Hur skulle du bedöma?

Patrik Engellau

Jag har en BMW 330 iX som är snart elva år gammal. Jag är mycket nöjd med bilen (och dess föregångare) och anlitar sedan mer än tjugo år en verkstad på Roslagsgatan för olika slags service, mestadels däckbyten och vinterförvaring av hjul.

Verkstaden drevs tidigare av Hasse. Sedermera övertogs den av en andragenerations invandrare som hette Jonas. För något år sedan övertogs verkstaden av en kristen syrier som heter Malek. Alla anställda är numera migranter från olika länder, inte minst från Centralasien. De anställda har ibland svårt att förstå varandra och talar teckenspråk. När vi diskuterade lufttrycket i mina däck så skrev en av dem ”2,1” i dammet på det smutsiga lacket för att den andre skulle förstå.

Häromdagen körde jag till Stockbyskroten på Lidingö för att slänga en uttjänt skrivare (två liter bensin för att spara miljön, jag kommenterar inte det just nu). Det måste ha legat knivar på marken i skroten ty när jag kom därifrån hade jag en elak punka på höger framhjul. Jag körde in på Q8-macken vid Drottningvägen och kallade på bärgning. Bärgaren Fanny – eftersom jag har könsfördomar trodde jag att Fanny var växeltelefonist snarare än bärgarchaffis när hon ringde – körde bilen till servicestället på Roslagsgatan.

Det visade sig att Malek var på semester i Spanien med familjen så medarbetaren Ahmed hade tagit över. Nu var frågan om verkstaden skulle hinna sätta på nya framdäck – man måste numera byta båda om ett går sönder visar det sig – samma dag eller om jag skulle bli tvungen att vänta till efter helgen. Jag ville ha bilen till helgen och var därför rätt angelägen.

Jag frågade Ahmed om de hade ersättningsdäck i lagret. Det fanns inga så jag förmådde Ahmed att beställa en leverans från Meca. Det gick precis jäms med sista leveransrundan och Ahmed kunde nöjt förklara att däcksbytet skulle kunna genomföras före stängningstid klockan 17. Jag var mycket nöjd.

När jag kommit hem med bilen upptäckte jag stora skador på fälgarna. De som bytt däcken hade slarvat eller saknat kunskaper om hur däck ska bytas eller vad som helst, i vilket fall var fälgarna skadade.

Därmed har vi kommit till det moraliska dilemmat. Om verkstaden varit en svensk märkesverkstad bemannad med svenskar så hade jag protesterat och sannolikt fått fälgarna utbytta. (Om verkstaden ens vågat återlämna skadade fälgar till mig. Romantiserar jag?)

Å andra sidan hade en svensk märkesverkstad aldrig varit så snabb, enkel och serviceorienterad som Maleks verkstad. Jag vet precis hur det är hos BMW. Man fastnar i en växel när man ringer. Jag fasar över att bli hänvisad till BMW. De stolta och yrkesskickliga svenskarna hos BMW har ingen aning om vad service och flexibilitet och kundnytta betyder. BMW kunde ha varit en avdelning inom landstinget.

Fast Maleks verkstad har förstört två fälgar som tillsammans kostar runt 3 000 kronor för mig.

Vad ska jag göra? Ska jag ställa svenska krav på Maleks verkstad som om hans företag varit ett landsting med garanterad dålig service men som troligen, efter en massa krångel, skulle gottgöra mig för de 3 000 kronorna? Eller ska jag ställa ett annat slags krav för att det handlar om en invandrarbutik som ger ett annat slags service än de mer byråkratiska svennarna? Kan vi kanske komma överens om framtida svarta tjänster för att kompensera mig?

PS Gissa vad som hände. Jag påpekade problemet för Ahmed som ringde till Malek i Spanien. Malek lovade att åtgärda vid återkomsten till Sverige i augusti. Det lät lovande.

69 reaktioner på ”Hur skulle du bedöma?

 1. Hosianna skriver:

  Gott modellval, Patrik, och modigt att ställa normalt svenska aktsamhetskrav på firman. Hoppas det löser sig med gottgörelse för fälgskadorna när ägaren återvänder… men innan dess bör du själv försäkra dig om att hjulen sitter ordentligt fast.

  Av egen erfarenhet vet jag, att ovanligt snabba däckbyten kan innebära onödigt spännande överraskningsmoment en tid därefter. Fler än en gång har jag på fler än en bil, händelsevis av märket BMW, hållit på att tappa ett eller flera hjul. Hu!

  Gillad av 3 personer

  • Kronblom skriver:

   Det är nog många som har tappat hjulen över natten och bilen ligger på en lastpall dagen efter. En del undrar också vart ratten och instrumentpanelen tagit vägen.

   Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Jag har jobbat med att informera om skruvförband i fyrtio år och har till sist lyckats få montörerna att begripa att man måste smörja varje skruv (en bult i svenskt språkbruk har inga gängor) ordentligt med speciell montagepasta varje gång. Det stod tydligt i handböckerna från skruvfabrikerna redan på femtiotalet. Jag har alltid smörjt mina hjulskruvar korrekt och ingen av dem har någonsin lossnat eller behövt efterdras. Många tror fortfarande att det bra att en skruv är torr eftersom den fastnar fort och ”kan inte lossna då”. Detta är vansinnigt fel, skruven sitter varken fast eller håller fast hjulet ordentligt.

   Gillad av 2 personer

   • Arne skriver:

    Jag som byter mina däck själv sedan jag skaffade garage, garagedomkraft, mutterdragare och momentstav men aldrig tänkt på att smörja skruvarna, är det kopparpasta du tänker på att man ska använda? Är det skillnad om man använder plåt- eller lättmetallfälg?

    Till övriga, ledsen att jag glider OT…

    Gilla

   • cmmk10 skriver:

    OT

    Kopparpasta skall du bara använda om det är frågan om heta miljöer. Koppar sätter ordentlig fart på rosten. Kör aluminiumpasta på aluminiumfälgar och vanligt fett på stålfälgar istället.

    Gilla

 2. Jan Andersson skriver:

  Välj bilmärke och märkesverkstad efter säljarens intresse för dig även efter köpet, och dennes vilja att bistå dig med varje stort eller litet problem sedan. Det har tagit mig 25 bilar att fatta detta, nu är jag extremt nöjd med att bli igenkänd, erkänd och mycket väl betjänad hos min favoritfirma.

  Gillad av 3 personer

 3. MartinA skriver:

  Den intressantaste delen av historien är varför verkstaden inte är svensk. Anledningen är att det finns två olika tillämpningar av lagen, en för svenskar och en för våra nya landsmän. Och på grund av ”integrationsåtgärder”, den som kan ta in nyanlända får massivt statligt stöd. Reglerna genomdrivs strikt mot svenskar men inte mot våra nya landsmän. Följden blir att svbenskar ej kan konkurrera.

  Gillad av 13 personer

  • Jvk skriver:

   Så är det, samma sak med att driva restaurang, jag är övertygad om att Skatteverket har annan praxis för svenskar än för invandrare, och försök driva restaurang utan kontakt med alla kriminella distributionsnätverk och svart arbetskraft, inte lätt.

   Gillad av 6 personer

 4. Ärlige Leffes Bilverkstad skriver:

  Kombinationen kniv i däcket, kundservice och yrkesskicklighet i en salig blandning. Kan kallas för olyckliga omständigheter. Och olyckor kommer som små och stora.

  En viss olyckstyp brukar drabba mindre flygplan. Eller snarare deras piloter. De flyger in i en vacker dal med visioner omkring sig. Solen skiner och himlen är blå. Ingen faror anas.

  Flyghöjden känns betryggande och humör är gott. Trots det kommer marken försåtligt smygande. För dalen reser sig i ena änden. Men piloten märker inget av detta. Eller negligerar det.

  Men plötsligt händer allt mycket snabbt. Marken kommer rusande. Först då varslas den ouppmärksamme piloten om faran. Men försent.

  Han försöker stiga för att rädda situationen. Men fart och motorkraft räcker inte till. Han göra då en desperat U-sväng. Men marginalerna är borta. Olycka är ett faktum.

  Nu flyger samhället Sverige fram i en allt trängre dal. Med politikerna som piloter. Trygghetshöjden minskar snabbt. Men de som rattar säger att migration och allt övrigt bara är bra.

  De tycks inte se att samhällsekonomin och mänskliga motsättningarna snabb kan reducera flyghöjden. Att det snart inte finns någon återvändo. Att samhället tappar både stig- eller svängförmåga. Och det okloka i att flyga in i okända dalar. Samhällskraschen blir då till vårt öde.

  Dagens politiker, våra samhällspiloter, utstrålar ännu stort självförtroende och tillförsikt. De tycks inte inse farorna runt omkring sig, och de ser absolut inte dalens ände.

  Nu flyger Svenska politiker nationen Sverige in i dalen med smilgropar på kinderna. Utan koll och markkontakt. En krasch synes oundviklig när samhällsekonomi och väl stora etniska skillnader kommer störtande emot dem.

  Så ser jag på dagens politiker, våra valda pilotombud. De med helhetsansvar för samtliga passagerare.

  Nationen Sverige har försatts sig själv i en knivig situation. Det är inte utan att man längtat tillbaks till ”Ärlige Leffes Bilverkstad” på 60-talet.

  Nu handlar det inte längre om några skador på aluminiumfälgar. Utan om en hela nations vara eller icke vara.

  Gillad av 8 personer

  • educaremm skriver:

   Men, men om s.a.s. siktet verkligen från början varit inställt på att just kunna driva nationen, dvs., staten, i sank, som ett efterlängtat, eller verkligen önskat, mål, främst önskat, drömt och uttänkt av ett internationellt och globalt och mer eller mindre gränslöst verkande näringsliv inom de flesta näringar som finns…

   Hur skall befolkningarna då egentligen kunna värja sig…?

   Staterna, i Europa, ses som mer eller mindre hinder på vägen mot en drömd och önskad större Ny statsbildning?…USE?

   Nationernas invånare måste då, sakta men säkert, steg för steg, och även kanske med strikthet och stränghet och även med hjälp av hån, förolämpningar, förlöjliganden och nedsättande epitet, med hjälp av anklagelser, hot och förödmjukelser (?), då fås att vilja överge sina nationsidentifieringar såsom varande t ex danskar, norrmän, svenskar, tyskar, greker, italienare, spanjorer, rumäner, ungrare osv., et cetera?….

   Ja, kanske inte enbart vilja överge sina nationsidentifieringar, utan också vilja avsky sina s.k. begränsande, och ofria (?), identifieringar till respektive nation och istället vilja vidga begrepp och föreställningar om vilka de själva egentligen är såsom just danskar, norrmän och svenskar, tyskar, engelsmän, polacker och ungrare osv. ? …

   Alltså fås att vilja förneka sig själva, vilja svika sig själva, vilja överge sig själva, vilja avsky sig själva såsom tillhöriga till en majoritetsbefolknings-gruppering i respektive nationalstat?….

   (Läs vidare, tryck på min signatur…)

   Gillad av 2 personer

  • Rolf Wasén skriver:

   Paulina Neuding på Kvartal frågar redan efter en haverikommission! Dödsspiral är en annan otäck olyckstyp. Piloten saknar markreferenser och reagerar mot ökad fart med spaken i magen som ökar farten osv. Skrev en gång ett artikelutkast ”Samhällets dödsspiral”, vilken gick ut på att det var ett allvarligt fel på ”samhällets kontrollogik”.. Bak- och framvänt hanterande av problem resulterar i större problem , vilka pareras med ännu större och felaktiga motåtgärder osv …

   Gillad av 1 person

 5. PV544 skriver:

  Däckbyten är en pina, har hittat en bra större däckverkstad med enbart svensk personal, kommer inte att besöka däckbytarna som dyker upp på vår och höst. Min erfarenhet är att de vill sälja nya däck sedan eventuellt byta däck. Har funderat på friktionsdäck året runt för att slippa tänka på däckbyte.
  Serviceattityd hos biltekniker beror tror jag på företagsleasing, leasingkunder bryr sig inte om kostnader, allt ingår. Privatpersoner förväntar sig att bli bemötta som kunder, inte som en praktikant på besök.
  Min erfarenhet är från Volvo. Försäljningssidan är bra, men sedan när det gäller service har Volvo ett system med personliga tekniker. Riktigt bra ide, om man hittar rätt tekniker. Det tog mig tre vanliga serviceintervaller innan jag hittade en kunnig och intresserad tekniker för vanlig service.
  Dessutom har jag fått hjälp av Volvos försäkringsbolag Volvia med utmärkt support. En motorreparation kunde delvis göras av en större Volvoverkstad, sedan när det blev ytterligare ett motorfel fanns en kunnig tekniker 10mil utanför Stockholm som reparerade motorn perfekt med även ett mätprotokoll.
  Hela paketet med köp på märkesverkstad och service/försäkring fungerar, dock har jag märkt att kvalité inte är på topp. Bilen dras med ojämn hållbarhet på detaljer som visserligen åtgärdas till en del utan direkt kostnad. Sedan sker uppdatering av mjukvara i dator, verkar som även den modifieras. Själva motor prestanda verkar bli uppdaterade med en aning högre förbrukning.
  Ser fram emot elbil, när tillgång och priser blir rimliga. Inga oljebyten men byte av kupéfilter. Led-lampor som aldrig går sönder, kan bli minimal service?

  Gillad av 1 person

 6. Aha skriver:

  Kräv tillbaka pengarna i form av kompensation – förslagsvis gratis däcksbyte och förvaring tills skulden för fälgarna är reglererad.
  Ha inte dåligt samvete för det. Samhällskontraktet är brutet avseende skattepengar in och offentliga tjänster ut.
  Det bröts för ett decennium sedan när etablissemanget lade in fartväxeln avseende migration.
  Som bekant kostar i snitt en migrant per år 74 000 kr i skattemedel (Ruist). Snittomhändertagandet lär vara femtio år.

  Det betalas alltså i en herrans massa skattepengar, flera tusen miljarder, som sedan används för att försörja andra än de som betalat in skatterna. Det är det som är det brutna samhällskontraktet.
  Då kan man själv bryta kontraktet.

  Gillad av 4 personer

 7. Östrahult skriver:

  Min erfarenhet är att man blir lika illa behandlad oavsett förutsättningarna. I mitt fall blev det punka på ett däck på min ganska nya Volvo XC70, detta hände på Djurgården och jag har serviceavtal med Bilia och Volvo On Call. Det som hände var att bärgaren tog bilen till Bilia som inte gjorde något på flera dagar. Hade man åtgärdat direkt hade punkteringen kunnat åtgärdas enkelt, det blev istället till att behöva köpa 4 nya däck.

  Gillad av 2 personer

 8. uppstigersolen skriver:

  Jag har mycket dyra speciella fälgar på min sommarbil. När däck ska bytas är jag noga med vem som ska göra det. Sen står jag bredvid och kollar att de gör rätt så att fälgarna inte skadas. Sist jag bytte behövdes det två man för att kränga däcken upp över fälgkanten. De använde mellanlägg av något material som inte skadar fälgen. Det blev bra. Jag betalade och jag är nöjd.

  Gillad av 2 personer

 9. Jvk skriver:

  Ja, jag vete fan, jag bytte också verkstad nyligen för att Q8 tvingade ut den mekaniker som huserat i lokalerna i 15år och tvingade honom att söka sitt jobb på nytt vilket han vägrade, respekt, jag bytte till däckcenter, som var vänliga men som förstörde bultarna som tydligen hade någon krom ovanpå, jag var inte i form den dagen och orkade inte skälla, jag upptäckte att bultarna på andra sidan var oskadade, så problemet var en svensk anställd som på sättet han talade till mig tydde på en mycket låg intelligens. Jag tog bilen och tänkte som Ola-Conny (en levnadsregel som ibland är bra), skit samma, men när jag kom hem så såg jag att fälgen också var skadad.. Djupt andetag, skit samma.

  Gillad av 1 person

 10. Jvk skriver:

  Det skall sägas att på Mercedes i Malmö så är nästan alla invandrare så jag undviker detta ställe, och de skadar alltid navkapslarna, bra eller dålig service är inte så enkelt längre, man måste alltid vara beredd att skälla. Den dåliga servicen är inte det värsta, jag fick en chock efter att ha bottni Japan när jag kom tillbaka till den usla servicen i Sverige, uppkäftiga biträden när man påtalar repor på glasögon eller suckande McDonalds anställda. I Japan får man alltid bra service, det skall dock sägas att den byn jag bor i nu så är de flesta ungdomar som jag stöter på i kassan eller så reko, de gör sitt bästa de flesta, kanske socialdemokratin är på väg att gå ur folk, om massinvadringen kan tvinga ner sossejävlarna mot 10% så har den haft något gott med sig.

  Gillad av 7 personer

 11. Benjamin skriver:

  Det slutade som man kunde tänka sig. Tror du kommer bli nöjd. Berätta gärna fortsättningen. Tills vidare får vi glädjas åt att dessa innerstadsverkstäder finns kvar.

  Gillad av 2 personer

  • MartinA skriver:

   Dramaturgin i artikeln är just hur service verksamheter i regi av våra nya landsmän är mindre regelstyrd. På gott och ont.
   Det goda är att saker gick att fixa snabbt. Det onda är att fälgarna förstördes.

   Min personliga hållning är att jag alltid och utan undantag väljer svenska företag. Av lojlitet. Ett okänt koncept i PEs värld.

   Gillad av 2 personer

 12. Ingarö skriver:

  Inte så bra val av modell och bilmärke. Vi som är lite lustigt spydiga kallar numera denna modell för en kebabracer. För 30 år sedan hade det varit en pizzaracer(se filmen Sällskapsresan I med pizzabagaren som kommer till Arlanda i en Pontiac Firebird).

  Å andra sidan borde teknikerna på verkstaden på Roslagsgatan ha stor vana av märket. Min slutsats är att p.g.a. att Patrik är svensk så utgår verkstadsinnehavaren för att han inte vågar komma tillbaka och klaga. Alltså måste Olle motas i grind. Klaga Patrik. Ta gärna med hela din klan så går det lättare.

  Gillad av 1 person

  • Kronblom skriver:

   I USA kallas märket ibland Black Man’s Wheels. De större modellerna är populära bland långa basketspelare. Det ska vara en 5-serie BMW innan den är pizzaracer. I 3-serien får inte alla familjens bagarbröder plats i. När jag var tonåring kallades den största BMW modellen 3.0Si för Baader Meinhof Wagen. Tänk om familjen Quandt hade köpt Volvo Cars, hur bra hade det inte blivit. Tyvärr budade Geely högre.

   Gilla

   • uppstigersolen skriver:

    Nej, nej, nej. Den kallas Black Mans Willy. I Sverige kör två typer av människor en svart BMW. Utomeuropeer samt Östermalmare med backslick. Är Patriks BMW kanske av annan kulör?

    Gillad av 1 person

 13. Göran Nilgard skriver:

  Med min 50-åriga erfarenhet av bilverkstäder skriver jag så här: Märkesverkstaden (Ford, SAAB, Volvo, BMW, Audi, Mercedes och VW har jag erfarenheter av) tar alltid sitt ansvar men kunde precis som PE skriver ”varit en enhet inom landstinget” (med ett undantag och av dem köpte jag 5 bilar i rad, men sedan blev hustrun förälskad i en VW…). För att ha bil idag utan att det svider behöver du hitta någon som kan serva din bil, som PE, och ”word-by-mouth” brukar vara ett säkert sätt, så min nuvarande ”tama bilmekaniker” skulle jag inte byta bort för guld.
  Men det var inte detta mer eller mindre poänglösa jag vill berätta. Jag ville berätta om kvällen när någon tyckte så illa om vår Mega Golf att han/hon/den/det skar sönder ett nytt däck. På morgonen bärgades bilen till märkesverkstaden (eftersom jag var långt borta administrerades det på så sätt, annars hade Min mekaniker fått hantera ärendet). ”Jo då, om en vecka har vi ett nytt däck till din bil sa man stolt.” Hämtades ut (självrisk 5750SEK) och jag satte mig nästan på ändan när jag såg att kalaset dessutom kom att kosta mitt försäkringsbolag 3500SEK ytterligare + kostnad för bärgning. 9250SEK för byte av 1 däck. Kollade räkningen och såg att däcket debiterades med ca 7500SEK. Ok, 1750SEK för ett däckbyte? Nej då, de hade dessutom ”tittat” så att fälgen inte skadats, så de hade verkligen jobbat med saken.
  Ett år senare bytte jag båda framdäcken (som man ju skall göra….) hos en annan åf, samma märke, till priset av 6000SEK inklusive allt. Påtalade saken för försäkringsbolaget som bara ryckte på axlarna. Så vi förstår varför det är dyrt att försäkra en bil.

  Gilla

  • Kronblom skriver:

   Jag har en egen däckmonteringsmaskin och balanseringsmaskin i garaget. Snabbt intjänade pengar och jag kan bara skylla på mig själv om nåt går fel.

   PS. Bilen heter väl 330 Xi. Det gör i alla fall min 11 år gamla.

   Gillad av 1 person

 14. Å skriver:

  Den reflektion som först av allt inställer sig hos mig är att jag nog som nettoskattebetalare är med och betalar Patrik Engellaus bilhållning ( skattesubventionerad arbetskraft på verkstaden).

  Gillad av 3 personer

 15. KristinaF. skriver:

  i ” Det lilla landet som kunde” skriver Ganman och Phansiri om ”de låga förväntningarnas rasism”. Verkar kunna passa in i sammanhanget.

  Gilla

 16. LJ skriver:

  Gissar att DGS är anti-EL så jag svär väl i kyrkan här….

  Jah har aldrig varit så nöjd med någon kundservice som den jag fick de 2.5 år jag hade Teslan innan jag lämnade Sverige. Hade inga allvarliga problem, och de problem jag hade var självförvållade.

  En vän till en vän råkar Teslas underleverantör när det handlar om bärgningar i delar av Sverige. När han fick se min bil var hans kommentar att jag inte behöver oroa mig för att bli stående. För det första var upplevde de sällan andra problem än att folk hade glömt att ”tanka”. För det andra hade de relativt obegränsat mandat från Tesla att se till att kunden blev nöjd. Fick då höra några roliga historier om ”going the extra mile”, bokstavligen.

  Rekommenderas varmt förutsatt att servicen inte har försämrats sen dess. Sålde bilen i samband med flytten för ett år sen. Ny är beställd nu dock.

  Gilla

  • Jvk skriver:

   Där tar du fel, DGS har en ambition om att finna logiska och sammanhängande argument föreställer jag mig, och om de inte håller debattera dem, så att vara anti-El är pk-taktik, man har en ideologi och lyssnar inte på argument. El kan nog vara bra men oj så tråkigt:

   Gillad av 1 person

   • LJ skriver:

    Haha, jo den bilen är kul.

    Min tråkigare 2 tons elbil gjorde ändå 0-100 på 3 sekunder. Alltid lika kul att chocka nya resenärer. Som bonus körde den också nästan själv på motorvägar, svalde löjliga mängder bagage och hade plats för hela familjen.

    Gilla

   • uppstigersolen skriver:

    Nu har jag ju bara 500 hästar i min sommarbil och det kommer inte ut eldslågor ur avgasröret men rackarns så kul det är när vägen öppnar sig och man kan trampa på. Från 100 till 200 på sju sekunder. Teslan försvinner i backspegeln. Ljudet från en V8 på lite varv för mig att rysa. Några gillar opera men en kul bil vinner alla dar i veckan.

    Gilla

 17. olle holmqvist skriver:

  En sommarhälsning från en som varken har bil eller körkort: . God Hjul !
  Livet kan vara som en påse…Samhället kan vara som en Cessna.
  Mitt virtuella samhälle ser ut som ståltransportfartyget Edmund Fitzgerald.

  Även en icke-fartygskonstruktör ser att det här går inte bra om det börjar blåsa.

  Gilla

 18. Andreas Glad skriver:

  Skulle rekommendera dig att byta till en annan verkstad. ”Min” i Huddinge drivs av en BMW entusiast.

  Tar mycket väl hand om vår 550ia

  Om man söker på ”BMW verkstad Huddinge” kommer man att hitta en bra högt upp i sökresultaten.

  För att serva rätt måste man kunna läsa servicehandböckerna, särskilt på på E90 och framåt.

  Gilla

 19. Kristina von Heland skriver:

  Ta foton med mobilen innan och efter inlämning av bil. Undersök innan du betalar. Hyrbil, ta foton, en repa, en trasig spegel.
  Det är trasigt om det inte går att laga med silvertejp är ett bra nytt ordspråk

  Gilla

 20. Björn G skriver:

  Tack Patrik, för rafflande berättelse helt i klass med Agatha Christies.
  Så vem är då den skyldige?

  Det vi vet är:
  Du kände dig tvungen att köra till Stockbyskroten på Lidingö. Detta gav dig punktering på ett däck.
  Fanny bärgade bilen till servicestället på Roslagsgatan.
  Ägaren Malek var på semester i Spanien med familjen, så medarbetaren Ahmed hade tagit över.
  Brottet upptäcks – stora skador på fälgarna hade begåtts på servicestället där Ahmed varit ansvarig.

  Så vem är då skyldig/förövare?
  Med opartiska ögon ser det ut att vara – hör och häpna PK-ismen!
  Den skyldige PK-ismen ‘tvingade’ dig åka till Stockbyskroten där orsaken till brottet skapades.
  Du ville inte besöka BMW (vilket vore normalt) för där hade PK-isterna hade förstört serviceandan.
  Du fick ångest av att servicestället (vid klagomål), kanske skulle behandla dig som det av PK-ismen förstörda Landstinget.

  Ja sannerligen, det gäller att ha huvudet på skaft då du berättar Patrik.

  Gillad av 2 personer

 21. O.T. skriver:

  I interna handlingar från polisen kan man läsa sig till att grov människosmuggling i vart fall sedan 2012 inte har varit något prioriterat område att utreda, och att gränspolisen är uppgiven angående den politiska viljan att stå bakom svensk lag i detta fall.
  Trots att Sveriges gränser i praktiken ska vara slutna, anmäler sig runt 500 nya asylsökande i veckan på mottagningsenheterna hos Migrationsverket, varje vecka. Detta tycks därmed vara den uthålliga kapaciteten hos den grova organiserade brottslighet, som Sverige idag har outsourcat sin flyktingpolitik till.

  https://ledarsidorna.se/2018/06/manniskosmuggling-granspolisen-uppgivna-infor-politikernas-ointresse/

  Smugglingen av människor till Sverige sker huvudsakligen med flyg, med hjälp av falska handlingar, äkta visum som har skaffats på den svarta marknaden (UD läcker uppenbarligen som ett såll i det avseendet), eller genom missbruk av äkta svenska pass.

  Och nu Har Löfven låtit masken falla, hankommer att använda alla knep för att bromsa de föreslagna
  åtgärderna för att broms invandringen till EU.

  Måtte den mannen inte ha någon makt efter september.

  Gillad av 4 personer

 22. Östanskog skriver:

  Jag har lärt mig att leva med att herr Engellau är nyliberal. Det har tagit emot, att han är även något av upphovsmannen till det fetaste spiket mot den moderna svenska skolan. Som sagt, jag kan leva med detta, än så länge.
  MEN! Som en passionerad vän till franska bilar är jag djupt besviken, att en så pass intelligent varelse kör en produkt av Bayerische Motoren Werke utan att skämmas. Jag har kanske hamnat i en fel plats i cyberrymden?

  Gilla

 23. Lars skriver:

  Köp en Toyota nästa gång. Det finns så mycket klagomål på märkesverkstäder för alla bilmärken (och BMW har dyra reservdelar och service) men Toyota har haft tummen i ögat på sina verkstäder i många decennier, följer upp och kontrollerar och har bra rutiner, så för det första är bilarna sällsynt felfria och för det andra är det aldrig problem med verkstäderna!

  Så hur ställer jag mig till ditt dilemma? Rösta med fötterna och gör inte moral av frågan.

  Gillad av 1 person

  • Johan Sahlin skriver:

   Toyota är bra med service, håller med! Dock har dom ju väldigt tråkiga pensionärsbilar. Hade en Toyota Prius innan min Mini Cooper.

   Bilen upplever jag varje dag, den kanske dåliga servicen upplever jag ett par gånger om året maximalt. Så jag tar hellre en skoj bil istället för tråkig bil med toppenservice.

   Gilla

  • Arne skriver:

   Det gäller för de mindre Toyota verkstäderna är min erfarenhet, Toyota Kungens Kurva hatar jag men de andra mindre runtomkring har fungerat mycket bra samt den i Rissne (inte liten så är väl undantaget), har haft Toyota i 15 år men nu bytt till volvo så får se hur det går.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Kungens kurva, såg för ett antal år sedan en japan sitta i kundmottagningen, jobbade som fan, gissade han var där för att inspektera och lära, kanske hade de uppmärksammat att det var problem, men jag har anlitat mindre Toyota återförsäljare (inom samma koncern som Kungens kurva (nu såld till Bilia)) och denna ska haft rykte om att tillhöra de bästa i landet! men alla organisationer kan få problem, särskilt stora och opersonliga.

    Gilla

 24. Anders L. skriver:

  Det finns ingen skrot i Stockby. Däremot en återvinningsstation. Hade det inte varit bättre för miljön om du dumpat skrivaren i Nybroviken?

  Gilla

 25. Harry skriver:

  Här en kommentar från en som drivit bilverkstad i 44 år.
  Det är bortkastade pengar att lämna in bilen på regelbunden service. Jag servar aldrig mina bilar.
  Oljebyte var 1500 mil sent på hösten tekommenderas. Det kan också vara bra att kosta på första servicen om man köpt ny bil. Då ingår uppdateringar av datorprogram som sedan sällan behövs när bilen blivit äldre.
  I Sverige är bilägare så lyckligt lottade att madkinskadeförsäkring ingår i halvfördäkringen. Se till att du har ett försäkringsbolag med hög miltalsbegränsning. Detta hjälper till att undvika ekonomiska katastrofer.
  Självklart måste du hålla koll på när kamaxelremmen skall bytas, om du har en bil med sådan. Annars kollar Bilprovningen på några minuter det som verkstäderna debiterar några tusen för.
  Om du vill sköta din bil kan följande vara bra att veta:
  Byte tändstift var 18000 mil.
  Byte luftfilter var 12000 mil.
  Byte kupefilter 12009 mil.
  Smörj dörrgångjärn med en bra spray för ändamålet.
  Det byts bromsklossar och bromsskivor hej vilt vid 6000-milaservicar. Med normalt körsätt håller bromsklossar fram minst 8000 mil. Bak betydligt längre, dock med undantag för vissa bilmodeller. Googla.
  Tips till Patrik: Byte av däck på moderna bilar med breda lättmetallfälgar är nu high-tech. Jobbet fordrar förutom kunnande rätt utrustning. Bor man på Östermalm åker man till NB Gummi på Birger Jarlsgatan. Där finns Uffe och Tompa med rätt maskinpark. Där skrapas inga fälgar.
  Harry

  Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Motorolja innehåller en komponent som absorberar en viss mängd vatten, som bildas i motorn som kondens. Efter en tid, kanske ett år fungerar det inte längre eftersom komponenten inte kan suga upp mer vatten. Det spelar ingen roll om du har kört mycket eller litet, nu måste oljan bytas. En taxi som går dygnet runt och motorn aldrig kallnar samlar inget kondenvatten, och mycket riktigt kan en taximotor gå ganska länge.

   Gilla

 26. Jan Andersson skriver:

  I min Volvo trycker jag på en knapp i taket om jag får punka eller något annat fel, även soppatorsk, och blir kopplad till en servicetelefonist på Volvo On Call. Beroende på var jag är, kommer en bärgare efter max 45 minuter, som först försöker lösa problemet, men om han går bet tar han bilen på flaket och kör till en Volvoanläggning. Jag går in och kvitterar ut en lånebil som jag har ända till verkstaden ringer och berättar att min egen bil är klar. Allt helproffsigt, och bekymmersfritt för mig. Kostad under garantitiden mycket liten.

  Gilla

 27. Christer skriver:

  BMW asyl-edition. Alifälgar, serbstyrning, mörka hinduer, allahrm och en helt ny muslimanläggning. Vindruteturkar nyligen bytta. Säljes till högstbedjande.

  Gillad av 1 person

 28. Fredrik Östman skriver:

  Kul att så många kommentatorer är bilmekaniker. Men det problem som Patrik beskriver är ett helt annat. Han beskriver två dåliga system för försäljning av tjänster:

  1. Den gammelsvenska modellen med tusen fina regler som personalen och företaget kan dölja sig bakom medan de skörtar upp och lurar kunden och stjäl hans tid på ett direkt synligt sätt
  2. Den nysvenska modellen med tusen fula knep som personalen och företaget kan använda sig av medan de skörtar upp och lurar kunden och stjäl hans tid på ett mindre synligt sätt

  Som Martin A säger ovan, har den senare modellen uppkommit genom att alla myndigheter kollektivt har bestämt sig för att inte upprätthålla svensk lag när det gäller företag drivna av invandrare. Det är illa nog.

  Men varför nöjer sig svenskar med bli behandlade på dessa sätt? Antagligen ligger en stor del av förklaringen av detta i att Sverige sedan åtminstone 1932 är ett totatlitärt samhälle, där politiken lägger sig i allt på ett sätt som gör att man inte har möjlighet att agera privat ens gentemot privata firmor, s.k. funktionssocialisering. Men varför fortsätter svenskarna att rösta på SAP, FP, C, KD och andra socialdemokratiska partier? Är det inte så att svensken i gemen är ganska nöjd med att inte ha något att säga till om gentemot fimor? För det kan väl inte vara så illa att svensken i gemen inte har förstått att s.k. konsumentskyddslagstifning skyddar firmorna, framför att de som är antingen mycket stora och välorganiserade (modell 1) eller mycket små och drivs av invandrare (modell 2), och skadar konsumenten genom att taga ifrån honom rätten och möjligheten att privat hävda sin rätt?

  De länder som man kan hitta bra service i är alltid de som har färre regleringar av ekonomin, som USA och, som omnämnt ovan, Japan. Det som kallas kvalitetsrörelsen kommer från Japan. Man kunde kanske tro att det kommer från snälla företagsledare, men det är inte sant. Det kommer från förbannat missnöjda kunder med personlig makt över sitt eget handlande. När japanska tillverkare sålde de första tvättmaskinerna på den japanska landsbygden fick de många klagomål från missnöjda kunder. Maskinerna gick sönder när man tvättade potatis i dem. I stället för att ändra på kunderna utvecklade man potatistvättmaskiner. Antagligen en skröna, men illustrativ för den rätta inställningen, mentaliteten — hos såväl kunder som producenter.

  Kunden är kung — men inte i det totalitära, socialistiska samhället med omfattande ”konsumentlagstiftning” och illa fungerande civilrätt och varumärkessystem, och inte i kulturer som befordrar den typen av indirekta, fega system.

  Ett bra parti är ett parti som avvecklar konsumentskyddslagstiftningen.

  Gilla

  • Lars skriver:

   Du har åter fel. Toyota revolutionerad industrin med Lean Production och man började på 70-talet. Det innebär processtänk och små mellanlager och fokus på genomströmning, men också på kvalitet, noll fel, kvalitetsgrupper, befogenhet stoppa linan vid fel. Amerikans bilindustri var hopplöst efter. Ford har efterhand anammat liksom svenska tillverkare av tunga lastbilar. På tjänstesidan motsvarar konceptet kundorientering och processtänkande dvs kunden ska inte placeras i olika köer utan kunna gå till en plats vid en tidpunkt och så snabbt erhålla samtliga tjänster, det är bl.a. det man försökt genomföra inom delar av sjukvården.

   Det handlar alltså både om att korta processtiden och om kvalitetssäkring.

   Förvisso kan man konstatera att produktionssättet är ett konkurrensmedel och som vanligt fungerar marknadsekonomin så att kunder röstar med fötterna när de hittar en bättre kombination av kvalitet, funktion och pris.

   Sedan är det ju sorgligt läsa att du tror det handlar om funktionssocialism.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Och med självklarhet så finner du konsumentskydd och regleringar i hela den industrialiserade världen och producenter anpassar sig dessutom till skillnader i lagstiftning. Konsumentskydd är dessutom ett konkurrensmedel t.ex. är det med självklarhet NetOnNet tar emot returer utan knot på samma sätt som andra professionella organisationer för man vet att det kostar lika mycket att vinna en ny kund som att förlora tio. Se t.ex. på garantier kring flygresor, kring återbetalning, förlorat bagage etc. regleringar kan skapa förtroende för mindre uppstickare och det är absolut inget negativt för marknaden utan en typ av institutionalisering av hur marknaden fungerar. Varför tror du annars biltillverkare ger två års vagnskadegaranti? Pga funktionssocialismen…

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Lars, du ger exempel som stryker min tes och motsäger din. Amerikas bilindustri var dominerad av fackföreningarnas övermakt. Japanerna litar på individen. De exempel du ger på frivilliga tjänster som säljs i paket med produkter är ju INTE reglerade av konsumentskyddslagar, utan just orsakade av frivillighetens mekanismer, som jag hävdade. Men att Bilia är skit beror på ett övermått av ”konsumentskydds”-regler och ett övermått av regler kallas funktionssocialism. Det har jag Nils Karleviks ord på.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Nej Fredrik, det håller inte, visst var amerikanska bil arbetar facket starkt, men det var det även på Toyotas fabriker i USA och England när man etablerade där i början på 90-talet och likaså är facket i Tyskland och Frankrike starka och har ändå avancerad biltillverkning. Här pratar vi om ett helt annorlunda produktionssystem som vinner snart sagt hela världen efterhand och som införts i amerikanska företag som Ford (och rimligen GM) under pressen från allt större import och sedan lokal tillverkning av de japanska bilmärkena. Ett mått har varit sammansättningstid för en bil i fabrikerna och här kan vi minnas SAAB som aldrig lyckades bli lönsamt och hade en genomloppstid som, om jag minns rätt, låg på 150 timmar, där Toyotas låg på 30 timmar.

    Intressant, som framgår av boken jag gav som referens, är att principerna för det nya produktions systemet sägs vara utvecklat av amerikanska tänkare, men det blev i Japan som man tillämpade.

    Jag tror man även kan avvisa din tes om att facket skulle bromsat med att arbetsuppgifterna inte blir sämre med det nya produktionssystemet, snarare tvärtom, och ökad lönsamhet i ett företag och ökad försäljning brukar inte fackföreningar ha något emot.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Sedan är det konstigt om du menar att USA skulle vara mer kollektivistiskt än Japan. Man brukar alltid framföra att Japan och andra nordostasiatiska länder är mer kollektivistiska, mer inriktade på chefers åsikter och bedömningar och mer konforma med gruppens åsikter.

    Likaså undrar jag över dina tankar om privat kontra statliga ingripanden, då Japan är ett land där MITI, industriministeriet, har oerhört inflytande och påverkar den industriella sektorn (mot exportledd tillväxt), som i sin tur var och är sammanväxt med det finansiella systemet (bankerna).

    Jag tror du missade min poäng med att konsumentskydd skapar ett institutionellt ramverk för marknaden dvs alla måste följa vissa regler och det ger dels gemensamma spelregler och då konsumentförtroende för mindre kända varumärken ökar så ger det ökad konkurrens eftersom inträdesbarriärerna är lägre (vad Trump och republikaner sysslar med i USA har jag frågat mig i decennier, det har inte gått så bra…). Det är ju likadant, om vi håller oss till bilar, med EU regler t.ex. utsläppsregler dvs alla måste följas åt och ingen kan åka snålskjuts (som Volkswagen koncernen (där delstater äger inflytande och aktier och där man har system med överstyrelser där fack och delstat har inflytande) uppenbarligen försökt för att kunna sälja dieselbilar.

    Alla framgångsrika industrialiserade länder har tätt samarbete mellan företag och stat och regleringar av olika slag har vuxit fram och lagstiftning om t.ex. konsumentskydd eller åsidosättande av konkurrensförhållanden t.ex. genom monopolbildning. Avreglering av finansvärlden ledde till krisen 2008. Se på lagstiftningen om köp av bostäder. Skulle du vilja lämna sådant som dolda fel mm till marknaden att reglera?

    Gilla

   • Lars skriver:

    Har du läst Karleby och hans uppgörelse med marxismen? Var väl intressant och så tidigt som 1928. Nu tror jag knappast att man med funktionssocialism skulle avse överdrivet konsumentskydd, och jag tvivlar på att svenska företag är särskilt hämmade av regler kring anställningar mm, man brukar faktisk placera Sverige högt när man bedömer konkurrensförmåga och företagsvänligt klimat, korruption och byråkratiska regler jämfört med andra länder. Jag skulle nog tro att svenska företags som Bilia är fria att utforma sin verksamhet. Nu är det ju rimligen ingen som vill ha överdrivna regelverk som hämmar verksamheter och det har ju gjorts politisk sak av detta som ett stort problem, men denna demagogi kan väl i någon mån avspegla verkligheten, men knappast vara en politisk demarkationslinje. Det är knappast en fråga om svart och vitt här, en del regelverk hämmar (ta flygskatten Mp tvingar fram), en del möter inget som helst motstånd från företagen idag exempelvis skyddsombudens roll eller arbetsmiljö inspektioner.

    Gilla

   • Lars skriver:

    ”Frivilliga tjänster som säljs som paket”…du missförstår, jag menar inte varor och tjänster i paket (produkter är ett namn på både varor och tjänster) utan rena tjänsteproducenter som svensk offentlig sjukvård.

    Här ett exempel på hur regler inte påverkar så mycket i Sverige, märkligt nog hamnar Sverige, med sin sjuka bostadsmarknad, på plats nr 10…bra att investera här tydligen…

    http://www.jll.com/greti/rankings

    Gilla

 29. Fredrik Östman skriver:

  Kul att så många kommentatorer är bilmekaniker. Men det problem som Patrik beskriver är ett helt annat. Han beskriver två dåliga system för försäljning av tjänster:

  1. Den gammelsvenska modellen med tusen fina regler som personalen och företaget kan dölja sig bakom medan de skörtar upp och lurar kunden och stjäl hans tid på ett direkt synligt sätt
  2. Den nysvenska modellen med tusen fula knep som personalen och företaget kan använda sig av medan de skörtar upp och lurar kunden och stjäl hans tid på ett mindre synligt sätt

  Som Martin A säger ovan, har den senare modellen uppkommit genom att alla myndigheter kollektivt har bestämt sig för att inte upprätthålla svensk lag när det gäller företag drivna av invandrare. Det är illa nog.

  Gilla

 30. Fredrik Östman skriver:

  Men varför nöjer sig svenskar med bli behandlade på dessa sätt? Antagligen ligger en stor del av förklaringen av detta i att Sverige sedan åtminstone 1932 är ett totatlitärt samhälle, där politiken lägger sig i allt på ett sätt som gör att man inte har möjlighet att agera privat ens gentemot privata firmor, s.k. funktionssocialisering. Men varför fortsätter svenskarna att rösta på SAP, FP, C, KD och andra socialdemokratiska partier? Är det inte så att svensken i gemen är ganska nöjd med att inte ha något att säga till om gentemot fimor? För det kan väl inte vara så illa att svensken i gemen inte har förstått att s.k. konsumentskyddslagstifning skyddar firmorna, framför att de som är antingen mycket stora och välorganiserade (modell 1) eller mycket små och drivs av invandrare (modell 2), och skadar konsumenten genom att taga ifrån honom rätten och möjligheten att privat hävda sin rätt?

  Gilla

 31. Fredrik Östman skriver:

  De länder som man kan hitta bra service i är alltid de som har färre regleringar av ekonomin, som USA och, som omnämnt ovan, Japan. Det som kallas kvalitetsrörelsen kommer från Japan. Man kunde kanske tro att det kommer från snälla företagsledare, men det är inte sant. Det kommer från förbannat missnöjda kunder med personlig makt över sitt eget handlande. När japanska tillverkare sålde de första tvättmaskinerna på den japanska landsbygden fick de många klagomål från missnöjda kunder. Maskinerna gick sönder när man tvättade potatis i dem. I stället för att ändra på kunderna utvecklade man potatistvättmaskiner. Antagligen en skröna, men illustrativ för den rätta inställningen, mentaliteten — hos såväl kunder som producenter.

  Kunden är kung — men inte i det totalitära, socialistiska samhället med omfattande ”konsumentlagstiftning” och illa fungerande civilrätt och varumärkessystem, och inte i kulturer som befordrar den typen av indirekta, fega system.

  Ett bra parti är ett parti som avvecklar konsumentskyddslagstiftningen.

  Gilla

 32. PV544 skriver:

  En 11år gammal bil saknar alla moderna förarhjälpmedel. Adaptiv farthållare, lane assist, parkeringskameror osv.
  En spännande upplevelse är att boka en provkörning på en Volvo XC60, efter den upplevelsen blir modern bilkörning något nytt.

  Gilla

 33. Marckus E. skriver:

  Har man punktering vänder man sig naturligtvis till en däckverkstad
  och inte i första hand till en vanlig bilmekaniskverkstad.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.