Mohamed Omar: Jordens konservativa är inte ensamma

Mohamed Omar

I ett inlägg den 22 februari ger sig Det Goda Samhällets skribent Richard Sörman in i den pågående debatten om konservatismen: ”Debatten om konservatismens återkomst: låt oss gå till det väsentliga”.

Det var ett allvarligt inlägg som försökte förstå varför människor söker sig till konservatismen. Mitt bidrag till debatten idag är mindre allvarligt.

Det finns skäl att tro att vi människor inte är den enda konservativa arten i universum – det finns andra där ute i mörkret mellan stjärnorna. Åtminstone på Supermans hemplanet Krypton!

I min hyllor har jag ett nummer av serietidningen Stålpojken (7/1983). Där hittar man berättelsen ”Mannen som lurade tiden” om en ung vetenskapsman vid namn Zol-Mar på Krypton. Han vantrivs i sitt samhälle och drömmer om att med en tidsmaskin resa tusen år tillbaka till vad han uppfattar som planetens guldålder då general Dar-Nx härskade.

En sökning på nätet visade att berättelsen publicerades första gången i tidningen Superman nr 240, juli 1970, och tillhör en serie berättelser om Krypton under rubriken The Fabulous World of Krypton, på svenska Kryptons fantastiska värld.

Till och med på andra planeter pågår kampen mellan progressiva och reaktionära och rättvisekrigarna (social justice warriors) river även där ned statyer av gamla vita män. Vänstern nöjer sig inte med mindre än hela universum.

Det finns också något trösterikt i denna tanke: i galaxer långt, långt borta finns det fränder som upplever samma lidande och samma längtan som jordens konservativa.

Manus: Cary Bates
Bild: Michael W. Kaluta

13 reaktioner på ”Mohamed Omar: Jordens konservativa är inte ensamma

 1. Jan Andersson skriver:

  Alla människor är i naturtillståndet konservativa nationalister. Men också lata. Vänstern vill få dem att tro att de behöver anstränga sig mindre om vänstern får styra deras liv.

  För vänsterledarna handlar det bara om ett sjukt maktbegär. De som verkligen gjort livet bekvämare (och längre) är konservativa nationalister i form av uppfinnare och entreprenörer, sådana som vänstern jagar med blåslampa och skattesatser, helst ut ur landet. Nu har de börjat jaga ut vanligt folk också, med nya skatter, klimatpålagor, genusfantasier, och fasansfulla urbana boendemiljöer.

  Alla längtar till en konservativ nationalstat där makthavarna får mandat för att de tänker två gånger innan de gör något, inte tvärtom.

  Gillad av 2 personer

 2. Danske mand, klappar bak med hand, hård som fan, en nöt minsann, kämpar mot öns topp sig fram, ser till slut horisontens rand, ö och ö och ö, ej fast land, vad nu? Pip och pip och pip, djur i blommors gap han fann, åter mot hav och sand skriver:

  Jag har köpt en hel del gamla serietidningar till mina barn, Tintin, Spirou, Lucky Luke, Kalle, men de måste vara gamla, skillnaden är slående. Jag fick tag på en antal Fantomen och han är ju rent förstörd, och Bamse som välsaltad varit vänster är nu pk-Bamse. Gamle Kalle Anka är dock fulla av sunt förnuft och konservatism. Fabror Joakim ondgör sig över den höga skatten, så lär de sig att skatt är något man inte vill betala.

  Gillad av 5 personer

  • G.Persson skriver:

   Danske mand (Arne?). Dina olika signaturer är rent av poetiska.
   För runt femton år sedan prenumererade jag på Kalle Anka för barnens räkning.
   Kan ej säga huruvida tidningen var PK då, eftersom jag ej var helt politiskt vaken vid den tiden och inga tidningar är sparade.
   Däremot vill jag påstå att tidningen höll en god litterär kvalitet med genomtänkta äventyr och ett tämligen rikt språk. Jag smygläste…

   Gillad av 1 person

 3. Göran Holmström skriver:

  Underbart, Mohamed tidsmaskinen är just det jag behöver mest en tråkig söndagsmorgon.
  Men min skulle vara inställd på svensk Vikinga tid , eller som alternativ när Sumeriska trädgårdarna blomstrade som mest. Egentligen när jag tänker efter så närsomhelst utom just vår tid. Det är för mycket ångest och för lite äventyr just nu, till det så ska min favvo pryl förbjudas för ”Miljöns skull” Ottomotorn är ju tydligen mänsklighetens största hot.
  Filmen Time Machine med Guy Pearce är ju en fantastisk film som jag ser det.
  Ju mer jag tänker efter så inse jag att ångesten hos mänskligheten verkar eskalerat i samband med datorns och mobiltelefonens genombrott, Tänk 1950 visst fanns det skräck för det totala atomkriget men det värsta det ledde till var filmer som myrornas hämnd eller Orson Welles världarnas krig.
  Numer är allt farligt och förstör miljön, medelålders vita män särdeles farliga tydligen, och kombinerar man dom med en grill med perfekt marmorerat kött på, så bleknar kemiska vapen som Novichok eller sarin fullständigt.
  saknar verkligen det mer oskyldiga och spännande som fanns för cirka 50-60 år sedan, påståendet om Mokele Mbembe existens, är spännande men inget som någon tror på idag.
  Google Earth har effektivt satt stopp för alla intressanta mysterier.
  Världen har blivit fattigare alla fantastiska mysterier är avfärdade och ersatt av lågintensiv ångest.
  Finner det sorgligt.

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Just vikingatiden är ju spännande. Men då hade man ju inte Ottomotorn så jag är kluven. Men får jag vara Viking i en bil med en V8 så är livet helt OK.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Du är ju en viking med v8 bil, redan, bara det i en värld av mesar.
    V8 ska skaffas, har hela mitt liv haft bilar mest med raka sexor eller v6.
    På drömlistan står en Coup de ville sent 50 tal eller tidigt 60 gillar formerna på dom.

    Gillad av 1 person

   • Kronblom skriver:

    Året var 1969 när V8:orna var som störst och starkast. Sen kom 1970-talet och kraften halverades. De enda som hade högkonjunktur i bilbranschen var slangtillverkarna.

    För Sveriges del gjorde Scania V8 debut samma år. I bland hör jag en sån ta fart uppför backen nedanför huset men de börjar bli sällsynta. De nyare låter bara schhhh och pschhhh.

    Gilla

 4. Erik2 skriver:

  Tummen upp för denna excellenta reflektion. Hälsar gammal medlem i Stålmannens fan club. (Jag kommer nästan ihåg vilket medlemsnummet jag hade.) Det finns något djupt tragiskt över dessa uppror som vänstern hålls med. FÖ brukar ange dödsångest som drivande kraft. Jag tror det är sant men att det är den genetiska driften efter att fortplanta sig som driver vänsterns uppror. På ett omedvetet plan inser man att man är totalt underlägsen dessa vita medelålders män som skapar denna fantastiska moderna värld. Man ser att man förlorar möjligheten till att fortplanta sig eftersom man inte kan navigera i och vara lyckosam i detta tekniska samhälle. Man kommer inte att kunna bli herren på täppan. Återstår rena maktoperationer. Att förstöra livet för vita medelålders tekniskt kunniga och driftiga personer är därför ett överlevnadsprojekt för den genbank man representerar. Kvinnor får man med på tåget när man är framgångsrik. Just nu är man mycket framgångsrik och har många kvinnor med på tåget. Flera tror t o m att dom står i främsta ledet, men det gör dom inte. Det är generna som leker följa John. Ännu har inte den vite medelåders tekniskt kunnige mannen sett vad som pågår, nämligen ett krig mot denne, ett krig som syftar till utrotning.

  Gillad av 5 personer

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  Mmm, klassiska serier – sådana som på fullt allvar i Sverige ansågs som farliga och skadlig för barn och unga och som både folkpartister, social’demokrater’ och kommunister ville reglera och förbjuda via Barnmiljörådet.

  Tips: om du skall diskutera abort någon gång, gräv fram de gamla numren av ‘Avengers’ där Carol Danvers i drogat tillstånd våldtagits och gjorts gravid av sin vuxne son.

  Eller Stålmannen-episoderna där skurken Sleez hypnotiserar honom och Big Barda att spela in en P-rulle.

  Om du inte läst dem så vill jag rekommendera Keith Giffens ‘Justice League’ från 80- och 90-talet, samt L.E.G.I.O.N från samma tidsperiod. Mycket matnyttigt utöver underhållningsvärdet.

  Söker man på ‘read free comics online’ så hittar man rätt lätt sidor med in-scannat material, sådant som inte går att hitta på annat sätt, har jag hört.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   Just det, serietecknarna och romanförfattarna, för att inte tala om novellisterna, har både då som nu varit de som pekat ut det goda, rätta och sanna emot den fond av mänskligt varande som de producerat.
   Alltså gräver vi fram åtminstone våra gamla serietidningar och låter dem vara rättesnöre. Fantomen blev för mig viktigast av dem, tror jag.

   Gillad av 1 person

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Jag tror Omar har berört det tidigare här (och har han inte det kan han ta det som ett blygsamt förslag ifall han ser detta) men en viss Horst Schröder utmanade under sent åttiotal det i praktiken rådande monopolet och den likriktning som då rådde på svensk serietidningsmarknad. Hur han bemöttes och förhånades, komplett med åtal, ändrad lagstiftning, och hur distributionsmonopolet av socialdemokraterna i princip lades i händerna på Bonniers, torde vara material till en rejäl utläggning från bloggaren.

    Vill man läsa lite om det kan man kika här:

    [https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Epix_(förlag)]

    [https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Pox-rättegången]

    [https://sundblom.wordpress.com/2012/05/17/moralpanik-polismotstand-och-atal-epix-forlag-och-vuxenserierna-var-inte-valkomna-i-den-svenska-ankdammen/]

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gilla

 6. Kronblom skriver:

  Det började med Kalle Anka i 4-årsåldern (jo jag började läsa redan då). Tintin-böckerna och en tidning som hette Bang. Det var belgiska serier som Michel Vaillant och Tintin. Sen blev det Agent X9 långt upp i vuxen ålder. Superhjälteserier hade jag inget intresse av.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.