Patrik Engellau: Huvudmotsättningen igen

Patrik Engellau

Nu har jag inte skrivit om huvudmotsättningen i Sverige på så länge att du kanske tror att den har upphört. Det har den inte. Den går fortfarande mellan å ena sidan det makthavande politikerväldet med vidhängande välfärdsindustriellt komplex (och ett trasproletariat med beroende klienter som viktigt väljarunderlag) och å den andra sidan den nettoskattebetalande medelklassen.

Min ambition, när jag för fyra och ett halvt år sedan tillsammans med Annika Borg startade den här bloggen, var att under historiens gång, det vill säga medan dagarna gick, fila på den analysen av Sverige för att se om min tes, som då bara var ett sociologiskt hugskott eller ett suddigt fotografi av terrängen, skulle visa sig vara en sann karta som går att använda för att orientera sig i vårt samhälle.

Själv tycker jag att bekräftelserna kommit slag i slag. Alltfler tycks ha gjort denna berättelse om Sverige till sin (vilket de självklart kunnat komma på själva utan att läsa mina texter eftersom det som blivit uppenbart kan iakttas av alla). När vi ser politiker slingra sig och prata goja och vägra att förhålla sig till verkligheten så inser nästan alla att de försvarar något sjukt. De försvarar sin egen maktposition. Till exempel kan de inte erkänna att migrationen faktiskt inte artar sig till något kompetensregn eftersom att erkänna detta vore att erkänna vanstyre vilket är omöjligt eftersom de då vore tvungna att kasta in handduken. Att frivilligt kasta in handduken är det sista en härskarklass gör. Härskarklasser hittar på vad som helst för att sitta kvar. Betrakta l´ancien régime i Frankrike.

Vi ser också tydligt hur det omsättningsmaximerande välfärdsindustriella komplexet, det vill säga alla de offentliga apparater som ägnar sig åt olika slags sociala insatser och omhändertaganden, oavsett vad som händer och oavsett resultatet av dess ansträngningar, ständigt tillförs mer pengar. Alla ska ha mer resurser vare sig medborgarna får något för pengarna eller inte: polisen, socialen, Filipstads, Malmö och Bengtsfors kommuner, skolan och så vidare. Enligt makthavarna är det rätt svar på alla frågor att ge sina egna anhängare mer pengar på bekostnad av den nettoskattebetalande medelklassen. Om det för tillfället inte går att höja skatterna så kan stat och kommun utan att det märks låna lite mer vilket är ett sätt att lik förbannat på sikt sätta dit medelklassarna. Notan hamnar i alla händelser i deras knä.

En del kommentatorer blir förvirrade av att jag stryker så tjocka streck under det där med pengarna. Det är inte för pengarnas skull som makten utövas, säger sådana kommentatorer, utan för ideologins, närmare bestämt PK-ismens. Det är sant. Läran är stark. För många PK-ister är denna religion, inklusive den statliga värdegrunden och den obegripliga dogmen om allas lika värde, så stark att den motiverar en politik som på snart sagt varje punkt försämrar Sveriges framtidsutsikter. Men det gäller att komma ihåg att läran och de ekonomiska intressena drar åt samma håll och förstärker varandra på samma vis som det inte fanns någon motsättning, för hundra år sedan, mellan devota bolsjevikers tilltro till marxismens dogmer och de leninistiska kadrernas allt fastare grepp om statskassan. Exempelvis skulle jag förmoda, utan att säkert veta, att de flesta av Sveriges nuvarande migrations-, miljö- och genderaktivister är statsfinansierade, via organ som Allmänna arvsfonden och Kulturdepartementet, varigenom tron och plånboken förenas.

Vi kan också betrakta PK-religionens missionerande nit. Förut fanns en motsägelse mellan den gammaldags polisen som var till för att skydda skötsamma medborgare och välfärdskomplexets socialstat som var till för att skydda sina egna klienter som definitionsmässigt var något annat än skötsamma medborgare (ty annars hade de inte behövt de sociala omsorgerna). Under de senaste decennierna har välfärdsstatens tänkande trängt ut den gamla snutideologin från polismakten. Det tydligaste exemplet är kanske när rikspolischefen Dan Eliasson, uppfostrad under lång tids tjänst i det välfärdsindustriella komplexet, skulle ta sig an buset med mjuka grillade korvar i stället för hårda batonger. Eller när Sveriges främste krigare, överbefälhavaren, dansar och sjunger sånger i ett Pridetåg. Hela det offentliga Sverige är nu omvänt till PK-religionen (varför man inte kan räkna med några fungerande polisiära åtgärder mot skjutningar och kriminalitet eftersom allt sådant enligt den nya religionen ska vårdas bort i stället för att klubbas ned och låsas in).

Återstår media för att komplettera analysen. Statsägda media beter sig nästan alltid som statsägda media i bemärkelsen att de talar med husbondens röst. PK-ideologin har starkt fäste även i övriga journalisters skallar vilket kan förklara dessas normala följsamhet inför maktens intressen. Sedan Gustav Vasa tog över den katolska kyrkan har svenska intellektuella av tradition varit statsfromma.

Men detta betyder inte att alla svenska journalister uppför sig som anställda på det sovjetiska kommunistpartiets tidning Pravda. Detta skänker en strimma av hopp som jag, eventuellt med obefogad optimism, tycker vidgas för var dag. Journalister är viktiga eftersom de jobbar med ord och det är med ord folket konfronteras av makten. Men journalisterna är i vårt land inte styrda av något annat än sina egna föreställningar om de så arbetar på statstelevisionen. De äger rätten att själva observera, dra slutsatser och förmedla allt sannare bilder i sina alster. På det viset kan det komma överraskningar som när Uppdrag Granskning helt oförmodat omnämnde saker som många tittare antagligen hade på känn, till exempel att 80 procent av de utomeuropeiska migranterna i Filipstad är arbetslösa och att de sociala myndigheterna undrar om det är värt pengarna att försöka få in dem på arbetsmarknaden.

Därför kan det finnas hopp för Sveriges framtid även om det är obetydligt. ”Sanningen ska göra er fria”, står det i Johannesevangeliets åttonde kapitel.

58 reaktioner på ”Patrik Engellau: Huvudmotsättningen igen

 1. A skriver:

  Jag har under loppet av några få månader lyckats montera in reflexen hos ett antal personer, att det är vi som betalar för maktens vansinne, inte makten, för dem saknar det betydelse och att de tjänar på detta och vill ha det så här. Alltså ett verktyg för att separera etablissemanget från sig själv. Man kan säga att det är ett experiment som visar att det går att genomföra saker om man har ett mål och jobbar systematiskt. Det som tycks omöjligt kan istället ta några månader om man har en ide och ett mål.

  Mvh A

  Gillad av 6 personer

 2. Loke skriver:

  Analysen håller men behöver utökas med beskrivningen av det Industriella i VIK. Hoppet ligger inte i att aktivistiska tjänstemän eller politiker kommer att ändra uppfattning. Hoppet ligger i att näringslivet inser att de med sitt stöd till massmigrationen håller på att förstöra förutsättningarna för att via företagen erhålla skatt ur medelklassen, samt att otrygghet, bostadsbrist och sänkt krona förstör förutsättningar att importera arbetskraft.

  Så långe konsekvenserna inte drabbar ägarfamiljernas kassaflöde så bedömer jag inte att ändrad kurs är möjlig., men med nuvarande utveckling är det endast en tidsfråga.

  Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Pengarnas betydelse lärde sig familjen Rothschild i början på 1800-talet när de insåg att det bästa de kunde göra var att låna ut pengar till bankrutta regeringar, som inte vågade gå och fråga folket när de skulle finansiera sina krig. De insåg till och med att höjdaren var att kunna låna ut pengar till BÅDA stridstupparna.

    Politiker har inga egna pengar så de måste antingen låna eller beskatta när de vill göra något storstilat eller något skumt. Kreditvärdigheten ökar om de har förmågan att höja skatterna.

    Fredrik Östman har rätt: tar man ifrån politikerna en stor del av beskattningsmakten minskar korruptionen flera gånger om!

    Gillad av 1 person

  • Kalle skriver:

   Svamlet från regering och PK maffian. Allas lika värde. Har vi pensionärer lika värde som politikermaffian .Sällan, bullshit. Vi vill också ha pension på mellan 80 000- 100 000 som svamlarpolitikerna får. Vi har gjort nytta tidigare, vilket dagens PK politiker inte kan beskyllas för. Jag är redo den dag en revolutionen kommer i gång i PK Sverige. Då får PK flummarna det hett om öronen.

   Gillad av 4 personer

 3. marald12 skriver:

  Jag var nog en medelinkomsttagare, kunde mätta munnen efter matsäcken. Men sedan hände något!!
  Regeringen Reinfeldt och Löfven 1&2 kom. Numera är jag en andra klassens låginkomsttagare med en 100% fast anställning, jag är verkligen ingen slösa, vänder och vrider på varje krona och trots det går jag back varje månad. Det är genom försäkringskassans försorg som jag sitter där jag är idag. 2 vändor med döttrarna, först den ena med anorexia och det som följer, sedan den andra med depression och självskadande med suicid tendenser. Att dom ska betala ordentlig månadsvis utan ifrågasättande och krav på än det ena än det andra är en kränkning mot mig som skattebetalare.
  Vad fan får vi för pengarna.
  Vänligen Maria

  Gillad av 2 personer

   • Marald12 skriver:

    Tack Thomas. Det var var inte mening att beklaga min situation, det är en tung resa. Men jag reder mig. Jag är frisk och kämpar för det som är mitt och de mina.
    Jag tänker på dom som måste utsättas för F-kassan och är sjuka. Du måste vara frisk för att orka/kunna vara sjuk idag.

    Gilla

 4. Bo Svensson skriver:

  Men man skall inte ODLA motsättningar utan leta efter det man har chans att vinna bred uppslutning för:

  Direkt makt för skattebetalaren över sina pengars fördelning över skattefinansierade ändamål, – varvid man skall tillåtas och uppmuntras att gynna dem och de ändamål man känner för. – Utöva solidaritet alltså men man kan ju inte älska alla alltid och lika mycket.

  RÄTTSORDNING. – Det skall löna sig bättre att göra rätt än fel. – Reglerna för migration får alltså inte resultera i att de som gör rätt, mister sitt livsrum till dem som gör fel. – Med rättsordning menas regler för ekonomi och samvaro som resulterar i framlängesutveckling och går utvecklingen baklänges, är reglerna felskrivna.

  Gillad av 1 person

 5. V för Vendetta skriver:

  Allt det Patrik beskriver kokas egentligen ned i i en sås där alla vi som har arbete, satsat år av livet på utbildning eller skapat något eget skall arbeta allt mer och allt längre för att endast kunna blicka ut genom våra rutor och se horder av mellanmörka män dra fram i grannskapet med oändligt med tid att hänga med varandra i sitt kaffedrickande och vattenpiprökande. Detta till priset av att våra barn inte får gedigen skolgång, vi får inte sjukvård och det kanske värsta av allt…. den ålderdom som skulle ge oss några år att njuta ter sig allt svartare då vi måste arbeta till vi stupar för att de andra skall kunna fortsätta röka sina vattenpipor.

  Gillad av 12 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Lite knepigt. Men jag åker utomlands lite nu och då. Då spenderar jag pengar där. Då får inte svenska staten in moms. Sen kan man handla lite på utländska sajter. Låga belopp per gång – ingen tull eller moms. Som pensionär med lite extraknäck är det svårare att komma undan skatt.

    Gillad av 3 personer

   • Birgitta Hernestam skriver:

    Politikernas önskan att hänga kvar på sina poster är mycket tydlig. Statsministern lyckades ock kan fortsätta frottera sig med de höda herrarna och damerna i Bryssel.
    Hur det går för Sverige är inte hans problem. Så länge det finns gott om pengar i Sverige bryr sig inte någon. När de sinar blir det inte roligt

    Gillad av 2 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Minns inte om jag redan tagit upp detta men gör det för säkerhets skull igen.

    För några månader sedan kom jag i kontakt med FIRE-rörelsen. Det står för ekonomiskt oberoende tidig pensionering, fast på engelska. Här finns människor som verkligen vet att spara in på saker, inkl. skatteutgifter.

    Den första sidan jag hittade var http://efficientbadass.blogspot.com/ Hennes blogglista i högermarginalen är mycket inspirerande och jag är särskilt förtjust i bl.a. Investeringsundersköterskans blogg. Hon har undersköterskelön och är ensamstående med ett barn; likväl lyckas hon spara (och investera) närmare 50 % av sina inkomster varje månad. Nu har ju inte alla samma förutsättningar (typ fasta kostnader som är svåra att sänka) men i blogglistan finns mycket att låta sig inspireras av.

    Gilla

  • Ich skriver:

   ”Det kommunalråden vänder sig emot är att staten står för nyanländas finansiering under de första två åren men det tar i genomsnitt sju år för en nyanländ att komma i arbete.”

   Öhh.. Nej. Det tar inte sju år. Det där sju åren är en skröna som regimen upprepar för att dölja att deras vansinnespolitik bara är en bottenlös avgrund.

   Det tar sju år innan hälften av nyadeln har fått nån sorts ”sysselsättning”. I princip innebär det att den andra hälften aldrig kommer i arbete… Och som ”sysselsättning” räknas klipp-och-klistra-aktivitet med en batikhäxa på kommunen 1h/vecka eller ”vård av anhörig”. ..Och när man pratar om 50% ”sysselsättning” så är ju det 50% av de som betraktas som arbetsföra. Alla andra har ju redan silats bort och är inte med och ”förstör” statistiken: Migranternas barn som kastar sten i skolan, de äldre och ”sjuka” som direkt slussas in i förtidspension, pension, sjukskrivning… Dessutom drar man alla invandrare över en kam. Invandrare från andra västländer har ju mycket låg arbetslöshet och drar således upp statistiken.

   Det korrekta sättet att mäta muslimska migranters ”sysselsättning”, om man vill ha ett nationalekonomiskt mått på om det är lönsamt eller inte, är att se hur många av dem som har heltidsjobb i privat sektor i riktiga företag. Alltså sådana som har en redovisning och betalar skatt….

   Jag tror de skulle få plats allihop i en vanlig ICA-affär…

   Gillad av 10 personer

 6. larsdennye skriver:

  En huvbudmotsättning som är imaginär och med imaginära system. Kan det bli något annat än taskspel, som Richard Sörman så väl beskriver de svenska skådespelarnas teatraliska framställan.

  Gilla

 7. Fredrik ÖSTMAN skriver:

  Dagens krönika var bra, eftersom den inte alls handlade om någon huvudmotsättning (socialistisk analys, ont skilt från gott) utan om drivkrafter, såväl sociala som pekunjära (hederlig analys, gott och ont som i var och en inneboende tendenser).

  Vi har identifierat det bidragsindustriella komplexet. (Jag föredrager detta namn eftersom jag inte erkänner att socialismtramset det pysselsätter sig med har något med välfärd att göra.) Nu måste vi använda denna analys för att angripa strategiskt.

  Det står klart att vi inte skall angripa klientelet. (Fast vi med fast och vänlig hand skall verka för att det krymper.) Vi måste angripa det ledande skiktet. Vi kan göra det genom att utpeka deras låga motiv och snöda självberikning.

  Låt oss kalla dem bidragsbaroner!

  Gillad av 12 personer

  • brrr skriver:

   En av drivkrafterna skulle kunna vara att få så många som möjligt försörjda, och därmed beroende av skattepengar så att de röstar ”rätt’.
   Men vilka krafter driver EU?

   https://www.fplus.se/omojliga-miljovisioner-kor-sverige-i-diket/a/nabeBL

   Ett av alla exempel på hur man expanderar den skattefinansierade sektorn, delvis med hjälp av EU, alternativt EU driver på medlemmarnas politiker och tjänstemän.
   Vad är hönan, vad är ägget? Vilka driver vad och med vilka mål?
   Man behöver svaret på sådana frågor för att veta hur man ska agera.
   Sedan måste man få alla andra att förstå…
   Det finns alldeles för många olika förklaringsmodeller ute i etern för att det ska gå att komma överens, var och en anammar den förklaringsmodell som svarar mot ens egna intressen. Det kanske rent av finns människor som planterar olika förklaringsmodeller för att folket ska splittras?

   Gillad av 2 personer

  • Jan Molin skriver:

   Bra Fredrik! Detta skall jag ta till mig och använda varhelst det passar in. Staten och kommunerna, med sin hela tillskansade makt, använder sin skatterätt till att bekosta den odemokratiskt beslutade massinvandringen och dess följder!
   Begreppen är således:
   det bidragsindustriella komplexet och bidragsbaroner.
   Jag har också för avsikt att skriva till de ledande politikerna och anklaga dem för det de åstadkommit till skada för oss svenskar. Andra som har bättre talets gåva än jag, borde ringa tex Ring P1 och tala ut så länge som möjligt innan de bryter. Helst vill jag i mina kommande skriv kalla dem för det de är: landsförrädare. Men det kanske är att utmana dem till att stämma mig inför domstol för ärekränkning? Eller hets mot folkgrupp? Vad tror ni?
   Men å andra sidan så är det nog så att förr eller senare kommer de att bura in vissa av oss i vilket fall! Troligen måste bidragsbaronerna stämma i bäcken!

   Gillad av 3 personer

  • larsdennye skriver:

   Bidragsindustriellt komplex är betydligt bättre än välfärdsindustriellt komplex. Försäkringssystemen dvs pensionssystem, socialförsäkringar, akassor, skola och sjukvårdens finansiering är försäkringsmässiga och inte bidrag. De är också enkla att administrera, men går vi till den producerande offentliga sektorn med skolor och sjukvård mm så är det ineffektiviteten, organisationsformerna som bör angripas. Hur kan diskuteras och borde diskuteras.

   Bidragstänkande och praktiken är något annat. Det avser ofta att politiker anser något ska stödjas av olika skäl och det är inte alltid så framgångsrika investeringar i framtida produktion det handlar om. Det finns mycket av bidrag och subventioner att diskutera. Miljöpremier för sk miljöbilar kan diskuteras utifrån frågor som vem betalar subventionen, ger det vettig effekt att ett litet land ska subventionera bilar som kostar mer än 100 tusen mer än jämförbara bilar med andra bränslen. Det finns hur mycket som helst. Särskilt invandringen där bidragen haglar åt alla håll.

   Gilla

 8. Jari Norvanto skriver:

  ”‘Sanningen ska göra er fria'”

  Kanske det. Men att yppa sanningen kan leda till frihetsberövande. Höhöhö. ‘It’s a free society. Uh, except there ain’t nothing free, because there’s no guarantees, y’know? You’re on your own. That’s the law of the jungle, ooo hoo hoo!’

  Gillad av 3 personer

 9. Dandersan skriver:

  DN slog upp stort att Sandviken vinner på migranterna 2015.
  Nu vet vi att Sandviken och andra ”vinnare” får stora underskott.
  Där brister tilliten till allmänheten hos media!
  Vi vet att media har en agenda och ljuger rakt upp och ner.
  Det gäller i många frågor.
  Varför inte lyssna på dem som visste på förhand!

  Gillad av 2 personer

  • Palle9 skriver:

   Dandersan: Ja, kanske kan vi hoppas på ett kommunuppror – efter Sölvesborgs nej till ”nyanlända” följer nu Bengtsfors efter. Hoppas på fler efterföljare så att Suicidaldemokraterna eventuellt börjar haja till. Tragikomiskt blir det när Löfven orerar om att här ska minsann ingen kommun slippa undan – hur får han ihop det med att invandringen skulle vara ett kompetensregn: då borde ju kommunerna slåss om att få mottaga så många som möjligt …
   Gillar Fredrik Östmans beteckning – det bidragsindustriella komplexet och bidragsbaroner.
   Patriks analys av drivkrafterna i vårt land är utmärkt.

   Gillad av 3 personer

 10. Maria C skriver:

  Tack för en bra krönika!

  Jag är född, och delvis uppvuxen, i en S-märkt kommun, som redan under tidigt sextiotal var prototyp för det nutida Sverige. Resultatet förskräcker.
  Det blir inga skatteintäkter när det räcker med att folk ”röstar rätt” och, i gengäld, slipper ”göra rätt för sig”.

  För övrigt anser jag att la Fontaines ”Syrsan och myran”, numera i sann PK-anda, bör avslutas med ”Här finns mera bidrag ju!”

  Gillad av 2 personer

 11. Att jaga ärtor på en tallrik skriver:

  De flesta av dagens samhällsproblemen går att härleda till en vidlyftig migrationspolitik. Men ihärdigt skyller makten på tillfälligheter. Att migrationstoppen år 2015 var oförutsägbar, fast det inte är sant.

  Sedan dess har migrationen fortsatt att växa. Men mer i det fördolda. Man döljer siffrorna under olika rubriker. Och MSM spelar med. Totalsummor och prognoser nämns enbart i alternativmedia.

  Nu skylls allt oftare samhällsekonomiska problem på pensionärskollektivet och dess större vårdbehov. Och det får även motivera nedskärningar inom äldervården. Man föreslår kameraövervakning på distans, för att slippa blanda in vårdpersonal.

  När problemen växt politikerna över huvudet känns det nog bra att ha gamlingarna att skylla på. Isolerade och inlåsta som de är på sina rum. Där blir det svårt för dem att försvara sig. Dessutom ser och hör de dåligt. Ett klart bonus i detta sammanhang.

  Om inte poletten trillat ned, lär den göra det när de själva blivit gamla. Och möts av syntetiska röster och kameror. Och en robot som spolar dem rena en gång i månaden. Och de endast få se köttbullar och biff på bild. Men får desto mer av rå vitkål och trilskande ärtor som kompensation på den egna tallriken.

  Det nya Sverige är här. Tack för det ni hårt arbetande politiker. Er lön är mer än välförtjänt. Den insikten lär ni nog själva möta i er egen ålderdom. Eller kalkylerar ni redan nu med en personlig exit, via någon typ av privatförsäkring? Och låter er omhuldade värdegrund gå upp i atomer.

  Gillad av 3 personer

  • Palle9 skriver:

   Att jaga ärtor på en tallrik: Du skriver mycket riktigt
   ” De flesta av dagens samhällsproblemen går att härleda till en vidlyftig migrationspolitik.”
   TV-chefen Jan Helin presenterade i morse någon ny satsning ”hur polariserat är Sverige?”.
   TV-tittare skulle där tydligen gå igenom ett frågeformulär och sedan i debatt möta någon med avvikande åsikter. En av frågorna lyder ” Ska Sverige ta emot färre flyktingar?”. Som bekant är mindre än 5% av migranterna till vårt land flyktingar, så där blev det rejält tendensiöst och vilseledande. En mer rättvisande frågeställning hade varit ”Ska Sverige sluta med att ta emot skyhögt mycket fler migranter än jämförbara länder?”.
   En annan sådan försåtlig formulering, som man inte sällan stöter på är talet om en ”generös” invandrings- (eller flykting-) politik. Vem vill inte vara ”generös” …

   Gilla

 12. Aha skriver:

  Det finns delar i tesen om ”välfärdsindustriella komplexet vs nettoskattebetalande medelklass” som kan diskuteras;
  – en icke försumlig del av den nettoskattebetalande medelklassen får sin utkomst via det välfärdsindustriella komplexet.
  – av ovanstående följer att det välfärdsindustriella komplexet genererat väldigt många arbetstillfällen där kvinnojobb dominerar. Utan det välfärdsindustriella komplexet hade sannolikt många kvinnor inte kommit ut på arbetsmarknaden.
  – ovanstående leder till att ett välfärdsindustriellt komplex är en förutsättning för att kvinnor ska få en stor arbetsmarknad
  – ovanstående leder till frågan om det är bättre att kvinnan är hemmafru eller ger terapi till en värsting som ändå inte vill ändra sig
  – ovanstående leder till att kvinnorna lika gärna kan vara hemmafruar och ta hand om sina egna barn istället för att jobba med meningslösa insatser inom det välfärdsindustriella komplexet.

  Slutsatsen landar i att dödköttet inom det välfärdsindustriella komplexet måste bort – vilket väl är Engellaus tes.

  Gillad av 2 personer

  • Redaktionen skriver:

   En detalj bara. De som jobbar inom komplexet är inte nettoskattebetalande. Hela deras inkomst består av skattepengar (som någon nettoskattebetalare erlagt). Sedan betalar de tillbaka en del av de skattefinansierade inkomsterna i skatt. Därför är de inte nettoskattebetalare utan nettoskattemottagare.

   Patrik

   Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    I stort sett allt som kan tyckas vara obegripligt hur det kan fungera, är på något vis finansierat av skattepengar. Det är den magiska källan som allt kretsar kring i Sverige. De som skall betala behandlas helt logiskt som nån slags kastlösa, så de håller käften.

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

   • Eva Danielsson skriver:

    Patrik
    Visst är alla inom VIK nettoskattemottagare, men en hel del av dessa yrkesgrupper vill vi ju ha kvar. Det kan låta ibland som att vi inte bör ha någon offentligsektor alls, men åtminstone jag vill ha skattefinansierade kärnverksamheter med kompetenta opolitiska tjänstemän med tjänstemannaansvar plus basal välfärd till de svagaste grupperna i samhället. Därefter bör det vara stopp vilket borde ge en mycket mindre statsapparat jämfört med idag och helst en låg platt skatt och ett lågt fastställt högsta skattetryck. Och en lista på vad stat och myndigheter inte får peta i.

    Gillad av 2 personer

 13. En bakgrund skriver:

  Nyss fick man inte ställa människogrupper mot varandra. Nu kastar makten själv en het potatis i de mest utsattas knä. De gamlas. Man skyller ekonomiska problem på dem. Nyss presenterades ett kompetensregn över Sverige, mest bestående av analfabeter och tämligen lågutbildade. Detta förhållande påtalades redan då. Men kritiken kom då från fel håll, och stämplades därför som rasistiskt.

  Avfolkningen av vår landsbygd drevs en gång i tiden på av rationella och industriella orsaker. En strukturomvandling inom industri och jordbruk förändrade läget inom Sverige. Flyttvågor mot heta urbana regioner blev följden. Även som en aktivt pådriven politik.

  Plötsligt låsas man idag inte om denna utdragna samhällsprocess. Nu skall plötsligt landsbygden vitalisera med människor från Afghanistan, Irak, Somalia och Eritrea. Många illitterata och lågt utbildade, med ett otal olika språk. De sades till helt nyligen representera en hoppets politik för landsbygden, som nu skulle återbefolkas, där tidigare fabriker lagts ned och jordbruk mekaniserats.

  Ett befolkningsutbyte bekostat med hjälp skatt på de som en gång lämnat sin hembygd och egna rötter. Detta kringgick Uppdrag Granskning som katten kring het gröt. Ett reportage som skavde mer än det var sanningsenligt. Vad vi råkade få se i bakgrundsbilderna var mer avslöjande. Män på torgen i en långsam drönarlik tillvaro. Där unga friska män var helt overksamma, samtidigt som deras egna hemländer sannolikt ropade på lediga händer.

  Gillad av 2 personer

  • Palle9 skriver:

   En bakgrund: Tack för en mycket träffsäker kommentar. Man undrar hur invällarna själva resonerar när de kan gå och driva sysslolösa med bidrag från mottagarlandet. De måste vara övertygade om att de hamnat i något slags kravlöst Absurdistan. Avslöjande var hur kvinnorna till sin överraskning upptäckt att dessa bidrag bekostades av skatter från den arbetande befolkningen i landet …

   Gillad av 1 person

 14. Stxx skriver:

  Sverige kallas för en ”mångkultur” men politikerna har egentligen skapat apartheid, skriver Janne Josefsson i en krönika i DN. Ju mer landet spårar ur, ju mer desperata och populistiska blir makthavarna i sin retorik, menar han.
  https://www.friatider.se/josefsson-sverige-har-blivit-en-apartheidstat

  Vidare berättar Janne Josefsson att Sverige, vart han än åker i landet, inge längre är ett land. Det handlar snarare om skilda världar, menar han. Han tror inte det var ett avsiktligt politiskt försök att förstöra landet, utan snarare ett totalt misslyckande från politikernas sida – oavsett vilken regering som styrt. På Sjumilaskolan på Hisingen i Göteborg talar färre än en procent, runt fyra elever av 500, svenska som modersmål, påpekas det. De flesta talar arabiska och somaliska. Var fjärde pojke på skolan blir kort efter avslutad skolgång kriminell.

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Vad får dig att tro att de som slutar skolan blir kriminella? De är kriminella redan i skolan. Sen fortsätter de med allt fler brott så att de rätt som det är blir haffade. De är ju inga Einstein direkt. Tar de lärdom? Icke, eftersom eventuella straff är så låga så biter de inte på dem.

   Gillad av 2 personer

 15. Thomas Ek skriver:

  Den felande länken ligger i vårt samhällssystem
  Det traditionella USA är världens i särklass mest genuina demokrati vars grundsats utgörs av nationell och individuell frihet. Till skillnad mot Europa som styrs av en stor statsapparat så handlar det traditionella Amerika alltså om mindre stat och mer personligt ansvar som göds och uppmuntras till stark självtillit, självständighet och oberoende.

  I USA ges individen själv möjlighet att ta ansvar över sitt eget liv, vilket också stadgas i både frihetsdeklarationen och självständighetsförklaringen. Det är detta som gjort USA till världens mest vibrerande, blomstrande, dynamiska och välbärgade nation.

  När Trump klev in på den politiska scenen gjorde han det ofattbara. Först besegrade han 16 professionella Republikaner, varav några hade över 100 miljoner dollar och då tvingades han slåss mot ett krig på flera för honom okända nivåer. Trump klarade av oförsonligt brutala attacker från president Obama, Vita huset, Mrs Clinton, Clinton-kampanjen, Clinton-maskinen, Extrem-vänstern, Demokratiska partiet, Republikanska partiet, Hollywood, Akademien, och, Media. Och ändå, trots detta oöverträffade angrepp, vann han kriget. Det här torde vara den mest häpnadsväckande politiska händelsen i våra liv.

  Därefter startade The Fake News War
  Vilket Trump vann.

  Med grova BROTTSLIGA metoder försökte det Demokratiska partiet, Media (här ingår vårt Public Service), FBI och CIA störta Trump, under;
  – presidentvalrörelsen,
  – tidsperioden då Trumps valvinst var ett faktum och,
  – ytterligare 2 år efter Trumps valvinst.
  Trump vann även det kriget

  Är inte skillnaden mellan Sverige och USA uppenbar?
  Sverige har helt enkelt ett dödsdömt samhällssystem tror jag.

  Gillad av 2 personer

 16. Jaxel skriver:

  Ett problem med krönikans modell av verkligheten är att den verkar mest tillämplig på idevärlden. Medelklassen borde enligt modellen se väldet och komplexet som sina motståndare. I den verkliga världen sluter dock medelklassen närmast mangrant upp bakom väldet och komplexet.

  En extremt påtaglig motsättning i det svenska samhället finns däremot mellan dem som vill att Sverige skall vara en humanitär stormakt och dem som vill att politiken först och främst skall syfta till att göra Sverige till ett bra land för dess innevånare.

  Slutklämmen i krönikan pekar på just denna (huvud-)motsättning.

  Gillad av 1 person

  • Redaktionen skriver:

   Du har rätt i att den nettoskattebetalande medelklassen ännu inte har något klassmedvetande. Därför kan den inte handla. Den är som arbetarklassen innan det socialdemokratiska partiet bildades. Vårt jobb är att funka som moderna motsvarigheter till August Palm. Vi måste få nettoskattebetalarna att kunna analysera Sverige och genomskåda den dominerande ideologin PK-ismen och bli en etablerad social kraft med tidningar, tevekanaler, forskningsinstitut och partier.

   Problemet med den analysen du föreslår är att den, tror jag i alla fall, utgår från att invandringen – och därmed invandrarna – är Sveriges huvudproblem. Men som jag ser det är invandringen bara ett symtom om än det kanske mest akuta och potentiellt livshotande. Andra symtom är exempelvis skolans och universitetens kris som bara till viss del har med invandringen att göra. Jag ber om ursäkt om jag missförstår dig.

   Patrik

   Gillad av 4 personer

   • educaremm skriver:

    Önskar sig Patrik Engellau att KVINNOR skall ut i förvärvslivet, dvs., lönearbetslivet, eller inte?

    De absolut flesta kvinnor som arbetar och betalar skatt, arbetar alltså INOM vård, skolor och omsorg? Denna detalj som medför att OM man önskar sig att kunna skära ned på det s.k. välfärdsindustriella komplexet och dess administratörer, så betyder det att man de facto önskar sig att kvinnor generellt sett inte skall yrkesarbeta?

    Det som nu föreslås av den nya arbetsmarknadsministern är ju försök att föra ut just invandrande kvinnor, samt även invandrade mödrar, i ett arbetsliv, med därpå följande möjligheter för staten att kunna beskatta deras arbetsinsatser?

    Det sägs ju att det kommer att kunna bli en enorm vinst för samhället som helhet?

    Önskar sig alltså Patrik Engellau att KVINNOR skall sluta att förvärvsarbeta? Med en därpå följande förlust av skatteinkomstmöjligheter för staten på ca 3- 4 miljarder?

    Vem vet…

    Gilla

   • Jaxel skriver:

    Patrik!

    Vet inte riktigt om jag tar till mig din jämförelse med arbetarklassen och den tidiga socialdemokratin. Jag tror den tidens arbetarklass i allra högsta grad var medveten om motsättningen den emellan och kapitalet. Vad man däremot inte hade lyckats särskilt bra med före socialdemokratins framväxt var att organisera sig i en kraftfull intressegemenskap. Motsättningen var starkt upplevd,långt före organisering. Tror jag.

    Du har nog förstått mig. Och visst finns något sorts underliggande förhållningssätt som utgör ett starkt samband mellan problemen inom de politikområden du nämner. Icke desto mindre är invandringen det område där motsättningarna mellan de olika synsätten är på en helt annan nivå än inom något annat område.

    Gilla

   • Jaxel skriver:

    Man kanske skulle kunna kalla det underliggande förhållningssättet mellan problemen inom olika områden för ”pk-flum” eller varför inte ”nu skall vi vara snälla-flum”

    Bifogar en kulturell referens till det senare.

    Gilla

 17. Rikard skriver:

  Hej.

  Du gör en bra analys, tycker jag. Det känns som om DGS, dess kommentarsfält (vilket förhoppningsvis är en droppe i det skyfall som är antalet läsare) och alla tre delar av analysen är på plats: varför är det som det är, hur är det egentligen, och vad vill och kan vi göra åt saken.

  Det känns allt mer som om etiketteringshysterin (att kalla diverse saker man ogillar för den ena eller andra historiska -ismen oavsett hur rätt eller fel det är) förbleknar och ersätts av en vilja till gärningar.

  Man behöver inte ha ett gemensamt mål att sträva mot eller kämpa för om man har ett att kämpa mot, nämligen.

  Med det sagt, och eftersom du nämner l’ancien régime – glöm inte att varje politiskt system är det som skapar sin egen baneman. Processen identifierades för över hundra år sedan. Oligarkins järnlag, var det namn sociologen Robert Michels gav den. Alla politiska system blir oligarkier vars enda syfte är att gynna systemet självt istället för att via systemet gynna undersåtarna.

  En annan lag som hör hit är det som Jerry Pournelle kallade ”iron law of bureaucracy”:

  ”In any bureaucracy, the people devoted to the benefit of the bureaucracy itself always get in control and those dedicated to the goals the bureaucracy is supposed to accomplish have less and less influence, and sometimes are eliminated entirely.”

  Det svenska politiska och ekonomiska systemet (den korporativism som ibland benämns blandekonomi eller Saltsjöbadsanda) har helt enkelt nåt vägs ände. Frågan är inte vilken -ism som vi klistrar på som etikett.

  Frågan är om vi är för vårt land och vårt folk, eller inte.

  Sverige år svenskarna, eller inte. Många är inte där att de vill eller vågar säga det – det har ju rätt rejäla konsekvenser, men jag tror allt fler närmar sig tanken på att ”estnisk resning” är den enda räddningen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 3 personer

  • Christer E skriver:

   Sverige åt svenskarna låter klatschigt, men vad göra med t.ex. samerna? Att vara för vårt land och vårt folk, eller inte (som du skriver)?
   Eftersom det är så svårt att definiera ”svensk”, utom de triviala definitionerna som svensk medborgare (vilket inkluderar utlandssvenskar) eller mantalsskrivna i Sverige (vilket exkluderar utlandssvenskarna men inkluderar nyinflyttade), bör man i stället använda kulturen som sammanhållande begrepp. Det finns ett abstrakt västerländsk kulturbegrepp, där den svenska kulturen ingår (ingår pizza och kebab i den svenska kulturen? Visst, numera gör de det).

   Om nu Sverige åt svenskarna, hur göra med Belgien? Belgien åt vallonerna eller Belgien åt flamländarna?

   Det du skriver om byråkratin (egentligen ”deep state”), är det egentligen enbart negativt? Det kan finnas ett positivt värde i att byråkratin gör det svårt med snabba förändringar.

   Gilla

  • Undercover of sand skriver:

   Du får gärna berätta var det skrivits på DGS om vad vi kan göra åt saken. Jag tror att det är precis tvärtom, ingen skriver om det för önskedrömmar räknas inte. Jag tror vidare att det är en sten i skon på DGS för mina kommentarer i ämnet har minst 70%-igt bortfall, inklusive idag

   Gillad av 3 personer

  • pllay skriver:

   Sanningen om vår framtid står där i eldskrift för alla att läsa, alltför hemsk för många att fatta.
   Alltmer synbar bakom etablissemangets kulisser.
   Sådant kan väl inte hända här? Sverige som är så trevligt och vackert.
   Skygglapparna sitter stadigt på plats, öronpropparna likaså, vägen är klar, inget kan gå fel.
   Etablissemanget manar på med mer, bara mer, fortare fortare.
   PE skrev om rädslan för att ett riktigt brutalt och rasistiskt nationalsocialistiskt parti kommer till makten då kulisserna rämnar och eldskriften bränner näthinnan, när den existentiella paniken blir den dominerande känslan, en känsla som trumfar förstånd och eftertanke.
   Jag delar fullt ut den rädslan, reaktionen på dagens vansinne har alla möjligheter att bli ohyggligt brutal, tänk när PKmänniskorna ska stå till svars för landets katastrof, något ingen kan försvara.
   När man målat in sig så helt i hörnet så ingen väg finns ut blir försvaret i stället anfall, ökad terror, ökat förtryck och till sist inbördeskrig.
   Ett krig som kommer ha både politiska och etniska sidor eftersom det blir nationen och det svenska folkets framtid som det handlar om.

   Gillad av 4 personer

 18. John J skriver:

  Citat från kolumnen:
  ”Det är inte för pengarnas skull som makten utövas, säger sådana kommentatorer, utan för ideologins, närmare bestämt PK-ismens. Det är sant. Läran är stark. För många PK-ister är denna religion, inklusive den statliga värdegrunden och den obegripliga dogmen om allas lika värde, så stark att den motiverar en politik som på snart sagt varje punkt försämrar Sveriges framtidsutsikter.”

  Ja, denna religion. Denna religion som är helt och hållet beroende av skattepengar och inte tål eller tillåter mycket ifrågasättande. Detta är en etablserad statsreligion som finansieras med skattepengar. Nu kan jag inte svensk lagstiftning men detta känns om att det rakt av är: olagligt.

  Det är denna poäng man behöver göra. Detta eftersom det sätter etablissanget i en försvarsställning. Detta i sin tur gör att de måste tillåta att frågorna debatteras.

  Tittar vi på nästan humaniora så handlar den om hur människan skall förbättras enligt ”forskarna”, forskare vars enda metod för detta är välfärdsindustriella metoder, vilket de alltid föreslår. Forskarna är därav bland minst neutrala i debatten. Detta flätas ihop med ”klimatet” numera. Det finns som Jan-Olof Sandgren gav exempel på här, https://detgodasamhallet.com/2019/03/26/jan-olof-sandgren-vad-ar-en-klimatforskare/, numera klimatsociologer och klimatpsykologer, bland annat. Vad vi återigen ser med alla dessa är att de vill att samhället ska ställas om så att det styrs av dem själva. Det säger ”forskarna” – vilket är de själva(!).

  Gilla

 19. Sixten Johansson skriver:

  Sverige är nu tydligt skiktat i tre klasser, definierade av socioekonomi, makt, identitet och arv. Överst flyter härskarklassen, klart tillsluten neråt, men med lakejer och slavar i mellanskiktet, som består av svenskar och etablerade invandrare. Längst ner finns den invandrade underklassens fraktioner.

  Det finns inga avgörande skillnader mellan sjuklöverpartierna i härskarklassen. Hela det politiska och kommersiella fältet har samma ideologi, på DGS ofta kallad socialism + liberalism, vänster eller PK-ism. Jag vill kalla den progressivism. Dess enda idémässiga motpol är konservatismen, men den har ingen stark bärare i Sverige, varken parti, media, akademi eller kulturkrets. (Det utstötta SD och övriga dissidentpartier kan utvecklas till bärare, om tiden och krafterna räcker för det).

  En nackdel med att kalla allt socialism eller vänster är att det frammanar bilden av en existerande (nu passiv och vilsen) höger, alltså en borgerlig icke-vänster, som stöds av näringslivet och burgna kretsar, alltså en resursstark potentiell motkraft.

  Men progressivismen i vid mening är ju hela samhällets överideologi. Att söka fel i allt, riva det gamla, ständigt bygga eller köpa något nytt = axiomatiskt bättre, är jämförligt med en naturlag. Så fungerar reklamvärld, media, näringsliv, politik, forskning, utbildning, det mesta. Med statskassan i gapet blir progressivismen ett rasande vilddjur, vars parasitära expansion är inbyggd och ohejdbar, för besten har avskaffat alla bromsar och motkrafter.

  Gillad av 3 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Fin och träffande satir just om progressivismen! Ock det var uppfriskande och tänkvärt att läsa kommentarerna igen efter snart fyra år. Min färskaste teori är att om man väljer ut ett lämpligt och stort sjok av progressivismens filosofi och politiska tänkande och praktik, så kan man vaska fram vår tids överideologi och verklighetsuppfattning. Ur progressivismen kan man alltså härleda det mesta t ex av utopismen, vänsterismen och PK-ismen. Och framför allt tror jag att man kan visa att den är helt i linje med massmedieretoriken och reklamens praktik och förföriska kraft. Dessa två medvetandekvarnar har påverkat oss alla mycket mer än vi kan föreställa oss, så den här ismen är en viktig nyckel till vår samtids vansinnigheter. Men galenskaperna började inte löpa amok och fortplanta sig ostoppbart förrän progressivismen fick fri tillgång till statskassan.

    Gillad av 1 person

 20. BMB skriver:

  På 70-talet togs de offentliga tjänstemännens personliga ansvar bort i lagstiftningen. Vi tillät det. År från år lades skattepengar ut för ”vackra” pk- ändamål utan kritisk granskning för vad vi ville att skatterna skulle användas till. Vi tillät det.
  Därefter måste det till byråkrater för att administrera alla nya ändamål. Vi tillät det. År från år behövdes nu mer tvångsindragna skattemedel för de nya ändamålen som fortfarande ökade och för administrativa löner. Vi tillät det.
  När de synliga skatteuttagen inte räckte till uppfanns en mängd dolda skatter. Vi granskade inte detta.
  Nu börjar Sveriges vanskötsel bli så synlig att PK-metoderna att tysta de seende inte kan hålla emot längre. NU bör vi avsätta åtminstone en timme i veckan till att väcka andra som ännu sover. Och komma med förslag. Här är ett mycket enkelt: Vrid penningavapnet ur händerna på den politiska eliten. Mindre skatter att leka med tvingar fram bättre prioriteringar som folk ställer upp på. Enklast är att gå med i Skattebetalarnas förening som redan jobbar för detta. Ökar deras medlemsantal från dagens 100 000 till en miljon – Wow!.

  Gillad av 1 person

 21. Göran Holmström skriver:

  Patrik detta anser jag var din bästa text,
  Kanske inte den med mest humor eller med
  Olika infallsvinklar.
  Utan den som beskriver verkligheten så nära det går.
  Just det gör att jag gillar den väldigt mycket.
  Sedan komner frågan, vad kan vi alla göra åt rötan i landet?.
  Mvh Göran.

  Gillad av 2 personer

 22. olle reimers skriver:

  ”Sanningen ska göra eder fria”, ja, så är det ju.

  Men en del sanningar är för svåra för att överhuvudtaget få uttalas. Det saknar betydelse att de är aldrig så underbyggda av fakta i motsats till de offentliga lögner de är avsedda att avslöja.

  Dessa sanningar har man försett med en tokstämpel: ”det måste du förstå att du går för långt, det finns en gräns för vilka sanningar man får uttala”. Ja, så är det ju.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.