Bitte Assarmo: Sverige behöver män som vågar vara män

Bitte Assarmo

Då och då funderar jag över hur känslosamt allt blivit i Sverige. Inte för att det är något fel på känslor – tvärtom. Jag är själv en rätt känslig person, som har lätt till både gråt och skratt. Jag har granskogarnas vemod i blodet, värmländska som jag är, så det är alls inte främmande för mig att gråta och skratta när tillfälle ges.

Samtidigt är ju inte varje tillfälle i livet ett tillfälle att vare sig skratta eller gråta. Känslosvall har absolut sin plats, men den platsen är inte överallt. Men i Sverige har hela det offentliga rummet blivit en tummelplats för känslor. En timmes zappande mellan TV-kanalerna och man blir matt. Antingen fnissas och flamsas det som om programledarna hade befunnit sig hemma i vardagsrumssoffan med tredje fredagsdrinken, eller så är det så gravallvarligt som om det utlysts landssorg. Och det spelar ingen roll om det är talkshows, matprogram, sportnytt eller nyheter – känslor har ersatt saklighet och nykterhet i alla sammanhang.

Vad beror då detta på? Själv undrar jag om det inte i hög grad handlar om männen. Eller, rättare sagt, om att männen blivit alltmer kvinnliga. Vi lever i avmaskuliniseringens tid.

Jag växte upp i ett samhälle där män var män och kvinnor var kvinnor. Det innebar inte, som det ofta påstås idag, att männen nödvändigtvis förtryckte kvinnorna eller att kvinnorna var menlösa mähän som sa ja och amen till exakt allt. Sådant förekom naturligtvis, liksom det förekommer även idag – och som #metoo visat, även i relationer där både kvinna och man sagt sig värna den moderna feminismen – men som regel är jag rätt säker på att familjerna i det samhället var lika välmående som dagens, troligen mer.

Varför mer? Helt enkelt därför att män och kvinnor är olika. Könet är ingen social konstruktion utan i högsta grad biologiskt, och det gäller inte bara de attiraljer vi har mellan benen utan också det vi har i huvudet. Precis som Alexander Bard försökte förklara för en totalt lomhörd Gudrun Schyman och en lika lomhörd moderator i ett uppmärksammat TV-inslag förra året så har män och kvinnor olika sätt att förhålla sig till omvärlden, och olika sätt att visa känslor.

Idag har de styrande helt anammat den nya sortens feminism, som inte alls handlar om jämställdhet utan om att hela samhället ska bli mer feminint, och det innebär också att påfallande många män inte längre vågar vara män. Istället lyfter de, i alla fall offentligt, fram sina ”kvinnliga egenskaper”, och skriver långa drapor om hur hemska de är just för att de är män. Manliga ledarskribenter, manliga politiker, manliga artister – alla vill de visa att de är feminister och alla vill de försäkra oss om att de känner klädsam skam för att de är män.

De som inte gör det – som exempelvis Alexander Bard – blir anklagade för att vara fascister, sexister, eller något annat lika nedsättande.

Eftersom män och kvinnor är olika så blir det naturligtvis alldeles galet och fullkomligt överdrivet när män ska försöka anamma en kvinnlighet de inte besitter. Inte ens den mest känsliga fjortistjej ter sig lika labil som de många feministmän som gråter över sin egen manlighet.

Ibland önskar jag att jag skulle kunna väcka upp min morfar ur den eviga sömnen, så att jag kunde få se hans reaktion på att vuxna män gör handhjärtan och lägger ut selfies på sociala medier. Morfar, som var stolt och rakryggad och som visste både sitt och sin hustrus värde – och som inte hade minsta tanke på att någon av dem var värd mer än den andre – vad skulle han ha sagt om han sett exempelvis Gustaf Fridolin in action? Jag kan riktigt höra hans röst, drypande av outsägligt förakt för detta tramsande:

– Vilka stollerier!

Och det är det ju. Handhjärtan med tillhörande känslosvall är så stolligt att de vuxna män som ägnar sig åt sådant borde skämmas. Men det gör de ju inte, eftersom det är så män ”ska” vara enligt dagens feministiska läroplan. Mäktiga män i politiken ska med darrande röst och en tår i ögonvrån prata om humanism och värdegrund istället för att fatta vettiga beslut på saklig grund.

Som tur är har avmaskuliniseringen inte slagit igenom på bred front i resten av samhället. Låt oss hoppas att den inte gör det heller. För Sverige behöver män som vågar vara män.

49 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Sverige behöver män som vågar vara män

 1. Den goda husmodern skriver:

  Bara kvinnorna tog sitt pick och pack och lämnade männens domäner där de ändå inte hör hemma (politik, offentlig debatt o.s.v.) så skulle du nog få se att dessa områden avkärringfieras i rask takt.

  Gillad av 6 personer

  • Kalle skriver:

   Jämför man svenska män med muslimska mäns manlighet btr mod och styrka så tror jag tyvärr följande. Muslmska män 80% manliga. Svenska män 40% manliga. Vi är mesiga fegisar helt enkelt.
   Undrar om feminist Sossarna byter namn på partiet under kongressen till. Socialmuslimerna.

   Gillad av 2 personer

 2. olle holmqvist skriver:

  Krönikören skriver:
  ” Antingen fnissas och flamsas det som om programledarna hade befunnit sig hemma i vardagsrumssoffan med tredje fredagsdrinken, eller så är det så gravallvarligt som om det utlysts landssorg.

  För oss TV-fria panchos fyller p! stor roll. Numera dominerar av två slags program :
  Snyftogram,
  den ensamme som bara flytt undan krigets fasor, men som har sin a nära och kära kvar där borta, i hemlandet, och som svenskarna sviker genom att – inte – välkomna med öppen famn in i sina hem.
  Fnittrogram
  där allt skall fnittras sönder och samman. Filosofiska rummet som var en god programidé
  är numera en orgie i pseuduprofundism. Men för säkerhets skull: kommandofrnitter som berättar: ta det inte på allvar

  Kommandofnitter är dålig mentalhygien som förkortar livet. (”Det är så jävla jobbigt att vara rolig /Hasse Alfredsson) Fnittret har i verkliga livet en biologisk funtktion: signalera känsla av lättnad när just lättnad är befogad – spontant. Den dåliga mentalhygien smittar till lyssnaren: Varför är inte jag lika glad ?Enligt rykte är de stackars kommandofnittrarna efter inspelning helt slut och jävligt sura på varann. Om sant – mkt rimligt. T o m kommandofbittrare är i botten allmänmänskliga människor.

  Dock några andningshål i isen: Naturmorgon som är så naturligt att konstfnitter inte behövs.
  Släktband som lagts ned. Tengbys mat program. (Nämner namnet med tvekan eftersom beröm från denna sida kan ¨klassas som judaskyss)

  Om TV inget att säga eftersom jag inget ser.

  Gillad av 4 personer

  • p kohlin skriver:

   Du nämner Filosofiska rummet: har försökt lyssna på detta program då och då genom åren men blir förbannad efter ett par minuters lyssnande; dessa ”filosofer” från universitet som de ofta kallas av programledaren har ju bara läst/läser kända filosofer som dom refererar till utan egna ståndpunkter i eget tänkande. Fnittrandet verkar ingå som viktig kuliss i programmet. Inga verkliga problem tas upp och detta straffbeskattas vi för. Lägg ner skiten.

   Gillad av 3 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Här är ett exempel på äkta manligt kynne ( Winston Churchill om the Vikings i History of the English Speaking People när Ragnar Lodbroks söner fick höra om faderns död ):

  ”Björn Ironside gripped his spear shaft so hard that the print of his fingers remained stamped upon it. Hvitserk was playing chess, but he clenched his fingers upon a pawn so tightly that the blood started under his nails. Sigurd Snake-eye was trimming his nail with a knife, and kept on paring until he cut into the bone. But the fourth son was the one who counted. Ivar the Boneless, demanded the precise details of his father’s execution, and his face became red, blue and pale by turns, and his skin was swollen with anger”

  Gillad av 4 personer

 4. Kvinnlig dådkraft skriver:

  Så fort något skall kommenteras i en teveruta ser jag numera mest kvinnor framför kameran. Detta oavsett ämnesområde. Påfallande ofta gäller detta även för polisen. Får intycket av att det manliga patriarkatet har bytts ut mot ett kvinnligt. Att vi passerat en tipping point. Matriarkatet har redan tagit över. Följdfrågan blir då vilken samhällsutveckling vi kan förvänta oss? Kan kvinnor ta på sig stålnävar om det verkligen krisar? Har tiden kommit för männen att trä på sig silkesvantarna? Är Amazonernas tid redan här? Förr mest bestående av mytiska berättelser om kvinnlig makt i det inre av Afrika, i en fjärran tid. Ett lackmus på kvinnlig dådkraft utgörs väl också av bristen på kvinnofängelser i landet, och dominansen för manliga dito. Något som stått sig väl genom mänsklighetens alla epoker. Samtidigt ansamlas och byggs numera manlig vitalitet upp via en expansion av olika klansamhällen, inom svenska gränser. Svenska män marginaliseras ut i en periferi. Utgör detta den seger feminismen så länge trängtat efter? Den frågan ställs aldrig. Ja, vad säger ni modiga och förtröstansfulla kvinnor – randas äntligen de goda tiderna?

  Gillad av 9 personer

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Troligen utbildade på Socialhögskolan allihopa (Sopis). Där tränas man på att se alla människor som offer som ska hjälpas. Just nu på radio och Tv….ska de se till att svenska skattebetalare ska betala hemkomsten och extra hjälp för IS-människorna…även dem som inte begärt hjälp ska sökas rätt på och ”tas hem”. Jag kokar inombords över dessa vansinniga individer som tycker synd om alla och tror att Sveriges skattebetalare bara ska fortsätta att betala och betala för allt vad de hittar på, dessa Sopis-människor i beslutsfattande positioner i alla partier.
   HUR SKA VI FÅ STOPP PÅ DETTA?

   Gilla

 5. Östrahult skriver:

  Om vi talar om ”män” bland de politiska ledarna så finns det inga. Den som satte trenden var väl vet bästerberg. Vår statsminister ägnar sig mest åt sladder och elakt skvaller, inget man normalt förknippar med riktiga män. Kristersson ömmar för IS-krigarna och tar hellre deras parti än en partikamrats (som inte tillhör partiets knapptryckarkompani).

  Man undrar hur svenska lite vilsna unga känner sig när de slår upp dagens tidning. I Expressen ser man världens starkaste man på en romantisk bild med sin pojkvän och numera fru eller vad man ska kalla honom för. I GP finns ett långt hyllningsreportage om något mittemellan man och kvinna.

  Gillad av 9 personer

 6. Aha skriver:

  Feminiseringen av män är i första hand ett problem för hipsters och vänstermänniskor med ett stort spill in i PK-världen. Återigen ett exempel på hur revolutionen äter sina barn, i det här fallet får vänsterkvinnorna hålla tillgodo med mähän till män, dessutom nog griniga och småsura i sina påtvingade roller.
  Fjollrekordet hålls av Byggnads förbundsstyrelse som lät sig fotograferas med sådana där könsmössor ni vet.
  Som nummer två kommer minister Damberg som lät sig fotograferas i en knytblus.
  Googla på detta och fram träder groteska bilder som väl endast kan förklaras som resultat av en masspsykos. Psykosbenägna ska inte ges förtroendeuppdrag.

  Rätt åt feministerna att de får hålla tillgodo med mähän.

  Gillad av 10 personer

 7. Danske mand, klappar bak med hand, hård som fan, en nöt minsann, kämpar mot öns topp sig fram, ser till slut horisontens rand, ö och ö och ö, ej fast land, vad nu? Pip och pip och pip, djur i blommors gap han fann, åter mot hav och sand skriver:

  Detta är en myt som man skall passa sig för att underblåsa, det är en vänstermyt att vita män blivit mindre maskulina, denna myt underbyggs ibland av vänsterforskning, likt den om klimatet. Allt går ut på att visa att västvärldens hegemoni, den vita mannens hegemoni, är över, ALLA andra är bättre. Jag tror inte Bitte har detta syfte men hon är lurad, för vad består hennes experimentella material av? Visst, vi har i hög grad slutat slå våra fruar, men så har det varit länge i Sverige, vi förstod för länge sedan att det är omanligt att slå de som är svagare, till skillnad mot de kulturer som nu breder ut sig. Genetiska förändringar, som vi ju talar om, går inte så fort, det hela är en myt som har uppstått genom modern massmedia och återigen det vänsterstyre vi lever under, där de med lägst moral och minst kvaliteér, även som män, får styra. Så de män vi hela tiden ser i media, det är ju dels de som endast framstår som framgångsrika under ett kvinnligt vänsterparadigm, barnansiktena Fridolin, Ullenhag och Lindberg, babyface-Reinfeldt, haklöse Jan Jönsson, dvärgen Björklund, osv osv. Inte en enda riktig karl så långt ögat når. Jag menar, herregud, Alexander Bard framhålls som ett manlighetsideal, give me a break, jag gillar honom men han är ju en gycklare. Dessa män som alltid syns i media, de är ju inte ett medelvärde, det är en extrem urvalsmekanism där de mest lismande och mest haklösa alltid hålls fram. Männen är som de alltid varit, se på hantverkarna, eller riktiga gym, eller på skyttebanan eller verkstaden, men som riktiga män brukar, så håller de käften tills man behövs. Min frus gymapparat krånglade igår, hon vill själv, hon oljade och oljade men… gnissel gnissel. Så jag fick hjälpa till och efter lite klurande så var saken klar.

  Så återigen så är felet etablissemangets, medias urval, och den förhärskande pk-ismen som nu försöker göra gällande att vita män är underlägsna de nya alfahannarna som kommer hit. De våldtar och mördar obehindrat, till och med IS-folkmördare går fria, varför? För att vi låter dem hållas för att vänstern har skapat ett paradigm där de vekaste mest lismande männen styr tillsammans med de mest hatiska kvinnorna. Fast vi män är som vi alltid varit, vi slår inte kvinnor och vi är disciplinerade, vita män har alltid varit bäst på våld, men disciplinerat våld, inte att stå och gapa och slå de som är svaga, eller slå ner ensamma i grupp. Det våld som invandrarna står för idag, det är inget mot det som ligger och lurar om hörnet om man driver detta för långt så att vita män återigen tvingas ta till våld.

  Gillad av 16 personer

   • Ö och ö och ö skriver:

    Vi är många som vill agera på sådant sätt så man inte kan tala om det varken före eller efter, och absolut inte med kvinnor.

    Gillad av 1 person

   • Ö skriver:

    Dessutom, om jag får tillåta mig en icke-pk observation så kan du ju notera med vilken disciplin och avsaknad av empati det motvåld som vita män står för, moraliska hänsyn icke beaktade, Mangs, Breivik, Tarrant (även om jag misstänker att det var fake). Föreställ dig att detta organiseras, det fruktar man med rätta från etablissemangets sida men fortsätter ändå att provocera fram. Detta som en rent empirisk observation alltså.

    Gilla

  • Benjamin Dhover skriver:

   Danske Mand talar klokt. När det gäller, har den vite mannen i väst alltid krossat sina motståndare. Fullständigt och skoningslöst, på gott och ont. De som ännu inte läst Culture and Carnage av Victor Davis Hanson bör göra det skyndsamt.

   Gilla

 8. Yvonne Rosenthal skriver:

  En tydlig utveckling är att kvinnor ska befrias från ansvar. Lagrådet var emot samtyckeslagen men feminister oavsett parti drev igenom den lag som innebär att Han har ansvar för att läsa av och tolka Henne , vilket knappast är mannens paradgren enligt feminister. Därför sa liberala och röda och gröna feminister ja till Genuspedagogik . Pojkar ska bli som flickor . Pojkaktigt beteende och pojkaktighet ska avbrytas och förhindras likaså typiska pojklekar och lekar med pojkleksaker. Vad som är typiska pojklekar, pojkleksaker och pojkaktighet avgörs av en genuspedagog. Att bli godtyckligt avbruten kan väcka ilska, eller försagdhet eller ingen ting. Att inte få leka fritt kan hämma den intellektuella som att tänka abstrakt. Flickor omfattas också av genuspedagogik. Barnmisshandel .

  Gillad av 18 personer

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Jag kunde inte se något märkligt med hennes text. Annat än att man genast känner att hela den tänkande delen av befolkningen borde resa sig och skrika NEJ! Inte en krona av skattepengarna får gå till så mycket som en pilsner till politikernas middagar. Är man i tjänst som politiker så ska man vara nykter. Utanför får de göra vad de vill och också betala för det själva.

   Artikelförfattaren Tove Lifvendal skriver att:
   ”Förtroendevalda har svenska folket som chef”.
   Det är VI ALLA som har glömt detta…vi behöver ge dessa pajasmänniskor sparken för de missbrukar allas vårt förtroende. Fårgan är bara HUR det ska gå till?

   Gillad av 4 personer

 9. Göran Holmström skriver:

  Eftersom riktiga män inom en snar framtid kommer jagas av normaliseringspatruller.
  Så är det bättre, att tiga och låta stollerierna eskalera tills bubblan brister.
  Så här blir det, när feminister och manshatare för styra och ställa.
  Som riktig man känner jag inte ett dugg ansvar för det elände som drabbat landet.
  Ni alla som skrikigt högt efter jämställdhet, ansvarsbefrielse, multikultur och inga betyg i skolorna är dom ansvariga och även dom som ska rätta till eländet.
  Jag dricker öl och grillar samt lyssnar på hårdrock i mitt garage, tills allt är normalt igen.
  Frågor på det?

  Gillad av 13 personer

 10. uppstigersolen skriver:

  När vi riktiga män till slut tröttnat så kommer vi inte att hjälpa de rosenkindade. Fridolin, Lindberg et consortes kommer vi överlåta till de som styr i Rinkeby. När problemet är löst på den kanten tar vi itu med Rinkeby. Så, då behöver vi inte besudla oss med att slå de svaga utan kan ge oss på de som idag tror att de är starka.

  Gillad av 7 personer

 11. Lars Strömberg skriver:

  Förmodligen är de män, såväl som kvinnor – som märks mest, inte helt representativa för hur män och kvinnor är och beter sig, även om det – lika förmodligen – finns vissa grundläggande drag som är välrepresenterade.
  För egen del så har jag väldigt svårt för ”grabbighet” samtidigt som jag har väldigt svårt för ”tjejighet”. Manér överhuvudtaget, är något jag har svårt för. det betyder såklart inte att jag inte har vissa manér själv. Det ryser i mig både när jag hör kvinnliga ”lägga-huvudet-på-sned-och-le-samtal” och när jag bevittnar manligt, kantigt ”hö-hö-hö-snack”.
  Nu är ju inte manéren det väsentliga, utan vad som faktiskt görs, åstadkoms och presteras.
  Överlag så fokuserar vi nog lite väl mycket på vad ANDRA gör, säger, tycker och uppträder, och lite för lite på oss själva. Då menar jag inte självrannsakan, utan fokus på vad JAG kan åstadkomma istället för att ägna tankar på vad ANDRA gör, inte gör och BORDE göra.

  Gillad av 6 personer

 12. Erik2 skriver:

  Den här texten beskriver väldigt en verklighet jag också levt med. Sverige fram till S partikongress 1968/1969 när Ledaren tillsattes var något annat än det som började tryckas och tvingas fram efter tvärstoppet i ekonomin 1971. Det var Gustav V s småborgerliga samhälle. På slutet visserligen pressat av kollektivismen och dessa förstörande kollektivister men ändå i grunden kvar. Sveriges öde beseglades i ATP omröstningen 1958 efter ett årtionde av överlöperi från bondeförbundet. Dessa två partier fortsätter sitt verk, de är socialismens verkliga fäder och mödrar i Sverige och de ska ”hedras” för det.

  Gillad av 2 personer

 13. kaphorn57 skriver:

  Kalle i serien Kalle & Hobbe:

  ”Jag har en hammare.

  Jag kan sätta ihop saker. Jag kan slå sönder saker. Jag kan förändra min omgivning när jag vill och åstadkomma ett fruktansvärt oväsen när som helst.

  Ah, det är härligt att vara man!”

  Strippen hänger i min verkstad…

  Gillad av 4 personer

 14. Errol skriver:

  Ledande Miljöpartister ville på fullt allvar avveckla SÄPO – organisationen skulle naturligtvis tvärtom arbeta med att bekämpa den grasserande islamofobin. Miljöpartiet hade konsekvent varit emot all skärpning av terroristbekämpning och framträdande miljölpartister riktade förutsägbart nog kritik mot SÄPO och alla röster som varnade för islmistisk terror – budbärarna var naturligtvis bara islamofober enligt bl.a. nuvarande biståndsminister Peter Eriksson och Maria Ferm. I Aktuellt-studion efter dådet framträdde Fridolin och med en freudiansk felsägning påstod språkröret med moraliskt vibrato, utan att frågan egentligen ställts, att Miljöpartiet minsann inte motarbetat SÄPO eller terroristbekämpning – Gustav Fridolin visade prov på ett imponerande poker-face, hur han sedan orkade se sig själv i spegeln är en annan fråga. Men i Sverige kan politiker ju alltid kompensera oansvarigt dårskap med att gå all-in handhjärtan, en roll som naturligen passade dagispolitikern, renons på konsekvensetik, Gustav Fridolin betydligt bättre.

  Gillad av 1 person

 15. Stig Palm skriver:

  Medan våra mesar till män, vilka är käringar med skaft, blir undergivna dessa lesbiska och oftast kommunistiska ‘kvinnor’, sätter araber och afrikaner på kvarvarande kvinnor som längtar efter en MAN. Dessutom, sköter dessa araber och afrikaner om att massvis med barn kommer till.
  En riktig Kvinna hatar innerst inne en mes till man. Resultat? Sverige sakta men med ökad hastighet byter ut sin ursprungsbefolkning. Feminismen dör med detta. Vi äkta män tackar för detta.

  Gillad av 4 personer

 16. Ingvor Sabina Le John skriver:

  TV ska alltid motsvara något som vi inte får i vardagen. Ibland är det spännande verklighetsflykt. Idag är det den svenska ensamheten i en lägenhet som ska motverkas genom att du tycker att du är inbjuden till en hemmamyskväll i TVn.

  Gillad av 5 personer

 17. styggestig skriver:

  Jag erinrar mig en dekal som fanns bak på mången bil i Värmland vid 90-talets början. Den löd:
  ”Värmlänning – stöllig men inte dum!”

  Gillad av 1 person

 18. Mats Lindfors skriver:

  Feminism och deras spin-off ”genus-barnmisshandeln” är två, av X antal ofattbart ondskefulla ”sociala konstruktioner”, troligtvis framtagna på order från en släkt, bestående av den renaste formen av den genetiska girighetens arvsmassa i 24 karat, som bl.a lagt under sig världens samtliga länders Riksbanker, vilket i sig föregicks med tvingande avtal om köp av ”guldreserverna” som närapå varje land har haft som en ekonomisk buffert (även Eritrea kunde stoltsera med en diger dito, dock endast fram tills det tänkta ägarbytet skulle ske och köparens värderingsmän torrt kunde konstatera att en av Afrika’s största och mest mytomspunna guldreserver, som även varit en favoritbakgrund vid fotografering av statschefer och deras regeringar under gångna decennier, bestod helt igenom intill minsta guldstoff av enbart ”kattguld”, som betingar en bråkdel av värdet på koppar…hepp)

  (Ursäkta, jag vill skriva så himla mycket mer, men måste sluta pga att jag sedan 4,5 år bär på 3 livshotande åkommor i form av 1.mördarbakterier och 2.svamp i skelettet, vilka spontanbildar återkommande ”3.totala blodförgiftningar”, men troligtvis hamnade jag mellan några stolar, typ, för statistiken medger endast 6-8 månader och jag har länge trott jag skulle fixa detta, men jag känner att det börjar köra ihop sig nu, så att säga, märker hur jag bl.a tänker liksom baklänges och jag som tidigare alltid haft problemet med att sätta punkt och bara fortsatt skriva i timtal, har nu fullt sjå med att tolka innebörden och sammanhanget, även temat, i de få ord jag lämnat ifrån mig här, ovanför…life sucks)

  Gillad av 1 person

 19. Nicklas skriver:

  Tja. Du borde läsa min bok. Jag tror du kommer att tycka om den.
  instantbook.se
  förf: Nicklas Walter
  titel: Män jagar, kvinnor blir jagade

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.