Vem är Jimmy Durmaz?

Jan-Olof Sandgren

Några av mina starkaste fotbollsminnen daterar sig till sent 60-tal. I brist på storbilds-TV gjorde sig många besväret att åka in till stan och lösa biljett på Viktoriavallen i Nybro. För att se allsvensk fotboll kunde man åka till Fredriksskans i Kalmar eller Värendsvallen i Växjö. Ibland fick man nöja sig med ståplats och var man inte av full vuxenlängd kanske man inte såg så mycket. Ändå var det en härlig känsla att stå och trängas bland några hundra upphetsade karlar i 90 minuter. Jag kommer ihåg hur jag fascinerades av att vuxna, normalt sett sansade män, kunde skrika rakt ut i luften:

”Fitta!”, ”Passa Bengtson! Idiot!”, ”Offside för helvete!”, ”Vad är det för en bög till domare!”, ”Få arslet ut vagnen din jävla neger!”, ”Min mamma springer fortare!”.

Sådär höll det på i 90 minuter. Efteråt var alla överens om att man haft det ganska trevligt. Hade någon PK-ideolog varit närvarande, eller haft tillgång till en utskrift med alla kommentarer och kunnat analysera dem i lugn och ro, kanske hen kommit fram till att vi var en samling fascister och psykopater. Men nu klarade vi oss, internet var ännu inte uppfunnet.

Om vi tänker oss 400 män på Värendsvallen, extrapolerade till 400 000 män framför storbildsskärmar, som kommunicerar med varandra via sociala medier. Då har PK-ideologerna ett helt annat material att arbeta med. Och med lite god vilja kan man dra vittgående politiska slutsatser.


Nu tänker jag inte gå in på hur fotboll utnyttjas för politiska syften, med hjälp av modern teknik. Det skulle kräva en egen artikel. Istället vill jag lyfta frågan: Vem är Jimmy Durmaz?

För den stora fotbollspubliken är Jimmy Durmaz varken svensk, syrian, invandrare eller något annat, kanske inte ens fotbollsspelare. Han är en artist. Och en artist av ett mycket speciellt slag. Det är hans uppgift att, tillsammans med de andra spelarna på planen, ge oss en känslomässig upplevelse.

Det är säkert ingen slump att just män älskar fotboll. Män har ett starkt behov av emotionella upplevelser, kanske för att mäns känslor inte alltid är sympatiska och därför trycks tillbaka i stora delar av samhället. Vi behöver en arena där vi under rituella former kan uttrycka oss över hela registret; kärlek, hat, lycka, ilska, glädje, stolthet, förakt, depression, dyrkan, uppgivenhet, hopp och förtvivlan. Om vi inbegriper huliganism ingår också våld och brutalitet. Fotbollen ger oss allt detta. Vare sig Jimmy Durmaz missar straffen eller skjuter den i mål, är han på sätt och vis en hjälte. Vi vill älska honom men vi vill också hata honom. Vi behöver skratta men vi behöver också gråta.

Egentligen är det konstigt att en så relativt trist tillställning som fotboll, väcker så mycket känslor – jag menar, det händer ju inte särskilt mycket mer än att 22 vuxna män petar en boll framför sig. Men det bekräftar snarare spelets rituella karaktär. Den triggar vårt psyke och får oss att för en stund släppa fördämningarna.

Man kan jämföra med det antika begreppet Katharsis, som enligt Aristoteles beskriver den känsla av rening och förnyelse som infinner sig efter att ha upplevt en grekisk tragedi. En grekisk tragedi, utspelad på vers i hela sin längd kanske också var en ganska trist företeelse, men det fungerade för grekerna.

Tillbaka till Jimmy Durmaz. Oavsett vad han har för utseende eller hur han stavar sitt namn, går det alltid att hitta en orsak att älska eller hata honom, beroende på om han missar bollen eller träffar den. På det viset har han samma otacksamma roll som forna tiders gladiatorer i Rom. Ett enda missat svärdshugg kunde utgöra hela skillnaden – mellan att bli upphöjd till ära och rikedom, eller att bli mat åt lejonen.

85 reaktioner på ”Vem är Jimmy Durmaz?

 1. LJ skriver:

  Såg matchen och tänkte ”neeeej, vad gör du?? Så jävla klantigt, SOPA!”

  Funderade dock inte en sekund på hudfärg eller ursprung. Ingen jag känner tror jag gjorde det. Shit happens, alla gör bort sig ibland.

  Några få idioter skrev sen rasistisk dynga på twitter, och sen började den riktiga galenskapen…..

  Hela Facebook blev bokstavligen fullt med ”stå upp för Durmaz” poster från halva bekantskapskretsen. Alla skulle godhetssignalera och visa att de minsann inte är rasister som ”så många andra”. Jaså, var det många? Vilka undrar jag?

  De 25% som röstar på SD skulle man kunna tro att döma av facebookposterna man såg.

  Jag känner dock ingen som brydde sig om Durmaz ursprung när han gjorde bort sig mot Tyskland, och känner nog inte ens någon som känner någon som bryr sig.

  Däremot känner jag väl (minst) ett 50-tal personer som kommer rösta SD eller MED i höst.

  Verkar iinnnnttteeee riktigt som hänga ihop va?

  Några få förlorare gjorde Durmaz tabbe till en grej om ursprung, och detta blåstes sen upp extremt bortom alla rimliga proportioner. Alla till vänster om mitten var snabba med att göra politik och godhetssignalering av något i det närmaste insignifikant.

  Dagens Sverige i ett nötskal

  Gillad av 6 personer

   • Bojkotta coop skriver:

    Ja Östman har rett ut det, jag undrar vad han gör här? Att han befinner sig hör kommer sig av en politik jag är djupt oenig i och jag hoppas att detta förhållande kan åtgärdas.

    Gillad av 3 personer

   • olle reimers skriver:

    En sak jag funderar på när jag läser dig Jvk och andra och ni ställer frågan: ”vad gör han här”? är att ni aldrig har funderat på möjliga svar.

    Jag är själv gift med en thailändsk kvinna och jag skulle uppfatta den frågan rörande min hustru som en grov förolämpning om den ställdes till henne eller till mig.

    Jag kan förstå att det kanske är ett retoriskt knep men eftersom det är så flagrant enögt så bör även du och andra kunna inse hur inflammerat det blir.

    Nu råkar jag bo i Thailand och skulle bli alllvarligt rädd om thailändare började fråga mig vad jag gör här.

    Vad gör du här Jvk, med din fråga?

    En sak är att kritisera regeringen för dess undermåliga invandringspolitik. En annan är att attackera individer av utländsk härkomst som av en eller annan anledning bosatt sig i Sverige utan att ange på vilket sätt de handlat fel. Att bete sig på det sättet är uttryck för en ren främlingsfientlighet. Men det är kanske så det är?

    Gilla

   • Farangen skriver:

    Ja du, Olle Reimers. Att du gått och gift dig med en thailändska upphäver knappast svenskarnas rätt till sitt eget land. Frågor på det?

    Gilla

   • Ping Pong Show Girl skriver:

    Olle Reimers gick och gifte sig med en thailändska på gamla dar, därför ska all världens utlänningar få flytta till Sverige och leva på svenska nettoskattebetalares bekostnad.

    Den fjärradopterade sydkoreanen Tobias Hübinette blev kallad ”kines” som barn, därför ska den vite mannens västerland gå under i blod och lidande.

    Samma logik, samma feltänk.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Svar till Farangen och Ping Pong showgirl.

    Detta har ingenting med mig att göra. Jag tog upp mina egna förhållanden för att illustrera problematiken.

    Ska jag tolka era respektive svar som att ni menar att människor med icke-svenska utseenden nte är välkomna att bosätta sig i Sverige? Att adopterade barn av koreanskt ursprung ska kastas ut?

    Gilla

  • Eva Mattsson skriver:

   Nu hävdar Per Ödling, professor i datateknik vid Lunds universitet, att hatstormen mot Jimmy Durmaz var fejk. Ett botnät har gått in och hatat och sedan raderat sina inlägg. Läser på Wikipedia att en bot är ett datorprogram för automatiska transaktioner, här inlägg då.

   Gilla

  • Jeff skriver:

   Nya gränskontrollen: En illegal stoppad på Arlanda.

   Den illegala invandraren skickas dock inte tillbaka dit han eller hon kom från utan får stanna i Sverige som asylsökare – eftersom personen har sagt ”asyl”.

   Sveriges invandringspolitik i ett annat nötskal.

   Gillad av 4 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Jo-jo, friläge för anarkotyranniska angrepp. Och eftersom minsta barn vet att det förhåller sig som du beskriver, är vare sådant angrepp ett bevis på angriparens ondska och vilja att skada för skadandets skull.

  Gilla

 3. Jan Bengtsson skriver:

  Det visade sig tydligen att ”de rasistiska påhoppen” på honom,
  var initierade av vänsterpöbeln…

  Ett trollverktyg via botar för att angripa SD, ”som skapar rasism”…

  Varför är Vänstern så hatisk?

  Världen över,
  vi ser deras totala galenskap/härdsmälta i USA!

  Man vill riva ner, slita itu sina länder,
  mer eller mindre utan väpnad revolution!

  Men Sverige brukar få USA:s ”utveckling”,
  då hit bara något decennium senare!

  Gillad av 4 personer

 4. Jvk skriver:

  Fotboll är indoktrinering i mångkultur, verkar som 30-50% i alla lag kommer från annat land, ändå skall olika ”länder” tävla mot varandra, i vilket syfte? Vilket värde har denna konstellation, varför är det ok just i fotboll? Jag gissar att de flesta med utländska namn hade ställt upp,för motståndarens armé i det framtida kriget. Slöddersport, från knattenivå och uppåt.

  Gillad av 6 personer

 5. Östrahult skriver:

  Jo detta visar att det är vissa grupper, till vänster och för fri invandring, som behärskar media. De fick chansen att än en gång föra ut sitt budskap, som rimmar illa med vad folk tycker och som dessutom bygger på en lögn. En professor har kollat att den påstådda stormen på sociala medier var riggad.

  Dessutom är det ju som Sandgren skriver så att fotboll bygger på känslor. Och det överhets- och kontrollsamhälle som tagit kommandot i Sverige vill sätta sig på dem med fel åsikter som agerar känslomässigt. Det är helt enkelt ett sätt att mota bort de orena.

  Tänk om man skulle spela in vad som skriks på miljöpartiets kongresser sent på natten eller vad som skriks på AFA:s aktioner, men det gör man inte eftersom de som skriker i de fallen inte är orena utan tillhör de trogna.

  Gillad av 8 personer

 6. ramonafransson skriver:

  Ja, det är nog sant, men fler och fler kvinnor är också fotbollstokiga, om än inte ens i närheten av den skara män som är det. Personligen är jag totalt ointresserad av att titta på sport oavsett vilken sport som visas. Däremot tycker jag att det är roligt att Sverige gått vidare.
  Antagligen behöver jag inte skrika och gapa, hata eller älska för att må bra.

  Gillad av 3 personer

 7. uppstigersolen skriver:

  Själv fattar jag ingenting av fotboll. Precis som du skriver, 22 man puttar en boll fram och tillbaka i ungefär en och en halv timme. Har man sett några matcher så blir det inte roligare än så. Jag föreslog för några fotbollsfantaster att det lag som man vill ska vinna istället satsar på några riktigt duktiga prickskyttar, det är ju trots allt målen som räknas. Varför inte sopa in bollen i mål från rejält avstånd istället för att som nu springa fram och tillbaka för att komma så nära mål som möjligt.
  Ingen av fotbollsfantasterna tyckte mitt förslag var bra. Man vill tydligen se gubbarna springa fram och tillbaka.

  Gillad av 3 personer

  • larslindblog skriver:

   Ja precis…vuxna män springer omkring och leker med en boll.. ..och somliga jagar upp sig enormt och t.o.m. gärna slåss med det andra lagets spelare. Tänk om dessa män kunnat kanalisera sina aggressioner till något vettigt t.e.x mot politiker & kändisar som slösar bort våra skattepengar och slumpar bort vår land.

   Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”Landskamperna” numera är mera att likna vid 15-1600 talens krig – de utkämpas av legoknektar. Vårt ”landslag” är någorlunda pursvenskt, men vad spelade de mot nu senast – Kosovo-Albanien?

   Gillad av 1 person

   • Anders skriver:

    Jo, och det var väl fler afrikaner ön schweizare i laget. Och i ”Englands” lag var det en lika blandning mellan vita och svarta (medan det i Colombia sade skett en fysisk blandning, dvs de var mulatter – och när man såg hur de agerade på planen förstår man varför det ser ut som det gör i Colombia)

    Gillad av 2 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Denna gången…

    Hur ser det ut om tio år?
    Knappast en enda…

    Konstigt att Janne Andersson ej blivit rasiststämplad ännu…

    Gillad av 1 person

   • Linjemannen skriver:

    Svensk är den som inte är något annat. Jimmy Durmaz är något annat, ergo är han inte svensk. Thailändare är något annat, ergo är de inte svenskar.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Linjemannen; hur definierar du ”något annat”?

    Hur bevisar man att man är svensk?

    Namnet?

    Utseendet?

    Antalet generationer?

    Hur är det med en finländare i andra eller tredje geberationen?

    Gilla

   • Linjemannen skriver:

    Olle Reimers:

    Svensk ≠ något annat
    Din thailändska fru ≠ svensk
    Din thailändska frus svenske make ≠ thailändare
    Finländare i tredje generation = finländare
    Svenskar i tredje generation = svenskar

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Mina barns fru föddes i Finland 1942. Hennes föräldrar flyttade till Sverige 1947. Mina barn är födda 1970 och 1972. De är svenskar!

    Gilla

   • Linjemannnen skriver:

    Olle Reimers:

    Precis som du själv skriver ett par inlägg ovanför är ”finländare i andra eller tredje generationen” just ”finländare i andra eller tredje generationen”. Vad skulle de annars vara? Och vad är det för fel på att vara finländare? Är du rasist, eller vad är det frågan om?

    Det du gör, Olle Reimers, är att projicera din egen familjesituation på hur du vill att verkligheten ska vara, men inte är. När landskapet inte ser ut som du vill gör du allt för att rita om kartan. Den fyrkantiga klossen SKA minsann ner i det runda hålet. Men du är i gott sällskap. Anna Kindberg Batra, Jan Björklund, Ulf Kristersson, Tobias Hübinette, Tove Lifvendahl, Nalin ”Jag är ju svensk ju!” Pekgül, Jason ”Timbuktu” Diaké försöker alla omdefiniera begreppet ”svensk” för att passa deras egna preferenser.

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Du har fullständigt fel, Linjemannen!

    Det är du som inte tycks veta vem som är svensk.

    Med din tänkta definition kan ingen veta om han är svensk elller inte.

    Mina förfäder invandrade till Sverige på 1600-talet från Tyskland. Är jag tysk i tionde generationen?

    Tänk om man inte är intresserad av genealogi och helt enkelt inte vet?

    Det enda rimliga är att definiera den som svensk som har ett svenskt medborgarskap och definierar sig själv som svensk.

    Vilken är din definition?

    Gilla

   • Linjemannen skriver:

    ”Du har fullständigt fel, Linjemannen!”

    Jaså det säger du, Olle Reimers?

    ”Det är du som inte tycks veta vem som är svensk.”

    Jag vet mycket väl som är svensk. Svensk är den som inte är något annat.

    ”Med din tänkta definition kan ingen veta om han är svensk elller inte.”

    Det kan man visst. Svensk är den som inte är något annat – är den något annat (t.ex. tutsier) så är den inte svensk.

    ”Mina förfäder invandrade till Sverige på 1600-talet från Tyskland. Är jag tysk i tionde generationen?”

    Svensk är den som inte är något annat – är den något annat (t.ex. tysk) så är den inte svensk.

    ”Tänk om man inte är intresserad av genealogi och helt enkelt inte vet?”

    Om man inte vet att man är något annat så beror det med största sannolikhet på att man inte är något annat. Är man inte något annat så är man svensk. V.s.v.

    ”Det enda rimliga är att definiera den som svensk som har ett svenskt medborgarskap och definierar sig själv som svensk.”

    En (etnisk) svensk som säger upp sitt svenska medborgarskap (jo, det går) slutar inte att vara svensk. Svenskheten sitter ej i någon papperslapp.

    https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Bli-svensk-medborgare/Forlora-eller-aterfa-medborgarskap/Befrias-fran-svenskt-medborgarskap.html

    ”Vilken är din definition?”

    Svensk är den som inte är något annat.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Du tramsar, Linjemannen. ”Den är svensk som inte är något annat”. Vem bestämmer det?

    Är det du själv?

    Gilla

   • Linjemannen skriver:

    Du verkar ha svårt att (vilja) förstå, Olle, men tids nog kanske polletten trillar ner även för dig. Kanske skulle det underlätta om du exempelvis bad din husfrus thailändska familj att förklara vem som är respektive inte är thailändare? Vad säger de om du förklarar för dem att du har slutat vara svensk och numera definierar dig som thailändare?

    Svensk är den som inte är något annat – är den något annat så är den inte svensk.
    Thailändare är den som inte är något annat – är den något annat (t.ex. svensk eller annan sorts farang) så är den inte thailändare.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Min poäng, Linjemannen, är att du och jag landar i samma slutsats fast på olika sätt.

    Den som inte är något annat än svensk är svensk. Det är helt rätt.

    Den som bestämmer att han är svensk (och har någon fysisk grund för att hävda det) är alltså svensk. Oavsett ursprung.

    I Thailand är det mer en fråga om etniskt ursprung. Men de har flera miljoner med personer med kinesiskt ursprung också. Man är medveten om detta men de är likafullt erkända som thailändare.

    Du har svårt att sätta fingret på vad du egentligen vill.

    För mig handlar det om att ha demokratiska nationalstater som tryggar oss mot tyranni. De som är villiga att kämpa för nationalstatens Sveriges bevarande i världen och som har en anknytning till Sverige får alla kalla sig svenskar. De blonda och blåögda personer som i likhet med Gustav Fridolin kämpar för att Sverige ska upphöra att existera är inte svenskar i mina ögon. De vill inte vara det heller.

    Gilla

 8. Kalle Svensson skriver:

  Jag känner mig exkluderad. Har alltid levt i ”mobilt utanförskap”. Valdes sist till lagen i gymnastiken. Och vid fotboll blev jag av läraren utlyft för att jag vägrade sparka på en skitig och blöt läderboll.

  Förstod aldrig varför dagstidningen innehöll så mycket sport. Lika tråkigt som börsnoteringarna upplästa i radion medan morsan dammsög.

  När andra satt på läktaren satt jag själv hellre i kanoten eller gick i skogen. Eller var ute och fiskade. Alltid ute i naturen, helst i fjällen eller i skärgården.

  Ingen i klassen slog mig i armbrytning eller i orientering. Hade nog bäst kondition i klassen, men alltid sämsta betyget i gymnastik. Såg på gymnastik som kollektiv svettning på kommando. Det stred mot all individualitet.

  De vuxnas mer råa språk och invektiv mötte jag dock ändå. Mest i arbetsbodar som ung och sommarjobbande. Mustig råhet, sarkasm och underfundig humor i skön förening. Men för mig själv blev bollen aldrig rund.

  Vem fan är Jimmy Durmaz?

  Gillad av 2 personer

 9. Bo Adolfsson skriver:

  Du verkar ha fattat noll av fotboll trots att De har sett matcher live i Din ungdom. Har Du spelat själv?
  Vi andra förstår att det är världens största skådespel med världens duktigaste och högst betalda skådespelare. Vi förstår också att folket måste erbjudas både bröd och skådespel.
  Det överglänser helt den sup- och knullfest som ”eliten” nu har i Visby.

  Gillad av 2 personer

 10. Aha skriver:

  I analogi med läktarsnacket framträder arbetarklassens vana att uttrycka sig drastiskt. Har väl alltid varit så. Det snacket har nu flyttat ut på nätet och skapat allmän förfäran hos en fisförnäm vänster som bak i tiden såg sig som företrädare till arbetarklassen. Den tiden är förbi. Arbetarklassen ser sig utsatt för en konkurrerande massinvandring som saknar motstycke i västvärlden. De gillar därför inte invandringen vilket som bekant vänstern gör.
  De ser därför arbetarna nu för tiden som lågpannade outbildade sällar som ska klämmas åt när de uttrycker sig drastiskt på nätet.

  Yttrandefriheten har därigenom fått sig en rejäl törn.

  Gillad av 4 personer

 11. W skriver:

  När Stefan Löfven gick ut på scenen efter hockeylandslaget kom hem med guld, buade publiken. Det var inte för att se en sosse man kommit, utan för att fyra fantastiska idrottsmän.

  Men ministrarna har inget lärt. Nu åker man så gärna till Ryssland för att ta selfie med fotbollsgrabbarna.

  Hyckleriet har inga gränser. Före fotbolls-VM sa regeringen att man bojkottar Ryssland. När Sverige gått vidare ur gruppen, då är allt tal om bojkott glömt.

  ”Jag är djupt bekymrad över den politiska situationen i Ryssland, särskilt när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter”, sa socialminister Annika Strandhäll i maj. Man skulle inte åka evenemanget i Ryssland.

  Men nu twittrar näringsminister Mikael Damberg glatt från Ryssland, där han fått äran att ta en selfie med landslagets kapten Andreas Granqvist.

  Gillad av 8 personer

 12. Björn skriver:

  När jag ser alla dessa människor som hejar, skriker och hoppar som dårar över en fotbollsmatch, tänker jag i mitt stilla sinne, inte konstigt att landet ser ut som det gör……

  Gillad av 1 person

 13. olle holmqvist skriver:

  Året 1959 hade Djurgårn vunnit.. Det här året efter gick det dåligt. Man låg på nedflyttningsplats. Näst sist.
  I sista matchen skulle man möta Jönköping Södra som låg särklassigt jumbo och redan var klara för neflyttning. Djurgårn behövde bara spela oavgjort för att hänga kvar. Vilket man ”självklart” skulle göra mot jumbon., som inget hade att spela för. På Hovet och annan match, var vi alla Hammarbyfans och hoppades att det skulle gå åt helvete för Djurgårn. Man hade transistoradio med på den tiden. Så har Jönköping en kille som kan en sak, men bara en sak, skruva in hörnor

  Några minuter kvar och han gör just det, skruvar in hörnan, Djurgårn åker år, året efter seriesegern !
  Det var öppen himmel på Hovet den gången, men det mäktiga jubel-crescendo steg spontant
  och momentant upp mot upp mot söder-om-söders höjder, upplevdes som…ja Krakatau gå gå hem och lägga sig för att tala södersnack.

  Varför minns en 72-åring så tydligt detta, upplevt som 15 ? Därför att i den allmänmänskliga
  naturen är vi flockvarelser. Hängiven trygghet i flocken, där vi inte ens känner alla personligen.! Manifesteras i kollektiv vrålande, regression i primtiv uttrycksform, härligt ! Och ofarligt just som fotboll. Återfall i tidigare utvecklingsstadium. Den perfekta säkerhetsventilen.

  Vid samma tid ansågs England (inkl Wales) vara världsabäst i boxning, efter USA så klart.
  Men våran ende från Göteborg klappade ut alla britterna.Engelsk press hade en förklaring.¨Ingemar Johansson var ”feg” han backade och backade, slog aldrig förrän motståndaren slappnade av. någon mikrosekund. Han var ingen riktig boxare.

  Detta berättas bara för att vi ska ha lite underlag att förakta de osportliga engelsmännen, dåliga förlorare, redan innan de hunnit förlora. Vi får se på lördag…

  Gillad av 1 person

 14. oppti skriver:

  Hatten av!
  Fotboll förenar och väcker känslor som uttrycks på olika sätt.
  Alla har en åsikt och uttrycker den.
  Zlatan det Svenskaste vi har att vara stolta över och känd av alla när vi reser utomlands.

  Gilla

 15. Stig Fölhammar skriver:

  Den DANSKE fotbollsspelaren Nikolai Jørgensen blev syndabock i avgörandet mot Kroatien i VM-åttondelen. Efter straffmissen som innebar att Danmark är utslaget ur VM fick Jørgensen ta emot hårda ord och dödshot på sociala medier. I ett spel som väcker starka känslor bortser alla från nationalitet, etnicitet eller härkomst. När det gäller klantighet är regelt att ”här varde ej jude eller grek”. Ej heller varde här svensk, syrian eller dansk. Allt annat är trams och Pk-töntigheter!

  Gillad av 2 personer

  • olle holmqvist skriver:

   PK-algoritmen ”Det kunde lika gärna ha varit en svensk” har modifierats. > eller åtminstone en dansk…

   Gilla

 16. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Det som störde mig allra mest med Durmaz-affären var våra kära journalisters oförmåga att ställa frågan!
  Hur många hatmejl och från hur många avsändare?
  Nu glunkas det i alt. medier om att skiten kan ha kommit från någon robot.
  Vem vet, kanhända en underavdelning till EXPO eller AFA som provocerar?
  Dessa organisationer är dock inte problemet, de svenska journalisterna är problemet.

  Gillad av 2 personer

  • Björn skriver:

   ”Journalisterna” vill ha dessa ständiga motsättningar! Finns de inte skapar de dem själva! Allt för att trigga igång ”motreaktioner” mot ”SD-anhängarnas hat”! Det är så j-a löjligt uppenbart, alltihop!

   Gillad av 1 person

 17. Tom Nässbjer skriver:

  Kanske måste man vara (folkligt) född på säkert håll f. P.K. eller eljest vara ren i anden för att förstå Jan-Olof Sandgrens katartiska(?) text; det tar ju ett tag innan olika smultit samman (Aristoteles Politiken1303b, (Jonsered 1993, s. 305) och enandet är inte hjälpt av att politiska gråterskor släpps upp på den offentliga scenen; ju grövre uttryck mot andra, som kan passera desto i grunden större sympati och tvärtom; de ideologiska förklädena tige i församlingen, när karlar (rituellt) skymfar varandra, endast det värsta duger.

  Gillad av 1 person

 18. Elisabeth skriver:

  Jag kan inte mycket om fotboll men är ändå fängslad av det evenemang som nu pågår i Ryssland. Fotboll är ju så mycket mer än själva sporten. Jag tycker också att karlar ska få ”äga” herrfotbollen utan att behöva stå ut med inkvoterade kvinnliga reportrar/kommentatorer. Låt män vara män. När jag tittar på fotboll fäster jag mig vid andra saker än min make. Jag vill alltid se och höra nationalsångerna t ex. Och denna gången har jag noterat att det svenska landslaget, under kapten Granqvist, alltid sjunger med, i motsats till laget under Zlatan-perioden. Zlatan själv verkade sätta en ära i att se allmänt stöddig ut när nationalsången spelades. Han utstrålade: allt ska handla om mig, mig, mig. Jag ser också att vårt svenska lag nu är mycket homogent, dvs etniskt svenskt. Jag jämförde med ex Schweiz-laget, inte många där som hade schweiziska efternamn. Ja, sådant här diskuteras förstås aldrig öppet i TV-studion men är det det man menar när man pratar om lagets unika sammanhållning, månntro? Var det så att Durmaz hade lite Zlatan-maner ( = egoism ) i sitt spel och därför gick det åt skogen ?

  Gillad av 2 personer

  • Anders skriver:

   Ja jävligt skönt att slippa bosniern. Han kommer förstås inte att klara av att vara en föredetting utan blir ett lätt byte för dem som lurar in honom i ” affärer ”. Ska bli ett nöje att följa hans väg tillbaka till ghettot.

   Gilla

  • Underdog skriver:

   Ne. Han är inge bra defensivt helt enkelt. Hade varit bättre att byta in någon annan. Jannes fel i grunden, även om jag tror mig förstå hur han tänkte.

   Jimmy är född och uppvuxen i Sverige. Han kan inte ”flytta tillbaka” till något annat än Örebro. Även om man, liksom jag, är kritisk till utlänningspolitiken och gärna ser att vi skickar ut ett stort antal som kommit under senare år är det närmast barnsligt att tro att det skulle gå att tillämpa på andra generationen. Det är bara slöseri med energi att hävda det såsom vissa härovan gör.

   Gillad av 2 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    En säkerhetsrisk att sätta in i försvaret!
    Har för vana att, orsaka/dra på sig/ massor frisparkar…

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Parti(S)ekreterare Baastads hemkommun,
    vallokomotivet från Örebro…

    Som ansågs vara röstmagnet på hemmaplan!

    Lever nog på lånad tid,
    EXIT på gång!

    Därifrån har det rest ovanligt många Jihadister till Syrien…

    Är den staden ens svensk längre?
    Moskéerna står som spön i backen!

    Gilla

 19. olle reimers skriver:

  Tom Nässbjer uttryckte det bra: när killar är tillsammans under sådana rituella former som en fotbolls- eller hockeymatch alternativt (en gång i tiden) gjorde sin värnplikt är det det råaste skämtet som gäller!

  Den som inte klarar av det blir mobbad på ett eller annat sätt. Det gäller att visa att man är man och klarar av en käftsmäll.

  Möjligen är det på denna punkt Jimmy Durmaz hamnade snett. Han kanske inte har lärt sig det rituellt betonade språket. Att gråta ut i pressen är som att springa hem till mamma. Det kanske man gjorde i hans ursprungsskultur.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.