sagt lite utblandade och majoriteten har inte en susning om vem den tjocke ryttaren är. Så debatten är kanske avslutad nu.https://forhimumea.wordpress.com/2013/02/01/karl-x-gustaf-i-malmo-ett-problematiskt-monument/

   Gillad av 2 personer

   • Sven Lindeberg skriver:

    Hej Hej !
    Det är ju Karl X Gustaf som sitter på sin häst på Stortorget.Också rätt otrevlig mot oss i de danska landskapen.
    Men Gustav II Adolf, var ju igång och brände mördade och härjade här nere 40-50 år tidigare.

    Gilla

   • Elisabeth skriver:

    Sven Lindeberg, den tjocke ryttaren är förstås Karl X. Namnet föll bara bort i min text. Det framgår av länken.

    Gilla

   • Rolf Holmen skriver:

    Elisabeth. Vad jag vet så är Sverige ett fritt land. Varsågod att skapa en Christian IV – bakelse. Kanske går de att sälja.
    Det där med att riva statyer har då och då varit ett populärt nöje under historiens gång. Bildstormarna under reformationen, Talibanerna som sköt sönder Buddha-statyer i Afghanistan, ISIS som gjorde sitt bästa för att förstöra Palmyra och vi hör numera talas om att statyer av sydstats-generaler förstörs i USA. Varsågod, det är ett fint sällskap att slå följe med.
    Sveriges historia ÄR Sveriges historia, på gott och ont. En staty av Kristianstads grundare vore kanske på sin plats, i Kristianstad.
    Skrivet av en halläning.

    Gillad av 1 person

   • Elisabeth skriver:

    Nejnej, Rolf Holmen,jag vill absolut inte riva gamla statyer. Karl X-statyn är förresten rätt ståtlig med häst och allt. Men det är intressant att veta varför de finns där de finns och att de inte är o-omtvistade. Historian är inte huggen i sten. Det finns alltid olika perspektiv. Det skånska perspektivet är måhända lite bortglömt.Det går säkert att sälja Christian IV-bakelser i Malmö, det finns många danskar där, turister och boende.

    Gilla

 2. Fredrik Östman skriver:

  Jo, det gäller att känna sina Pappenheimare så att man kan taga deras kanoner och använda dem emot deras allierade. När vänder vi moralkanonerna mot vänstern? Det räcker inte att hylla och försöka bevara statyer. Vi måste bete oss som och lära oss av Gustav II Adolf!

  Gillad av 1 person

 3. Hortensia skriver:

  Tack, Eddie, och grattis alla eventuella Gustaf Adolfar på namnsdagen! Jag är barnsligt förtjust i statyer, särskilt om de avbildar vackra, starka och stolt resta hästar.

  Gustaf Adolfs dyrbara trotjänare Streiff finns väl bevarad för eftervärlden, om än i en något deformerad version av sig själv. Stamhästen Anita kan ses på Kalmar slott.

  Gillad av 1 person

  • Elisabeth skriver:

   Hortensia, då tror jag att du ( också ) skulle gilla den magnifika ”Bronsryttaren” i St Petersburg. Det är tsar Peter den Store till häst. Statyn står på ett gigantiskt stenblock som väger 1250 ton. Hur fraktades det dit ????

   Gillad av 1 person

 4. lookslikeanangel skriver:

  Hade det gått att ”head-hunta” Bernadotte idag?

  Vad har vi för strategi, alternativt taktik idag.
  Ryskt? Brända landets taktik. Nu tänker jag
  inte specifikt på bilar, dagis och skolor som brinner.
  Utan på hela Sveriges resurser.

  Måste vi till varje pris ödelägga hela Sverige.
  Varför?

  Gilla

 5. Klas Göran skriver:

  Det är nu andra gången på några månader som MO ägnar sig åt att smutskasta Dr. Martin Luther King jr. för att på något bakvänt sätt peka på vänsterns hyckleri.

  Finns det inte bättre exempel än just King? Han kämpade mot en auktoritaristisk rasdiktatur som stödde sig på terroristiska organisationer (KKK) utan att själv gripa till vapen och för det mördades han av sina motståndare. Räcker inte det?

  FBI-chefen J. Edgar Hoover samlade f ö belastande material om *alla* inom det offentliga livet, det handlar inte om att FBI skulle ha observerat King som man observerade maffian.

  Det är viktigt att visa upp hyckleriet men det betyder inte att ägna sig åt samma slags hjärndöda agitation som SJW.

  Gilla

  • Klas Göran skriver:

   MO som ju är stor älskare av populärkultur i allmänhet och superhjältar i synnerhet: Vad tycks om Watchmen-seriens framställande av 1921 års Tulsa Race Massacre? Fake news? SJW?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.