Patrik Engellau: Förtroendesiffror

Patrik Engellau

Häromdagen förklarade Dagens Nyheter att det rådde ”rekordlågt stöd för [Brasiliens omstridde president som nu suttit i hundra dagar] Bolsonaro”. Enligt opinionsinstitutet Datafolha tycker ”30 procent att hans regering för ett dåligt jobb. 59 procent har förtroende för regeringen” påstod tidningen.

Det där lät skumt, tyckte jag. 59 procent kan väl inte vara rekordlågt? Så jag kollade källan Datafolha. Inte en siffra var rätt. 32 procent tycker att Bolsonaro är bra eller mycket bra, 33 procent tycker varken eller och 30 procent anser honom dålig.

Datafolhas poäng var att Bolsonaro efter hundra dagar ligger någon procentenhet sämre än de tidigare fyra presidenter som landet haft sedan demokratin återinfördes år 1985. Den förra presidenten Dilma Rousseff, som sedermera blev avsatt av senaten, låg högst av alla presidenter efter hundra dagar med 47 procents förtroende.

Men jag håller med Dagens Nyheter, som antagligen kastat om sina fellästa siffror, om att en förtroendesiffra på 32 procent är rätt dåligt för en ny president. Theresa May ligger i närheten – 27 procent – trots att hon måste vara sliten av brexitprocessen. Emmanuel Macron ligger runt 30 procent i några olika mätningar.

I detta sällskap framträder Donald Trump som en internationell stjärna med förtroende hos 39 procent av väljarna. Det är dock rätt lågt för amerikanska presidenter som efter lika lång tid vid makten brukar ligga högre, till exempel Kennedy på 67 procent och den tillfälligt unikt populäre George W. Bush på 85 procent.

Jag vågar påstå, utan att ha utforskat saken i grunden, att amerikanska politiker rent allmänt åtnjuter större förtroende hos sina väljarkårer än politiker i andra länder. Till och med när de ligger som lägst, exempelvis Nixon på sitt sämsta, 24 procent, ligger de ganska högt i den internationella ligan. Bush nådde 25 procent när han var som minst populär.

Sveriges statsminister Stefan Löfven med 38 procents förtroende står sig ganska bra i detta perspektiv. Det är nästan i nivå med Trump. (Annie Lööf ligger på 26 procent, ungefär som Nixon när han avgick. Jan Björklund på 19 procent befinner sig strax under Venezuelas diktator Nicolás Maduro på 21 procent.

Europas mest populäre statsöverhuvud verkar vara Ungerns Viktor Orbán med 40 procents förtroende.

Överlägsen internationell mästare enligt min forskning är dock Vladimir Putin som enligt tidningsuppgifter åtnjuter stort förtroende från 105 procent av väljarna.