Patrik Engellau: Eliter som förlorar makten

Patrik Engellau

Att många inom det amerikanska etablissemanget ogillar Donald Trump förstår man av rapporter i svenska media och kanske ännu mer om man läser amerikanska tidningar som New York Times och Washington Post. Ändå blev jag förvånad över kraften i deras hat när jag för ett tag sedan fick tillfälle att träffa ett antal sådana på plats.

Väluppfostrade människor, framför allt demokrater men även republikaner, fräste och spottade när Trump kom på tal.
Några resonemang var inte att tänka på. Om jag försökte göra mig till oskyldig svensk som bara ville ha lite fakta i målet förvandlades även jag till en demokratins fiende.

Trumphatet verkar aldrig sluta. Häromdagen hörde jag en amerikan, som höll föredrag inför en större församling i Stockholm, plötsligt lämna sitt ämne, sänka rösten och ondgöra sig över ”den förgörande orättfärdighet som tagit greppet om vårt land och jag behöver inte nämna några namn för att ni ska förstå” för att därefter återgå till sitt manus.

Jag började gå i skola i USA för nära sextio år sedan och har sedermera återkommit för studier och allmänna besök – plus att jag har ett amerikanskt ex och en amerikansk dotter som jag träffar med jämna mellanrum – så jag har något slags hum om stämningarna i åtminstone vissa amerikanska kretsar. Något som liknar detta hat har jag aldrig sett. Raskonflikter där svarta hatar vita har naturligtvis förekommit, men det som nu uppenbarar sig inför våra ögon är en ny klyfta av bitterhet och fiendskap inom gruppen av vita.

Tidigare har grupper av makthavare utan den här sortens hätska reaktioner kunna lämna över makten till andra slags makthavare, till exempel demokrater till republikaner eller vice versa. Nu är det något annorlunda. Det måste bero på att demokraterna aldrig på riktigt ansåg sig berövade makten när republikanerna vann valet och att republikanerna tyckte sig vara kvar i spelet även om valsegern gick till demokraterna. Det fanns något som förenade de två sidorna som gjorde att den ena aldrig kände sig helt utslagen när den andra vann.

Nu verkar båda känna sig utslagna vilket uppenbarligen lett till en ny sorts illvilja. Det beror antagligen på att skillnaderna mellan de två partierna av tradition har varit så obetydliga att det på det hela taget inte hänt något när den ena sortens politiker ersatts av den andra. Men med Trump är risken överhängande att politikens stil och innehåll faktiskt förändras vilket leder till panikreaktioner bland de av tradition dominerande grupperna.

År 1976 befarade de statsbärande socialdemokraterna att något motsvarande skulle hända i Sverige när borgarpartierna för första gången brutit det socialdemokratiska maktmonopolet och vunnit valet. ”Det kändes som en statskupp”, sa Marita Ulfskog. Det är ungefär samma reaktion som de etablerade amerikanska partierna ger uttryck för när det gäller Trump.

Men socialdemokraternas skräck släppte ganska snabbt. Motviljan permanentades inte såsom det verkar bli i det amerikanska fallet, där hatet mot presidenten kvarstår och kanske rentav ökat under de mer än två år som han varit POTUS. Det berodde antagligen på att den nya borgerliga regeringen under Thorbjörn Fälldin fortsatte med ungefär samma politik som socialdemokraterna hade introducerat och bedrivit.

För att i Sverige komma i närheten av något som liknar det amerikanska etablissemangets hat mot Trump kan vi betrakta det svenska etablissemangets hätskhet mot sverigedemokraterna. Det handlar inte om ideologisk konflikt utan något mer fundamentalt, närmare bestämt hotet att ett helt nytt gäng med helt nya idéer ska ställa sig i rampljuset och ta över budgetarna, positionerna, statsrådsbilarna, SÄPO-vakterna, statsbesöken över hela jordklotet samt omvärldens behagligt inställsamma fjäsk och kanske till och med rätten att med tiden skapa en egen politisk adel. Det var sådant gamla tiders makthavare anställde blodbad för att förhindra. När man insett detta kan man ana hatets orsaker.

Det politiska hatet i Sverige kommer emellertid inte i närheten av den amerikanska nivån trots att statsministern regelmässigt kallar sverigedemokraterna för fascister. Det beror troligen på att sverigedemokraterna ännu befinner sig långt från en position som motsvarar Trumps. Men vänta bara. Om den svenska utvecklingen fortsätter i tangentens riktning med mer skjutningar, kriminalitet, okontrollerad invandring och fortsatt bråk i skolorna plus ett och annat terrordåd så kommer sverigedemokraterna att fortsätta växa och därmed den politiska hysterin. Jag tror inte Sverige klarar att härbärgera så mycket överspändhet som det mognare landet USA. Det är bland annat därför jag tror att det vore bra om det bildades en konservativ trepartiallians så att Ebba Busch Thor och Elisabeth Svantesson kunde agera kuddflickor åt Jimmie Åkesson.

98 reaktioner på ”Patrik Engellau: Eliter som förlorar makten

 1. Bo Svensson skriver:

  Det som river upp starka känslor, är att de demokratiska valen kommit att handla om vilka som skall ha makten. – Makten över skattemedlens spenderande.

  Demokrati skall istället handla om bästa sättet att ge individen makten över sitt liv, – sin ekonomi och sina angelägenheter och det blir med logisk nödvändighet genom att minimera utrymmet för övergripande makt.

  Metoden för detta heter rättsordning och som en central ingrediens i denna rättsordning: Direkt makt för skattebetalarna över sina pengars fördelning över skattefinansierade ändamål.

  Valen skall alltså vara av lagstiftare, – inte av makthavare.

  Gillad av 6 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Att dagens makthavare anser sig kränkta så snart någon ifrågasätter dem är det främsta tecknet på att de egentligen är livrädda för att bli avsatta när deras bristande tankeförmåga och förmåga att sätta sig in i väljarnas livssituationer brutalt avslöjas, idag var och varannan dag och mer regel än undantag. ”Nu har jag otroligt nog tagit mig ända hit och tänker kämpa med alla medel för att hålla mig kvar”.

   En intelligent person skulle reagera så här: ”Om inte galoscherna passar, så får jag väl söka mig någon annan stans och göra något annat!”.

   Våra ointelligenta makthavare säger istället: ”Vem fan är du då, är du så smart själv, jag ska nog visa dig vem som är chef här!”.

   Gillad av 1 person

  • ree81 skriver:
   • Elof H skriver:

    En massa länkar till radikala vänstermedia, vad menar du att det skulle bevisa? Sammanfatta gärna med egna ord vilka ”skandaler” du menar är upprörande? Om du jämför med Bill, Hillary och Baracks skandaler, vem är värst?

    Gillad av 5 personer

   • Bo Adolfsson skriver:

    Räcker det inte med klimatångesten? Skall du nu börja med Trump?
    Han är frikänd och demokraterna och MSM är nu vansinniga och desperata inför utsikten att Trump kommer att bli omvald. De har ingen kandidat som kan matcha honom.
    Nu börjar dessutom den riktiga granskningen av Hillary Clinton och Clinton Fundation. Där kan man verkligen tala om Rysslandskopplingar, när Clinton godkände försäljningen av ett uranföretag till Ryssland och Clinton Fundation fyllde på sitt konto.

    Gillad av 3 personer

   • ree81 skriver:

    Oroa er inte, jag kommer inte skriva mer om Trump. Tycker bara ni är gulliga som kan vara så faktaresistenta och ändå skriva saker som om ni faktiskt trodde på dem. Det finns ingen kritik som fungerar på personer i såna här sammanhang. Oavsett vem ni skriver till kommer reaktionen vara ”Haha, är ni på riktigt?”.

    Och angående Lennart Bengtsson, er klimatgud, så fick jag till slut fram att han glidit från att vara en någorlunda bra vetenskapsman till en virrig förnekare från 2009 till 2014, då han gick med………. hahaha, i en ”think tank”, GWPF, som alltså får pengar från oljelobbyn för att skriva strunt om klimatet.

    Det slutade med att han i praktiken ”brände” hela sin vetenskapliga karriär och tog bort sitt namn från åtminstone en publicering eftersom forskarvärlden inte ser med snälla ögon på att dela säng med ”kunskapens fiende”. Lennart hoppar av GWPF efter 2 veckor för att han mår dåligt av all kritik han rättmätigt fått av så gott som hela vetenskapskåren han delat sitt liv med.

    Idag är han paria, och de enda som intervjuar honom seriöst är skumma bloggar och folk med agendor. Inte undra på att han hänger på DGS.

    Och svarade han på min kritik? Han försökte på ett påstående (isbjörnarna, där han hänvisade till en hundexpert och vägrade erkänna fel), men resten var 100% ”Argument from authority”, dvs ”Jag vet bättre än dig, därför har jag rätt!” (+förolämpningar). Det är er gud.

    Gilla

   • Dnam skriver:

    Det är sorgligt, det förekommer helt enkelt ingen vederhäftig diskussion längre, dissidenter förvägras plats i systemmedia, utom möjligen för ett karaktärsmord som på Katerina Janouch i SvD, så där är det 100% pk, och det är en total avsaknad av kloka observatörer från pk-sidan, om det skulle finnas några, på dissidentbloggar. Endast troll. Så ingenstans finns det en diskussion, det enda som ibland händer är att sjuka människor som trots att de är pk inte lyckats slå mynt av det spammar, eller att betalda troll dyker upp.

    Sjuka människor skall inte uppmuntras.

    Gillad av 4 personer

   • matsesoc skriver:

    Detta råd har jag hittat på ett tyskt Linuxforum. Jag antar det kan förstås utan min översättning!

    TIPP: Umgang mit Trollen und Spamern im Forum

    Ab und an verirren sich einige lästige Individuen hier ins Forum. Sie machen nix anderes als sinnloses Geschwafel von sich geben. die nennt man Trolle

    die machen dann so schwachsinnige Threads/posts wie diese:
    http://www.linuxforen.de/forums/show…threadid=95627

    Was macht man dagegen? hier ne Schritt für Schritt Anleitung:

    1) Les es, lach drüber, aber antworte auf keinen Fall, den genau das wollen sie ja!

    2) Klick beim entsprechenden User auf diesen Button:

    3) dann im Profil ganz unten:

    So, danach haben wir folgendes erreicht:
    a) man hat selbst ruhe
    b) der Troll hat keinen mehr, der ihn liest und er haut ab

    Gilla

   • Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

    Jag tycker om den tyska formuleringen ”sinnloses Geschwafel von sich geben”
    Men det kan ju också sägas på svenska:
    ”Som bara sprider meningslöst svammel”
    Om ingen svarar på bidragen är det inte roligt längre och trollet ger sig av!

    Gillad av 1 person

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Vem litar på Obamas Deep State lakejer,
    Brennan/CIA o Clapper/NSA, lägg till The Leaker Comey…

    Vi vet hur rätt man hade om Irak, kanske Ni minns!

    Är man så naiva att Ryssarna lämnar klumpiga spår efter sig?
    Lite bättre kan de nog…
    Men samma spår kan en medelmåttig högstadiehackare lägga!

    DNC hackades INTE av Ryssarna, det var en visselblåsning!
    Volymen var för stor för att kunna hacka!
    Men spara ner på ett minne går det!

    VARFÖR tilläts inte FBI undersöka hårddisken?
    Berodde nog på att då hade man inte kunnat skylla på Putin!

    Men visselblåsaren fick plikta med livet, hette Seth Rich,
    under ett påstått ”rånförsök”, där alla värdesaker lämnades kvar på offret…
    Dyrbar klocka mobil o välfylld plånbok!
    Androm till varnagel!

    Spåren efter Clinton Machine/Demokraterna är mångfaldiga,
    försöker Du gola, så blir priset det ultimata!

    Hitlistan är förskräckande lång…

    Gillad av 1 person

  • Christer E skriver:

   Du har blandat ihop begreppen, päronen och bananerna. Demokrati handlar inte bara om fria och allmänna val utan också institutioner, oberoende domstolar, likhet inför lagen, ordningsmakt som begränsas av lagen, etc. etc.

   Att ge individen makten över sitt liv, heter, givetvis, Liberalism.

   Gilla

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Men Liberal i USA blir alltmer längre ut åt vänster,
    Nu snuddande nära Socialism/Marxism!

    Där det gäller att rasera ett fungerande samhälle,
    med hjälp av söndrande Identitetspolitik,
    ungfär som i Sverige!

    Skottpengar på vita heterosexuella män!

    Gillad av 1 person

 2. Eva Danielsson skriver:

  En mycket intressant bloggare, fnordspotting, skulle säga att hatet är det gamla vanliga hatet mot dem som hotar etablissemangets makt. Hat mot outsiders för deras hot mot insiders.
  Den gamla skiljelinjen mellan socialister och borgerliga resp mellan demokrater och republikaner existerar inte egentligen längre, utan utnyttjas som avledningsmanövrer för att demokratin (och sociala media) kan ge kleti och pleti möjligheter att försämra villkoren för alla insiders och behöver hållas sysselsatta med att vara upprörda över något som inte längre spelar så stor roll. Eftersom etablissemanget, alla insiders, egentligen är överens om den politik som förs med massinvandring, islamisering, överstatlighet, en bakbunden och tandlös poliskår osv. JÖK är en naturlig konsekvens, fast man inte vill att folk ska se det så. Det intensiva hatet mot SD och Trump är också en naturlig konsekvens. SD och Trump, och alla andra riktiga outsiders, hotar ju etablissemangets makt med tolkningsföreträdet (via regimmedia), deras prestige plus pengar och andra privilegier. I ljuset av den analysen kan inte Moderater och Kristdemokrater bilda block med SD utan att lämna etablissemangets stugvärme och bli outsiders. Eller är det SD som håller på att försöka bli insiders, inte bara vattenkammar sig för att kunna flirta med M och KD, utan för att försöka få komma in i stugvärmen? Ett konservativt block skulle kunna bli en ny avledningsmanöver. Eller ett riktigt och välbehövligt hot mot insidermakten. Hur få kläm på och få upp på bordet vilka avsikter de olika personerna och grupperna har egentligen? Är de insiders eller outsiders?
  Läs de två senaste inläggen:
  http://fnordspotting.blogspot.com/

  Gillad av 17 personer

 3. Jari Norvanto skriver:

  Jag sätter en sverjestansk dinar på Trump vs De trumpna.

  Trumps seger på hösten 2016 och Brexit-valet sommaren samma år var riktiga höjdpunkter. Alla ”de goda krafterna” misstog sig. Sen dess har det skitnödiga etablissemanget surat och gläfst. Life is good.

  Gillad av 10 personer

 4. olle reimers skriver:

  Vid någon tidpunkt, om det nuvarande vansinnet tillåts fortsätta, kommer det att träda fram en svensk Trump som säger att nu får det vara nog.

  Just nu kokar motsättningarna strax under ytan.

  Problemet är att de som driver den nuvarande politiken (eller i vart fall deras varmaste ideologiskt anstrukna supporters) gör det i förvissningen om att de sitter på en universell rätt och att alla som motsätter sig den per definition är onda personer som måste avlägsnas med alla medel. I det avseendet handlar det mer om en tiidsförskjutning i förhålllande till USA; eftersom vi ännu inte fått vår Trump.

  Gillad av 12 personer

  • Jan Andersson skriver:

   USA är bara ett skotthåll från en tillbakagång och nya 25 år ”demokratiskt” mörker.
   En metod som prövats där åtskilliga gånger.

   Gillad av 1 person

  • Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

   En svensk Trump är inte möjlig! Trump var aldrig politiker tidigare, han såg bara allt som var fel och steg in ”från sidan” via primärval för att rätta till detta! Detta var möjligt eftersom väljarna också förstått allt gått snett! För att få en ledande roll i det svenska systemet måste man gå hela vägen genom ett politiskt parti med början i ungdomsförbundet och ständigt vinna interna val. Och det är bara möjligt om man är 100% konform med det officiella parti-paradigmet. Man blir vald av partimedlemmarna, inte väljarna!

   De republikanska partigängarna var också anti-Trump, det var hans framgångar i primärvalen som var utslagsgivande!

   Gilla

 5. Hilding Bengtsson skriver:

  The Swamp is reacting!

  Träsket omfattar både Åsnor o RINO:s.
  Sistnämnda Republikaner bara till namnet!

  Mitt Romney är en RINO.
  MC Cain var en sådan!
  Genomkorrupta!

  Fina i kanten, slår bara ovanför bältet,
  Dumokraterna skyr inga medel,
  i hopp om att uppnå en ENPARTISTAT.

  ILLEGAL IMMIGRATION är verktyget!

  Med en repressiv stat,
  därav aversioner mot privata vapen!

  Second amendment är till för att skydda Medborgarna mot övergrepp från staten!

  Trump hotar platsen vid köttgrytorna!

  De som levt gott på korruption i DC.

  Donald är en modern Jeanne D ‘ Arc!
  Men fienderna finns här inom landet!

  Räcker SEX ÅR?

  Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Just nu brinner det både här och var i Sverige. Förut handlade det ofta om bilar och sophus i utanförskapsområden men nu har nog de som bränner satt igång i större skala. MSM försöker nog framställa det som oförsiktighet eller nåt men vänta bara. Nu jä—r ska det brinna i Sverige. Är det Kalle och Hans som är i farten?

   Gillad av 2 personer

   • Dnam skriver:

    En ny företeelse jag noterat i massinvandringens spår det är att folk från Malmö av välkänt ursprung kör ut på ”vischan” i ljusskygga syften, vischan det är mina hemtrakter, så ibland ser man en bil som inte hör hemma, exempel, guldfärgad BMW, svart BMW med mörka rutor, eller äldre billigare bil av märken svenskar sällan kör här. De parkerar på vad de tror är undanskymda ställen. Idag råkande jag på nåt som kanske var våldtäkt, hur skall man veta det, jag körde förbi, men vände, plötsligt tänkte jag inte, man då hade två andra bilar, en pensionär och någon som skulle ut med hunden parkerat bredvid av en slump. En arabisk yngre kvinna i baksätet ser ut att må dåligt och ordnar sin klädsel och lutar sig ut och spottar flera gånger. Trevliga inslag i naturområdet. Kanske hon bara mådde dåligt så hennes ”man” tyckte att det var lämpligt att köra till ett undanskymt ställe. Kanske inte. Vanliga hyggliga svenskar förstår inte ens vad de ser.

    Vi bugar och tackar Stockholm och alla de 82%-en för denna berikning och att man nu inte kan låta sin dotter cykla fritt utan att oroa sig, ens på vischan.

    Gillad av 1 person

 6. Dnam eksnad skriver:

  Nej du, återigen dessa ekonomiska faktorer, detta är bara en del, en liten del. Jag anar det är samma oförstående till VARFÖR Trump, Orban, Salvini, Farage, LePen och Åkesson hatas. (Jag noterar att jag inte skrev någon tysk i uppställningen, kanske allt detta handlar om när tyskarna vänder, när Merkel byts mot sin motsats, som så många gånger förr). Jag tycker också ovanstående smakar av att alla är lika goda kålsupare, demokrater så väl som republikaner.

  Visst är det så att demokrater och pk-ister vill hålla sig kvar vid grytan, tänk att vara EUs företrädare och kunna dyka upp full och glad vid varenda statsbesök, gött jobb om man kan få det. Jag hade inte blivit långvarig på mitt jobb kan jag säga med den andedräkten. Så mycket kan förklaras av att VÄNSTERN vill hålla sig vid köttgrytorna, i mycket högre grad än det konservativa motståndet, det är ju vänstern som i allt vill ha en stor stat och hög skatt. Denna förklaring är dock otillräcklig och fångar inte det väsentliga, men jag uppfattar att etablissemanget och även här på DGS, ta Leion och Thelin, (kanske Patrik?) inte förstår varför motståndet växer just nu. Jag anser att vänstern och etablissemanget, i USA demokraterna, är på väg att riskera hela västerlandet, hela vår mödosamt uppbyggda kultur, genom att ifrågasätta och vilja kullkasta alla de värden som vår kultur bygger på, i grund och botten för att de varit framgångsrika, vårt sätt att leva har gjort västvärldens kultur till den dominerande, kristendomen som gav individen värde, ifrågasättandet, den vetenskapliga metoden, yttrandefrihet, meritokrati, familjen och vårt enorma förvaltade kulturarv. Varje dag så var Notre Dame och Mona Lisa och David en nagel i ögat på resten av världen och vänstern, vänstern vill skiva dalahästar och vill att afrikansk och mexikansk och islamsk kultur skall vara lika bra, men hur skall detta kunna uppnås? Ja, kan man inte bygga, så kan man riva ner. Se denna video där Victor Davis Hanson nästan tappar sitt goda humör när han talar om denna ”lilla personen” Ocasio-Cortez, han säger det som vanligt folk, vem är denna person som kommer hit och rackar ner på just det land hon valt att åka till, men man kan förstå det, till och med hennes namn är ju ett resultat av västlig kultur och militär styrka. Hon bär på ett enormt mindervärdeskomplex och är full av vänster-viruset. VDH förklarar också hur detta inte alls är vanligt kålsuperi denna gång utan detta hat som media och etablissemanget och den djupa staten uppvisar är av mera fundamental natur och något nytt, av de anledningar jag pekar på ovan. Motståndet mot vänstern och etablissemanget kommer av att deras affärsidé med en stor stat, identitetspolitik, militant feminism som bara är dåligt maskerat har mot vita män, islamisering och i USAs sydamerikanisering, raserandet av meritokrati, yttrandefrihet och fria självständigt tänkande starka människor är ett hot mot västerlandet kultur, faktiskt mot hela världen.

  Så vanligt folk ser det i stort sett ingen inom etablissemanget ser, ingen i media, vanligt folk ser det kanske inte alla dess delar men de ser det i verkligheten, de känner på sig vad som står på spel. När ett styrande etablissemang har som affärsidé för sin parasitism att kullkasta den kultur och byta ut de människor som föder dem, genom att alltmer uppenbart vurma för det mest skadliga man kan finna på jordklotet, man har funnit toppstenen på pk-pyramiden, IS-pyramidionen så vaknar folk till sist. Äntligen visar etablissemanget och vänstern sina kort. Därav hatet mot Trump.

  Man har 10% muslimer på Sri Lanka, hur många har vi i Sverige?

  Gillad av 13 personer

  • Dnam skriver:

   En annan sak som slog mig när jag såg videon med VDH, det är ju att det är Trump och motståndarna mot etablissemanget som försvarar meritokratin och faktiskt den realisering av vänsterns utopi, att vitt skilda människor, vita, svarta, asiater och latinos kan leva tillsammans i en nation, iallafall någorlunda. Saker och ting gick bättre fram till 60-talet, alla skulle anpassa sig till den dominerande vita kulturen, Thomas Sowell är väl det bästa och mest vältaliga exemplet, sedan började vänstern på allvar använda splittring som affärsidé och nu är affärsidén splittring OCH massinvandring. Min tanke var att Europas vänster ju alltid hatat USA och den frihet för individen USA stod för (men inte så mycket på sistone, med Obama) så Europas vänster och pk-isterna kanske har tänkt att de inte vill vara sämre, vi vill OCKSÅ ha en massa folk på gatorna som ser annorlunda ut. Jag kommer än idag ihåg när jag såg en svart man i Malmö första gången. Kanske tänkte man, haha, vi kan också, men vi skall trumfa USA, vi skall inte bara ha svarta på gatorna, utan svarta muslimer! Där fick ni, amerikaner! Detta har man genomfört på 40år och vi ser nu resultatet, splittring och terror, men inte är det arga vita som står för terrorn, utan de som fåtts att resa hit.

   Vad som är uppenbart är att denna folkblandning är nästan omöjlig, den går emot naturen, därav har olika kulturer och gränser mellan dem uppstått, USA är verkligen expceptionellt, all är invandrare, och USAs konstitution är ett mästerstycke, en balans på en knivsegg, det var aldrig lätt i USA och det fanns aldrig någon möjlighet för Europa att lyckas med samma sak och nu riskerar vänstern själva grundvalen för USA också, förutsägbart så angriper demokrater nu konstitutionen.

   Handlar detta om en förståelse av vad naturtillståndet är, krig, eller fred? Konservativa ser bakåt och inser att fred är något ömtåligt, vänstern tar freden för given och ser framåt mot en universell frihetlig världsordning (vad frihetlig betyder för vänster vet jag inte, 75% i skatt kanske).

   Gillad av 6 personer

   • Rune skriver:

    ”Jag kommer än idag ihåg när jag såg en svart man i Malmö första gången.”
    Samma upplevde jag 1961 när jag var 16 år. Den svarte var för övrigt boxaren Floyd Patterson som var på en uppvisningsturné i Sverige.
    Det var första gången som jag såg en livslevande svart man. Nu ser man dem i flertal i minsta by.

    Gillad av 4 personer

  • Linden skriver:

   Barack Obama och Hillary Clinton benämnt offren för terrordåden på Sri Lanka som ”Easter worshippers”. I Sverige twittrade Centerpartiets Annie Lööf om ”troende” som samlats till bön. Varför osynliggör politiker att det är kristna offer?. Skärmdumpar som ställs intill tidigare fördömanden mot vårens terrordåd mot moskébesökare i Nya Zeeland är avslöjande.Varför troende när det gäller kristna, man kan tro på mycket.
   Löfven skyndar till presskonferens vid de enstaka tillfällen som muslimer utsätts för terrorbrott.
   Har han synts till sedan de fasansfulla bombdåden på Siri Lanka?

   Gillad av 3 personer

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Nog aktar sig Annie väldigt noga för,
    att vidgå att kalla det för ett Islamistiskt terrordåd…

    Annat var det väl på N Z?

    Då kunde det samtidigt,
    brunkletas lite på Trump o SD!

    Våld mot kristna tigs ihjäl.
    Brinnande kyrkor 875 i Frankrike 2018

    Mörkas typ Notre Dame!
    Vilka som hade agg, rätt uppenbart!

    Gillad av 3 personer

  • Jan Molin skriver:

   Vad är det du skriver så långt om? Att vanligt folk ser det som…….?
   Förklara då för mig varför vanligt folk glatt röstar fram sjupartierna till makten? SD hade opinionsinstitut som spådde upp till 26% av röstetalen! Det blev 17.9%!
   Innan SD har 51% har de tröttnat att ”leva i utanförskap” och vara hatade, ävenså AFS som nog går samma väg.
   Läs gärna mitt inlägg idag under Bisses skrivning. Det folk som inte försvarar sig går under. Detta gäller ju försvar mot både mot utländsk invasion och inhemska quislingar, och Sverige har ju gott om bådadera!

   Gillad av 2 personer

   • Dnam skriver:

    Ja, nu handlade det ju om USA, där Trump ju vann, det var väl i stort sett 50-50. Sverige har världens fegaste befolkning så vanligt folk vågar inte tycka nåt, så visst endast 20%.
    Med mindre åsiktsförtryck så är jag säker på att över 50% röstat emot 7-klövern. Visst har du rätt, folk som inte försvarar sig går under.

    Gillad av 2 personer

  • Anders L. skriver:

   Ungefär 15%. Uppskattningsvis kommer ca. 60% (1,5 miljoner) av de med utländsk bakgrund (2,5 miljoner) från muslimska länder.

   Gilla

 7. Fredrik Östman skriver:

  Morerna kunde ganska lätt invadera hela Spanien, utom en plätt, trots att de var potentiellt underlägsna i såväl antal som militär teknologi. Det som saknades på de spanska sidan var mobiliseringen, speciellt gentemot de förrädare som samarbetade med motståndarsidan.

  Gillad av 10 personer

 8. Staffan W skriver:

  Instämmer helt. Jag drar mig numera för att ringa vänner i USA för att slippa långa och hetska utläggningar om Trump och hans familj. Om man försiktigt försöker säga att det kan finnas något bra i t ex skattereformen som lyfte skattefrinivån till 22.000 dollar om året blir det etter värre! Det blir en märklig valkampanj nästa år – eller nästan ingen alls!

  Gillad av 8 personer

  • Dnam skriver:

   Vi har möten på min arbetsplats där amerikanska anställda tar upp en del av mötena med att racka ner på Trump, totalt otänkbart annars, men tolereras eftersom att gilla Trump, ja det är ju värre än att inte tro på att jorden går under om, var det 12år enligt vår ”expert in residence”, pga CO2. Kanske skrivs det in i företagets värdegrund att man skall hata Trump.

   Gillad av 3 personer

 9. JL skriver:

  Millhouse som viftade med sin regnbågsflagga under Pride har sedan länge passerat bäst före datum ….men……..Elisabeth Svantesson?

  Christian Sonesson, Bali eller någon annan som vågar vara obekväm tack

  Gillad av 2 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Två kvinnor från Livets Ord är nog minst en för mycket…

   Men Svantesson är väl också en Reinfeldtare,
   det Moderaterna minst av allt behöver!
   Bali är vad M behöver, borde satsat på istället för U K!

   Men lite för fina i kanten, då ett lätt byte för sluggande S L,
   som inte slår ovanför bältet!

   Gilla

   • Erik P skriver:

    Detta är moderaternas olösliga problem.

    Nästan hela dagens besättning begapade Reinfeldt när det begav sig.

    De är helt enkelt inte trovärdiga när de försöker smita undan ansvaret för den revolutionära politik han förde tillsammans med MP.

    Varför skall vi lita på en moderat idag? När får de nästa knäpp i skallen?

    Gillad av 3 personer

   • kolosserbrevetkap3 skriver:

    Hur många år röstade du på kommunisterna och socialisterna Hilding B? Innan du bytte sida, alltså!

    Gilla

   • Hilding Bengtsson skriver:

    KOLOSSERBREVETKAP3

    Aldrig någonsin skulle jag kunnat tänka den tanken!
    Mina föräldrar var Moderater!

    Själv snarast allmänborgerlig/Moderat,
    men Reinfeldt hade jag svårt med,
    men ETTAN gick väl an…

    Men när han gjorde upp med Mp,
    för att hämnas på svenska folket,
    som berövade honom Alliansmajoriteten,
    då var måttet mer än rågat!

    Då fanns det bara ett parti kvar att välja på…

    Gilla

 10. p kohlin skriver:

  Tack, bra analys PE. Obamas 8 år förvirrade amerikanarna in i identtetsflum liknande Sveriges, denne vänsterlibelare/socialistiske president förstörde USA’s egna integritet, omhuldad av allt från nöjesindustrin, msm, EU och blev en slags Michael Jackson i folkens ögon. Egentligen en förstörare av västerländsk kultur och hyllad för detta! Sen klampar en outsider som Trump in. Självklart känner sig etablissemangen i USA och EU sig hotade: han är ju inte som ”vi” och hotar vår ställning och finansiering (det erkänner de aldrig). Du kan ha rätt i att tiden (vi hoppas) för med sig ett konservativt block i Sverige, skattebetalarna får nog, men den socialistiska andan blir mycket svår att rentvätta svenskarna från och alternativet konservatism i ursprunglig mening oerhört svårt att sälja in. Inom parentes: Tror att sossarna i början in på -30talet hade framgång främst p g a att industriarbetarna/bondsönerna tog med sig konservativa värderingar från sin uppväxt in i rörelsen som sedemera försvagades. Gustav Möller kanske försa sig när han yttrade att varje förslösad skattekrona är en stöld från folket eller så hade han med-/omedvetet kvar de gamla konservativa grundinställningarna. Vi måste tro på nåt, inte bara ge upp/knyta näven i fickan. Människan vill inte leva i negativitet, den vill se förändring/möjligheter. Om man ger upp är det som att dö eller ta till räddningsplankan inre/yttre exil in i privatliv/bitterhet. Valet är fritt för varje antipkmänniska. Tack Patrik för DGS. (Skrivet under uppvaknande)

  Gillad av 6 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Än skall nog inte Obama vara för säker på,
   att åtal vid militärdomstol inte väntar!

   Där vore det högst relevant,
   att tala om TREASON!

   Landsförräderi…
   En femtekolonnare,
   intimt förknippad med Islam!

   Ursprunget till spioneriet mot Trump,
   nådde allra högst upp!!!

   Gillad av 1 person

 11. Hans Högqvist skriver:

  Sverige har alltid varit en diktatur från de första kungarna på 1200 talet. Folket har aldrig haft någon makt förutom enstaka uppror för hundratals år sedan.
  ”All makt utgår från folket” har varit struntprat från början och är det fortfarande. Socialdemokraterna ska ha en eloge för att de gjort tillvaron för ”slavarna” behaglig, men det gick till överdrift i och med O.Palmes maktövertagande, det personliga ansvaret raderades helt ut – majoriteten lever inte ett värdigt liv längre utan vegeterar framför TV och smarta skärmar där underhållning, flams och väl tillrättalagd ”information” gnuggas in i medvetandet på närmast sederade undersåtarna.
  Diktatur.

  Gillad av 6 personer

 12. Bo Adolfsson skriver:

  ”Drain the swamp!”
  Om detta har Lars Bern på anthropocene m fl skrivit i över två år nu.
  Varför är Du så sen på bollen? Du som har så många amerikanska kontakter? Känner Du inte till Steve Bannon?
  Läser Du inte Breitbart news? Förstår Du inte varför Trump vann?

  Gillad av 4 personer

 13. Jan Andersson skriver:

  Finns det något folk i världen som är mer ”copy-cats” än amerikaner? Nästan alla äter fel och ger utan betänklighet sina barn läsk, glass, pizza och hamburgare i stället för väl sammansatt mat. Sextio procent är farligt feta. Titta på alla demofilmer på Youtube, alla gör exakt lika: pratar alldeles för mycket, viftar med händerna som en fjärilssimmare; ingen verkar begripa grunderna för att uppträda och att video är ett bildmedium. Alla verkar ytterst lätta att påverka genom media. Människor som tänker själva och som inte rabblar upp vad de läst eller hört verkar mycket sällsynta. Märker de inte själva att något är fel?

  Gillad av 2 personer

 14. Jonnes skriver:

  Sveriges nuvarande utvecklingsväg är på sikt en omöjlighet. Den kommer att leda oss rakt ut i turbulens. In i ett moras vi inte klarar oss ur. Till sist kommer vilken bananrepublik som helst att framstår som ett föredöme. Om inte fjällen framför ögonen snart faller, finns ingen återvändo. Sekterism, kriminalitet och ren terror kommer att bli vardag. Och värre saker än så. Vi kommer själva tvingas bli flyktingar. Och demokrati kan vi se efter bland stjärnorna.

  Gillad av 3 personer

  • Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

   Var det inte möjligen en kvinna? Det är dock ett typiskt irrationellt sätt för kvinnor att reagera! Om man sedan frågar vad som är orsaken till denna avsky så vet de det inte själva! De har väl någonstans läst att Trump sagt något om att kvinnor ofta gillar att att bli gripna i ”pussy” om det är av en berömd och framgångsrik man. Kanske en president (Bill Clinton!). Med egentlig politik har det inget att göra, det är bara ett undermedvetet stämningsläge!

   Gillad av 2 personer

 15. olle holmqvist skriver:

  ””Det kändes som en statskupp”, sa Marita Ulfskog.” (1976) Känslor och stämningar : Vi från arbetarhem, ”de första i släkten som tog studenten” hade vuxit upp med det (s)tatsbärande partiet som i en självklar rättvis tredelning. Borgarna ägde företagen och den ekonomiska makten, borgarna ägde pressen och diktatorisk makt att formulera åsikterna men – vi – hade ett: regeringen.Och det var inte illa. Tönten Fälldin var en förolämpning (intellektuellt) och moraliskt, som vi fick se när han sedan dagtingade fram bibehållen kärnkraft.

  Hur och varför ett sådant känsloläge öppnade slussportarna för den obehärskbara och konsekvensrika invandringstsunamin – det vore det gott att kunna begripa

  Gillad av 1 person

 16. Anders skriver:

  Ebba Busch-Thor skulle nog kunna fungera som kuddflicka, också bokstavligt talat. Elisabeth Svantesson har nog passerat bäst före datum för rätt länge sedan. Om inte Åkesson är en liten Macron som ännu inte kommit ut, förstås.

  Gilla

 17. Bali har stor chans att bli vald om m backar ytterligare i opinionsmätningarna. skriver:

  Bali har stor chans att bli vald om m backar ytterligare i opinionsmätningarna.

  Gilla

 18. Mardrömmen skriver:

  Man kan betrakta utvecklingen som en linje. Eller som en återkommande pendelrörelse. Eller något som går runt i cirklar. Tillvaron vid födseln var förr i tiden densamma – som när man lämnade jordelivet.

  Men numera händer det något nytt inom varje generation. Generationers erfarenheter blir inte längre densamma. Vad som bör förvaltas inte längre lika självklart, som förr. Erfarenheterna skiljer sig åt.

  I äldre tider styrde erfarenhet och klokskap. Nu upphöjs unga som stora förebilder. I den svenska rikstagen premieras fler unga än äldre. Som om att bli äldre utgjorde något slags handikapp.

  Även gjorda erfarenheter måste bearbetas för att bli gångbara. För att förädlas till klokskap. Även den kollektivt ansamlade.

  I dag höjer samhället individer som Greta till skyarna. För mig utgör det ett tydligt tecken på något dekadent. På en väg utför.

  I natt drömde jag vilt. En typisk mardröm. Jag var på flykt ifrån Sverige. Och irrade runt i ett fjärran land. Förstod inte språket och sederna. Visste inte var jag var, eller var på väg. Inte vart jag skulle sova när mörkret föll. En stor känsla av sårbarhet infann sig.

  När jag vaknade upp ville inte mardrömmen släppa taget. Jag svävade en stund emellan dröm och verklighet.

  Plötsligt stod det hela klart för mig. Att Sveriges nuvarande utvecklingsväg vilar på en omöjlighet.
  Att den kommer att leda oss rakt ned i turbulensen.
  In i ett moras vi inte klarar av att ta oss ur. Till sist kommer vilken bananrepublik som helst att framstå som en hägring. Om inte fjällen snart faller från våra ögonen. Snart finns ingen återvändo. Ingen väg tillbaka. Sekterism, kriminalitet och ren terror kommer att tillhöra vår vardag. Och värre saker än så.
  Vi kommer själva att tvingas bli flyktingar. Som jag själv i natt i min mardröm.

  Den här känslan satt i rätt länge. Även när jag drack mitt svarta morgonkaffe och slog på radion. Då fick jag höra en intervju med Greta. Och de vuxna intervjuarna lismande frågor brände som hett kaffe. Inte på tungan. Utan i min själ.

  Plötsligt framstod min mardröm som sann.
  Att människan går runt i cirklar. Och att hon efter en tid tappar bort all klokskap, när bryggorna mellan yngre och äldre tappas bort. När klokskap nedgraderas och förvandlas till ytligt trams.
  Och människan till slut tvingas möta sitt sämre jag. Och inte inser farorna längre fram. Hur de blygrå molnen växer till sig. Vilse-i-pannkakan-generationen har tagit över. De och deras barn.

  Gillad av 3 personer

 19. Christer E skriver:

  “Om den svenska utvecklingen fortsätter I tangentens riktning…”, extrapolation är ett ohederligt sätt att argumentera, att bygga resonemang runt extrapolationer. Så har t.ex. den ”okontrollerade” invandringen (2015) nu förbytts från en strid ström till en liten rännil.

  SD har inte ett fascistiskt program, men det är i det partiet man hittar fascisterna, liksom kommunisterna finns i V (förutom Ulfskog). Sedan kan jag inte hålla med om att USA skulle vara ”det mognare landet”. Det landet (US of A) rymmer allt från mängder av kreationister (intelligent design) till KKK och medborgargarden.

  Trump-hat finns säkert, men jag tror att Trump-förakt är mer vanligt. Hans politiska idé är polarisering och han har aldrig uttryckt sig om att vara HELA USA:s president. Han är fullt nöjd med att ha ett omkring 35%-igt stöd, som med lite hokus-pokus kan förvandlas till en majoritet inför nästa presidentval.

  Gilla

   • Christer E skriver:

    @ All

    Men, men, men…

    Vadan allt detta !

    Såsnart ett inlägg inte stämmer med era inherenta uppfattningar, brister ni ut i invektiv, typ ”troll”, ”socialist”, ”fyrklöver”, etc. etc.

    Att ni inte bemöter mig i sak kan bara betyda att jag har rätt, att ni saknar vidare argument för en redan förlorad sak (det som redan finns och omfamnas av flertalet, globaliseringen, ”right of law” och framför allt, parlamentarismen).

    När Hillary pratade om ”deplorable” var det ett katastofalt politiskt misstag, man jag söker inga politiska positioner, så jag kan utan att blinka kalla er för just ”deplorable”.

    Sug på den karamellen ett tag !!

    Gilla

  • Hilding Bengtsson skriver:

   35 %?
   Litar Du verkligen på opinionsmätningarna i USA?
   Han ligger snarare runt 50 %, e mer!

   MSM är ju negativa, gravt Trump fientliga, till minst 90 %!
   Därför tiger Shy-Trumpers, ger istället sitt svar på valdagen!

   Stor CHANS att det blir ett jordskredsvinst för Donald!
   I synnerhet om Demokratiskt valfusk stoppas…

   Gillad av 1 person

   • Klas Göran skriver:

    Gardera med kryss: Trump kommer att vinna med 90% av rösterna 2020! Om han till äventyrs inte gör det, är det för att Demokraterna har förfalskat valresultatet! Trump vinner hur som helst!

    Suverän logik…

    Gilla

 20. Klas Göran skriver:

  Föreställ er att det kommer en rik, självgod snubbe från ett annat land och säger saker i stil med:

  ”Men Löfven, han har ju gjort ett jättebra jobb i fem år nu, varför vill ni ha bort honom?”; ”i mitt land skulle vi aldrig kunna bilda en regering med stöd av socialister, arbetarpartiet, nyliberaler, socialleberaler och gröna”; ”ni är ett av världens rikaste länder, det beror väl också på er invandringspolitik?”; ”att ni har ett av världens bästa socialförsäkringssystem beror väl ändå på ert arbetarpartis förtjänster!”.

  Om någon då skulle få för sig att säga emot, skulle den rika farbrorn från utlandet sorgset skaka på huvudet och mumla något om att ni är ideologiskt förblindade och inte förstår ert eget bästa.

  Eller?

  Gilla

 21. Observatör skriver:

  USA styrs av jurister (lawyers). Trump är inte jurist. Därför motarbetas han. Jurister är inte populära i USA och betraktas av många som professionella lurendrejare. Därför är Trump populär i vida kretsar. En amerikan frågade mig en gång om jag ville höra en god och en dålig nyhet. Den dåliga nyheten var att en buss fallit utför ett stup och att alla 21 ombord hade omkommit. Den goda nyheten var att alla var jurister (lawyers).

  Gilla

 22. Mark skriver:

  Jag har bott i USA I over fyrtio ar. Problemet med svensk rapportering om forhallandena har ar att man bara pratar med individer/journalister fran ost- och vastkusten. Man traffar/intervjuar aldrig manniskor som bor I delstater emellan dessa ytterligheter – folk I vad som nedlatande kallas ”fly-over country”, Darfor kom Trump’s valseget som en schlock for Svenska media.

  Fordelen med detta angreppssatt ar forstas att man far material som passar Dagens Nyheter’s fardiga asikter. Nackdelen ar att man missar verkligheten.

  Personligen tycker jag att Trump ar en ”jerk”. Men Hillary and Barack Hussein Obama ar inte battre. Pest eller kolera som en svensk statsman sa.

  Mark

  Gilla

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Trump bryr sig om USA,
   småfolket dessutom!

   Clinton/Obama bryr sig bara om donatorerna,
   USA skall till varje pris destrueras,
   med hjälp av söndrande Identitetspolitik!

   IT-bolagens stormrika ägare, typ Sockertoppen,
   Bezos o stormrika börsklippare som Soros,
   som vill ha låglönearbetare/billig hemhjälp!

   Gillad av 1 person

 23. P I Persson skriver:

  Trump får skörda vad han själv har sått. Illvilja, hat, fake news. Det är väl inte särskilt svårt att förstå.

  Gilla

  • Hilding Bengtsson skriver:

   CNN tycks vara Ditt husorgan,
   liksom USA-korren Carina Bergfeldt!

   Fake News står MSM/Dumokraterna för!
   Russia HOAX!

   Gilla

   • P I Persson skriver:

    Du hörde väl själv hur han for fram alltsedan valrörelsen och till nu ? Med öknamn, skällsord oförskämdheter och rena lögner. Som att Obama inte skulle varit född i USA, att Ted Cruz far skulle ha varit inblandad i mordet på Kennedy, hånet mot föräldrarna till en soldat som givit sitt liv för sitt land osv osv. En skam att denne blev president. Det är verkligen inget som vare sig CNN eller Carina Bergfeldt har hittat på, allt kommer från Trump själv.

    Gilla

 24. torstenjo skriver:

  Jämförelsen med S-hatet mot Sd haltar minst sagt. Trump är i USA en radikalt ny kraft, som i grunden utmanar den hegemoni som länge rått mellan de två maktbärande partierna. Sd är däremot ett parti som vänder sig till S:s traditionella väljarbas, med ett konkurrerande välfärdskramande budskap – med andra ord en uppkomling, som utmanar S med deras egna vapen. Trump står i grunden för förnyelse, på gott och ont – medan Sd bara är ett tänkbart framtida (S)d, alltså ett mycket annorlunda hot.

  Gilla

  • Klas Göran skriver:

   Inget hos Trump är nytt:

   ”Nativism”, ”know-nothings”, isolationism, protektionism, frihandelsfientlighet, invandringsfientlighet, idealisering av ”småfolket”, antiintellektualism osv har det funnits i amerikansk politik i 200 år.

   Det verkar nytt för oss för att vi inte har sett denna politik i världen sedan 1941, men ”nytt” i betydelsen att det inte fanns före Trump är det inte.

   Gilla

   • torstenjo skriver:

    Allt som inträffade innan de senaste 50 åren är ”nytt” för dagens väljarkår. Inget av det du räknar upp har funnits som en bärande idé hos de två stora partierna efter WW2. Måhända att Trump till viss del återanvänder uråldrigt tankegods, men inte desto mindre är han bevisligen en nagel i ögat på det politiska etablissemanget (båda sidor) – samtidigt som han väcker motsatta känslor hos folk på mer än 100 mils avstånd från Washington.

    Gilla

   • Klas Göran skriver:

    Det är faktiskt inte sant: Jimmy Carter gav bort Panamakanalen och ville ha fred på jorden, Bill Clinton valdes på ett rent inrikespolitiskt program och George W. Bush ville dra ur USA ur världspolitiken. Att det inte blev så beror på omständigheterna, men inte på väljarna. Amerikansk politik har stått och vägt mellan Wilsonianism och isolationism i 100 år nu.

    Gilla

 25. En annan skriver:

  Kolla kolla, ryssland vinner! Översvämma svenskarna med invandrare, stöd deras feminister och förstör deras utbildningscentra, paja deras skolor och gör deras män till lallande pjamasbananer, varför ubåtar, Putin skrattar hela vägen till , nja inte din bank kanske, men ändå hahaha.

  Gilla

 26. olle reimers skriver:

  Det finnls en synnerligen intressant diskussion på SwebbTV (tyärr kan jag av tekniska skäl inte kopiera den just nu) under rubriken ”Fråga dokorn”) som handlar om hur omoral hos makthavare sprider sig till tjänstemännen. Poängen är att man på tjänstemannanivå iinte i det långa loppet kan ignorera omoraliska beslut från politlikerna även om man inser att besluten är moraliskt felaktiga. Man tvingas alltså att blunda eller lämna jobbet.

  I det aktuella fallet handlar det om att kommuner får sig tilldelat ett antal nyanlända som ska få bostäder. I Östermalms stadsdelsnämnd tvingar man därför ut dementa från sina äldreboenden. De hittar då på ursäkter som alla vet är lögnaktiga.

  Till slut står alla där och ljuger och vet att alla andra ljuger också.

  Jag läste också en dom där en somalier som bott i Sverige i åtta år men dessförinnan gjort sig skyldig till ett antal brott slapp utvisning för att han varit så länge i Sverige. En lång svensk brottskarriär blir en merit!

  Gillad av 1 person

  • Rolf Wasén skriver:

   Naturligtvis ska man kunna kritisera Trump. Fattas bara. Men kritiken måste ha ett sakligt innehåll och inte vara missledande. Det värsta jag hört i den här kategorin kom från en välutbildad och intelligent person och gick ut på att det räcker om 20 % i en famös bok om Trump stämmer för att bevisa vilken högst olämplig person han är.

   Men vem tror att den är ett sådant helgon att den kommer undan med hedern i behåll efter en sådan beskrivning? Den som tror det räck upp handen!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.