Patrik Engellau: Ligga till last

Patrik Engellau

Det är en väletablerad och, enligt min uppfattning, rimligt plausibel sanning att ett välfärdssystem som det svenska i längden inte är förenligt med fri invandring (eller nästan fri invandring av den typ som Sverige har nu). Jag tror det var den store ekonomen Assar Lindbeck som formulerade tesen för vid pass ett årtionde sedan. ”Fri invandring är omöjlig för ett rikt land i en fattig värld”, var närmare bestämt en av hans formuleringar.

Den realitet som ligger bakom svårigheten att förena välfärd och invandring är förstås att fattiga invandrare kan höja sin livskvalitet dramatiskt genom att övergå från låga löner i hemlandet till försörjning genom invandringslandets, till exempel Sveriges, välfärdssystem. Det är lätt att förstå att det blir problem om en stor och växande del av befolkningen väljer att låta sig livnäras med bidrag.

Men i verkligheten är detta problem mycket större än att det kan isoleras till effekterna av invandringen (även om dessa gör problemen akuta). Jag vill därför formulera en allmän teori om välfärdssystemets bristande hållbarhet av vilken Assar Lindbecks teori om välfärdssystemets bristande hållbarhet på grund av invandring är ett specialfall. Det är nämligen inte bara invandrare som kan bli förförda av välfärdssystemets lockelser, utan även svenskar.

Min allmänna teori säger att välfärdssystemet endast är hållbart i den utsträckning de välfärdsberättigade väljer att inte utnyttja systemet. Eller råare uttryckt: välfärdssystemet fungerar bara när ingen använder det.

Allt beror på hur de potentiella klienterna tänker. Har de mentala spärrar mot att ta emot bidrag och andra förmåner som betalas av de nettoskattebetalande medmänniskorna eller anser de att det är fullt naturligt att leva på andra människors bekostnad?

Det här är en fråga om kulturella värderingar. Utan att ha forskat så noggrant så tror jag att människans naturliga instinkt är att inte bara uthärda ett liv som andra betalar för utan att till och med gratulera sig för möjligheten om den presenterar sig. I valet mellan att leva av eget och av andras arbete väljer människan i naturtillståndet det senare om omständigheterna i övrigt är lika. (Själv har jag många gånger, innan jag kommit på bättre tankar, föreställt mig att jag gärna skulle leva på socialbidrag om det bara inte varit så snålt tilltaget. Erbjud mig 70 000 kronor i månaden och inget krångel så ska du få se på gnistor.)

Det märkvärdiga är att den typen av självisk attityd inte tog överhanden från början när det svenska välfärds- och bidragssystemet började byggas från 1930-talet och framåt. Svenskarna hade spärrar mot att utnyttja systemet. De ville inte ”ligga det allmänna till last”.

Det var en märkvärdig och nästan naturstridig attityd. Samtidigt var den mycket lyckosam för den nationella sammanhållningen och solidariteten. Ju starkare fördomar som råder i en befolkning mot att ligga andra till last, desto generösare kan välfärdssystemen konstrueras utan menliga effekter på skattetrycket. Dessutom behöver staten inte besvära sig med att lägga in kontroller i systemet om folk ändå inte tänker missbruka det. Det är ungefär som den där obemannade tidningskiosken i centrala Genève, där man kan plocka sin tidning och sedan betala i plastlådan. Den som är lagd åt det hållet kan lätt stjäla en tidning, men sådan är inte schweizaren.

Den här ursprungliga och på sätt och vis onaturliga svenska hämning mot att leva av nästan blev ett problem för välfärdsstaten när den på 1960-talet eller därikring blivit varm i kläderna och började intressera sig för att öka kretsen av klienter. Jag minns det mycket väl, för min pappa var ombudsman i dåvarande Riksföreningen mot Reumatism som fick statsanslag för att göra sitt jobb vilket inte alltid var så lätt ty, som min pappa suckade, det fanns så mycket folk som inte ville ligga det allmänna till last. Jag minns också hur Kungliga Bostadsstyrelsen (tror jag det var) gjorde reklam för bostadsbidraget för att säkerställa att alla berättigade verkligen tillvaratog sina förmåner.

Folk med småborgerliga och gråsossiga skattebetalarvärderingar som drar sig både för att betala skatt och för att inhösta skattefinansierade förmåner är ett allvarligt hinder för det välfärdsindustriella komplexets utveckling.

41 reaktioner på ”Patrik Engellau: Ligga till last

 1. villervalle03v skriver:

  Ursprungligen tror jag den Lutheranska läran har satt spår i människors uppfostran sedan
  Gustav Vasas tid. Ordspråk som hamrar fast flit redighet och klara sig själv finns i överflöd.
  Bra man reder sig själv, Av arbete ska man ta glädje, Lämna inte till imorron, det du kan göra idag m.fl. som syftade till strävan att ”arbeta i sitt anletes svett” för en bättre framtid för sig själv och sina efterkommande. Jämför det med spanskans mer lättare syn på arbete, manana manana. Varför göra idag. det du kan göra imorron.Ta i för kung och fosterland har tappat sitt värde, betala din skatt och håll käften är mer adekvat.

  Gillad av 7 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Avdrag känns ju bättre än bidrag. – Jag skulle gärna utnyttja avdrag på inkomsten före skatt, motsvarande vad som krävs för att skaffa sig det migrantsnyltare bjuds på utan motprestation.

  Assar Lindbeck föll väl för intelligensförbudet i mainstream-media. – Han har inte hörts av på länge.

  Gillad av 2 personer

  • Anders Nilsson skriver:

   Det perfekta är att ersätta bidragen med skatteavdrag. Om t.ex. barnbidragen ersätts av skatteavdrag som delas lika mellan man och hustru så blir det ingen som hat råd att ha en förälder hemma på heltid. Alla måste ut i samhället på åtminstone deltidsjobb för att kunna utnyttja avdragen.

   Gilla

 3. brrr skriver:

  Ja, visst måste det vara sjuka och arbetslösa svenskar som suger ur och raserar sveriges finanser!
  Medelklassen är ju sååå återhållsamma, för att inte säga asketiska. Nästan ingen i medelklassen lever på skattepengar, och de som gör det nöjer sig med blygsamma inkomster.

  Gillad av 1 person

 4. Autora skriver:

  Det är väl ingen rocket science att se vad som hänt de senaste årtionden. Våra nya svenskar får ju bidrag utan att ens behöva lära sig att säga tack på svenska. Bidrag är en rättighet idag och något som uppmuntras (av etablissemanget) att nyttjas. Samma syn på pengar (att de växer på träd) delas också av den allt större offentliga sektorn. Det är lätt att använda och slösa med pengar som man inte producerat själv. Många vet inte ens hur pengarna ’finns’. De ser ju bara en siffra att spendera. Snart nog lär vi vara utfattiga allihopa i Sverige. Och guess what; då kommer också alla som måst ’fly’ från allehanda ’krig och förföljelser’ att snabbt söka nya grönområden att beta på. De flesta har ju multipla nationaliteter också; till skillnad från svenne.

  Gillad av 10 personer

 5. Dandersan skriver:

  Att komma till ett upp dukat bord som dignar av mat är svårt.
  Hur skall man kunna rättfärdiga sin konsumtion när man inte deltagit i dukandet?
  För vänstern är detta inget problem. Rätten ligger i utjämning.
  För sossar och liberalerna är det tydligen inte heller ett problem.
  För dem som svarar för uppdukningen så vill man gärna se om det kommer att ge fler bord framöver där andra svarar för dukningen. ser man att gästerna stjäl porslinet och vräker ner möblerna i trädgården så blir det svårt att glädjas åt den egna gästfriheten.

  Gillad av 3 personer

 6. olle holmqvist skriver:

  ”och sedan betala i plastlådan. Den som är lagd åt det hållet kan lätt stjäla en tidning, men sådan är inte schweizaren.” liksom inte skåningen halvvägs mellan Lund och Bjärred
  säls julgranar på det viset. Lägg sedeln i en låda och hem med din gran. För det är väl fortfarande så ?

  Produktens grad av nödvändighet. LeMatin kan undvaras oftast av sin normalkonsument. Så inte samhällets understöd.
  https://www.lematin.ch/

  Gilla

  • Marina von Schreeb skriver:

   Nej Olle Holmqvist, sedan ett par år har de små gårdsbutikerna (där systemet tidigare fungerat) satt in övervakningskameror och man kan inte längre växla pengar i den öppna plastlådan utan kassalådan är låst.

   Gillad av 1 person

  • rksmrgs skriver:

   Och mellan Falkenberg och Halmstad utmed kustvägen säljs honung på samma sätt, och erbjuds självplock av potatis, sockerärtor, jordgubbar, majs, där man tar så mycket man vill och betalar efter samvete. Till och med hos konstnären i kvarnen i Särdal står ibland kaffe i termos och bondkakor framställt när ingen är hemma, och så betalar man i en låda.

   Gilla

   • Claes-Göran Olsson skriver:

    Fredrik Östman sätter fingret på en oroväckande företeelse i det svenska samhället.
    Minns mina många sommarlov och andra lov i en mindre by i södra Dalarna. Byns kommunikationspunkt var lanthandeln, där falukorv, värpfoder, taggtråd och allt däremellan tillhandahölls. I lanthandeln möttes byns persongalleri utökat med flitiga smålänningar och finnar. Detta var under åren efter den stora stormfällningen. Även den lokala seden att hedra ett bröllopspar med kryckeståt är ett oförglömligt minne för en ung grabb och yngling från storstaden.
    Mycket mer kan sägas om betydelsen för sammanhållningen i byn av det enkla och otvungna mötet mellan människor i en lanthandel.

    Gillad av 1 person

 7. Tykidites skriver:

  Engellau namner bostadsbidrag. Hade inte regeringen runt 1974/75 skylark i Tunnelbanan “Du har tart till socialbidrag”.

  Det valfardsindustruella komplezet behovde nya klienter for att expandera.

  Tykidites

  Gillad av 1 person

 8. Östrahult skriver:

  Det här en hel rullstensås som satts i rörelse och den kan bara stoppas genom att den kollapsar av sig självt. Folk har slentrianmässigt röstat för detta, antingen pga av egen oro eller pga snällhet. Vad man inte förstått är att när detta system väl är på plats så byggs det upp en benhård juridik kring detta med rättigheter och FN-konventioner och det blir ett system som är omöjligt att påverka. Ett exempel på dess styrka är att vi har en ledare för landets på papperet mesta högerparti som med hänvisning till denna juridik ömmar för IS-terroristers välkomnande. Han gör det också för att nypa till en uppstudsig partikollega.

  När det gäller de som missbrukar välfärdssystemet så finns det många kategorier, det är inte bara arbetsskygga och omöjliga människor det handlar om. Kristerssons beteende är också en form av missbruk. Det finns många andra som liknar honom, som anser sig veta bättre än sina medmänniskor och som anser sig genom sin förträfflighet ha rätt till personliga förmåner. Helle Klein tar det för självklart t ex att hon ska livvakt. Lövin anser det självklart att hon flyger privatjet samtidigt som hon hytter åt vanligt folks flygande. Med andra ord så finns det många kategorier som missbrukar ”välfärden”, som för övrigt snart kan döpas om till ”ofärden”.

  Gillad av 4 personer

 9. Aha skriver:

  ”Fri invandring är omöjlig för ett rikt land i en fattig värld” är en självklarhet och inget som behöver uppbackning av en ekonom för att relevansen ska förstärkas. Detta förstår envar, även Annie Lööf som kan tänka sig ett Sverige med 30 miljoner.

  Det som är allvarligt är arrogansen inför denna orimlighet. Man struntar i att det är en omöjlighet. Samma blodtryckshöjande arrogans kommer till uttryck när det gäller hedersförtryck och IS-terrorister; vi har varit naiva. Inte alls kritiken har varit tydlig, det har t.o.m. funnits ett parti i riksdagen vars tillkomst är en protest mot orimligheterna.

  Arrogans har blivit ett värsta sortens kännetecken på värdelösa politiker.

  Gillad av 8 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Assar Lindbeck höll detta föredrag inför centerpartiets riksdagsgrupp, där även Annie Lööf närvarade.
   Varje dag borde de svara på frågan: ”Kan man ha fri invandring i en välfärdsstat?”

   Gillad av 1 person

 10. Elisabeth skriver:

  Apropå den obemannade tidningskiosken i Geneve. På den skånska landsbygden erbjuds ibland – åtminstone tills helt nyligen – färdigförpackad potatis eller ägg-flak mot att man lägger betalningen i ”lådan”. Man häpnar över denna underbara tillit och skulle aldrig drömma om att missbruka den. Tror dock inte det kan fortsätta av kända skäl och p g a kontantbetalningens beklagliga utplånande.
  Förresten, amerikanerna har motsvarande tidningssystem. Man stoppar i en slant och tar en – EN – av alla tidningarna som ligger i lådan. Tänk att det fungerar i detta heterogena land , man har utvecklat en tidningshederskodex.. Men jag tror inte att det skulle fungera i våra storstäder. Gemensam hederskodex saknas. Ja, och så läser man inte tidningar längre .

  Gillad av 1 person

  • Magnus Ström skriver:

   Jodå. jag brukar köpa bär och grönsaker av olika slag på sommren när vi är i Nordvästra Skåne. Mestadels bilburna kunder som jag ser utnyttja detta och så gott som alla är etniskt svenska. Kommer det att kunna fortsätta? Givetvis inte.

   Gilla

 11. Danske mand, klappar bak med hand, hård som fan, en nöt minsann, kämpar mot öns topp sig fram, ser till slut horisontens rand, ö och ö och ö, ej fast land, vad nu? Pip och pip och pip, djur i blommors gap han fann, åter mot hav och sand skriver:

  Precis så är det, därför så har detta socialdemokratiska högskattesamhälle varit dömt från början, för de styrande lever på att uppmuntra svaghet, detta är den fundamentala principen. Den politiska utvecklingen i västvärlden med ett ständigt ökande skattetryck överallt visar detta, och den balans man hade upprätthölls genom att en grupp höll fram de gamla konservativa värderingarna, och uppmuntrade styrka, och en annan grupp var progressiv och uppmuntrade svaghet. Patrik noterar korrekt att lathet och svaghet till sist vinner om man uppmuntrar det tillräckligt länge, betalar man nog så blir det ju rationellt att sluta sträva och börja gnälla. Lägger man sedan till att den parasitiska politiska klassen lever på att skumma grädden av det som de arbetande människor producerar och därför hela tiden vill öka överföringarna så är ju den slutliga kollapsen inbyggd.

  Invandringen satte turbo på denna utveckling, och tillförde dessutom att det blir uppenbart att man inte längre betalar skatt för att få tillbaks något, allt mer går till invandrare. Folk tror att det rör sig om 300 miljarder om året, det är självklart fel, talet är mångdubbelt högre, den svenska staten skulle kunna krympas med 80% utan invandrarna, och all service på samma sätt, överallt, från cancervård till brandkår. Hur som helst, välfärdsstaten är död, det kommer att ske snabbare än vi kanske tror, kombinationen med ett vetenskapsfientligt styre som är mot ekonomiska framsteg, tydligast genom att strypa produktion av billig el och genom att förstöra skola och akademi, och enorma kostnader för invandringen, kommer att knäcka vårt system. Företag lämnar Sverige, eller betalar skatt någon annanstans, kompetens lämnar Sverige och anti-kompetens importeras, människor vars enda roll är att vara klienter till staten. Detta kommer att gå fort, den svenska staten är dödsdömd.

  Gillad av 11 personer

 12. Göran Holmström skriver:

  Så fort huspriserna faller, då ser vi ”facit” på detta experiment.
  Tror inte det blir vackert eller värst mjukt. Redan nu är vården på fallrepet , massor av sjuksköterskor säger upp sig och byter jobb. Polisen har fegt abdikerat för gängen,
  dom grillar hellre korv än motsätter sig politikernas ”Visioner”.
  Förra årets skogsbrand, bevisade hur bra eller effektiv, vår beredskap är.
  All heder till allt fotfolk, men ytterst ansvarig borde befrias från sin tjänst och lagföras.
  Det nya spännande Sverige är snart utanför allas dörrar.

  Gillad av 7 personer

  • A skriver:

   Det är inte den enskilde polisen Göran, det är uppbackningen som saknas och systematiskt undergrävts. Så är det överallt. De som arbetar med riktiga jobb, skulle lätt kunna sopa undan maktpacket om de förstod sin styrka. Lätt. De är dessutom oförstörda moraliskt. De är inte lika klarsynta i detaljer som många här, men de är inte förstörda. Utan det massiva trycket skulle de lätt kunna vinnas för vettiga syften. Jag garanterar. Skambeläggandet är livsnödvändigt för etablissemanget.

   Mvh A

   Gillad av 10 personer

   • Göran Holmström skriver:

    A håller helt med, men ena svensken är som jag ser det näst intill omöjligt.
    Jag vet inte vart kamplusten tagit vägen.
    Även riktigt stora starka exemplar, blir nervösa vid höjda röster och lätt hot om våld.
    Närmast jag kan komma i tanken är mental könsstympning av hela generationer
    Mvh Göran.

    Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Nja men det beror bara på att etablissemanget vill ha det så Göran. Skulle de plötsligt behöva styrka så skulle de frammana det. Och få det. Den sortens omvandling sysslar försvaret med tex. Det är inget hokus pokus med det. Svensken skulle nog bli synnerligen effektiv, som vanligt. Jag kan se framför mig hur floskelkampanjerna skulle se ut. 🙂

    Mvh A

    Gillad av 1 person

 13. Matts Ekman skriver:

  Det är väl som det är numera: Bara rättigheter och inga skyldigheter. Staten har dopat folket och gjort det beroende – egna initiativ och eget sparande bestraffas i princip.

  Gillad av 2 personer

 14. G.Persson skriver:

  Svenskens spärr, mot att ligga samhället till last, fungerade fram tills att demokratins nedmontering startade.
  Vi hade riktig demokrati under endast några decennier. På landsbygden bestod kommunerna av socknarna och då mötte du makthavarna på kyrkbacken var söndag.
  Alla visste vilka som försörjde sig själva och ingen ville behöva skämmas.
  Demokratins nedmontering inleddes den 1/1 1952 genom den första stora ”kommunreformen”.
  Min tes är att all centralisering är av ondo och kursen mot ett mäktigare EU förskräcker.

  Gillad av 7 personer

 15. Jari Norvanto skriver:

  ”Det är en väletablerad och, enligt min uppfattning, rimligt plausibel sanning att ett välfärdssystem som det svenska i längden inte är förenligt med fri invandring (eller nästan fri invandring av den typ som Sverige har nu). Jag tror det var den store ekonomen Assar Lindbeck som formulerade tesen för vid pass ett årtionde sedan.”

  Detta konstaterade Gunnar Myrdal cirka femtio år tidigare.

  ”Folk med småborgerliga och gråsossiga skattebetalarvärderingar som drar sig både för att betala skatt och för att inhösta skattefinansierade förmåner är ett allvarligt hinder för det välfärdsindustriella komplexets utveckling.”

  Men de låter sig villigt beskattas. Ve den som ondgör eller indignerar sig över egocentrismen, ett ständigt presens utan ett före eller efter, utan orsaker eller verkan, och att allt flyter – panta rhei. Det vore polisiärt, gammeldags, förmyndaraktigt, patriarkalt, rasistiskt och bakåtsträvande att påtala gränslösheten.

  Gillad av 4 personer

 16. Alexander Svensson skriver:

  Varför ska man som svensk ”skämmas” för att leva på bidrag när det väller in människor som kommer få fulla bidrag livet ut samt boende utan att betalt en krona i skatt? Svensken är tyvärr lite småkorkad och tror att våra nya gäster tänker precis som oss, men de gör de inte.

  Gillad av 1 person

 17. styggestig skriver:

  Nja, det finns ett fundamentalt fel i Patriks framställning; det har funnits kontroller i alla systemen utom möjligen i det för barnbidragen, som var naturligt självkontrollerande, tills några klåfingriga politiker började se andra bidragsmottagare än mödrarna som hade framfött barnen.
  Jag skall relatera ett exempel på hur ett bidragssystem kan förstöras. I slutet av 70-talet hade sjuktalen och därmed ersättningen skjutit i höjden, och jag hade då möjlighet att studera systemet för den allmänna sjukförsäkringen. Jag kunde då konstatera att på 50-talet när det fanns lokala sjukkassor hade sjuktalen varit låga och de utbetalda ersättningarna små. Det hade funnits både kontrollanter samtidigt som rehabiliteringen verkade ha fungerat. Detta syntes bero på att ordförandena i de lokala sjukkassorna som hade hand om kassornas pengar, skötte dessa som vore pengarna deras egna! De kontrollerade personer som de trodde eller visste hade en tendens att sjukskriva sig ofta (särskilt på måndagar), och de tog direktkontakt med arbetsgivare och förhörde sig om det fanns möjligen att ordna något ”lättare” arbete för de som var till åren komna och utslitna (och ofta sjuksrivna). Det gick oftast, ty ordföranden var en betrodd och respekterad person. Det fanns alltså både en stark social kontroll och en stark social medkänsla inbyggt i sjukförsäkringsadministrationen!
  När den allmänna sjukförsäkringsreformen genomfördes skedde en administrativ centralisering, det var givet. Det fanns även en annan viktig skillnad – sjukförsäkringsavgiften betalades inte längre av den försäkrade direkt till kassan, den drogs på skatten. Det fanns en särskild rad på slutskattsedeln som visade vilket belopp som gått till sjukförsäkringen. Tidigare administratörer på sjukkassorna kunde berätta för mig, att detta var viktigt, och att det ofta hände att ordförandena i de lokala fackklubbarna ringde och bad försäkringskassan som den administrerande enhet nu kallades, att kontroller X eller Y för han eller hon var ofta borta från jobbet.
  Uppgiften om sjukpenningsavgiftens storlek togs bort från skattsedeln vid införandet av särbeskattningen 1974-75. Försäkringskassorna var på 70-talet visserligen regionala – de följde länsgränserna – men hade finansiellt blivit en statlig angelägenhet. När socialtjänstlagen 1976 kom och stipulerade kommunernas ersättningsnivå, fanns det alltså två olika kärl för den som inte kunde eller ville arbeta; sjukersättning eller socialbidrag. Gissa om kommunstyrelserna ville ha många sjukskrivna eller många socialbidragstagare!
  Nu fanns dessutom AMS och AMS-bidrag och arbetslöshetsunderstöd med i bilden. Nu blev det ett kattrakande om huruvida en person var arbetslös eller arbetsoförmögen, sjuk och skulle ha sjukersättning eller socialbidrag. Vissa av de regionala huvudkontorens försäkringskassor tog då och avskaffade sjukkontrollanterna, andra gjorde det inte. Skillnaderna kunde enkelt iakttagas i den föredömliga statistiken som riksförsäkringsverket gjorde upp.
  Slutsats 1. Försäkringsverksamhet är som all serviceverksamhet lokal till sin karaktär och måste hanteras lokalt (kontroll, skadeförebyggande verksamhet och rehabilitering).
  Slutsats 2. Kontroll är viktigt (se på hur dyr och missbrukad LSS-reformen har blivit).
  Slutsats 3. Låt aldrig bidragssystem överlappa varandra – särskilt inte när pengarna kommer från olika huvudmän och olika ”påsar”.
  Kultur betyder odling och god kultur måste odlas fram! God kultur finns inte i sig själv, den existerar inte i ett vakuum, den är svår och tar tid att odla fram, den kvävs och förintas mycket snabbt om odlingen missköts.

  Gillad av 4 personer

 18. Hild skriver:

  Ekonomen och nobelpristagaren Milton Friedman påpekade att man inte kan ha en välfärdsstat och öppna gränser samtidigt, det är helt oförenligt., staten kommer att ta ut allt större skatter ända till dess att systemet kollapsar. Cato Inst. har slogan ”build a wall around the welfare state, not around the nation”, dvs gränserna skall vara öppna men immigranter skall inte kunna ta del av våra välfärdtjänster på det sätt som man gör i Sverige idag.

  Till Maggan från Margaret Thatcher ”the trouble with socialism is that eventually you run out of other people’s money.”

  Gillad av 1 person

 19. li br skriver:

  Nu har vi en ”hämnd och skyldig till brott mot mänsklig rättvisor ekonomi” där självupplevda utsatta grupper tycker att vita människor i västvärlden är skyldiga att betala dem som upplever sig utsatta av olika orsaker och anledningar för allt.

  De få demokratiska vita länderna i världen som har fred, demokrati, utbildning, sjukvård, mediciner, operationer, bostad, bidrag, mänskliga rättigheter, rösträtt, jämlikhet i möjligheter för båda könen, minst korruption, mest frihet för människor, religionsfrihet, pressfrihet, ger mest i bidrag till fattiga länder, tar emot mest migranter i världen ( ca 20 st i hela världen), är både anklagade,åtalade och dömda för ORÄTTVISA av invånarna i övriga 160 länder i världen som inte erbjuder detta alls. De vägrar att se allt som deras egna hemländer inte har, inte erbjuder utan är enbart fokuserade på att suga ut allt de kan och kan kräva av väst och i de länder de migrerat till.

  Det finns inget ligga till last utan nu ska priviligerade vita demokratiska länder få betala tillbaka allt som de utsatta tycker att dessa länder är skyldiga dem.

  Över 289 personer har organiserat sig och stöttar Leila Ali Elmi MP om rasdata/jämlikhetsdata och har gått samman och skrivit en artikel.
  I rasdata/jämlikhetsdata ska ”de självupplevda utsatta” bevisa hur orättvisa, rasistiska, och elaka Svenskar som invånare och land är. Sverige som stat/ideologi hävdar att ”de” vill ha jämlikhet bland alla människor inom landet oavsett utbildningsnivå, år i landet, medborgarstatus, kön, religionstillhörighet, ”ras” etnicitet, ålder etc.

  Att svenskar inte har samma inom sin grupp inom sitt land räknas inte alls så alla pensionärer, änkor/änklingar, skilda, ensamstående, folk som gått i konkurs med sitt företag, folk som förlorat barn/partner, folk som varit i missbruk, folk som råkat ut för olyckor, folk som är funktionsnedsatta, folk som varit utsatta för brott och lider av det räknas inte alls. Utan enbart de som har höga inkomster, hus, bil, lagt pengar på att utbilda sig ska migranterna ha samma som !!! Varje dag migranten inte har den jämlikhet som den upplever att den ska ha och exakt samma som den rika vita människan så ökar skulden till migranten i kronor med mycket hög ränta.
  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/m6Xdq1/sluta-smutskasta-ali-elmi-om-rasregister

  Ingen etnifierad person vill jämföra det som de hade i hemlandet mot det som de fått i Sverige just nu. Nej så kan man inte mäta för de självupplevda utsatta kommer då själva räknas som rika och privilegierade och de vill de inte. De vill jämföra sig med ännu mer priviligerade och rika och få samma utan att göra något själva, utan att anstränga sig för att de är offer för ojämlikhet inom det nya landet och de skyldiga ska betala……

  Gillad av 1 person

 20. Snackademiens anständiga sekreterare skriver:

  Det lite ledsamma är just att större delen av den gamla arbetarklassen, märkta av sin benägenhet till skam-känslor, in i det längsta undvek att ligga någon annan till last.
  Att inte förmå bära sig själv skulle vara den yttersta förnedringen, så upplevde i a f jag mina far- och moröräldrar (som föralldel var nöjda och stolta egnahemsägare). Den där lite piniga skammen, the underdog shame, kanske borde vändas till en hedervärd egenskap.

  Gilla

 21. phnordin skriver:

  Detta bidrag av Patrik Engellau tycker jag är viktigt eftersom det belyser hur samhället drivits i en för medborgarna skadlig riktning. Jämför med vad som händer i oljerika länder( Saudiarabien , Ryssland, Venezuela m.fl.) där stora rikedomar tillåter att folket inte behöver kämpa för sin utkomst lika mycket som i ett land med klena tillgångar och därmed hämmar skaparlusten. Lyckligtvis finns ännu styrka kvar i det svenska samhället tack vare en dynamisk medelklass.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.