Ny podd! Jag är svenne

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 22/10) pratar jag med Jan-Olof Sandgren. Förutom att vara skribent här på Det Goda Samhället, arbetar han som yogalärare och bor i Angered utanför Göteborg. Sandgren är från början utbildad biolog, med en brokig yrkeskarriär som vaktmästare, biståndsarbetare, illustratör, barnboksförfattare med mera. Igår, den 22 oktober, kunde man läsa en krönika som handlade om när Sandgren jobbade på ett bygge i Vendel. Det var en väldigt manlig arbetsplats som fick honom att tänka på skillnader mellan manligt och kvinnligt.

I detta avsnitt pratar vi skillnaden mellan svenne och svensk. Sandgren har ingenting emot att kallas svenne. Han är en stolt svenne, säger han. Svennighet står för bra saker och är inget att skämmas för. Det finns kriminella som drömmer om göra bättring att leva ”ett svenneliv”. Tyvärr har en dålig gangsterkultur fått spridning bland unga i våra invandrartäta förorter, där man svennar är något man ser ner på. Svennarna är allt det som värstingarna inte är: de är duktiga i skolan, skötsamma och har nördiga hobbyer.

Förr var ”folket” ett ord som vänstern omhuldade. Folket, folket, folket. Numera hör man det knappt. Folket har blivit något suspekt, kanske till och skrämmande. Det är sådana där korkade vita män på landet som röstar på SD.

7 reaktioner på ”Ny podd! Jag är svenne

 1. Helmet for My pillow skriver:

  Kan ni inte lägga ner era västerinstinkter att alla skall göra som ni. Kalla ni er svenne om ni vill det, kanske svenska tjejer skall kalla sig svennehoror? Jag behöver inte kalla mig något för jag är inte avvikande, det är istället det gamla B..J.. som borde komma till heders.

  Gilla

 2. Leif Nilsson skriver:

  J-O Sandgren framför tanken om att ”politik är ett manligt skrå”.
  Så har det åtminstone varit. I alla framgångsrika kulturer i världshistorien. Kanske har det funnits samhällsexperiment där det kvinnliga har dominerat i politiken, men de har i så fall varit så kortlivade att de inte har överlevt tillräckligt länge för att lämna några spår.

  Extremfeminismen allt mer dominerande inflytande i den europeiska kulturkretsen, hotar nu vår kulturs överlevnad. Barnafödandet har nått katastrofalt låga nivåer, samtidigt som gränserna står på vid gavel för främmande unga män som föraktar vår kultur och som har som mål att tillintetgöra vår samhällsordning.

  Stefan Molyneux har intressanta statisk fakta kring temat ”politik är ett manligt skrå” i denna video:
  We are doomed! Shocking facts about women and politics!

  Gilla

 3. Petrus skriver:

  Såg ett inslag i Rapport eller Aktuellt i början på 90-talet om en skola i Rinkeby. I reportaget berättade man att elever med svensk bakgrund på skolan kallades svennar. Tvivlar på att de personer med svensk bakgrund tillhörde den grupp som var utpräglat duktiga i skolan eller speciellt skötsamma med tanke på att de svennar som bodde i Rinkeby sannolikt tillhörde underklassen. Hade de haft råd hade de nog bott någon annanstans. En intervjuad pojke med svensk bakgrund i reportaget sade ”jag kan slåss” som svar på någon fråga.

  Jag tycker att det är väldigt onödigt att bluddra bort vad en svenne är för en invandrare. En svenne är någon man ser på stan och som ser svensk ut. Inte en person som är kulturellt svensk men är adopterad från t ex Sydkorea eller Afrika. Hade den utlandsadopterade Petra Åkesson när hon gjorde sina intervjuer med invandrarynglingar sett ”svensk” ut hade de antagligen inte sagt ”vi krigar mot svenskarna”. Det var i alla fall hennes egen förklaring. Visst kan det finnas gränsfall. En relativt mörk person med helsvensk bakgrund kallas kanske inte svenne förrän man hört hans namn och dialekt. Men epitetet svenne är ändå i huvudsak något som grundas på hur folk ser ut, ungefär som ordet gringo i Sydamerika. En svart eller asiatisk amerikan blir inte kallad gringo i Sydamerika. Däremot någon som härstammar från Irland eller Sverige. En svart amerikan kallar heller inte en kines-amerikan ”honkey” till skillnad från en vit person.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.