Richard Sörman: Låt oss diskutera immigration och inte bara integration

Många problem blir det. Och många frågor att diskutera:

För hur ska vi bemästra alla utmaningar som kommer med den bristfälliga integrationen? Hur ska vi ordna bostäder och arbete? Hur ska vi få människor att lära sig svenska och bli en del av vårt samhälle? Hur ska vi komma till rätta med hederskulturen? Klankulturen?

Gängkriminaliteten? Hur ska vi göra med böneutropen? Islamismen? Slöjorna? Och hur blir det med tiggeriet? Kan vi förbjuda det? Och avvisningarna förresten? Hur går det med dem? Ska vi ha PUT eller TUT?

För vi är ju inte emot immigrationen i sig! Eller hur? Den har vi inte ifrågasatt. Vi är faktiskt seriösa och anständiga journalister som gör sitt arbete och ställer angelägna frågor. Ingen ska komma och kalla oss rasister för det! Man måste väl få belysa allvarliga problem i samhället som uppenbarligen hänger ihop med migrationerna och som den svenska debatten inte har velat ta i och speciellt inte den problemförnekande vänstern. För det är ju verkligen inte så …host! host! – ursäkta! – nej det är ju verkligen inte så att vi själva också bidrar till att upprätthålla åsiktskorridoren genom att aldrig säga det som egentligen ligger till grund för vårt respektabla engagemang nämligen att vi tycker att Sverige har tagit emot alldeles för många flyktingar och att detta måste få ett slut med en gång. Så är det inte. Det har vi inte sagt. Så kom inte och påstå att vi är rasister. Vi vill bara diskutera viktiga frågor.

Skämt åsido. Alla har vi något vi älskar att störa oss på och själv förundras jag ständigt inför den energi med vilken många debattörer påpekar problem som direkt härrör ur den omfattande immigration vi haft till Sverige under senare decennier utan att någonsin kritisera immigrationen i sig eller utan att låta bli att ta avstånd från dem som i åratal kritiserat den politik som skapat de missförhållanden man själv vill belysa. Är det inte dags att vi tar några djupa andetag här i Sverige och sakligt konstaterar att många av de problem vi diskuterar rörande mångfald och integration aldrig skulle ha varit några problem om vi inte hade haft denna omfattande immigration? Är det inte också dags att vi erkänner att vi inte har en aning om hur vi ska komma till rätta med arbetslösheten, kriminaliteten, den radikala islamismen, terrorhotet eller ens polariseringen i samhället och att det säkraste vi kan göra är att omedelbart införa ett flyktingstopp och sedan avvisa de människor som inte ska vara här och vidare dessutom börja underlätta för människor att i den mån det är möjligt återvända till sina ursprungsländer för att skapa sig en framtid där?

Jag menar inte att all den kunskap vi nu kan oss till del om arbetslöshet och kriminalitet (Tino Sanandaji, Ann Heberlein), om islamism och hedersförtryck (Sofie Löwenmark), om klansamhället (Per Brinkemo) om misslyckade integrationsprojekt (Lars Åberg) inte är värdefull. De debattörer som bedriver opinion kring frågor rörande åsiktskorridoren (Jens Ganman), mansöverskottet (Jenny Sonesson) eller kanske stöket på biblioteken (Paulina Neuding) gör naturligtvis rätt i att ifrågasätta det evangeliska önsketänkandet om den problemfria integrationen. All heder åt dem! De har alla gjort betydligt mer än jag för att komma till rätta med allvarliga problem i vårt samhälle och de besitter kunskaper jag inte ens är i närheten av. Jag menar bara att det är dags att också framhäva det uppenbara faktum att det är själva immigrationen i sig som är källan till problemen – eller som avsevärt förvärrat problem vi kanske skulle haft ändå som arbetslöshet, bidragsberoende och bostadsbrist – och att alla eventuella lösningar rimligtvis först måste gå via ett stopp för ytterligare flyktingmottagning.

Det känns bara meningslöst att ta del av ännu en upprörd krönika i valfri tidning av valfri debattör som ondgör sig över bristande skolresultat, rättssamhällets förfall eller den muslimska religiositetens närvaro i samhället. Är det verkligen rimligt att tro att vi ska kunna hantera dessa problem? Är det verkligen det svenska samhället som brister? Kan vi verkligen alltid bli bättre? Ska vi aldrig få vara nöjda utan leva i en ständig frustration över våra egna tillkortakommanden eftersom det uppenbarligen är dessa tillkortakommanden som förklarar varför vi inte lyckas.
Hur är det till exempel med den svenska skolan? Är den så fruktansvärt dålig som vi får höra överallt? Finns det någon skola i världen som skulle kunna hantera den situation vi befinner oss i där så många barn inte har svenska som modersmål och inte alltid känner sig naturligt hemma i den svenska kulturen och det svenska samhället? Och fängelsestraffen? Har vi verkligen för låga straff? Det fungerade ju bra förut med en human kriminalpolitik där människor kunde få en andra chans och på något sätt alltid fortsätta var en del av det gemensamma. Jag har verkligen ingen önskan att Sverige ska förvandlas till något slags polisstat där vi låser in en stor del av den unga manliga befolkningen och där det inte finns någon rimlig chans att ta sig tillbaka till ett anständigt liv i gemenskap med andra.

Problemet är alltså inte bara att vi kanske har tagit oss vatten över huvudet och att vi egentligen inte har en chans att klara av detta så mycket bättre än vi redan gör utan också att det krävs förändringar av vårt samhälle som vi egentligen inte alls borde ha något intresse av att få se. Ta problemet med slöjorna och böneutropen. Är det så enkelt som att säga att Sverige faktiskt är ett sekulärt land och att religiösa symboler som slöjor inte ska ha någon plats i den gemensamma offentligheten? För min del trodde jag att vi sedan tusen år tillbaka var ett kristet land med en befolkning som till helt nyligen föddes in i en protestantisk statskyrka. Ska denna grundläggande komponent av svenskt samhälle och kultur bara glömmas bort och hanteras som om den aldrig hade funnits?

Så kära journalister och debattörer, andas lite djupare. Visst måste vi försöka hantera de problem vi redan har dragit på oss men framför allt måste vi först se till att inte ytterligare förvärra situationen. Lite mindre naivitet vore på sin plats inte bara hos dem som tror på värdegrunder och allas lika värde utan att någonsin reflektera över de långsiktiga konsekvenserna av sin politik, men också hos dem som diskuterar som om öppnare debattklimat, hårdare straff, bidragsstopp, slöjförbud och lägre ingångslöner på allvar skulle lösa några avgörande problem. Sluta ducka för rasistanklagelserna! Skulle våra nordiska grannar som haft en helt annan nivå på flyktingmottagandet än vi vara oanständiga rasistregimer som hotar att kasta in sina befolkningar i mörker och mental medeltid? Knappast. Det är snarare vår egen verklighetsförnekande utopism som är förkastlig och som i längden riskerar att ge oss något helt annat än det öppna och demokratiska samhälle vi vill ha och som är en naturlig komponent av vår kultur och vårt sätt att leva.

Richard Sörman är docent i romanska språk och arbetade i tjugo år som forskare och universitetslärare i franska. Han ser sig gärna som sprungen ur en konservativt sinnad arbetarklass där man tror på sunt förnuft och tänker själv. Han är född och uppvuxen i Östergötland men bor sedan många år i Uppsala. Det akademiska arbetet har framför allt behandlat det franska 1600-talet och vad han själv anser att han lärt sig är framför allt att hysa respekt för de värden och mekanismer som höll ihop det förmoderna samhället.

56 reaktioner på ”Richard Sörman: Låt oss diskutera immigration och inte bara integration

 1. brrr skriver:

  Många av oss är sedan länge på det klara med just detta, men beslutsfattare och andra makthavare är av en annan uppfattning och mer än 80% av sveriges röstberättigade stöder dem.

  Gillad av 7 personer

  • Peter skriver:

   Kan vi inte ta diskussionen om den stora hemvandringen istället?

   Fred i Irak och snart Syrien. Allmänna val har hållits i Somalia och det dör fler i trafiken i Afghanistan än av kriget.

   Gillad av 10 personer

  • patriotzz skriver:

   Är det inte så att rasismen växer och växer, inte bara för att människor i Sverige är rasister, utan invandringens konsekvenser och regeringens agerande gör människor till rasister.
   Vår regering har definitivt tagit oss vatten över huvudet. Regeringens blindtarm har dessutom arbetat på att öka förvirringen genom att piska upp panik för koldioxiden och att stänga kärnkraftverken utan att ha någon ersättare.
   Koldioxiden som är en förutsättning för växtlighet. Tack och lov finns det länder som producerar ett överskott så vi slipper det.

   Sluta ducka för rasistanklagelserna! Skulle våra nordiska grannar som haft en helt annan nivå på flyktingmottagandet än vi vara oanständiga rasistregimer som hotar att kasta in sina befolkningar i mörker och mental medeltid?
   Vi låter oss dras ner till en islamistisk medeltid av en religion som förnekar all vetenskap som inte finns i den muslimska kokboken.

   Gilla

 2. gmiksche skriver:

  Tänk om någon dagstidning hade mod att publicera Richard Sörmans inlägg.
  Med en effekt som torde likna den av Martin Luthers teser. Men det finns ingen dörr eller dörrkarm att spika upp på. Dörrarna har stått vidöppna alldeles för länge.

  Gillad av 6 personer

  • W skriver:

   https://youtu.be/DRlP0C-c8_s sevärt på Swebbtv

   Rapport’s inslag såg ut som ett nyhetsinslag i en diktatur.Ett hårt censurerat inslag.Katerina Janouch flimrade förbi snabbt. Härligt att se alla dessa Sverige vänner.
   Svensk TV’s försökte som väntat att censurera och förminska antalet deltagare.
   Som väntat inga kommentarer eller följdfrågor .

   Public service är etablissemangets lydiga hjon. De har redan rättat in sig i Marrakech dokumentets anda.

   Gillad av 2 personer

  • Aurora skriver:

   Lägger pk-tungan i rätt läge i munnen. Det ÄR ju inte immigrationen som är fel. Lööf och kompani vill ju också tvinga Löfven till hennes vision av ökad ’återförenings’politik. F.ö ÄR ju bovarna svenskar. Ex; ’svenska män har häktats i Malaga’, en svenk man har fänglats i Irak’., pojke rånades och misshandlades av ’jämnåriga’, flicka våldtogs av ’män’. Utanförskap, arbetslöshet och brist på integration är svenskars ’strukturella’ raisms fel. Den som inte håller med om detta har fel värdegrund och kan inte tillåtas anställningar för risken att inte likabehandla andra människor. Det är så riktig värdegrundsdemokrati fungerar.

   Gillad av 6 personer

   • Degelstål skriver:

    Ja språket utvecklas, precis som ordet ”fuck” nu kan betyda tusen saker och har hittat till min sons ordförråd så betyder nu många ord något annat beroende på kontext, som du skriver: ”svensk”, ”män”, ”jämnårig” och ”elev”, ”barn”, ”ungdomar” och hundra andra ord betyder ju för många svenskar idag antagligen invandrare, och oftast en viss typ av invandrare. Om det verkligen är en svensk som heter Olle Bengtsson så står det oftast explicit, kanske med bild och allt. Så fort kodorden kommer så antar alla att Orwells crimestop slagit till.

    Gillad av 3 personer

   • Ali Baba skriver:

    LO har sedan länge presenterat återkommande ”neutral” information om hur inkomstklyftorna ökar, dessa rapporter har sedan likt trosartiklar anförts av SAP och Rörelsen i stort. På samma sätt har Hyresgästföreningen larmat om trångboddhet och bostadsköer och det av SAP kontrollerade Rädda Barnen har ”informerat” om barnfattigdom.
    Framgent kommer det bli intressant att se huruvida funktionärsmänniskor från dessa organisationer kommer förmå att presentera undersökningar enligt ovan helt renons på bakomliggande kasualitet. Utifrån den offentliga lögnens primat skulle det vara fullt möjligt att låtsas som om den på många områden negativa utvecklingen bara fordrade mer av S-märkt dussinpolitik för att åtgärda samhällsproblem med samma verktygslåda som tidigare. Frågan är dock hur många medborgare som kommer acceptera den offentliga lögnen?

    Gillad av 3 personer

   • Karl Oskar skriver:

    ALIBABA,
    Bara en notering.
    S har under hela 1900- talet bara varit på plats/suttit vid makten när tillväxten, inte på något vis pga S, utan pga teknikutveckling etc skött sig själv. Tillväxttakt runt 4-8% per år.
    Då har S kommit undan med omfördelning/ skattehöjning.
    Nu är tillväxten under 1 % , kanske snart ännu lägre, kanske negativ. S har ingen som helst politik för den situationen.

    Gillad av 2 personer

   • Klas Göran skriver:

    Men är man svensk medborgare är man faktiskt ”svensk” i rättslig mening. Man har m a o samma rättigheter och skyldigheter som alla andra svenska medborgare. Har man endast ett svenskt medborgarskap och får problem i Irak har man rätt till konsulär hjälp av Sverige även om man heter Ali Hassan, invandrade till Sverige för 4 år sedan från Irak, är muslim, inte kan svenska och fick svenskt medborgarskap igår. Det är så den svenska lagen ser ut. Om majoriteten av de svenska väljarna skulle vara missnöjda med sakernas tillstånd skulle de behöva utöva sina demokratiska rättigheter för att ändra på lagen. Men det går bara att göra för framtiden. Alla som är svenska medborgare är det nu – och deras barn och barnbarn också. De svenska väljarna har velat ha det så.

    Gilla

 3. Eva Danielsson skriver:

  För min del slår du in en dörr som har varit öppen i många år. Det är den ofattbart intelligensbefriade resp illvilligt onda politik som tillåtit omöjligt stora volymer av invandrare som är problemet.
  På tok för många, här räcker inte orden till, på tok för snabbt och från alldeles för svåra och outvecklade kulturer. De flesta har dessutom tagit sig hit för att bli försörjda utan att behöva arbeta och utan minsta tanke på att vilja försöka anpassa sig och acceptera svensk kultur eller ens svenska lagar.
  Den lilla andel som har flytt för sina liv eller som är arbetskraftsinvandrare o d kan vi undanta. Men de är en liten liten minoritet. Även de kommer ofta från en kultur med avgrundsdjupa skillnader mot vår svenska kultur, men här kan det ibland finnas en vilja att bli assimilerade. Och då behöver det inte bli några problem. Om de inte är för många. Antalet spelar alltid en avgörande roll.
  Flyktingar, äkta flyktingar, kan dessutom vilja åka hem när kriget är slut. Alla bidragsmigranter måste också åka hem men det åtgärdas lättast genom att helt enkelt dra in alla bidrag och bostäder. Som ersätte med ett lagom stort engångsbidrag till hemresa och starthjälp. Mot att inte ha rätt att komma tillbaka hit.
  Som en äkta humanitär nation kan vi bidra med pengar i katastrofområden och i flyktingläger och med projektledning och utbildning till återuppbyggnad osv. Men sluta ta hit folk för att socialdemokratin vill ha en ny bidragsberoende underklass som säker väljarbas för dem. Ett totalstopp för all invandring och anhöriginvandring helt enkelt. Familjeåterförening ska ske i hemregionen. Och så vidare…
  Det är dags att skippa vänsterns och liberalernas drömmar om en totalitär global regering som ska styra västvärlden. Vi behöver lägga allt krut på vår egen nation. På statens kärnverksamheter först och främst samt på välfärdsinsatser för de allra svagaste av våra egna medborgare.

  Gillad av 17 personer

  • 5ven55on skriver:

   ”Alla bidragsmigranter måste också åka hem men det åtgärdas lättast genom att helt enkelt dra in alla bidrag och bostäder. Som ersätte med ett lagom stort engångsbidrag till hemresa och starthjälp.”

   Ja, att dra in bidragen är ett första självklart steg. Personligen tycker jag dock att det är rättsvidrigt att ge ytterligare bidrag även om det handlar om den goda saken att få dem att åka härifrån. Men i nödfall kan jag gå med på det.

   Jag tycker t.o.m att det är rättsvidrigt att inte kräva återbetalning eftersom de vanligen har ljugit om ålder, härkomst och annat. De har ju bl.a färdats genom flera säkra länder för att ta sig till bidragen i Sverige.

   Men i värsta fall får vi hemfalla till sådana rättsvidrigheter om vi måste. Det allra viktigaste i den här situationen är trots allt att försöka rädda nationen, eller åtminstone rädda de etniska svenskarna och de skötsamma invandrade.

   Gillad av 4 personer

 4. Fredrik Östman skriver:

  Genom att stå i vägen för bättre analyser och ständigt föra fram proximativa lösningar där den ultimativa är uppenbar är de våra fiender!

  Genom att kalla rättsväsendets förfall och upplösning, systematisk olaglighet och korruption, rasism och olikabehandling för rättsstagliga principer är de propagandister och förrädare!

  Genom att undlåta att försvara de svagaste i vårt faktiska samhälle, nämligen skolbarn, som utöver att mista rätten till en rimlig utbildning blir rånade, misshandlade och våldtagna av utlänningarna, och pensionärer, som även de blir rånade, ifråntagna utlovad omsorg och omvårdnad och till och med pension, som blir utelämnade till utländsk personal och slängda i fängelse när de klagar, är de nidingar och illgärningsmän!

  Och även jag talar om s.k. borgerliga ledarskribenter, opinionsbildare och politiker. De är ännu sämre än den extremvänster som dominerar politik och media, för de strider på fiendens sida och inte för något de själva tror på! De är lägerväktarna som hindrar andra att ingripa mot övergreppen. Vi skall förfölja dem tills de är nittio och hundra, om det skall vara nödvändigt, och inte dölja vår terrorism, precis som man nu gör med sina gamla lägervakter i Tyskland.

  Gillad av 7 personer

  • 5ven55on skriver:

   Jag är kluven. Jag skulle själv aldrig agera som de gör om jag hade deras position eftersom jag är hederlig men jag kan heller inte utesluta att en del av dem gör så gott de kan. Om de inte delvis jamsar med kommer de ju att förlora sin plattform. Det kan kanske pragmatiskt sett vara bättre att ändå sakta utvidga korridoren i en mer gynnsam riktning än att helt förlora möjligheten att påverka inifrån?

   Gilla

   • 5ven55on skriver:

    DEGELSTÅL: ”Vad gjorde de innan 2015?”

    De kanske ännu inte vaknat?

    Jag började fatta läget först efter valet 2010. De flesta har inte direkt fattat vad som håller på att ske utan har istället haft en period som hjärntvättad eller ointresserad innan uppvaknande.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Svensson, vad gör de då på en ledarredaktion!?

    Vi kan ju börja i andra ändan i stället. Svenska Dagbladet har ju inte helt saknat begåvade ledarförfattare. På nittiotalet hade vi Eddie Tistelgren. Varför och vart försvann han?

    Gilla

 5. Tritonen skriver:

  ”Sverige (sic) har varit naiva” -och fortsätter att vara det. I pågående regeringsförhandlingar sägs småpartierna pressa Löfven att återgå till den sk generösa invandringspolitiken. Vilken verklighetsupfattning har de??

  Gillad av 1 person

 6. Östrahult skriver:

  Det som förvånar mig är att de människor som en gång i tiden gjorde uppror mot överhet och religion numera drivs av vidskepelse och trolldom. Man är minst lika mycket slavar under nutidens religion (PK-ismen) som dem man kritiserade tidigare för sin religion.

  Gillad av 2 personer

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  I dagens SvD sammanfattas resultatet av någon av de senaste opinionsundersökningarna där det stora skillnaderna mellan män och kvinnors politiska preferenser sammanställs. Kvinnor står där kraftigt åt vänster och står inte minst bakom en fortsatt invandring. Det är sannolikt att småpartierna MP, L, C och V tvingar S att gå tillbaka till den huvudlösa invandringspolitiken.
  Vad orsaken härtill är obegriplig eftersom taleskvinnorna för fortsatt extremmigration är baserad på känsloyttringar och inte på förnuftigt tänkande. De feministiska aktivisterna kan ju knappast stå bakom den tilltagande kriminaliteten som är en direkt följd av den huvudlösa migrationen, utan snarare är det väl en följd av tankeovilja eller oförmåga att tänka igenom konsekvenser av sitt handlande.

  Gillad av 9 personer

  • Karl Oskar skriver:

   Lennart B
   Faktum är att man tänker inte längre än till den goda målsättningen.

   T.ex. hjälpa alla utsatta människor (och djur) på jorden.

   När det ” fantastiska” målet formulerats är man helt enkelt klar.
   Något mer behöver ej tänkas på.
   Komma med invändningar, hinder, svårigheter gör man bara inte. Är tabu. Kätteri. Helgerån.

   Detta är processen.
   Och problemet.

   Gilla

 8. Bo Svensson skriver:

  Vi kan låta globalisterna få sina öppna gränser och begrunda vad som krävs för att det skall fungera.

  Ekvationen är enkel: De ointegrerbara skall få sämre förhållanden här än där de hör hemma. – Det får de också normalt.

  Det som måste till som komplement till att strypa bidragsflödet, är krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet utanför bevakade enklaver, (- varifrån man är fri att ta sig till avlägsen destination,) – rätt nivå på de belopp garanten skall betala när en klient begått våldsdåd och rätt nivå på konsekvenserna av att påträffas där man inte får vara och på att underlätta för illegalas boende och försörjning.

  Vi kan inte ha det såhär:https://www.dailymail.co.uk/news/article-6472411/Robbery-victim-50-suffers-horrific-injuries-including-broken-nose-jaw-hands-thug.html

  Gilla

 9. Fem myror är fler än fyra elefanter skriver:

  Vi, vi, vi. Vilka ”Vi”? Jag själv är utesluten. Kan och vet för mycket. Menas med ett ”Vi” min oupplysta granne? Eller de som lydigt och plikttroget går till jobbet vareviga dag? De olika migrantgrupperna? Tiggarna? Pensionärerna? Eller folket som skriver, pratar och syns i media? Kanske alla myndighetspersoner? Eller rentav de styrande politikerna? Eller menas det med ett ”Vi” de inbjudna till Bilderberggruppen? Ett ”Vi” måste väl utgå från något gemensamt? Något som håller människor samman? Men är det inte just detta ”Vi” som saknas? Ett ”Vi” som försvann? Vars avsaknad skär sönder samhället på tvären, bredden och höjden. Och som skapar ökade motsättningar? Får sprickor och avgrunder att öppna sig under oss. Ges möjlighet att härja runt i en tidigare homogen samhällskropp. Det finns inte längre något naturligt ”Vi”, som förr i tiden. Räknade till ett 40-tal ”Vi” i texten ovan. Många, många ”Vi” – inte som förr – ett enda ”Vi”. För den som vill satsa på en större internationell karriär gäller enbart de normer och spelregler som är gångbara inom Regeringen, FN, EU, och runt de sfärer där penningflödena är som störst. Glansen och makten hämtas inte från någon gråtrist förort. Lokal erkänsla från ett splittrat småfolk spelar inte ens en marginell roll. Dess bifall riskerar snarare att bli lätt besvärande. Demokratin tycks ha utvecklat sig till ett problem. Något man skall trassla sig förbi. Ett besvärande och pinsamt valresultat. En regeringsbildning som nu helt kretsar runt vad man är emot – och inte för. Ett valresultat man i praktiken inte accepterar. De djupa och betydelsefulla andetagen tas bäst i mer glittriga och avskärmade lokaliteter. Där ens lungor och bröst förmår brösta upp sig. Och ens egen ton kan riktas mot de mest tongivande, högre upp i mer ståtliga hierarkier. Långt bortom svenska gränser. Kanske rentav i Jemen, Palestina eller Kina. Det finns inget ”Vi” längre. Det är avsaknad av ett ”Vi” som utgör själva problemet, och därmed pudelns kärna. Ett inkluderande ”Vi” har ersatts med ökande särintressen. Ekonomiska, etniska och religiösa. Där till och med nationsbegreppet numera ifrågasätts. Ligger som ett hinder i vägen för de mer prestigefyllda projekten. Vi, vi, vi! Det finns inget gemensamt ”Vi” längre! Där har ”Vi” problemet.

  Gillad av 5 personer

  • 5ven55on skriver:

   Jo, det finns ett vi. I första hand min familj och några nära vänner. Därefter mer avlägsna släktingar och inte lika nära vänner. Därefter etniska svenskar (med undantag av de som gjort oförlåtliga saker) och människor som delar de värderingar jag håller för heliga. Därefter blir folk alltmer i mindre utsträckning del av ”vi:et” ju längre bort genetiskt eller värderingsmässigt de befinner sig.

   De som gjort oförlåtliga handlingar ska straffas oavsett genetisk närhet eller ytligt bekännande till heliga värderingar. Övriga vill jag bara gott oavsett hur långt de befinner sig ifrån vi:ets kärna. Men jag prioriterar de som står mig närmare. I dessa farliga tider har jag inte mycket resurser över för de på avlägset avstånd i detta ”vi”.

   Gillad av 1 person

 10. Palle9 skriver:

  Richard: Tack för en mycket bra artikel! Du fokuserar på den avgörande punkten, invandringens omfattning. När jag t.ex. betraktar programtablån för SvT Forum, är det inte sällan som hela dagsprogrammet handlar om problem, som just härrör från den stora och okontrollerade invandringen. Det kan handla om hur nyanlända ska komma i jobb, eller hur brottsligheten bäst bekämpas, eller hur vi ska komma tillrätta med boendesegregationen eller skolans problem etc etc. Men en sak kan man satsa pengar på: ingen kommer att nämna kärnorsaken, ”volymerna”.

  Gillad av 3 personer

 11. Axel Erstorp skriver:

  Ett totalstopp av immigrationen vore att börja i rätt ända av problemet. Det verkar inte finnas någon korrelation mellan mängden flyktingar man tar emot och hur dygdig man är. Kanske initialt men om Sverige nu vill ha ett flyktingstopp då kommer vi räknas till vise-grad skalan ganska omedelbart. Kanske tycker somliga politiker att det vore slöseri nu när glorian lyser som starkast och är lika bra att köra på in i ragnarök

  Gillad av 2 personer

 12. Avmaskad skriver:

  Lösningen är att vi inte skall ha invandring. Då behövs ingen integration som visat sig omöjlig att genomföra.

  Vi skall vara ett västerländskt land och visa upp oss som föredöme för länder med problem. Vill de ha bättre livsvillkor och färre konflikter bör de ändra på sina värderingar. Annars får de fortsätta leva med det välstånd deras värdegrund medger.
  Valet är deras, inte vårt.

  Gillad av 2 personer

 13. sjodinbjorn2hotmailcom skriver:

  Tack för den artikeln. Speciellt det där med fängelsestraffen. Då förstod jag, Plötsligt, varför Riksåklagaren inte vill ta bort den s.k. straffrabatten för unga brottslingar. Om vi gör det erkänner vi att brottsligheten för unga är ett växande problem. Och vi måste med allvar diskutera problemet. Med hjälp av statistik och kurvor, och alltihop! Då kommer hela skiten i dagern. Aj, aj, aj!

  Gillad av 5 personer

 14. Aha skriver:

  Jag tycker problembilden kan sammanfattas så här;
  – vi har tagit emot för många på för kort tid.
  – mångkultur är en farlig brygd.
  – globalism bör inte pressas fram utan få ta den tid som behövs.

  Trots omfattande kritik, trots att man nog innerst inne förstått hur saker hänger samman, har politiker, media och kulturpersonligheter fortsatt att driva på ovanstående problembild.

  För denna misslyckade omgörning av Sverige bör de ihågkommas som förstörare.

  Sorgligt nog är inte förtroendet för dem förbrukat.

  Gillad av 2 personer

 15. Degelstål skriver:

  Artikeln tangerar något jag ofta tar upp, och nämner flera av namnen. Nämligen just de som tror sig om att inte gå pks ärenden men ändå på något mystiskt sätt har tillgång till systemmedia (som idag överträffade sig själv med en ljugartikel om Global Compact direkt planterad av regeringen i SvD). Som jag ser det så är dessa Heberleins, Arpis och Teodorescus pks yttersta bålverk, jag är inte så förlåtande som ovan, det är enormt frustrerande att läsa Heberlein eller Teodorescu, misärens ryttare, deras pekande på olika självklara problem, de vrider och vänder och så väntar man på slutsatsen…, man väntar, …, man väntar, … inget. Jag läser dessa som apologeter för sig själva och deras position och ser dem som proppar som hindrar en korrekt problembeskrivning. Genom att de låtsas diskutera de egentliga problemen, men utan att öppna för diskussion med de verkliga dissidenterna, så upprätthåller de åsiktskorridoren och skenet av att detta går att lösa i samförstånd utan att skada någon, resultatet av detta blir att de tysta, mest försvarslösa fortsatt skadas och kommer i kläm, gamla utan röst, våldtagna flickor, och så klart också flyktingar i flyktingläger som skapas av globalisternas krig och vars eventuella rena toaletter och skolböcker används i Europa. Man har valt sida: migranter och pk-ister och globalister över svenska våldtagna flickor. Dessa debattörer har inte insett, eller vägrar att inse, att de är en del av en maskin som lever på dessa flyktingar, ekonomiskt och moraliskt, en vänstermaskin som inte ser den våldtagna individen, utan sitt eget intresse endast. Det är inte godhet, det är motsatsen.

  Gillad av 5 personer

  • Hans Högqvist skriver:

   Ja, det är halvkvädna visor men jag ser det som försök att sakta puffa fram en förståelse för de verkliga orsakerna till problemen.
   Lösningarna kommer att innehålla drakoniska åtgärder som tvångsrepatriering och permanent utvisning av, ibland, hela klaner som lever på svarta pengar och kriminell verksamhet.
   Alternativet är inbördeskrig.

   Gillad av 4 personer

 16. fabricerad skriver:

  Allt handlar om pengar och makt. Staten och välfärdsfabriken behöver fler att tycka synd om och därmed fler att ta hand om. Hade plötsligt alla invandrare blivit oberoende av staten genom att t.ex. skaffa jobb med riktig lön skulle många offentliganställda och anställda i bolag som livnär sig på skattepengar bli arbetslösa. Därför är immigration bra och integration dålig enligt gällande norm. Mänskligt lidande i form av utanförskap är tyvärr alltför gynnsamt och lukrativt för att det ska tillåtas upphöra.

  Gillad av 2 personer

 17. Jari Norvanto skriver:

  Den i nära tid största utmaningen är att julen går i kvav, således att den tyska granen brinner ner, det holländska saffranet tar slut och den turkiske tomten uteblir. Då har sannerligen det sicilianska Luciatåget gått… I så fall kan nog endast en färgstark värd på SVT rädda julstämningen och erinra oss om högtidens inkluderande aspekter kryddade med sedelärande anekdoter om vit glasyr och pepparkaksbrun botten.

  Gillad av 1 person

 18. Jaxel skriver:

  Mycket bra krönika.

  Man skulle också kunna säga ungefär så här.

  Hur kan allmänheten och för den delen journalister tro på de politiker som försöker påskina att de både vill och kan lösa problemen relaterade till flyktinginvandringen. Problemen har ju funnits i årtionden och trots politikernas ambitioner att lösa dem har de bara blivit värre och värre. Vad skulle man kunna tänka sig att de kommer att göra som inte bara är någon variant på tidigare försök att vända den katastrofala utvecklingen. Vilket självklart inte kommer att fungera den här gången heller

  Det är fullständigt obegripligt att någon kan tro att en regeringspolitik som dikteras av Löfven, Lööf och Björklund kan leda till annat än än mer fördjupade problem. Hur kan någon tro att utvecklingen skall vända med dagens styrande rikspolitiker?

  Gilla

 19. olle holmqvist skriver:

  Språket styr tanken – trodde en del korkade filosofer. I verkligheten ligger det allra mesta utanför språket, t ex färger, lukter eller hur man diskar en tallrik för hand. Förklara det med enbart ord ! T ex i telefon. Men vi vet ända precis vad vi tänker på – föreställer oss . vi som sett. Men dogmen om Ordets betydelse styr våra ordkommisarier på SMS och nu Global Compact. Skriv positivt om den gynnsamma invandringen !

  Därför blir kalhygge till föryngringsyta, arbetslös till ”mellan arbeten” Dårhus till Sinnessjukhus till Psyk-klinik osv. En gång hette SIDA – NIB, före Patriks tid.

  Hur som SpråkKorrigeringsÄmbetet – SKÄ – har missat ett litet ord som slunkit igenom:
  – Hemland !
  Hörde på radion om en av ungarna som det började gå snett för. Föräldrarna skickade honom till – Hemlandet – där fick nämligen ungarna lära sig hur man uppför sig. Värdegrund. Det är intressant i sig.
  Men ännu intressantare är: Ordet i sig, dess mening, innebörd, betydelse, laddning dess konnotationer och associationer. Sug på det:
  Hemlandet…

  Prognos:
  Ordet ”Hemlandet” kommer att sorteras bort och ersättas av vad ? Ursprungsland ligger illa i munnen, men i brist på bättre…

  Gilla

 20. Kalle skriver:

  Politikersituationen i dag. 7: klöverns medlemmar har säkert några som ser att samhället är på upplösning.
  Men, strategin blir då inom partierna att tysta och bekämpa det sanningssägande partiet SD, till varje pris.
  Börjar folk förlita sig på dem, ja då blir vi arbetslösa , åker ur riksdagen och förlorar vår adelstatus. Hemska tanke!! Därför bekämpa sanningen som sprids via SD till varje pris. Vi har ju media på vår sida som utför underverk. Tack och lov!!
  Inom en vecka är troligen Lööfet och Björklund ministrar igen i en S ledd regeringen.

  Gilla

 21. Rikard skriver:

  Hej.

  Så på vilket sätt argumenterade du om detta 1995?

  Du kanske skulle börja där, med att se på vilket sätt du är medskyldig till dagens läge.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 22. Björn Meyer skriver:

  Det mest ledsamma är att det redan är försent och att alla tänkande svenskar gör klokt i att börja förbereda sin flytt till annat land. Australien eller Nya Zeeland ser lockande ut.

  Gilla

  • Stig Palm skriver:

   Att flytta till dessa länder på ett ‘legalt’ sätt krävs en stor del? Vi måste ha kapital garanterat att Staten där inte blir belastad. Eller har en arbetsgivare där som ger dessa garantier.

   Gillad av 1 person

 23. Steen R skriver:

  I tyve år har jeg set på, at svenske politikere ville diskutere ”integration” i stedet for indvandring. Det har været et politisk trick, hvis virkning nu heldigvis er udløbet. Det er INDVANDRINGEN der er mislykket, ikke integrationen

  Gillad av 1 person

 24. Stig Palm skriver:

  Hela dennas fråga inte funnits om vi aldrig importerat ISLAM.
  Sedan att inte tagit in fler personer än samhället klarat att ge husrum.
  Svårare än så här är det inte.

  Gillad av 3 personer

 25. Elöd Szanto skriver:

  Jag vet att det inte är många jag når nu men skriver i alla fall.
  Utmärkt artikel förutom att man generaliserar ordet invandrare.
  Det är imte asiater som plockar bär eller driver kinarestauranger som är problemet. Det är inte heller östeuropeiska balettdansare eller violonister. Det är inte heller indiska datatekniker som söker jobb.
  Det är de kulturellt inkompatibla som utgör problemet och då behöver man tala om Kulturellt inkompatibla invandtargrupper och inte Invandrare generellt.
  Tycker en som själv är Utböling

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.