”Jag vill rösta – men på vem..?”

Om jag skulle försöka sammanfatta innehållet i de vanligaste mailen som kommit till DGS sedan kyrkovalskampanjen inleddes, skulle det bli som följer: ”Jag vill rösta i kyrkovalet – men vem ska jag rösta på..?”

Det är inte en helt enkel fråga. Den som har en relation till sin församling och församlingens verksamhet har kanske en viss kunskap om hur församlingen styrs och om vilka olika alternativ som finns att rösta på i kyrkovalet. Man känner kanske till vilka som sitter i kyrkorådet och vilka frågor de olika nomineringsgrupperna driver. Då är valet kanske ganska enkelt.

Men de flesta av Svenska kyrkans sex miljoner medlemmar går inte till gudstjänsten varje söndag och saknar kanske en närmare relation till sin församling. Det hindrar inte att man kan ha en önskan för sin församling och för Svenska kyrkan – kanske för att så småningom kunna känna sig hemma och välkommen i kyrkan.

En tyvärr alltför vanlig kommentar hos medlemmar (och ännu vanligare hos före detta medlemmar) är att man inte känner sig hemma i sin församling och att man därför inte deltar i dess verksamhet eller – ännu värre! – väljer att inte gå till gudstjänsterna, trots att man skulle vilja.

Känner du det så, har du chansen att förändra genom att delta i kyrkovalet.

För att göra valet något enklare, kan man tänka i olika steg. Första steget är att bestämma sig för om man anser att Svenska kyrkan ska styras av partipolitik eller inte. Om man svarar ja på den frågan har man tre alternativ: Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna eller Centern. En röst lagd på något av dessa alternativ är en röst på en sekulariserad och politiserad kyrka. Inget av dessa partier nämner exempelvis Jesus med ett enda ord i sina kyrkopolitiska program. Istället är de i mångt och mycket karbonkopior av partiprogrammen.

Svarar man nja på frågan kan man söka sig till Fria Liberaler i Svenska kyrkan (FiSK) som har sin grund i gamla Folkpartiet eller Borgerligt alternativ (BA) som i princip är gamla Moderaterna. Även Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Vänstern deltar med nomineringsgrupper som står nära respektive moderpartier.

Svarar man däremot ett klart nej på frågan och menar att Svenska kyrkan ska vara fri från partipolitik – ja, då är det de partipolitiskt obundna nomineringsgrupperna som blir aktuella. De största av dessa är Partipolitiskt Obundna i Svenska kyrkan (POSK) , Frimodig Kyrka (FK) och Öppen Kyrka (ÖKA).

Jag tänker inte låtsas vara objektiv gällande nomineringsgrupperna. Jag är i högsta grad partisk eftersom jag, liksom Dag Sandahl som också skrivit inlägg för kyrkokampanjen, är kandidat för Frimodig Kyrka, den partipolitiskt obundna nomineringsgruppen som menar att Svenska kyrkan ska ha en tydlig kristen bekännelse och leva med Jesus i centrum. Frimodig kyrka står för vanlig, klassisk kristendom och inom nomineringsgruppen existerar olika åsikter och fromhetsinriktningar.

Det är på ett sätt talande att den nomineringsgrupp som bland annat Socialdemokraterna gärna målar upp som intoleranta och exkluderande, är den nomineringsgrupp med störst teologisk bredd och tolerans av dem alla. Frimodig Kyrka står fast vid att just toleransen för olika teologiska tolkningar är en rikedom. Trots allt ska Svenska kyrkan vara en trosgemenskap – inte en åsiktsgemenskap. Församlingen samlas kring sin bekännelse av Kristus som Guds son, inte runt ett partiprogram.

Så har jag lagt mina egna kort på bordet, och när detta är gjort vill jag understryka att det viktiga i kyrkovalet är att gå och rösta – och att rösta efter sin egen övertygelse!

På Svenska kyrkans hemsida svarar nomineringsgrupperna på vilka tre frågor som de anser vara viktigast .

Alla nomineringsgrupper har också egna hemsidor. Gå in och läs, fundera och ta ställning. Kyrkovalet 2017 är sex veckor bort så du har tid på dig att fatta ditt beslut. Sist men inte minst: Tala med andra om kyrkovalet! Gå och rösta tillsammans med din familj, dina kollegor, dina grannar. Tillsammans skapar vi framtidens Svenska kyrka!

Har du frågor eller synpunkter – eller vill du bidra med texter – så maila mig på helena.edlund@dnv.se.

Helena Edlund