Patrik Engellau: Förlorade illusioner

Patrik Engellau

En personlig tumregel som jag ofta förfäktat på dessa sidor är att om man inte är säker på en stark idés proveniens så kan man lugnt utgå från att den idén liksom alla andra världsdominerande idéer kommer från USA. 

Jag vet att mitt resonemang inte är hundra procent vattentätt. Till exempel upptäcktes Amerika självt inte av en amerikan utan av italienaren Christofer Columbus. Å andra sidan finns det folk som med visst moraliskt eftertryck hävdar att det inte alls var Columbus som upptäckte Amerika eftersom Amerika redan var upptäckt av de indianer som bodde där. Därmed är vi tillbaka vid hypotesen att alla viktiga intellektuella genombrott är amerikanska. Den första människan var en amerikan som uppfann sig själv.  

På en punkt var jag emellertid säker att Sverige hade en tätposition som så småningom övertogs och näst intill fulländades av Tyskland. Det gällde studiet av mänskliga raser. Svenska sällskapet för rashygien bildades redan 1909 och ett tiotal år senare startades Statens institut för rasbiologi efter en riksdagsmotion som undertecknats av både Hjalmar Branting och Arvid Lindman. Sedan inleddes ett ivrigt mätande av skallar som ett led i den grundläggande forskningen om de olika rasernas karaktär och egenskaper. Sven Hedin samlade in skallar från begravningsplatser i Asien under sina upptäcktsresor till Kina. Dessa skallar tillsammans med diverse benknotor från olika Söderhavsländer som andra flitiga svenska upptäcktsresande hemfört lär fortfarande ligga kvar i stora lårar vid universiteten i Stockholm och Uppsala efter att ha blivit noggrant genomforskade. 

I det svenska intresset för raserna och deras olika kvaliteter låg inte minst den framåtblickande darwinistiska tanken att om naturen nu hade som princip att låta de mest lovande exemplaren av en art överleva och de andra att dö, vilket för övrigt var tanken bakom exempelvis den förädling av hästar och äppelsorter som människorna hållit på med i århundraden, så skulle människorna i naturens efterföljd kunna göra motsvarande på ett mer organiserat sätt för att förbättra människomaterialet. Tio år efter rasbiologiska institutets grundande antog riksdagen därför en svensk steriliseringslag som mellan 1934 och 1976 steriliserade omkring 63 000 personer, mest kvinnor och romska ”resande”. 

Jag hade alltså trott att det här var ett unikt svenskt bidrag till mänsklighetens tänkande och utveckling. Jag hade trott att det var hos rasbiologiska institutet i Uppsala som Hitler hämtade sin inspiration. Men där, visar det sig av en artikel i The New York Review of Books (September 26, 2019), hade jag helt fel. Som vanligt kommer det tunga idégodset, vare sig det är ont eller gott, från USA.  

Det var inte så, som jag hade föreställt mig, att amerikanerna bara ägnat sig åt praktisk rasism och lämnat det teoretiska till européerna. Amerikanerna var nog så framstående även i teoribildningen. 1916 publicerade amerikanen Madison Grant boken The Passing of the Great Race som presenterade den amerikanska forskningens senaste rön till bevis för den vita rasens överlägsenhet. Hitler skrev ett tackbrev till författaren och förklarade att boken blivit ”hans bibel”. (En lustig detalj är att just den boken presenterades av försvaret vid Nürnbergrättegångarna som bevis för att tyskarna minsann inte var de första som utfört sådana brott som nazisterna nu stod anklagade för.) Tidigare än Sverige började USA att sterilisera folk. Exempelvis steriliserade delstaten North Carolina från 1933 och framåt 7 686 personer vilket med korrigering för invånarantal dock bara är en fjärdedel av det svenska betinget.  

Så tills vidare framhärdar jag i tron på att världsledande idéer alltid kommer från USA. PK-ismen och klimathotet är lite mer moderna uppfinningar än rasismen. 

64 reaktioner på ”Patrik Engellau: Förlorade illusioner

 1. Bo Svensson skriver:

  Den där skuldbeläggningen av rasforskning skulle vara mera distinkt: Vad i den är det man ogillar. – Studier av folks dna och av dna i gamla ben man hittar vid utgrävningar är ju helt okontroversiellt och ger information som alla vakna och engagerade vill ta del av.

  Gillad av 7 personer

  • Axel skriver:

   En tanke.. Ponera att den Svenska regeringen fick styra USA i framtiden. Hen, feminism , allas lika värde med öppna gränser och tokbeskattningen. Troligtvis skulle det bli ett nytt inbördeskrig inom ,säg 6 månader.
   Kolla in Agenda i kväll, så förstår ni vad jag menar.

   Gillad av 1 person

 2. Palle9 skriver:

  Angående Columbus och ”upptäckten av Amerika” erinrar jag mig ett TV-program för länge sedan (troligen 70-talet). Det var när Lasse Holmqvist med fru gjorde ett antal program från USA där de reste runt och talade med olika människor. I ett avsnitt talade de med en intressant man, som var indian. Han berättade bl.a. att han besökt Italien, och när han steg av flygplanet på Roms flygplats satte han igång med att hacka hål i landningsbanan där han ämnade plantera en flagga med hans stams kännetecken.
  När säkerhetsvakterna anlände och undrade vad han sysslade med förklarade han: jag har upptäckt Italien och gör nu anspråk på detta land å min stams vägnar …

  Gillad av 15 personer

 3. Lars skriver:

  USA som världen ekonomiska centrum med välbetalda forskare vid framstående universitet drar ju till sig blivande eller färdiga forskare från hela världen och ideer rör sig ju mellan universitet, och man tog tills sig sådant som keynesianska tankar och man tog in Freud och psykoanalysen och Curt Lewins sociologi mm. I Sverige är nog USA dominerande inspiration och kurslitteraturen oftast amerikansk. Forskningsmässigt är det ett framstående land och kulturbrytningar och olika perspektiv frodas.

  Social darwinismen var på ropet i början av 1900-talet och än idag finns t.ex. bland kommentarerna hör försök att led i bevis att afrikaner har lägre intelligens som de kan mätas med intelligenstest som vanligen handlar om mönsterigenkänning hos element som i Väst är närvarande genom hela skolutbildningen och i den omgivande kulturen.

  Jag ska hursomhelst mäta min skalle, dess omkrets. Jag tänkte köpa en mössa och kanske en keps på nätet och då är omkretsen i centimeter detb som ger olika storlekar.

  Gilla

 4. olle holmqvist skriver:

  Visst, idén att raser inte finns kommer också från USA. Argumentet är att eftersom vissa mätbarheter som inte yttrar sig som synbara raskaraktärer, krulligt hår tjocka läppar osv. – t ex blodgrupper – är viktigare än utseende för vad som konstituerar en ”ras”. När PC Jersilds romanfigur Stumpen tycker att Siljabloo spelar som en jävla neger…är han alltså rasist.

  När polismän i USA meddelar från den ena bilen till den andra att den följer är ”afro” så syftar de inte på ras utan på ”etnicitet”.

  Gillad av 1 person

 5. Fredrik Östman skriver:

  Är det inte sjundedagsadventisterna som påvisar fel i Septuaginta genom att hänvisa till Det Amerikanska Originalet?

  Vi får när vi talar om USA inte heller glömma Planned Parenthood, en integrerad och aktiv del av vänsterns NGO-armé i striden för barnamordens nödvändighet och utförande. Det grundades med den uttryckliga ambitionen att hålla nere den svarta rasen — i antal. Ännu idag begås betydligt fler barnamord på svarta barn än på vita i förhållande till dessa indelningars proportion av totalbefolkningen. Vänsterns angrepp på familjen och därmed livet har drabbat de svarta mycket hårdare än de vita. Så vänstern har inte slutat med sina eugenetiska ambitioner än!

  En viktig del av bakgrunden till detta är att såväl socialism som liberalism är läror som utvecklades och formulerades före utvecklingslärans publikation. De bygger helt och hållet på a-evolutionära beskrivningar av människan och hennes natur. Vänstern har ännu inte accepterat Darwins lära utom när det gäller att använda den för att motivera mord. Vänstern är en mordlysten lära, en dödskult.

  Gillad av 10 personer

  • karlgunnareriksson skriver:

   Tro det ? Fredrik Östman kopplar samman klimatalarmister med vänsterns Planned Parenthood. Fredrik har aldrig kommit på tanken att det existerar fejkad vänster ? En fejkad vänster vars avsikter är att inför folket fördumma all vänster i det att folk ska ta avstånd från just vänstern. // Daniele Ganser har snubblat in på ämnet fejkad vänster med boken ” Natos Hemliga Arméer ” . Men då är metoden att kompromettera all vänster med en terror-vänster. Kapitalismens överhet har sina speciella knep att kompromettera all vänster med fiktiv vänster. En fiktiv vänster som har sjuka agendor.

   Gillad av 1 person

   • General golz skriver:

    Aha, den fejkade vänstern som tar våra pengar via skatten och skapar massinvandring, kronans fall, våldtäkter, apatiska barn, ensamkommande, könskorrigering av barn, klimathot och som stöder terrorister och judehatare i när och fjärran med mera? Är det den fejkade vänstern du menar? Kallas den inte socialdemokraterna? Är det den fejkade vänstern du menar?

    Gillad av 12 personer

   • Göran Nilgard skriver:

    @KARLGUNNARERIKSSON
    Tack! Äntligen fick jag en förklaring som jag letat efter i mer än 50 år. Det är naturligtvis så att alla våra vänsterpolitiker, dvs de flesta, är hemligt anställda av ”kapitalet” och håller på att demontera Sverige som nation för att ”vi” skall tycka illa om vänstern.
    Genialiskt!
    Men ändå lite tvivlande inför din genialiska konspirationsteori. Behövs fejkad vänster? Står inte deras knepigheter för sig själv menar du?

    Gillad av 3 personer

   • Fre drik Östman skriver:

    Det Demokratiska partiet är fejk? Planned Parenthood är fejk? Nog för att deras propagandaavdelning, MSM, sprider Fake News, och på ett djupare plan är förstås allting till vänster fejk, men nog existerar våra fiender i sinnevärlden alltid.

    Du är ju här.

    Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Räkna upp något du eftersträvar KarlGu, som inte sammanfaller med mer förstörelse och mer död. Kör igång bara! Visa upp den ”rätta” vänsterns ansikte!

    Mvh A

    Gillad av 3 personer

   • karlgunnareriksson skriver:

    Jag hävdar att vänstern inte längre är vänster . Sossar och V har gått samman med högern och deras agenda är Nato-samarbete och globalismen tillsammans med den internationella kapitalismen. Klimathysterin gjorde det möjligt att omvandla vänstern till globalister. Men det finns också en betald vänster , NGO , som är fiktiv vänster . Denna vänster är irrationell i sina krav , vilket är syftet med deras politiska utspel. Syftet är att kompromettera all vänster. Jag tillhör inte vänstern numera och jag tillhör inte högern . Jag råkar ha en gåva av logiska analyser , vilket jag vill dela med mig av . Men de logiska analyserna är naturligtvis också kopplade till nätverk som sätter vetande högt på dagordningen.

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Stalin och Mao och ärkemaoisten PolPot var de mest lyckosamma i fejkvänsterlägret. De lyckades verkligen misskreditera vänstern.

    F.D Roosevelt var samtidigt den störste fejkamerikanen. Han lyckades verkligen samtidigt misskreditera USA och västmakterna, eller hur?

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Karlgunnar Eriksson; den vänster du talar om i ditt inlägg är den nyttiga idioternavänstern. Den finns i riklig mängd. Det visste redan Stalin.

    Gilla

   • karlgunnareriksson skriver:

    Svar till erkänner inget : jag är för blandekonomi , reglerad kvoterad invandring , reglerad arbetskraftinvandring, Nej till NATO , Sverige ut ur EU , klimatrealist och ja till skattefinansierad sjukvård , skolor , äldrevård. Tyvärr fallerar mina målsättningar med vänsterns agendor och därför finns ingen anledning att ens rösta .Är frågan besvaras ?

    Gilla

 6. Ulf skriver:

  Vad som är i alla fall hundraprocentigt är att alla negativa ideer som dyker upp i Sverige kommer ifrån USA.
  Incesthysterin, dolda minnen hysterin, rasifieringshysterin och inte minst klimathysterin. Men medan man lyckas behålla en viss debatt i USA så går det alltid totalt överstyr i Sverige. Hundratals oskyldigt dömda i incesthärvan, Thomas Quick, integrationshaveriet som till stor del beror på rasifiseringsdebatten. Osannolikast är klimathysterin där Sverige blivit världsledande överstepräst.

  Gillad av 9 personer

  • Gg skriver:

   Vi är inte dåliga heller, vi har ett finger med i spelet i en märklig symbios med USA, rasbiologi, klimatet med Palme och Bohlin, eller idag med apatiska barn, ensamkommande och idén att invandrare från vissa regioner aldrig begår våldtäkt (så kan det iallafall te sig om man läser svenska tidningar, namn och bild förbehålls svenska brottslingar).

   Gillad av 4 personer

   • Södermalmsrealisten skriver:

    GG!
    Morgan har ju förklarat att det är ”socio-ekonomiska faktorer” som begår våldtäkt. F ö har jag hört följande historia. Det var våldtäkt i joggingspåret den kvällen. Kvällen efter var det så smockfullt med kvinnfolk i spåret att det blev snabb gång ist f jogging.

    Gilla

 7. Finito skriver:

  Vi måste vara lite mer precisa, USA avhandlas ofta på DGS som en enhet, men den konflikt vi nu ser allt tydligare konsekvenser av för att en sida haft makten och initiativet i årtionden (vänstern och aktivistklassen) den har hela tiden funnits i USA också. Så att peka på idé-mässiga band mellan nazisterna och ”USA” missar att ideér som rasism omsatt till politik alltid i stort sett kommit från den amerikanska vänstern, demokraterna närmare bestämt.

  Vi lever alla idag i vad som på DGS kallas tvärtomet, allt är lögn, allt är tvärtom, från apatiska barn, migranters tillskott till produktiv ekonomi, ensamkommandes ålder, eller klimatet. ALLT är lögn. Denna taktik har gamla anor och Hitler kallade det ”den stora lögnen”, det är ju vänsterns taktik än idag. Man ljuger ända från tårna och vad sker, vi går raskt igång och petar på ytan av lögnen, DGS gör så hela tiden, man skriver att CO2 inte har så stora effekter som sägs osv, men har då köpt grundpremissen i lögnen, man har förlorat. Grundläggande så har vår sida köpt lögnen att vänstern är de goda, att pk-isterna är goda, ”de vill ju väl” och vi är de onda snåla girigbukarna. Detta TROTS alla mördade och torterade av vänstern från Stalin till Hitler till Gellert Tamas. En som rotat i var rasism och kopplingar till nazism i USA egentligen kommer ifrån är Dinesh D’Souza i böckerna:

  The Big Lie: Exposing the Nazi Roots of the American Left
  Death of a Nation: Plantation Politics and the Making of the Democratic Party

  Gillad av 4 personer

 8. Göran Holmström skriver:

  Så sant mycket dumt importerar Sverige från USA , men upptäcktresandet i Afrika samt samlandet av penisar från den resliga Mandingo stammen uppfann svenskarna på allseles egen hand. Om denna konstiga forskning, mitten 1700 tal lett till vansinnet idag, det får eftervärlden forska i.
  Frågan är bara var alla penisarna i glasburkar förvaras? På Naturhistoriska museet eller har Roks och Alice Ba Kunke delat den samlingen i hälften var.
  Övrigt så upptäckte Leif Ericksson Amerika tidigt 1100 tal, en bra bit före Columbos,
  Så är det då vikingarnas fel att världen ser ut som den gör?

  Gillad av 4 personer

 9. Magnus Ström skriver:

  Jag antar att eftersom det går att avla fram vissa typer av hästar och hundar, så går det att göra med människor också. Omsättningshastigheten är dock lägre på människor så resultaten tar längre tid att få fram. Försök har gjorts(Lebensborn var väl ett sådant), men är vi 100% säkra på att ingen håller på med något liknande nu?

  Gilla

 10. karlgunnareriksson skriver:

  Ulf glömde religionshysterin . Jehovas Vittnen grundades i USA och spred sig över världen. Syftet är att medlemmar ska avskärma sig från verkligheten . Medlemmarna befattar sig inte med politik och röstar inte på politiska partier. En slags woodo – rörelse också då sjukdomar kopplas samman med onda andar.

  Gilla

  • General golz skriver:

   Låter som socialdemokraterna med steriliseringar, lobotomi, apatiska barn, könsdysfori, ADHD, skäggiga barn som våldtar i grupp och klimathysteriker.

   Välfärds-voodoo

   Gillad av 3 personer

 11. Skarprättarn skriver:

  Intressant i sammanhanget är att USA (David Reich), Sverige (Svante Pääboo) och Tyskland åter står i blickfånget för människans genetiska indelning. Det beror på att dessa länder är utvecklade och framstående i allmänhet, och man förväntar sig helt enkelt ingen mer komplex teori från exempelvis Kongo.

  I alla fall visar det sig att så kallade klassiska raser framträder som klara genkluster i arvsmassan, vilket är en försvårande omständighet för de som tror att alla människor är likadant beskaffade och har samma förutsättningar avseende exempelvis intelligens. Den milsvida skillnaden mot förr är förstås att man har frångått rashygieniska tankar och att man inte ad hoc förknippar egenskaper med en viss fenotyp. Människosorter är typiskt perfekt anpassade för sin miljö och har de egenskaper de måste ha.

  Gillad av 3 personer

  • olle holmqvist skriver:

   ”Människosorter är typiskt perfekt anpassade för sin miljö och har de egenskaper de måste ha.”
   Evolutionsbiologiskt är det inte så. Det är en massa kompromissande. Chimpansen har t ex längre fingrar än vi. Svårare sätta fingertopp mot tumme. Svårare manövrera- positionera ett arbetsobjekt, sten till blivande kniv. Men bra för att svinga sig från gren till gren.Bägge färdigheterna går inte samtidigt.

   Fast vi kan svinga oss fram – med nöd och näppe.Annat exempel är vi föds så stora att
   våra mödrar ibland inte överlever det.

   Bättre ordval: ”tillräckligt” väl anpassad.

   Gilla

   • Skarprättarn skriver:

    Vi är homininer, en utveckling från den med schimpanser gemensamma grenen, med behov av att söka sig bort från träden då dessa decimerades (av klimatskäl). Därmed uppstod ett behov av att kunna använda händer och fingrar till annat, liksom allt mer obligatorisk upprätt gång. Även kosten förändrades från huvudsakligen fruktivor träddiet till mer omnivor livsstil med allt större inslag av kött (vilket bidrog till större hjärna).

    Vi är således anpassade för en ickeboreal livsstil, precis så som det ska vara.

    Men nu gällde saken Homo sapiens och dess varieteter. Vi har ljus hy för att vi inte kunde tillgodogöra oss D-vitamin under istiden (sibirier undantaget, de hade annan föda och fick D-vitamin genom albedo från snön). Vi har också större kranier för att bättre kunna bevara värme på nordliga breddgrader, vilket råkar samvariera naturligt med intelligens.

    Gilla

   • olle holmqvist skriver:

    ”perfekt anpassade ” det behöver vi alls inte vara fast det är en spridd missuppfattning. Det räcker med ”tillräckligt” bra vilket nog alla inser att det ger ett annat perspektiv på evolutionen.Vi är alla smockfulla med kompromisser. Evolutionen har i- cke- gjort oss ”perfekt” anpassade.

    ”One of the biggest sun myths is that darker skin tones don’t need protection against the sun….It’s true that darker-skinned people are less likely to experience sunburn, but the risk is still there. Plus, long-term exposure still increases the risk of skin cancer, regardless of skin tone.” https://www.healthline.com/health/can-black-people-get-sunburn

    Kan du inte ge upp och medge att ”perfekt” är en grovt missledande term. Då skulle ju evolutionen stanna.

    Gilla

   • Skarprättarn skriver:

    Perfekt i meningen så gott naturen kan inrätta en viss mekanism och ge den företräde i urval. Det är klart att det i realiteten blir kompromisser.

    Perfekt anpassning innebär inte att evolutionen avstannar. Evolution inträder nämligen när förutsättningarna ändras. När träden försvinner och vi måste ner på marken. När vi emigrerar till kyligare områden. När vi beblandar oss med neandertal. När vi utsätts för prövningar i form av förändrat klimat, förändrad fauna, förändrad flora, kommunicerbara sjukdomar och så vidare.

    Gilla

   • olle holmqvist skriver:

    Skarprättarn
    ”När träden försvinner och vi måste ner på marken”
    Vi ”måste” aldrig ner på marken. När skogarna försvann erbjöd sig savannerna med ett oändligt mycket rikare utbud av kött från betande gaseller och andra. I valet : Anpassning eller dö ut – blir det alltid dö ut. Min husgud Björn Kurten skriver:
    ”Sålunda uppbär Tano Nimri-skogen i Ghana mindre än 100 kg biomassa per kvadratkilometer, medan motsvarande för Albert National Parc (nuvarande Parc National de Virunga OH) för Ruindi-Tutshuru-slätten är…mer än 23.000 kg…”
    Däggdjurens Tidsålder (1971) p 147.

    Savannerna är näringsrika eftersom de de är mycket effektivare primärproducenter från fotosyntes än de näringsfattiga regnskogarna.

    Sedan förstår jag fortfarande inte hur evolution kan fortgå från perfekt.

    Gilla

 12. larslindblog skriver:

  Rasbiologi var väl dåtidens DNA och gen forskning. ?? Jag såg för ett år sedan ett amerikanskt tv program , det visar sig att gener har en större betydelse än man trott.
  Bl.a. hade man undersökt adopterade barn , och funnit att även om adoptivfamiljen var mycket kärleksfull och hade god ekonomi kunde det gå helt på tok om barnets biologiska föräldrar var kriminella , missbrukare , ” strulputtar ” helt enkelt .
  Att man förr erbjöd olika morötter till kvinnor för att sterilisera sig tycker jag inte var så upprörande. Det gällde familjer där man haft ett asocialt levnadssätt i generationer ….dryckenskap , tjuveri , skörlevnad , många förvildade barn , våld ,misär…

  Gillad av 4 personer

 13. Igor skriver:

  ” Tio år efter rasbiologiska institutets grundande antog riksdagen därför en svensk steriliseringslag som mellan 1934 och 1976 steriliserade omkring 63 000 personer, mest kvinnor och romska ”resande”. ”
  Det verkar inte ha varit tillräckligt, som vanligt i det feministiska Sverige.

  Gillad av 3 personer

 14. miketheviking skriver:

  Noterar censur av vissa saker på DGS…
  Nåväl, nytt försök utan det sista stycket:

  Rubriken ”Förlorade illusioner” ger väl en ledtråd till Patriks text om världsideer…
  Om man är USA-fantast och anser det landet vara det bästa i världen så kan ju den illusionen knäckas av verklighetens dörrknackning.

  Man kan med säkerhet säga att mycket av det idegods som frambringats världen efter Andra världskriget härstammar från USA. En hel del ekonomiska teorier, massvis av psykologiska och tyvärr mycket Frankfurterskola. De mest sjuka grejorna kommer från de s.k liberal-demokratiska elitskikten i USA. I det landet startade också PK-ismen av en liten klick starkt sammansvetsade och har gjort sitt segertåg över världen sen dess. Hjälpt en hel del att kunna stämma och jaga folk med världens per capita tätaste advokatkår.

  Egentligen borde Patrik läsa boken The German Genius, här en rescension för säkerhets skull från amerikansk tidning: https://www.nytimes.com/2010/07/18/books/review/Ladd-t.html

  Världsideerna kommer alltså till stor del från Tyskland räknat från 1750 o framåt. Då fanns knappt USA som en nation att räkna med. Segermakterna efter andra världskriget såg noga till att trycka ner tyskarna i dyngan och be dem stanna där.

  Det fantastiska med Tyskland och övriga delar av nordvästra Europa (med fantastiska tänkare) är att DÄR föddes västvärlden och det vi har idag.
  De människor som befolkade USA var tyskar, engelsmän, italienare, irländare, svenskar, fransmän, holländare. I den nya nationsbildningen kunde de ta det bästa från Europa och så småningom skapa den bästa statsbildningen och bli ett BÄTTRE Europa.
  Tog ett tag att frigöra sig från imperialiststaten Storbritannien bara.

  I det stora hela har USA varit en garant för västlig dominans. Annars hade vi haft kommunistiska herrar. Faran är inte över då MSM inte uppmärksammat att kineserna köper upp stora delar av världens tillgångar i smyg.

  Gillad av 2 personer

 15. Eva skriver:

  Idag slår man sig för bröstet och fördömer med rätta den syn man hade på ras och arv i början av 1900-talet. Det var ju framför allt Darwins lära som slog igenom i praktiken. Man var dock inte helt fel ute när man konstaterade arvets betydelse för en nations framgång.
  Tyvärr slog det över hos dåtidens makthavare, när man ville utrota oönskade människor. Det var ju inte bara judar utan även utvecklingsstörda och förståndshandikappade som föll offer. Politikernas ambition var en stark och begåvad samhällsmedborgare. De som skulle födas efteråt skulle ha bra arvsanlag.
  Det hela är dock mycket komplicerat. När man tog bort steriliseringen och stängde mentalsjukhusen slog sig våra politiker för bröstet. De var goda. Men de gjorde det lätt för sig. Hade de haft en plan, ett skyddsnät för de barn, som föddes av kvinnor som tidigare steriliserats och av mentalsjuka, hade det varit en sak. Men många barn som fötts under dessa omständigheter har farit mycket illa. Det kan också vara en av många orsaker till den ökande psykiska ohälsan.
  Idag värnar man bara om den nu levande människans rätt att skaffa barn. Det ofödda barnet har ingen röst. Många gånger struntar man i frågors komplexitet. Kanske rädsla för rasiststämpeln. Andra världskriget spökar hela tiden och ligger som en hämsko för en sund debatt.

  Gillad av 3 personer

  • Fre drik Östman skriver:

   Nej, Darwin har ingen lära om rashygien. På inget som helst sätt.

   Hume konstaterade långt tidigare mycket riktigt: Man kan inte härleda ett ”bör” ur ett ”är”. Till detta höll sig Charles Darwin, ty han var ingen idiot.

   Gillad av 2 personer

   • Eva skriver:

    Hans ”struggle for life and survival of the fittest” tolkades som de europeiska folkslagens överlägsenhet med tanke på att våra länder var betydligt mycket mer välutvecklade. Ur detta tror jag att rasismen utvecklades. Darwin var aldrig rasist, men han pratade om raser även bland människor. Idag är detta helt förbjudet. När jag utbildade mig till biolog på 70-talet fick man lära sig att det bl.a. fanns den vita, negroida och mongola rasen. Jag tycker själv inte det är något fel att tala om raser om man aktar sig för att värdera olika raser. Vi ser ju ändå väldigt olika ut och har förmodligen också olika egenskaper.
    T.o.m. inom biologiska institutioner får man inte prata om ras eller underart för växter och djur. Man ska säga sort.
    Snacka om hyckleri.

    Gillad av 3 personer

 16. Bo Svensson skriver:

  Rashygienen har ju traditionellt varit kvinnans ansvar men visst har pappa också en roll i att förmana sina döttrar att vara nogräknade i sina val av fäder till sina barn. – Slarvar man där, är det inget som går att rätta till i efterhand och bra gener väger myclet tyngre än god uppfostran och undervisning.

  Gillad av 2 personer

 17. Elisabeth G skriver:

  Oavsett var idéerna kom från (Amerika befolkades väl i huvudsak med européer) är det inte alls konstigt att man höll på med rashygien, särskilt inom SAP och Bondeförbundet. Kan man inte coola ner sig utan strävar efter att skapa det perfekta samhället måste människan också vara perfekt. Social ingenjörskonst. Man skapar i sin längtan efter ett himmelrike istället ett rent helvete. Så sägs det ju också att vägen till helvetet är kantad av goda föresatser. Nu strävar man efter ett klimathimmelrike och det leder – om man får igenom sin vilja – till ett helvete.

  Gillad av 4 personer

 18. Lars-Olof Svensson skriver:

  En korrektion: Columbos var inte italienare. Tack vare DNA-tester är det numera helt klarlagt. På mödernet är det också via DNA-tester helt klarlagt att han var portugis. På fädernesidan är det ännu inte gjort DNA-tester men den nyfikne kan läsa om vem hans far verkligen var i Portugal e o segredo de Colombo av Manuel da Rosa Silva, finns även på engelska. Och, portugiserna hade redan varit i Kanada 1477 så när Columbus, eller Christovao Colon som han kallades i Portugal och Spanen, seglade Santa Maria västerut visste han att bortom Karibien fanns en kontinent som inte var Indien.

  Gillad av 1 person

 19. Bo Svensson skriver:

  De starka känslor som rivs upp, hör samman med konflikten mellan en förträngd insikt om att även människosläktet utvecklas genetiskt och att det högst sannolikt är åt fel håll och en påbjuden inställning att det finns plats för alla, bekymra er inte, skaffa så många ungar ni vill.

  Hellre förr än senare måste det till styrmedel som gör att de goda anlagen sprids effektivare än de dåliga.

  Det som kommer först då, är att det är i kraft av sina förtjänster och inte i kraft av sina tillkortakommanden man får rätt att vinna terräng på andras bekostnad. – Slut på tycka synd om -invandringen alltså.

  Gillad av 4 personer

  • General golz skriver:

   Jag tror att jag är mer oenig med dig än med den värsta pk-ist eller IS-mördare. Min IQ har jag efter några test insett ligger i den översta .5% av världens befolkning och en god bit över din gissar jag. Jag gissar att jag också är både snyggare, starkare och mera aggressiv. Varför är ditt liv värt något i detta ljus? Detta är ett tekniskt argument. Under alla dina ord döljer sig något vidrigt.

   Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Det är nog verkligheten du är oenig med. – Jag väger mina ord noga för att inte råka säga något som det går att hitta någon rimlig invändning mot.

    Men du hittade alltså något?

    Gilla

 20. Mikael Lejdeby skriver:

  Leif Eriksson kom till Amerika före Columbus. Fast han var inte den förste att ”hitta” Amerika före Columbus. Enligt nya rön kan Polynesier ha nått Chile redan under 1100-talet.

  Gillad av 1 person

 21. MartinA skriver:

  Steriliseringarna har sin grund i den generella välfärdsstaten. De som först kom på iden att köpa total makt för andra människors pengar genom att centralisera delningen av social risk. Hade dels själva men hade också en befolkning som växt upp på landet. Och alltså dels sett djuravel. Och dels sett byidioten sitta och masturbera dagarna i ända i ett hörn av byn. När de nu började den här maktkuppen så insåg de ju att när varje person fick betalt för att finnas till, för att använda Kiplings ord, så satte de det naturliga urvalet ur spel. Följaktligen centraliserade de och byråkratiserade de även det. De kunde ju alla förstå vad som skulle hända om de minst produktiva finge bli betalda av alla andra för att skaffa barn hela dagarna. Vilket på många sätt är mer ansvarsfullt än dagens charlataner som inte planerar längre än till nästa val, om ens det.

  Dessutom, för att bli steriliserad krävdes att du sökte hjälp av det allmänna. Så det moraliska rättfärdigandet var att alternativet var att svälta ihjäl. Nu fubbades det väl troligen en del med det med hjälp av sånt som lösdriverilagen. Men annars är argumentet någorlunda stringent. grundproblemet är inte steriliseringarna, grundproblemet är centraliseringen av delning av social risk.

  Gilla

 22. olle reimers skriver:

  Under större delen av mitt liv trodde jag faktiskt, enfaldigt nog, att det innerst inne fanns en god kärna inom vänstern; att de ville väl, fast det blev fel.

  Numera likställer jag vänstern med nazismen och alla dess avarter. Den ÄR i själva verket nazismen med dess utrotningsfilosfi.

  Självklart vill den inte diskutera med oss, de låtsas bara lyssna medan den söker nya djävulska metoder att utrota oss.

  Som så många korrekt sagt här på DGS finns det bara ett sätt att väga det som kommer ur vänsterns mun: allt är lögn; från början till slut. Inte ett ord är sant.

  Skillnaden mot förr och nu är att vänstern inte ens försöker dölja sina avsikter; de tittar endast föraktfullt på personer som den jag en gång var, som försökte få till stånd en diskussion: ”haha, vilken idiot, som tror att jag bryr mig om vad han babblar om”. Scenen påminner om den i ”Hamsun” när författaren beviljats audiens hos Hitler och så småningom förstår att Hitler har en färdig plan och inte bryr sig om ett endaste dugg om vad Hamsun har att föreslå.

  I Sverige syns arrogansen tydligast hos finansminister Magdalena Andersson när hon låtsas leverera en budget, som bara är startskottet för nya skattehöjningar på vad man än kan hitta på att beskatta.

  Nu pågår en avgörande kamp mot vänstern; i USA där man lyckats mobilisera en affärsman och gycklare som gång efter annat pekar ut och punkterar vänsterns lögner och hyckleri. Han vet redan att det inte är lönt att diskutera; bara att avslöja deras eländiga tillstånd. Men det är en slutstrid, värdig Batman.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.