Nya försök att förstå motståndarna

Patrik Engellau

Jag ägnar avsevärd ansträngning åt att försöka förstå hur politiskt korrekta människor tänker. Vi kan inte avfärda hela PK-ismen med att PK-isterna inte tänker. Gruppen har förstås sin beskärda del av dumskallar men, som Richard Sörman påpekat, gör vi det alltför lätt för oss om vi avspisar hela gruppen som mindre vetande.

För något år sedan råkade jag träffa ett antal framgångsrika unga kvinnor som exempelvis ville ha fri invandring. Jag lyckades hitta något slags begriplig logik i deras tänkande vilket jag redovisade här.

Men det är inte bara unga kvinnor, utan även medelålders, som gillar fri invandring och ser med full förtröstan på Sveriges framtid. Häromdagen träffade jag en av dem, en begåvad och välutbildad person. Hon förklarade att det saknades anledning att misströsta såväl i frågan om invandringen som det tillkommande eftersom hon hade goda grunder att våga hoppas på det bästa.

Hennes argument var rätt bestickande. Hon sa att när hon själv växte upp i en mycket konservativ miljö så var utbildning för kvinnor inget som särskilt prioriterades. Ännu värre hade det förstås varit på hennes mammas och mormors tid, sa hon, vad gällde kvinnors chans att ta sig fram i samhället.

Jaha, sa jag, vad har det med migrationen att göra?

Kvinnor var en förtryckt grupp, förklarade hon. Kvinnor räknades inte med. Ingen trodde att det var lönt att behandla kvinnor som likvärdiga och ge dem chanser att lyckas i livet. Men nu gäller ett annat synsätt och se så mycket bättre det blivit!

Jag sa att jag fortfarande inte fattade vad det hade med migrationen att göra.
Varför skulle det inte vara med migranterna idag som det var med kvinnorna förr i tiden? frågade hon.

Så du menar att somalierna representerar samma underutnyttjade tillskott till den svenska ekonomin som kvinnorna gjorde för femtio år sedan eller mer?

Hon log lite uppmuntrande som för att antyda att jag slagit huvudet på spiken. Själv blev jag rådlös. Det kändes som att ha blivit fångad i en lavin av tvingande politisk korrekthet. Hur skulle jag kunna kravla mig ur den fällan?

Först måste jag ju nedgöra myten om patriarkatet och det strukturella förtrycket av kvinnor och förklara för denna intelligenta kvinna att hennes mormor troligen inte alls varit ett offer för någon könsmaktsordning utan att hela den berättelsen är en social konstruktion uppfunnen av kvinnorörelsen och accepterad av männen bara för att de lärt sig genom årtusendena att inte stå beslutsamma kvinnor emot. Snacka om uppförsbacke!

När detta jobb var klart skulle jag dessutom behöva presentera den ovälkomna tanken att alla människor innerst inne inte alls är precis likadana som traditionella svenskar och att det kan bli systematiska och obehagliga spänningar när olika kulturer plötsligt konfronteras med varandra.

Om jag inte lyckades göra upp med dessa två politiskt korrekta myter på vilka den intelligenta damens verklighetsuppfattning åtminstone delvis vilade så hade jag inga trovärdiga argument. För att över huvud taget komma någonstans i detta för mig så bildande och upplysande samtal så måste jag alltså först göra rent hus med några av vårt samhälles fundamentala dogmer. Först då förstod jag den sanna innebörden av berättelsen om hur hjälten Heraklas behövde leda in floderna Alpheus och Peneus i guden Augias stall för att få bort all lort. Jag gick bet på uppgiften att omvända damen i denna fråga.

Jag gick även bet på nästa uppgift som var att finna hållbara argument mot damens enligt min uppfattning orealistiskt optimistiska föreställningar om vart Sverige är på väg. Hon sa att allt såg ljust ut eftersom den svenska ungdomen är så kompetent och självsäkert övertygad om att den kommer att kunna ordna allt till det bästa. Hon illustrerade sin tes med att ge exempel på framgångsrika ungdomar typ några extremfall som hade blivit miljardärer på att konstruera praktiska appar.

Det är klart att det kommer att gå bra för vissa, sa jag. Hon såg på mig som om jag just kommit ut som vänsterpartist. Och? frågade hon uppfordrande.

Jag kom med mitt vanliga resonemang om att det en gång så homogena, jämlika och solidariska Sverige håller på att brytas samman i två delar, ett innanförskapssamhälle och ett utanförskapssamhälle som bråkar med varandra och att vi därför blir som ett Kenya eller ett Brasilien.

Äsch, sa hon. Jag tror på ungdomen.

Visst, sa jag, det går ju bevisligen att leva även i Brasilien. Men det var inte något sådant jag tänkt mig för de kommande släktena.

74 reaktioner på ”Nya försök att förstå motståndarna

 1. JL skriver:

  Somalia, genomsnittligt IQ: 69

  ”Mild mental disability” enligt DSM 5

  Ca 1% av Svenssons hamnar i den kategorin.

  Hur mycket vi än vill så finns det begränsningar att ta hänsyn till. Att försöka pressa in Somalierna i samma fack som andra är jävligt elakt mot all inblandade.

  Lägg sedan till kulturella avvikelser, jävulsideologin islam och ett genomsnitt på 4+ (?) barn per kvinna i Sverige där man bokstavligen kan försörja sig på olika bidrag genom att föda barn.

  Addera de konstant ökande kraven från det moderna kunskapssamhället.

  What could possibly go wrong….?

  ———

  Skulle vara bättre för alla inblandade om det skapades starka incitament för somalierna att flytta till ett mindre utvecklar land land där lågproduktiv arbetskraft fortfarande efterfrågas.

  Alternativet är att Svensson fortsätter försörja dem via bidrag, och därmed bidrar till deras ökande andel av befolkningen och alla problem som detta medför.

  Rasistiskt och elakt? Troligen
  Likförbannat är det sant.

  Gillad av 13 personer

  • Kalla vågor höga som berg skriver:

   Jag såg några bilder från om det var Nya eller Fria Tider eller Avpixlat gällande något dubbelmord, bortsett från de tråkiga svenska betonghusen så kunde det varit en scen från Mogadishu, från mannen med något automatvapen slappt hängande och hans kjolliknande benklädnad, till huggen i huvudet på en liggande man till kvinnorna och åskådarna som rusade runt i ett enda kaos. Detta har bara börjat.

   Gillad av 3 personer

  • Kent skriver:

   En majoritet av de framgångsrika kvinnorna jobbar inom offentlig sektor och där måste man tänka pk annars är jobbet i fara.
   Dessutom högre upp i hierarkin man kommer så satsar man mycket på kurser i genusteori, alla likas värde, värdegrundsrelionen och mycken annan flum gärna med underhållning av Nujen, Schyffert och liknande.

   Gillad av 3 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Det som skapat välståndet bland de avancerade, är teknikutvecklingen till vilken kvinnors bidrag är mindre än en procent.

  Med skattebetalarens direkta makt över sina pengars fördelning, kunde de välmående som känner för det hjälpa de behövande runt hundra gånger effektivare än med att sätta kurs mot avgrunden genom att öppna dörrarna för eländet.

  När tycka synd om -invandringen kostar oss 300 miljarder per år, jämfört med en ordning där man vinner terräng i kraft av sina förtjänster, betalar nettobidragaren 60000/år som hjälp åt en halv migrant bland vilka var tjugonde kanske är flykting.

  Gillad av 9 personer

  • Axel skriver:

   En filosofisk tanke.. Vi ombildar regeringen med vi mäns goda minne, så att hela regeringen består av endast kvinnor, dvs vända andra kinden till politik får råda. Låta dem regera en mandatperiod. Därefter utföres en trovärdig och sann utvärdeing av vad dom ställt till med. Den kommande debatten om kvinnans oanade förmåga kommer att strykas från agendan tror jag.

   Gillad av 4 personer

   • Marina von Schreeb skriver:

    AXEL
    Må Gud bevara mig (ateist) för detta scenario. Jag är kvinna, en duktig kirurg men skäms över mitt kön. Är jag månne en Transa eller vad det heter? Egentligen tänkt att bli en man? Hormoner kan ju hamna lite snett ibland – som alla vet.

    Gillad av 7 personer

 3. Laggar skriver:

  Fri invandring kan i och för sig vara möjlig men förutsätter att invandrarna är turister, dvs svarar själv för sin försörjning. Det offentliga skall inte bidraga utan var och en får klara sig själv. Då blir Sverige ett genomreseland, men samtidigt ett mycket segregerat land, var och en slår vakt om sitt.
  PK tror helt enkelt att den offentliga försörjningen är en struntsak, som kostar så lite att det är inget att bry sig om. Om de blir försörjda och underhållna så integreras de på sikt, deras sysselsättning på arbetsmarknaden är av underordnad betydelse, ett litet problem som löser sig därför att vi är så duktiga på att ge människor försörjning. Denna utmaning tror sig PK klara av och vill påtvingar andra denna tankegång, därför är problemen möjliga att lösa. Framför allt behöver man inte några lösningar som skulle innebära att man skulle stoppa upp invandringen på grund av ekonomin. Pengar kan man trycka mer av.

  Gillad av 2 personer

  • Hans Jonsson skriver:

   ” Pengar kan man trycka mer av.”. Precis, där skrev du ett sant ord. Varför trycks det inte mera pengar, det kan kosta mindre än några kronor att trycka en hundralapp. Några kronor, jämfört med en hundralapp. En lönsamhet som heter duga, vill jag påstå.
   Vad jag inte kan förstå är varför det var så svårt på 1920-talet I Tyskland, nästan alla var ju miljardärer.

   Gillad av 10 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Jag har några sedlar från den tiden. Nya belopp tryckta på nytryckta sedlar tydligen. Så kan vi väl göra nu också? Alltså kom in med dina tjugor, vi trycker på en nolla till. Simsalabim nu blev du rikare. Eller? Blev det nåt fel här?

    Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Något mer som krävs för öppna gränser är att kostnaderna för resenärers/migranters brott blir täckta.

   Krav på ekonomisk garant som villkor för rättsordningens skydd är den råa stommen att bygga vidare på och rimliga mått på människovärdet för att kunna avgöra vad man skall kräva av garanten till en dråpare.

   Skillnaden mellan legal och illegal migrant är då beviset på garant. – En regel som medger den fria globala rörlighet som handel och produktion efterfrågar och för den kategori vi unnar detta goda.

   Gilla

 4. Kjell Rehnström skriver:

  I diskussionen om nationalstatens fördelar torde väl de flesta länder i Afrika vara utmärkta exempel på problem i länder med många olika etniska grupper.

  En annan tanke är att de styrande i många länder med olika etniska grupper strävar till att ena landet med ett språk och en ideologi. Ta Kina där man jobbar hårt på att införa rikskinesiska i hela landet, eller för all del Ryssland, där det visserligen finns delstater med andra språk än ryska som, åtmionstone på papperet, officiella språk. Så lite slängigt kan man säga att de flesta länder har jobbat på att bli länder med en nation och ett språk.

  Ta bara Sverige. När jag var barn försökte man arbeta bort dialekter om man hade några. Nu är det inte så viktigt längre, och om du frågar mig så beror det på att det inte är lika viktigt med en enhetlig svenska längre, för engelskan tar över allt fler domäner.

  En god vän till mig som invandrat till Sverige berättade upprört för mig att ”i skolan får ungarna stava svenska hur de vill, men i engelskan får de inte göra några stavfel!” Hur nära verkligheten hans påstående är, vet jag inte, men det har alla sannolikhetens tecken!

  Så för att göra en lång historia kort. Finns det historiskt länder där en stark inströmning av folk från andra länder inte har påverkat den rådande kulturen i landet? Det näst bästa alternativet är att engelskan såp småningom kommer att ta över, men precis på tröskeln till att detta kommer att ske, kommer vi att få en stark renässans för svenskan, ungefär som i Wales, om jag har förstått nyheterna därifrån rätt.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Nej, Kjell. Mest i kristna områden finns denna tendens. Främst i kristna världsdelar finns nationalstater, överallt annars imperier. Undantaget måste vara Sydostasien, Korea och Taiwan. Mycker riktigt sprider sig kristendomen i Sydkorea. Vår westfaliska nationalstat är ett kristet djur. Det är därför vänsterextremisterna vill förstöra den.

   Gillad av 6 personer

 5. V for Vendetta skriver:

  Fri folkförflyttning är en utopi. det har historien visat upprepade gånger men den har också visat att et är den invasiva arten som vinner, alltid. I stället för att lägga kraft på att tala om outnyttjad arbetskraft och välstånd i vardande som aldrig kommer så borde kraften läggas på att genomföra en folkräkning av kraftigt slag så vi får kolla på vilka som befinner sig inom vår administrativa yta samt också vilka som har rätt att befinna sig här. En sådan folkräkning kunde då bli början på ett bättre samhälle, i alla fall med lite tur.

  Gillad av 2 personer

 6. Östrahult skriver:

  Den här attityden är en följd av:

  • Aningslöshet
  • Hjärntvätt
  • Egenintresse

  I det enskilda fallet kan de olika komponenterna ha olika tyngd. Egenintresset väger tungt. Det är många som är beroende för sin karriär och försörjning av att uppträda politiskt korrekt. Det gäller inte minst kvinnor eftersom många kvinnor upplever sig svepas med i en uppgångsfas karriärmässigt just för att de är kvinnor. Då har man inte råd med att uppfattas som jobbig och avvikande.

  Vad dessa kvinnor inte är medvetna om är att Sverige nu i rask takt förvandlas till ett skoningslöst klassamhälle, skulle de åka ur framgångsvägen så blir det andra bullar och ingen hjälp finns att få.

  Klassamhälle? GP har idag en sammanställning av polisanmälda våldsbrott i skolor i Göteborg, och det handlar om grova saker. Ett mycket stort antal i problemområden och ett mycket litet antal i Frölunda/Askim. Var Du har råd att bo styr Dina barns skolsituation. Samma gäller i en mängd andra sammanhang.

  Gillad av 2 personer

  • Hans Jonsson skriver:

   Helt rätt! Egenintresset förnekar sig aldrig. Det är inte utan orsak som när ett brott har begåtts och en lista över misstänkta för att ha begått brottet skall göras upp, så de första att hamna på den listan är de som faller under kategorien ”Vem tjänar på det som skett”

   Gillad av 1 person

  • under Matta från xinjiang han plirar fram skriver:

   Intressant avslutning med bilden på Reinfeldt. Min pk-kremlologi säger mig att det är kodspråk för att journalisten inte tycker Reinfeldt gjorde ett så bra jobb..

   Gillad av 3 personer

 7. Dandersan skriver:

  Vi kan alltid klara migrationen.
  Men det som lockar hit folk från när och fjärran måste då monteras ner.
  Det skyddsnät vi byggt upp klarar inte av en ökad mängd människor med försörjningsförmåga som hämmas av dålig utbildning och låga språkkunskaper.
  Vårt samhälle behöver inte den uppdelning som nu sker i förorterna och klarar inte av att hantera alla besvikna och svikna ungdomar.
  Vi kan alltid klara migrationen , men inte i det samhälle vi har strävat efter!

  Gillad av 2 personer

 8. Göran Holmström skriver:

  Patrik det kanske inte hänger på intelligens? Utan mer på att deras världsbild är byggd under sektliknande former, där unikt tänkande straffas med utfrysning.
  Jag har absolut inga bevis på denna tes, dock så har jag under cirka 40 år försökt att förstå min socialdemokratiska morsas tankar, och det har gått med varierande resultat. Några saker har jag dock förstått. Det är synd om andra, vilka dom andra är varierar beroende på dagsform. Allt socialdemokraterna gjort är bäst, oavsett hur det drabbat henne själv. Och såhär fortsätter resonemanget i allt.
  Hur mycket fakta eller statistik som än läggs fram så, sågas det med orden, ”Jag Tror”. och där ligger PK resonemangets styrka att tro är oantastligt i alla lägen.
  Mot det väger fakta ytterst lätt.
  För en som endast tror på sannolikhet och empiriska bevis, så är det svårt att hitta samsyn med dom som ”tror” fram verkligheten.
  Men måste erkänna att även jag tror vissa saker, till exempel att socialdemokrater överlag är ytterst rädda att mäta sin kompetens, därför umgås dom bara med likasinnade och kämpar med näbbar och klor för att slippa mäta sin kompetens.
  Där kommer en tro till in, det är förbaskat jobbigt att få reda på vem man är innerst inne, PK erbjuder en slöare väg, bara tro lite högljutt så får man allt serverat på skattefinansierat silverfat.
  Vi betalar dyrt för detta.

  Gillad av 10 personer

 9. Stig Rydmark skriver:

  Det kvinnan inte kände till är att somalierna är den grupp som trivs allra bäst med att inte behöva arbeta och leva på bidrag. Läkaren som var nöjd med alla invandrare till vården borde ställas inför ett val. Om 125000 kvinnor under X antal år blivit våldtagna. lägg därtill de anhöriga där offret mördats, lägg därtill de anhöriga där offren begått självmord, lägg därtill alla de som fått psykiska problem, sömnsvårigheter, inte kunna arbeta eller störningar man tidigare inte hade. var alla dessa offer värt priset? Vi kan ju fråga offren om de tyckte så. Det finns många, många fler offer.
  Sveriges offer blir aldrig tillfrågade.

  Gillad av 6 personer

 10. Hovs_klipphällar skriver:

  Patrik, du kunde hoppa över steg 1, att punktera myten om kvinnans underordning, och gå direkt på steg 2, att förklara att asylinvandrarna inte alls är svenskar innerst inne!

  Asylinvandrarna är kort sagt inte en resurs, utan en belastning. En belastning som blir värre för var dag, ju fler av dem som släpps in av de bindgalna makthavarna.

  De kommer hit därför att de vill ha ett bekvämare liv. Det är hög tid att en gång för alla avliva lögnen om att de ”är på flykt”.

  De vill ha våra tillgångar men är ointresserade av oss i övrigt.
  Hellre vill de leva som de är vana från hemlandet, och att vi svenskar ska underordna oss deras vanor.

  Makthavarna har samma åsikt: Vi ska underordna oss asylinvandrarna!

  Makthavarna står på ockupanternas sida. Mot oss.

  Gillad av 14 personer

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Den så kallade kvinnliga logiken är obegriplig. Min tolkning är att detta slag av ”logik” har inget med traditionell logik att göra. Det är inget annat än en primitiv instinkt som i sin förlängning bidrar till genetisk spridning och förhindra inavel. Resultatet ser vi kanske först efter ett tiotal generationer. Den ”tänkande” damen som ansåg kvinnorna förtryckta engagerade sig säkert också för de X-tusen unga afganerna. De utgör ju en ny genpool i Sverige och som kanske kommer att bidraga till att slå ut diverse nedärvda åkommor.

  Gillad av 1 person

  • Under matta från xinjiang skriver:

   Idag förknippar man ondska oftast med män, fast i primitiv mytologi så är det ofta det kvinnliga som bär denna egenskap, kaoset, gudinnan Kali. Varje seriemördare har massor av kvinnliga följare, EFTER att alla vet att han är seriemördare. Så också med den danska ubåtskaptenen. Alla dessa manliga ungdomsbrottslingar och terrorister, vem uppfostrade dem som små? Vem influerade dem mest, det var mamma. Det var kvinnor. Jordan Peterson brukar säga att är man inte ”socialiserad” vid fyra års ålder så sker det aldrig, kanske det är kvinnorna som genom sin uppfostran av små barn som perpetuerar ondskan, eller låter bli?

   Gillad av 6 personer

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Under matta… Jovisst, se bara på hur pojkar icke-uppfostras i MENA-kulturer. Flickorna är hårt hållna medan pojkarna mest springer vind för våg. Ungefär som i berättelsen ”Flugornas herre”.

    Möjligen får de ett kok stryk av farsan om de stör för mycket.

    Resultatet ser vi mycket tydligt i ”orten”.

    Detta är det nya normala här i Sverige. En filial till Mellanösterns dysfunktionella länder.

    Gillad av 6 personer

   • Eva Danielsson skriver:

    Generna bildar grund och tak i utvecklingen till människa. Våningarna dessemellan med spiraltrappor och rum speglar miljön – fostran, kunskaper samt individens egen hantering och tolkning av detta och sig själv. Min bild. Peterson vet att det grundläggande som därefter byggs vidare på, sätts på bottenvåningen då barn fortfarande är totalberoende av andra. Man vet från studier att mödrar till fyraåringar självklart styr upp sina döttrar men att ”pojkar är pojkar” och får hållas. Kan ses som en positiv respekt för pojkars strävan efter autonomi, styrka och precision. Men inte bra om det inte också finns vuxna män som tar dem i örat när det behövs. Det är förödande med slagsida åt det manliga eller kvinnliga i samhället och barnfostran. Det behövs balans genom att kvinnor och män bejakar sina genetiska preferenser och förmågor. I stället för att leva ett pseudoliv utifrån trender och politik.

    Gillad av 2 personer

   • Xinjiang skriver:

    @eva

    Det är inte min förståelse, det är år 1-4 som verkligen gör skillnad, där spelar mamma en långt viktigare roll.

    Gilla

 12. stigrydmark skriver:

  Det kvinnan inte kände till var att somalierna är den grupp som trivs allra bäst i Sverige ,med att inte arbeta och få bidrag. Läkaren som var nöjd med alla invandrare till vården. borde ställas inför ett val.
  125.000 kvinnor har under x antal år blivit våldtagna. De är offer. Lägg därtill de anhöriga där offren mördades, lägg därtill de anhöriga där offren begick självmord. Många av offren har fått sina liv förstörda, psykiskt, kanske med sömnsvårigheter eller andra problem som en följd av våldtäkten.
  Samhället är inte intresserade av dessa offer. Fråga offren om de var värda priset för att få folk till vården. Fråga läkaren om det var ett rimligt pris, eller vad är rimligt?
  Motståndarna ser inga offer. De är kanske tom så cyniska att man glatt accepterar offer. Och det finns det gott om. Sveriges offer borde stoppas i halsen på alla dessa PK-människor.

  Gillad av 4 personer

 13. Eva skriver:

  När man betraktat andra kan ingen frigöra sig ifrån sig själv. Det gäller alla. Hemkänsla och främlingsskap bär alla med sig. Trivsel och otrivsel följer med levnaden själv. Kultur består i högsta grad av ett sinnestillstånd. En emotionernas tillhörighet. Och i extremt liten grad av logik.

  All kultur tillägnar vi oss genom uppväxt. Kort sagt marineras och indoktrineras vi in ett emotionellt tillstånd genom att omgivningen tränger in i våra porer och nervsystem. Och därigenom bygger oss inifrån och ut. Som kulturell tillhörighet.

  Det är också därför kulturella konfliktytor uppstår. Livsvalen och miljön dra iväg åt olika håll. Att ha hög tolerans för kulturell olikhet är inte densamma som att ansluta sig till dessa annorlunda kulturer och deras värderingar. Att överge sina egna.

  I en västerländskt sekulariserad kultur byggs även interna konfliktytor upp, inom gemenskapen själv. En av dessa konfliktytor går under beteckningen PK och icke PK.

  Den sanne PK-isten bär på en stor självmotsägelse. I tal och skrift uttrycker de stor tolerans för olikhet. För att ögonblicket senare tala om endast en enda gemensam värdegrund. I en självmotsägelsens saltomortal.

  För kulturell mångfald vilar på tusentals olika värdegrunder. Framväxta ur olikartade omständigheter. Varav en del är sedan länge försvunna. Det fanns en tid när man åt sina fiender. Eller skar ut deras hjärtan medan de ännu pumpade och höll upp dem mot solen.

  Gränslös tolerans i teorin är lätt att hysa. Men mer sällan i en praktik. Det gäller både för PK-ister och icke PK-ister. Medan de senare erkänner detta. Det är skillnaden.

  Men indirekt visar även den rättrogne PK-isten upp intolerans alla kännemärken. Annars skulle vi inte se allt hat som riktas mot 1,1 miljoner röstande medborgare. Även från höga politiska företrädare.

  Att vara PK-ist vilar alltid på en självmotsägelse. Man säger en sak, men visar i praktiskt handlingsmönster upp något annat. Detta är svårt att värja sig emot i en logisk debatt. Emotioner och logik spelar inte i samma division.

  Gillad av 6 personer

 14. Danske mand, mött Tors vrede vid Jyllands sand, i kalla vågor höga som berg ibland, aldrig mött väder som i himalayas land, snö så man inte ser sin hand, blixtar i snillet och på klingans tand, under Matta från xinjiang han plirar fram skriver:

  Ja, du kunde ju ställt en motfråga: vad gör de här? Vad är egenvärdet att ta dessa människor hit, behövs de inte i sina egna länder som skall byggas upp? Vidare, visste hon inte hur mycket dyrare det är att få folk på fötter i Sverige än på plats i utvecklingsländer? Har hon inte hört talas om Bill och Melinda Gates, att det mest effektiva sättet som hjälper flest fattiga är mödra och barnsjukvård på plats samt adekvat skolgång? Rent vatten, vaccin, och skolböcker? Hade hon inte alls hört talas om detta? Så för varje somalier vi tar hit så kunde vi hjälpt 100 eller fler på plats, för visst förstod hon att det endast fanns en ändlig mängd pengar? Hade hon inte hört talas om Hans Rosling och att det ganska snabbt blir bättre i världen så att dessa mänskliga resurser behövs där, inte här, för att bygga sin egna länder. Såg hon inte att det kanske var orättvist att de var här, dels mot dem själva, då de blir ett slags underklass i Sverige, det är ju inte säkert att de blir som de svenska kvinnorna, i USA så är de fattigaste med en faktor 10, fortfarande 150 år efter slaveriet de svarta, kanske det går lika illa för somalier och andra muslimer? Det är ju också orättvist mot alla de 99 unga somalierna i Somalia som aldrig får chansen. Såg hon inte att det hon var för kan ses som en ny typ av slaveri där dessa människor skall lösa våra problem? En slags kolonialism, där även om man antar att hon har rätt, att de blir som vi, att de då antagligen kommer att ge upp stora delar av sin kultur?

  Till sist kan man ju fråga henne, tänk om hon har fel hur blir det då? Tänk om de vill behålla sin kultur och den sprider sig allt mer så hela städer blir muslimska med vårdcentraler vars huvudsakliga uppgift blir att hantera könsstympning, och där rättskipningen sker enligt sharia, kanske man i Örebro eller Malmö börjar med offentliga avrättningar och slänger homosexuella i vallgraven runt Malmöhus? Om hon har fel, vilken mekanism skall stoppa somalier och andra muslimer från att bli fler än svenskarna? Vid vilken andel muslimer tar det stopp, om hon har fel alltså, för den möjligheten finns väl? Eller?

  Gillad av 10 personer

  • Gus skriver:

   Alla länder i historien som uppnått en muslimsk befolkning på 16% har gått vidare till att bli helt styrda av Islam. Vid tidpunkten för La Reqonquista i Spanien var den muslimska befolkningen 10%. Spanjorerna förstod att agera i tid.

   Gillad av 10 personer

   • Anders L. skriver:

    Vi har nog nått dithän. Trostillhörighet registreras ju inte men i t.ex grannländernas statistik brukar man uppskatta att 60% av invandrarna är muslimer. De med ”utrikes bakgrund” enl. SCB.s def. är ju 2,5 M så att ca. 15 % (=1,5 M) är muslimer i Sverige. PEW angav 8%, ung. samma so Frankrike, men det är nog för lågt. Har vi missat reconquistan?

    Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   När man träffar en sådan person som Patrik beskriver så inser man ganska snart det lönlösa i att försöka argumentera. Det är bara att konstatera att personen är ett hopplöst fall som kanske vaknar upp när mormor rånas, sonen sparkas halvt ihjäl av några som tar hans jacka och mobiltelefon eller vilket är bäst, personen råkar själv ut för nåt. En kväll på väg hem. Så slösa inte tid på de som saknar förstånd.

   Gillad av 2 personer

 15. PerH skriver:

  När jag läst redaktörens berättelse om uppförsbacken kommer jag att tänka på Skavlans TV-program där forskaren professor Jordan Petersons och icke närvarande kollegor får mothugg av Annie Lööf som invänder med, det är ”strukturer” som formar pojkar och flickor.
  Jordan – Det är vad personer som tror att människors skillnader beror på sociala konstruktioner hävdar. Men det är inte vad bevisen säger, sade Jordan Peterson.
  ….håller inte med om det, svarade Lööf kort.

  Gillad av 4 personer

  • Tryksnegl skriver:

   Jag tar Lööfs låga intelligens som ett bevis på att starka krafter har orkestrerat detta, inte alltihop men huvuddragen bakom muslimsk massinvandring är uppenbarligen planerad då så många av dess offentliga företrädare är sådana puckon med knappt genomgången skolgång, Löfven, Sahlin, Lööf och så vidare. Klokare människor finns i kulisserna. Lööf kan ju rimligen inte ses som någon stor hjärnkraft, utan är tämligen uppenbart en nyttig idiot, som vill ha det så här.

   Gillad av 4 personer

 16. Aurora skriver:

  Ja, när alla i Sverige blir lika outbildade och obildade kommer alla att tycka att allt är jättebra och att alla är superbegåvade. För de begriper ju inte bättre. Om sedan verkligheten skulle gå emot dem (varför fungerr det inte?) sä är det naturligtvis alltid någon annans fel.

  Gillad av 2 personer

  • Kalle skriver:

   Det är hög tid att vi Svenskar får uppleva allas lika värde. Vi är inte sämre för att vi tillhör den vita rasen. Bostäder, speciellt till våra stackars ungdomar som måste vara mambos, likvärdig vård, omsorg och generösa bidrag kräver vi. Vi utsugna som står för alla kostnader!!

   Gilla

 17. brrr skriver:

  Jag är väldigt tveksam till om människor som resonerar på detdär viset verkligen är intelligenta i ordets rätta bemärkelse.
  Läraktiga kanske vore en mer passande beskrivning?

  Gillad av 2 personer

 18. Jyllands sand skriver:

  På tal om fiender, vi får hoppas att Ullenhag blir partiledare för Liberalerna, så att partiet självdör på snabbaste vis. Vi kan beställa ett minnesmonument i form av en gigantisk glänsande pk-istisk blå dildo av Damien Hirst på Sergels Torg, kanske med en öppningsceremoni där liberala barn kan blåsa upp blåa dildoballonger med helium och släppa upp mot Stockholmshimlen.

  Gillad av 5 personer

 19. Jaxel skriver:

  Mötet som beskrivs ger egentligen inte mycket information om hur motståndaren tänker. Om jag försöker koka ner det till det väsentligaste så uttrycker kvinnan följande:

  Jag är för den (generösa) asylpolitik som Sverige haft och har. Eventuella problem med denna vill jag inte ens tänka på – jag är optimist.

  Det är ungefär som Fram Merkel: Wir schaffen das (Hur vi skall fixa det vill jag inte behöva tänka på.)

  Jag uppfattar det som att denna kvinna vill vara god eller möjligen vill hon bara känna sig god. Detta är så viktigt att hon värjer sig för att ens tänka på priset för hennes godhet. Om jag fantiserar något kring vilka kretsar krönikören umgås i så kan det dessutom tänkas att hon mer eller mindre omedvetet tänker att priset/kostnaden är inget som drabbar mig. Varför skall jag inte då unna mig glädjen i att känna mig god.

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, ren liberalism. Man bortser från att livet inte är ergodiskt. Den som dör på kuppen kommer inte tillbaka, inte ens i genomsnitt. Den som blir våldtagen blir inte åter jungfru. Skär man av en blygtläpp växer inte ut en ny. Balkongflickor hoppar inte tillbaka upp och vandrar ut genom dörren. Allt detta är liberalismens lögner, att det blir bra i genomsnitt. Liberalerna missbrukar inte ens folk som instrument för sin ondska, som kommunsiterna gör. De ser inte de missbrukade och dessas offer alls. De ser bara ett falskt genomsnitt, en allmännytta av varm luft och idéer.

   Gillad av 6 personer

 20. Jari Norvanto skriver:

  Med god tro och stora skor kan man gå på vatten. Ja ni ser, det är den rationelle som ständigt har resonemangsbördan gentemot den PK-religiöse troende. Kanske finns det en övertro på samtalets möjligheter? Eller så får man vara nöjd med att konstatera att människor verkar ha sin härkomst och tillvaro på olika planeter – eller ”filterbubblor” som nyspråkvårdarna kan benämna det.

  Gillad av 1 person

 21. Sixten Johansson skriver:

  I några böcker i sociologi från 60-talet hittade jag nycklar till förståelse av PK-mysteriet. Sociologi handlar just om att blotta och punktera samtidens myter, precis som Patrik vill göra. Men klyftan mellan damens föreställningsvärld och hans egen är så enorm att det är omöjligt att lyfta henne över den, vilket är vad Patrik önskar. För han varken kan eller vill hoppa över till hennes sida, inordna sig i hennes föreställningsvärld – och det finns inget mitt emellan!

  60-talets sociologer kunde förklara hur vi alla lever i de små och stora myter vi själva och samhället skapar. Vi anpassar och omtolkar vårt personliga idépaket och hela vår verklighetsoptik så att de passar just våra egna sammanvägda behov, medvetna och omedvetna, psykologiska, ekonomiska, gruppdynamiska, bestämda av både vårt förflutna och våra önskningar. Vår privata idébubbla inordnar sig i större sociala bubblor. Man kan beskriva koncentriska cirklar och under varje idéskikt finns nya lager. Få är medvetet och avsiktligt oärliga. (David Riesman): ”Den ärliga människan är den som tror på sin egen propaganda”.

  Om all denna kunskap har funnits i 50-100 år, varför har inte dagens sociologiexperter (frånsett Arnstberg) ägnat sig åt att punktera pk-myterna långt innan pk-ismen blev så farlig? Halva svaret är att de också leddes in i pk-bubblan redan i dess tidiga stadium. Inifrån är det svårt att se och rasera den idébyggnad som man själv bor i. Men hur kan ett växande mytkomplex slå ut ”normal” realism?
  – forts –

  Gillad av 3 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Forts–
   I 60-talets samhällslitteratur hittar man lätt två uttalade eller underförstådda axiom. De ifrågasattes aldrig på allvar och så skapades två tabun, som gäller än i dag. Det ena är likhetsaxiomet (då speciellt svarta kontra vita i USA). Det andra är toleransaxiomet, som innebär att de som hyllar likhetsaxiomet är demokratiska, mer utvecklade, bättre människor, framtidsmänniskor.

   De två axiomen ingick i vänstervågen, men det var ytterst svårt för mitten- och högertänkande att motsätta sig jämställdhet och tolerans. Alltså tvingades hela det politiska och akademiska fältet anpassa sig till tabuet att ifrågasätta axiomen. I Sverige förlorade de konservativa idéerna sin grogrund och konkurrenskraft. Politiken kom att domineras av vänsterretorik och plånboksfrågor.

   Både retoriken och konsumismen la in högsta växeln i slutet av 1900-talet, när allt fler inte längre växte upp och fostrades i sina primärgrupper som förr, utan måste konstruera sin identitet, sitt inre och sitt yttre. Den inre tomheten och omogenheten kompenserades av babbelismens möjligheter att önska sig en annan värld och människa och via sociala medier förenas kring önsketänkandet och förbannandet.

   Vänster och höger tog varann i hand, för detta var ju även ”kapitalisternas” önskedröm. Hela reklamvärlden och massmedia bygger på retorikens och konsumismens magi: Prata dig till framgång, köp dessa magiskt förvandlande ting och tjänster! Världens kraftfullaste religion – om den hade kunnat önska bort verkligheten.

   Gillad av 3 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Det är väl så att indoktrineringen är effektivare längre ner i åldern. Det är kanske svårt eller omöjligt att ändra uppfattning om man blivit hjärntvättad före femton års ålder. Jag kan inte minnas att någon försökte påverka mig på något sätt i någon riktning, förr fick barn och ungdomar vara unga och sökande till myndighetsåldern, 21 år.

    Märkligt att de var så kloka förr, varför har vi tappat allt nuförtiden?

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Jan (18:53), det sorgligaste är verkligen att barnen liksom badar i detta ”vuxenbarnsliga” hjärntvättvatten hela tiden utan att nu ha motverkande kontakt med arbetsliv, auktoriteter och vettiga vuxna. Men hela etablissemanget och stora delar av befolkningen inklusive många pensionärer lever med sitt psyke inne i pk-bubblan. Högre intelligens ger inget skydd, tvärtom sitter de som har babbelyrken och hög utbildning hårdare fast i bubblan, eftersom de har mer tillgång till ord och tankar att skruva och limma fast sig med och de litar på ordens makt och på sina bekräftande likar.

    De som har kroppskontakt med verkligheten och anstränger sig att vara ärliga förblir friskast. Vårt sunda förnuft är kollektivt skapat och vidmakthållet. När denna sociala flythjälp börjar falla sönder som nu, då sjunker individerna neråt, fast de inbillar sig att de utan band och tyngande barlast kan lyfta som ballonger upp till ett högre och ädlare människostadium.

    Gillad av 1 person

 22. Gilbert Andersson skriver:

  Försök att förstå motståndaren…
  Vi är ofta i ett annat europeiskt land och vi får hela tiden frågan varför, varför…
  Varför vill svenskarna begå kollektivt självmord. Varför vill man förstöra ett tidigare beundrat, välordnat och får man väl säga rikt land.
  I sämre lottade länder finns det inga batikhäxor eller aktivister som vill satsa skattepengarna på människor i andra länder eller nyanlända som inte bidrar till samhället.
  Man har fullt upp med att klara sin egen ekonomi.
  Det verkar tjatigt men jag tror faktiskt att svenskarna är fredsskadade. I det landet som vi brukar besöka och som drabbades av andra världskriget sändes för ett antal år sedan ett TV-program om hur människorna i Europa drabbades.
  När man kom till Sverige utfrågades en kvinna och efter en lång tankepaus kom hon fram till att det värsta var att det var svårt att få tag i grädde!

  Gillad av 6 personer

 23. Lars skriver:

  Jo, tankeschabloner kännetecknar många svenskar på olika områden, inte bara kring invandring utan t.ex. hur en organisation antas fungera, hur en chef ska fungera, hur en myndighet förväntas göra nytta, hur privata företag alltid är effektiva mm. Jag brukar vända mig mot etiketter att vänstern är minsann skyldig till sakernas tillstånd och framföra det obestridliga faktum att Bonniers media och de borgerliga partierna faktiskt velat ha stor invandring och faktiskt tagit beslut i den riktningen redan under Bildt regimen 1991-1994 och under Alliansens åtta år vid makten. Ideologier finns ju, men de måste förankras i organisationer som partier som anammat någon form av ideologi som vägleder dem. Många gånger förefaller det vara blandad kompott särskilt sett till ekonomisk politik, men än mer i förhållande till äskande budgetmedel och utfall, en brist på vanligt ekonomiskt tänkande (som förefaller vara sällsynt idag).

  Börjar man skärskåda ett område i taget kan man lättare se vad de står för dvs ungefär som man måste avgränsa någons uttalanden och se vilka konsekvenser det har och för vem och om logiken håller. Det är näst intill omöjligt i migrationsfrågan när man inser att det är enkelt statistik och tämligen enkel bild av samhället som personerna inte förmår hantera.

  Området är ju svårt på många sätt om man ser till hur ett samhälle påverkas av olika kulturer, av mångkultur, av ändrade värderingar och sätt att agera om man ska dra ut trenderna tjugo år framåt, men man kommer aldrig så långt eftersom man tycks förneka basala samband och ersätta dem med förhoppningar och känslor.

  Gillad av 1 person

 24. johan utan land skriver:

  Majoriteten av motståndarna är inga vänsterblivna dumbomar. De är hyggliga människor som är marinerade i fulmedias halvsekellånga verklighetsförvridning. De vill alla väl och trots att det borde vara uppenbart vid det här laget vilket gigantiskt misstag de stöder tror de att deras projekt är rätt och gott.

  Framgångsrika människor av den typ som jag tänker mig utgör större delen av de som PE möter är förstås de som sett minst av avigsidorna och mest av fördelarna med det uppsnabbade folkutbytet. De kommer att vara de sista som ändrar sig. Om de alls ändrar sig. Troligare är att de kommer att pensionera sig i något lugnt land. Sedan dricker de dyra rödviner och spyr galla över den svenska arbetarklass som de anser saboterat deras projekt .

  När jag tänker efter kan en aspekt av det hela vara överklassvänsterns hämnd på arbetarklassen för att den aldrig anslöt sig till deras ‘revolution’. Något de antagligen inte ens skulle erkänna för sig själva.

  Åter till frågan. Hur övertyga en PK-ist? PE gör nog rätt som i Sokrates anda ställer oskyldiga frågor. Men det räcker inte med en session. Det är en mycket långdragen process, om det alls går. I bästa fall sås ett frö av tvivel i PK isten. Några av dem som är intellektuellt hederliga kommer kanske tänka om senare.

  Gillad av 4 personer

 25. MartinA skriver:

  Ok, PE, jag ska hjälpa dig att förstå PK människor. Tänk tillbaka tre år när jag skrev en kommentar där jag påpekade ras skillnader mellan olika grupper människor som utvecklats separat under 50 000 år. Där du gick i taket och hävdade att evolutionen påverkar alla andra djur utom människor. Se där! Så har du en innuti insikt i en totalt hjärntvättad PK människa. Varsågod.

  Gilla

 26. Göran Holmström skriver:

  Det som behövdes för att förstå den massiva hjärntvätten från Public service,
  var endast 15 minuter lokala nyheter på pizzerian i byn när gumman och jag väntade på våra pizza. Programledaren som lekte folklig, blonderad och fjollig som få. Nej jag bryr mig inte om läggning, men en vuxen välväxt man som fjantar som en hormonstinn 15 årig tjej på fösta turen i raggarbilen, det blir bara fel.
  Till det tv kärringar med dubbelnamn och med, ”trendiga pottfrisyrer som förmedlade världsbilder åt alla, Efter det så en butter Cis-man som skällde och gnällde. Just där var pizzorna färdiga så slapp eländet. Men denna hjärnröta matas oskyldiga svenskar med år ut och år in.
  SVT= tornet i Mordor.

  Gillad av 2 personer

 27. Förnamn Efternamn (@forefter) skriver:

  De flesta kvinnor utgör generellt inte ett tillskott till ekonomin i Sverige. Väldigt många jobb som kvinnor (och män) i dagens Sverige jobbar med är påhittade, meningslösa och inte sällan skadliga jobb. Det är jobb som inte behövs utan som finns till bara för att människor ska bli en del av systemet och kunna fortsätta konsumera en massa saker de inte behöver samt betala in skatt och därmed hjälpa till att hålla kursen på ”utvecklingen”.

  På samma sätt utgör somalier inte heller generellt ett tillskott i ekonomin. Den ”välutbildade” (=utsatt för extra mycket hjärntvätt) kvinnan som tror det verkar vara en typisk marknadsdyrkare som inte förstår de sociokulturella effekterna av mångkulturalism eller de historiska effekterna av massinvandring.

  Visst finns det undantag i bägge kategorier (kvinnor och somalier). Men det är just precis undantag. När man diskuterar politik och ekonomi måste man tänka i termer av nettoeffekter.

  Sen tillkommer globaliseringen och automatiseringen som tar alltfler jobb nuförtiden. Vad tror alla dessa ”högutbildade” kvinnor att människor ska arbeta med i framtiden? Visst, en del nya jobb och yrken kommer säkert skapas, men vi ser ju redan idag att Sverige har arbetslöshet, dvs arbetskraftsöverskott. Att då argumentera för fortsatt massimport av arbetskraft är absurt.

  Gilla

 28. Förnamn Efternamn (@forefter) skriver:

  En betydligt effektivare metod än att försöka argumentera med faktarasistenta hjärntvättsoffer är att segregera sig från dem i Gamla Sverige och låta dem ta ansvar för Nya Sverige själva.

  Nya Sverige hålls uppe enbart för att alldeles för många svenskar bidrar till att hålla det uppe, framförallt rent ekonomiskt.

  Gilla

 29. Sixten Johansson skriver:

  För att förstå och beskriva vår samtid kan vi placera sociologins synsätt i centrum. Ur en ring runtom plockas allt annat vetande och tänkande in som hjälpvetenskaper och informationskällor. Klassisk sociologi är värderingsfritt intresserad av allt som människor tänker och gör. Hårda och mjuka fakta blir lika brukbara och kompletterar varann.

  Sociologin är varken ond eller god, varken vänster eller höger, vill bara se och förstå. Förståelsen kan användas som vapen om man så vill, men världen kan inte förändras utan icke-sociologisk svett och möda, engagemang och uppoffringar, sanktioner och våld vid behov.

  Även i sociologens optik skapar samtidens axiom och tabun blinda fläckar och förvrängning. Vi dissidenter kan korrigera felen för att vi har tagit det röda pillret, vi testar mot verkligheten och drar nytta av kollektivets fasettöga, intelligens, erfarenhet och klokhet.

  I Patriks beskrivna fall ingår damens idépaket i den hegemoniska och armerade pk-bubblan med dess många tabun och dogmer. Hon utsätts privat och i arbetslivet för gruppdynamisk kontroll, hon har investerat mycket i sin idébubbla, hon underbygger verbalt sin tro att ord och önskningar gör människor lika. Hon ser sig som godare än icke-troende.

  Argument biter inte inne i pk-bubblan. Om hon börjar känna tvivel gör hon sig troligen först (som en syndare) ännu fastare i tron. Det går att attackera henne, sticka vassa spjut i självbilden. Men vad är vunnet om hon mentalt rasar ihop, likt en som hämtats ut ur en sekt?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.