Vem kämpar mot vem?

Patrik Engellau

När jag läser igenom den här texten inser jag att den är väldigt tät i bemärkelsen att det finns en ny tanke i varje ny mening (som må vara felaktig). Texten hade i utökat skick räckt till en bok eller två. Men jag har tröttnat på att skriva böcker för jag får fler läsare på en kort artikel än på en hel bok. När jag nyligen skrev om en bilpunka fick jag fler läsare än av mina två senaste böcker sammantagna. Om du inte orkar läsa till slutet är du ursäktad.

Kanske är det så att vi som försöker utveckla någon användbar förståelse av samtiden – i varje fall jag – är alltför påverkade av föreställningen att det finns en god sida och en ond sida som kämpar om herraväldet ungefär som i gamla västernfilmer eller i socialistiska kamptal på första maj. Vi (i varje fall jag) föreställer oss att två sociala krafter, var och en med sina inre angelägenheter i ordning, står i harnesk mot varandra på ett slagfält. Den ena kraften heter GAL, den andra heter TAN. Eller så heter krafterna globalister och nationalister. Eller kanske politikerväldet och den nettoskattebetalande medelklassen.

Men finns dessa krafter i verkligheten? Det närmaste tydliga exemplet på att de skulle kunna finnas är kanske Ungern, där premiärminister Viktor Orbán står som nationalismens representant mot globalister som George Soros, Jean-Claude Juncker och ett gäng libyska flyktingsmugglare.

Men det känns i varje fall inte för mig som om motsvarande envig mellan dessa två rätt väl formerade styrkorna gäller även för Sveriges del (vilket en del hävdar). Orbáns globalistiska motståndare är inte den svenska regeringens motståndare. Stefan Löfven, de övriga svenska partiledarna, Jean-Claude Juncker och Angela Merkel brukar stå på samma sida. Är svenska makthavare då tvärtom agenter för en globalistisk international? Vem är i så fall deras motståndare nationalisterna? Är det sverigedemokraterna som genom att agera sverigevänligt ska spela Orbáns roll i vårt land?

Det går att tänka. Men mitt problem är att de svårigheter som vårt land lider av – till exempel när det gäller skolan och migrationen – inte kommer från Soros och Juncker. Svårigheterna är helt hemmagjorda. De har skapats under årtionden av den svenska staten och dess myndigheter i god endräkt under såväl borgerliga som socialdemokratiska helsvenska regeringar. Sverige har vetat vad det gjort. Många har varnat för vart den svenska skolan varit på väg. Det är inte Jean-Claude Juncker som skrivit 2011 års läroplan för den svenska grundskolan. Sverige har velat detta. Att komma och skylla detta på George Soros och Bilderberggruppen eller några andra globalister är, som jag ser det, inte trovärdigt.

Om vi ett ögonblick låtsas att jag har rätt i att det svenska samhällets svårigheter är ett hemmabygge så hamnar vi genast i frågan vilken kraft det är som ska reda upp sörjan. Det kan knappast vara nationalismen i bemärkelsen alla ursvenskar eftersom de som åstadkommit svårigheterna nästan uteslutande är just ursvenskar. Det räcker inte med att eliminera de främmande störningarna, exempelvis genom att utvisa alla illegala migranter, eftersom hela den apparat och det tänkande som skapat bekymren ligger kvar helt intakt.

Det nationella, representerat exempelvis av flaggan, kan således inte vara lösningen eftersom det nationella ligger bakom problemen. Däremot måste lösningen ligga inom det nationella. Vi måste lära oss att skilja på de delar av nationen som skapat problemen och de delar som skulle ha vett att försöka hitta fungerande lösningar. Liksom sörjan är kokt efter ett nationellt recept så måste vi ha ett nationellt recept även för ordningens återställande. Vi kan inte räkna med att Merkel, Juncker och Bilderberggruppen ska komma hit och reda upp vad vi själva stökat till (om de ens skulle vilja).

Därmed är vi tillbaka på ruta ett. Vem har en chans att lösa Sveriges moderna problem? Är det GAL (grön, alternativ, liberal)? Inte om du frågar mig. Det räcker med att studera miljöpartiets härjningar under den senaste mandatperioden för att förlora allt eventuellt återstående förtroende. Är det TAN (traditionell, auktoritär, nationell)? Jodå, men vem är det? Ska Nordiska Motståndsrörelsen räknas med, det TAN-igaste man kan komma på?

Självklart kan dagens politikervälde med vidhängande stödtrupper bland myndigheter och diverse statsfinansierade aktivistgrupper inte förväntas göra upp med sin egen politik. Vad återstår? Tja, vad är det för fel med alla gråsossar och småborgare som sliter och jobbar och får nationen att över huvud taget fungera men som ännu inte har någon övertygande politisk organisation (eller ens en tidning som rapporterar om världen med en gråsosses känsla för balans och objektivitet)?

74 reaktioner på ”Vem kämpar mot vem?

 1. Bo Svensson skriver:

  Den hållning jag rekommenderar, är att bjuda över.

  Globalism: Visst, – öppna gränser, inga godtyckliga restriktioner för global rörelsefrihet men krav på ekonomisk garant. – För att minimera problemet vilsna resenärer utan medel för sin försörjning, tandvård, sjukvård, boende, tolkhjälp, advokatarvoden, eller hemresa.

  Utöva medmänsklig välvilja åt hjälpbehövande: Ja, resurseffektiv sådan.

  Bereda asyl åt flyktingar: Ja där det kan göras billigast och bäst, så att de resurser vi är beredda att ägna detta ändamål hjälper flest och bäst.

  Och problemet undervisning! – Vi skall inte avkrävas någon uppfattning om hur den skall bedrivas utan kan obekymrade lämna det åt marknadskrafterna. – Skattemedel ägnade ändamålet skall man få del av i takt med att man kan dokumentera att man tillgodogjort sig kunnande och för pengarna skaffar man sig detta som man finner bäst.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Globalist, – javisst! – Jag vill ha hela jorden som mitt hem. – Min rätt att slå mig ner någonannanstans för gott måste dock villkoras med att jag uppfattas som en tillgång för dem som bor där förut.

   Liberal, – så klart. – Land skall med lag styras och inte med godtycke. – Frihetsmaximering får man via en överskådlig och konsekvent rättsordning och med rättsordning menas regler för ekonomi och samvaro som resulterar i framlängesutveckling.

   Den ordning som är naturgiven, är inte liberal. – Den naturliga människoflocken styrs av ledare som alla som är underordnade i rang, är angelägna om att vara till lags.

   Gillad av 1 person

 2. Lars skriver:

  Globalism och nyliberalism kännetecknar de borgerliga partierna som också var de som släppte loss migrationen (redan när Bildt regimen 1989 upphävde Lucia beslutet.
  Socialdemokratin pendlade redan på 80-talet i konflikt mellan vänster och höger. Vänstern tog till postmodernism när de fick överge den mer socialistiska inriktningen (löntagarfonder etc) och vänstern splittrades på Mp och V (som gick mot tidigare traditionell S politik). Mp är dessutom i grunden en borgerligt parti, startades rentav av en folkpartist, som sökte en ekologisk grund för politiken.

  Än idag på bl.a. dessa sidor försöker man se socialism i Sverige som problemet och i dagspressen spelar DN och SVD och Sydsvenskan mfl på den gamla konflikten från 80-talet.

  Migrationen försvarar från den borgerliga sidan med någon argument om en global värld med fri rörlighet särskilt utmärkande för EU. EU har varit en väg knäcka den svenska ”socialismen”, märk väl hur eliterna i Sverige stod bakom Euro projektet. I praktiken tror man nog på Sverige som ett nytt New York (särskilt i Stockholm med New York komplex).

  Skolan…borgerliga regimer har stått bakom merparten av läroplaner och av privatiseringar.

  Socialdemokraterna tycks slut, har inte förmått få fram kompetenta politiker sedan Palme konstaterade att han inte kunde finna regeringsledamöter i riksdagen (Anders Isaksson, Den politiska Adeln).

  Gal och Tan, ja det är väl bara ett försök legitimera den rödgröna röran, som Bildt brukade säga, men så har vi den borgerliga röran också…och enligt Bildt har vi väl en skvalpvaluta med…

  Finansministrar har S alltid lyckats skaka fram. Hur kommer det sig att man attraherar ekonomer? Antagligen för att man är pålästa och ser att kapitalismen inte ger en rimlig inkomstfördelning och ett rimligt skydd utan en offentlig välfärdssektor.

  Gillad av 4 personer

 3. Björn G skriver:

  ”Vem har en chans att lösa Sveriges moderna problem?”

  En svensk Trump kommer att lösa problemet snabbt och galant.
  Han börjar, med hjälp av sina stödtrupper, med
  Fake Media övergår sedan till
  Metoo-kulturarbetarna för att slutligen rensa upp i
  Högsta domstolen.

  Så det är bara att följa Trump-konceptet, så återfår även Sverige sitt livsmod.

  Gillad av 5 personer

 4. Rolf Wasén skriver:

  Skolan är en del av Sverige och Sveriges nedgång är en del av västerlandets nedgång. Väl dokumenterad i Huntingtons Civilisationernas kamp. Alltså finns knappast några enkla förklaringar. Troligtvis rör det sig om diffusa orsakssammanhang utan någon klar aktör. Ändå kan vissa huvudaktörer urskiljas. Byråkratin samt teknokratin, vilka egentligen borde gjort skolan bättre. Redan Linné kämpade mot ”Uppfostringskommissioner” som ville ta kontroll över skola och forskning. Med framgång tror jag. Teknokraterna och deras uppdragsgivare har varit fokuserade på att tjäna pengar, blivit politiskt korrekta och koncentrerat sitt intresse på friskolor för de egna. Men vad händer då med begåvningsbasen? Den bör för smal! Sedan har vi stora rörelser på våra politiska flyglar vilka tyvärr antagit något extrema karaktärer. 68-rörelsen och nyliberalismen. Miljörörelsen inte att förglömma. I slutändan har ingen brytt sig och inte heller vi andra. Vi har alla vår skuld. Men allt har gått för fort. Ursäkta förenklingarna. Det finns exceptionella skolmiljöer i Sverige, men vi kan ha olika uppfattningar om vad som är bra. Givetvis har även EU, Juncker och andra viktiga grupperingar en skuld, men hur ska man kunna bedöma graden? Omfattningen av inflytandet? Symptomatiskt är att skolsystemet i det centraleuropeiska Habsburgsväldet varit onormalt framgångsrikt. Ett lutheranskt gymnasium i Budapest! Jag tror att det behövs lugnare tempo, betoning av centrala humanistiska värden och insikt om skönhetens betydelse för bra resultat! Kanske mer värdekonservatism. Mindre toppstyrning och mer förtroende för människan. Sedan ligger en väsentlig del av nedgången i sakens natur. Stora framgångar föder stora problem (”Vi har inte råd med en seger till”). Människan tenderar således bli sin egen fiende, men i ibland kan man särskilja grupperingar som inte verkar så intresserade av vårt väl och ve. Därför måste vi öppna våra ögon och använda våra hjärnor. Vi har sedan faktiskt plikten att säga ifrån om något är uppåt väggarna.

  Gillad av 4 personer

  • brrr skriver:

   Precis Rolf! Den Perfekta Stormen består av flera samverkande småstormar.
   Men hemsnickrade problem med försämrad skola och annat kan man lösa på ett fredligt sätt och resa sig igen. Har man däremot ökat sin befolkning med ett par-tre miljoner motborgare, då har man bäddat för krig.

   Jag som envisas med att försöka följa utvecklingen i Storbritannien, konstaterar att det börjar komma tecken på att britterna kanske fått nog till sist. De samlas och spöar upp några av de män som organiserar massvåldtäkter av småflickor. De backar in en lastbil i en av dessa mäns kebabhak, det är en fröjd att se!
   o.s.v.
   Den kommande helgen kan visa sig bli lite FÖR spännande. Risken är att etablissemanget stänger av eller stör ut internet i London, så att det inte går att följa händelserna på Youtube i realtid.

   Gillad av 15 personer

   • Jvk skriver:

    Tack för videon, våldsamma upplopp är det förståeliga svaret på det vi utsatts för, när myndigheterna är så insyltade att de döljer gängvåldtäkter och kidnappningar så är prat inte svaret, tusentals och åter tusentals våldtas varje år i Sverige och inget tyder på att vi inte kommer att få, eller redan har samma situation som i England, vilken tidning eller mediaorganisation eller myndighet kan förväntas gräva i brott där muslimer dominerar? Ingen så klart.

    Vi har vita skåpbilar och andra bilar som stannar och försöker rycka in tjejer också i Vellinge kommun, Facebook vet men ingen rapporterar om det. När den senaste 5 årens våg av migranter blir kriminellt etablerade så kommer krutdurken att tändas.

    Gillad av 5 personer

   • Elof H skriver:

    44% av barnen i de tre största städerna i Sverige har inte svenska som modersmål. Detta faktum räcker mer än väl för att förklara varför skolan har problem. ”Vi” har byggt Babels torn här i Sverige.

    Gillad av 6 personer

   • Ssf skriver:

    Ynkemans” strulputtar i farten nu igen!
    Akuten är naturligtvis upptagen av mångkulturens skjutglada gäng inklusive anhöriga. Vanliga svenskar uppmanas att hålla sig därifrån och i stället ringa sjukvårdsupplysningen och hoppas på tur!
    Statsministern hälsar att alla skall känna sig trygga och allt annat är ”oacceptabelt”!
    ”Saliga äro de korkade ty de skola icke drunkna!”

    Gilla

   • patriotzz skriver:

    Skolans nedgång startade när Östen Unden var utrikesminister. Hans period som utrikesminister blev starten på en period av vänsterinflytande i Sverige. Han följdes av en lång rad påverkansagenter som Sverker Åström etc som i dag representeras av Margot W.
    Dessutom en mängd Sovjetiska agenter med Georg Branting, Stridsberg, Wallenberg etc som mer framträdande exempel.
    /0 talet innebar början av en period kännetecknad av ett ökat samarbete med DDR i synnerhet om skolfrågan. Enhetsskolan skulle skapas, formad med socialistiska förtecken.
    Eleverna skulle tillsammans skapa läroplanen!!!
    Lärarens auktoritet och kunskap åsidosattes.
    Vi har fått det vi tiggt om. Som grädde på moset skall överåriga invandrare stoppas in i gymnasieklasser utan språkkunskaper eller förkunskaper. En åtgärd som slutligen kommer att punktera skolan och resultatet av skolutbildningen.

    Gilla

 5. Östrahult skriver:

  Detta är berättigade frågor. Jag tror inte att nuvarande strukturer kommer att kunna ta tag i problemen. Om något ska hända så måste väljarkåren vakna upp, vilket den inte gjort och det måste till en ny politikergeneration. Nuvarande politikergeneration är allt annat än Sveriges begåvningsreserv.

  Begåvningsreserven finns i näringslivet och i viss mån inom akademin. Personer inom näringslivet är dock i dagsläget förhindrade av att engagera sig politiskt, en del pga tidsbrist och andra pga att ett politiskt engagemang skulle äventyra affärerna.

  Det innebär att det behövs en rejäl ekonomisk kris för att den begåvningsreserv som kan ta tag i Sveriges problem lösgörs. Inom akademin finns säkert som i ett sådant läge skulle haka på men inga därifrån kommer att gå i bräschen, Ann Heberlein undantagen.

  Gillad av 5 personer

 6. MartinA skriver:

  Politikerna i sverige är klienter till globalister baserade i USA. Det är därför utrikesministern ränner på amerikanska ambassaden varje vecka, åtminstone gjorde Carl Bildt det. Och det är därför Reinfeldt och Borg fick lukurativa låtsasjobb på Bank of America som belöning för deras korruption. Och det är därför någon politiker får komma på Bilderbergsmötena varje år. Och det är därför media alltid sjunger med en röst. Till exempel målas ”rasism” ut som det ondaste av det onda i alla västländer. Men ”rasism” betyder bara etnocentrism, ingruppspreferens, en nedärvd och livsnödvändig instinkt i alla flockdjur.

  Sen hade sverige problem på grund av den socialdemokratiska ideologin. Generell välfärdsstat och korporativism och extrem centralism förstör ett folks själ. Men hade det inte varit för den globalistiskt drivna massinvandringen, som pågår i alla västländer, så hade vi kunnat repa oss. Att snacka om skolans problem är skrattretande när den här invasionen pågår. Det visar bara hur PEs gamla ideologiska filter gör det omöjligt för honom att se grundläggande delar av människans natur. Att se vad sverige var. Han kommer med plåster och magnesyl när ett armeringsjärn drivits rakt igenom veka livet och blodet sprutar.

  Gillad av 10 personer

   • brrr skriver:

    Det var en i min smak LITE för tilltalande och tillrättalagd saga om kommande lyckorike.
    Jag undrar vem som producerat den, och i vilket syfte.
    Ska den bidraga till att lugna ner oss och flytta bort vår uppmärksamhet från alla andra problem som också finns, förringa dessa?
    Hur kommer det sig att den tydligen har fått en sådan enorm spridning?

    Gillad av 1 person

  • Linden skriver:

   Martina@ Strålande färgstark bra beskrivning av läget.

   ” Vem har chans att att lösa Sveriges problem”
   En fråga som krönikören framför lite då och då.

   Svaret är enkelt, vi har i nuläget ett enda trovärdigt alternativ, folk som stått på barrikaderna i decennier, härdade kämpar som fått utstå spott och spe: SD

   Ett parti med ett bra genomarbetat partiprogram baserat på just gråsossevärderingar i stora stycke.

   Gillad av 5 personer

  • Åke Sundström skriver:

   ”..den globalistiskt drivna massinvandringen”. Vilket struntprat! Har du inte tagit del av PE:s ovedersägligt sanna påpekande att beslut i Sverige fattas på Helgeandsholmen, inte av några globalister!! Detsamma gäller förstås i alla andra demokratiska länder.

   Och ser du inte hur motsägelsefullt det blir att i andra stycket presentera den egentliga boven, den socialdemokratiska ideologin. Fast också där går du vilse, eftersom alla allianspartier är anhängare av Palmes starka, kollektivistiska stat. Att de borgerliga bedrägligt (och mot bättre vetande) kallar sig frihetsvänner, liberaler eller konservativa fullbordar bilden av en politisk elit, som blivit sina egna väljares värsta (och enda) fiender.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Etablissemangen i hela väst agerar för massinvandring till de ”egna” länderna. UK, USA, Belgien, Holland, Tyskland, Australien, Österrike med flera.
    Detta vederlägger din teori.

    Gillad av 2 personer

  • Jvk skriver:

   Gamla marxister landar i samma analys, det tyder på att man skall vara vaksam på feltänk, godhetstörsten och saknaden av religion är kanske det som driver

   Gillad av 5 personer

   • MartinA skriver:

    Sjunnesson hetsar och hatar mot oss svenskar. Och försöker köra en skuld-runda till mot oss! Samtidigt som han vurmar och puttinuttar för våra nya landsmän. Vore faktiskt bra om han fick en riksdagsplats i SD så alla kan se vad SD blivit.

    Gilla

 7. Allan Forsling skriver:

  För mig är utveckling en sammansatt väv. Gäller individer, samhällen, nationer. Jag anser att vi måste ha ett individuellt, nationalistiskt perspektiv med oss när vi deltar i internationell samverkan och utveckling. Jag som individ vill inte bli förminskad i min levnad, jag vill växa, Och dessutom, en bra stark utveckling tar tid och har pauser, eftertanke. Jag tycker att EU idag befolkas av de makthavare som inte håller med mig. Därför håller jag inte med EU i sina nuvarande, globala maktambitioner. Jag vill ha halt och omgruppering. Och Sverige ska i denna process hitta sina styrkor för att kunna delta ännu bättre i en sammansatt utveckling.

  Gillad av 1 person

  • Björn G skriver:

   Ja, gravgrävaren Mona Sahlin (S) har nu krupit fram under den grå stenen igen. Här är hennes senaste debattinlägg till Jimmie:

   – Vi är kvinnor som just för att slippa vara beroende av män som du, män med makt och farlig moralism, män som hatar fria kvinnor mer än de älskar friheten att vara människa, tänker försvara det som ger oss vår rätt.

   – Du är en vän av det som så många män med makt har velat. Att kontrollera kvinnor och själv vara den som bestämmer vad som är en fungerande familj och vilka som ”fallerar”.

   – Sverigevänner står upp för svenska fri- och rättigheter för kvinnor. Det har du just nu fjärmat dej ifrån, Jimmie Åkesson.

   Detta var hennes tidigare inlägg:

   – Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi?
   Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.

   Detta visar att den dödsdans som vårt land nu lider av, kommer från 100-år av sossestyre!

   Gillad av 3 personer

 8. Lennart Bengtsson skriver:

  I mitten på 1900-talet fanns det gott om förnuftigt och välutbildat folk som hade förstånd att stoppa de flesta dumheter och galenskaper. Efter 1968 blev allt gradvis annorlunda och då blev de ideologi som blev avgörande och inte verklighetens krav och villkor. Och så har det fortsatt. De flesta inser nu att situationen har urartat och den stora frågan är hur man bäst och snabbast kan ställa det hela tillrätta. Här finns inga enkla lösningar utan endast ett ständigt tålmodigt arbete för att åtgärda alla missförhållanden. Det allra mest angelägna vore att ge Sverige en ny demokratisk författning som kan förhindra det politiska godtycket som har blivit legio i dagens Sverige. Vilka andra länder kan man ha som rättesnöre? Knappast USA och inte heller Kina. Kanske dagens Tyskland som ändå är en fungerande demokrati och det i högre grad än Sverige. Tyskland tyngs forfarande av sin tragiska och förfärliga historia men gradvis försvinner trots allt detta och blir verklig historia precis som allt bedrövligt som Stormaktssverige gjorde.

  Emellertid, görs inget kommer nationen att lösas upp i kaos och sönderfall eller bli en liten totalitär stat på riktigt. Kanske blir det som dagens Kina i miniatyr. Vem vet?. Jag kan inte utesluta detta.

  Gillad av 4 personer

  • Björn G skriver:

   Nationen har redan lösts upp i kaos och sönderfall, myndigheterna snabbar på processen.

   Läkaren Johan Månflod berättar att han länge känt frustration över att behöva lägga så stor tid på att skriva sjukintygen – i stället för att hjälpa sina patienter. Johan berättar att tar det upp emot en kvart att skriva ett sjukintyg, samtidigt som ett vanligt patientbesök i snitt tar 30 minuter.
   Att försäkringskassan skapar kaos för det arbetande folket, ‘skiter’ de fullständigt i.

   Gilla

 9. Jan Bengtsson skriver:

  Juncker och Soros är bara senaste springpojkar,
  för bakomliggande Globalistiska krafter!

  De har inte själva satt den långsiktiga Agendan…

  Skolans nedgång är generell över hela västvärlden,
  kapitalet vill inte ha medvetna självtänkande välutbildade Medborgare,
  bara produktionsfaktorer, kunna härska genom att söndra!

  Att vi svenskar är lydigare vovvar är en annan sak, belöning väntar ju!

  Gillad av 1 person

 10. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Håller med artikelförfattaren om orsakerna till våra monumentala problem.
  Land skall med lag byggas.
  Vi måste implementera nord-amerikas kloka grundlagsfäders devis: Checks and balances.
  Riksdag och Regering *OK, men vi behöver en Högsta Domstol också.
  Och en Högsta Domstol där man sitter max två mandat och har att skydda landet genom en samling Lagar vi kan kalla författning eller konstitution som går ut på att bevara nationen.
  Naturligtvis skall foket få rösta in domarna.
  Konstitutionen kan jag skriva.

  Gillad av 2 personer

 11. Stig Fölhammar skriver:

  Hav tröst Patrik och upp med hakan!

  Det är inget fel med alla gråsossar och småborgare som sliter och jobbar och får nationen att över huvud taget fungera men som ännu inte har någon övertygande politisk organisation och det finns en tidning, Folkbladet, – i varje fall en flitig ledarskribent, Widar Andersson, som strävar efter att rapportera om världen med en gråsosses känsla för balans och objektivitet).

  Dessutom, på Ledarsidorna.se skrev Johan Westerholm nyligen följande:
  ”Socialdemokraterna visar tecken på att sluta leden utåt men frågan är om det kommer räcka. Sprickorna är djupa. Inom Ibn Rushdsfären finns det en vilja från förbundsrektorn Omar Mustafa att Socialdemokrater för Tro och Solidaritet bryter sig ur och bildar ett eget parti.
  Idén är sannolikt inte dum alls. Ett renodlat interreligöst identitetspolitiskt parti, dominerat av Ibn Rushdsfären och Svenska Kyrkan, med en apologetisk profil i relation till religionens och kulturens övergrepp på universella mänskliga rättigheter skulle samla stora delar av Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ, Vänsterpartiet och sannolikt en tredjedel av Socialdemokraterna. Och definitivt hela Malmö Arbetarekommun samt Stockholms Arbetarekommuns ledning”.

  Gillad av 1 person

 12. Nils Nilsson skriver:

  Naturligtvis har du rätt, Patrick. Krisen är självförvållad. Men Patrick, skriv heller aldrig ”försöka utveckla en förståelse” när det heter ”försöka förstå”. Använd aldrig PK-språk, med andra ord!

  Gillad av 1 person

 13. Jvk skriver:

  Blabla återigen. Det hänger ihop Patrik, det är inget diskret spektra. Man behöver inte skylla Soros för allt och ej heller Löfven eller Reinfeldt eller den lurade och ointresserade medelklassen, alla har dragit sitt strå till stacken, även gissar jag en majoritet som skriver här, hur många har röstat på SD och hur många har röstat på våldtäktspartierna i 7-klövern? Alla har hjälpt till, vissa är mer skyldiga än andra, politiker och journalister och Bilderberg är nog i en klass för sig själv, det är skillnad på att luras och bli lurad.

  Du verkar inte erkänna att problemet är invandringen, visst, vi hade problem innan, men det var ett lyxproblem, med en skötsam svensk befolkning så hade ett gäng babianer klarat av att vara regering. Du verkar tro att vi kan skapa en skötsam medelklass som skär tvärs igenom kultur och religion och etniska gränser, det kan du glömma. Om det är detta du tror så är du pk-ist och dina lösningar utopiska.

  Gillad av 10 personer

 14. Jvk skriver:

  Dessutom, för att mobilisera så krävs en fiende som är tydlig, typ den islamister har, vi är alla otrogna. Om det krävs så många ord att förklara vad du menar hur skall du få en sammanslutning runt det du vill när det gäller liv och död och Sveriges överlevnad som nation? Det är så klart omöjligt, det krävs en tydligare fiende och ett tydligt brott och gudarna skall veta att det finns båda.

  Gillad av 5 personer

  • Jvk skriver:

   Jag får känslan att Patrik vill eller verkar tro och tycka att vi skall förlåta och jobba ihop. Låt mig då säga, att det är för sent, när man väl inser brottets magnitud så är inte förlåtelse deras rätta svaret, det är inte ens möjligt.

   Gillad av 4 personer

 15. Jan Andersson skriver:

  Artikeln om bilpunka refererar till alla läsares erfarenhet. Det flesta andra skriverier passerar förbi högt i det blå, utom för några som älskar att teoretisera allting. Deras referenser och bekräftelser finns oftast i svåra böcker som ingen annan har läst.

  Problemet med all teoretisering är att de som är duktiga på sådant bara vill veta i vilket hyllfack man ska lägga ifrån sig de idéer och åsikter som fladdrar förbi, och vilket namn man ska skriva på ryggen på de flesta pärmar, förlåt personer man möter.

  Sedan är allt som vanligt, om inte andra, mer pragmatiska individer tar tag i de verkliga problemen.

  Om inte jag vill öppna min dörr för nasare, tiggare eller annat folk som jag helt enkelt inte vill släppa in i min privata sfär så behöver jag inte alls motivera det med några psykologiska eller sociala defekter som beror på ditten och datten. Framför allt behöver jag inte känna någon skuld om jag endast trivs och därför kan betala min skatt om jag får vara i fred när jag behöver vara i fred.

  Att få välja sin boendemiljö (och därmed sina grannar) och sitt umgänge är en omistlig del av vårt västerländska sociala liv, och om det tas ifrån mig så hade jag hellre haft bilpunka varje dag på året i fortsättningen.

  Gillad av 7 personer

  • Aha skriver:

   Bra exempel på teoretiker kontra pragmatiker finns inom rättsväsendet. Dagsaktuellt exempel;
   Fyra araber misshandlar grovt en svensk efter viss muntlig palaver. Klarlagt av vittnen att tre kanske fyra misshandlade med sparkar, dock oklart vem som sparkade vad. Klart dock vilken av araberna som slog de första slagen.

   Dom;
   Araben som slog först fick ca 1,5 år, övriga friades då domstolen inte genom vittnen kunde fastslå vem som gjorde vad.

   Detta torde vara ett rättsligt problem sedan urminnes tider, aldrig löst av teoretiker. Pragmatiker tittar på de åtalades bakgrund samt inför en kollektiv bestraffning för situationer som dessa. Alla fyra döms alltså som ansvariga. Chansen att undvika kollektivt straff blir då att försöka avvärja misshandeln eller att snabbt avlägsna sig.

   Teoretikerna dömer som nu. Skithögarna går fria.

   Gillad av 1 person

   • Jvk skriver:

    Precis in med alla och dubbla straffen om de inte pekar ut vem som gjorde vad. Minnet hade kommit tillbaka. Sedan utvisning.

    Gilla

 16. oppti skriver:

  Problemet är att våra politiker möter andra politiker och då vill visa upp sitt lands unika ställning.
  De möter sällan andra medborgare på samma nivå.
  Visst kan vi ta emot Libyenflyktingar som hamnat i Niger-säger Wallström.
  Samma personer som placeras i våra miljonprogram och sitter där i dessa läger.

  Gillad av 1 person

 17. Hyllan skriver:

  Numera känner jag nästan alltid igen, tror jag, de postmoderna idéer som dominerat under en så stor del av mitt liv utan att jag känt igen eller reflekterat särskilt mycket över dem. Normkritiken har haft en förödande effekter på helt samhällets utveckling. Feminismen har övergått från krav på lika villkor till rent manshat med scum-manifest och offferkultur. Identitetspolitik och mångkultur betor mycket på postmodern relativisering. Tja, så kan man hålla på och rada upp en massa olika separata skeenden som har postmodernism som minsta gemensamma nämnare. Gillar man postmoderna idéer hamnar man också i Globalism som slutmål med nationernas förintande. Jag tror mig dock förstå att alltför stora enheter kollapsar av egen tyngd och byråkrati så när EU projektet väl rämnar hoppas jag att postmoderna idéer dör samtidigt men att de ersätts av konservativa och inte auktoritära!

  Gillad av 2 personer

 18. Hovs_hällar skriver:

  Patrik — mitt intryck är att du lyckas trassla in dig i en uppsättning onödigt komplexa tankar, därför att du inte ser klart var problemen ligger.

  Visst, globalisterna kan du strunta i. De krafter som ligger bakom massinvandringen i Sverige kan bättre förstås om man ser dem som en förlängning av två kända rörelser

  1) Kristna grupper som ömmade för de stackars hedningarna och skickade missionärer för att ”rädda” dem.
  2) Socialisterna som ville att ‘de sista skulle bli de första’, alltså vända upp och ner på samhället.

  De två rörelserna fick tillsammans en mycket motbjudande avkomma, som vi kan kalla ”PK-ismen”.

  Du hänger upp dig på att PK-isterna är svenskar — jaha, trodde du de skulle vara gröna män från Mars?

  PK-ismen måste bekämpas om vi andra ska kunna överleva — så enkelt är det. Och den 9:e september ska vi ta ett steg på den vägen.

  Eller som Churchill sa:
  ”This is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Kristligt tänkande och socialism behövs ju inte heller som förklaring.

   Den egentliga människan breder ut sig i kraft av sin överlägsna kompetens i olika avseenden, – förr mest genom våld, – medan alla de andra breder ut sig på de kompetentas bekostnad genom snabbare förökning.

   Vad gör vi åt det?

   Bättre rättsordning nationellt och globalt. – Rätten att vinna terräng på andras bekostnad skall vara genom sina förtjänster och inte genom sina tillkortakommanden.

   Gilla

   • Hovs_hällar skriver:

    ”Skall vara”…?
    Inse att världen fungerar enligt sina egna lagar och inte bryr sig ett förbannat dugg om hur DU tycker den BORDE fungera!

    Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Jag leker att demokratin fungerar och att de folkvaldas roll består i rättsordningens utformning. – Det som kommer före val av dessa lagstiftare är då det vi håller på med här: samhällsdebatt.

    Hur världen fungerar just nu, är på grund av rådande regler lokalt och globalt och alla här är missnöjda med dem men är oense om vad som bör ändras.

    Vad motiverar din ilska?

    Gilla

 19. plq017 skriver:

  Migrationen är en pågående katastrof för Sverige, som har funktionen att överskugga i stort sett allt annat. De är ett av skälen till att den tjänar PK-eliten så väl.
  Tack vare att vara godast, och ha så mycket att göra (Public Service serverar till exempel reality serien ”Sveriges Fetaste Hundar”, känns det inte angeläget att dina licenspengar används till detta?), så kan PK-eliten springa bort från gamla problem, såsom:
  Skolan
  Inskränkningarna i yttrandefriheten
  Nedmonteringen av försvaret
  Borttagandet av den allmänna pensionen

  En god början är att stryka alla värdegrunder, fullständigt och slutligt, och sedan hålla sig till budgetar och regleringsbrev. Enbart.

  Ett andra steg är att stryka alla bidrag på alla nivåer till organisationer som driver olika ‘agendor’. Kommer att bli smärtsamt, eftersom de är många, och ändamålen är så ‘goda’. Ett offer skulle vara Naturskyddsföreningen, vars ledning i dag lär vara helt grönt khmererad.

  Ett annat liknande organ är Svenska FN-förbundet (Wallströmmat), osv.

  Till denna kategori hör också de politiska partierna, som i stort finansieras av offentliga bidrag till cirka 90 procent. Inte undra på att ‘medlemmarna’ och deras åsikter får liten betydelse.

  Problemlösning av den typ som Patrik efterfrågar, är i stort sett omöjlig att genomföra i byråkratier. Skulle Skolverket medge fel? Sorry, det finns inte på kartan.

  Min expert på skolans problem är en tio-åring, som fick välja mellan att gå vidare i skolan i Vaxholm, eller börja i spansk skola på Mallorca. Hon valde Mallorca, för ”det är ordning och reda i klassrummet”.

  I Stockholm är politiken att hemkomna jihadister skall tas om hand väl (inte ställas inför rätta), med lägenhet, försörjning, och jourhavande att tala med. Principen verkar inte fungera så bra, eftersom en jihadist just anhållits för skjutningar i Örebro.

  Vi har redan genom våra folkvalda fått vägen till framtiden utstakad. Välkomna till Raqqa.

  PostNord har just publicerat en karta över områden i Malmö som inte längre betjänas. För farligt.

  Den karta som våra folkvalda i Sju-klövern inte kan presentera är kartan som leder till att PostNord kan återuppta sin servie i hela Malmö.

  Gillad av 6 personer

  • Elof H skriver:

   ”Ett andra steg är att stryka alla bidrag på alla nivåer till organisationer som driver olika ‘agendor’.”

   Det skall inte vara några bidrag till civilsamhället överhuvudtaget, oavsett agenda eller ej. Civilsamhället skall vara en fristående och oberoende motvikt till det offentliga. Civilsamhället skall skapas av medborgarna, inte genom att stat, kommun och landsting finansierar det de tycker är bra.

   Gilla

 20. Erik2 skriver:

  Författningen från 1809, tillsammans med kungamakt på folkets sida, var en lyckoträff. Se vilka förändringar som skedde inom dess ramar. Sedan kommer vi från resursknapphet, fattigdom. Det präglar oss enormt. Denna plötsliga rikedom, helt plötsligt i händerna på politiker u p a, vi har inte kunnat hantera det. På det vår konsensuskultur från bondesamhället. Där vi glömt att man då mycket väl visste vem som gjorde vad, så även beslut i stängda rum hade sin transperens. Nu har vi bara kvar stängda rum och vänskapskorruption.

  Vi måste stänga pengakranarna till politiker. Vi måste öppna dörrarna till stängda rum. STASI akriv måste öppnad. Bordellhärvan måste vädras ut. Psykologhärvan runt Säter måste vädras ut. Alla dessa saker har vida förgreningar ända in i dagens samhälle. Det finns helt säkert de som vet vilkas armar som kan vridas och när. Vi börjar med att öppna dessa dörrar och anta en ny författning, gärna en ny 1809-års variant. Ok?

  Gilla

 21. Christer L skriver:

  Patrik föreslår alltså ett nytt parti: Det Goda Samhället (DGS). Bra idé! Kommer dock alltför sent för det här valet. Men är ju ett ställningstagande man kan göra: ett nytt parti som jag röstar på nästa val, om det finns då. Så är saken klar.

  Gilla

  • Jvk skriver:

   När jag snickrar och donar så hoppas jag inte på en perfekt sexkantsnyckel eller tång som jag kommer åt med, jag använder det jag har i verktygslådan, därför SD även om jag gärna sett mera fokus på repatriering men jag gillar inte att chansa, foten på bromsen är SD sen får vi se när kaoset startar.

   Gillad av 3 personer

 22. Glen Lester skriver:

  Jag tycker Patricks försök att finna begrepp som förklara vår samtid, förhoppningsvis också för andra också än klientelet på den här hemsidan. Det Jimmie gjorde i Almedalen är faktiskt viktigt så länge det adelsväldepartisystem vi har i Sverige forfarande, han lyckades förskjuta mitten i samtalet. Så visade han också vad konkret var med rutlarmidéen.

  Det är lätt att kritisera hur som helst, och de som imbillar sig att de har färdiga svar som går att tillämpa hur som helst bara för att de tycker så har det lättast. Jag var själv med i både extremvänstern och sossarna på sjuttiotalet. Det ångrar jag inte alls, det var roligt och spännade. Högern och borgarna var totalt ospännade, töntiga översittattölpar hela bunten.

  Det som liknar mycket här i inläggen från vissa är sektarismen och tvärsäkerheten från vissa att just de har rätt recept för att åtgärda vissa problem i vår samtid. Det är inte ett dugg mera demokratiskt än anhängarna av adelsväldepartisystemet.

  Många olika idéer kan vara bra, för ingen är bra till att lösa allt. För att kunna lösa problemen så bör vi nog vara ”openminded enough” för att ta tillvara alla idéer och se om de är användbara för att lösa delproblem. Att avfärda allt som inte är revolutionärt nationalistiskt är sannerligen inte särskilt fruktbart.

  Gilla

 23. Glen Lester skriver:

  forts.
  Sökandet efter begrepp som förklarar den verklighet vi lever är fundamentalt viktigt. Dock är överintellektaliserade begrepp och förklaringar inte särskilt fruktsamma. Jag håller inte alltid med Patrick, men jag respekterar hans sökandet mer än de tvärsäkra sektaristiska nationalrevolutionärerna.

  Sjuklöverfanatikerna kom på att det är viktigt att kunna styra samtalet, och definiera de begrepp som samtalet utvecklas med. Sjuklöverpartierna har lyckats med det i många år, vilket resulterade i att vi faktiskt blev lite överrumplade av att verkligheten inte alls var så som den påhittiga sjuklöverfanatismen beskrev den.

  Att söka efter begrepp, utan att en perverterad akademi bestämmer (har de överhuvudtaget gjort något bra, akademien, jag hittar bara dåligt), är språkförbättrande. Bara fortsätt Patrick, det du gör är viktigare än det de sektaristiska nationalrevolutionärerna gör.

  Fast jag håller fortfarande inte med om allt, sådetså!

  Gilla

 24. Magnus Rosensparr skriver:

  Del 1.

  Nej, i TAN finns ingen plats för NMR, som till sin karaktär är internationell, socialistisk och etnobaserad. Alla former av socialism är av ondo och internationalismen bör hålla sig till handel, sjöfart, luftfart, standardisering och vetenskapligt utbyte.

  Det är konservatismen som på sikt kan återerövra allt som gått förlorat, genom obetänksamt socialistiskt slöseri och kulturell förstörelselusta, under efterkrigstiden i Sverige. En sund, eftertänksam, försiktig, genomtänkt, pragmatisk och framstegsvänlig konservatism. Det är en konservatism av det snitt som föresvävade Rudolf Kjellén, när han under tidigt nittonhundratal skapade begreppet ”Folkhemmet”, som till sitt innehåll stöddes av så skilda personligheter som Hjalmar Branting, Gustaf V och Arvid Lindman. Den kapning av begreppet som senare (1928) kom att ske och utföras av Per Albin Hansson, var en socialistisk variant som var avsevärt grundare och betydligt mera materialistisk. Den hållning som den politiska högern haft under efterkrigstiden är om möjligt ännu grundare och ännu mera materialistisk, och det är därför den har misslyckats grundligt hela tiden (uppsvinget 2006-2014 var ett illusionsnummer av den högre skolan, en dagdröm byggd på lösan sand och innovativt siffertrixande, för att uttrycka det milt) och inte kan användas som modell vid skapandet av ett uthålligt, starkt och långsiktigt bestående Sverige.

  Gillad av 1 person

 25. Magnus Rosensparr skriver:

  Del 2.

  Det räcker inte heller att som efterkrigshögern (Högerpartiet / Moderata Samlingspartiet / Moderaterna) vara ensidigt merkantilistisk, allmänt näringslivsvänlig och/eller omhulda småborgerliga dygder. Man måste också förstå och befrämja frågor av vital nationell karaktär, utpräglade riksintressen, hög självförsörjningsgrad, god utbildningskvalitet på alla nivåer, stark krigsmakt, välutrustad ordningsmakt av ansenlig storlek och tillräcklig befogenhet samt en gedigen vilja att stärka det svenska kulturarvet och att främja den svenska folkgemenskapen.

  Vi måste blicka bakåt (på erfarenheten och det beprövade) för att kunna se framåt (lösa nya problem som kan uppstå), vi måste bli sparsamma och hushålla bättre med våra gemensamma resurser, vi måste straffa mördare, våldsverkare, tjuvar, bedragare och andra nidingar som förgriper sig på civilsamhället och dess medborgare avsevärt mycket hårdare och längre än som görs nu, och vi måste inse att vi behöver minska antalet politiker på alla nivåer drastiskt och samtidigt också införa meritokratiska krav på återstoden.

  Allt detta är vi skyldiga våra efterkommande. Så såg också generationerna före oss på uppdraget. Det är konservatismens innersta väsen – ansvaret och plikten.

  Gillad av 1 person

 26. Glen Lester skriver:

  Vem fan är du, men vem fan är jag, Magnus. Jag vill inte alltför mycket prata över hvudet på den som skrivit artikeln men. det där är filosofiska funderingar som är extraideologiska. Jag har ibland betecknigar på mig själv likt ”nationalliberal folkomröstningsrepublikan”, men inte heller det stämmer, som med alla andra beteckningar. Men något fattas alltid. Konservatism är som socialism, tillhörande det förgångna. Vi söker ett mer relevant sätt att beskriva vår verklighet, och, i synnerhet, att hitta en beskrivning som förhindrar totalt sammanbrott. Då dugeri inga gamla gökar, inga ideologier, annat än som historiska exempel i en anna värld. Vi måste börja tänka själva utifrån den kultur vi redan är frukter av. Vi är inga idioter längre, som adelspartiväldet tror. Vi har individuellt lärt mer av livet än de har gjort genom att slicka röv uppåt i adelsväldepartierna. Vi är här, ärrade som tyska ingenjörer (morfar var ärrad tysk ingenjör, farsan, farfar medmera var svenska officerare). Man kan inte ta ifrån oss våra erfarenheter ens med våld, vi har levt, det har inte partifunktionärerna gjort.

  Moderaterna är ”mod raters”, de svänger dit de inbillar sig att de får mest ”scores”. De behövs, i framtiden, inte mer än folkpartiet, eller…., eller….Ja du fattar.

  Det politiska landskapet i Sverige måste förändra sig för att den svenska demokratin är efterbliven.

  Adeln hatar delad makt. Och hittills har de lyckats förhindra den.

  Gilla

 27. Glen Lester skriver:

  Har lust att skriva så jag skriver lite till.

  Här påpekar jag att det kan bli fler googleträffar om man ändrar mitt nick till Glenster. Jag vet inte hur man gör. Det har historiska orsker. Googleträffar alltså.

  Tillbaka till Magnus inlägg.
  Hjalmar Branting och Gustaf V var skolkamrater, samma överklassmentalitet. Liksom hela Brantingkabinettet som lyckades hota sig till en form av allmän rösträtt som passade just dem, kabinettet (där var adel).

  I grunden var det bra, det var det som behövdes. Men att det var samma adelsmentalitet bevisar sig genom att någon egentlig maktdelning genomfördes aldrig. Dina högergökar är redan förbukade, så länge de aldrig ifrågasatt just det.

  Det kommer någonting annat. Det kommer backlashen på hela den kosmopolitiska multikultiindustriella ovälfärdskonspirationen. Fårlåt, jag försöker alltid hitta beskrivningar men det är inte alltid så lätt. Men välfärdssamhället är ingen socialistisk idée, det är Bismarck’s (en ruskigt konservativ preussisk greve på artonhundratalet). Dom vann kriget tack vare honom.

  Men det är ju svårare att förundras över sånt om man inte har överblick och inser att Sverige är en numera efterbliven föredetta historisk stormakt. Vi är bara en storm i ett vattenglas, tack vare våra högljudda efterblivna ideologidioter som forfarande företräder oss. Så vi är bara medlöpare för att få vara med de stora, det är samma postadelsväldespolitiska adel överallt.

  Gilla

  • Jvk skriver:

   Herregud, DGS måste ha börjat nå ut för nu har två nya som leker att de är intellektuella hittat hit, imponerande drygt och självcentrerat, varenda gång. Trodde det räckte med Lars.

   Gilla

 28. Glen Lester skriver:

  Vi är inte längre den katekesindoktrinerade svältkommunistiska arbetarklass Branting behövde för att genomföra sitt projekt. Jo, det var bättre än inget just då, men det stannade där. Ingen maktdelnig gjordes för att förhindra att den postadliga partipolitiklerklassen inte skulle förlora kontrollen över samhälletoch sina personliga inkomster och previlegier. Man tog bort första kammaren för att det var överflödigt, konglomeratet var redan gjort, hela det partipolitiska systemet var en kopia av adelns klanssystem, bara med något större inslag av sdoption.

  Det behövs modernisering av hela den svenska beslutsstrukturen inklusive det som kallas demokrati. Inte för att vissa ska få mer makt, utan för att fler ska få makt över sina egna liv, inklusive att välja vad man betalar för.

  Jag kan själv tänka ut flera bättre sätt att konstruera ett samhälle än det politikerväldet i Sverige har åstadkommit, plus att jag tycker att flertalet ER-länder är mer demokratiska än här. Jodå, och det kommer också att visa sig.

  Det går ändå åt helvete. Frågan är bara: Vad vill vi bevara? Kanske det finns ett samhällsystem som är mera demokratiskt än den parlamentariska demokratin. Vem vet, men vi måste vara öppna för nya lösningar, så länge de inte inskränker på det vi redan har.

  Gilla

 29. olle reimers skriver:

  Ofta när man granskar ett problem och söker efter lösningar så fastnar man i idén om ”antingen/eller” när det i själva verket är fråga om ett ”både/och”..

  Sveriges problem har att göra med såväl tradition som med internationalism.

  Fram till dess att Sverige började se sig självt som en stormakt någon gång omkring 1970 var vi ett land med laglydiga medborgare fostrade så i en tusenårig tradition av att riket lydde under en gemensam lagbunden ordning.

  Med Olof Palme inleddes ett nytt, aktivistiskt tänkesätt. ”Politik är att vilja”, var hans valspråk. Lagarna blev inte lika viktiga som förut.

  Med murens fall och de fria kapitalflödena öppnade sig oanade möjligheter för aktivistiska politiker. Här kunde man skörda såväl politiska lagrar som ekonomiska fördelar.

  Globalismen fick fart efter-89. De svenska politikerna kunde röra sig världsvant och prata brytningsfri engelska. Abba och Volvo var bäst.

  Men allting har ett pris. Grabbarna ute i vida världen var lite råare och hänsynslösare än vad vi var vana vid. Inte mycket att göra åt. ”Be with us or with the enemy” sa GW Bush.

  De svenska politikerna har försökt låtsas som man kunde vara globalist men samtidigt ”god”.

  Nu står man med med en potta på varje fot. Det kommer inte att sluta bra för dem. De har gett sig in i ett spel som de inte hade förutsättniingar att klara av.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.