Patrik Engellau: Förtroendesiffror

Patrik Engellau

Häromdagen förklarade Dagens Nyheter att det rådde ”rekordlågt stöd för [Brasiliens omstridde president som nu suttit i hundra dagar] Bolsonaro”. Enligt opinionsinstitutet Datafolha tycker ”30 procent att hans regering för ett dåligt jobb. 59 procent har förtroende för regeringen” påstod tidningen.

Det där lät skumt, tyckte jag. 59 procent kan väl inte vara rekordlågt? Så jag kollade källan Datafolha. Inte en siffra var rätt. 32 procent tycker att Bolsonaro är bra eller mycket bra, 33 procent tycker varken eller och 30 procent anser honom dålig.

Datafolhas poäng var att Bolsonaro efter hundra dagar ligger någon procentenhet sämre än de tidigare fyra presidenter som landet haft sedan demokratin återinfördes år 1985. Den förra presidenten Dilma Rousseff, som sedermera blev avsatt av senaten, låg högst av alla presidenter efter hundra dagar med 47 procents förtroende.

Men jag håller med Dagens Nyheter, som antagligen kastat om sina fellästa siffror, om att en förtroendesiffra på 32 procent är rätt dåligt för en ny president. Theresa May ligger i närheten – 27 procent – trots att hon måste vara sliten av brexitprocessen. Emmanuel Macron ligger runt 30 procent i några olika mätningar.

I detta sällskap framträder Donald Trump som en internationell stjärna med förtroende hos 39 procent av väljarna. Det är dock rätt lågt för amerikanska presidenter som efter lika lång tid vid makten brukar ligga högre, till exempel Kennedy på 67 procent och den tillfälligt unikt populäre George W. Bush på 85 procent.

Jag vågar påstå, utan att ha utforskat saken i grunden, att amerikanska politiker rent allmänt åtnjuter större förtroende hos sina väljarkårer än politiker i andra länder. Till och med när de ligger som lägst, exempelvis Nixon på sitt sämsta, 24 procent, ligger de ganska högt i den internationella ligan. Bush nådde 25 procent när han var som minst populär.

Sveriges statsminister Stefan Löfven med 38 procents förtroende står sig ganska bra i detta perspektiv. Det är nästan i nivå med Trump. (Annie Lööf ligger på 26 procent, ungefär som Nixon när han avgick. Jan Björklund på 19 procent befinner sig strax under Venezuelas diktator Nicolás Maduro på 21 procent.

Europas mest populäre statsöverhuvud verkar vara Ungerns Viktor Orbán med 40 procents förtroende.

Överlägsen internationell mästare enligt min forskning är dock Vladimir Putin som enligt tidningsuppgifter åtnjuter stort förtroende från 105 procent av väljarna.

20 reaktioner på ”Patrik Engellau: Förtroendesiffror

 1. Aurora skriver:

  Jag lämnar Putins 105 procent därhän. Men är mäkta förvånad att någon ens läser DN. DN är en kollaboratör i den statliga public service apparaten vars främsta syfte är att ge sådan ’information’ och i sådan vinklad form så att läsaren (den dumma befolkningen) ska tro att Sverige fortfarande är bäst, i alla fall relativt, och att trots alla bevis på allt sämre fungerande samhällsservice, skydd för medborgare och frihet för uttryck för åsikter så är det mycket sämre i andra länder (som man profilerar att rapportera om). Hur många kan säga på rak arm när de läste en artikel som rapporterar något positivt om något där ett annat land skulle kunna prestera bättre än Sverige?

  Gillad av 13 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   Håller med Aurora. DN och övrig svensk media har ytterst uppgiften att övertyga invånarna i Sverige – att den politik, praktik, åsikter, filosofi, livsåskådning mm som Riksdagen, Regeringen, Staten, Myndigheter, kommuner och Landsting – är den enda vettiga, rätt, goda, förnuftiga, etiska, rimliga osv.

   Och åtskilliga är ännu benägna att tro dem utan urskillning.

   Gillad av 8 personer

  • Hans Jonsson skriver:

   Om DN tycker jag så illa att jag inte ens skulle hänga upp den på torrdass!
   Agendajournalistik? Dubbelt bah! Vad är det för fel på det gamla hederliga ordet propaganda?

   Gillad av 11 personer

 2. UlfH skriver:

  Personligen har jag alltid ansett att media handskar vårdslöst med procenträkning. Det är kanske för svårt för journalisterna att förstå, så att siffrorna får bli som de blir.Men procenten står ju alltid i ett förhållande till ett konkret tal, och det talet måste redovisas om man skall förstå något som beskrivs i procent. Det gör man sällan.

  Gillad av 5 personer

 3. Claes-Göran Olsson skriver:

  Det är ett intellektuellt fattigdomsbevis för vår tid att fokusera på skönhetstävlingar i politiken i stället för politikens innehåll och dess visioner.

  Skönhetstävlingar har sitt berättigande när man ska välja bland tämligen likvärdiga ytliga alternativ, men där djupgående kvaliteter inte tillåts spela någon roll.

  Gillad av 8 personer

 4. Aha skriver:

  Presidenters (och politikers) förtroende hänger samman med hur media rapporterar om dem. Härvidlag har jag av Trump-debatten förstått att ”borgerliga” presidenter arbetar i konstant motvind visavi media. 39% för Trump kan i verkligheten motsvara mer än 50% om mediarapporteringen hade varit neutral, 38% för Löfven i själva verket under 25% om mediarapporteringen här i Sverige likaså hade varit neutral.

  Fler politiker bör göra som Trump (och Grillo i Italien) och gå in för att runda media och prata direkt med väljarna via sociala medierna.

  Gillad av 9 personer

 5. Dnam eksnad skriver:

  Löfvens 39% är bara ett testamente till svenskarnas patologi. Man får förlåta oss, vi växte upp med Vilse i Pannkakan:

  https://www.oppetarkiv.se/video/1152802/vilse-i-pannkakan-avsnitt-1-av-10

  Som designad att rycka undan mattan för barn så att de kan bli omprogrammerade. Sverige är Mengele-land. Naturen är fin, men tankevärlden, den offentliga diskussionen, politiken, människornas mentalitet, alltsammans vidrigt. Man kan få svenskarna till precis vad som helst, precis vad som helst.

  Gillad av 10 personer

 6. Claudia de Longueville skriver:

  Det maktslickande organet Dagens Nyheter har för längesedan övergått till att granska folket och inte regering eller riksdag.
  För chefredaktören och hans handplockade ”journalister” är det huvudsakliga villebrådet ”feltyckare”.

  Wolodarski är den notoriska falskspelaren.
  En sällsynt otäck avart av tidningsman, vars redaktion utgörs av i det närmaste samstämmiga figurer, vilka dessutom anser sig vara ett värn mot ”oseriös journalistik”.
  Alla renodlade produkter av den svenska flumskolan, uppfostrade i den ”Humanitära stormakten” och helt övertygade om att deras inneboende ”godhet” är rent genetiskt betingad.

  Att tredje statsmakten så kompakt och totalt har lierat sig med makten utgör ett dödligt hot mot demokratin i nationen.
  Landet skulle aldrig ha kunnat vanstyras så till den milda grad, om det inte vore för sveket från MSM.

  Statsministern skulle i ett land med en normal och sund press aldrig ha kunnat komma undan ansvar för de otaliga förödande och katastrofala missgrepp, vilka under hans ledning staplats på varandra.
  De styrande har ständigt och långvarigt fått fel signaler och inbillat sig vara osårbara och det stackars folket har vilseförts och sövts ner till ett närmast komaliknande tillstånd.

  Det är en farlig belägenhet, som landet nu befinner sig i.
  En situation, som skapats av att sanningen om tillståndet i riket bara inte får komma ut.
  För att det fria ordet undertrycks varje dag

  Med drakar som DN som förment rättesnöre kan man hur lätt som helst proppa den lilla folkspillran vid polcirkeln full av lögner.
  Ett av de många pressorgan tillhörande den ruttna tredje statsmakt, som valt att vilseleda och desinformera och som håller Svea rike i ett strupgrepp.

  Gillad av 12 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   CLAUDIA DE L: Dina ord är utan slagg. Ytterst är det sanningsmänniskan i dig som talar och ropar.

   Jeremia kap 23 passar väl in att beskriva Maktens, Medias, Sveriges Kristna Råd, inklusive samfundsledarskapets agerande.

   Gillad av 4 personer

 7. Göran Holmström skriver:

  Att Stefan Löven har 38% förtroende förvånar mig inte det minsta, ty så många får lön via kommun, stat, eller bidrag. Vi andra 62% pröjsar eländet med surt förvärvade pengar.
  Case closed!
  Såvida ingen vill ändra på slavdriveriet?

  Gillad av 3 personer

 8. li br skriver:

  Jag måste be om ursäkt för jag tycker du jämför äpplen med päron när du hänvisar till olika statistik och siffror. Jag tycker att jämförelsen är katastrofal. Se varför nedan…..

  President valet 2016 var det ca 52 % av hela befolkningen i usa som gick och röstade.(media uppger allt mellan 49 %-53% ) Det var det lägsta valdeltagandet på 20 år i USA.
  Av alla röstberättigade var det 25,6 procent som röstade på Clinton och 25,5 procent på Trump (den sistnämnde vann eftersom han hade fler elektorsröster).Donald Trump vann valet när det gäller elektorsröster med 306 mot Clintons 232.

  Så om Trump ökat från 25.5 % till 39% i förtroende är det en stor ökning. Då de jämför mellan två partier med ca 52% röstdeltagande.

  Sedan när man läser i den länken du postar så finns frågan:
  Do you approve or disapprove of the way Donald Trump is handling his job as president? (gallup) (mätning varje månad sedan han blev vald)

  Siffrorna för 2019 Apr 1-9 visar att 45 % godkänner hans politik och 51% underkänner hans politik och 4% har ingen åsikt alls. (här gäller 100% som max) De som inte har någon åsikt om politiken har minskat med 50% under Trumps valperiod från 8% till 4% så vad man än tycker om honom så har han fått fler folk att politiskt engagera sig……

  I det senaste riksdagsvalet röstade nästan 87 procent av de röstberättigade i Sverige. I Sverige är det 9 partier som delar på förtroende rösterna.
  I den undersökningen du länkar till är det fördelning på 240% som räknas ut. Så Löfven har inte 38 % av 100 % utan 38 % av 240 % som undersökningen avser! Sedan har Demoskop även viktat undersökningen: Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val. Så hur detta påverkar siffrorna vette katten…..Sedan har MP två parti ledare som får 14 plus 18 % i samma undersökning vilket blir 32 % sammanlagt dvs lika mycket som M har….

  Här är hela listan till din länkade undersökning….

  Ebba Busch Thor (KD): 45 procent (1)
  Stefan Löfven (S): 38 procent (2)
  Jonas Sjöstedt (V): 35 procent (-3)
  Jimmie Åkesson (SD): 33 procent (4)
  Ulf Kristersson (M): 32 procent (-3)
  Annie Lööf (C): 26 procent (1)
  Jan Björklund (L): 19 procent (-1)
  Isabella Lövin (MP): 18 procent (3)
  Gustav Fridolin (MP): 14 procent (–2)

  KD i toppen med 45% av folks förtroende men fick 6.4 % av rösterna i riksdagsvalet.

  Gilla

  • Rudmark skriver:

   Ett språkrör + ett till språkrör blir inte 32%
   Kanske det är samma personer som har förtroende, dvs det blir då max 18%. Eller om man avskyr Fridolin och hyllar (endast ) Lövin, eller vice versa
   Är du statistisk konsult åt DN?

   Gilla

   • li br skriver:

    Isabella Lövin (MP): 18 procent
    Gustav Fridolin (MP): 14 procent

    dessa två räknas in i undersökning i den angivna länken…..

    Inget annat parti har två partiledare som räknas in……

    Gilla

 9. Claes-Göran Olsson skriver:

  En misslyckad politisk skönhetstävling brukar följas av en politisk skönhetsoperation – ett så kallat ”utspel”, med ett vanligen lika passande intellektuellt grunt innehåll som politiken i övrigt.

  En politik värd att analysera ska ha en långsiktig vision, och därutöver ha en tydlig inriktning att belysa dagens problem i samhället, och viktigast av allt ha förslag på lösning av dessa problem.

  I dagens värld borde följande allmänna krav ställas på ett politiskt parti:
  1. en vision om framtiden
  2. en tydlig probleminventering
  3. kraftfulla förslag att lösa problemen

  Partiet AfS – Alternativ för Sverige uppfyller dessa krav.

  Gillad av 6 personer

 10. p kohlin skriver:

  När det gäller mätningen av Trumps förtroende föredrar jag Rasmussen Reports dagliga mätningar, just nu 49%. Detta pollinstitut har valt ut gruppen ”likely voters” (ett krux med detta är att de som eventuellt inte röstar inte finns med) och har naturligtvis pekats ut som konservativ av vänstern. Av intresse är att även Obamas förtroende siffror under motsvarande period visas; efter 1:a året var Trump ifatt med ett svagt utgångsläge jan. -17. 2016-valet prickade institutet ganska exakt på utfallet, även tidigare val har det lyckats bra med, dock ej alla. Institutet grundat 2003. I övrigt anser väl de flesta att 2020-valets utgång är det just nu mest intressanta. Ett icke-Trump presidentskap 2020 kan nog mentalt ändra andan hos icke-PK, konservativa i hela västvärlden, etablissemangen skulle jubla. Detta inlägg berör alltså bara Trump, svenska etablissemanget intresserar mig ej, en samling jönsar…

  Gillad av 2 personer

 11. Jaxel skriver:

  Även om det låter rättframt så bör man betänka att det alltid är vanskligt att jämföra enkätfrågor (vare sig det är via post eller telefon) på olika språk.

  Gilla

 12. T skriver:

  http://www.fristad.eu/2019/04/dn-och-medborgarjournalistiken/
  Lamotte fick information om en 14-årig flicka som utsatts för upprepade sexuella trakasserier. Polisen kunde inte göra något och problemen fortsatte. Så han skickade ett meddelande till mannen och hotade att hänga ut honom med namn och allt.
  Detta får alltså landets största dagstidning DN att gå till frontalangrepp mot Lamotte (via unvisit), kalla honom ”domare, jury och bödel” och påstå att ”denna blodtörst” kommer kräva offer. Jack Werner tar i så att byxorna spricker.

  Gilla

 13. Fiskargubben skriver:

  Vova, Putin, har stöd av omkring 60 procent av folket, trots pensionsreformen. Ilskan drabbar istället regeringen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.