Exit Merkel – och Löfven

Stefan Hedlund

Torsdagen den 5 juli var Sverigedemokraternas dag i Almedalen. På morgonen intervjuades Jimmie Åkesson av Katherine Zimmerman från statsradions PK-redaktion. Trogen den agenda som genomsyrar hela det svenska komplexet av ”public service” var hennes ambition inte primärt att fördjupa lyssnarnas förståelse av Sverigedemokraternas agenda. Det gällde framför allt att söka locka Åkesson att säga något som skulle kunna användas till fortsatt demonisering av Sveriges näst största (snart kanske största) politiska parti.

Ett av de mest belysande inslagen i denna skattefinansierade uppvisning av politiskt korrekt agendajournalistik kom när Åkesson uppmanades att välja vem har föredrog – Tysklands förbundskansler Angela Merkel eller Ungerns premiärminister Viktor Orban. Uträkningen var självfallet att valet skulle falla på Orban, och att brunsmetningen av Sverigedemokraterna därmed skulle kunna ges nytt bränsle.

Medan Merkel länge har åtnjutit respekt som Europas ledande politiker, och en garant för europeisk sammanhållning, har Orban demoniserats som högerextrem nationalist. Åkesson valde också, efter viss vånda, att gå i den gillrade fällan. Med hänvisning till att han inte hade mycket till övers för Merkel, såg han sig tvingad att välja Orban. Ännu en seger för den svenska journalistik som kanske bäst borde benämnas ”public dis-service” – eller?

Om den svenska statsradion hade genomsyrats av ideal om professionell konsekvensneutral journalistik hade man kunnat förmedla två mycket enkla fakta, som sammantaget skulle pekat på att Åkesson gjorde det enda rimliga valet.

Det första är att Merkel bär ett mycket stort personligt ansvar för den migrationskris som – i hennes egna ord – kan komma att innebära slutet för EU. Denna insikt börjar nu breda ut sig på hemmaplan. Tyskland befinner sig i en djup politisk kris, som sannolikt kommer att leda till att regeringen faller, med åtföljande politiskt kaos. Merkels politiska dödsruna kommer därmed att bli för evigt förknippad med hennes klassiska slogan om hur det massiva inflödet av migranter skulle hanteras: ”Vi grejar det här”, Wir schaffen das.

Faktum nummer två är att Orban, som han själv outtröttligen framhäver, var den ende av Europas regeringschefer som i början av migrationskrisen med stor beslutsamhet stod upp för lag och ordning, för existerande regelverk och därmed för EU:s långsiktiga överlevnad. Som han också inskärpte vid sitt möte med Merkel i Berlin den 5 juli är det ungerska soldater och gränsvakter som har räddat Tyskland undan ett fortsatt massivt inflöde av migranter via ”balkanrutten”. Merkel svarade på detta med en tröttsam utläggning om humanism och europeiska värderingar.

Det är just detta senare som förklarar varför svensk PK-journalistik har älskat att älska Merkel, minst lika mycket som man har älskat att hata Orban. Bägge dessa känsloyttringar tjänar till att bekräfta den egna aktivistiska självbilden av moralisk överlägsenhet. Även om detta må vara begripligt, är det i sanning inte acceptabelt. De enkla fakta man så energiskt väljer att undanhålla sina allt färre lyssnare och läsare är att det är Merkel och hennes beundrare som står för det verkligt omoraliska och politiskt destruktiva handlandet.

Migrationskrisen utlöstes av att Grekland fattade ett beslut om att öppna sina gränser för migranter. Man var väl medveten om att det inte skulle röra sig om genuina flyktingar, som i Stefan Löfvens moraliserande prosa ”flyr för sina liv med barn i famnen”. De som skulle komma var företrädesvis ekonomiska migranter (uppblandade med terrorister och
andra kriminella element). Regeringen i Aten kunde lugnt utgå ifrån att inga av dessa skulle vilja stanna i Grekland. Slutmålet skulle bli Tyskland och Sverige. Samma slutsats drogs av länder norrut, och snart fick vi se en veritabel folkvandring, genom ett gränslöst Europa.

Merkel ställdes därmed inför tre övergripande utmaningar, nämligen att a) hjälpa de mest behövande först, b) säkerställa att gällande lagar och regler kunde upprätthållas, och c) förhindra framväxten av grov organiserad brottslig människosmuggling. Hon valde att åsidosätta samtliga, för att i stället spela moraliskt överlägsen.

Utfallet har blivit fullständigt förödande, nämligen att Tyskland har bidragit till att a) hjälpa de starkaste bland presumtive migranter, b) inleda en process av att återupprätta gränser inom EU, och c) skapa en extremt lukrativ marknad för extremt hänsynslösa människohandlare.

Vad hon borde gjort var att säkerställa EU:s yttre gränser och att satsa betydande resurser på hjälp i närområdet kring Syrien. Detta skulle inte bara säkerställt fortlevnad av Schengen- och Dublinfördragen. Det skulle också varit det enda moraliskt försvarbara. Insatser i närområdet skulle kunnat rädda oändligt många fler människor i nöd, och det skulle kunnat prioritera svaga grupper (äldre, kvinnor och barn) framför starka unga män.

Historiens dom över Merkel kommer att bli hård, än hårdare än den dom tyska väljare nu är redo att utdela. Ur ett svenskt perspektiv kan man notera att statsminister Stefan Löfven med nästan parodisk följsamhet har traskat i Merkels fotspår. Hans förhoppning var säkert att kunna sola sig i hennes glans. I takt med att verkligheten hinner i kapp den politiskt korrekta retoriken kommer dock även han att få ta del av det öde som nu drabbar Merkel – valförlust och historiens hårda dom.

51 reaktioner på ”Exit Merkel – och Löfven

   • Jan Bengtsson skriver:

    Trodde att SverigeDemokraternas dag var lördagen 7/7…
    Då höll åtminstone Jimmie sitt tal.

    Men han släppte en bok på Socialdemokraternas dag!
    Vilken den nu var…

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Det var väl det han tänkte på. Valet att utpeka Orbán visar att Åkesson tänker långsiktigt, till skillnad från de flesta av dagens politiker. Han visste förstås vad tricket gick ut på: Att han skulle förknippas med all den illvilja som medierna redan hade lastat på Orbáns person, vilket de lyckats med huvudsakligen på grund av att han är en utlänning som inte befinner sig i Sverige. Om utlandet kan man inom media fabulera fritt, det är en gammal fin tradition.

   Men Orbán är en alldeles utmärkt person och i verkligeheten, den stora, utanför den svenska mediabubblan, har han inte begått något fel, utan i stället betett sig som vilken hederlig och samvetsgrann person som helst. Orbán är den politiker vi alla önskar oss att vi hade valt. Orbán är Europas räddare och hjälte. Så även om smutskastningen säkert hade viss verkan på kort sikt, så är en förbindelse med Orbán på längre sikt något alldeles utmärkt, något stärkande, något vinnande. I själva verket gjorde den här agitpropkommissarien Åkesson en stor tjänst.

   Det som den västeuropéiska politiska och mediala eliten pysslar med är inte normalt. Nem rendes!

   Gillad av 10 personer

   • Linden skriver:

    Smutskastad eller inte? Det sitter nog i betraktarens öga. Tror nog att alla som har börjat tänka själva tycker att valet var självklart.

    Gillad av 4 personer

 1. Lilla fröken PK skriver:

  ”Ur ett svenskt perspektiv kan man notera att statsminister Stefan Löfven med nästan parodisk följsamhet har traskat i Merkels fotspår. Hans förhoppning var säkert att kunna sola sig i hennes glans.”
  Citatet får mig att tänka på vad kåsören Torsten Ehrenmark menade att engelsmännen ansåg om svenskarna. Vi var att betrakta som ett slags reservtyskar i norr. Kanske inte helt fel?

  Gillad av 5 personer

  • Johan skriver:

   Möjligen är det Merkel och Löfven som mest exemplariskt, pga en upplevd nedärvd skuldposition, följer de globalistiska direktiven by the book. Medan andra länder med ett inbyggt mått av självförtroende tar sig friheten att göra sin tolkning av direktiven.
   Sverige och Tyskland vill vara best in class och visa vägen.

   Gillad av 2 personer

   • Johan skriver:

    Utan Nazismen och Andra Världskriget hade Tyskland aldrig betett sig som Sverige. Utan dåligt samvete hade de varit rationella. Agerat i nationens intresse.
    Sverige är världens anomali…Varför vi gör som vi gör är utan motstycke.
    P.S Jag är en annan Johan D.S

    Gillad av 2 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    S och C (Bondeförbundet) har väl lite dåligt samvete,
    för sin bruna trettiotals-fyrtiotalshistoria…

    Som alltid, den som nämner den klämmer den!

    Gillad av 2 personer

 2. brrr skriver:

  Vi vet vilken belöning Reinfeldt fick. (och även Borg m.fl.) Tror någon att Merkel eller Löfven bryr sig om framtida historieskrivning när de kvitterat ut SINA belöningar? När de sitter på någon lyxkryssare i söderhavet och lapar champagne…

  Gillad av 4 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Merkel har nog garanterat en nolla mer att hämta ut,
   jämfört med Fredrik Reinfeldt…

   Fast hon har inga efterlevande att tänka på…

   Hon har ju gjort avgörande insatser för att realisera FJÄRDE RIKET!

   Nazismens mentala efterföljare, upplösning av Nationalstaterna.
   Som nu hänsynslöst förföljer/försöker tysta oliktänkande över hela EUropa!

   Speciellt de som fruktar den accellererande Islamismen,
   som i princip är ”noli me tangere”, orörbar…

   Gillad av 4 personer

   • Johan skriver:

    Men vad ska hon göra efteråt. Skräcken…The Horror…skulle vara Angela Merkel utan kläder i en bikini på en strand…The Horror…

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Johan, googla! Det finns bilder på Merkel från FKK (nudiststrand)!

    Nudismen och den blandade fruktjuicen (Multivitaminsaft) är de tydligaste efterlämningarna av Hitler i dagens Tyskland.

    Gilla

  • 5ven55on skriver:

   Så länge de lever har vi möjligheten vi straffa dem. Och om vi snuvas på detta kan vi ta de blodspengar de fått ifrån de som ärvt dessa pengar. Längre än så vill åtminstone jag inte gå i att retroaktivt straffa genom att deras efterkommande får betala för deras synder.

   Men det är viktigt att framtida makthavare förstår att de tar en stor risk när de förråder folket så straff måste utdelas.

   Gillad av 5 personer

 3. Östrahult skriver:

  När det gäller Merkel så handlar det helt enkelt om en produkt av kommunistdiktaturen i Öst-Tyskland. Ett sådant system skapade inga vidsynta människor och förhindrade genier att utvecklas. Däremot lönade sig vissa beteenden som vi kanske inte anser vara högtstående, mera behöver inte sägas.

  Gillad av 3 personer

   • Östrahult skriver:

    Nja inte kan man säga att DDR-systemet avsiktligt skapade dessa genier, snarare att de skapades trots systemet, i några fall kan personligheten ha präglats av de umbäranden som begåvade personer fick genomgå där.

    Gillad av 2 personer

  • Mangan skriver:

   Brist på vidsynthet och genier samt överskott av icke högstående beteenden? Mera behövs allt sägas. T ex hur det hänger samman med DDR och undfallenhet mot massmigration. Och varför övriga länder i forna östblocket har valt en helt annan väg.

   Gilla

   • Östrahult skriver:

    Det är väl myckdet enkelt, det handlar om huruvda man var medlöpare, passiv eller oppositionell. De som nu inte okritiiskt köper EUs policy har troligen ingen bakgrund som medlöpare i det kommuniskasiska systemet

    Gillad av 2 personer

   • Kristina von Heland skriver:

    Det tyska undret var att väst betalade en enorm summa för att rusta upp gamla öst. Det verkar ha glömts bort. Bland annat pensionerna blev ganska usla. Fråga taxichauffören, många pensionärer som gnetar, den senast jag åkte med hade varit civilingenjör och nu hade de bildat en pool för dygnet runt service. De ger sig inte.
    Att sätta lite invandrare i öst hade varit fördärvet då det blir nazister, neonazis en form som är USA inspirerad ideologi.
    I varje by finns en nazist, där jag ofta är kallas han kort och gott nazisten och han är glad för det.
    En närstående säger att tysken ska ha ordnung. Då han går till läkaren ska det vara lugn och ro, han ska komma in i rätt tid, han betalar. Idag tar de nypåstigna med sig hela släkten, det är full rulle, förseningar och då blir tysken putt.
    De skulle rädda Merkel på EU mötet med att skapa läger, Spaniens lagar säger nej då du får ha dem inhängnade i 72 timmar. En tysk soc dem sa nej direkt, läger låter inget bra i Tyskland. Det blev inte ens en tumme av mötet. Diskussionen fortsätter och läget börjar bli desperat för Mutti med flera.
    Det är fler än Orban som spjärnar emot, Kurz, Salvini och Conde. NL där sossarna närmast utplånades.

    Gilla

  • Pelle skriver:

   Med egen kännedom av vilken sorts människa som kommunisterna i öst skapade kan jag säga att du träffar huvudet på spiken. Merkel är en typisk produkt av det kommunistiska öst. Maktfullkomlig, utan respekt för grannar och, inte minst, en färglös medelmåtta. Finns det överhuvudtaget någon gråare person än Angela Merkel? Likt en kommunistboss reflekterade hon inte en minut över att hon med sitt ”Wir schaffen das” sänkte hela den legala grunden för EU:s migrationspolitik. Hon gjorde det också helt utan att konsultera grannländer och övriga berörda, liksom att hon fortfarande upprepat framhärdar att det var ett utslag av godhet. Det är en skam för Tyskland och tyskarna att de ännu inte har gjort sig av med denna vansinniga kvinna. Hennes plats i historieböckerna kommer att vara helt i paritet med andra kriminella tyska ledargestalter som europeerna tvingats stifta bekantskap med genom historien.

   Gillad av 8 personer

 4. Elisabeth skriver:

  Tack, mycket bra, Stefan Hedlund. Ja, Åkesson valde Orban och det valet tror jag inte innebär något negativt längre. Läget är nu sådant att det inte längre går att brunsmeta någon för att denne väljer en handlingskraftig, realistisk politiker som Orban . Fråga exempelvis de kvarvarande svenska innevånarna i Östra Göinge .

  Gillad av 5 personer

 5. slaszlos skriver:

  Landsförräderi bakom flyktingsspionaget och infiltrationer av främmande makter att härska och störta i utnyttjandet av människohandeln och blandningen av politiska flyktingar enligt bedömningen av Genève Koalitionens året 1951 med lyxsökare och kriminella nätverk av agenter och spioner med enorma skaror av angivare .i vilket staterna har förlorat sina viktigaste uppdraget att skydda ländernas och dess medborgares säkerhet mot inre och yttre fiender.

  Gillad av 3 personer

 6. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Stringent o välformulerat Stefan Hedlund!
  Jag anser att svenska MSM är det enskilt största hotet mot demokratin i Sverige.
  Ett modernt propagandainstitut med överlägsna resurser och med en enda uppgift, lugna. förleda och söva folket.
  Ett framgångsrikt projekt utan slutdatum.

  Gillad av 5 personer

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  Det som är svårt att förstå är att Angela Merkel som är en välutbildad och vetenskapligt skolad människa kunde fatta en sådant huvudlöst beslut. Detta till skillnad från Löfven och den feministiska svenska regeringen som tävlar med varandra om huvudlösa beslut. Hos oss kan man dessvärre inte förvänta sig något annat och här går tveklöst tankarna till hönan Laura.
  Men vad var det som gjorde att Merkel tog ett så dåraktigt beslut? Kanske återigen det dåliga tyska samvetet och den egna 1900-tals historien?

  Gillad av 1 person

  • Pelle skriver:

   Välutbildad och vetenskapligt skolad? Vad får dig att tro att de östtyska propagandaanstaltetna ägnade sig åt bildning och vetenskap? Av alla länder i öst, var DDR i särklass värst när det gällde den ideologiska renhetens primat. Aktiviteterna som benämndes utbildning innehöll mycket lite av vare sig objektiv kunskap eller vetenskap. Merkel är en renodlad produkt av långvarig kommnistisk indoktrinering i ett totalitärt system.

   Gillad av 2 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   En ganska allmän teori i Tyskland är att strömningarna var som i Sverige, öppna era hjärtan. Hon gjorde det och släppte in runt 600 000 tusen. Sedan tappade hon kontrollen och flodvågen blev enorm, hon kunde inte stänga av kranen.
   Det som är speciellt är att de flesta turkarna-den stora gruppen-behållit sitt turkiska medborgarskap. Samma med de flesta andra. Du kan i princip inte bli tysk medborgare då. De allra flesta sitter därför väldigt löst, de kan skickas ut snabbt. Det skiljer mot Sverige.
   Den humanitära synen på denna migration i Europa är att alla utom de som smugglar och lever på detta är de enda vinnarna. Ibland undrar jag om dagens politiker, kändiselit missade grundvalen med upplysningen och humanismen? De gjorde ett hopp från grottan till socialismen rent mentalt.

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Som du vet styrs människor mer av sina känslor än av sitt intellekt. Någonstans rationaliserades det förmodligen till att Tyskland skulle betala tillbaka på en gammal skuld…

   Gilla

 8. Jan Andersson skriver:

  Hela poängen med EU var att öppna de inre gränserna och stänga de yttre. Det har man inte gjort, förmodligen därför att det liksom EU är en befängd idé som inte gått att genomföra. Men det fungerar ju i USA? Ja, de talar samma språk överallt, och språken har varit de egentliga gränserna, inte kartan. Än så länge, kan man tillägga; den spansktalande delen av befolkningen ökar snabbt och 2100 kommer hela USA att vara spansktalande. Frågan är vilket språk som talas då i Västeuropa?

  Gillad av 1 person

 9. Per Eriksson skriver:

  Orban försöker rädda det som återstår av Europeisk sekulär civilisation emedan Merkel, Löfvén, Kristersson m fl saknar sinne för historia, demografi och proportioner och med sin politik förgör de Europas välfärdsystem, de skapar socialt och ekonomiskt kaos.

  Notan betalas med högre skatter och ständigt sämre välfärd, i Sveriges fall räcker det att nämna att år 1980 fanns det 15 sjukhussängar per 1000 invånare jfm dagens cirka 2 sjukhussängar per 1000 invånare.

  Gillad av 8 personer

 10. Jvk skriver:

  Zimmerman är gift, sådant med dödskalle på, man behöver inte lyssna på orden utan tonfallet räcker, ungefär som Cecilia Udeén och hennes förbannade snyftande. Skönt är att det är över ett år sedan jag hörde den, P1 går bara på av misstag, våga vägra MSM.

  Det är bara en fråga om tid innan alla vet att Orban, likt Vlad Dracul, är en hjälte som kämpar mot en invasion.

  Gillad av 7 personer

 11. Johan skriver:

  Nordkoreas parlament, Högsta Folkförsamlingen, har 687 medlemmar. Alla vet vad som händer om man inte följer statsledningens instruktioner. Man mister sitt liv.
  Låt oss jämföra dessa parlamentsledamöter med journalisterna på SVT/SR.
  Likheterna är slående. Dynamiken är närmast identisk. Går du emot ”det gängse” förlorar du. Du straffas. I Nordkorea dör du. I Sverige får journalisten sitta ensam i fikarummet.
  I Nordkorea är alla fast i denna dödsspiral. Även Kim Jong-Un. Jag skulle tro att de flesta vill ändra på systemet, men systemet är omutligt. Det regerar. Börjar någon i systemet bete sig det minsta misstänkt så slår käftarna igen. Därför är alla fångar i detta obönhörliga system.
  SVT/SR har ett likadant system. Bara straffen skiljer sig åt.
  Döden och en mycket mild form av ostracism.
  Journalisternas feghet är monumental.
  Därför respekterar jag en nordkoreansk riksdagsman oändligt mycket mer.
  Han vill inte dö…

  Gillad av 5 personer

 12. Samuel af Ugglas skriver:

  Kanske Åkesson hade svarat annorlunda om han konsulterat prof. Jordan Peterson först?
  Zimmerman, Benkö, Furvik och allt vad dom heter är specialindoktrinerade för att gillra för socialisterna passande fällor. Och när de inte gör det vinklar de nyheterna för att passa politikerna, ”dom” betalar ju rundhänt med andras pengar!!!

  Gillad av 1 person

 13. Glen Lester skriver:

  Jag ser det inte som ett stort problem att Jimmie ”tvingades” välja Orban. Det hade nog varit mera tvingande att ljuga, vilket också hade märkts, att välja ”Granma Merkel”. Sannolikt valde han mellan obehaget att bli genomskådad om han ljög, och obehaget att få några gliringar från journalister som mer och mer förlorar allmänhetens förtroende.

  Det är alltför uppenbart för alla att de försöker sätta alla företrädare på pottan som inte är sjuklöverfantiker. Men jag tror sjuklöverfanatikerna skjuter sig själva i foten när journalister ställer insinuanta frågor. De håller på att förlora makten över verklighetsbeskrivningen, och för att inte förlora marken för fort så tar de till samma gamla knep.

  SD har redan flyttat sig så långt mot mitten, och gjort lite ideologisk plats till höger. Strategiskt bra eftersom SD’s politik i övrigt verkar att egentligen vara till vänster om modraterna i många frågor om man jämför med klassisk politik.

  Förresten Orban är en mycket seriös och välgenomtänkt ledare. Det är inte skadligt alls om Jimmie kommer väl överens med honom.

  Gillad av 1 person

 14. Monica Eliasson skriver:

  Kritiken mot Merkel växer från flera håll. Ett av hennes största misstag är att hon, i likhet med de svenska ”nya” Moderaterna, förflyttat sitt parti en bra bit till vänster. Därmed har ett tomrum till höger bildats. Man kan säga att AfD, Alternative für Deutschland, som från början var ett EU- och Euro-kritiskt parti, är en skapelse av Angela Merkel själv. Samtidigt, i och med Merkels öppna invandringspolitik 2015-16, har hon fjärmat sig från sina grannar i östra EU, Ungern, Polen, Tjeckien, Slovakien och även Österrike. Tysklands nära granne och samarbetspartner Österrike verkar nu ha fler gemensamma intressen med Östeuropa än med Tyskland. Brexit kan man på goda grunder hävda är en direkt följd av Merkels ”wir schaffen das” – politik. Merkels politik har med andra ord resulterat i att Tyskland idag står ganska ensamt. Hon har stött ifrån sig fler grannar-vänner än än hon har råd med.

  Gillad av 1 person

 15. W skriver:

  Socialdemokraterna profilerar justitieminister Morgan Johansson på Twitter genom att lyfta ett förslag som Kent Ekeroth framförde som Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson 2011.

  På Twitter skrivs på Socialdemokraternas officiella konto:

  ”Idag går vi ut och säger att vi vill slopa straffrabatten för ungdomar i åldern 18-20.
  – Morgan Johansson”

  Det senaste året har Socialdemokraterna sagt att straffrabatten för unga som begår brott ska ”ses över”, medan man tidigare var emot några ändringar. Nu när valdagen närmar sig gör partiet en kovändning och vill se slopade rabatter.

  https://samtiden.nu/2018/07/morgan-johansson-s-kopierar-forslag-av-kent-ekero

  Gilla

 16. Samuel af Ugglas skriver:

  Mina tyska vänner hävdar ofta att det var inte det största problemet att rädda en flicka ur DDR men däremot att dra ut DDR med rötterna ur en f.d. DDR medborgare.
  Vi har ju ett levande exempel på det i Sverige i Antje Jackelén.

  Gillad av 1 person

 17. Anna Lindén skriver:

  Det har ju framkommit i efterhand att Merkel ville göra en Orbán, men inte vågade. Är det fegheten och hyckleriet SR menar att vi skall beundra?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.