Jan-Olof Sandgren: Aluminiumvapnet som kan hota Saudiarabien

Jan-Olof Sandgren

Vad hade Saudiarabien varit utan olja? Jag föreställer mig ett ganska fattigt land med en levnadsstandard ungefär i nivå med Nordafrika. Utan support från oljebolagen skulle saudierna nog haft svårt att behålla makten och kanske återgått till att vara den nomadiserande beduinstam man alltid har varit, och världen hade aldrig hört talas om salafismen.

Ekonomiskt fungerar Saudiarabien lite som en bananrepublik. Att bananerna råkar vara av guld förändrar ingenting i sak. Man utgår från att omvärlden alltid kommer att efterfråga bananer av guld, eller olja om vi nu ska ta det exemplet, och har byggt hela sitt samhälle efter det konceptet. Men omvärlden förändras och plötsligt kanske ingen vill ha den där bananen längre.

Ett land som är beroende av en enda råvara – som dessutom används för att driva en 150 år gammal uppfinning (bensinmotorn) – borde inte känna sig helt tryggt. Kanske är det med den insikten i bakfickan som saudierna lägger så många miljarder på moskébyggen, utbildning av imamer och sponsring av missionsverksamhet runt om i världen. Som herrefolk i ett kalifat är man inte lika utelämnad åt fluktuationerna på världsmarknaden.

Det har visat sig ganska svårt att hejda Islams framfart. Både militärt, politiskt och till och med ideologiskt. Kanske har vi inget effektivare vapen än det västerlandet alltid varit bra på; nämligen vetenskap, uppfinningsrikedom och kapitalism.

Aluminium (Al) lär vara den vanligaste metallen i jordskorpan, men för att utvinna den ur aluminiumoxid krävs stora mängder energi.
Går man motsatta vägen och oxiderar aluminium med luft, vinner man energi. Den här metoden har varit känd sedan 70-talet, men visat sig svår att utnyttja eftersom luftelektroden snabbt förstörs av utkristalliserade biprodukter.

Istället har man utvecklat Li-Ion-tekniken, som idag används i allt från mobiltelefoner till Teslabilar. Men inte utan problem. Tillverkningen av litiumbatterier är energislukande, råvarukrävande och inte särskilt klimatsmart. Innan det blir en miljövinst att äga en Teslabil måste den köras åtskilliga tusen mil, och batterierna håller inte i evighet. Något som väckt uppseende i media den senaste tiden är att tillverkningen kräver stora mängder kobolt, ett grundämne som bryts i afrikanska gruvor och där barn tvingas arbeta under vidriga förhållanden.

Under tiden har Al-luft-tekniken legat och samlat damm på vetenskapens kuriosahylla – tills det israeliska företaget Phinergy med hjälp av nanoteknik lyckades framställa en luftelektrod som var genomsläpplig för syre, men inte för koldioxid. Plötsligt gick det att tillverka Al-batterier för elbilar, som var effektivare än Li-batterier, kostar bråkdelen så mycket och dessutom går att återvinna. Än så länge går de inte att ladda om, men de väger å andra sidan bara 25 kg (vilket ska jämföras med Teslabatteriet som är en klump på mer än ett halvt ton). Efter sådär 150 mil byter man helt enkelt ut aluminiumplattorna i batteriet och får ”pant” för de gamla.

Tekniken är förstås högintressant för aluminiumindustrin. Snabbast på bollen var det kinesiska företaget Yunnan Aluminium, som förra året ingick ett partnerskap med Phinergy. Att det blev just Kina är knappast en slump. Många kinesiska storstäder har efter privatbilismens intåg förvandlats till miljömässiga no go-zoner.

Ett annat land med stora miljöproblem är Indien. Bara i New Delhi ökar antalet bilar med ungefär 1 400 om dagen och staden utsågs nyligen till den smutsigaste i världen. Akshay Singhal är en ung teknolog från Bangalore, som 2014 grundade företaget Log9 Materials. Syftet var att hitta användningsområden för det märkvärdiga materialet graphene, en ”tvådimensionell” kristall av grafit som bara är ett atomlager tjockt. Han började med att utveckla en förbättrad typ av cigarrettfilter, men upptäckte snart att graphene även går att använda för luftelektroder i Al-luft-batterier.

Akshay Singhal har stora förhoppningar. Elbilen har ännu inte slagit igenom i Indien, eftersom den dominerande Li-tekniken kräver ett utbyggt nät av laddningsstationer och Indien saknar egna fyndigheter av Litium och Kobolt. Däremot har man enorma resurser bauxit (aluminium). Med ett Al-luft-system skulle man reducera de lokala utsläppen i gatuplanet till noll, samtidigt som aluminiumtillverkningen kan ske centralt med relativt miljövänlig kärnkraft.

Det kanadensiska företaget ZincNyx har utvecklat ännu ett batteri enligt samma princip, men som oxiderar zink istället för aluminium. Fördelen med zinkbatteriet är att det är uppladdningsbart.

Metall-luft-tekniken har ännu inte prövats i stor skala, men vad som gör den så intressant är att den är relativt billig, och riktar in sig på just den marknad där oljeindustrin tidigare haft näst intill monopol, nämligen privatbilismen. Får utvecklingen rulla på några år, blir det kanske svårare att använda oljevapnet som utpressning, på samma sätt som man gjorde under 1970-talet. Tvärtom känns ett förbud mot bensinbilar i vissa asiatiska storstäder som en mer realistisk tanke. Och varför skulle det miljömedvetna Västeuropa vilja vara sämre? Nästa oljekris kan bli en kris för Saudiarabien.

Hur skulle Saudiarabien klara en sådan oljekris? Antagligen lika bra som en ”bananrepublik” skulle klara en ”banankris”. Rykten gör gällande att det redan idag finns grogrund för viss social oro. En mycket stor del av arbetskraften är gästarbetare utan medborgerliga rättigheter, en mycket stor del av den inhemska befolkningen är undersysselsatt, droganvändningen är hög och straffet för att uttrycka sig frispråkigt på nätet kan uppgå till 1 000 piskrapp. En majoriteten av landets högskolestudenter är kvinnor. Kanske brådskar det en smula med att införa det där Kalifatet.

42 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Aluminiumvapnet som kan hota Saudiarabien

 1. Bo Svensson skriver:

  Aluminium-luft batteriet:
  Specific energy: 1300 (practical), 6000/8000 (theoretical) W·h/kg
  Specific power: 200 W/kg

  Teoretiskt möjligt med runt 7kWh/kg – litiumjon-batterier: 0,25

  Om kärnkraftsproduktion är miljövänlig, får vi inte veta förrän den måste betala sina försäkringskostnader och de som fördrivs från sin hembygd får fullvärdig kompensation och miljökostnaderna får sitt rätta mått. – Om den verkligen är den resurssnålaste energiproduktionsmetoden, skall den väljas i första hand men gör den mera skada än nytta, skall den väljas bort.

  Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Övergången till elbilar kan bli svår i Sverige. Med minskande kärnkraft får väl ‘miljövännerna’ låta bilen stå eller importera fossil el att ladda dem med.

   Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Bästa metoden att få elenergi för aluminiumproduktion kan vara att som på Island nyttja vulkanernas magmakammare. – Man borrar väl två hål ner till värmen, släpper ner vatten i det ena och får upp ånga under högt tryck från det andra. – Vulkaner finns det ju så att det räcker till.

   Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Hur mycket energi detta är illustreras av att rent aluminium används för det första som sprängmedel, för det andra i de så kallade booster-rakteterna på rymdfärjan och andra rymdfarkoster.

   Gilla

  • Sten och sten och sten skriver:

   Med moderna thoriumreaktorer så försvinner risken för härdsmälta och avfallet dessutom. Vänstern har ju förbjudit forskning om detta som vi annars kunnat vara världsledande på i Europa. Vänstern sänker Europa inte bara genom massinvandring men också genom sina religiöst styrda prioriteter inom FoU. Länder där den vetenskapliga metoden styr i högre grad, som Kina och USA, går om.

   Gillad av 11 personer

 2. A skriver:

  Men Jan-Olof, för att se om det är svårt att hejda något måste man väl studera ett exempel där någon försöker.

  Mvh A

  Gilla

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Min bedömning är att världens energiproblem kommer att lösas stegvis genom vetenskaplig och teknisk utveckling. Man behöver inte nödvändigtvis göra som i Sverige nämligen att ändra våra vanor.

  Emellertid, den övergripande frågan idag i Sverige är hur man skall reducera fossilt koldioxidutsläpp från flyget. Inget är viktigare. Gör man bara detta kommer allt annat att fixas. Om vi till exempel ändrar våra vanor till de som rådde för 250 år sedan kan Sverige reducera sina fossila koldioxidutsläpp till 0 ! Svårare är det faktiskt inte.

  Varför sätter inte landets universitet, högskolor och övriga skolor en sådan äkta 0-vision som ett nationellt mål, vilken sedan den övriga världen kan följa. Då behövs ju inte alla dessa konstiga batterier som alla behöver ström. Via landets alla Fredagsgretor och deras protester kan målet säkert klaras om bara de vuxna vill !

  Låt oss kalla det ” 250 år tillbaka” eller ”Titanic måste vända om” eller något liknande. Alternativt ”Tillbaka till Naturen” som redan Rousseau ( 1712-1778) predikade är ju också möjligt. Det måste ju både miljörörelsen och ekologerna ställa upp på. Kanske även ”klimatforskare” och genuskollektivet.

  Gillad av 12 personer

   • patriotzz skriver:

    Lennart B är kanske ite känd för alla, det är ju inte heller det faktum att CO2 inte förorenar miljön eller påverkar klimatet.
    Jag reagerade också på påståendet att man kunde reducera de lokala utsläppen i gatuplanet till noll?
    Vilka utsläpp var det?

    Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   En rationell lösning på hur man ”reducerar fossilt koldioxidutsläpp från flyget”:

   Avskjutningsramper varifrån planen accelereras elektromagnetiskt så att de utan extra energiinsats hamnar i närheten av sitt mål dit de navigerar via glidflykt. – För dom som har bråttom. – Annars, direktverkande solenergi-drivna lättare än luft -farkoster. – Ovan molnen är himlen alltid blå.

   Och passar inte det, får ni hitta på något bättre själv.

   Gilla

 4. olle holmqvist skriver:

  Krönikören:
  ” Saudiarabien klara en sådan oljekris? Antagligen lika bra som en ”bananrepublik” skulle klara en ”banankris”.

  Banarepublik – ett vedertaget begrepp men vars historia ger en hel del. Den arketypiska händelsen är Arbenz-kuppen 1954. Militärutbildade Arbenz, son till rättshaverist-flykting från Schweiz (många invandrare var såna) blev president.. De få jordägarna 2 % av befolkningen
  ägde 2(3 av all mark.I samförstånd med USA och bröderna Dulles och Bläckfisken – United Fruit – de lät marken ligga för fäfot i väntan på att att pågående banaodling skulle suga ut odlad mark och bli oduglig. Arbenz såg det som en orättvisa, ett övergrepp mot landets fattiga folk. Han nationaliserade den icke brukade jorden i syfte att ge till de de fattiga bönderna.

  USA skapade oroligheter Arbenz flydde och landet blev den arketypiska Bananrepubliken. Ordet hade myntats tror jag 1906. Fortsättningen är att bananen, det kaliumrika livsmedlet suger ut jorden. Av alla MellanAmerkas länder är det bara ett kvar bland jordens tio största.

  Om vi säger att Sverige håller på att bli en bananrepublik utan bananer…framtiden ser vi i Guatemala.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Hur jag skulle gjort istället: Markanvändningsskatt relaterad till skyddsklass och exploateringsgrad. – Husbehovsodlingslott skattefri utom där man vill ha kvar regnskogen.

   Då har man styrinstrumentet för resurshushållning.

   Gilla

 5. lenam skriver:

  Saudi, som är världens rikaste land, kommer alltid att klara sig bra även utan oljan. Man har nämligen Mecka, dit alla Muslimer vill vallfärda. En guldgruva av turistpengar. Om även muslimerna börjar ledsna på sin religion. Ja då är det inte mycket kvar av världens rikaste land. Då blir hjälpsamheten lika stor som den solidaritet som de själva visat mot sina grannländer.

  Gillad av 3 personer

  • Palle9 skriver:

   Lenam: Angående Saudis närmast obefintliga solidaritet med grannländer har det alltid förundrat mig att detta rika land inte ger mer hjälp till palestinierna. Kan det möjligen gå emot intresset att bibehålla situationen mellan Israel och Palestina som ett öppet sår? Däremot pumpar som bekant vår naiva regering in medel till den korrupta palestinska regimen.

   Gillad av 3 personer

 6. Östrahult skriver:

  Det är intressanta perspektiv, jag kan inte bedöma realismen i den aktuella tekniken. Oberoende av detta så går nog trenden mot minskat oljeberoende vilket kommer att slå hårt mot oljestater som Saudiarabien. Hur mycket dessa länder än satsar på ersättningsverksamhet så är det dömt att misslyckas inom ramen för de dysfunktionella samhällssystem som råder.

  Västerlandet har ingen logik för att agera mot oljestaterna. Det är ju lite ironiskt att de vänster- och miljökrafter som vill få stopp på fossilbränsleanvändningen också är de som driver på för en islamisering av västvärlden. Så Saudiarabiens bästa vänner är de som vill stoppa deras affärsverksamhet.

  Prognosen på sikt är att för eller senare så fattar västvärlden vilket hot islamiseringen utgör så frågan är bara när, om 5, 10 eller 15 år? Då bör de aggressiva arabländerna ha hamnat i en rejäl ekonomisk nedåtspiral.

  En parallell fråga: Narkotikaanvändningen är motorn i förortskriminaliteten, kunde man få stopp på knarkandet så lär det få effekter i Tensta, Rosengård osv.

  Gillad av 2 personer

 7. Sten och sten och sten skriver:

  Någon länkade till detta företag, det verkar nästan för bra för att vara sant, jag har inte haft tid att sätta in mig i det men om det är en fungerande version av kall fusion så vill jag bli sparkad i röven hela vägen till mitt tomma bankkonto för att jag inte följde detta spår som framkom då jag som ung studerade fysik.

  https://ecat.com/

  En annan teknologi man inte hör om i Sverige för att politikerna inte har sina giriga fingrar i syltburken, Ökofen tillverkar pelletsbrännare med en stirlingmotor tillkopplad så man får både värme och el med 90% verkningsgrad.

  http://www.okofen.co.uk/en/home/

  Vad gäller Saudiarabien, islams hjärta, så är det ju ett land där godtycklig mord och slaveri fortfarande pågår, intressant information kan inhämtas från de länder varifrån deras manuella arbetskraft kommer. Ett vidrigt land, på alla sätt.

  Gillad av 3 personer

  • plq017 skriver:

   Nej, det är inte för bra för att vara sant. Det är sant.
   Den underliggande mekanismen kalls för transmutation, och betrår i att grundämnen kan förvandlas till andra grundämnen under specifika yttre omständigheter. Fenomenet är känt sedan över hundra år, och har bland annat beskrivits av Robert Millikan, upptäckaren av att elektronen hade en distinkt laddning, men fenomenet låg inte i linje med hans intressen, så han noterade, och gick vidare till andra frågor.
   Ungefär som Fermat, och hans marginalanteckning.

   Gillad av 1 person

 8. Lars Lundqvist skriver:

  El är en enorm bristvara, med miljarder människor som fortfarande saknar den.
  Billigaste sättet att producera el är med kolkraftverk, och de byggs i stor omfattning.
  Elbilen löser inte det påhittade hotet från användningen av fossila bränslen, utan ökar istället behovet av dem och CO2 utsläppen ökar.
  Elmotorn och elbilen är faktiskt c. 40 år äldre än förbränningsmotorn, som i den fria marknaden slog ut elbilen ganska omgående. Nu försöker man genom politiska subventioner återintroducera den!

  Gillad av 2 personer

  • Kronblom skriver:

   E-bensin. Kräver en utbyggd elkraftproduktion, t.ex. mer kärnkraft.

   Från länken nedan:
   Produktionen sker i två steg – i en elektrolysör produceras först vätgas med hjälp av vatten och el. Vätgasen blandas sedan med koldioxid i en reaktor där resultatet blir bränslen i olika former, som exempelvis metan, metanol eller syntetisk bensin .

   – Med de enkla byggstenarna – vätgas och koldioxid – kan slutprodukterna skräddarsys till olika bränslen, som bland annat kan ersätta vanlig bensin och diesel.

   Tekniken för att producera elektrobränslen finns alltså redan, och har blivit allt mer intressant de senaste åren när kapaciteten för förnybar el byggts ut så pass mycket att det i perioder finns en överkapacitet. Dessutom har tekniker för att fånga in koldioxid också utvecklats snabbt senaste åren.

   https://www.chalmers.se/sv/institutioner/see/nyheter/Sidor/Syntetisk-bensin-viktig-pusselbit-i-fossilfri-fordonsflotta.aspx

   Gilla

  • Kristian skriver:

   Den fria marknaden är som evolutionen: gynnar det som fungerar bäst under rådande förhållanden.

   När oljan tar slut blir marknadsförutsättningarna annorlunda.

   Gilla

 9. Lars Thylen skriver:

  Håller med om att det är höggradigt önskvärt att hindra islams utbredning och minska den oproportionerliga och skadliga makt som Saudiarabien har.
  Och det vore bra om man kunde få ett genombrott i batteritekniken. Dessa saker kan hänga ihop.
  Med Bo Svenssons teoretiska värden på Al luft batterier, 13 kWh/kg skulle man ligga endast en faktor två från bensin ( i kWh/kg), om jag räknat rätt. I praktiken ligger man tydligen en bra bit under,
  En mycket läsvärd studie från 2011 som jag fick från Chinese Academy of Science “Thermodynamic analysis on energy densities of batteries”, Ref: Energy Environ. Sci., 2011, 4, 2614 är dock inte särskilt optimistisk.
  Här nämns också Zn luft och med en spec enegi av 0.15 kWh/kg.
  Man önskar att debatten om vår fratida energiförsörjning kunde tas upp i våra MSM på ett vederhäftigt, pedagogiskt och intresseväckande sätt och inte bara finnas till i alternaiva media. I stället matas vi i MSM med nyheter från klimatsekten.
  Fråga alla i er bekantskapskrets vad det är för skillad på energi och effekt ( i fysikalisk mening). Endast om man kan detta + en hel del annat kan man ju delta i debatter i energifrågan. Demokrati kräver den upplysta medborgaren.

  Gilla

 10. Göran Holmström skriver:

  Än en gång, dinosaurie geggan ger 9,5 kilowatt per liter utan att explodera eller brytas sönder vid hårdhänt beröring. El kan vara mycket rent, men både svårt att framställa eller lagra, Grafen är forskarnas våta dröm ett mycket snyggt teoretiskt material, men himla opraktiskt att jobba med visst vem som helst kan ”Bygga grafen hemma av tejp och en blyertspenna, men därifrån är steget mycket långt till
  ”Evighetsbatteriet”.
  Termodynamikens lagar är både enkla och omutbara, jag drömmer om flygande bilar och att besöka andra planeter med storslagna civilisationer.
  Men det är endast drömmar, och lär så förbli under det som är kvar av mitt liv.
  Ps Solcell petar ut typ 200 watt per kvadratmeter, vindkraft har inte mycket mer att erbjuda, kvar blir vattenkraft eller smutsig kolkraft eller det som hatas av miljörörelsen kärnkraft.

  Gillad av 1 person

 11. uppstigersolen skriver:

  Ja att vi i den än så länge fria värden kommer att lösa de problem vi har med miljön är jag helt säker på. Om vi får hållas och inte snöpas av nån klimatdiktatur. Till miljöproblem räknar jag dock icke koldioxid, livets gas som finns i luften. Nu 0,04 % av luft. Miljöproblem på riktigt är ju nedsmutsning av haven, eller utfiskning av dessa. Om lösningen är de skisserade aluminiumbatterierna eller nåt annat vet jag inte men några människor är enormt smarta så detta kommer att lösas. För övrigt, har ni noterat att det regnar en del i sydöstra Afrika? Vad händer då? Vita människor rycker ut till deras hjälp. Varför hjälper inte grannländerna till?

  Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   OT

   ”utfiskning av dessa”.

   Håller med om att det finns betydligt värre problem, än att växterna får mer ”mat”. Haven mår nog inte så bra under ytan.

   Nu är jag väldigt osäker på hur olika fiskarters parningstider infaller, men vad är det som hindrar att man inför fiskestopp under lekperioderna. Det är ju inte tillåtet med jakt, då djuren har ungar, så varför inte någonting liknade för fisket?

   Gilla

 12. plq017 skriver:

  Ja, och som lök på laxen (för de gröna) eller grädde på moset (för alla andra), så presenterades den 31 januari en produkt som levererar energi, som varm luft, varmt vatten eller het ånga i USA av Leonardo Corp.
  Maskinen säljs inte, utan hyrs ut och man betalar för den energi som levereras.
  Helt CO2 fri, ingen strålning, inga radioaktiva restprodukter.
  Processen som maskinen är baserad på kallas för transmutation, och omvandlar nickel till koppar med viss massförlust, och den förlusten blir energi.
  Energipriset är 20 till 50 procent lägre än den energi som man ersätter.
  Produkten kan masstillverkas i robotfabriker.
  Lustigt nog skriver inga svenska MSM om detta, men det gör man däremot i Norge och Danmark. Hur kan det komma sig?
  Kan det bero på att Gretas gloria inte får ifrågasättas?

  Gillad av 2 personer

  • Sten och sten och sten skriver:

   Sverige blir mer sovjetiskt för varje dag. Satte på radio en sekund idag av misstag, mycket riktigt, klimatet… Som omväxling till islamofili eller vita förjävliga män.

   Gillad av 2 personer

 13. Elof H skriver:

  Problemet med Saudiarabien är att de svällt upp till 32 miljoner invånare, utan olja kan landet kanske föda en tiondel. Dessutom saknar de flesta några som helst färdigheter för att klara sig i ett land utan olja och försörjning från staten. Kommer inte sluta väl …

  Gilla

  • Palle9 skriver:

   Elof H: Angående avsaknaden av människor med kunskaper och färdigheter: i samband med den s.k. arabiska våren visades det frapperande bilder från Libyen, som etsat sig in i mitt minne. Det handlade om utländska gästarbetare, som i drivor lämnade landet när oroligheterna började – sjukvårdspersonal, tekniker m fl. Säkert en bidragande orsak till det kaos, som råder i landet idag – den egna befolkningen ansåg sig mot bakgrund av oljetillgångarna stå över sådana futtigheter som att behöva utbilda sig till ett yrke.
   Det är människor med denna inställning, som våra PK-politiker inbillar sig ska utgöra en värdefull resurs i vårt land – naivt är väl bara förnamnet.

   Gillad av 4 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.