Bitte Assarmo: Vart har de vuxna människorna, med integritet och ansvarskänsla, tagit vägen?

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Jag funderar ofta på vad som är fel på svensk politik, och vad det är som gör att regering och riksdag framstår alltmer som en sandlåda. Och jag kommer alltid fram till samma sak, nämligen att svenska politiker inte förmår, eller vill, vara vuxna. De är som otåliga fjortisar, alltid med ett öra mot sociala medier och ständigt ute efter ”instant gratification” – omedelbar tillfredsställelse – och hakar på allt som kan tänkas ge dem uppmärksamhet.

Det finns otaliga exempel på demonstrativa, narcissistiska uppvisningar som inte alls hör hemma i politiken, men som blivit vardagsmat i vårt land. Ofta är de dessutom pinsamt ogenomtänkta. Vem kan till exempel glömma statsministerns, med flera politikers, uttalanden om det ”avskyvärda dådet” mot en moské i Eskilstuna för några år sedan? Ett ”dåd” som visade sig vara något helt annat än en attack utifrån, då undersökningen visade att branden startade inne i moskén. Att de snabba och ogenomtänkta reaktionerna inte ens följdes av några dementier bidrar inte precis till att öka politikernas förtroendekapital.

Knytblusaktionen, med anledning av stormen kring akademiens Sara Danius, är ett annat exempel. För det första kan man fundera över varför det var så viktigt att ta ställning just för Sara Danius och inte för hennes motståndare – särskilt med tanke på att Danius enligt vittnesmål brukade låta sitt alter ego Gittan styra och ställa med de aderton. För det andra måste varje tänkande människa ställa sig frågan varför man måste visa sin sympati genom ett klädesplagg, bara för att Danius själv brukade använda detta. Varför har åldersmässigt vuxna människor – i det här fallet med arbeten som kräver en viss integritet – ett sådan skriande behov av att visa hela världen hur ohämmat de tar ställning i frågor som faktiskt inte har ett dugg med deras politiska uppdrag att göra?

Det är lite som när tonårstjejer ritar idolens namn med bläckpenna på armen. Förutom att en tonårstjej är rätt rörande i sina poser. När en grånad, medelålders man som exempelvis Mikael Damberg tar på sig knytblus blir det bara ytterligt patetiskt.

Det jag inte riktigt förstår är hur vi hamnade här, i en tid där många av de högsta posterna i samhället innehas av människor som haft alla chanser att både utbilda och bilda sig men som i vuxen ålder står på samma intellektuella nivå som som högstadieelever. Jag behöver bara tänka tillbaka på mina egna föräldrar, och deras far- och morföräldrar, för att se människor av ett helt annat slag. Människor med integritet och ansvarskänsla – vuxna människor utan behov av att manifestera sina egna egon i parti och minut. Vart tog de vägen?

Min farfar föddes i en liten by i Västergötland 1872. Länge trodde både han och hans föräldrar att han skulle förbli ungkarl, men vid 35 års ålder mötte han sitt livs kärlek i den 20-åriga Hilda och de två förblev gifta tills döden skilde dem åt. Farfar dog 1938, 65 år gammal, utsliten av hårt arbete men trots att jag aldrig träffade honom känner jag honom ändå – genom min far och hans syskon och genom farfars brevväxling med sin far.

Brevväxlingen pågick mellan 1917, då farfar och hans växande familj lämnade den västgötska hembygden och startade ett nytt liv på ett hemman utanför Karlskoga, och 1924 då hans far – min farfarsfar – dog vid 82 års ålder. Och det är oerhört fängslande läsning. I breven avhandlas allt från första världskriget och ryska revolutionen till priset per skålpund griskött på marknaden i Borås hösten 1919. Och genom det blekta bläcket på de gulnade brevsidorna lyser kärleken och omsorgen igenom. Kärleken till familjen, släkten, hembygden och landet – omsorgen om människor, djur och natur.

Farfar och hans far behövde inga stora gester och utstuderade åthävor för att finna mening och syfte med livet. För dem räckte det så väl med att leva ett ansvarsfullt liv och göra sitt bästa för att bruka jorden och forma sina barn till lika strävsamma, ansvarsfulla människor. De var helt enkelt vuxna människor med integritet.

Någonstans har det gått fruktansvärt snett, med ett alltmer bortglömt kulturarv och allt färre band till dem som gick före oss. På kuppen har vi fått allt fler män och kvinnor som förblir barn med barnsliga tankar även då håret grånat. Och vi hittar dem inte sällan i den politiska världen, där de tycks ägna lika mycket tid – kanske mer – åt infantila aktioner och manifestationer som åt att fatta politiska beslut för det allmännas bästa.

66 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Vart har de vuxna människorna, med integritet och ansvarskänsla, tagit vägen?

 1. Tritonen skriver:

  På tal om infantila aktioner: vad sägs om mediafenomen som ” ice bucket challange” och ”vi gillar olika”? Jag såg på youtube Gustaf Fridolin hälla en spann iskallt vatten över sig, och det andra jippot gick ut på att visa sin tolerans genom att ha på sig udda strumpor..
  Man blir så trött…

  Gillad av 3 personer

 2. Thomas Ek skriver:

  Dåligt föräldraskap
  Dåligt föräldraskap, inte kapitalism, är den främsta orsaken till ojämlikhet. Jag pratar om lön, belöning och levnadsförhållanden. Vänstern, inklusive liberala lärare, media och politiker kommer aldrig att erkänna det, men det är sanningen.

  Utbildning
  Om ett ungt barn inte utsätts för inlärning vid ålder två, är den oskyldiga hjälplösa personen redan i fara i ett konkurrenskraftigt samhälle. Om det inte finns några böcker i hemmet, medvetandebyggande spel, rolig dialog med föräldrarna, då kan barnet inte utveckla en nyfikenhet om livet.

  Eftersom barnet blir äldre måste föräldern delta i lärprocessen och betona den gränslösa betydelsen av akademisk disciplin, och dagligen övervaka skolarbetet. Miljontals svenska föräldrar vägrar helt enkelt att göra det.

  Miljön
  Om hemmet är fullt av konflikter, högt ljud, oförutsägbart beteende av en förälder, eller båda, kan det unga barnet inte utveckla intellektuella färdigheter och kommer sannolikt att bli vacklande, osäker och obeslutsam.

  Arbetsetik
  Om ett barn inte förstår att prestation baseras på prestanda, då kommer domen. Hårt arbete måste läras, det är inte ärftligt eller oavsiktligt förvärvat.

  Många föräldrar är oansvariga, lata, och självabsorberade. De berusar sig framför sina barn, de använder olämpligt språk som barnet också kommer att använda, de undviker att ge uppmärksamhet åt sina dyrbara avkommor.

  Och sedan finns det föräldrar som överger sina barn, – de har reserverat en bra plats för sig själv i helvetet.

  Många föräldrar har alltid en korg full av ursäkter. Men de har alla en sak gemensamt: deras tillfredsställelse är viktigare än barnets framgång. Skollärare, oavsett hur skickliga, kan vanligtvis inte övervinna en dålig hemmiljö.

  Den sociala aspekten
  Många föräldrar misslyckas med att lära sina barn korrekt grammatik, bordsskick och artighet. Många föräldrar tillåter sina barn att tatueras och betalar för hudpiercingar. Tror någon verkligen att det kommer att leda till mer ekonomiska möjligheter?

  Föräldrar som inte sätter gränser, som inte övervakar barnens användning av smarta telefoner och datorer, är nu norm i Sverige.

  De tunga oddsen att det försummade barnet inte kommer att bli välutbildat leder till att barnet kommer få ett bekymmersamt och besvärligt liv.

  Med stöd av vårt Public Service främjar Socialdemokraterna och vårt skolsystem ett falskt löfte om att staten kommer försörja barnen som misshandlats av sina föräldrar. Det är ett falskt löfte.

  Genom att dagens politiker inte främjar gott föräldraskap och självförtroende baserat på smart disciplinärt beteende vilseleds medborgarna. Det är bara vi föräldrar som kan införa dessa grunder.

  Gillad av 9 personer

  • Christer L skriver:

   Instämmer i alltihopa! Och lägger till att dagens politiker ser lösningen i att ersätta föräldrarna med förskolan och sedan skolan och vidareutbildningen och så vidare. Detta är ett av de mängder av ”istället-för” (kärlek och gemenskap) som ingår i kontrollen över oss människor som den politiska Olympen ålägger sig. I all sin godhet. Att produkten av denna godhet blir dåliga föräldrar ingår alltså i återkopplingssnurran.

   Gillad av 2 personer

   • eva-marie skriver:

    Att skylla på föräldrar är ändå lite orättvist. I dagens Sverige är det ofta en stor utmaning att ha barn samtidigt som det krävs att båda föräldrarna arbetar, helst heltid.
    Om jag förstått det rätt, så beskattades familjer med barn annorlunda i tidigare generationer, så en vårdnadshavare kunde vara hemma med barnen. Då fanns ofta större ork att ägna sig åt de små. Föräldrar var inte lika utmattade efter långa arbetsdagar.

    Och nu kastar jag in en brandfackla ; Vi är alltför sekulariserade. Utan tro på en högre makt och auktoritet, blir människor lätt vilsna och hänvisade till sig själv och sina egna ”tyckanden”. Föräldrar råkar i luven på varandra då de har olika uppfattningar om bl a uppfostran. Om de i stället litade på Guds vägledning skulle större harmoni säkert infinna sig i hemmet och föräldrar bli trygga i sin föräldraroll.
    ” Vänj den unge vid den väg han skall vandra, så viker han ej därifrån när han blir gammal ” , är bara ett av alla goda råd som Bibeln lär ut.
    I dag är det tyvärr många föräldrar som tror att dom kränker barnet om de tydligt säger ifrån när barnet gör olämpliga saker. Jag förespråkar inte kroppsaga, men att barn bör lära sig ” rätt och fel ” från tidig ålder. Och vuxna behöver, liksom barnen, en högre auktoritet. Samt kortare / mindre arbetstid under småbarnsåren.

    Gillad av 2 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Men Bitte, den socialistiska ideologien har ju som mål att avskaffa det personliga ansvaret. Den vill det av två komplementerande skäl: När en handling har goda följder och ansvaret är personligt blir aktören rikare. Detta kallar socialisten ackumulation och det anser den vara ett utslag av elände. När en handling har dåliga följder och ansvaret är personligt blir aktören fattigare, vilket även det är att betrakta som elände. I det socialistiska lyckoriket finns inget elände, och därför kan det där inte heller finnas något personligt ansvar. Socialdemokraterna har också mycket grundligt och systematiskt avskaffat oersonligt ansvar för allt utom skatteskulder och en del annat som bara kan drabba vita medelålders höginkomsttagande borgerliga män.

  Hur kommer det sig att ansvarslösheten har tagit sig hela vägen upp och in i rikets högsta gremium, det verkställande utskottet? För oss som inte är sossar är det en själklarhet. Inom socialismen råder emellertid med nödvändighet en uppfattning att partiet själv är befriat från alla de dåliga egenskaper och svagheter som vidlåder den breda massan, samhället i stort och enkannerligen de alternativa styrande klasserna, som styrt under tiotusen år. Det finns ett grundläggande hyckleri som motiveras med att insikten om en utopi som socialismen bara kan överföras till det socialistiska avant gardet, som Lenin kallade det, transcendent. Det är ett högre värde. Det är en frälsningshistoria. Och den är inte sann. Medlemmar i SSU, SAP och VU är, hör och häpna, vanliga människor och följer samma psykologiska och sociologiska principer, samma naturlagar, som alla andra.

  Det är detta du har förträngt alla de år när du har röstat på SAP. Detsamma gäller för alla dina släktingar. De var inte som Dr. Jeckyll i flera år mellan valen för att under några minuter under valhandlingen bli Mr. Hyde. Man kan inte rationellt och under personligt ansvar välja att avstå från sitt personliga ansvar, allra minst vid upprepade tillfällen.

  Socialdemokrati är en chimär. Det är samma förtryckande socialism som alla andra, men om även de inblandade parterna går på finten finns ingen dockmästare som står utanför och ovanför och drar i trådarna. Då blir det som i Sverige att de blinda styr de döva meddelst tillrop.

  Gillad av 8 personer

 4. Per G Eriksson skriver:

  Kan bero på att det inte är någon elit som styr landet – i allmänhet är politiker rätt udda typer vars karriärer och claim to fame beror på förmågan att sitta av meningslösa sammanträden samt spenderandes av tid i politiska barn – och ungdomsföreningar.

  De saknar bildning, är oftast outbildade, nästan alltid utan arbetslivserfarenhet och är, för det mesta, synnerligen medelmåttigt begåvade vilket leder till att det är pinsamt att se och höra dem prata.

  I ett järnhårt centraliserat land som Sverige är politikers okunnighet direkt livsfarlig för nation och välfärd – brist på proportioner, oförmåga att se samband, historielöshet, ekonomiska teorier à la Grönköping, vetenskapsförakt och floskelpolitik bildar tillsammans en giftig cocktail som gör samhället allt fattigare och farligare.

  Gillad av 10 personer

 5. Johan Karlson skriver:

  Här hänger jag inte med alls med. Vi lever ju mitt i kulturarvet – och det värnas av en rätt skarp lagstiftning. Hembygdsföreningarna är en mycket stor folkrörelse som dokumenterar och traderar kulturarvet ständigt. Folkdanserna har upplevt en stor hajp under de sista trettio åren och nått unga generationer på ett förnämligt sätt. Intresset kring skötseln av äldre byggnader är stort och idag är det inga problem att hitta rätt material för att just bevara dessa. Skötseln av de historiska betesmarkerna är noggrannt reglerad och fungerar bra.

  Lantbruket är numer vitalt i landet och utbildningarna är populära. Det finns gott om duktiga och strävsamma bönder. Men också folk i gemen skulle jag säga är arbetsamma och strävsamma. Vi är ett duktigt folk.

  Så vart vill hon komma?

  Gilla

  • Göran Holmström skriver:

   Johan var får du denna ”Fakta” från?
   Jordbruket är överreglerat och ytterst svårt att få vettig ekonomi i.
   Fakta två svärföräldrar samt deras son som drivit småskaligt i cirka 40 år, till det en hel del månskensbönder som arbetat heltid på dagarna med mig för att deras ”dröm” ska fungera.
   Är det dom glada folkdansarna som övertygat dig?
   Sedan så beredskapslager på mat och drivmedel år i princip obefintligt, cirka en vecka enligt MSB.
   Nej Johan Sverige går på knäna och det tack vare Politiker och press som inte ser längre än sina giriga och klåpar visioner.
   Läs på ordentligt och läs alla sidors version!
   Återkom gärna sedan med sakliga argument.
   Mvh Göran.

   Gillad av 8 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    ”Johan” är en spjuver, inget annat.

    På frågan vad invandringen konkret förbättrat talade han om utvandringen till USA under artonhundratalet, vad nu den har med invandringen från ca 1960 och framåt att göra.

    Som övning i politiskt floskelskirvande är han intressant – men titta bland hans olika inlägg efter minsta källhänvisning eller hårda fakta till stöd för påståenden; det enda jag sett var en länk till en DN-artikel när ”Johan” gjorde sig löjlig på ‘Fristad’ häromdan.

    Skarp lagstiftning, säger du ”Johan”? Paragraf, stycke, kapitel, balk? Om du >vettror< att det finns en stark lagstiftning bör du skriva just "jag tror/anser/håller för sant" eller liknande formulering.

    Vi väntar med spänning på att få ta del av vilka lagar det är du avser.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 3 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Rikard, just att jämföra invandringen till USA och den dynamik av dugliga individer som ville skapa sig ett bättre liv genom hårt arbete.
    Med dom som kommer till Sverige för att ofta leva på bidrag, verkar vara vänsterns paradgren.
    men vänsterfolk har förmodligen aldrig tröttat ut sig på hårt arbete.
    Mvh Göran.

    Gillad av 2 personer

   • Johan Karlson skriver:

    Göran – Landsbygdens förutsättningar har nog varit reglerade så länge det funnits lagar och regler nedskrivna eller inte. Där är inte mycket nytt under solen. Tänker du på jordbrukarstöden, stämmer det att det var ett år kring 1990 då lantbruket var relativt avreglerat. Vid EU-inträdet återkom dock regleringarna.Den grundläggande lönsamheten i lantbruket är i dag relativt god, men väl så hårt datoriserad och robotiserad som många andra industrisektorer.

    Gilla

   • Göran Holmström skriver:

    Johan hur många potatisfåror har du handgrävt?
    Storskaligt så finns det funktion, men inget hjärta utan bara strävan efter vinst.
    Sverige som jag ser det vill förstöra för den fina småskaliga och stolthet över hantverket.
    Att skylla på EU är naivt och falskt.
    Dom flesta länder undviker regler som förstör eller försvårar. Men Svenska makthavare älskar att tolka allt till den snälla svenskens nackdel!
    Varför kan man undra, vår som jag ser det klåpare till statsminister borde ju visa tacksamhet till det folk som betalar dyrt för hans lekstuga.
    Johan tycker du på allvar att Sverige fungerar bra?

    Gillad av 1 person

   • Johan Karlson skriver:

    Nu var det länge sedan vi hade potatis, men kor har jag mjölkat och stängsel sätter jag då och då, även om det var en vecka sen nu. Hö har jag slagit så sent som för ett par timmar sedan.

    Göran – ja jag tycker att vi har ett väldigt bra samhälle nu. Jag är stolt över det svenska samhälle vi har nu. Visst finns mycket att utveckla – så är det per definition. Men det här är ett samhälle jag strävat efter och hoppats på.

    Gilla

   • Johan Karlson skriver:

    Det har nog alltid så länge det funnits lagar, landskapslagar eller senare nationell svensk lagstiftning, alltid funnits de som ogillat de lagar och regler som gällt. Det må ha gällt Gustav Wasas expropriation av kyrksilver, beskattning, fredande av ek, alkoholregleringar, rovdjurspolitik eller biotopskydd. Man behöver inte gilla alla lagar, men sannolikheten kan ju vara rätt stor att man får problem om man inte vill följa dem. Statsförvaltningen har hittat vägar för att skapa acceptans för sin förvaltning på olika sätt. Lantmäteriet berättar ofta lite malligt att lantmätarna, trots sin skarpa auktoritet under de stora skiftena genom seklerna – aldrig har skadats i jobbet av arga bönder. De har trots lagens långa arm – hittat sätt att medla eller skapa förtroende. lagstiftningen i sig har ju rätt långa processer med remisser och samråd innan beslut. Offentliga beslut i enskilda ärenden går som regel att överklaga i minst en, men ofta upp till tre instanser. Sätten att söka förtroende för offentliga beslut är många och legitimiteten är hög. Men visst – en anledning till de många amerikaresorna under 1800-talets andra hälft var frihetssträvan, att slippa den svenska ”åsiktskorridoren”. Ett exempel var Åkaianerna här i min egen hembygd.

    Gilla

  • Liam skriver:

   https://samnytt.se/brottsligheten-ett-systemhot-mot-svensk-ekonomi/
   I början av juli beklagade sig Volvos VD i en intervju med TT över den höga brottsligheten i Göteborg, och hur denna är en bidragande orsak till att företaget börjar få svårt att rekrytera internationellt konkurrenskraftig arbetskraft. Den här kommentaren är sensationell, men inte för att den nämner den höga brottsligheten.

   Samhällsnytt och andra alternativmedia har rapporterat om problemet under lång tid. Nej, det sensationella ligger i att det handlar om ett uttalande från en svensk företagsledare.

   Gillad av 2 personer

  • Johan Karlson skriver:

   Rickard – invandring här ikring handlar främst om personer från Danmark, Tyskland och Holland. Men visst kommer utomeuropeiska invandrare också. Bland annat har de ensamkommande afganer som kommit till vårt område – valt att stanna hos oss. De har visat sig vara motiverade, lär sig språket snabbt och kommer snabbt i arbete. Hos oss möte vi dem i affären – eller som undersköterskor i omsorgen – med goda vitsord från boende och kollegor.

   Gilla

   • Göran Holmström skriver:

    Johan dom knarkande exemplaren, är dom föredömen med?
    Typ dom cirka 100 som förgiftar Uppsala?
    Johan att förneka bekymren, är just det som ställer till samtalet,alla är inte goda!
    Ej heller så är alla svenskar goda, men för att gå framåt så måste alla fel diskuteras.

    Gilla

   • Johan Karlson skriver:

    Nej absolut inte. Men den utredda alkoholismen i landet förr i tiden var heller inget föredöme. Droger har funnits under rätt lång tid och jag försvarar den restriktiva lagstiftning vi har på området. Visst finns mycket att göra inom brottsbekämpningen. Här tror jag att Moderaterna kan bidra med en hel del.

    Gilla

 6. Aha skriver:

  Beträffande knytblusbilderna på manliga politiker; priset går ändå helt överlägset till Byggnads där fackgubbarna på en bild ståtar med huvudbonader som ska föreställa kvinnans allra heligaste.
  https://www.byggnads.se/om-oss/press/pressmeddelanden/2017/byggnads-styrelse-vi-bar-pussy-hats-i-solidaritet/

  Detta är världsrekord i viljan att låta sig ryckas med och framstå som bästa PK-ist
  Kommer rekordet att stå sig länge?
  Fan vet.

  Gillad av 3 personer

 7. Göran Holmström skriver:

  Bitte dom ansvarsfulla personerna i detta land har antingen flytt utomlands om dom kunnat.
  Eller så dricker dom öl i sitt överbeskattade garage fullt av överbeskattade leksaker,
  och väntar in revolutionen som borde komma vilken dag som helst :).

  Gillad av 3 personer

 8. Lars Bernhoff skriver:

  Jag tror att Bitte inte är ensam om att kunna hedra sin tidigare generationer för deras ambitiösa sätt att leva sitt liv som goda medborgare. På den tiden var nästan allt beroende av hur du agerade i familj och släkt. Egna självförhärligande piruetter avslöjades direkt och skulle snabbt undergräva det egna förtroendet. Vid de nämnda perioderna fanns varken, radio, TV eller framför allt inte Internet och sociala medier.
  Bitte jämför egna inte publika personer med de vars jobb och inkomst kommer från att de vill framstå som bra och nyttiga för samhället. Spelreglerna för dagens politiker är annorlunda. Om de ska vara experter på allt så blir kunskapen oftast lite tunn. Pressen frågar efter en kommentar omedelbart efter en händelse. De flesta tror att en brand vid en moske’ är ett illdåd från någon som tycker att moske’er är mötesplats för jihadister. Mänskligt misstag från Löfve’n.

  Vad som triggar folk att bli politiker och överleva i den miljö som vi har skapat för dem finns det många skäl att fundera på. De gamla kriterierna på trovärdig och valvinnande är ingen lätt kombination. Trump är ju ett märkligt exempel av vad som kan krävas. I Sverige har vi uppenbart rekryteringsproblem. Det jag tror är personer med rätt typ av egenskaper orkar inte gå igenom alla steg i partihierarkin. Vänner som i mogen ålder med mer tid och med hög kompetens från jobb i verkligheten har svårt att stå ut med kommunalt tjafs och intriger. Bittes önskade personligheter i modern version tror jag inte är beredda att ta sin tid för att ta bataljer med många som gett sig in i politiken av mindre samhällsambitioner men för att visa upp sitt ego där prat belönas.

  Gillad av 1 person

  • Jan Molin skriver:

   Det är det privata näringslivet som i första hand driver runt hela landet. Med de exportinkomster med tillhörande löneskatter det bibringar stat och kommuner! En hel del av det offentliga är nog nödvändiga delar men borde ändock vara ödmjuka mot det ovansagda som betalar allt. Jag vet inte hur mycket, men en alldeles för stor del av det skattebetalda borde stå på egna ben och visa sig behövda genom betalning via privat.
   De flesta i Sverige, särskilt bland politikerna, förstår icke detta samband.

   Gillad av 1 person

  • Jari Norvanto skriver:

   Förr fanns i lumpen [sägnen om] Bögkompaniet i Boden. Vad är det nu som gäller – Bögvakten i Högkvarteret / Högvakten i Bögkvarteret? Cirkus hela vägen till Happyranda och tebax.

   Gillad av 1 person

  • Göran Holmström skriver:

   Rutger kan bara hålla med, tio år efter gjorde jag jägarutbildning på numer nerlagda I22
   fjälljägarskolan.
   Jag känner än idag stolthet över den tiden och utbildning jag fick, att en uppenbar fjant kan bli ÖB är ett bevis på hur mycket spårat ut.
   Jag önskade länge att jag fått testa ert soldatprov, vårt var jävligt av 4 plutoner så tappade vi en hel pluton på 10,5 mils marsch på Kungsleden, men ert påstås vara bland det tuffaste man kan utföra.
   med vänlig hälsning Göran.

   Gillad av 1 person

 9. Min strand skriver:

  Det är så dumt, vakna upp! Kom förbi fjortis-perspektivet, de som vaknar rör sig oftast förbi denna villfarelse på 6 månader till ett år, hur länge skall du hålla på Bitte?

  Farao var också en fjortis, än sen! Han bestämmer och hans enda kontakt med dig är piskan om du inte sköter dig och släpar på tills du dör.

  För guds skull vakna upp!

  Gillad av 4 personer

 10. Jari Norvanto skriver:

  ”Jag behöver bara tänka tillbaka på mina egna föräldrar, och deras far- och morföräldrar, för att se människor av ett helt annat slag. Människor med integritet och ansvarskänsla – vuxna människor utan behov av att manifestera sina egna egon i parti och minut. Vart tog de vägen?”

  Individualismens och liberalismens eskapism och frigörelse från historiska band och dygder är nog bidragande, långsiktiga tendenser i Västerlandet. Min lille husgud – en av dem – Christopher Lasch skrev följande:

  ‘Liberals have always taken the position that democracy can dispense with civic virtue. According to this way of thinking, it is liberal institutions, not the character of citizens, that make democracy work. (…) The impending crisis of competence and civic trust, however, casts av heavy pall of doubt over the agreeable assumption that institutions, as opposed to character, provide all the virtue democracy needs. The crisis of competence suggests the need for a revisionist interpretation of American history, one that stresses the degree to which liberal democracy has lived off the borrowed capital of moral and religious traditions antedating the rise of liberalism.’

  Den Humanitära Stormakten bygger institutioner som ska leverera dygderna som medborgarna saknar. En samvetsfrihet att s a s ‘ta ansvar’. Politikerklassen är det nya prästerskapet och skatterna avlaten, eller abonnemanget på godhetstjänsten.

  ”skålpund griskött på marknaden i Borås hösten 1919″… Skålpund kött – jag kommer att tänka på Venedig några hundra år tidigare. Då var man inte gammal, höhö.

  Gillad av 3 personer

 11. Magnus Rosensparr skriver:

  Vart de vuxna har tagit vägen är inte lätt att förstå, men när är det desto lättare att avgöra.

  År 1985 lämnade Thorbjörn Fälldin politiken och år 1986 lämnade Olof Palme livet, men båda var riktiga vuxna människor i Bittes definition. Efter dem kom inga nya namn i politiken värda att lägga på minnet. Infantiliserings-processen började dock inte i mitten på 1980-talet, utan kan dateras exakt till året 1968. Då började man släppa in fjortismentaliteten i svenskt offentligt liv. En av Sveriges största utmaningar (i ordets rätta betydelse) framöver är att man måste byta ut runt 80 % av svenska politiker, då dessa är såväl mentalt som känslomässigt odugliga och bortom räddning eller rehabilitering. Ju förr den insikten infinner sig dess bättre. Sedan kommer det att visa sig om detta överhuvud taget låter sig göras inom det normala demokratiska systemets ram.

  Gillad av 6 personer

 12. MickeP skriver:

  ”Det jag inte riktigt förstår är hur vi hamnade här, i en tid där många av de högsta posterna i samhället innehas av människor som haft alla chanser att både utbilda och bilda sig men som i vuxen ålder står på samma intellektuella nivå som som högstadieelever.”

  Förklaringen är mkt enkel och kan beskrivas med två ord:

  Fri uppfostran.

  Föräldrar som uppfostrar sina barn att inte känna gränser, får barn som när de växer upp inte har lärt sig att känna gränser.

  Det är dessa barn som nu sitter i de politiska partierna, i media, hos myndigheter, i andra organisationer och lite var stans i samhället där de tyvärr innehar beslutspåverkande positioner.

  Dessa barn har i sin tur fått egna barn som fostrats att bli ännu mer gränslösa.

  Och så fortsätter det…

  MickeP

  Gillad av 3 personer

 13. Mikael Steinwall skriver:

  SD har förlamat svensk politik, på flera sätt. När hördes senast ordet ideologi nämnas? Ni vet, det där som handlar om hur ett parti vill forma landet med sina politiska visioner.
  Istället har snuttifiering och floskler tagit över. ”Det ska vara ordning och reda”, ”Den Svenska modellen gäller”, ”Vi måste lyckas med integrationen”, ”Alla ska känna sig trygga” osv. Politik idag handlar om valfläsk och utspel som politikerna aldrig riskerar att behöva stå till svars för eftersom det inte finns riktiga journalister.
  Riksdagen är ett hönshus där hönorna tävlar om vilka som kan markera hårdast mot SD.
  Ingen vacker syn, men 83% av väljarna är nöjda med kacklandet och landets belägenhet.

  Gillad av 2 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   ”Riksdagen är ett hönshus”

   -Ja och då passar det att man infört ordet hen som får beskriva allihop utan närmare specifikation.

   Gilla

 14. Nisse i Hökarängen skriver:

  ” När en grånad, medelålders man som exempelvis Michael Damberg tar på sig knytblus blir det bara ytterligt patetiskt ”.

  Detta visar klart och tydligt att både Mikael Damberg och hans parti har övergett arbetarna för längesen.

  Själv ger jag fan i allt.

  Gillad av 1 person

 15. Kent skriver:

  Bitter du glömde fittmössor och fotbollströjor i riksdagen.
  Det är en sorglig samling av ”beslutsfattare” vi har fått.

  Gilla

 16. ERROL skriver:

  Värdegrundskommissariatet för stilbildande vulgärpopulistisk populism har efter nogrant övervägande deklarerat:

  På första plats: Michael Damberg i knytblus;

  Den lätt förskrämda minen hos politerbroilern, förtäljer hur den vuxne mannen heroiskt, med hjälp av biträdande pr-hungriga statssekreterare och pressrådgivare lyckades övervinna sitt förlegade könsrollstänkande till stöd för Sara Danius symboliska, uppoffrande kamp för det otvetydigt goda.

  På andra plats: Byggnads styrelse, mangrant iförda, rosa, pikanta s.k. ”fittmössor”.

  För motivering läs Damberg i pluralis. Kommissariatets kommentar: det är lättare att vara heroiskt normbrytande i en grupp, det passar det svenska psyket att ge efter för grupptrycket snarare än att heroiskt som Damberg gå fram som solitär.

  På tredje plats: Tredje plats delas mellan Löfvén och Strandhäll, för deras osvikliga förmåga att entusiastiskt och solidariskt ”dela” svenska idrottshjältars framgångar med sig själva.

  Kommissaritet blir rörda till tårar av den politiskt korrekta folkliga nationalism som vi rättänkande svenskar kan åse hos dessa politiska förebilder; den entusiasm med vilken Löfvén och Strandhäll ikläder sig landslagströjor och osjälviskt låter sig fotograferas så snart den blågula fanan vunnit framgångar på den idrottsliga skådebanan utgör sannerligen ett föredöme för den politiskt medvetna ungdomens värdegrundsutveckling.

  Gilla

 17. Jaxel skriver:

  Inte för att institutionella förändringar är enkla, men finns det några sådana som skulle kunna tänkas motverka det som beskrivs i krönikan.

  På något sätt måste det ju vara något i systemet som leder till att vi får de politiker vi har. Det lönar sig föga att klaga på den mänskliga naturen, den får vi dras med.

  Kan man,tänka sig att personval i enmans-valkretsar skulle ge oss bättre politiker? Jag tänker då att väljarna skulle få större inflytande över urvalet av personer till politiska ämbeten. Idag är det partiorganisationerna som gör urvalet.

  Som sagt det hjälper föga att endast klaga. Finns det några förändringar av mer institutionell karaktär som skulle kunna hjälpa upp situationen?

  Gilla

 18. Kardanaxel skriver:

  Reinfeldt hade iaf ett rätt: svenskarna är det sovande folket (åtminstone c:a 83%). Fruktansvärt lata trygghetsnarkomaner. Man kan se detta i bl.a. föreningslivet, det är utomordentligt svårt att rekrytera folk till uppdrag inom detta, t.ex. till styrelser. Det blir några få eldsjälar som får dra hela lasset. Inte ens när tryggheten krackelerar – nu i rask takt – orkar man engagera sig och lyfta på aschlet, om inte något obehagligt drabbar en själv eller de närmaste. Man önskar sig lite ”franskt”; Gula Västarna-mentalitet även härstädes. För att detta inte bara skall förbli en dröm krävs att vi, som inte sover, tar alla tillfällen i akt att väcka de som sover…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.