Gästskribent Rolf Oward: Utslitna och semantiskt ohållbara ord

Finns det några ord i modern tid som är så utslitna och överanvända som hållbar och hållbarhet? Knappast. De är snart i nivå med klassiker som demokrati och värdegrund, och dyker upp i de mest oväntade sammanhang där en av PK-samhället godkänd markör är av nöden.

Det var länge sedan hållbarhet användes i den ursprungliga betydelsen, det vill säga så här:

(Från Filmarkivet och journalfilmen En dag i Ludvika, 1944)

På den tiden var det självklart att hållbarhet avsåg något i stil med lång livslängd, slitstark, rent av härdig. Numer är väl innebörden nedmald till något i stil med bra och god i största allmänhet. Men denna brist på klarhet och precision gör det också enkelt för folk med sinne för affärer att haka på godhetståget – företrädesvis i klimatkampen – och marknadsföra dyra kurser, böcker, certifieringar, föreläsningar och dylikt som lovar att göra dig, din familj och din framtid garanterat hållbar.

Följande är till delar påhittat och därför överdrivet, men skillnaden jämfört med verkligheten är – tyvärr – ytterst liten och kan således snart vara förbisprunget av ivriga hållbarhets- och klimatkämpar.

Vi knackar på hos konsultfirman Hållbar klimatframtid AB som erbjuder certifierande utbildningar för alla som vill betala extra mycket för att få visa upp sin godhet i form av diplom och tjusiga märken att fästa på kläderna.

Så här kan det låta:

Jag behöver ha mer på fötterna för att kunna bemöta alla som förnekar klimatet och behovet av rejäl hållbarhet.

Då har du kommit rätt! Vi har det mesta, från kurser i Strategisk hållbarhetskommunikation och Klimatvärdering av ekosystemstjänster till utbildningar som gör dig till Klimatcoach eller Diplomerad strateg i social hållbarhet. När det gäller den sociala hållbarheten samarbetar vi för övrigt med Folkhälsomyndigheten.

Det där med hållbarhetskommunikation låter intressant. Vad läser man där?

I huvudsak hur man med hjälp av avancerad cherry picking väljer enbart de argument som stödjer din hållbara övertygelse och som hjälper dig att påverka din omgivning i klimatkorrekt riktning. Vi poängterar också det väsentliga i att blanda ihop begreppen klimat och miljö.

Hur ska jag som företagare göra för att framstå som varande på den goda sidan?

Vi har ett flertal kurser om det hållbara varumärket och hur man bäst gör för att bygga upp det på ett trovärdigt sätt. Ofta är de kurserna fullbelagda och då rekommenderar vi våra kolleger på Lunds universitet.

Hur är det med lönsamheten – finns det pengar att hämta i hållbarhetsindustrin?

Mycket bra fråga! Det gör det verkligen. Det finns oceaner med bidrag att söka, och det bästa med dem är att du inte behöver visa att de leder till något (förutom egen berikning). Att vara bidragsentreprenör är således mycket lönsamt. Ofta är också EU med på ett hörn, exempelvis via Europeiska regionala utvecklingsfonden, som i princip betalar för din väsentligt förhöjda personliga status.

Som så många andra är jag orolig för koldioxiden. Vad erbjuder du för kurser där?

De mest populära är de kurser som på ett par timmar gör dig till certifierad klimatexpert, och som sådan kan du erbjuda exempelvis kommuner koldioxidkorrekta råd. Ett bra exempel på den typen av konsultuppdrag är ”Den koldioxidsnåla platsen” för Umeå kommun.

Ett delområde i koldioxidkampen som kommit starkt på senare tid är att göra klimatberäkningar. För att återvända till Umeå kommun och en uppdragsförfrågan från förra året:

Uppdraget består i att ta fram en beräkningsmodell för att beräkna Umeåbornas lokala konsumtionsbaserade klimatutsläpp baserat på resultatet från konsumtionsvaneundersökningen och kompletterande tillgänglig statistik.

Som synes är möjligheterna stora för framgångsrik fakturering, i synnerhet när en kommun är mottagare. Vi har 290 kommuner i landet och vilka vill inte framstå som klimatsmarta och hållbarhetsadekvata?

Vad är det viktigt för mig som företagare att tänka på när det gäller klimatföljsam och socialt korrekt reklam och PR?

Försök att få med ordet hållbarhet så många gånger det går, gärna också klimat. Det gäller att verkligen trumma in begreppen. Varför inte ”klimathållbarhet” och ”hållbarhetsklimat”? Ett bra exempel är företaget Instalco som med sitt bolag Klimatrör verkligen har förstått hur man hakar på gällande PK-trender.

Vidare är det av vikt att pumpa ut pressmeddelanden om den egna förträffligheten och på så sätt inhösta sociala hurrarop från PK-isterna. Du visar ju att du är på Den rätta sidan. Mobilia visar hur man gör.

Om jag på egen hand vill läsa vidare, vad rekommenderar du för böcker?

Vi har ett flertal bokserier där de mest efterfrågade är Den hållbara familjen, Klimatsäker framtid och Miljösmart klimatinkludering. Självfallet har vi också föreläsningar och kurser till samtliga serier, där alla mot sällsynt hög avgift avslutas med examen, certifiering och diplom.

Välkommen till den klimathållbara och koldioxidfria framtiden!

Rolf Oward är en copywriter och översättare som kört egen låda i över 30 år. Arbetat en hel del i Kista, till och med startat företag där. Formellt: fil kand, fil lic, DIHR. Hyfsad i spjut (61.14). Mer och mer förvånad och irriterad över hur Sverige styrs och hur PK-tänkandet fått in sina tentakler i stort sett överallt.

41 reaktioner på ”Gästskribent Rolf Oward: Utslitna och semantiskt ohållbara ord

 1. Drutten skriver:

  På medeltiden var det många som fick sin utkomst genom att bygga katedraler och andra genom att utöva ritualer i dessa. Kanske är miljö, klimat och hållbarhet en modern och sekulär variant av treenigheten.

  Gillad av 7 personer

 2. M.D. skriver:

  Jag upphör aldrig att förvånas över hur landets kommuner alltid har obegränsade resurser till genustrams, meningslösa klimatinitiativ, dödsdömda ”satsningar” på förorten, HQBT-certifiering, modern ”konst” som kostar skjortan men lokalbefolkningen avskyr som pesten osv., men det finns aldrig en spänn till pensionärer, funktionshindrade eller etniskt svenska hemlösa.

  Samma förbluffande mysterium som hur SIDAs största problem att brottas med är hur fasen de ska hinna sätta sprätt på alla miljarder innan året är slut, medan den handfull soldater som finns kvar får vara glada om de slipper skrika ”Pang!” medan de övar på att skydda landet mot främmande makt.

  Gillad av 14 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Beskrivningarna av bedrägerierna är utmärkta, men historien bakom felanvändningen av ordet ”hållbarhet” är ju att Göran Persson hade något slags guru som han tillbad, som utnyttjade människans rädsla för det okända och menade att alla mänsklig verksamhet måste vara upprätthållbar, direktöversatt från engelskans sustainable, d. v. s. helt bygga på förnybara resurser och till ingen del på gruvdrift. Pär Nuder tyckte att ordet ”upprätthållbar” var för långt och så föddes den nya bemärkelsen av ordet ”hållbar”. Det är alltså två skikt av (själv)bedrägeri, först illusionen att förnybara resurser ger trygghet, sedan illusionen att upprätthållbarhet har något med hållfasthet och starka doningar att göra. Till detta kommer sedan det sociala apspelet där man kan vinna prestige och dominans genom att använda dessa ord trots deras meningslöshet.

  Människans starkaste drivkraft är hennes rädsla för det okända.

  Gillad av 13 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Hm och därför så har jag testat både det ockulta spåret, samt det mer jordnära, försökt att bryta nacken av mig på mc under cirka 40 år?
   Du kan ha rätt om det okända, men det behövs nog utvecklas en hel del för att bli en hållbar teori.
   Mvh Göran.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Har du aldrig hört att svenskarna är trygghetsnarkomaner? Om vi antager att svenskarna har haft störst möjlighet att uttrycka sin psykologiska grundinställning, sin naturmänniska, eftersom nedmonteringen av alla sociala normer har fortskridit längst och snabbast i Sverige, så borde det svenska samhället återspegla naturmänniskans preferenser. Därför gör svenskar större, inte mindre, skillnad mellan typiska mansyrken och typiska kvinnoyrken, detta har ofta omtalats.

    Men därför är svenskar också trygghetsnarkomaner, helt och hållet i handen på den som utlovar trygghet och avsaknaden av osäkerheter och oklarheter.

    Gillad av 4 personer

 4. brrr skriver:

  Det är inget fel på ordet som sådant, eller den ursprungliga intentionen med detsamma.
  Om du t.ex. odlar potatis på samma plats år efter år, så är det inte långsiktigt hållbart, du kommer att få nematoder i jorden och skörden minskar, så småningom uteblir. Du måste tillämpa växelbruk och odla grödorna på olika platser varje år för att det ska bli långsiktigt hållbart och ge dig goda skördar varje år.
  Så att du inte svälter ihjäl.
  Det är de urblåsta BABBELIANERNAS sätt att fördärva bra och användbara ord vi ska slå ner hårt på, gärna förlöjliga.

  Gillad av 9 personer

 5. JL skriver:

  Tack för en underhållande och skrämmande läsning.

  Jag klickade på alla länkarna. …..

  Herregud…. man tror knappt det är sant. Parapsykologi och astrologi framstår som strikt vetenskap i jämförelse med hållbarhetssoppan.

  Gillad av 11 personer

  • Kronblom skriver:

   Paranormal aktivitet brukar nämnas i samband med spöken och utomjordingar. Sverige styrs av sådana. Att dessa bara skulle vara fyllon och hönshjärnor låter nästan för enkelt för att vara sant.

   Gilla

 6. villervalle03 skriver:

  Det här med klimatalarmet och den svenska politiken får en att undra om man själv är i nån sorts patologisk sjukdom tillstånd eller om mer än halva befolkningen lider av det. Tillståndet i landet och ett flertal andra länder får en att fundera. Det man hoppas på är att de gula västarna i Frankrike, når framgång, då kanske det vänder även i det här landet. Vi lever i ett sjukdomsliknande tillvaro som ökat år från år sedan -80 talet. Nu även inbegripet en påstådd undergång av vårat jordeliv, orsakat bl.a av kossornas utsläpp av fisar. Hade någon berättad 1980, om hur tillståndet i landet skulle vara 2019, då skulle man ha tagit det som en skämt och galna fantasier. Nu lever vi där i galenskapen.

  Gillad av 15 personer

 7. Östrahult skriver:

  Lysande formulerat och kanske ett modernt uttryck för ”Die dummen schweden”, för övrigt ett begrepp uppfunnet i Sverige – verkar det som.

  Man kan fundera på vad det är som gör att den här typen av hysteri så lätt breder ut sig i Sverige. Det måste ha att göra med en långt driven politisering av samhället kombinerat med en monopolistisk opinionsbildning.

  Det finns knappast inte en nyhetssändning i Svt som inte innehåller klimat aja baja.

  Ett bra exempel på hur sjuk Svts nyhetsförmedling är att man har personal som sitter och klipper bort olämplig information, t ex tog man bort den saudiska asylsökande kvinnans hänvisning till islam. Det är aja baja eller journalistik när den är som bäst.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, uttrycket ”die dummen Schweden” är svenskt, men nej, det har inget med svenskars allmänna dumhet att göra, utan är avsett att uttrycka en anklagelse mot utlänningar, enkannerligen judar, att de bedrager svenskar i affärer genom att inte hålla sig till de underförstådda svenska hemkokta spelreglerna.

   Gillad av 2 personer

   • pllay skriver:

    Snyder en svensker = lura godis av barn = nedsattande uttryck for svenskars intelligens i affarer, aven danskarna har uppmarksammat var godtrogenhet.

    Gilla

 8. Dansker mand, bland hovmän nu sig för fram, elegant i Kinaland, vad nu! det skall badas minsann, fläskiga bukar många ibland, likt sälar på strand, kliver ur vand, täcker vad som kan, med sin hand skriver:

  Precis, hållbar som Volvo Amazon. Kvalitet. Jag läste som ung ”Zen och Konsten att Sköta en Motorcykel” och den gjorde starkt intryck på mig, för jag gillade inte alls slit och släng, det gjorde väl ingen i Sverige. Utvecklingen med att flytta all tillverkning, och också knepig sophantering, utomlands till lågprisländer har ju perverterat det goda med marknadsekonomi. Som jag ser det så var det viktigt på hundra sätt att ha en viss närhet, fysiskt och kulturellt, till hela samhällsekonomin och produktionen. Det var exempelvis detta som fick mig att sluta tro på fusion som kraftkälla, åtminstone i fom av tokamak-reaktorer som jag jobbade en del med förr. Varför, jo för att man inte kan producera lokalt, det behövs bara några få för hela Europa, med en volym på byggnaden 100 gånger större än dagens kärnkraftverk. Så någon skall få nöjet att bo bredvid. På samma sätt så har vi outsourcat dåliga arbetsvillkor och utsläpp till Kina. Det är något korkat och överförenklat med principerna runt frihandel, då man sätter skin-in-the-game ur spel. Visst, kläderna och leksakerna och möblerna har blivit billigare, men varför måste de vara så billiga? Var är produktivitetsökningen? Den har politikerna och en stor grupp parasiter tagit hand om, samt de på toppen av näringslivet som idag tjänar 100 eller 1000 gånger mer är vanligt folk. Med lägre skatt, på allt, så hade vi haft råd att producera mera i Europa och alla lata hade mått gott av att gå till jobbet. Så jag tror att global handel till viss del sätter drivkraften mot högre kvalitet ur spel, både för produkter och människor. Visst, en stor del idag är avancerad teknik, och denna är så komplex att man inte kan göra allt i sitt garage, men man kan göra mer än man tror, min gamla fysiklärare bygger 60-kilos ånglok från metall i sin verkstad, han svarvar skruvarna själv. En annan bekant köper visserligen en del kretsar från Kina, men programmerar dem sedan själv i C++ och bygger in dem i mätdon till elbilar som han själv monterar. Utan att göra saker själva med våra händer så blir vi odugliga som människor, då får hållbarhet en betydelse som odugliga människor kan jobba med, de kan säga ”blablabla hållbarhet” och så gäller det för jobb nu. Men vår höga skatt och komplexa regelverk som håller ett hela tiden växande antal oduglingar i arbete hindrar att folk kan göra något själv och tvingar oss in i denna globalisternas fälla där vi blir beroende av kineser och koreaner, tidigare japaner, för allt mer. Till och med surfingbrädorna kommer från Asien, de görs i Thailand, när jag var ung så gjorde vi alla våra egna, slipade skum, blandade epoxy och lade på glasfiber, eller kolfiber om vi hade råd (det hade vi inte).

  Gillad av 15 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Tackar denna text var kockren, det måste varit extremt spännande att fått varit med och byggt det du gjorde, förbi spjutspets teknik så att säga.
   Robert M Pirsig alla som har någon form av teknikintresse har väl någon gång stött på honom på ett eller annat vis.

   Gilla

   • likt sälar på strand skriver:

    Jo, mitt bidrag var litet dock. Men det var kul att se när de tände fusionen, hur alla datorskärmar fladdrade till, energin lagrades i ett gigantiskt svänghjul…

    Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Jag är ju lite som Göran Holmström som också skriver här. Han har ju snöat in på hojar medan jag gillar bilar och båtar. Amerikanska med starka motorer. Numera vill jag inte meka utomhus eller i kallgarage men varmt golv och upplysta lokaler gör ju att det är kul att hitta på nåt nytt med sommarbilen. Eller offshorebåten jag hade. Det är ju otroligt vad man kan göra om man bara ger sig den på att göra det. Första gången jag plockade ner en bil i mindre delar och renoverade motorn fick jag läsa böcker och tidningar om hur man gjorde. Men det tog mig åtta månader att få ett vrak till en fungerande bil. Jag ville ju ha pengarna tillbaka när jag sålde den två år senare. En Norrman köpte den. Bra pengar. En plastpåse full med svenska hundralappar tillsammans med växlingskvittona från norska banker. Man fick bara växla 6000 kr i taget. Jag kom visst lite vid sidan av ämnet här men ibland kommer det över en, gamla minnen.

   Gillad av 5 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   DANSKEN MAND…
   ”Utan att göra saker saker själva med våra händer blir vi odugliga som människor…”
   Just så!
   ”..alla lata skulle må gott av att tvingas gå till jobbet”. Just det.
   I ett fritt samhälle kan individer utveckla sina idéer, lösa problem, få självförtroende och uträtta oväntade och stora saker. Vilket borde vara en självklarhet för oss som ett ingenjörsfolk.
   Anders Johnssons bok ”Besvärliga människor” borde vara en obligatorisk bibel på politikers nattduksbord.

   Gillad av 7 personer

 9. Göran Holmström skriver:

  Tack Rolf för skrattet efter läst din text.
  Hur kunde det bli så här galet? min spontana reflexion efter läst hittills samtliga mycket kloka och bra kommentarer är att, Sverige har haft fred för länge.
  och i kölvattnet av det faktumet, så har alla blivit lite för” Bekväma” och låtit maktgalna individer tagit över rodret. Dessa har kört med fulspel och skrämselpropaganda för att nå sina mål!
  Resultatet börjar skönjas nu, vi vanliga ska skämmas för att flyga en, viss ex vice statsminister flyger för en miljon fina skattade kronor på ett år för att hon ska få känna sig fräsch. Och sådär fortsätter det. Kött är nästa sak på listan att skämmas för, när kommer det special skatt på kött? Såg ju i listan på förslag till budget att mer saker ska skattas för miljön. Eller var det det svart hål till kassa kista som behövde påfyllning?
  Nä dags att alla sätter ner foten nu, arbetsläger och omskolningscenter är bara nästa logiska steg! Och då är det försent att bråka.

  Gillad av 3 personer

 10. Biblio skriver:

  Enligt wikipedia introducerades begreppet internationellt av Lester Brown 1981, men står sedan 2003 inskrivet i svenska grundlagen. Jag vill hävda att denne Lester Brown är en bedragare. Han är en bedragare därför att han med sitt Worldwatch institute medvetet har gett en oriktig bild av verkligheten genom att vinkla sina rapporter så att de konsekvent målade fan på väggen och förteg allt som kunde ge en balanserad bild av utvecklingen.

  På wikipedias sjätte rad kan vi läsa ”Forskare inom många områden har belyst tillväxtens gränser.” ”Tillväxtens gränser” är en bok som gavs ut 1972 av Romklubben inför Stockholmskonferensen med ett tydligt malthusianskt eller ”nymalthusianskt” budskap. Och på den vägen är det. Under wikipediaartikelns rubrik ”systemteori”, kommer kodord som resiliens, hockeyklubba, tipping point, befolkningstillväxt, temperaturförhöjningen, biologisk mångfald, planetens gränser…

  Är nymalthusianism förenligt med vetenskapens syn på hur resurser skapas?

  Eller är alltihop bara en masspsykos, en snöboll som inte går att stoppa? Genom att godta begreppet ”hållbar utveckling” som något gott och eftersträvansvärt ger man samtidigt sitt stöd till en världsbild från 1972 och en politisk agenda som blivit svensk nationalideologi, stadfäst i grundlagen.

  Och det är alltid de mest trohjärtade, de yngsta, de mest tillitsfulla, som blir bedragarnas första offer.

  Gillad av 3 personer

 11. Stig Palm skriver:

  ÄNTLIGEN någon som skriver om ordet HÅLLBAR och blivit, som skrivs, missbrukat.
  Säger jag som äger och kör en Porsche sportbil och till ca 70% är hållbar lika med finns kvar på vägen sedan bilens tillkomst för 70+ år sedan.

  Gillad av 4 personer

 12. Margareta skriver:

  Kunde du inte fått ihop något med klimat, koldioxid, miljö, kön, könsöverskridande, genus och HBTQ? Kan det vara så att en transsexuell person, tillika minoritet av något ytterligare slag, och dessutom med något epitet, som t.ex. feminist, skulle kunna vara extra bra för både miljön och klimatet. För att minska den totala ångesten, liksom? (ironi, på samma sätt som meningen som slutar på ordet liksom?)

  Gilla

 13. På den gamla goda tiden skriver:

  I webbens begynnelse optimerade jag hemsidor, smått privat. Det fanns då ett antal söktjänster att ta hänsyn till. Som alla skickade ut sina egna robotar för att indexera den tidens internet. Företag och privata med närvaro på internet, ville då som nu, komma högst upp i sökresultaten, vid en sökning på ett nyckelord eller begrepp. Att komma överst med ordet katt eller hund var knappast lätt.

  Det fanns därför program att köpa som simulerade enskilda webbsidors möjlighet att klättra högre upp i sökresultaten. Helst allra högst upp. Det blev till att skruva i rubriker, inledningar och i brödtext. Lägga ut undersidor som ett kluster. Och peppra med de rätta sökorden. En slags avancerad form av cherry picking. Och söktjänster hade alla sin egen inbyggda logik. Och gav därför lite olika resultat.

  Kanske skulle motsvarande program i dag, kunna användas. Och hämta och rangordna ord utefter redan beviljade projekt och ansökningar. Och ur dem, bakvägen, hämta de rätta orden och ordkombinationerna. Kanske skulle den här texten då kunna ta sig högt upp i beviljningsligan;

  ”Ett uthålligt och hållbart demokratiskt samhälle måste vila på en gemensam värdegrund. Där livslängd och det mer slitstarka behöver dokumenteras och certifieras. Klimat och klimatvänlighet behöver alltid vägas mot både hållbarhetskommunikation och ekosystemstjänster, för att koldioxidmålen skall kunna nås”.

  En slags hållbarhetens AltaVista. Nya tider, men med samma gammal hederliga optimeringslogik från förr. Innan Google lade hinder i vägen med sin tonvikt på länkar, deras vägning och antal.

  Gillad av 1 person

 14. Trikarn skriver:

  ”Ekologisk”. Termen hade verklig innebörd på den tiden när den uteslutande brukades av zoologer. Idag har den förfallit till rena godtyckligheter och får betraktas som förstörd.

  Gillad av 3 personer

 15. Rikard skriver:

  Hej.

  ”Allting går att sälja med mördande reklam – kom och köp konserverad gröt” eller hur visan nu gick.

  ‘Hållbar grön ekologisk genuscertifierad mångfaldsinkluderande värdegrundssäkrad jämställdhetsgaranterad biodynamisk [substantiv]’. Sedan spelar det ingen roll vad det faktiskt är du säljer eller gör.

  Men det är väl liberalt och frihetligt och bra, att inget kollektiv (som ett folk) eller en överhet (som kyrka och stat) bestämmer vad ord betyder? Kan det bli mer liberalt och demokratiskt?

  Fast lite tragiskt är det kanske att de stôlleprov man skrattade åt förr, när man lärde unga lärarkandidater att ”skriv som det låter” samt ”använd egna ord”, nu är normalt och till och med nödvändigt om man inte vill avslöja sig (väntar med spänning på att uttrycket ‘avslöja’ blir synonymt med islamofobi) som reaktionär atavism.

  I den nya tidens anda: ”Fnäbb! Dungor Öng”. (Spår av sarkasm kan förekomma; överskrid inte Socialstyrelsens RDI.)

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 3 personer

 16. thojak skriver:

  Utengemärkt bra skriv, Rolf. Tack för detta ! 🙂
  ”Vill man ha de breda massornas sympati måste man berätta de dummaste och mest naiva saker för dem.” Adolf H. Och hans polare Goebbels sa ju, att om man upprepar lögnen/-erna tillräckligt ofta uppfattas de som sanna. Och dessa personer var hyfsat ‘framgångsrika’ i att hjernevaska stora delar av ett helt folk. I modern tid har ‘tekniken’ förfinats och Sverige är, tillsammans med Nordkorea, utomordentligt ‘skickliga’ i utövandet av ‘tvätteriet’.
  Förutom här nämnda, grovt våldtagna uttryck, vill jag gärna tillföra ett till som ävenledes är både grovt våldtaget och används i tid och otid, nameley: ‘ansvar’.
  Mvh/TJ

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.