Myndigheten för samhällsskydd och genusberedskap

Stefan Hedlund

Ett av många bestående minnen från de stora skogsbränderna kan dateras till den 20 juli, dagen då statsminister Stefan Löfven gjorde sitt första – hittills enda – uppträdande inför svenska folket. Efter att ha förklarat att läget var mycket allvarligt, vilket knappast var någon hemlighet, valde han att åter dra sig tillbaka till en talande tystnad. På en fråga från en journalist om hur han såg på oppositionens kritik mot regeringen för dess bristande beredskap svarade han lakoniskt att ”Jag bryr mig faktiskt inte”. Detta är oerhört, men inte förvånande.

När Stefan Löfven den 9 september har att möta den svenska valmanskåren kan se tillbaka på fyra år av väl dokumenterad oförmåga att styra landet. Han har slagit rekord inte bara genom att ådra sig sju prickningar i Riksdagens konstitutionsutskott. Han har även presiderat över säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen, en av de i särklass värsta säkerhetsskandalerna i modern svensk historia, och han bär ansvar för den ökända ”gymnasieamnestin”, en av de värsta lagstiftningsskandalerna i modern svensk historia.

Genom hela den svenska migrationskrisen har han därtill utmärkt sig som en vingelpetter, vacklande mellan grötmyndiga uttalande om ”ordning och reda i flyktingpolitiken” och skandalösa eftergifter för asylaktivister. Den minnesgode kan fråga vad som hände med löftet om att 80 000 migranter utan asylskäl skulle utvisas.

Så kom torkan och bränderna, och ett nytt prov på statsministerns oförmåga att i en krissituation komma med ett meningsfullt budskap till medborgare som känner stor oro.

Vid sin sida på presskonferensen den 20 juli hade han förre Rikspolischefen Dan Eliasson, som i sin nya roll som Generaldirektör för
Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) kunde förklara att flera av de stora bränderna inte kommer att gå att släcka. Inte ett ord om att en viktig anledning till den svaga inledande responsen var att hans egen myndighet totalt saknat det man är till för, nämligen just beredskap.

Inför insikten att allas vårt öde ligger i händerna på dessa två personer var det nog många som kände inte bara vrede utan kanske än mer stor fasa.

Det talas idag mycket om att analysera och lära. Det enda som behövs är att minnas tsunamin under julhelgen 2004, och att jämföra hur olika Italien och Sverige reagerade.

I Italien finns en central placerad räddningsledare som i ett krisläge har fullständiga befogenheter att inkalla och rekvirera vad som behövs. När denne nåddes av nyheten om den stora flodvågen valde han att genast avboka samtliga resenärer från flyg till Thailand. De så tömda flygen kunde i stället avgå fyllda med räddningspersonal och räddningsutrustning, och på återresan kunde de ta hem italienska turister.

Sveriges reaktion blev raka motsatsen. Trots desperata rop på hjälp från förtvivlade anhöriga reagerade man i regeringskansliet med senfärdighet och ett utdraget dividerande om vem som borde göra vad. Särskilt slående är att det trots utredningar och KU-förhör fortfarande inte varit möjligt att få veta ens var dåvarande statsminister Göran Perssons närmaste man Lars Danielsson faktiskt befann sig då krisen var som mest akut.

Den svenska oförmågan att snabbt se till att få hem våra egna turister ledde till extra belastning på sjukvård som borde reserverats för thailändska offer. Särskilt osmakligt blev det när Göran Person sökte
blanda bort korten genom att kritisera Thailand för bristande beredskap. Det har nog aldrig känts så skämmigt att vara svensk.

En viktig anledning till dagens usla krisberedskap är att avvecklingen av det svenska militära försvaret åtföljdes av en skrotning även av landets tidigare omfattande civila beredskap. Ingen tycks ha upplevt det som tveksamt att beröva Försvarsmakten dess tidigare ansvar för att exempelvis bekämpa bränder. Särskilt slående är hur den ansvariga myndigheten MSB, inrättad 2009, har valt att tolka sitt uppdrag.

Med en forskningsbudget om 120 miljoner årligen kunde man valt att stödja forskning av relevans för landets säkerhet. Utfallet har i stället blivit politiserad miljonrullning till ”genusforskning”. Liksom Försvarsmakten tagit fram en ”Genushandbok”, har MSB sponsrat forskning om exempelvis ”Den genuskodade räddningstjänsten” och om ”genusgrundade normer och maktrelationer”. När man försökte sponsra forskning om islamistisk aktivism kom så skarp kritik från vänsteraktivister att man drabbades av panikångest.

När regeringen valde att flytta Dan Eliasson från polisen till MSB kunde man kanske inte ana att detta skulle bli ett klassiskt fall av ”ur askan i elden”. Han kan förvisso inte lastas för sin företrädares vurm för genustrams och bristande fokus på verklig beredskap.

Hans tidigare preferenser för korvgrillning med bilbrännare, hans överseende attityd till attacker på blåljuspersonal, och hans val att stävja brutala gängvåldtäkter med armband som säger ”tafsa inte” borde dock gjort honom synnerligen olämplig för denna nya kommendering.

Vad han både kan och måste lastas för är att MSB inför sommaren hade en bemanning som enligt Dagens Nyheter var ”extremt tunn”, att man hade brist på materiel, såsom brandslangar och papperskartor, och att man den 17 juli fortfarande sökte en expert på skogsbränder. Att detta inte åtgärdades är i hög grad Eliassons ansvar, samtidigt som det är ett symptom på hur nonchalant hållningen till beredskap har blivit. Kanske Eliassons myndighet borde byta namn – till ”Myndigheten för Samhällsskydd och Genusberedskap?”

58 reaktioner på ”Myndigheten för samhällsskydd och genusberedskap

 1. MartinA skriver:

  Allmänt finansierad högskoleutbildning leder till att kulturmarxister och andra kommunister skapar akademier som har till syfte att producera propaganda. Fördelarna är bara så enorma. Dels får kulturmarxisterna en bra lön och hög status. Dessutom får kulturmarxisterna i media en ursäkt för att bjuda in dem till TV och radio och tidningar som ”experter”. Dels kan kulturmarxisterna kalla sin propaganda för ”kunskap”. Och dels får kulturmarxisterna tillgång till tusentals försvarslösa unga människor som de kan förstöra.

  Eftersom genusvetenskap, rasrelationsstudier, konfliktforskning, litteraturvetenskap, normkritiska vithetsstudier och dylikt inte producerar någon kunskap om världen och eftersom ingen efterfrågar det som lärs ut. Så måste kulturmarxisterna skapa jobb för alla unga människor de förstört. Och det gör de genom lobbyism och korruption. Och alltid med hjälp av media. Så innan man vet ordet av så måste alla organisationer, även privata företag, ha en ”jämnstäldhetsplan”. Och alla utbildningar måste hålla genus och mångkultur dagar. Och alla myndigheter måste ha genusexperter anställda. Och alla måste genuscertifieras och mångfaldscertifieras.

  Det hela blir en cancer som sprider sig och förstör mer och mer och mer. Tills värddjuret dör. Måtte det hända snart! Och måtte utbildning aldrig mer bli finansierad av staten.

  Gillad av 17 personer

 2. Lilla fröken P skriver:

  Ja, bakom den sjävgoda ytan ekar det ganska tomt, både när det gäller ansvarstagande och verkstad.
  Kritik avfärdas som ”att prata skit om Sverige” eller ”käbbel”. Någon slutsats av uppenbara tillkortakommanden lyser med sin frånvaro, och någon ansvarig varken vill eller tvingas träda fram. Bättre då att falla tillbaka på beprövade och till intet förpliktande floskler- som vanligt.
  Jag ser mot valet i september.

  Gillad av 5 personer

 3. JL skriver:

  En bekant som blev personligen hårt drabbad på plats 2004 skrev en bok om den svenska Tsunamihanteringen. Mycket läsvärd och skrämmande:
  https://www.goodreads.com/author/show/938276.Pigge_Werkelin

  Att Sveriges byråkrater fortfarande inte klarar av oväntade händelser förvånar inte. När det oväntade händer behöver man handlingskraft, inte byråkratiska politiserade paragrafryttare vars största drivkraft är att inte göra fel.

  Gillad av 3 personer

  • BjörnS skriver:

   Dels behöver man rätt folk men också en organisatorisk struktur som ger tydliga befogenheter och ansvar. Den svenska modellen tycks vara att undvika ansvar genom att ludda till befogenheter och roller. En samordningsfunktion hade byggts upp i statsministerns kansli. Det var ett sätt att försöka motverka en del av de brister som bl.a tsunamikatastrofen blottat. Ansvaret var således statsminister. Det första Löfven gjorde var att lyfta över den funktionen till Justitiedepartementet. Det var bekvämare så…

   Gilla

  • olle reimers skriver:

   Det är inte medborgarnas väl och ve de har för ögonen. Enbart makten är viktig. Det gäller att sluta leden.

   Gilla

 4. Tomas B skriver:

  Det är påfallande hur avslagen valrörelsen har varit fram till nu. Förmodligen har det att göra med det ”bagage” som Socialdemokraterna har att svara för och som denna artikel beskriver med all önskvärd tydlighet. Den djupt splittrade borgerligheten verkar också ha retirerat in i någon sorts fatalism där det får bli som det blir.

  Så vi får nog räkna med en valrörelse där sossarna oblygt försöker köpa röster med skattebetalarnas pengar och den s.k. ”Alliansen” med obefintlig trovärdighet opponerar mot den regering som man de facto släppt fram under mandatperioden.

  SD har onekligen ett guldläge utan att behöva göra många knop för egen maskin.

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag väntar bara på en Westerbergsk helomvändning (1985) eller en Perssons maxtaxa (1994) i valrörelsens slutskede, som lockar alla de svenska fåren tillbaka i fållan precis i rättan tid. Bääääh!

   Gilla

   • Björn skriver:

    Just detta, är min skrämmande ”vision” också! Just när SD-skutan skall till att sätta segel, flyr väljarna som råttor(eller fårskallar, liknelserna är många!) tillbaks till vad de tror är ”fast mark”!

    Gilla

   • Karl Oskar skriver:

    Nja ,vet inte vad som skulle kunna framkalla ett sådant skräckscenario?
    Förvisso är det en dryg process för varje person som ska ur PK-illusionen. Lång tid behövs (månader, år). Men…
    Rörelsen/vändningen är ju i rullning nu.
    Och mycket som händer, många indikatorer pekar väl idag snarare på motsatsen? Ett accelererande förlopp som förstärker sig självt.
    Lägg också till, att många inom sjuklövern inte ens vill regera.
    Resultat:
    Magkänslan för min del är att motsatsen kan hända
    Typ SD + AFS får tillsammas 35- 40 %.

    Gilla

   • Linden skriver:

    Jag tror att när man väl tagit steget över till SD så har det många gånger skett med viss vånda, skambelagt som SD är av etablissemanget.
    När steget väl är taget är det oåterkalleligt för flertalet.
    Däremot är tveklöst så att Afs attraherar många SDsympatisörer
    Repatriering är ordet för dagen.

    Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Väljarna har ett enkelt val i september…

   Det finns ju bara ett oppositionsparti att rösta på,
   som man kan vara säker på sitter i Riksdagen!

   Splittring har vi inte råd med,
   i detta för Svea avgörande val!

   Gilla

 5. Isabella skriver:

  Regeringen gör allt utom det den ska.

  Genusforskning och gymnasieamnesti när landet står i lågor. Ökning av våldsbrott och kriminalitet. Knäande för islamism. Sammantaget visar detta på en ryggradslöshet som denna regering kommer att bli ihågkommen för.

  Gillad av 7 personer

 6. Elisabeth skriver:

  Strålande,Stefan Hedlund, håller helt med. Att detta genustrams ska få fortsätta att förpesta myndigheter, att denne Eliasson ska få fortsätta att härja ! Vettiga människor tystas och oduglingar premieras. MSB verkar vara ett murket råttbo utan ledning och funktion. Jag hoppas att brändernas efterdyningar leder till en ny regeringsskandal som plågar regeringen och dess lakejer fram till ( och gärna efter ) valet.

  Gillad av 5 personer

  • brrr skriver:

   Enligt Leif GW (Expressen igår) ska Kräket Eliasson inte få härja i MSB så länge till, han ska bli ambassadör vid årsskiftet.
   Johan Westerholm ledarsidorna.se har i några artiklar berättat om hur sossarna nu börjat ge bort diverse reträttposter till sina kolleger, och bl.a. har han spekulerat om vem som ska få en av de mest eftertraktade posterna i ambassadbranchen, det handlar om en ambassad i Kanada, vill minnas det var i Ottawa.
   Jag spekulerar inte mer…

   Gillad av 1 person

  • brrr skriver:

   Enl. GW (Expressen igår) ska Kräket Eliasson bli ambassadör till årsskiftet.
   Enl. Johan Westerholm ska en av de mest eftertraktade posterna i den branchen nytillsättas snart, i Kanada, jag vill minnas att det var Ottawa.

   Gillad av 1 person

  • Igor skriver:

   Ankarcrona!
   Han pratar skit bra, så ingen i hans omgivning kommer åt honom. De förstår också vad som väntar dem som skulle kunna opponera sig, avsked och missade livslånga ersättningar.

   Gillad av 1 person

 7. Sixten Johansson skriver:

  Bästa läsningen kring detta (med risk för att bli urförbannad eller fullkomligt matt) finns nog på toklandet.wordpress.com i inläggen ”Genus i Ljusdal” (28/7, 100 kommentarer) och ”MSB och kärnverksamheten” (23/7, 119 kommentarer). De säger allt om landet bortom satirens domäner, om den härskande klassen och en betydande del av folket som bebor landet.

  Gillad av 6 personer

 8. hans ericson skriver:

  instämmer-jag träffade en svensk kvinna som i fyra dygn låg på ett stengolv på flygplatsen i Thailand och väntade på flyg hem…allt medan bara efter några timmar så kom Italienska
  AItalia och tog hem sina medborgare-precis som insänder sagt-man har en enda chef som har befogenheter och ansvar vid akuta kriser-utan att blanda in ett antal departement etc.
  Viva Italia

  Gillad av 4 personer

  • Marckus E. skriver:

   Det personliga ansvaret att själv boka en resa hem var tydligen inget alternativ som den stengolvsliggande kvinnan ens reflekterade över. Man undrar varför? Jag tycker att varje enskild individ måste ta ett större ansvar själva och inte förlita sig på att någon annan ska lösa de problem man har.

   Gilla

   • olle reimers skriver:

    Det finns en regel som säger att om medborgare i det egna landet har råkat i nöd i något annat land så ska det egna landet göra vad det kan för att undsätta medborgaren ifråga. Det är bland annat den uppgift ambassader och konsulat har.

    I Thailand tog den svenske andremannen, Karlo Laakso, ett eget initiativ när han inte fick det gehör från Sverige han förväntat sig för att ambassaden skulle klara av sin uppgift och organiserade på egen hand en hjälpinsats så långt hans resurser räckte.Karlo hyllades i svensk press men fick bassning av sina överordnade.

    Gilla

 9. Pad Thai skriver:

  Ni får ursäkta mig, käraste skribenter och kommentatorer, men jag har aldrig förstått upprördheten kring dåvarande regeringens göranden/ogöranden i samband med ”flodvågskatastrofen” i Thailand. På vilket sätt är svenska staten ansvariga för svenskar som befinner sig långt utanför Sveriges gränser? Det är väl ändå resandens/resandens försäkringsbolags ensak att ordna med ev. vård och hemresa om sådant behov skulle uppstå?

  Gilla

  • Kea skriver:

   Nej, och är staten ansvarig om jag skulle träffa dig och slå dig på käften? Om du blir gängvåldtagen av invandrare? Är staten ansvarig för folk i Syrien? Hur lyder din logik, alla som kan sätta en tå över den svenska gränsen, börjar ansvaret där? När man hoppas på Finlandsfärjan så slutar statens ansvar? Din kommentar är så dum att den antingen måste ignoreras eller kräver ett helt liv av omskolning för att du skall förstå, du lever som svensk och behöver inte (än) varje dag först och främst tänka över att beskydda dig och din familj, du är så dum att du inte förstå att detta förhållande beror av de svenskar som du inte känner någon lojalitet med, ditt hyckleri är bottenlöst.

   Gillad av 3 personer

   • Anonym i Kostym skriver:

    Mmm… Gruppvåldtäkt som exempel…

    Men allvarligt. Regeringen 2004 hade inga befogenheter att göra något som ens påminnde om italienska räddningstjänsten. Och de hade all rätt i världen att skylla på thailändarna. (Yttrandefrihet, ni vet.)

    Regeringarna 2006-2014 (ni vet den med jobbskatteavdragen) gjorde inte heller någonting för att få igenom strukturförändringar.

    Gilla

   • Asta skriver:

    Abdirahman, som uppges vara 17 år, var en av de fyra afrikaner som gruppvåldtog en 13-årig flicka i Västerås tills hennes underliv sprack. Trots det bestialiska övergreppet släpptes somaliern på fri fot efter domen i tingsrätten – och bara en månad senare knivrånade han en 7-eleven-butik i Hammarbyhöjden. Men tingsrätten vägrar även denna gång att döma honom till fängelse.

    Svenska domstolar i satans tjänst

    Gillad av 3 personer

   • Pad Thai med kyckling skriver:

    Jag är inte helt säker på att jag hänger med i dina motfrågor och påståenden, men jag tror att du skäller på fel hund, s.a.s… Du får gärna utveckla ditt resonemang.

    Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Nu handlar det kanske inte om huruvida svenska staten har ansvar för sina medborgare när de är ute på vift utanför vårt land. En jämförelse visade att italienska staten ansåg sig ha ansvar för italienare medan svenska staten hellre värnar utlänningar som befinner sig i Sverige. Varför det är så kan man fundera över. Italienarna är stolta över sitt land. Hur stolt är du, PAD THAI? Själv är jag som svensk lite kluven. Jag skulle vilja vara stolt över Sverige men då måste viss utrensning bland politiker och annat löst folk ske.

   Gillad av 1 person

   • Pad Thai - inga jordnötter skriver:

    Jag känner ingen som helst lojalitet med vare sig ockupation(s)(m)akten eller dess femtekolonner.

    Gilla

  • Magnus Rosensparr skriver:

   Det kan man ju tycka, men det tyckte inte Italiens regering vid tillfället. Den viktiga skillnaden i sammanhanget är att den italienska staten kunde, förmådde och gjorde också så. Så var inte fallet med den svenska, som varken kunde, förmådde eller gjorde något av värde, men det allra värsta är att den svenska staten har varit i konstant oförmöget tillstånd under minst de senaste 45 åren. Innan dess hade Sverige en lika god förmåga och beredskap som Italien hade år 2004. Denna femtioåriga tidsrymd sammanfaller helt med den extremsocialistiska politiskt korrekta multikulti-flum-eran i Sverige 1968-2018. Det är mycket hög tid att sätta punkt för denna nu. Ett bra tillfälle kommer den 9 september i år.

   Gillad av 5 personer

   • Anonym i Kostym skriver:

    Nej, svenska staten var ännu mer inkompetent 1973. Vilket bl.a. bevisas av Norrmalmstorgsdramat.

    Inget parti gick till val 2006-2014 på att förbättra förmågan att hantera skogsbränder. Varför skulle det bli skillnad nu?

    Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Jag håller med!

   Men det sticker i ögonen, när det året efter blev allas ansvar att hjälpa hem dessa stackars palestinier (som hade flytt för sitt liv) som var på semester i hemlandet, när det blev konflikt och det blev problem med hemresan!

   Det är skillnad på folk …

   Gilla

   • Pad Thai med tofu skriver:

    Sverige och svenskarna har naturligtvis inget som helst ansvar för några ”palestinier” alldeles oavsett vad de kallar sig och alldeles oavsett var de bor.

    Gilla

  • brrr skriver:

   Thai, när det handlar om enstaka personer som t.ex. råkar ut för trafikolycka, ja. Men när det handlar om en såpass omfattande kris med så många människor inblandade och Thailand behöver hjälp, då är det minsta man kan göra att ta hem de egna medborgarna samt hjälpa till med akutinsatser på platsen.

   Gillad av 3 personer

 10. Kea skriver:

  Precis, och efter allt detta, kan någon tvivla på att DE VILL HA DET SÅ HÄR?? Det är ett folkförräderi, varken mer eller mindre. Undertonen vid tsunamin, Estonia, de som drabbas av massinvandringen, bönderna och bränderna osv är ju övertydlig, inget som drabbar svenskar betyder något, och i många fall (brinnande julgranar) så kan man ana en pervers skadeglädje när svenskar drabbas.

  I företag så brukar man när man omorganiserar (dvs sparkar folk) inrätta nya poster och små grupperingar, det blir en fyrkant som sticker ut på org-diagrammet som inte har något under sig, kanske vi kan inrätta ett genus-departement dit vi flyttar alla som haft ansvar för något som helst de senaste 20 åren, och sedan så får de veta att de måste finna egen privat finansiering.

  Gillad av 7 personer

 11. Pelle skriver:

  Visst är det fascinerande hur den italienska staten förmår att hantera kriser med resolut handling. Samma italienska stat som med jämna mellanrum föraktas och baktalas av svenska statsvetare, journalister och politiker. Jag tror att det är dags för oss svenskar att en gång för alla inse det faktum att det är vi som har en dysfunktionell stat som inte ens förmår hantera de mest grundläggande saker längre. Att svenska staten däremot är fullt kapabel till att producera genustrams och allt möjligt som varken efterfrågas eller behövs kan inte längre tjäna som fikonlöv för att maskera de monumentala misslyckandena på kärnområde efter kärnområde. Som medborgare är det nu vår plikt att byta ut dem som har försatt oss i denna härva. Lööf, Löfvin och Löfven (komparation av adjektivet inkompetent?) måste bort den 9 september!!! Annars överlever vi inte så länge till som fungerande statsbildning.

  Gillad av 3 personer

 12. Gösta Johnsson skriver:

  Bra skrivet Stefan H. Det där löftet att 80 000 skulle skickas tillbaka fällde Ygeman ( eller ynkeman som jag föredrar att kalla honom) när han fortfarande var inrikesminister under år 2016 om jag minns rätt. Av detta bidde så klart ingenting…utan i stället fortsatte och fortsätter inflödet av MENA-individer som inte kan eller vill assimilera sig i Sverige.
  Om det nu blir ny regering ( utan Annie Lööf och utan MP folk ) i höst så hoppas jag att återvändningen tar fart och att inflödet stoppas så när som på några av FN uttagna kvotflyktingar.
  Om inte detta sker så kommer SD att bli totalt dominerande efter nästa val 2022 – om inte ett extraval tidigarelägger detta. Hoppas nu att SD klättrar upp mot de 30% som borde vara inom räckhåll att döma av opinionsundersökningarna. Detta trots en fortsatt misskreditering såväl av SR/SVT som av de stora tidningsdrakarna…främst DN och kvällstidningarna Aftonblaskan och Expressen.

  Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   När man pratar politik med okända, på tu man hand,
   då kommer det fram en folklig vrede, en gräsrotsbrand)

   Att man lägger sin röst på SD,
   utan att ha minsta alternativ…

   Gillad av 1 person

 13. Alex. skriver:

  Du skriver: ”I Italien finns en central placerad räddningsledare som i ett krisläge har fullständiga befogenheter att inkalla och rekvirera vad som behövs.”
  Precis – I Sverige har man inte fattat det mest grundläggande. En kris är definitionsmässigt en situation, som den ordinarie organisationen inte klarar av. Alltså behövs en annan organisation med specialkompetens och befogenheter. En sådan måste skapas och sedan måste politiker och myndigheter informeras och bringas att förstå vad som händer, och vem som bestämmer vid en kris.

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.