Bitte Assarmo: Svenska medier om IS-sympatisörer, anhängare, medlemmar och tonåringar

Bitte Assarmo

Sedan IS och det islamistiska kalifatet trängts tillbaka har medierna rapporterat flitigt om de IS-terrorister som rest från Sverige för att delta i terrorverksamheten och som nu sitter i fång- och flyktingläger i Syrien. Trots att det är en omständlig process att ta sig till regionen för att träffa de tillfångatagna terroristerna har många medier reportrar på plats, eftersom nyhetsvärdet anses stort.

Sökningar på Google visar att svenska medier ofta använder begrepp som ”IS-soldater”, ”IS-krigare” och ”IS-resenärer”, ”IS-anhängare” och ”IS-återvändare” när de skriver om de personer som anslutit sig till terrorgruppen. Ibland beskrivs de också som ”IS-medlemmar” och ”IS-sympatisörer” och även som ”IS-aktivister”. Betydligt ovanligare är benämningen ”IS-terrorister”.

SVT förklarar på sin webb att de undviker ordet ”IS-terrorister” eftersom de också rapporterar om ”barn och anhöriga som inte kan sägas vara terrorister”.

Vilka de anhöriga är framgår inte. Det ligger dock nära till hands att tro att det är IS-kvinnorna som avses då det ännu inte rapporterats om att andra anhöriga, (till exempel morföräldrar, farföräldrar och så vidare), anslutit sig. Det skulle innebära att SVT redan har avgjort att IS-kvinnorna är oskyldiga, vilket måste anses som häpnadsväckande om så är fallet.

Sedan mitten av februari har det för övrigt varit betydligt större fokus på kvinnor än på män i rapporteringen om IS. Kännetecknande för reportagen är att det är kvinnornas lidande som betonas mest medan deras gärningar i terrorgruppen sällan nämns. Det skulle kunna tyda på att man vill förmedla en förmildrande bild av dem till läsarna.

Ett exempel är de många artiklarna om ”IS-kvinnan Lisa”. I Expressen publicerades en artikel om henne den 18 februari. Rubriken lyder: ”IS-kvinnan Lisa: ‘Ett helvete här’”. I artikeln beskrivs Lisa som hemmafru, maka och mor och vi får veta att hennes ettåriga dotter dött i lägret på grund av ”den dåliga sjukvården inne i lägret som ligger på en låg nivå.”

Den 4 mars, efter att TV 4 intervjuat Lisa, skriver Expressen/GT att hon inte visar någon ånger i programmet. Rubriken speglar dock inte detta utan lyder: ”IS-svenskan Lisa, 29, om livet i terrorstaten: ‘Var hemmafru’”

Även Aftonbladet skriver om Lisa. Den 18 februari skriver man att ”Svenska Lisa är en av flera kvinnor gifta med IS-krigare som tillfångatagits när terrorgruppens makt minskat i Syrien. Nu berättar hon om förhållandena i flyktinglägret.”

En vecka senare, den 24 februari, lyder rubriken: ”Lisas vädjan från lägret i Syrien: ‘Låt oss få komma hem’”. I ingressen får läsarna veta att ”Livet i terrorsekten IS självutropade kalifat blev inte som Lisa Andersson tänkt sig. Nu sitter 29-åringen i ett stinkande flyktingläger fullt av sopor och avföring.”

Lisa framställs alltså som ett offer för omständigheterna, som om hon lider i ett ”stinkande flyktingläger” av egen förskyllan.

Expressens reporter Kassem Hamadé fokuserar också främst på kvinnorna när han rapporterar från regionen. I ett inslag som publicerades på Expressen TV den 18 februari säger han rentav att det är männen som är ”IS-medlemmar”, inte kvinnorna. Männen blir fångar och det är ”en svår situation för dom”, förklarar han också.

Kvinnorna har det mindre svårt, fortsätter han, och förklarar att även deras situation är ”väldigt allvarlig. Det är dålig sjukvård, dålig mat. I fallet Lisa förlorade hon sin dotter för en månad sedan. Dottern var ett år gammal och hon dog alltså på grund av dålig sjukvård i lägret.”

I en intervju den 3 mars konstaterar Kassem Hamadé att kvinnorna är ovilliga att berätta om vad de egentligen gjort i Syrien. Men trots att han redan den 16 februari konstaterade i en krönika att ”samtliga – både civila volontärer och väpnade medlemmar, kvinnor och barn, äldre och yngre” fått gå ideologiska kurser och lära sig hantera vapen ställer han inga svåra frågor till kvinnorna. Istället skriver han inkännande och empatiskt om deras situation.

Tonen i reportaget återspeglas i mellanrubrikerna: ”Jag har inte fått träffa min man på två månader” och ”Vi har inte tillgång till TV här”. Han beskriver också målande hur det ”regnar och blåser starkt ute”, och fortsätter med att berätta att endast lägrets kvinnliga chefer bor i rum med ”väggar, tak, dörr, fönster. Resten är bara tält.”

Svenska medier har också engagerat sig i Shamima Begum, som nekats att komma tillbaka till Storbritannien. Hon kallas omväxlande för ”IS-tonåring” och ”IS-flicka” i Expressen och Dagens Nyheter. Den 20 februari är SVT:s rubrik: ”IS-tonåringen Shamima inte välkommen i Bangladesh” och i texten skriver man:

”Shamima Begum, som för fyra år sedan flydde från Storbritannien till Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen IS, har fått sitt brittiska medborgarskap indraget. Hon är inte heller välkommen till Bangladesh där hon har sina rötter.”

Formuleringen ”flydde från Storbritannien” förbryllade många och senare ändrade man texten till ”reste till Syrien”. Några svar på vilka tankar som låg bakom påståendet att Begum behövt fly från en västerländsk demokrati till en terrorgrupp har aldrig givits.

Aftonbladet berättar att Begum är ”villig att förändras” och rapporterar att hennes far ”vädjar” att hon ska få återvända eftersom hon ”var ett barn” när hon lämnade Storbritannien.

Det finns all anledning att fundera över den journalistiska vinklingen i reportagen om de personer som rest från västerländska demokratier för att strida för det islamistiska kalifatet. Det är på det hela taget tamt och menlöst och de svåra frågorna uteblir. Det är alltså helt uppenbart att man har tassat på tå när det gäller ansvarsfrågan. Människor som frivilligt lämnat Sverige för att ansluta sig till en av historiens värsta folkmordssekter får göra sina röster hörda utan att bli ifrågasatta särskilt mycket.

IS-kvinnorna blir bemötta som om de vore offer snarare än gärningsmän. De var så unga, de var så omogna, de trodde det skulle vara annorlunda, de är mödrar etc. Det är uppenbart att de målande beskrivningarna av IS-kvinnornas ”helvete” syftar till att skapa empati för människor som istället borde ställas mot väggen och avkrävas svar. Läsarna matas med den ena känslosamma historien efter den andra, medan terroristernas brott bagatelliseras alltmer.

I slutänden förpassas de verkliga offren för IS terrorvälde in i anonym glömska. Och ansvaret, det skjuts över på det svenska samhället, alltmedan terrorister av båda könen gråter ut i svenska medier.

26 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Svenska medier om IS-sympatisörer, anhängare, medlemmar och tonåringar

 1. Bo Svensson skriver:

  Den inte längre särskilt dolda agendan är väl att den vakna och bekymrade andelen av de egentliga svenskarna skall bli tillräckligt uppretad för att börja agera, så att ”kampen mot högerextrmismen” kan trappas upp ännu några steg och de sista resterna av vår yttrandefrihet raderas.

  Gillad av 3 personer

 2. Thomas Ek skriver:

  Nu äntligen, börjar det;

  Ted Koppel ger ”MainStrem media” en riktig känga
  Den legendariske, riktige journalisten – nyhetsankare för Nightline mellan 1980 – 2005 – och dessförinnan nyhetsankare på ABC. Han har även arbetat på CBS och BBC World News America och som är en riktigt tung veteran och som inte gjort sig känd för att vara Republikan eller konservativ, angriper nu ”MainStream media” för ”Bias”.

  Ted Koppel säjer;
  ”Jag är oerhört oroad över att när man pratar om The New York Times idag, när du pratar om Washington Post idag, då talar vi inte om The New York Times för 50 år sedan. Vi pratar inte om Washington Post för 50 år sedan. Vi pratar om organisationer, som jag faktiskt tror, har bestämt sig för att Donald J. Trump är illa för USA.”

  Washington Examinator (@ dcexaminer) 20 mars 2019
  – ”Koppel gav trovärdighet till idén om en press som är politiskt partisk och motiverad att ta ner Trump.”

  Gillad av 8 personer

 3. Lars Bernhoff skriver:

  Det är bra att många journalister från ledande svenska medier uppmärksammats i sin ogenomtänkta/missvisande skildring av aktivt medverkande kvinnor hos IS-terrorister. Likväl som överlevande män kallar sig ambulansförare så vill överlevande kvinnor plötsligt bli oskyldiga hemmafruar.
  Av joumalisterna och deras medieföretag har vi rätt att kräva ett mer om verkligheten medvetna reportage. Barnen är oskyldiga men alla medverkande vuxna är ansvariga i olika grad till det sanslösa våld som ISmedlemmar försökt rättfärdiga.
  Det är bra att Assarmo här påvisar att de nämnda medierna släppt igenom naiva eller ogenomtänkta reportage. Många pratar numera om behovet av en bravärdegrund. Här verkar man ha missat den frågan. Vi svenskar behöver inte fler tycka synd om reportage från brottslingar, enligt många länders lagstiftning, men som i Sverige kan framställas som föreningsmedlemmar utan eget ansvar.. Legalt ska nu dessa personer släppas in i socialhjälpskön med högre prioritet än den redan existerande kön. Uppenbart kan det ta lång tid att få dessa IS terrorister att bli normalt fungerande medborgare och skattebetalare igen.

  Gillad av 7 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Uppenbart kan det ta lång tid att få dessa IS terrorister att bli normalt fungerande medborgare och skattebetalare igen.”

   From, eller spelad, förhoppning. En nation med vettig ledning och självbevarelseinstinkt skulle aldrig acceptera dessa terrorister att ‘återvända’. Omfattningen hade inte heller varit vad den är, eftersom en vettig politik och nationell självbevarelse aldrig medgivit att situationen skulle uppstått till att börja med. Sverige och Belgien sticker ut som avskräckande exempel på ‘hemländer’ med störst antalet IS-terrorister. Detta är ‘utanförskapet’ och ogjort-korgen av ‘utmaningar’ som kommer att sysselsätta ‘innanförskapet’ resten av den påtvingade samvaron. Inbördeskriget enligt Enzensbergers förståelse är här och värre kommer det att bli.

   Gillad av 6 personer

 4. Anders Nilsson skriver:

  Belsen-Irma var bara drygt 20 år när hon blev avrättad. Det var många kvinnliga koncentrationslägervakter som blev avrättade. Var det någon i Sverige som tyckte synd om dem då?

  Gillad av 10 personer

 5. Aurora skriver:

  Tycker nog att media skrivit ganska neutralt om IS-svenskarna. De har skrivit vad dessa sagt utan att komma med egna kommentarer eller synpunkter. Andra experter har också ganska tydligt sagt ifrån att narueligtvis tror man inte på att alla varit ambulandsförare eller kockar. De som i så fall inte kunnat sätta ner foten är ju politikerna där M Johansson och inrikesministern försöker göra sken av att vara resoluta; nu när det är för sent. Senaste vansinnet får väl anses vara Lagrådet som nu hänvisar till grundlagsskyddad föreningsfrihet i sin kommentar till nu framlagt lagförslg om förbud att vara med i terrorklassade organisationer. Vi har alltså inte kommit ett steg långre än när M Kaplan jömförde svenska Syrienresande IS-jihadister med frivilliga i finska vinterkriget. Så nu ska svensk ’föreningafrihet’ ligga till grund för att Sverige ska bli safe heaven för världens alla terrorgruppsdeltagare.

  Gillad av 4 personer

 6. Christer L skriver:

  Det är naturligtvis de civila som drabbats av IS som media först och främst borde rapportera om för att ge en journalistiskt korrekt bild. Att svenska journalister inte för offrens talan är uppenbart, istället åtar man sig den vida större humanitära kraftansträngningen (satir) att uppamma känslor för IS återvändande hem till Moder Sveas trygga sossefeministfamn. När det så gäller benämningar som terrorister eller soldater eller krigare är detta beroende på det utövade våldets form. Krigare är närmast en hederstitel. I den mån de förde reguljärt krig i Syrien och Irak är IS soldater (på svenska låter det ordet närmast oskuldsfullt, men soldater dödar och skadar, det är vad de är till för). Men under den här oklarheten i beteckningar finns en djupare botten: i Mellanöstern är tydligen skillnaden mellan den civila mannen och jihadkrigaren relativ och skiftande. Det finns ett djupt oförstånd hos oss om hur detta spelar in, tror jag, även i förhållanden inom immigrationen. Terrorism heter det när krigshandlingar riktar sig mot civila, som den på Drottninggatan, exempelvis.

  Sedan är frågan vid vilken grad av hot som en rädsla för islam kan anses vara fobisk. Antag följande: En tjänsteman blir hotad av klienten vid försök att genomdriva en myndighetsåtgärd. Men klienten är muslim, och tjänstemannen är hjärntvättad av PK och definierar sin uppkomna rädsla som irrationell fobi och yttring av främlingsfientlighet. Därför känner han ovanpå allt annat skuld och skam och vill gottgöra personen som hotat honom: Ärendet nedlagt, således. Är liknande situationer ovanliga och ovidkommande att diskutera?

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Men vi måste befria oss från beteckningen ”terrorist”. ISIS var inga terrorister, de bildade en fientlig stat. ISIS-medborgare är en bättre beteckning, liksom folkmördare, krigsförbrytare och rent allmänt förbrytare: mördare, torterare, lemlästare, kidnappare, våldtäktsmän och så vidare. Genom att betraktas som medborgare i en främmande stat — och fientliga soldater — faller frågan om svenskt medborgarskap alldeles av sig själv. De är landsförrädare och skall i första hand dömas för detta. I andra hand skall de dömas för krigsbrott. I tredje hand för vanliga brott. I fjärde hand till civilrättsligt ansvar.

   Gillad av 5 personer

   • Sten skriver:

    Det var bra tänkt, jag har själv störts då jag skriver terrorist om dessa, för vad gör de här? En främmande styrka, som mördar barn. Åtgärderna borde vara självklara. Det är bara tillfälliga politiska omständigheter som gör att (hoppar över) fått komma hit och få medborgarskap.

    Gillad av 1 person

 7. Aha skriver:

  Medias uppmärksamhet och omsorg kring IS-kvinnorna är svårbegriplig. Plötsligt har det blivit ”högsta mode” att rapportera om IS-familjernas vedermödor. Är det av humana skäl som man rapporterar? Vill man blidka de radikala muslimerna i Sverige?
  I skenet av IS-medlemmarnas bestialiteter torde de flesta vara obekymrade över deras besvärligheter. Själva hade de minsann inte satt fångar i fångläger utan utnyttjat och terroriserat dem som slavar och där drakoniska straff kunde utdelas.

  Nä, medias engagemang i IS-kvinnorna är svårt att förstå.

  Gillad av 6 personer

 8. Östrahult skriver:

  Helt uppenbart är man beredd till vad som helst för att inget ska stänka på invandringen. TV börjar med journalister som pratar dålig Rinkeby-svenska och med hucklen. Det finns snart inte en reklambild som inte innehåller färgade osv. Man undrar vad som driver media egentligen, det måste handla om ideologi och flockbeteende.

  Ett konkret exempel på vinklad nyhetsrapportering är alla bilder och texter om barn som dog i terrordramat i Nya Zeeland. Självklart är detta sorgligt och vidrigt men vi har aldrig sett motsvarande reportage om alla som dött till följd av IS härjningar.

  Gillad av 11 personer

  • W skriver:

   På onsdag eftermiddag avvek en skolbuss full med barn från sin normala rutt i närheten av Milano i Italien. Föraren körde runt barnen under en timmes tid och hotade med att ingen av dem skulle komma ur bussen med livet i behåll.

   Bussföraren, som enligt lokala medier har afrikansk bakgrund, ska ha haft hämndmotiv mot att Italien inte längre vill ta emot migranter som tar sig över Medelhavet.

   Bussen sattes i brand när den stoppats i vägspärr och blev helt utbränd, men alla passagerare tog sig ut oskadda, skriver Daily Mail.

   Osäkerheten breder ut sig. Helt logiskt med tanke på den förändrade populationen.

   Gillad av 5 personer

 9. Hans Wachtmeister skriver:

  Det är förvånande att DGS släpper igenom kommentarer som den av ”Lenam” ovan
  Speglar en samhällssyn som jag tror DSG inte står för.
  Man känner igen vokabulären från olika bruna pamfletter som spritts sedan 30:talet

  Gilla

   • Kent skriver:

    Kan anledningen vara att de flesta journalister är miljöpartister eller annan vänster? Man vill inte stöta sig med en viktig väljargrupp som köps in i bulk. Muslimska Brödraskapet med hjälp av Tro och Solidaritet drar säkert i många trådar.
    Att det finns en stor sympati för isterroristerna i stor delar av den muslimska diasporan i Sverige är ingen djärv gissning. De kan ju vara bra att använda på ”hemmaplan” färdigutbildade fanatiska krigsmaskiner utan empati. Arma land.!

    Gillad av 5 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Hans vad anser du är fel i texten?
   Är terrorister något att vurma över?
   Jag kämpar varje dag med att sköta mig och ”Anpassa mig till samhället”
   Varför ska vi vurma över dom som uppenbart inte bryr sig i andra?
   Förstår inte logiken alls, Nej det handlar inte om rasism utan om att rättvisa ska råda.
   Kan du förklara?
   Mvh Göran.

   Gillad av 7 personer

  • Linden skriver:

   .Enligt Koranen har man skyldighet och ett bevis på den egna hängivenheten, när man gör det till ett nöje, att tortera och döda dom som kallas otrogna, precis som IS-terrorister har gjort, på det mest barbariska sätt!

   Löfven och jökarna är nu i full färd att bereda marken för att återta dessa bestialiska terrorister,
   och det räcker inte med att de med svensk anknytning ska få återvända.

   Nu i veckan blev även de uiguriska Is krigarna lovade uppehållstillstånd

   Sverige IS terroristerna ny Mecka,
   Jag tycker att ordet landsförrädare är ett synnerligen adekvat benämning

   Gillad av 8 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Vad har du att invända i detalj mot denna kommentar: ”De som gullar med terrorister är bedragare. Bedragare mot sitt eget folk. Landsförrädare.” Menar du att rent sakligt-juridiskt termen bedragare här används felaktigt? Eller något annat?

   Kan du för övrigt kanske visa upp en av dessa socialistiska pamfletter du hänvisar till? Jag är inte bekant med sådana.

   Eller är du bara en usel salamiskivare? Men vår solidaritet är massiv.

   Gillad av 5 personer

  • Benjamin Dhover skriver:

   Jag tror du är i fel forum. Själva poängen med DGS är att vi kallar en spade för en spade.

   Återgå till dina skyddade Facebook-diskussioner där ni kan oja er över 30-talets återkomst och låtsas att SD och Trump är det största hotet mot västvärlden.

   Gillad av 5 personer

 10. Yvonne Rosenthal skriver:

  Två själar en tanke. Har uppmärksammat detsamma . Och har tänkt på Julian Assange . Det har så uppenbart funnits en vilja att sätta dit honom varför påhittigheten inte haft några gränser. Så om nu viljan finns, var finns denna påhittighet nu? Viljan att sätta dit ” Kulturprofilen” , må vara skyldig eller oskyldig , inga gränser. Var finns denna uppfinningsrikedom idag? Vilken politiker kommer att likt Maria Arnholm ,politisk sekreterare L, tatuera in ” Fatta” runt fotleden? ” Fatta” ( begrip) var en kampanj som syftade till att påverka införandet av lagstiftningen om samtycke, bakom kampanjen fanns feminister inom främst L, S, Mp , V . Lagrådet protesterade då men det gav man attan i så idag?

  Gillad av 1 person

 11. Beppe852 skriver:

  Når jag läser och lyssnar om Is-kvinnorna tänker jag på den svenska familjen i Västsverige som hade en dotter i tonåren som anslöt sig, mha sin pojkvän, till IS. Familjen fick hjälp att söka upp flickan och hämta hem henne till Sverige. Hon var ju gravid och födde ett barn efter återkomsten till Sverige. Jag tror att jag läste någonstans att flickan drog tillbaka till de radikaliserade gängen i Nordstan, Gbg. Är det någon som vet hur det gått med flickan?

  Gilla

  • Benjamin Dhover skriver:

   Inte för att vara en hårdhudad jävel, men jag har mycket svårt att känna någon sympati för det stackars lilla oskyldiga flickebarnet.

   Den som frivilligt åkt för att ansluta sig till en av historiens värsta mördarsekter i explicit syfte att agera stödtrupp åt de som sextorterar ihjäl kristna småflickor har förverkat sitt eget medlemskap i den mänskliga gemenskapen. Att hon i egenskap av svenskfödd, vit kvinna skulle anses mer ursäktlig håller inte; snarare tvärtom. Om hon sedan väljer att återgå till jihadisternas led vid återkomsten visar det bara att hon ingenting lärt, ingenting ångrar. Det är beklagansvärt om hon är gravid, men det förändrar inte att hon borde få exakt samma behandling som de kvinnliga SS-lägervakter fick efter WWII.

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.