Patrik Engellau: Medelklassen ska utmanövreras

Patrik Engellau

Per Svensson heter en ledarskribent på Dagens Nyheter som har den lyckosamma förmågan att föra ett logiskt resonemang så att det räcker till en hel artikel. Det välkomnar jag även om jag tycker att hans logik för det mesta haltar.

Nu spekulerar han om hur sådana som jag, det vill säga vita män i ”den grånade självsäkerhetens ålder” (som även är hans egen) – och rimligtvis motsvarande kvinnor – egentligen tänker. Han kallar oss för ”den moderna projektfixerade medelklassen” och jämför oss med Robinson Crusoe vilket enligt min mening är välfunnet. Den förnuftiga nettoskattebetalande medelklassen skulle jag kalla oss för vilket rimligtvis är samma sak.

Robinson Crusoe var 1600-talsmannen som i Daniel Defoes klassiska berättelse led skeppsbrott och tillbringade nästan 30 år på en öde ö och där i sin ensamhet under svåra vedermödor byggde upp ett slags civiliserat liv. Svensson beskriver det så här:

Med flit och uppfinningsrikedom förvandlar Robinson naturen till ett blomstrande samhälle. Robinson inser att han har sitt öde i egna händer och gör det mesta och bästa av det.

Jag håller med. Jag snabbskummade boken. Den är i sanning ett slags hjälteberättelse om västerlandets framgångar representerade av den ensamme skeppsbrutne. Han utforskar sin öde ö och gör livet nästan drägligt. Han tämjer getter och lär sig vilka fåglar som går att äta. Han odlar druvor, bygger ett hus, skaffar sig en papegoja att prata med och en hund att jaga med. Han gör en kalender med hjälp av ett dagligt snitt i en käpp så han kan hålla ordning på tiden. Han fångar en sköldpadda med sextio ägg, det läckraste han ätit.

Problemet med Svenssons logik är att han inte unnar medelklassen dess framgångar. Han verkar hålla med om att den västerländska medelklassen faktiskt på egen hand åstadkommit det mesta av det som vi uppskattar med civilisationen men han begabbar oss för att vi givit världen detta:

Vi [det vill säga medelklassen] tar för givet att världen är till för just vår skull. Vi är de mänskliga gudarna; de som skapar, men också de som härskar… många män i generation [har] vuxit upp, och levt sina liv, utan att behöva motivera rätten till trygghet. rätten till välstånd, rätten att vara den som omgivningen lyssnar på, rätten till bilen, rätten till solen i söder, rätten att leva och konsumera som en romersk kejsare. Dessa rättighetsmonopol är nu alla ifrågasatta. 

Om vi bortser från retoriken så fattar inte jag varför jag inte skulle ha rätt till ett välstånd som jag själv tjänat ihop till. Jag anser också att jag har rätt till min bil liksom jag har rätt att åka till Brasilien om jag sparat ihop till resan och får för mig att genomföra den. Medelklassen har också rätt att fortsätta Robinson Crusoes verk och fortsätta att vidareutveckla civilisationen vilket faktiskt också är precis vad den gör till alla andras nytta och välgång. Varifrån tror Svensson att jobben kommer?

Svensson verkar ifrågasätta en stor del av de mänskliga rättigheter som är västerlandets och demokratins adelsmärke och skälet till att vi inte lever kvar i femtonhundratalets misär. Det går inte att begripa. Svensson förespråkar att västerlandet ska skjuta sig i foten genom att kväsa medelklassen. Vad har Svensson i huvudet som inte fattar att medelklassen är det allmänna välståndets trygga fundament?

Hur ska då, enligt Svensson, utmanövrerandet av medelklassen gå till?

Befästningarna Robinson byggt kring sitt rike smulas sönder, av de tidigare tjänarna som kräver sin rätt och av en natur som påminner människan om hennes hybris, en natur som allt kraftfullare låter henne förstå att hon hittills levt på nåder i en bräcklig slumpens dykarklocka.  

Här anas hela PK-ismens ideologiska apparat. Någon ny makt som inte nämns vid namn ska med hänvisning till påstått förtryckta människor och en påstått förödd natur upphäva ett hyggligt antal mänskliga, demokratiska rättigheter och förinta den nettoskattebetalande medelklass som tvingas finansiera hela PK-istkyrkan.

Det handlar bara om att medelklassen ska förmås att skämmas och därför gå med på att betala ännu mer nettoskatt till försörjningen av ”de tidigare tjänarna” och alla andra grupper som slutit sig till dessas led eftersom de upptäckt att detta slags försörjning är bekvämare än det där med eget arbete.

Välformulerat men snurrigt och samhällsfarligt, Per Svensson.

58 reaktioner på ”Patrik Engellau: Medelklassen ska utmanövreras

 1. Bo Svensson skriver:

  ”de mänskliga rättigheter som är västerlandets och demokratins adelsmärke och skälet till att vi inte lever kvar i femtonhundratalets misär”

  Det där begrep jag inte. – De ”mänskliga rättigheterna” är inte det utan skyldigheter som de flitiga och kompetenta – skattebetalarna – tagit på sig, för att göra tillvaron tryggare och samvaron problemfriare.

  Att vi inte lever i misär utan i stark teknisk och ekonomisk utveckling, är några extremt kompetenta släktens förtjänst. – Högst sannolikt handlar det om generna.

  Med skattebetalarnas direkta makt över sina pengars fördelning över skattefinansierade ändamål, – en ordning jag starkt rekommenderar, – skulle ändamålet ”mänskliga rättigheter” få klara sig med de medel vi bedömde motiverat i konkurrens med en massa annat angeläget.

  Gilla

  • Dnam skriver:

   Din vision är så sjuk, tror du att jag definierar och ser mig som ”skattebetalare”? Det är som om den som blir piskad definierar sig som ”den piskade”. Slavmentalitet, men du har nog rätt, det är nog så många är funtade. The dude abides men han gillar det inte.

   Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Det är helt i sin ordning för en flockvarelse som människan, att en viss andel av ens samlade engagemang ägnas ”flockens” gemensamma angelägenheter och det är ju bara om hur stor den andelen bör vara som det finns skilda meningar.

    Gillad av 1 person

 2. Laggar skriver:

  Svenssons teser är inte så speciella, de är de samma som odlades i klostren om hur eländigt det var där ute. Där ute ville man inte förstå klostrens strävanden. Likaså andra världsflyende ideologier. Man kunde ignorera dessa PK ansatser om det inte vore så att de de facto har makt att ställa till det, makt utan ansvar. Inte bryr sig dessa PK om det arbete som utförs i vardagen, det viktiga för dem är det heliga. Bra Patrik E.

  Gillad av 1 person

 3. olle reimers skriver:

  En bisarr inställning men inte desto mindre signifikativ.

  Problemet med skuldattityden är att den bortser från de mekanismer som gör framsteg möjliga.

  Människan har funnits på jorden tillräckligt länge för att det ska kunna bevisas empiriskt vissa beteenden är ägnade att föra mänskligheten framåt och att vissa andra inte gör det.

  Äganderätten är en av de starkaste institutionerna som förutsättning för dessa framsteg. Utan den hade aldrig incitamenten för att fortsätta att sträva och utveckla funnits.

  Det kanske är en frukt av en intellektuells hjärna; en intellektuell som skäms för sina egna tillkortakommanden vad gäller att producera något varaktigt som bidragit till den goda tillvaro som han nu skäms för att oförtjänt befinna sig i.

  Gillad av 3 personer

 4. Jari Norvanto skriver:

  Per Svensson låter som en kommunist. Kanske för att han är ”liberal”. Jag vet inte och jag bryr mig inte. DN har gått fetbort för längesen.

  Gillad av 9 personer

 5. Rutger skriver:

  Herr Svensson har missuppfattat alltihop. Det är medelklassen som är djupt förtryckt och behöver befrias. De verkligt besuttna i samhällets alla jyckar. Utan att dragit ett strå till den gemensamma stacken gottar sig samhällets alla jyckar i mat, personliga förlustelser och i allmän lathet. Bakom varje tax går t.o.m. en servil medelklasstjänare som plockar upp härskarnas korvar så snart de nedlåtit sig till att klämma fram sådan.

  Jyckarna har aldrig lyckats motivera sitt välstånd och tror världen alltid ska kretsa kring dem. Det är dags att deras rike smulas sönder.

  Gillad av 7 personer

 6. Snackademiens anständiga sekreterare skriver:

  God Morgon!
  Begriper inte vari den logik, som du uppfattar, i Per Svenssons resonemang ligger.
  Oavsett syften, som att delar av befolkningen skulle skämmas (vilka – var går den gränsen – de som på olika sätt tar del av vad som produceras – borde i så fall sluta i samtliga).
  Nej, jag får inte alls ihop den märkliga idé som PS vill marknadsföra med någon logik, jag tycker den är avig, och rimligen leder den till lidande (i avsaknad av medel) för människor.

  Gillad av 1 person

 7. Hasse skriver:

  Det är lustigt med alla dessa vita politiker och journalister, som Mona ”Det är för många vita i mitt parti” Sahlin, och handbollsspelaren och feministen Linnéa Claeson, som i en krönika i Aftonbladet (https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/ddOl2O/jag-vill-ha-representation–pa-riktigt) ansåg att minoritetsgrupper ska ta över.

  Det finns ett enkelt sätt att lösa delar av problemet. Nämligen om samma vita politiker och journalister träder tillbaka och ger sina jobb till rasifierade. Det kommer säkert att hända – i samma veva som jag lyckas trycka tandkrämen tillbaka in i tuben …

  Gillad av 3 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Alla får väl lära sig i skolan hur Sovjetunionen ”utvecklades” efter revolutionen 1917 när proletärerna tog över och hur väl DDR efter 1945 stod i sig i konkurrensen med Västtyskland?

   Tips: kolla bilarna som tillverkades i respektive länder och fundera på vilken du helst skulle vilja ha haft.

   Gillad av 3 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Volga, Moskvitch, Trabant. Fantastiska bilar. Samma modell år efter år. Inga förändringar. Ursprungligen var det förkrigskonstruktioner från fria länder. När de tillverkades i öst behövdes inga utvecklingsingenjörer. Och så miljövänliga de var! Obs kan innehålla spår av ironi.

    Gilla

 8. Tomas skriver:

  Så länge DN är största morgontidning misströstar jag över Sveriges framtid. Att så många delar svenska samhällets självmordstankar är beklämmande.

  Gillad av 3 personer

 9. Eva Danielsson skriver:

  Mänskligt medvetande innebär både att vi vet vad som kan få oss att lida liksom hur vi kan få andra att lida. Inte som det lilla barnet som oskyldigt och utan förstånd bara vill något så mycket att han bara råkar göra någon illa. Utan med en vuxen människas naturliga skuldkänslor nära till hands, det som skiljer oss från psykopater, och som innebär att alltid orka bära vetskapen om hur ond och nonchalant man själv, vi alla, kan vara i många lägen, fast man både måste och kanske vill försöka göra det rätta. En strategi när det är tungt att bära inre konflikter är att välja en väg bara, t ex den skyldiges väg. Och utesluta allt annat. För att man inte står ut med att vara snål ens när det är det sunda. Man orkar inte stå för att detta är mitt helt rättmätigt vare sig jag har förtjänat det eller har haft tur. PK-Propagandan går ut på att medelklassare ska känna sig som genomdåliga människor om man inte gör avkall på även naturliga anspråk. Dessutom skulle andra kunna komma på och avslöja en som en dålig människa vilket också leder till att man blir utanför. Det här spelar de maktlystna på. Manifesterat i de bakvända uppfattningar som avkrävs att man accepterar om migrationseländet och islamiseringen och klimathysterin och genustramset och så vidare.
  Samhällsfarligt var ordet.

  Gillad av 3 personer

 10. Dnam eksnad skriver:

  Jag tycker ovanstående Perfekt illustrerar det jag skrev (om det kommer med, det var lite långt) under dagens Sandgren, först, det man alltid först måste tänka: de vill ha det så här. Nej! Stopp! Formulera nu inte en ursäkt, en rationalisering, DGS fylls varje dag av ny förvåning över vansinnet, nya rationaliseringar, och nya drömmar om vad som kommer att hända när etablissemanget inser sina misstag. Glöm det: de vill ha det så här. Även om man inte tror på det så kan man ju använda det som ett ramverk för analys och se vad som kommer ut av det?

  För en som inte är smittad av det socialistiska pk-viruset så krävs det inte mer än ett barns analys för att se felet med Per Svenssons analys, vem skall betala? Hur kan man vara så dum att tro att allt bara skapats ur sig själv, men sådant kan socialister, det är virusets själva natur, man förstår inte själva skapelseprocessen, utan man kan parasitera och förstöra, det är ens talang. Så att vägar får hål och inte går att köra på väldigt snabbt utan underhåll, sådant förstår inte socialister och pk-ister. De tycker om att PRATA om hållbarhet men inte att göra något åt det. Varför skall man det, det ligger inte i deras natur, de har pk-viruset, som för en parasitisk tillvaro på allt västerlandet skapat, på alla bra människors arbete, och viruset när det muterade från ren socialism till pk-ism och därmed smittade även så kallade liberaler är nu mycket svårbekämpat. Man skulle tro att efter kommunismens fullständiga misslyckande att detta var förskolekunskap men viruset muterade och lever i högsta välmåga. Så Per Svensson vet inte hur mackorna på hans bord hamnar där, han har inte som jag stått vid nattskiftet i brödfabriken och staplat formar från bandet med asbesthandskar, nuddade man armen så fick man ofelbart ett brännmärke. Per Svensson har mackor på bordet, det är allt han vet, men är de ekologiskt producerade, är det endast vita män i fabriken, eller, varför en fabrik, det skall vara småskaligt och är företaget ens genuscertifierat? Varför, ja varför, har männen i brödfabriken pappershattar och kvinnorna hårnät!?

  Så eftersom det-som-inte-är-socialism producerar så finns det alltid att göra för socialist-pk-ist viruset, vars natur är att parasitera och suga ut och förstöra, och sedan dra vidare. Så ett barn ser omedelbart felet med Svensson artikel: ja men Per, får du din vilja fram så har du ju inget att äta (och dina barn blir våldtagna), men vad är barnets kännetecken, det har inte ännu infekterats av det socialistiska viruset, därav indoktrinering redan i dagis, det barnet ser, det ser inte vuxna, inte Krugman, inte Svensson, men vi kan inte heller förvänta att de någonsin kommer att se det, de är parasiter, de sitter i pälsen, att suga blod är vad de kan, bara det, deras världsbild består av päls och naken hud att bita i. Jag upptäcker ännu varje dag hur djupt denna virusinfektion sticker, den är så djup att man kan tro att man inte har den, som flera av skribenterna på DGS, men den sticker upp sin nuna titt som tätt, ”om bara”.

  Det är häpnadsväckande hur enkelt konstruerat viruset är, man parasiterar och förstör allt som är bra, och, eftersom det är ett mentalt virus, människor behöver mål och mening, uppställer en barnslig utopi som nästan aldrig skrivs ner för om man säger det högt så framstår det som kejsarens röv, löjlig i sin nakenhet. Viruset försa sig via bäraren Westerholm för någon dag sedan, läs det noga:

  ”Det är inte kristna värderingar, eller muslimska, som utgör en garant för en tolerant världsordning. Där tar Ebba Bush Thor på sig en missklädande dräkt. Det är människans ständiga strävan efter de universella frihetliga värdena som är det mest effektiva motmedlet mot religiöst och kulturellt förtryck”

  En värd, en parasit och en utopi, allt som behövs. Tyvärr för oss friska så är ju virus till sin natur totalitära, de kan en sak, att sprida sig, så Westerholm beskriver virusets mål som inte är medvetet, men dess natur gör att det vill ha det så här, så även om det slutligen betyder döden för alla, värd och parasit, så är ändå målet en ”tolerant världsordning”. Självklart en ”världsordning”, universalitet, uniformitet.

  Gillad av 7 personer

  • A skriver:

   Bra Dnam, det går även utmärkt att tex stoppa in REE i dina formuleringar här. Som vi ska tacka för sin åskådliggörande demonstration. Aktivistparacitens arbetssätt. Riktigt trevligt tycker jag.

   Mvh A

   Gilla

 11. Berättelsen - Den nya tidens gruvdrift och metallförädling skriver:

  Det är lätt att tänka att det finns ren kunskap, helt obefläckad av mänsklig påverkan. Ungefär som ren matematik. Men människan lever i ett värderingslandskap. Hon åsätter då olika fenomen och förhållanden olika värden.

  Och olika grupper plockar ut just sina värden, och förstärker dem. Som en gruvdrift bruten ur egna mentala irrgångar. Vars metaller sedan förädlas.
  Det är så livet ser ut för de flesta av oss. Att fakta och känslor klibbar fast vid varandra. Ofta i ett döljande självbedrägeri. Eftersom flykten från oss själva innehåller så stora knepigheter.

  Detta har journalismen upptäckt. Därför skrivs så mycket i form av berättelser. Fakta och känslor förs medvetet samman. Det är effektivt. Men det skall uppfattas som om berättelsen bestod av rena fakta.

  Man kan även utforma, något i grunden ideologiskt, som en berättelse. Detta har ledarskribenten på Dagens Nyheter gjort.

  Petar man sönder berättelsen återfinns vänsterns gamla vanliga klassretorik. Där klass ställs mot klass.
  Men med en viss förändring av rollbesättningen. Detta eftersom samhället självt har förändrats, sedan Marx dagar.

  Arbetaren av idag är inte lika tydlig som förr. När ett stort antal arbetare talar ryska, polska eller något baltiskt språk. Ja, då blir arbetaren inte längre lika tydlig som klassmarkör.

  Delvis har det gamla arbetarbegreppet också blivit förlegat. Ideologiskt sett. För den nya vänstern utgör ju numera öppna gränser i sig något gott. Därför passar ryssar, polacker och balter, som arbetare, dåligt in i vänsterns retoriska akrobatik.

  Det blir svårt att tala om en utsugen arbetarklass när just öppna gränser gör att arbetarnas språk ofta är just ryska, polska och lettiska. Och romer sitter utanför ICA.

  Så den vanlige arbetaren, från förr, måste bort ur ekvationen. Och in kommer istället migranten, som får inta den svages roll. Dessutom som ett ytterst pålitligt framtida röstundelag.

  Och den forne utsugande kapitalisten går inte längre att skrämma med. Inte när IKEA och Ingvar Kamprad blev till en ambassadör för den svenska framgångssagan. Så över- och underklass har fått nya aktörer. Men vänsterns berättelse består. Den om förtryckta och exploaterade. Den om hög och låg. Om utnyttjade och nyttjarna.

  Det nya förtryckets aktörerna – blir i moden tappning – vita, gråhårig, äldre män – med ett längre yrkesliv bakom sig. De görs om till fiender. Medan man talar mer tyst om kvinnorna, eftersom man inte vill reta upp den feministiska vänstern.

  Därför passar män som Patrik in i ett effektivt berättade. En större medelklass passar bättre in som hatobjekt – än figurer som Ingvar Kamprad. Och att krama utländsk arbetskraft – det gör man inte offentligt. Vem vill stöta sig med LO?

  Att man sedan själv, som ledarskribent, utgör en del av medelklassen, ingår liksom inte i berättelsen.

  Det sägs att ränderna aldrig går ur. Och så är det nog. Nya tider – nya berättelser. Men med samma strukturella innehåll. Kanske bara mer effektivt berättade än förr. I alla fall i mer modernt snitt och utformning. Som i en moderniserad berättelse om Robinson Crusoe.

  Gillad av 7 personer

 12. Tor skriver:

  Även bortsett från klimatproblematiken lever vi i en värld med begränsade resurser. De s k ”tjänarna” är bland annat de som idag är hårt arbetande medelklass i Asien och Sydamerika och även Afrika. Den klassen växer lavinartat. De förbrukar enorma mängder naturresurser. De reser, de vill se vad Patrik har sett. De boende på Santorini och i Barcelona klarar inte av dem längre på grund av deras blotta mängd. Sköldpaddsäggen räcker inte till, för att inte tala sköldpaddssoppa, hajfenssoppa och delikatessen tonfisk, eller viltet, även kallat bushmeat. Eller möbler i ädla träslag. Även om alla dessa människor kan betala för sig räcker inte världen till.

  Befolkningen måste minskas och jag tillhör dem som ser ett förödande virus som enda utvägen för att snabbt decimera mänskligheten. Något annat sätt finns inte. Även författaren Dan Brown såg det och skrev boken Inferno, men hans ”snälla” virus som hjälten skapade gjorde enbart folk sterila. Boken hade troligen inte uppskattats på samma sätt om det varit dödligt.

  Gillad av 4 personer

   • Dnam skriver:

    @tor,

    Du förbrukade just elen till din dator. Jag gissar att du har kläder på och ibland åker bil? Att du bor i ett hus? Bli gärna konkret, du vill alltså inte ta livet av dig för att förbättra situationen, vill du då mörda kineser? Förbjuda alla på jordklotet att få barn ett par år? Tvångssterilisering av afrikaner? Vad tänker du dig?

    Gillad av 2 personer

 13. Leif Nilsson skriver:

  Tack Patrik! Du undrar:
  ”Vad har Svensson i huvudet …?”
  Per Svensson tycks främst ha en sak i huvudet – att tjäna det PK-istiska maktetablissemanget och själv upphöjas till en av mänskliga gudarna och tillhöra de som härskar! Med sin rikliga legosold, kan han då konsumera som en romersk kejsare.

  Han var den främsta anledningen till att jag i början på seklet, sa upp min mångåriga prenumeration på Sydsvenskan˚, där han gjorde en kometkarriär som PK-ismens intellektuelle legosoldat. (Jag fick då morgonkaffet i vrångstrupen, när jag öppnade tidningen och läste hans PK-evangelium 😉

  Gillad av 4 personer

 14. Errol skriver:

  Per Svensson är en habil kulturskribent men ett pinsamt haveri som ledarskribent. DN:s
  ledarredaktion lider brist på en skribent med tyngd inom politik/ ekonomi som exempelvis Hans Bergström. Ledarredaktionen har likt kulturredaktionen spårat ur till att bli en pinsam,
  självrättfärdig och milleniaristisk moralpolis, vars moralkodex utgörs av en nymoralistisk, dagismoralism. Björn Wimans klimatpekoralism är den dominernade tankefiguren vilken på ledarredaktionen manifesteras av bl.a de unga kvinnliga skribenter likt Lindquist, som uppmanar till skam och klimatskuld för de som föder barn till världen.

  Sveriges välstånd och välfärd tas för given av dessa nymoralister; det relativa välståndet utgör fastmer en källa till skuld, då de tycks omhulda de mest primitiva vulgärföreställningar om ekonomisk utveckling; ekonomi som ett nollsummespel parat med ett postkolonialt narrativ som saknar all saklig grund. DN:s dagismoralism är tidstypiskt narcissistiskt helt känslodriven
  och synnerligen pinsam att beskåda i de provinsiellt grunda och naiva moralismer som kolporteras.

  Gillad av 2 personer

 15. Sven Hammargren skriver:

  ”Det handlar bara om att medelklassen ska förmås att skämmas och därför gå med på att betala ännu mer nettoskatt till försörjningen av ”de tidigare tjänarna” och alla andra grupper som slutit sig till dessas led eftersom de upptäckt att detta slags försörjning är bekvämare än det där med eget arbete.”

  Det handlar om att maximera skatterna.

  Alla idiotiska lögner o utspel om klimatet, handlar bara om att maximera skatterna.

  Skatt, skatt, skatt.

  Dessa omättliga politiker

  Gillad av 2 personer

 16. matts ekman skriver:

  Apropå DN-artikelns omnämnande av hybris och naturen/klimatet – är det inte hybris när människan anser sig kunna styra jordens temperatur, och t o m bestämma hur mycket temperaturen får lov att stiga under en viss tidsperiod. Det är mänskligt övermod. Att arbeta mot miljöförstöring och begränsa människans skador på naturen är en sak, men att därifrån tro att människan styr klimatet är att gå extremt långt i övermod. Tyvärr saknas debatt i frågan – men ju mer man läser av vetenskaplig forskning om klimatet, desto mer skeptisk blir man till hur stor mänsklig påverkan är och till politiseringen av frågan.

  Gillad av 6 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Religion. Den som är troende, må det vara någon av de stora religionerna eller klimatreligionen tror ju på allvar på det som dess förkunnare säger. Jesus kunde gå på vatten, eller hur? Han uppstod från de döda, eller hur? Så varför skulle inte Johan Rockström och lilla Greta kunna hindra temperaturstegringen? Om det inte finns någon temperaturstegring så blir det ju enklare. Se där, jag fixade detta.

   Gillad av 1 person

 17. Elof H skriver:

  Ett osannolikt korkat resonemang av Per Svensson. Inte konstigt dock, det är denna diskurs som gäller i de kretsar han umgås. Detta är sanning för dem hur korkat det än låter. Förutom att resonemanget är korkat så lider han både av hybris och grov rasism. Han tror att det är den vite mannen som är överlägsen och styr världen. Samtidigt som stollar som honom får fortsätta med sina förvillelser så fortsätter de asiatiska länderna sin framgångssaga. De skiter fullständigt i Pers sagor och tar över varje tum som Europa och USA ger upp pga ideologiska villfarelser.

  Gillad av 2 personer

 18. Kristina von Heland skriver:

  Robinson skrevs som en redogörelse av den vite mannens överlägsenhet. Han kunde omvandla en öde ö till ett fungerande samhälle. Fredag kom då hans kamrater kom till ön, en hel hoper med båtar. De skulle äta upp honom, Crusoe räddade honom och undervisade honom så han blev lite klokare, det går ju inte helt då han var av en underlägsen ras. Den läses som barnbok, likaså lilleputtarna av J. Swift. Svensson visar sin totala ignorans och historielöshet då han tar upp Crusoe-läst men inte förstått. Eller googlade han bara?
  Crusoe är ett inlägg från den engelska kolonialismen som visar att det är OK att kolonisera eftersom det bara är en vit fläck på kartan. Man kan vara den snälle slavägaren, ge dem bra mat och lära vildarna något.
  Ska han illustrera det hela ska han ta och läsa Lord of the Flies, William Golding. Där är det beskrivet från andra hållet. Ett gäng privatskoleungar blir strandsatta på en ö. De blir helt stolliga, de slår ihjäl varandra, torterar, fixar en kult, bränner ner ön. De blir räddade av en båt som kommer.
  Vad nissar som skriver på DN gör är att de åskådliggör sin okunnighet. Hur ska de kunna begripa kolonialism, engelsmännen idag med Brexit om de inte fattar historien?
  Sri Lanka hette Ceylon, bra te. Engelsmännen importerade…singaleser…som slår ihjäl kristna. Eller det som kommer i deras väg. Frågan man kan ställa är om man skördar det man sått. Boxarupproret.
  Att man knarkade ner indierna för att ta över textilindustrin som var i sin linda i Indien. Att man får igen knarket nu.Opium.
  Rek litteratur. Heart of darkness, blev film i nutid med Marlon Brando i grottan.
  Kipling, han kan börja med Riki tiki Tawi. Novell-lagom lång för honom. Finns flera där kolonialismen skildras.
  Frågan är. Cuba, bilarna, husen, vägarna är kvar, inget nytt har hänt under Castro och efter. Venezuela. Allt rivs ner folket svälter. Är socialismen bättre än kolonialismen? Då ska de stanna i sina länder och bygga upp dem som de vill ha det. Muslimer dödar vita kristna. De borde ha hackar och spadar och inte vapen från de vita, inga mobiltelefoner att utlösa bomber, inget krut. Den religionen är anpassad för folk i ett tält i en öken. Sug på den Svensson!

  Gillad av 2 personer

 19. Claudia de Longueville skriver:

  Det finns ingen tröst att ge dig, Patrik
  Du kommer inte att konfronteras med annat från DN än stolliga argument, idiotiska inpass och absurda resonemang.
  Av den enkla anledningen, att dessa utgör huvudparten av regeringsorganets och den politiska korrekthetens hela arsenal.

  De har ingenting annat att tillgå, eftersom deras position har blivit fullständigt omöjlig att försvara utan dravel och nonsens.
  De kommer inte att dra sig för någonting.
  Det enda, som återstår för dem är att desinformera och skapa förvirring.

  Det är så Svea rikes intellektuella klimat ser ut idag.
  Vänstergalningarna attackerar ursinnigt på alla plan.
  Ju mer hotade de känner sig, desto mer förbittrad är deras offensiv.

  Angreppen på det fria ordet har markant intensifierats bara under det senaste året.
  Åsiktsförtryckarnas ilska och uppenbara desperation kan dock tyda på en begynnande insikt hos dessa, om att deras position i grunden saknar bärighet.

  Svensson, Wolodarski, Wiman och praktiskt taget alla ”journalister” på den stora drakens redaktion är produkter av den svenska skolan.
  De är ingenting annat än offer för flumskolan från vilken de, efter att ha manglats, manipulerats och desinformerats från barnsben och under tolv år, fullkomligt och komplett danats till de praktexemplar, som bara kan frambringas i “den humanitära stormakten”.
  En del klarade sig, dock inte de flesta.

  Det är för sorgligt, men det är denna kärna av vilseledda och faktaresistenta ”godhets”robotar, som i dag topprider detta stackars plågade rike.
  Landsplågare, som vägrar att se några svårigheter med massinvandringen och som regelmässigt stämplar meningsmotståndare som rasister och fascister.

  Gillad av 8 personer

 20. Aha skriver:

  Per Svensson resonerar i sann vänsteranda. Den överordnade (och klimatförstörande) vita medelklassen ska ersättas med underordnade klasser. De nya underordnade skall väl sedan ersättas av nya underordnade. Så där ska det tydligen pågå. Det skulle i så fall leda till att de mest underordnade vid ett tillfälle är överst och den nettoskattebetalande medelklassen längst ner, väntande på sin tur att få stiga i graderna.

  Kan en ideologi bli knäppare än så?

  Gillad av 2 personer

 21. Också en Svensson skriver:

  Jag trivs med mina fördomar. De bäddar in mig i ett skyddande täcke. Ingen skall få hota mina fördomar. För de är helt och hållet mina egna.

  Där skiljer sig nog inte Per Svensson särskilt mycket ifrån mig. Också han bär på starka känslor för en speciell typ av geografi. Dock på ett lite annorlunda sätt än jag.

  Men ingen av oss står på trygg vetenskaplig grund.
  Vi bara tycker till. Så där lagom självsvåldigt, slängigt och fördomsfullt.

  Så här står det i Expressen den 7 november 2011;

  ”Malmö är enligt Svensson staden utan minne, där alla känslor och identiteter ryms utom sentimentaliteten. Ett samhälle där man lätt kan skapa sig själv, till skillnad från den trögt borgerliga huvudstaden. När jag själv gjorde motsatt flytt, från Malmö till närförorten Hammarbyhöjden i Stockholm insåg jag att Roy Andersson inte hade varit fullt så kreativ när han skapade sina filminteriörer som jag hade trott. Bleka färger, folktomt på dagen. Bara några barrträd som blängde bistert. När bostadskarriären så gick vidare till Kungsholmen förstärktes känslan av isolering. Innerstaden tycktes etniskt rensad. När jag häromåret flyttade ännu en gång, till ett nybyggt mellanchefsgetto strax utanför tullarna, insåg jag snart mitt misstag. Vi hade hamnat i vår tids Täby, ett moderatmecka. Reinfeldts rike uppdaterat till 2000-talets strävsamma småbarnsfamiljer med löner över snittet, men utan eget kapital att köpa något där de egentligen skulle vilja leva. Homogenitet upphöjd till stadsplanering. Tvärtemot hur Malmö har byggts, delvis på grund av den bördiga åkermarken runtomkring som gjort det mer lönsamt att hålla staden tät. Även om folk i praktiken inte lever mer socialt integrerat där så kan man åtminstone inte undvika att se varandra”.

  ”Jag utvidgar min dagliga Hemnetsökning till Solna. Hittar en sekelskiftesvåning på svindlande 186 kvadrat, visserligen dyr, men miljoner från fantasipriserna inne i Stockholm. Jag vet inte ett skit om Solna. Jag vet bara att jag måste bort från dessa skinande gator. Tillbaka till något som ibland kan påminna om Malmö”.

  Jag förmodar att Per Svensson numera flyttat till mångfaldens Mecka. Och bor i en etniskt högre dimension, i någon Stockholmsförort. Med hela världen framför sin dörr.

  Men det är nog här jag blottar mina egna fördomar om honom – i min egen brist på kulturberikning – där jag råkar bo – bland barrträd och fallfärdiga lador.

  Länk;
  https://www.expressen.se/kultur/per-svensson-malmo—varldens-svenskaste-stad/

  Gilla

  • Tor skriver:

   Hamnade på Östermalm i Stockholm för fyrtio år sedan, av en slump. Är barn till hårt arbetande invandrarfattiglappar. Men jag gillar verkligen samerna så uttrycket fattiglapp blir lite fel.

   Har verkligen tyckt om mitt Östermalm, utan att känna en kotte. Men tycker inte om det längre. Det står i lokaltidningsblaskan att det från 1000 förskoleungar har blivit 3000 på två år på Östermalm. Det vanliga gnället om förskolor. Det har blivit skrik och bråk i min fastighet och ett oändligt allt värre liv på gården, där det också finns en skola. Villaföräldrarna har flyttat in. De törs väl inte rensa upp i sina egna områden. Det finns en fin skola här bredvid, och PE borde också höra tjuten och vrålen från finskolan, eftersom han finns där också.

   Men han bor väl bortanför, så han låter bli att skriva om det. Det är inte så kul i innerstan längre. Jag skulle gärna flytta om det inte var för inlåsningseffekten. Måste vänta tills jag blir fattigpensionär.

   Gilla

 22. li br skriver:

  I Sverige avskaffades skråväsendet i två steg: först avskaffades hantverkarnas skyldighet att tillhöra en skråorganisation på landsbygden år 1846 vilket innebar att var och en fritt fick välja yrke.

  införandet av näringsfriheten 1864 då den obligatoriska skråtillhörigheten avskaffades även i städerna.

  Gifta….rika….män fick starta egna företag. Men de allra flesta män fick inte tillhöra den ”vita privilegierade mannen” och inga kvinnor.

  Så innan 1850 var de styrande i Sverige indelade i de 4 stånden – borgare, bönder, adel, präster + kung så klart. Runt samma tid avskaffas ståndriksdagen och 1866 blir det parlamentarism i Sverige. Den stora massan var ofria, fattiga, arbetande. Många föddes in i ett yrke eller ärvde sitt yrke av ens föräldrar till 1850 då vissa kunde bryta sig loss.

  1918 fick nästan alla myndiga kvinnor och män rösta i valet till kommunfullmäktige.
  1921 hade en stor majoritet av Sveriges vuxna befolkning rösträtt. Nu var också varje persons röst var nu också värd lika mycket. Tidigare hade rika personer fler röster än fattiga.

  Rösträttsåldern var 23 år och för att få rösta skulle personen ha betalat kommunalskatt under tre år. Män var tvungna att ha gjort värnplikten för att få rösta. Någon som hade gått i personlig konkurs, fått ekonomisk hjälp från samhället under en längre tid eller som blivit omyndigförklarad förlorade sin rösträtt.

  1989 avskaffades omyndigförklaring. Sedan dess har alla svenska medborgare över 18 år rösträtt.

  Att inte kunna sin historia är att fantisera ihop sin egna historia vilket inte alltid är sanningen.

  De allra flesta män…….de aldra flesta kvinnor har inte haft det så lätt alls i ”vita” privilegierade länder. Utan några få har haft det bra och gott ställt genom åren men de är inte normen……

  Så fort ”folket” de oprivilligerade kunde mer, lärde sig mer så delade de med sig till resten av världen som hade hamnat efter……..frikostigt och öppet.

  Gillad av 1 person

 23. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Har ni lagt märke till att varje gång man diskuterar någonting med en extremist så glider diskussionen från det föregivna ämnet till att handla om extremisten själv?
  Det betyder att en sådan som Guillou, en sådan som Gudrun Schyman, men även redaktörer a la Jan Helin och Peter Wolodarski alla drar till sig uppmärksamheten och drar till sig syret så att när man avhandlat meningsutbytet minns åhörarna bara den ena partens halstarrighet och tokiga, ologiska positionerande.
  Per Svensson kvalar naturligtvis in i ovan namngivna skara, en man med verbal förmåga men i total avsaknad av analytisk intelligens varför den ena uppenbara idiotiska ide’n avlöses av den andra å den tredje tills ett postmodernistiskt bygge tar form.
  Att karriären aldrig tagit skada men i stället skjutit fart, att priserna man delar ut till varandra radas upp säger en del tragiska saker om vår nation som måhända aldrig kommer att kunna hämta sig. Det är väl också önskemålet?

  Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Det finns ett grundläggande fel hos allla dessa extremister och det är att de känner sig manade att hitta ”lösningen”; trts att ingen sådan finns. När det så visar sig att det inte funkade, att det inte funkade och att det inte funkade trots att det var så väl genomtänkt så måste det finnas något fel som det är deras uppgift att hitta.

   De går sedan ut på uppptäcktsfärd och upptäcker att den har sagt det, det gjordes inte efter skolboken och dessa var för svaga i själen och så måste man ta och åtgärda det.

   Så där håller de på. Vad de aldrig kommer att förstå är att det kanske inte finns någon lösning. för om det inte finns någon lösning varför ska jag så sitta här på DN och skriva hela dagarna? Vad har mitt liv då för mening?

   Mycket riktigt kokar allting ner till dessa människohalvgudars egenupplevda brister som de ständigt måste försöka göra något åt. Det är nästan så att man vill hålla med Pol Pot: riv av dem glasögonen och skicka ut dem i skogen eller på åkern eller köra sopbilen så att de får ett perspektiv. Döden för dem (och för oss) är att de sitter kvar där uppe på sin redaktion i sitt elfenbenstorn; alltmer isolerade från det verkliga livet, som trots allt inte alltid är så dåligt.

   Gilla

 24. Eva Danielsson skriver:

  Jan Andersson
  Absolut så. En psykopat lider inte av skuldkänslor eller skam utan är också ofta sadist och njuter av att kunna tillfoga andra skada. ” Läser av” andra och är en ständig manipulatör. Kan inte räknas som en normal människa som bryr sig om att andra ska må bra och tar ett ansvar för situationen.

  Gillad av 1 person

 25. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik, du är klok som en bok. Jag kan inte bli av med tanken på oss, allt färre, allt mer isolerade, infödda svenskar som öde öar i ett ilsket piskande och otroligt snabbt stigande hav av hitresta, som hotar att sluka oss med hull och hår, oavsett hur väl anpassade vi hittills har varit och frenetiskt försöker förbli i vårt eget, unika, ärvda, men stadigt krympande habitat.

  Sverige av idag liknar TV-versionen av Robinson betydligt mer än boken. En oändlig rad av svekfulla pakter under djungelns bistra lag. Den magstarkes rätt råder över civilisatoriskt utarmade, vanmäktiga undersåtar, som nogsamt och illvilligt hålls borta från mäktiga köttgrytor, men vi vuxna kan ju fortfarande läsa, skriva, samtala… och rösta överlagt i kommande öråd.

  Gillad av 1 person

 26. Göran Holmström skriver:

  ”Per Svensson heter en ledarskribent på Dagens Nyheter som har den lyckosamma förmågan att föra ett logiskt resonemang så att det räcker till en hel artikel. Det välkomnar jag även om jag tycker att hans logik för det mesta haltar”.
  Patrik, måste erkänna, att tatuerade blondiner med svällande behag, förför mindre än din text.
  Det som följer, där du skriver att Per Svensson inte unnar medelklassen sina framgångar, tänk om lite där är du snäll. Det handlar inte om att unna, utan om att genom att se sina begränsningar och sina begränsade möjligheter, och inte kunna acceptera sitt,” Öde”, där ligger Per Svenssons drivkrafter anser jag. Under dom sista 50-60 år så har vårt land, mer och mer slutat premiera sanna begåvningar, visst några undantag finns, till exempel en skriver ofta mycket lysande här på denna sajt, men medelmåttorna har tyvärr infiltrerat och tagit över resten av landet, det är PK största lockelse, och tillika morot.
  PK styrka som jag ser det ligger i att prata,”Snyggt”, det är ett icke mätbart värde. Utan ett mjukt sådant, det bedöms av andra i,”flocken” vilket ger en skev obalans. Då endast initierade har ett godtagbart värde, resten är inte ens värda att lyssna på.
  Precis som du skrev om Robinson Crusoe, så vet i stort sett hela PK-gänget att dom skulle inte överleva en dag på en öde ö, kanske två i något fall. Men sanningen är att,dom ”riggat” verkligheten till sin fördel! Där har du den sanna drivkraften för PK-gänget.
  Inte för att skydda,” Svaga”, utan för att gynna sig själva, dom svaga och utsatta, är endast ursäkten för att få roffa åt sig.
  Mvh Göran.

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.