Unga kvinnor

Patrik Engellau

Jag hamnade nyligen i sällskap med en liten grupp välartade, välutbildade och välavlönade unga, vilket i det här fallet betyder runt trettio år, kvinnor. De stönade en stund över hur avskyvärd och inkompetent president Trump är. De gladdes åt att Trumps förslag till ny sjukvårdslag strandat på väg till omröstning i senaten, inte så mycket för att de visste vad lagen skulle innebära som för att de tyckte att Trump behövde en örfil. Låt mig understryka att det handlar om duktiga, intelligenta och framstående trettioåringar, flickor som antagligen kommer att gå långt i samhället.

Sedan kom vi in på frågan om migrationen till Sverige, ett känsligt ämne som de för ett år sedan nog hade avfärdat genom att förfärat kalla mig rasist, men som nu gick att försiktigt ventilera. Efter en stunds resonerande kom jag fram till att deras inställning kunde sammanfattas i tre punkter (och de protesterade inte med någon särskild inlevelse):

1. Att vara född i Sverige är att ha dragit högsta vinsten i födelselandslotteriet.

2. De, och ej heller någon annan svenskfödd, har gjort något för att förtjäna denna superjackpot.

3. Därför har vi lyckligt lottade en skuld till andra folk som inte haft samma tur.

Jag försökte argumentera att vi svenskar visst förtjänar vårt välstånd. För 150 år sedan var vi ett ömkligt och fattigt folk, sedan lyckades vi genom hårt arbete och stora ansträngningar lyfta oss ur nöden och skapa det välstånd vi nu åtnjuter. Trodde damerna att välståndet kom från Gud?

De förstod vad jag sa, men mina ord gjorde inget intryck. Jag insåg då att dessa åttiotalister faktiskt fått sina behagliga liv överräckta till sig som på en silverbricka. De hade blivit curlade av sina föräldrar (det vill säga av min generation), de hade gått i en skola som kunskapsanpassats efter mindre studielämpade elevers förutsättningar, de hade aldrig saknat fina kläder, god mat och återkommande resor hit och dit. Egentligen var det rätt insiktsfullt och självutlämnande av dem att erkänna att de fått allt gratis.

Och eftersom dessa kvinnor inte bara är insiktsfulla utan också sympatiska och medkännande är det inte så konstigt att de vill göra rätt för sig på något vis. Ett vis är att välkomna migranter.

Jag begrep ganska snart att det här inte gick att prata om. Det var inte så att samtalet degenererade till gräl och ömsesidiga anklagelser. Tvärtom gick allt mycket civiliserat till. Vi förstod helt enkelt inte varandra. Jag försökte förklara att jag inte kände minsta skam över att ha fötts och levt i ett framgångsrikt land. När jag växte upp på femtiotalet rådde fortfarande fattigdomens värderingar bland alla sociala klasser i Sverige. Alla fick slita och anstränga sig. Livet var långt ifrån någon räkmacka. Idogt byggde svenska folket ett samhälle som det med viss förvåning så småningom upptäckte blivit en förebild för resten av världen. Ingen ska försöka slå i mig att svenskarna inte gjorde detta av egen kraft och ej heller att Sverige för detta har någon skuld till resten av världen.

Ingen förutom dessa trettioåringar som, liksom jag, formar sin världsuppfattning efter sina egna livserfarenheter. De har faktiskt haft en himla tur. De har inte behövt anstränga sig sådär särskilt. Det är klart att man kan förstå att de vill hjälpa jordens fattiga, särskilt om de har mycket omhändertagandegener.

Dessa unga kvinnor håller på att ta över landet. Kanske har de redan gjort det.

187 reaktioner på ”Unga kvinnor

 1. Thomas Gunnarson skriver:

  Jag jobbade med några statare en gång på en större gård i Skåne. En av dessa lantarbetare kom ut i stallet och hostade och fräste. Gå hem och lägg dig, sa jag, du har ju betalt sjukförsäkringsavgiften så utnyttja det då! Men då sa han: Sjukskriver sig gör man när man är SJUK! Alltså var sjukförsäkringen en katastrofförsäkring, en försäkring som frigjorde honom från godsägarens styrning. Som man inte använder utan just i en katastrof!
  Så kom 1980-talet. Alla skulle ha ett jobben ingen skulle vara där…
  Och systemet började krackelera. Folk blev måndagssjuka. Staten tvingade arbetsgivaren att betala den första veckans sjukpenning. Statsystemet var tillbaka – för vissa.
  Och efter 1995 har vi egentligen haft en total lekstuga för alla som inte varit utsatta för importkonkurrens. Och föraktet för dem som inte tagit för sig uppstod. Om man misslyckas i Sverige måste det vara något fel på den enskilde. Det hörde jag några yngre tjänstemän säga rent ut i början av 90-talet. Hoppas du slipper äta upp dina ord, tänkte jag. Men en konstant högkonjunktur med en hysteriskt låg räntenivå och upplåningsnivåer gör att alla under fyrtio år inget förstår. Helt självklart. Problemet är bara att när krisen kommer kan folk inte samarbeta för att klara krisen, utan agerar tvärtom…
  Hjulet måste uppfanns av varje generation.

  Liked by 3 people

  • Helene Fagerlin skriver:

   Dessa fjollet ser inte ondskan och kan inte försvara sig. Om vi inte hade kvinnlig rösträtt i dag skulle SD regera och Sverige kanske klara sig. Nu kommer vi att gå under i den infantila godheten runt invandringen och dess kriminalitet.

   Liked by 2 people

  • Sasa Petrovic skriver:

   Blir äcklad av typiska svenska/västerländska självgodheten. Sverige/väst och dess knähundar förtjänar ointegrerbara muslimska massinvandringen. Underbart med poetisk rättvisa. Sverige/väst och dess knähundar har under mycket lång tid stött värsta antiserbiska monstren på Balkan samt skulle folkmordiska skapelserna Turkiet/Albanien och Kroatien inte existerat idag om det inte vore för västerländskt och dess knähundars stöd.

   Liked by 1 person

   • Jo skriver:

    Så vad gör du här igen!? Du låter ju som en balanserad och trevlig prick. Jag kan inte förstå vad vi skulle ha gjort för att förtjäna dig och din visdom…

    Liked by 1 person

 2. Jaxel skriver:

  Jag menar att krönikan tar upp en mycket viktig aspekt på den svenska mentaliteten.

  Även om ordet inte används i krönikan så skulle man kunna säga att dessa kvinnor är bortskämda, så till den milda grad att de inte riktigt kan föreställa sig att deras liv – där de kommit att befinna sig i rumtiden – skulle kunna se nämnvärt annorlunda ut. Kan man inte föreställa sig det finns självfallet heller inget skäl att försvara eller slåss för att bevara det samhälle som givit dem allt det goda de tar för givet.

  Krönikan beskriver vidare dessa kvinnor som medkännande, omhändertagande och sympatiska. Man skulle i så fall sammanfattningsvis kunna beskriva dem som goda människor. Godhet är en del av den mänskliga naturen. Människan är inte bara egoistisk och aggressiv. Dessutom är det nog inte bara så att människan vill vara god. Den typiska människan vill också väldigt gärna framstå som god, både inför sig själv och andra.

  För denna önskan bjuder dagens svenska samhälle en oerhört attraktiv arena, nämligen den officiella politiska debatten. I Sverige har vi ju det så vist ordnat att oerhört mycket av omhändertagande är ”outsourcat” från den enskilde till det välfärdsindustriella komplexet. Det är därmed, i debatten i Sverige, fullt möjligt att framställa sig som en god människa genom att föreslå att detta komplex skall ta sig allt mer omfattande uppgifter. Det går att visa sig omhändertagande och god utan att det i praktisk handling krävs den minsta ansträngning eller märkbar uppoffring.

  Man kan förvisso argumentera för att den ovan beskrivna godheten ger upphov till uppoffringar som visar sig på skattsedeln, men för den enskilde är sambandet diffust eller rent av på gränsen till obefintligt. Om inte annat är det väl främst ”de rika” som borde vara skyldiga att betala.

  Man kan givetvis också frågan sig hur många av dem som förespråkar en generösare invandringspolitik som skulle vara beredda att bosätta sig i något av de särskilt utsatta områdena.

  I debatten har nog också uppstått någon sorts positiv återkoppling – en självförstärkande cirkelgång. Om det inte kostar något att vara god så kan det ju bara vara onda människor som spjärnar emot. Således bemöts dessa med negativa och föraktfulla epitet och håller tyst. Debatten kommer därför att domineras totalt av godhetsivrarna vilka inte ser någon kostnad förknippad med godheten. Dessa blir därmed ännu mer övertygad om att deras missbedömning angående kostnader för godheten är korrekt och blir än mer högljudda och aggressiva. Den officiella debatten övergår från debatt till propaganda.

  Förutom de faktorer som använts som förklaring till kvinnornas ställningstagande i krönika tillkommer därmed också den massiva propagandan i den officiella debatten som en mycket viktig faktor.

  Liked by 6 people

 3. lensof skriver:

  Dessa unga kvinnor kanske är välutbildade men på det ytliga och snäva sätt som utmärker även högre utbildningar idag. I en skola som inte anser att allmänbildning och helhetssyn har något som helst värde utan snarare är en belastning.

  Historielösheten är total och de verkar inte ens bevandrade i den svenska litteraturen. För hade de läst ens de kvinnliga författarna så hade de kunnat ta till sig Selma Lagerlöfs skildringar om hur barn i vårt land auktioneras ut för att sen få en erbarmlig tillvaro med tiggeri, fattigdom och slag. Eller genom Moa Martinssons berättelser försöka förstå hur hon själv tvingades sprätta bort knappen på sonens byxor för att sätta den i sin kjol när hon skulle på föräldramöte, sådan var bristen på nästan allt. Detta är böcker som skildrar hur det var för ca 100 år sedan i vårt land, dvs inte alltför avlägset generationsmässigt sett.

  Så nog har invånarna i vårt land fått kämpa för att få det som vi har det. Inte heller tänker jag förringa mina egna insatser för att just kvinnor har fått det bättre. De förutsättningar som var när jag började mitt yrkesliv var helt annorlunda än vad dessa unga kvinnor har. Och anledningen till att de har det som de har det är för att vi numera äldre stod längst fram och var första kvinnan på sååå mycket med allt vad det innebar av kamp och motstånd. Vi gjorde det för att vi trodde på det och att vi ville våra barn väl men det innebar periodvis både offer och krav på uthållighet. Något utrymme för tjejhelger eller kaffelattetillvaro fanns inte (nej jag är inte bitter för jag avundas dem inte).

  När jag ser och lyssnar på dessa unga och tyvärr framför allt de unga kvinnorna så fylls jag av en blandning av sorg och likgiltighet. För de väcker inga varma känslor trots sin vilja att ge sken av godhet. En godhet som tycks mig falsk och påklistrad. De förstår inte utan förmänskligar det gamla talesättet att en generation bygger upp, en förvaltar och den tredje raserar.

  Kanske är vår utveckling därför oundviklig.

  Liked by 6 people

  • gmiksche skriver:

   Du har berört en viktig punkt. Jag ser på samma sätt: ”De väcker inga varma känslor tros sin vilja att ge sken av godhet”. Vilja är kanske ett för starkt ord. ”Vana” tycker jag kommer saken närmare, inlärd vana.

   För mig är det sorgligt att jag har svårt för att känna för deras framtid som jag nog inte kommer att uppleva. En framtid som för mig men inte för dem ter sig väldigt dyster. Ett tecken på hur vårt samhälle håller på att fragmenteras.

   Liked by 2 people

 4. Christer Holm skriver:

  För att delvis nyttja ”deras” språk: Postmoderna mångfaldsdemokrater med diskussionslevererad sanningsmonolog utifrån inhousereferenser till den normbrytande normens färgglatt cementerade och patriarkalsymbollösa, men hegemoniska, flaggteorin.

  Gilla

 5. Björn K skriver:

  Dessa kvinnor tillhör vinnarna i den nuvarande tudelningen av samhället. De som kommer att bosätta sig i ett fint villaområde, ha ett välbetalt jobb med bra pensionsförsäkring och kanske en bra sjukförsäkring via sin anställning. Då känns det gott att vara lite generös mot världen så länge det inte drabbar en själv, den dagen det sker då blir det något annat. Förlorarna, svenskar med låg utbildning och invandrare lever i en helt annan värld…..

  Liked by 2 people

 6. Kuckeliku skriver:

  Sveriges intellektuella har helt och hållet kapitulerat inför uppdraget att peta hål på knäppa myter med vilka politiker och andra motiverar sina handlanden. Fablerna får kvarleva årtionde efter årtionde och även växa sig allt starkare. Delvis för att våra tidningar i allt väsentligt bara tar in material som stärker myterna och dogmerna och inte vill ta med tång i texter som ifrågasätter dem. Tidningarna är inte så mycket ”fake news” som ”fake analysis”.

  Liked by 2 people

 7. Bo Ek skriver:

  Även om man i sak håller med dem – de har haft tur, det är orättvist, de borde göra nånting för att minska orättvisan – så är de ändå falska i sitt resonemang.

  Det vore en sak om de helt enkelt tog av sina väl tilltagna löner och delade ut till sämre bemedlade. Men de t gör de inte. I stället vill de vara goda genom att vi sak ha en stor invandring och generös behandling av invandrarna. Men de är välartade, -utbildade och -avlönade. Den stora invandringen påverkar dem minimalt. Det är helt andra människor som kommer i kläm. De är goda med andra människors pengar och välmående, helt enkelt.

  Så de utjämnar orättvisan genom att försämra det lite ytterligare för de som inte varit lika lyckligt lottade som de själva varit.

  Liked by 5 people

  • Olle Reimers skriver:

   Håller med dig helt! Det jag missar i PG:s analys och resonemang är att han inte tog tillfället i akt att diskutera EFFEKTERNA av deras metod för att sprida godhet. Var det inte som Hans Rosling sa att effekten hade tjugofaldigats om vi i stället för att locka alla dessa personer som är vana vid ett varmare klimat till vårt kalla land hade gjort samma uppoffringar gentemot UNHCR i stället?

   Slutsatsen man måste dra av dessa ungas resonemang är att det viktiga för dem inte är att VARA goda utan att VISA hur goda de är. Det rasistiska visas sist och slutligen av att man kastar ut dem som kommer hit och inte fortsätter att vara hjälpbehövande; vilket ju är själva förutsättningen för att man ska framstå som god.

   Nej dessa unga damer visar bara narcissismen med all önskvärd och fulländad tydlighet!

   Liked by 3 people

 8. j2krebs skriver:

  Intressant iakttagelse P E. Först tänkte jag raljera med att det är ett typisk fenomen bland överbeskydat fostrade unga kvinnor, hejdar mig. Jag är nämligen på väg att drabbas av fenomenet i mindre skala bland barnbarnen och tar vara på tillfällen som kan bredda tänkandet.

  Liked by 1 person

 9. Bosse skriver:

  Efter att ha läst alla inlägg här och tittat på länken till videon ovan, så ser jag ett mönster som är intresseväckande. När kvinnorna idag håller på att ta över makten i samhället så kanske det kommer att sluta illa (för oss gubbar). Kvinnor är duktigare i skolan, mer ambitiösa och mer målinriktade. Det tar över på universitet och högskolor etc…
  Kvinnor är idag ekonomiskt oberoende och måste inte ha en karl som ansvarar för försörjningen. Vi är utbytbara.
  Kanske en renässans för de tankar som Martin Luther torgförde i sin Hustavla vore på sin plats?
  Räcker inte detta, så kanske vi måste överväga att införa sharia? Då, om inte förr, kan vi män återta kontrollen över det täcka könet.

  Gilla

 10. Lotta Trouble skriver:

  Det enklaste för att få dem att förstå verkligheten är att föreslå
  1) minska föräldraledigheten till max hälften av idag. (För alla – inte bara för invandrare, som individuell föräldraförsäkring i praktiken innebär).
  2) höj dagisavgifterna – förslagsvis t 10-15,000/månad. (Det senare för dessa som ”har råd”).

  Gilla

 11. Valter skriver:

  Som egenföretagare den största delen av mitt yrkesverksamma liv, har jag ganska bra koll på vad jag tillfört samhället när det gäller skatt.Har också bra koll på vad jag kostat samhället. Med mina beräkningar har jag betalat ca 26 miljoner i skatter. Jag har kostat, med sjukvård och skolor barnbidrag m.m ca 1.4 miljoner, beroende på hur länge man lever kanske 500 000 till, polisen har jag betalt mer i böter än vad dom kostar.
  Summan blir 24.1 miljoner i överskott till staten Sverige. Jag har bidragit till välståndet som varit men ändå haft det knapert med pengar, med ett pensionssparande som åts upp av ordf. Persson blev det klen pension också.
  Hade jag en privat sjukvård försäkring och betalat privat skola,ex. i ett annat land, hade min bankkonto varit en fröjd att läsa, nu är det en medioker läsning.
  Därför att sådana som jag och andra, som har jobbat och bidragit med rövarskatter, till samhällets politiker att utnyttja. Likaledes arbetade min far och hans likar och bidrog till detta samhälle, han var tyvärr sosse,av gammal vana sedan Per Albin tiden. Men han behövde inte se detta samhällshaveri.
  Det är därför Sverige har haft en bra standard på sjukvård, hyggliga pensioner, skolor,polisväsende m.m. Folket har betalat mer och mer i skatter och allmänna kostnader, ändå sjunker välfärden för äldre och barn, och sjuka.
  Om ett par år ser vi vad det här kostar, redan synes det vara kris lite här och där.Ett land man var stolt och bidra till, har blivit ett land man skäms över och föraktar dess politiker som gjort detta haveri.Nu går det som kosvansen, skarpt neråt.
  Kommer nog aldrig mer till den välstånd som rådde för 35 år sedan.

  Liked by 6 people

  • Lars Strömberg skriver:

   Det är väl en hel del annat som du fått (haft möjlighet att ha) nytta av – på ett eller annat sätt, än de poster du räknar upp.
   Stat och kommun har ju omkostnader av diverse slag, som kommer dig och andra medborgare tillgodo.

   Gilla

   • Valter skriver:

    Kostnaderna är dom jag nämner.Till kommunen betalar jag varje år mer än jag utnyttjar ännu också. vatten avlopp sopor m.m. Dom tar kostnader för anläggningar som för 30-40 sedan, varit avskrivna. samma med vattenfall och deras elledningar. Det är en massa anläggningar man betalar för som blivit avskrivna för länge sedan. Jag utnyttjar inte kommunen i nåt annat än det jag betalar för. Men betalar kommunalskatt och landstingsskatt därtill.

    Liked by 1 person

   • Skorpan skriver:

    Jamendåså, Lars, då är det väl bara att höja skatterna ännu mer, så klarar vi säkert biffen! Precis allt blir bättre av att Staten konfiskerar medborgarnas inkomster och bestämmer vad de ska spenderas på, Staten vet naturligtvis så mycket bättre än både mig, dig och Valter! All makt åt Staten, vår befriare!

    Liked by 1 person

  • fabricerad skriver:

   Låter som min farfars situation. Jobbade hårt, startade företag, jobbade hårdare och mer, betalade tiotals miljoner till staten i skatter och avgifter. Nu i efterhand när man ser vad som växt fram ur det frö som tidigare generationer sådde förstår jag varför min farfar ångrar endast en sak i sitt liv; att han inte flyttade företaget utomlands när Palme tog över S.

   Liked by 3 people

 12. Fredrik Östman skriver:

  En allmän kommentar till mertalets uppenbara dumhet: De här ytliga flamsorna har förstås funnits i alla tider och det finns precis lika många flamsiga och ytliga män.

  Det är i en demokrati oppositionens uppgift att dela upp dessa på två lika delar så att de inte får något inflytande på statskonstens utövande. Här ser vi omedelbart svagheten i det svenska statsbygget. Failed state. Failed state of mind.

  Liked by 1 person

 13. Stefan Sewall skriver:

  Felet är medias och nu skolans. Huvudsakligen och ursprungligen medias vänstervärldsbild.
  Indoktrinering via massiv propaganda från morgon till kväll i alla kanaler på TV, radio och tidningar. Vänstertänkande och vänsteranalyser utan nyansering.
  Likriktning som genomsyrar allt. Dessa ”flickor” förstår inte hur hjärntvättade de är. De är aningslösa som barn.
  Att detta goda samhälle våra förfäder slitit hårt för att skapa kan ta slut mycket abrupt kan de inte ana. De borde studera historia och ta lärdom av tusentals år av omvälvningar och katastrofer som drabbat många högre stående civilisationer, som gått under pga yttre ond påverkan. Ju mer man läser om årtusenden av krig och förödelse och katastrofer som förstört många ordnade samhällen desto mer inser man hur kortvarig vår nordiska lyckostund kan anas bli i jordens historiska perspektiv om vi inte slår vakt om den. Ett kort undantag i en lång tid av elände. Såg just TV-serien Vikings och fick en påminnelse om hur det var för några år sedan då livet här var fattigt, hårt, våldsamt, osäkert och kort, med ond bråd död.

  Liked by 2 people

 14. educaremm skriver:

  Unga välutbildade och välartade flickor och kvinnor, vill nog vara lydiga, följsamma och snälla, som de flesta flickor i alla tider har velat vara inför både makthavare och auktoriteter av olika slag…
  I dagens (svenska, västerländska), samhällen, så är en s.k. dominerande, och makthavande, ideologi en s.k. feminism (som då tilltros vara till fördel för kvinnor, samt tilltros vara främjande för kvinnor, stöttande för kvinnors karriärmöjligheter osv., …)…om alltså kvinnorna endast s.a.s. ställer sig bakom den….(utan att kanske vilja analysera den närmare?…Och då kanske upptäcka hur maskulinitetsdyrkande, samt manlighetsdyrkande i själva verket en s.k. feminism är?…För att kvinnor skall kunna ha s.k. lika värde, som män menas ha, (enligt ismen), så skall flickorna och kvinnorna lära sig att s.k. tala männens språk, samt vilja härma och efterlikna männen, för att på så sätt kunna erhålla ett s.k. lika värde, som männen…)…

  Att flickor och kvinnor vill anamma vad en dominerande ideologi, eller ism, proklamerar och dikterar som ett socialt ideal, det är nog inte så konstigt? …De tänker kanske både på framtida tjänstepositioner i ett sådant s.k. feministiskt samhälle, med dominerande, styrande och ställande s.k. feminister överallt, som då kan ställa både krav och villkor på att de unga kvinnorna är införstådda med den dominerande ideologin, för att därmed kunna anses vara attraktiva på arbetsmarknanden, (och då kanske för just viktiga, tunga och inflytelserika positioner och poster i samhället…:)..

  Att vilja hävda några former av kritiska synpunkter, eller vilja ställa sig frågande inför en s.k. feminism och dess budskap, dess ideologi, samt kanske också hur väl genomtänkt den ideolgin egentligen i verklighet är, det skulle nog kunna försvåra för framtida inflytelserika samhällspositioneringar…..så, de välutbildade unga kvinnorna gör nog rätt i att vilja lyda, vilja följa, vilja anpassa sig själva till, samt vilja anamma den rådande ideologiska propagandans budskap…

  Dessutom, vad gäller invandringspolitiken, så kan man reflektera över de ålderskullar som föddes omkring 20- , 30- , 35- och tidigt 40-tal…
  När dessa nådde åldrar omkring 55, 60, 65 och vidare, så var många välsituerade, hade egna bostäder, hus och villor, kunde ekipera sig väl, bygga välmöblerade hem, samt började runt sena 50-tal, samt 60- , 70- och 80- tal, alltmer resa på semesterresor utomlands. Ibland flera gånger per år…

  En svensk stadskassa vara ganska välfylld, och stora delar av den då vuxna befolkningen kunde ses, i mångt och mycket, ha konsumerat färdigt i stort sett vad de behövde…

  Staten behövde alltså öka konsumentunderlaget?…Staten behövde flera konsumenter, som kunde konsumera alltmer, annars så skulle produktionen i landet riskera att gå ned, med påföljande stigande arbetslöshet som oundviklig följd?…

  Att alltså staten ville importera konsumtionsbehövande människor, från fattigare länder, och förse dessa med konsumtionsmöjligheter, (genom att subventionera deras konsumtionskraft), sågs förmodligen av kanske främst ekonomer och handelsmänniskor, som någonting av en win win situation….

  Att därför staten ville propagera för invandring, samt försöka få medborgare lydiga, följsamma, invandringsvänliga och s.a.s. invandringsvänliga, blev då de direktiv som staten proklamerade…

  Och unga kvinnor, vill som vanligt vara lydiga och följsamma inför vad auktoriteter och maktinnehavare säger….?

  (Förr i världen var det väl också ganska så vanligt att frun i huset verkligen också röstade på vad herren i huset, (dvs., makthavare, auktoriteten?), röstade på..Och detta då för att visa följsamhet, lydnad och trohet till sin make, samt också då för den s.k. husfridens skull…(!)…Idag ser väl många unga kvinnor på staten som makthavaren (herren) i huset, och är villiga att lyda, visa följsamhet till, samt också då vilja visa trohet gentemot, just (den nya herrens?), = statens, vilja?….Säger statens företrädare att staten Sverige skall ta emot flyktingar, så lyder alltså de unga kvinnorna…..Och alltsammans då i en s.k. valfrihets namn?….Jo, jo…..)

  Vem vet…

  Liked by 2 people

 15. Fredrik Sjöstedt skriver:

  Nåja, jag, som är ”50-talist” och även ganska kunnig i historia, kan på sätt och vis hålla med de unga kvinnor som Patrik Engellau skriver om. Däremot är jag inte förvånad över att många unga svenskar av båda könen resonerar och beter sig som tonåringar och har ett språkbruk som tonåringar även om de ser ut att vara välutbildade ”på pappret”.
  Jag håller dock inte med om att vi ska gå och vältra oss i något slags ”arvsynd” eller liknande och med tanke på den historielöshet som finns framför allt hos många unga svenskar, så är jag inte heller säker på att dessa unga damer har så bra historiekunskaper. Men det som så ofta förvånar mig när jag läser vad svenskar skriver om vilken fantastisk ”resa” Sverige har gjort är att det verkar som om det bara är Sveriges och svenskarnas förtjänst.
  Inget kunde vara mer fel !
  Låt oss dra oss till minnes något som de flesta svenskar inte vill höra talas om, nämligen att Sverige var en av de stora profitörerna på andra världskriget och att andra världskriget cyniskt nog är bland det bästa som hänt svensk ekonomi i historien. Det Sverige framför allt profiterade på var att göra mycket lönsamma affärer med Hitler och att hjälpa Hitler mer och ibland mycket mer än vad som var nödvändigt för att hålla Sverige utanför kriget. Sverige var de facto en av Hitlers viktigaste samarbetspartners och hans viktigaste råvaruleverantör, som Sverige tog mycket bra betalt för och som var en förutsättning för att Sverige skulle kunna bygga sin ”välfärdsstat” efter kriget. Att Sverige därmed bidrog till krigets förlängning med allt lidande det innebar för de krigsdrabbade länderna samtidigt som detta var guld för svensk ekonomi vill man inte gärna tala om i Sverige. Historikern Klas Åmark skriver i ”Att bo granne med ondskan” att Sverige tänkte ”nationalegoistiskt” och agerade nationalegoistiskt och ansåg sig ha rätt att göra det. Det är trevligare för den svenska självbilden att istället tala om de flyktingar som fick en fristad i Sverige i krigets slutskede och efter krigsslutet efter att Sverige under 30-talet och de första åren under 40-talet varit ett av de värsta länderna när det gällde att hindra flyende judar från Nazityskland att få en fristad.

  Läs gärna den svenske histokern Klas Åmarks bok ”Att bo granne med ondskan”, vars första upplaga kom 2012 och efter det har en ny upplaga kommit ut. För er som till äventyrs kan tyska kan jag även rekommendera den tyske historikern Sven Radowitz bok ”Schweden und das Dritte Reich im Zweiten Weltkrieg”, som citeras av flera svenska historiker (bl.a. Åmark) och som innehåller en imponerande käll- och notförteckning och en gedigen genomgång av det som hände före och under andra världskriget. Läs även Mattias Tydéns och Ingvar Svanbergs bok ”Sverige och Förintelsen”, som på flera hundra sidor redogör för en period i svensk 1900-talshistoria som svenskarna inte direkt kan skryta med, nämligen den skamliga politiken mot judiska flyktingar på 30-.taket och farm till slutet av 1942.

  Läser man dessa och andra källor i och utanför Sverige så man man ibland undra om det inte är just dåligt samvete som har bidragit till den ibland ansvarslösa migrationspolitik som Sverige drivit, särskilt under de senaste tio åren. Även om många svenskar (särskilt många unga svenskar) inte har så bra kunskaper om detta (eller inga kunskaper alls), så finns det ändå fortfarande folk som är kunniga och som kanske känner det dåliga samvetet bränna under naglarna och då försöker ”gottgöra” gamla synder, även om det ofta sker på helt fel sätt och orsakar nya problem och ödesdigra misstag, som vi inte vet hur det hela kommer att sluta.

  Liked by 2 people

  • Stefan Sewall skriver:

   Sverige har visst byggt sitt eget välstånd. Vi har haft fantastiska uppfinnare, vetenskapsmän och tekniker i många hundra år. sedan Polhelm. Våra framgångsrika företag har uppstått och växt och utvecklats långt före Hitler. Vi har utvecklat mycken teknik för vår egen marknad. Det var inte nödvändigt med export för att nå välstånd.
   Svenskar tillverkade maskiner för industri och lantbruk, textilier, kläder, telefoner, papper, trävaror, byggvaror, konsumentelektronik, matvaror osv osv osv i all oändlighet för eget bruk under tidigt nittonhundratal före WW2 och utvecklade god modern konkurrenskraftig teknik så att allt fler kunde njuta av industrisamhällets produkter. Före 60-talet tillverkade vi själva nästan allt vi konsumerade utom bananer och kaffe och gummi.
   Svenskar fick det bättre för att det fanns svenska varor av alla slag att köpa för allt lägre priser pga effektivitetsutvecklingen. Effektivare tillverkning – lägre pris. Resultat av uppfinningar.
   Vi har hela tiden gjort saker allt bättre för oss själva. Exporten under kriget och efter accelererade välståndstillväxten, men vi hade redan kommit långt.
   England, USA och norden var viktigaste exportmarknaderna och vi fick det också bättre genom att köpa från dem och genom nya tekniska framsteg som gjordes i hela världen som vi kunde kopiera.
   Japanerna har beskyllts för att kopiera, men det gör alla. När en ny teknik kommer någonstans kommer det alla länder till del som har en egen industri som kan tillverka för den egna marknaden med ny effektivare teknik. FärgTV uppfanns i USA, men Luxor i Motala gjorde FärgTV apparater för svensk marknad och så fick vi färg i TV apparaterna t.ex. utan import.
   Några få år av malmförsäljning till nazityskland är inte allena saliggörande för vår framgång. Om Sverige hade nekat nazityskland järnmalm hade vi kanske sålt till England i stället, men Hitler spärrade farvattnen.

   Liked by 4 people

  • gmiksche skriver:

   Det är i sanning historielöshet att pådyvla Sverige ett dåligt samvete. Alternativet hade varit att bli invaderat av Tyskland. Vad det hade inneburit för de judar som Sverige tog emot kan vem som helst räkna ut. Att Sverige ”tjänade” på kriget beror på att svensk industri var fullt fungerande vid krigsslutet i motsats till den förstörelse som den kontinentala industrin utsatts för. Militärt var Sverige totalt oförberett på det som kom att utvecklas till det andra värdskriget. När Hitler väl hade erövrat Norge stod alla infallsvägar öppna för ett tyskt anfall.

   Liked by 5 people

  • Bo Svensson skriver:

   Om västmakterna, när Tyskland och Ryssland angrep Polen, hade stött Tyskland i nedkämpandet av kommunismen och först därefter hamnat i konflikt med Tyskland och nazism, hade det från något objektivt perspektiv sett ungefär likadant ut beträffande moralen. Sovjetunionen hade ju redan bevisat sig som en massmördarregim. – Vi har inget att skämmas för. – De allierade bemödade sig också enormt och med entusiasm för att mörda maximalt med civilbefolkning i Tyskland och Japan och insåg först efter krigsslutet att nazisterna varit ännu elakare. – Räknat i antal mordoffer.

   Liked by 3 people

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   De svenska så kallade folkvalda har länge gått bakom ryggen på sina medborgare. Därför tycker jag att det är hårt att skylla medborgarna för alla skamligheter som den klättrande eliten åsamkat Sverige och dess medborgare (som ju får betala för allting). Även nu i denna stund gör dessa girigdjävlar mängder av saker som ingen svensk medborgare har godkänt. Mycket som är djupt skamligt…och borde få hela befolkningen att resa sig mot denna ”överhet” i hela det partipolitiska systemet. Så länge systemet är kvar – fortsätter de att blåsa befolkningen.

   Liked by 4 people

   • Jan Molin skriver:

    Mycket bra skrivet Annagustin, och ordet girigdjävlar var utsökt som beteckning på våra politiker. Men de är också landsförrädare.
    Men att svenskarna inte gör motstånd förstår jag inte! Trots den mycket vidasträckta indoktrineringen i massmedia, varav de viktigaste tjänar staten direkt via våra skattepengar, så är ju den synliga verkligheten tydlig!
    På snarlikt sätt var det ju i det forna kommunistiska Östtyskland, men skillnaden är att östtyskarna var medvetna om statens indoktrinering. Och dåvarande svenska politikerar såg med gillande på detta lands styrande, och många var de lärare som åkte på bjudresor dit.
    Alla kan ju sedan flera år se verkan av sjupartiernas politik öppet synlig överallt: på gator och torg, i varuhus och affärer, i SR och SVT i form rent försåtligt indoktrinerande program. Även i att vi kan se allt fler utlänningar överallt: i politikens kretsar i kommuner och stat, att fler och fler moskeer byggs och överallt där mått av samhällsinflytande finns.
    Detta betyder att vi svenskar undan för undan förlorar makt över vårt eget lands utveckling. Det farliga är att denna förlust sker förhållandevis långsamt, människor märker inte av den. Det är som att grodan i grytan med kallvatten på spisen som bringas till kokning, först inte märker något.
    Så den mångkultur Palme med S beslutade om 1975 och stadfäste i Propositionen 1975:26 har gjort avsiktlig verkan! Beslutet togs fullständigt odemokratiskt, vi i befolkningen fick inget veta! Och samtliga dåvarande övriga partier stödde aktivt denna Sveriges omgörning, som senare Reinfeldt med alliansen förde in i grundlagen. Detta är väl uppenbart landsförräderi, det är ju en ”fredlig” invasion av andra folkslag som vi dessutom i genomsnitt tvingas betala uppehället för under 7-15 år innan de blir delvis självförsörjande.

    Ja, jag vet att jag skrivit liknande om detta förut, men förhoppningsvis tillkommer läsare på denna Patriks blogg som behöver få den nutidshistoriska bakgrunden till dagens vansinne.

    Gilla

  • MartinA skriver:

   Den som inte kan historia är du. Sveriges välståndsökning började på artonhundratalet. Dels för svenskarnas fallenhet för industrialismen. Dels för att logistik och teknik gjorde mer naturtillgångar möjliga att utvinna.
   https://eh.net/encyclopedia/sweden-economic-growth-and-structural-change-1800-2000/

   Vidare, om din lojatlitet är till Imperiet och USA så föreslår jag att du flyttar dit. Du vill att svenskarnas liv skulla ha offrats för imperiets fortsatta världsherravälde. På vilket sätt skall andra medborgare någonsin kunna lita på någon med en sådan mentalitet?

   Liked by 1 person

   • Gert B. skriver:

    Just så! Sveriges välstånd grundlades långt innan sossarna slog klorna i Sverige. En av vårt lands mest betydelsefulla personer, i vår ekonomiska utveckling, är Johan August Gripenstedt. Han levde mellan 1813 och 1874. Satt som finansminister under tio år vid mitten av seklet. Han var den stora pådrivaren bakom järnvägens utbyggnad och han var även en stark röst för frihandel. Spannmålsexporten och järn och stålexporten gynnades väl.
    Utan järnväg hade ekonomisk utveckling gått trögt!

    Liked by 1 person

 16. Du vet vem skriver:

  Välutbildade kanske men inte intelligenta. En Intelligent människa yttrar sig inte om sådant man inte har kunskap om eller så är man såpass ärlig att man påpekar att det man säger endast är en åsikt utan fakta att backa upp den med. Tänker på första delen angående Trump. Nu erkände de i och för sig att kunskapen saknades i det här fallet men varför då ha en åsikt?

  Jag känner många kvinnor i 30+ åldern som har högskoleutbildning. Är de mer allmänbildade än andra? Nej skulle jag vilja säga men åsikter är de frikostiga med.

  Det här kommer att sluta illa då jag också sett att de tenderar att använda sin utbildning som auktoritetsargument trots att den ofta inte alls är relevant för frågan som diskuteras.

  Liked by 4 people

 17. Bo Svensson skriver:

  ”1. Att vara född i Sverige är att ha dragit högsta vinsten i födelselandslotteriet.

  2. De, och ej heller någon annan svenskfödd, har gjort något för att förtjäna denna superjackpot.

  3. Därför har vi lyckligt lottade en skuld till andra folk som inte haft samma tur.”

  Eller så är det så, att var man återföds, beror på var och bland vilka man förtjänar att återfödas. – Mördare bland mördare och tjuvar bland tjuvar.

  Tänk om det redan fanns en ordning och innebörden i folkblandningspolitiken är att man blandar änglar med djävlar.

  Liked by 1 person

 18. Gösta Svensson skriver:

  Hela argumentet om ”tur” som gjort att man fötts på en viss plats är för övrigt helt befängt.

  Om man inte fötts just där man fötts av just de föräldrar man har och i just det samhälle och i den kultur man är del av, skulle man helt enkelt inte vara den man är.

  Det finns alltså ingen möjlighet att man inte skulle ha haft den ”tur” man haft, eller för den delen att man istället skulle ha haft otur och hamnat i en annan situation någon annanstans. Då skulle man vara någon annan och att tänka sig att vara någon annan är detsamma som att tänka sig att man inte finns.

  Liked by 1 person

 19. Kali skriver:

  Två saker:
  1) I en dylik tillsynes homogen grupp är det inte alls omöjligt att någon/några av de duktiga flickorna faktiskt röstar på SD i smyg. För att inte äventyra karriären och den sociala statusen är detta dock ytterst hemligt och varje uttalande måste vägas på guldvåg för att undvika att väcka tvivel på att talaren delar den korrekta värdegrunden.

  2) Är det verkligen bara unga kvinnor som för vidare dessa tankemönster, denna curlade mångfaldsflummiga ideologi som du så väl sammanfattade här ovan? Några av de mest ihärdiga Fi-anhängare jag träffat har varit män. Otaliga är de män som med stor entusiasm omfamnat ”värdegrunden” och alla de ”värderingar” som hör därtill.

  Däremot finns det en otäck tendens hos alt right – rörelsen att skylla hela debaclet på kvinnor i allmänhet, vilket också kan skönjas i kommentarsfältet här ovan. Det handlar sannolikt om att man blandat ihop begreppen och anser att feminismen i sin nuvarande skepnad faktiskt representerar hela kvinnosläktet. Orättvist som tusan, och skrämmer sannolikt bort många ”unga kvinnor” som tar sina första stapplande steg utanför åsiktskorridoren.

  Liked by 3 people

  • gmiksche skriver:

   Du har helt rätt i att otaliga män är FI-anhängare. En del gissningsvis för att det befrämjar deras karriär. Att uttrycka antifeministiska åsikter är nog inte tillrådligt för de flesta inom yrkeslivet idag. Till det kommer att det av tradition gäller att inte sticka upp mot vad som är i ropet vid en viss tidpunkt, således PK. Det är den svenska samförståndsandans avigsida.

   På den här bloggen skylls inte alls hela debaclet på kvinnorna. Men den feministiska komponenten hos debaclet går inte att bortse från. Och om just den handlar PE:s inlägg.

   Man kan säga att kvinnans frigörelse och jämställdhet har gått överstyr. I och för sig positiva trender har ofta svårt att stoppa när de nått sin optimala balans i förhållande till andra trender. De fortsätter i samma riktning och skjuter ut över målet.

   Det offentliga samtalets våg har varit ur balans under lång tid. Inga argument tillåts läggas i den andra vågskålen där argumenten mot FI borde rätteligen få sin plats. Därför är det som det är. Tills samhället skaffar sig en annan våg med andra vågmästare.

   Gilla

  • Redaktionen skriver:

   Det var fyra dagar sedan du blev censurerad och då för ett inlägg på två ord som var obegripliga. Emellertid sitter redaktionen inte heltid och väntar på att få läsa exempelvis dina inlägg, så det kan ta tid. Du kanske inte ska vara så snabb att anklaga 🙂

   Patrik

   Liked by 1 person

   • Moab skriver:

    Ok Patrik, jag är inte alls arg hur som helst, det är högt i tak och jag kan ju inte veta vilka eventuella påtryckningar du får. Det kunde vara intressant att veta, sajter som avpixlat blir ju angripna titt som tätt är mitt intryck men DGS kanske seglar under pk-radarn?

    Att anklaga för snabbt är ett fel jag har som jag lovat mig själv att sluta med..,

    Gilla

   • Redaktionen skriver:

    Under radarn hoppas jag inte, vi har ändå 650 tusen läsningar och 120 tusen unika läsare i månaden. Däremot är det sant att vi vad jag upptäckt inte blivit angripna på länge. Inga påtryckningar, alltså. För två år sedan var det en hel del anfall, men de verkar, peppar, peppar, ha kommit av sig. Jag vill hellre tro att det är krönikornas och kommentarernas kvalitet som gör dem svårare att avfärda, kanske till och med att angripa. Men jag är kanske naiv även på den punkten. Fast jag skulle inte ha något emot att allmänt uppmärksammat fältslag med exempelvis DN Kultur.

    Patrik

    Liked by 3 people

   • Moab skriver:

    Fast det var under pseudonym ”mother of all Bombs” (Moab) det inlägg jag inte hittar. När man är på dåligt humör så får man lust att vara än mer icke-pk…

    Liked by 1 person

 20. Borgen skriver:

  Det de flesta människor som inte kan tänka i fler än ett led missar är att man som barn föds i det landet där ens föräldrar bor. Det är inget lotteri där storken landar helt på måfå. Det är alltså så att tidigare generationer lagt grunden för vår välfärd och därav har vi som avkomma mer rätt till den än en främling. Jämför gärna med ett arv. Vem av dess 30 åriga välutbildade kvinnor utan sunt förnuft skulle frivilligt skänka sina föräldrars arv till staten för utdelning till valfritt hem för ensamkommande eller liknande? Min gissning är ingen. Man har dock inget problem med att dela ut ”andras” pengar. Underligt det där.

  Liked by 7 people

  • Björn skriver:

   Jag tror inte detta är möjligt längre! Analysförmågan verkar vara som bortblåst, och lika så förmågan att se sambanden mellan den förda politiken och olika skeenden i samhället! Allt ”dåligt” som händer, tror alltför många bara är otur eller styrt av nån slags ”naturlagar”! Som t.ex vilka vägar migrantströmmarna tar, eller varför det ständigt fattas pengar överallt inom områden som skola, polis, vård och omsorg! Naivismen breder ut sig, och det verkar som att vi är på väg tillbaka till naturfolkens tankebanor!

   Gilla

 21. Kuckeliku skriver:

  DN hade för några dagar sedan en rubrik om att ”Homonationalism är det nya svarta i väst”, men avstod från att berätta något om detta. Troligen kommer vi också få se ”feminationalism”. Förmodligen till anarkoglobalisten Peter Wolodarskis stora fasa.

  Gilla

 22. Britt Lundgren skriver:

  Inte alls några barnsligheter de trettioåriga kvinnorna hävdar. De är väl medvetna om att det är nödvändigt, om man ska klättra på karriärstegen, att ha en politiskt korrekt tro. Kvinnor investerar i utbildning och vill ha största ekonomiska utdelning. Kan det kallas naivt?

  Gilla

 23. fabricerad skriver:

  Inget konstigt här inte.
  Tjejerna är fostrade till socialister av skolan.
  Detta är nämligen svensk skolas främsta syfte. Glöm kunskaper och färdigheter; de ska lära sig tänka rätt.

  Dessutom undrar jag hur intelligent en människa med dessa stereotypa åsikter egentligen är om man skrapar lite på ytan. Det verkar ju inte pågå så mycket egen tankeverksamhet på hjärnkontoret 🙂

  Liked by 3 people

 24. Hawwa skriver:

  Ang. Förfasningen över Trump:

  Att vår herres hage ger utrymme för många galenpannor av olika slag tjänar inte mycket till att uppröras över. Men att en av dessa blir framröstad som USAs president var inte bara oväntat utan också lite skrämmande. Mycket av det Donald Trump hade presenterat (avslöjat) om sig själv under valrörelsen (förlegad kvinnosyn, låg kunskapsnivå i viktiga politiska frågor, brist på omdöme, hans egna/hans familjs ekonomiska agenda som verkar svår att förena med rollen som president) torde diskvalificera honom som USA:s president, tänkte nog fler än jag.

  Tji fick vi, men man hade likväl en förväntan att efter tillträdet av världens viktigaste post skulle nog DT ikläda sig en värdigare attityd än den han visat upp under valrörelsen. Så blev det inte, och hur meningslöst det än är, fortsätter vi att förfasas över DTs agerande.

  Jag misstänker att det vi i förstone reagerar på är DTs iögonenfallande skamlöshet. Han skänker en ny innebörd åt begreppet gränsöverskridande. Han överträder gränser vi inte visste att vi upprätthöll. Man skulle kunna säga att han, med sin attityd, synliggör värdet av den positiva sidan av skam.

  Av de nio grundaffekter (https://sv.wikipedia.org/wiki/Grundaffekter) vi sägs vara födda med är skammen avgörande i socialt samspel. Vi pejlar in (de outtalade) normerna som gäller i den flock vi för stunden befinner oss, inte endast för att undvika att förlora ansiktet eller bli utfrysta, utan även för att bli godkända och inordna oss i hackordningen. Vi navigerar socialt genom denna känslighet som håller oss inom de gränser som skammen sätter. Ibland kan vi skoja till det med ett övertramp förutsatt att vi är medvetna om vad vi gör, annars blir det bara pinsamt.

  Man får tillstå att DT gör vad han kan för att tänja gränserna till bristningsgränsen på skammens spelplan, i vad mån han lyckas visar sig.

  I Sverige (och annorstädes) är många upptagna med att omsorgsfullt odla en hög känslighet för (vissa typer av) skam. Den tar sig uttryck i en stundtals sträng politisk korrekthet som är föremål för omfattande diskussioner t ex på denna site. En relativt liten flock lyckas ange tonen för vad som är eller inte är politiskt gångbart, och de tycker sig vara i sin fulla rätt att göra det. Det mest bisarra är att den lilla flocken har utvecklat en sådan tvärsäkerhet att de har förlorat förmågan att lyssna t ex på dem de säger sig värna, i synnerhet på budskap som på något sätt hotar att rucka deras världsbild, som förefaller vara huggen i sten. De verkar inte se några skäl att lyssna på den större flocken, de verkar förutsätta att de vet vad de har att säga. Den lilla flocken har utkorat sig till normsättare även för den större flocken som de också tycker sig företräda (some pigs are more equal than others).

  Eftersom den lilla flocken har stort genomslag i media påverkar den politiken och försvårar den balansgång och det kompromissande som är angeläget för Sverige i den rådande situationen med eskalerande våld, bristande resurser för att hantera kriminalitet, bristande resurser i vård och skola, för att inte tala om ”integrationen” (vad det nu är – vad är målet? – beats me).

  Att vi skall kunna känna oss säkra på att ”göra rätt” verkar lamslå oss ifrån att agera på uppenbara missförhållanden (vad missförhållanden är ett råder förstås delade meningar om).

  Det välvilliga lyssnandet (från alla parter) vore en bra början, men inskränker sig nog till en nåd att still bedja om.

  Exemplet i USA förskräcker dock, måtte vi inte hamna där – För alla parter:
  ”Be careful what you wish for.”

  Gilla

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Stirra dig inte blind på DT’s uppenbara vulgära sida. Det är hans politiska fienders enda egentliga argument. Därför den spelade indignationen.
   Han för – faktiskt – folkets talan när han; vill säkra gränserna, förhindra illegal immigration, kasta ut MS13 et consortes, upprusta infrastrukturen, skydda inhemsk tillverkning, minska statens makt, kräva av allierade att de betalar sin medlemsavgift full ut, osv.
   Alternativet är en Clinton, en Obama som säger alla de rätta sakerna likt en godmodig predikant men sedan smusslar ut kollekten till sig själv o kompisarna och ytterligare byråkratiserar, bygger ut den goda staten.

   Liked by 4 people

   • Hawwa skriver:

    Jag ”stirrar mig inte blind” på DT, men att DT ”väcker starka känslor” torde vara uppenbart. Jag sökte en förklaring till varför det förhåller sig på det sättet.

    Jag har svårt att skönja strategen i DT. Hade han lyckats fokusera på en strikt agenda och därtill varit slug nog, hade han nog haft hyggliga möjligheter att genomföra den och vi hade kunnat se en annan utveckling än den som nu rullas upp i USA.

    Jag tror inte att DT är framtidens man och som du anar är det ingenting som jag direkt sörjer. Det är inte en häst som jag skulle satsa jag på!

    Gilla

 25. Lerousse skriver:

  Utrycket ”förvärvare, ärvare och fördärvare”, om vad som kan ske över generationsskiften, har man hört någon gång. Kanske ligger det en del sanning i det.

  Liked by 1 person

  • Ulrika skriver:

   ”Det är bra om vi lyckas undvika över-Trump!”

   Nej, det är inte bra. Jag oroar mig inte för Trump. Jag är mer förfasad och beklämd vad det gäller Sverige och landets framtid. Om 4 år har USA en ny president, kanske en demokrat om demokraterna tar sig i kragen och slutar med att ägna dyrbar tid med nonsens. I Sverige ser jag tyvärr inget ljus i tunneln med importen av Islam, salafistiska moskéer etc. samt Wallström med sitt dåliga omdöme vad gäller Mellanöstern.

   Liked by 2 people

   • lakheden skriver:

    Delar din syn på Sverige. Ledningen slår sig för bröstet som ”humanistisk stormakt”, men stöder samtidigt terrorism, anstisemitism och all världens diktaturer bara de är vänster. Det finns inte ände på hyckleriet och galenskap i det svenska dårhuset.

    Liked by 1 person

  • Björn skriver:

   Endast en rättfram och rakryggad ”Trump” kan rädda Europa, och därmed Sverige! Som det är nu, finns det bara onda politiker med dolda agendor! Typ landsförrädaren Reinfeldt!

   Liked by 2 people

 26. Mikael Steinwall skriver:

  Sossarna byggde upp landet med ett pärlband av reformer och högt skattetryck. På den tiden värnade sossarna om befolkningen, det fanns visioner om ett rättvist samhälle. Och de höga skatterna skulle täcka upp mycket i välfärdens utbud.
  I dag finns inte mycket kvar av den politiken, reformerna sträcker sig på sin höjd till att hjälpa ”nyanlända” in i på arbetsmarknaden, och därmed inlemmas i Den Svenska Modellen.
  Och det höga skattetrycket består. Det kostar på att ombesörja en humanitär stormakt…

  Liked by 1 person

 27. JAN BENGTSSON skriver:

  Ett ämne som tydligen engagerar!
  Aldrig har jag sett tillnärmelsevis sett lika många kommentarer, e lika långa!

  Verkar som balansen har rubbats?
  Vi får börja kvotera in män i samhällsfunktionerna!

  Kvinnliga rektorer är nästan legio numera…
  Likaså LÄRARE!

  Liked by 1 person

 28. Jesper skriver:

  Exposure to true information dosen’t matter anymore. A person who is demoralise is unable to access true information. The facts tells nohing to him ( or she ). Even if i shower him whit information, whit authentic proof, whit dokuments and pictures. Even if i take him by force to the Soviet concentration camp he will refuse to believe it. When the military boots crushers his balls then he will understand. But not before that. That’s the tragic in the situation whit demoralising

  Citat: Yuri Bezmenov 1983

  Bezmenov förklarar tydligt vad som sker i ett land där marxister får sprida sitt virus via medier, kultur och speciellt i via utbildningar. Resultatet är förödande och nästintill helt irreversibel eftersom du måste få bort dessa människor från ledande ställningar.

  Identitetspolitik, radikal feminism, HBQ-rörelse med genuspedagogik, transgender, hen, ett tredje kön, värdegrund ” allas lika värde” manshat,normkritik, segregation och ett behov av ”trygga rum” antirasism som är rasism. (Vithat) Aktevism, Vurmande för allt som kommer utifrån för att krossa den nuvarande civilisationen inifrån, läs radikal islam.

  Kulturevulationen har redan ägt rum och uppfostrat nya generationer som för varje år blir värre än den innan. Barnen matas varje dag med propaganda. Det vackra med hjärntvätt att personen inte vet om att den är eller blir hjärntvättad. Ett självspelande virus som inte syns. Vi kan se det idag bland Politiker och medier som bara matar ut dumheter i all evighet och som inte kan se verkligheten för vad den är. Ideologi har en förmåga att fördumma människor. En vis person gör inte samma misstag två gånger i rad utan försöker något nytt. En radikaliserad människa försöker på samma sätt igen fast nu ännu hårdare och förväntar sig ett annat resultat.

  Globalism och materialism har förvandlat svensken till en egoist i ständigt jakt på att boosta det egna egot där alla medel är tillåtna. Falsk godhet både känns och ser bra ut så det är perfekt för dessa människor utan moral.

  Jobbade extra bland massa 20 åringar för inte så länge sedan. Den gemensamma drömmen bland alla var att bli känd. Jag sa att jag inte ville bli känd. De var helt oförstående, de kunde i sin vildaste fantasi inte föreställa sig någon som inte ville bli känd,synas och hyllas. Jag svara att bli känd för mig är sekundärt och inte speciellt önskvärt. Något som kanske kommer med framgång som jag ser som primärt för att kunna leva det liv jag vill i trygghet.

  Likt Titanic så kunde hon ta in vatten i fem vattentäta skott utan att sjunka men hålet på det sjätte skottet blev dödsstöten. Händelseförloppet som skulle komma var irreversibel.

  Sverige är redan sänkt, landet har bara inte sjunkit än och det kommer ta många timmar till innan hon gör det. Men för varje timme växer slagsidan allt snabbare. De i tredjeklass märker det först, sedan andra och sist förstaklass som däremot kommer ha tillgång till en livbåt tack vare deras ekonomisk styrka. Jag jobbar hårt för att hinna nå första klass innan det är för sent.

  Rekommenderar Yuri Benzmenov för den som inte hört honom. Han underlättar förståelsen för vår samtiden.

  2 videos.

  Gilla

 29. goranstang skriver:

  Det svenska undret möjliggjorde till del genom att vi tillät judar komma hit o verka utan restriktioner.
  Företag startades och drevs effektivt och genererade pengar återinvesteras. Kvinnorna som fick täcka upp för männen som var inkallade stannade kvar i produktionen och fortsatte arbeta.
  Sverige hade en intakt produktionsapparat efter kriget och kunde möta världens behov av varor o tjänster.
  Dessa unga du beskriver har säkert sett fotoalbum från 30 40 o 50 talet men kan inte ta till sig hur det var på den tiden. Den dramatiska stanardhöjningen kom inte på bred front förrän slutet 50 o början 60 talet.
  Idag anklagas judarna för sina tillgångar och man tillåter en hetsjakt på folket.
  Pressen blundar för trakasserierna från Mellanösterns svenskar men torgför nazisterna som är betydligt färre.
  Har hatet mot judarna återuppstått i Sverige eller har det bestått från tiden då dom inte tilläts bosätta sig här.

  Gilla

  • Ulrika skriver:

   ”Har hatet mot judarna återuppstått i Sverige eller har det bestått från tiden då dom inte tilläts bosätta sig här.”
   Vilken tid var det? Den förste juden lär ha kommit till Sverige på 1700-talet och fick stanna trots att han vägrade avsäga sig sin religion. Visst har det varit antisemitism sen dess men det lugnade ned sig efter kriget. Tyvärr har den ökat sen invandringen av muslimer tagit fart och dragit med sig antisemiter som hittills hade hållit sig dolda.

   Gilla

 30. Mangan skriver:

  Jag känner allt själv igen den typen av människor och deras argument. Förutom det som Engellau belyser (kanske med adderingen att efterlevande svenskar kan ha en arvsrätt även till det gemensamt ägda) så finns det några andra argument att bemöta dem med: dels (1) det etiska värdet i deras ”lösning” och dels (2) deras dubbelmoral.

  (1) Som vi har sett rapporterats t ex från DGS och andra alternativa medier är vårt mottagande fullt av problem. Det används enorma resurser för en liten del migranter som har egna resurser att ta sig hit vilka de mest utsatta i världen inte har. Hjälpen är missriktad alltså. Hjälp i närområden är det mest rättvisa.

  Vad ställer migrationen till med i Sverige? Jo dels en mängd nya brottsoffer som får sina liv förstörda alternativt kraftigt påverkade i negativ riktning. Försämringen i välfärden drabbar sedan naturligtvis de mest utsatta svenskarna mest. De som är i behov av den. Dvs allt ifrån pensionärer till sjuka till brottsutsatta etc. Detta hade inte hänt om vi fokuserat på närområden istället.

  (2) Denna punkt är närbesläktad med sista delen av förra. Om de nu anser att svenskar inte har rätt till sin välutvecklade välfärd – inser de vilka som drabbas av att dra.åt svångremmen? Att vara fattigpensionär eller någon med lång sjukdomshistoria är ingen dans på rosor även i Sverige. Sådana.grupper drabbas alltså hårdast.

  Om de verkligen var seriösa med sin godhet borde de därför låta vår välfärd vara och istället fokusera på att själva med egna medel hjälpa de som har det svårt i världen. Jag haf hittills inte stött på en enda som gör det i någon ordentlig utsträckning. Varför låta sveriges mest utsatta grupper betala för din godhet istället för att du själv t ex donerar ordentliga summor för att hjälpa t ex FN:s flyktingorgan? Med ordentliga menar jag tills de själva hamnar på t ex en fattigpensionärs nivå dvs en av grupperna som drabbas av deras ”godhet”. Det har de svårt att svara på. Jag har mött allt från tafatta försök till slingrande till rena lögner om att de själva minsann har det lika ekonomiskt svårt (vilket alltså inte stämmer).

  Det är något suspekt över åsikten att gemensamt ägande har ingen rätt till medan privat ägande har vederbörande full rätt till. Det förra ska kunna ges bort och de ägare som drabbas ska bannas och kallas för själviska, medan det senare inte ens.kommer pä tal bland migratiinsförespråkarna. Är det verkligen så att svenskar inte har rätt till den x procent av lönen som går till svenska välfärden medan de har full rätt till återstående del? Var finns logiken i det?

  Det som varit en lärdom sedan urminnes tider är att det är lätt att vara god när andra får betala mest. Men det är knappast etiskt försvarbart. Nä lämna den svenska välfärden landets säkerhet och trygghet ifred och ge bort era egna pengar först. Sedan kan man i alla fall lyssna på era argument utan att hyckleriet sticker i ögonen.

  Liked by 1 person

  • Mangan skriver:

   Kanske relevant med tanke på titeln att tillägga att den mest ihärdiga debattören enligt min beskrivning som jag mött är en man.

   Gilla

 31. Weasel skriver:

  Det är ju förståeligt att de tre 80-talistkvinnorna upplever en känsla av att dom vill vara ”goda” och dela med sig att den välfärden som dom har fått av sina föräldrar och/eller staten.
  Dom anser sig ha haft tur som fötts i ett land där välfärden på något märkligt sätt bara har ramlat ner från himlen.
  Detta – att landet drunknar i välfärd och trygghet- är dock ett övergående tillstånd ;
  De tre 80-talistkvinnornas barn kommer inte att uppleva samma känsla av att ha dragit en vinstlott den dagen då dom är i samma ålder som sina mödrar .
  Dom kommer då att befinna sig i det landet som är europamästare i våldtäkter, skottlossningar och bostadsköer.

  Ironiskt nog som en konsekvens av sina mödrars naiva ”godhet” .

  Gilla

  • Johan skriver:

   För att inte tala om hur de barnen kommer se på sina föräldrar som inte lagt två strån i kors för att förhindra den destruktiva avvecklingen

   Gilla

  • Jo skriver:

   Wow! Jag vet inte ens vad jag ska säga om dessa sanningar annat än möjligen vad extremt amerikanskt… Faktum är att hon säger en väldig massa vettiga saker men slutsatsen känns ju rätt främmande för mig som svensk. Det för tanken till amerikanskt 50-tal med husmödrar i förkläden och män med unikaboxar på väg till jobbet. Det känns som bilder från en svunnen tid.

   Vi kanske skulle tipsa muslimerna om Amerika!
   Frågan är om de inte skulle känna sig mer hemma där helt enkelt. Det finns dessutom gott om enkla, lågavlönade jobb de skulle kunna ta. DÄR kan de bygga ett nytt liv för sig själva, sina fyra fruar och nio barn.

   Gilla

 32. Leif Lindau skriver:

  En historisk paralllel jag kommer att tänka på är närmast den populärhistoriska bilden av Marie Antoinette och hennes anhang . En inbilsk världsfrånvänd församling av onyttiga idioter som enkelt sveptes bort ur historien av en handlingskraftig pöbel.

  Liked by 1 person

 33. Björn Lundell skriver:

  Dessa kvinnor verkar vara typexempel på personer som Ann Heberlein beskriver i sin aktuella bok ”Den banala godheten”. Alltså personer som vill framstå som ”goda” men inte begriper konsekvenserna av sitt tänkande och sina handlingar. Inskränkta och okunniga, ungefär som de beklagansvärda fattigpensionärer som skänker pengar till tiggare utan att reflektera över att de därmed bidrar till att permanenta tiggeriet i Sverige, vilket till stora delar är organiserat och i många fall ger arbetsfria inkomster som fattigpensionärer bara kan drömma om.

  Liked by 1 person

 34. Tobias skriver:

  Vilken översittarattityd och en argumentation byggd på luftig magkänsla. En massa larvig generalisering om dagens 30-åringar. ”De har inte behövt anstränga sig så där särskilt” jämfört med 40-talister då?

  Gilla

  • Jo skriver:

   Så hur förklarar du unga människors genomkorkade resonemang och fullständiga oförståelse för vad som håller på att ske och varför?!

   När jag hör argument som att vi skulle vara skyldiga dessa lågutbildade invandrare från tredje världen något, eller att vi faktiskt har råd för vi är ett så rikt land, eller att de skulle vara en tillgång och en vinstlott, då tar jag mig för pannan och tänker att de förtjänar varandra!

   Men blanda inte in mig. Jag säger som mina föräldrar sa när jag som liten tjatade om hund:
   Om du ska ha hund får du ta hand om den själv, gå ut med den, torka upp efter den om den skiter inomhus, ta den till veterinären när den blir sjuk. Och har den sönder saker får du ersätta dem från din veckopeng. Vill du fortfarande ha hund?

   Liked by 1 person

  • gmiksche skriver:

   Du skulle ex vis levt på 40- och 50-talet för att få ett riktigt krasst perspektiv på den bubbelvärld du och dessa flickor verkar ärleva i. Så länge den håller. Det säger sig självt att ju kortare livserfarenhet man har och om den händelsevis råkar sammanfalla med en konjunkturell/världspolitisk stabil fas, desto mer är man benägen att tro att livet en dans på rosor.

   Liked by 1 person

 35. Arash skriver:

  En text om tur eller otur jag skrev för två år sedan.

  Tur eller otur, det är frågan!

  Ett vanligt argument bland de som förespråkar fri invandring eller de som anser att vi måste hjälpa alla de utsatta i världen är att ”Vi har haft tur att vi är födda i Sverige” och nu när vi har både haft tur och råd är det vår skyldighet som medmänniskor att hjälpa alla de som har haft otur.

  Till dem vill jag säga att så är inte fallet, bortse från det faktum att alla älskar det land de födds i oavsett var på jorden, faktiskt är det otur att föddas i Sverige! Ett kallt och avlång land med korta somrar, inga ordentliga årstider och långa mörka månader som leder till depression!

  Tur hade jag som föddes i Iran! Ett stort land med otroligt vacker natur. Ett land som på en och samma gång har alla fyra årstiderna. Inte nog med det, landet sitter på oändlig natur, mineral och energi tillgångar. Kort och gott ett land som har allt och lite till.

  Prolog:

  Shahen Går ut på radio och TV och talar om för folket att han har hört folkets röst, och ber om tid för att reformera till flerpartisystem. Han tillsätter en premiärminister som skulle leda kommande reformer. Premiärministern heter Shapur Bakhtiar. En man som hade stridit mot fascisten Franco och sedan anslöt sig till franska armén för att strida mot tyska nazister. Han var rättvisan och fredens man. Bakhtiar varnade för diktatur om Khomeini fick makten men hans varningar klingade ohörda och islamisterna i maskopi med intellektuella vänster hade en annan agenda. Islamister och intellektuella vänsters oheliga allians var redan ett faktum. Ett av Bakhtiars mest berömda tal handlade om att islamisk diktatur är 1000 gånger värre än kängors diktatur (Hänvisning till nazisternas kängor). Bakhtiar precis som shahen tvingas till landsflykt och han bosätter sig i Frankrike. Den enda personen som hade en ärlig chans och ge mullorna motstånd som oppositionsledare och faktiskt kunna störta de blir bokstavligen slaktad och halshuggen i sitt hem i Frankrike 1991.

  Iranska folket rullade inte röda mattan för mullorna, de la bokstavligen flera kilometers blomblad för deras fötter. I en folkomröstning fick islamisterna 98,7% av rösterna! (Inte ens oppositionen har någonsin bestridit den höga siffran)

  Till er som inte har räknat ut än kan jag säga att oturen för mig och min generation var folket som levde i Iran, våran föräldrar! Ett folk som bytte shahen mot islamska republiken! Ett folk som hade alla förutsättningarna för att bli Japan eller Sydkorea men valde medeltiden.
  Den olyckliga historien om iranska folket går att applicera i alla länder där folk lider av krig och svält!

  Idag märker jag hur trötta svenska folket är. Och denna trötthet kan drabba en som inte ser svensk ut på olika sätt, bland annat rasistiska kommentarer framför allt på nätet. De rasistiska glåporden man kan bli drabbad av p.g.a. sitt ursprung och utseende är oftast en produkt av trötthet, uppgivenhet och inte rasism. Trötthet på våld, våldtäkter, bilbränder, stenkastningar på ambulans och räddningstjänst, trötthet på brott och fenomen som invandrare är överrepresenterade i men även krisen i skolan, vård och äldreomsorg som är helt och hållet svenskarnas fel. Trötthet och uppgivenhet över att tryggheten på kort tid har lämnat landet.

  Men vet ni vad det mest tragiska i denna historia som vi kan kalla ”Sveriges nutid” är? Det mest tragiska är om det skulle vara val idag kommer 80 % av svenska folket att rösta på partier som har försatt landet i denna situation eller de partier som har makten och ändra situationen men är fega och inte gör det! Frågan jag ställer mig dagligen är: hur smartare än mina föräldrars generation är svenskarna idag?

  Epilog:

  Så kära godhjärtade människor, turen ligger inte i marken ett land består av utan på folket som bor i det landet. Nu undrar jag ifall våran barn om 20, 30, 40-år kommer och tycka att de hade tur när de föddes i Sverige eller otur?

  Liked by 1 person

 36. BB skriver:

  Jag liknar dessa kvinnor till stor del, det som skiljer oss åt är att jag är man och inte delar deras uppfattning på långa vägar…kan säga så här, dessa kvinnor är inte lika ”goda” mot en svensk arbetare boende i en glesbyggdskommun direkt. Deras godhet är ytterst selektiv och rör enbart det som gynnar deras egna intressen.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.