Livet är fullt av mysterier

Patrik Engellau

En vän till mig tycker frenetiskt illa om Fredrik Reinfeldt. Det är inte nog med, säger vännen, att Reinfeldt öppnade Sverige för en migrationsvåg vars konsekvenser för varje dag känns alltmer hotfulla samt att Reinfeldt raserade det svenska försvaret mer effektivt och med större precision än någon fiende troligen hade lyckats med.

Dessutom, och detta retar kanske vännen mer än något annat, har Reinfeldt förolämpat svenska folkets sunda förnuft med observationen att han, Reinfeldt alltså, flugit över Norrlands inland och själv kunnat konstatera vilka enorma tomma ytor det finns att husera migranter.

Hur kan man bara släppa ur sig något sådant? frågade min vän retoriskt och skakade med oförstående ilska på huvudet.

Vi begrundade detta mysterium under en kort stunds tystnad. Hur kunde Reinfeldt säga något sådant?

Men du, sa jag till vännen, han hade ju faktiskt rätt. Det finns enorma tomma ytor i Norrlands inland.

Men det är ju så enfaldigt! sa vännen och såg bestört på mig som om jag hade anslutit mig till Reinfeldts anhängare.

Det kanske det är, sa jag. Jag håller med om att det är något tokigt med resonemanget. Men vad?

Det är väl självklart! sa vännen. Om det hade varit på 1800-talet i USA så hade migranterna kunnat ge sig ut i obygden med en yxa och en spade för att bygga sig en framtid. Men här och nu? Så ser inte vår migrationspolitik ut. Om vi tänkte förlägga migranter i Norrlands inland så skulle välfärdsstaten först vara tvungen att rigga upp hela sin omhändertagandeapparat med socialkontor, bostäder, arbetsförmedling, tandvård och vårdcentraler och allt det andra. Plus bemanna apparaten med svensk personal för att kunna ge tillräckligt bra service. Och sedan skulle migranterna nog i alla fall fly därifrån med första bussförbindelse. Folk från MENA gillar inte snö, skog, fjäll och ensamhet om jag fattat rätt.

Jag sa att vännens resonemang gick att begripa. Sedan måste man ju också, sa jag, förstå varför det finns enorma tomma ytor i Norrlands inland. Om man flyger över Grönland ser man också enorma tomma ytor. Att folk inte bor i Norrlands inland eller mitt på Grönland eller på Nordpolen, för den delen, kan ha sina förklaringar. Livskvaliteten där är inte på topp.

Vännen sa att han inte kunde begripa hur Reinfeldt kunnat häva ur sig något så enfaldigt. Vi begrundade mysteriet en gång till under tystnad.

Efter en stund hade jag hittat på en teori. Om det är något jag är bra på så är det att hitta på teorier. Med mina teorier är det som Groucho Marx värderingar: om du inte gillar dem så har vi andra på lut.

Tänk efter hur svensk politik manifesterar sig inför väljarna, uppmanade jag pedagogiskt min vän, i debatter på TV till exempel. Det handlar inte om resonemang utan om korta käbbel som dueller i fäktning där strävan är att få motståndaren att tappa balansen eller i övrigt att verka bortkollrad. Vad politiker lär sig sedan ungdomsförbundet, föreslog jag, är att framgångsrikt göra sådana fintningar att motståndaren för några ögonblick tappar fattningen. Då har ekvilibristen vunnit duellen eftersom kamerorna redan sökt en annan duell.

Min vän funderade. Men det måste väl folk genomskåda? sa han. Är de så korkade?

Jag vet inte, sa jag. Själv tog det mig rätt lång tid att hitta en träffsäker och hållbar invändning på Reinfeldts påstående. Han hade nog golvat mig om jag varit hans motståndare och kamerorna varit på.

Vi har väldigt skickliga politiker, sa min vän med ett snett leende.

101 reaktioner på ”Livet är fullt av mysterier

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Politikerna ser det nog så här. Låt oss bygga en fantastisk snabbjärnväg från säg Örebro genom Svealand och Norrlands inland ända upp till Naimakka. Finns det bara fossilfria snabbtåg kommer folk att göra allt för att bosätta sig i det nuvarande folktomma områdena. Hela MP, V och F! kommer att dra dit liksom alla brinnande feminister ända till de mest energiska batkihäxor. För att underlätta förflyttningen bör de få tredubbel och skattefri lön som kommunisterna gjorde i Sovjet. när allt för få ville flytta tillJakutsk och Ojmekon. Tyvärr när Sovjet bara blev Ryssland igen flyttade alla som kunde till städer som ST Petersburg eller Moskva. Detta bör svenska politiker besinna och därför genomföra snabbtågsjärnvägarna och folkförflyttningen med fasthet!!

  Gillad av 4 personer

  • Johan skriver:

   Norrlands inland koloniserades på 1800-talet. Fattig-Sverige hade gott om jordlösa människor. Skogsfällning, flottning och sågverk sysselsatte många. På 50-talet kom motorsågen…
   ”Vi flytt int'” var en slogan på 70-talet. Den är död sedan länge. Unga kvinnor lämnar Norrland i drivor. Jakt, fiske och snöskotrar är männens intresse. ”Gammpojk” är sedan länge ett välanvänt uttryck i Norrland. En ensam man utan familj.
   Vad än Reinfeldt säger vill kvinnor inte bo i Norrlands inland. Invandrare än mindre…

   Gillad av 4 personer

 2. Lilla fröken PK skriver:

  Efter väl förrättat värv försvann Reinfeldt som en oljad blixt redan på valnatten 2014. Kvar stod hans paladiner, besvikna och förvirrade. Nu har M samlat ihop sig, men i åtta år lät de sig dompteras av en karismatisk och hänsynslös ledare. Det gäller även de andra allianspolitikerna, med något enstaka undantag. Förtroendet för ”Allians för Sverige” är inte bara skadeskjutet. Efter Annie Löfs agerande i den s. k. flyktingamnestin är Alliansen som regeringsalternativ ”a dead parrot pining for the fjords”.

  Gillad av 13 personer

  • Erik skriver:

   Dåren försvann som en oljad blixt 2014 och kvar stod ett vilset gäng.

   Nu har nästan exakt samma gäng svängt kappan och kräver att bli trodda gällande omsvängningen.

   ”Vi gick som en skock ivriga får bakom Dåren men nu har vi vuxit upp och minsann lärt oss att tänka alldeles själva. Lita på oss igen, nu skall vi göra tvärtom och begär att bli trodda på.”

   Visst. Skulle inte tro det.

   M saknar all trovärdighet. Lallarna lät sig ledas i 8 år och påstår nu att ”nä, det var kanske inte riktigt så att vi ville men vi gjorde så ändå”.

   Moderaterna är helt vidriga. Ni är helt utan trovärdighet. Far åt…….

   Gillad av 7 personer

 3. Bo Svensson skriver:

  En lösning av PROBLEMET helt i överensstämmelse med globalisering, marknadsekonomi, öppna gränser och fri rörlighet för dem som förtjänar det, består i ett generellt krav på ekonomisk garant och att rättsordningens och brottslighetens totala kostnader täcks av de dömdas garanter. – Skattemedel ägnade ändamålet kanaliseras som generella belopp till dem man känner samhörighet med som hjälp med deras brottsförsäkringskostnader = hjälp att skaffa garant.

  Denna ordning förutsätter konsekvenser på rätt nivå på att påträffas utan garant och på att förse oförsäkrade med transporter, logi och försörjning.

  Förutsätter också sådana pris på dråp och på grova kränkningar som resulterar i kvinnofrid och trygghet i det offentliga rummet.

  Och så klart bevakade enklaver för oförsäkrade varifrån man är fri att ta sig tillbaka till sitt hemland.

  Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Detta är ju som det fungerade innan. – Inte drabbades förut landet där den vilsne resenären hamnat av några kostnader för uppehälle, tandvård, sjukvård eller returbiljett. – Det fick man ansöka om på sitt lands ambassad, – sin ekonomiske garant, – om man hade råkat i svårigheter.

   Gillad av 1 person

 4. Enough skriver:

  FR, en person med flera ansikten, stenhårda nypor, utan skrupler och ibland förvånande naiv ( ”enorma ytor i Norrland”).

  Det är omöjligt att veta, om FR menar allvar eller är ironisk, eller bara inte förstår!? Jag kommer ihåg en intervju han gjorde med Fogh Rassmusen, där kom hans naivitet in, han var som en blyg skolpojke i jämförelse med sin överman i statsmannaskap.

  Gilla

 5. svenne skriver:

  Jag har en obehaglig känsla av att Reinfeldt fortfarande – men i hemlighet – medverkar som någon form av rådgivare åt Ulf Kristersson. Dessa båda bidrog ju till att skapa den massinvandring som nu gör att samhällskontraktet är på väg att helt och hållet luckras upp, så Kristerssons s.k. ”omsvängning” är nog endast ett spel för gallerierna.

  Ijmmie Åkesson får nästan i varje intervju kastat i ansiktet att ”SD har ett fascistiskt förflutet” och att detta säkert genomsyrar partiet ännu idag.

  Varför framhåller inte intervjuarna – då de intervjuar Kristersson – att Reinfeldt var arkitekten som skapade den vansinniga situation som vi nu befinner oss i och att Kristersson var en ivrig påhejare av detta? Varför frågas det inte heller om M nu fullständigt tar avstånd från Reinfeldts visioner, och om de helt och hållet har brutit kontakten med denne då det gäller att påverka partiets politik?

  Elddopet för Kristersson kommer att bli hur han nu kommer att hantera frågan angående de afghanska ”barnen” och detta blir en ganska bra indikator på hur han i verkligheten resonerar.

  Gillad av 12 personer

  • Elisabeth skriver:

   Helt rätt, Svenne, tror också att Reinfeldt och hans hov lurar i vassen. Kristersson är bara en ny frontfigur, och en usel sådan dessutom. Ska bli intressant att se hur man hanterar afghan-problemet. MSM vill säkert tysta ner här men alt media kommer att hålla grytan kokande.
   Tittade på OpinionLive igår. Det var den ytterst obehagliga Maria Ferm och en liberal som kastade paj om afghanerna .Intressant, alltså ingen centerpartist. Ferm var iskallt ointresserad när en syriansk aktivist pratade om kristna grupper som inte alls får synas i den här debatten. ”Grupper ska inte ställas mot grupper…” osv. Apropå Centern läste jag att man har en iranier på sin riksdagslista (plats 4 ) som dömts för bokföringsbrott efter att under flera år struntat i bokföringen, därefter flera konkurser. Centerns kommentar : ”men han har gått stärkt ur detta…..”. Undrar vilken position i regeringen ( när Centern nu slagit sig ihop med sossarna ) som är påtänkt för honom, finansminister kanske ??

   Gillad av 4 personer

   • svenne skriver:

    Elisabeth!
    ” Centerns kommentar : ”men han har gått stärkt ur detta…..”.

    Jag undrar hur MSM skulle reagera om någon företrädare för SD skulle bemöta anklagelsen mot SD att ”partiet har ett mörkt förflutet” med svaret ”men vi har gått stärkta ur detta”.

    Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Inte nog med Iraniern. Man har en serb som dömts för misshandel på riksdagslistan. Avslagen flaska som han skar någon i ansiktet med. Så kommer ni förbi ett av Centerns valmöten akta er för folk med flaskor.

    Gillad av 2 personer

 6. Aurora skriver:

  Lite lustigt. Helt rätt; flyktingar från MENA gillar inte snö. De flyttar därifrån. Det vet kommunerna också. Men det är inget problem för kommunerna. De snarast tjänar på flyttcirkus. Jag läste redan för några år sedan hur det funkar. Det gäller att hålla flyktingarna kvar i ett år. Under den tiden betalar staten kostnaden. Därefter tar kommunen över kostnaden. Alltså lönar det sig för kommunen att de bara stannar ett år. Därefter kommer nya in; som staten betalar för under ett nytt år. Och så fortsätter man. Många kommuner är alltså inte intresserade av att flyktingarna stannar.

  Gillad av 2 personer

 7. K. Ulvert skriver:

  En fråga jag brottats med under hela mitt vuxna liv när det gäller svenska politiker på vänsterkanten (dvs numera hela 7-klövern) är:

  Är de så dumma, elller tror de att vi är så dumma?

  Är Reinfeldt så dum att han tror på sagan om de stora skogarna, eller tror han att vi är så dumma att vi går på det?
  Är Strandhäll så dum att hon tror att vårdkrisen beror på pensionärerna och inte
  massinvandringen, eller väntar hon sig att vi ska svälja lögnen?

  Jag avstår från fler exempel eftersom ämnet gör mig upprörd.

  Gillad av 12 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Jag är numera övertygad om att de inte är dumma i vanlig mening, men totalt oerfarna i världen utanför politikerskrået, ungefär som Bambi på hal is. En sådan person är oftast oanställningsbar för nästan alla företagare eftersom de är prototyper på ”de som bara har en hammare i verktygslådan ser alla problem som en spik”.

   Gilla

  • Peter skriver:

   Kulvert, du frågar dig:
   ”Är de så dumma, elller tror de att vi är så dumma?”

   Min teori efter att ha följt PK-ismen och de andra ismerna och debatterat med anhängarna där jag har kunnat är:

   1. Är de så dumma?
   Njae, dumma i bemärkelsen ointelligenta förekommmer förstås men de flesta passar inte in på den enkla beskrivningen. Min slutsats är att de är onda, egoistiska och helt saknar empati. Till det har de utvecklat en förmåga att förstå fullt ut att det de säger är klassiska logiska felslut och ändå skamlöst framställa det. Det liknar dubbeltänk som i boken 1984, fast förfinat så att kombinationen egoism och empatilöshet genererar ren ondska.

   2. tror de att vi är så dumma?
   De har förstått hur dumma vi är skulle jag tyvärr vilja säga.

   mvh

   Gillad av 7 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   ”Är Reinfeldt så dum att han tror på sagan om de stora skogarna, eller tror han att vi är så dumma att vi går på det?” — Det är inte dumhet. Uttalandet om de stora skogarna är en del av den Stora Lögnen, som är en social konstruktion. Den som bekänner sig till den Stora Lögnen kan ta det ovedersägligt sanna i uttalandet som intäkt för att genom confirmation bias, genom att ignorera problematiseringar och motsägande fakta, förstärka sin bekännelse. Eftersom den Stora Lögnen är en mycket funktionsduglig social konstruktion, som t.ex. som beskrivet ovan av Patrik kan leverera sound bites för etermedia, är det på inget sätt dumt eller ointelligent av en maktpolitiker att utnyttja den.

   Det faktum att ”vi” tre gånger efter varandra valde Fredrik Reinfeldt att vara vår statsminister är väl bevis nog för att ”vi” faktiskt är så dumma att vi går på det?

   Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Politikerna i sjuklövern är inte dumma. Det är de 80 % av folket som röstar på dem som är dumma. Majoriteten av folket vill ha det så här. Fattigpensionärer, vårdköer, mord och våldtäkter, vad mer kan ett lutheranskt folk önska sig. Har ni sett hur folk i vissa länder går ut på gatorna och piskar sig själva blodiga. Vi har en svensk variant på det.

   Gillad av 2 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   Strandhälls uttalanden är intressanta. Först går sossarna ut och säger att det går bra för Sverige och vården är helt lysande.
   I går såg jag rubrikerna på AB. Strandhäll säger att KRISEN inte beror på invandringen utan på att svenskarna blir äldre.
   Lite längre ner uttalar sig de anställda i vården och säger att de vill sluta jobba inom sagda yrke då det är otrevligt.
   Nu har man krupit till korset och erkänner att vården är i kris! Det har varit ganska uppenbart för de som inte är politiker och har privat försäkring och går före.
   Åldern-varför går det bra i Japan är frågan.
   Att folk slutar för att det är bråkigt, är det Agda 75 och Åke 82 som slåss med käpparna och rullatorerna i korridoren?
   Frågor som kräver sitt svar innan valet?

   Gillad av 9 personer

   • Östrahult skriver:

    SVD hjälper gärna till på sin kant med fake news. Häromdagen fanns rubriken: ”Nej, det går inte att säga att Sverige har längst vårdköer”, allt i syfte att kasta skit på SD. Enligt SVD är det största problemet att SD ljuger om vem som har värst vårdköer, problemen i vården är av mindre vikt. Bojkotta SVD!

    Gillad av 3 personer

   • Björn skriver:

    Är Strandhäll verkligen en människa? För mej framstår ”hon” snarare som en felprogrammerad robot…

    Gilla

  • Erik skriver:

   De tror att du är dum.

   Dessutom riktigt j*vl* dum.

   Annie Lööf tror alldeles på riktigt att hon når fram till dig när hon lite käckt proklamerar ”Framåt!” på en affisch.

   Det är ju inte klokt! Människan tror att detta klämmiga utrop skall få dig att överge dina både onödiga och grumliga tankar om den principlösa amnestin för hazarer och istället stolt ställa upp bakom en Lööf som leder oss in i framtiden.

   Precis så dum tror Lööf att du är.

   Gilla

 8. Kunskapsluckor från 10 000 meters höjd skriver:

  När jag först läste uttalandet om Norrland, tog jag det som ett missriktat sarkastiskt och malplacerat skämt. Numera är jag mera osäker.

  För vad ligger det roliga i att Norrlands inland mest består av stenig moränmark, med vida blöta myrar?

  Och att skogsfinnar i södra Norrland en gång i tiden fick leva knapert på svedjebruk, med ständiga förflyttningar?

  Och att jordbruksmark huvudsakligen återfinns längs älvdalar. Och att dessa dalgångar sedan länge är reglerade för exploatering av vattenkraft, med dränkta åkerlappar som följd?

  Och vad ligger det roliga i att det förr fanns två parallellt levande kulturer. Den Samiska, och den jordbrukande befolkningens? Var och en utnyttjande befintliga knappa resurser?

  Den samiska levde på jakt och fiske och tämjda renar, med ägarmärken i öronen. De andra tillhörde nybyggarna, som bröt ny mark för kronan, för att av huvudsakligen geopolitiska orsaker, bättra på Sveriges hävdande av landrättigheter.

  I vad mån hela Norrland ansågs vara ett stort skämt, undandrar sig min bedömning. Men att skämta om värkande ryggar, om kvartärgeologi, kulturgeografi, svensk kultur, Samisk likväl som bondebefolkningens, och dess historiska rötter, kändes inte minst roligt för mig.

  För det kan väl aldrig ha handlat om stora kunskapsluckor från 10 000 meters höjd?

  Gillad av 12 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Kunskapsluckor, javisst. När Reinfeldt säger att Sverige saknar kultur så avslöjar han sig på det mest pinsamma sätt. Sverige har en rik kulturhistoria, vi kan börja med vikingar, kristnandet, stormaktstid. järnbruksepoken, träindustri (även i USA av svenska emigranter) i ett litet land i Europas kalla och mörka utkant. Tyvärr har sossarna inte något intresse av av förmedla detta till folket, allt som är bra började som bekant på trettiotalet. Innan dess rådde svält, misär och elände givetvis orsakad av borgarna, trots att det var de som byggde upp hela det moderna Sverige 1870-1970 till vad det är idag. Sedan Palmes tillträde har det mesta i jämförelse backat tillbaka. Socialismen har inte utvecklat något till det bättre i hela världen någonsin. Är Reinfeldt socialist? Det verkar faktiskt inte bättre.

   Gillad av 9 personer

 9. Christer Carlstedt skriver:

  Visst hade Reinfeldt alldeles rätt i sitt påstående att det finns plats och mycket plats i Norrland. Det har det faktiskt funnits ända sedan inlandsisen drog sig tillbaka. Lik förgrymmat har folk inte bosatt sig där.
  På precis samma sätt finns en förfärlig massa utrymme i Sahara. Inte sjutton är det speciellt tättbefolkat för den sakens skull.

  Anledningen till att människor bosatt sig någon stans är att platsen har något som är användbart för människornas försörjning. En jämförelsevis lättarbetad malmkropp till exempel.

  Hopsamlade grankottar tror jag inte är något gångbart bytesmedel för att få brödsäd i utbyte för från odlingsbara områden.
  Vad jag förstår så har heller inte barkbröd betraktats som någon höjdare bland dem som tvingats använda metoden.

  Ibland får politikerna ur sig något som kan verka väldigt dräpande i stunden, men då jämför man ofta saker som inte är jämförbara. Till exempel som att yta skulle vara detsamma som bobarhet,

  På vilket sätt finns det något samband mellan att julgranen inte brann upp i år heller och att väntetiderna på ungdomspsykiatrin har ökat?

  Visst kan det var lustigt att höra någon politiker till synes snabbtänkt klämma ur sig något dräpande.
  Men vad i Herrans namn hjälper det när det ändå är feltänkt?

  Gillad av 2 personer

 10. Aha skriver:

  Reinfeldts prat om inte bara öppna plånböcker utan också om öppna ytor, och något prat om att julgranen brann väl inte upp har väl också förekommit, handlar inte om från ungdomsförbundet inlärd fint inför kameror, utan om en man som gått amok i sina egna tankar. En man som tillgodogjort sig ett tillämpat lugn och statsmannalikt uppträdande, en man som därvid inte är så mottaglig för omgivningens korrigerande invändningar och som därvid undflyr sig illa anpassade uttalanden.

  En amerikansk general låg under i slag mot tyskarna och erbjöds kapitulation. Han svarade nuts/nötter (de fick snart förstärkningarna så det blev tysken som fick ge sig).

  Nuts är ett lämpligt svar på Reinfeldts förvirrade utsagor.

  Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Ett självklart inslag i det nya miljonprogrammet. För att inte vara sysslolösa får de intagna själva bygga sitt läger. Marken kan tillfälligt förklaras ligga utanför svenskt statsterritorium, som Guantanamo Bay ungefär direkt underställt ledaren för miljonprogrammet.

    Gillad av 2 personer

   • Anne-Hedvig skriver:

    5ven55on –
    I Norge dette, men lignende forhold finnes sikkert i Sverige og kan være til inspirasjon:

    https;//www.dagbladet.no/nyheter/dette-gigantskredet-var-det-bare-sa-vidt-yngvar-fikk-vekk/69749501

    Gilla

 11. JVK skriver:

  John Gustavsson diskuterade igår en lösning på problemet och det är att återvinna demokratin genom att begränsa politikernas makt och bryta den självindoktrinering som ofelbart blir resultatet av vårt nuvarande styrelseskick. Jag var lite hård mot honom. Det är så klart inte realistiskt att nuvarande etablissemang ger sig själva mindre makt så de måste bort, det är det utan konkurrens viktigaste målet, det är inte lösningen på allt men det är det första steget, alla politiker som man kan namnet på inom 7-klövern måste förpassas till marginalen.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Molin skriver:

   Ja de måste bort, och när tillfälle till detta infinner sig, så måste de alla: politikerna på de högsta posterna i samtliga sjuklöverpartier och tillbaka till 1975 ställas till ansvar för det de ställt till med via sina mångkulturbeslut. De har också blod på sina händer, de har ju orsakat i och med mångkulturbesluten, ganska många svenskars död och skador. Liksom i Norge efter kriget måste politikerförrädarna och landssvikarna (många i form av journalister) ställas till ansvar. Straffen måste bli mycket hårda.
   När jag var ung, och upp till medelåldern, ”offrade” jag nästan två år av mitt liv i militärtjänst och repövningar för att försvara Sverige i händelse av invasion. Det dagens politikerna gjort är en uppmaning till utlänningars invasion av Sverige, där vi svenskar dessutom tvingas betala för deras uppehälle! De har således även en enorm pengaskuld att betala tillbaka till oss.
   Sedan håller jag med Svensson om att hela skattesystemet måste göras om så att vi medborgare får hela kontrollen över våra pengar. Detta är väl ett steg i demokratisk riktning, men jag tror att många fler steg måste tas för att se till att inte nuvarande politikervälde uppträder i annan form under nya toppolitiker. Det samtalet kunde väl också föras här på DGS.

   Gillad av 3 personer

 12. Thomas Gunnarson skriver:

  Reinfeldt var vår Gorby som gjorde en ”glasnost” (Öppna era hjärtan) då vårt välfärdssamhälle ändå stod inför ett slut…
  Lövfen är vår Jeltsin, en politiker som egentligen inte vill ha jobbet utan bakom honom kommer andra…

  Vem blir vår Putin?
  Får vi svaret i september?

  Gillad av 2 personer

 13. Östrahult skriver:

  Reinfeldt och hans fd fru har varit en stor olycka för Sverige. Många har gjort mycket för att sopa igen spåren men vanligt folk förstår nog i alla fall. Några som inte fattat är folk i näringslivet, det finns fortfarande konferensarrangörer som tror att de och Reinfeldt kan göra sig en hacka på hans bladder, se t ex http://www.macespeakers.se/fredrik-reinfeldt/ med stylat foto ungefär som de filmstjärnebilder som fanns när jag var liten.

  Moderaterna verkar fortfarande inte ha frigjort sig från Reinfeldt, alltför många från hans hov är kvar och det handlar om de mest mjukryggade. Afganfrågan blir ett bra test där dessa tvingas bekänna färg.

  Gillad av 8 personer

 14. Nina Blom skriver:

  Jag erkänner att jag nog reagerade instinktivt på ett sätt som din vän gjorde på Reinfeldts uttalande. Din teori är dock verkligen värd att syna närmare!
  Vi har journalister som slutat göra sitt jobb och en media som generellt sett endast fungerar som megafon åt politiker och den politisk satiren är stendöd i MSM.
  Med din teori i baktankte kanske vi kan hitta en väg frammåt – att stoppa dessa fintningar!
  Stoppa och finta tillbaka!

  Själv tror jag att jag ska börja driva frågan att flytta riksdag och regering till Kiruna!
  Det enda som ger mig lite dåligt samvete är att jag inte kan komma på om de däruppe gjort något så elakt som gör att de förtjänar att dras med skurkarna på Helgeandsholmen och omgivande kvarter…

  Gillad av 3 personer

 15. JVK skriver:

  Visst, politikerna är skickliga men de har riggat spelet så att sanning och rationalitet inte längre är intressant, och eftersom de i princip är ett parti, som äger ETT stort mediehus, så saknas fullständigt en meningsfull opposition, eftersom den som gives, SD och alternativmedia klumpas ihop till ett enda åsiktskomplex. Så de är skickliga men vad är deras främsta vapen, det som alltid kommer fram då de är pressade, jo att de är goda, och håller man inte med så är man ond. Jag menar att återigen så finner vi förklaringen hos Nietzsches ”Gud är död”. Gud dog, och Nietzsche hade både väldigt rätt och väldigt fel, för precis som man förutspådde så var det många som inte kunde leva utan Gud utan tydde sig totalitära ideologier, där ledarna antingen sålde slavmoral som kommunisterna, eller herremoral som nazisterna. Samtidigt så utvecklades en friare värld med mera välstånd baserat på den vetenskapliga metoden än man någonsin sett, kvinnor blev friare, homosexuella kunde leva någorlunda öppet och så vidare, allt detta kom trots socialdemokrati, kommunism och nazism och fascism, inte tack vare. Men vad har då våra politiker gjort nu för att hålla makten, när det visat sig att folk klarar sig utan dem, jo, precis som gamla kungar så leker de Gud, de är goda. Det är därför Reinfeldt eller Lööf vinner debatter, de intar den goda positionen, de är Guds ställföreträdare på jorden. Hur kan man vinna mot det? De har omedvetet tagit fasta på Nietzsche och fyller det tomrum som Gud lämnat efter sig, infantilt och skrattretande men folk biter på vad som helst verkar det som. Så uppgiften blir att kasta ut dessa falska profeter ur templet, de är precis motsatsen till vad de säger. Deras position visar sig vara allt mera självklart ond. Vi måste få folk att växa upp och söka Gud på annat håll, och inse att det inte går att vara god i allt i jordelivet, det man kan göra är att försöka undvika ondskan.

  Gillad av 5 personer

  • JVK skriver:

   Det som inte upphör förvåna mig det är vilket djup det finns i etablissemangets ondska, jag brukar skriva ”de vill ha det så här” för det är min insikt efter 10 år, de ÄR verkligen dåliga människor och vi har tyvärr fått in de värsta i politik, media och akademi ( där det verkar än värre med Bjereld, Demkeroch Gardell och deras likar). Ett politiskt system måste ha någon form av kontroll så att inte de värsta kommer att styra, jag tror vi har nått dit nu. Dagligen läser man om nytt vansinne och hyggliga människor kan inte ta in deras ondska, det är för hemskt, verkligheten måste vara annorlunda än den är, det är nog svenskar som 20-dubblat sin våldtäktsfrekvens på ett årtionde eller två, eller det kan väl inte stämma att pengarna för en ensamkommande räcker till 100 gånger så mycket i Afghanistan? Men det är så illa och de är så onda. Det som också är märkligt det är hur vettiga konservativa kapitalister så totalt misslyckats med att förklara varför vi inte längre lever i armod, det är den fria tanken, den vetenskapliga metoden, folks hygglighet mot sin granne och att man gör sitt bästa, det är DET som skapat vårt välstånd och att Alexander Bard kan sitta på TV öppet homosexuell, det har inget med politiken att göra, de har förstört från början med sina utopier och den senaste är massinvandring och gränslöshet. Hade politikerna bara hållt sina fingrar borta så hade Sverige varit ett bra land.

   Det får bli ett annat inlägg men det är verkligen intressant att fundera på hur vänstern infekterat alla med kulturmarxism och lyckats infiltrera alla insititutioner. Man kan dock inte förvänta sig att de kommer att sansa sig, de har haft makten förr och slutar inte, inte ens när folk dör i stor skala.

   Gillad av 7 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det som kom i påse var först i säck. Postmodernisterna säger ju rakt ut att ingen sanning räknas, att bara makten räknas. Detta har de hämtat från national-socialisterna. A. H. skriver i Min kamp om den Stora Lögnen. Den Stora Lögnen håller samman som en enhet, det är en stor lögn och inte många små. Det epistemologiska problemet som postmodernisterna exploaterar är ju att vi bara antager att verkligheten också är en stor enhet. Vi kan inte veta det. Vi kan veta bara många små saker. Men i en vulgär jämförelse mellan å ena sidan många små sanningar som kanske beskriver en sammanhållen verklighet och å andra sidan en stor lögn som inte tillåter något tvivel, ingen opposition, inga invändningar, så vinner allt som oftast den senare. De lyckas till och med få till det så att ”tvivel” och ”skepsis” verkar för den Stora Lögnen! Den Stora Lögnen är så stor och så förljugen att vi inte förmår att applicera tvivel och skepsis på den. Det klarar emellertid minsta lilla amatörtänkare när det gäller vetenskapens och hederlighetens små sanningar och framför allt dess teorier och hypoteser som ännu inte blivit små sanningar. Inte minst av denna orsak är alla dessa konspirationsteorier och -teoretiker så farliga för sanningens och hederlighetens sak och så stärkande för den Stora Lögnens. De ljuger ändå allihopa! Lika bra att sälla sig till den Stora Lögnen!

   Gillad av 1 person

 16. Elof H skriver:

  Tolkar vi honom bokstavligt så är hela immigrantproblemet löst! Anvisa dem en obebygd bit skog och varsågod, skapa dig ett liv. Tror hemlandet plötsligt inte framstår som så hemskt. Fredrik hade lösningen men folk lyssnade inte!

  Gillad av 6 personer

 17. oppti skriver:

  När man ser bilder från Syrien så förstår man att det som nu är raserat tidigare varit en levande storstad där folk levde i relativt välstånd.
  Skulle det vara möjligt att bygga ett liknande solitärt samhälle i Norrlands inland så kanske Reinfeldt hade en poäng med tomma ytor. Men de som nu befolkar ytterområdena är inte nöjda att leva som sina landsmän alltid gjort. Eller också är de det?
  Vi är i alla fall inte nöjda med att ha dem som grannar.

  Gillad av 1 person

 18. Moder jord är ett norrländsk kalhygge skriver:

  På 60-talet migrerade en stor del av den svenska landsbygdsbefolkning in till städerna. En planerad folkomflyttning i strukturomvandlingens skugga skedde. Med ett miljonprogram.

  Som en följd av denna politik avfolkades Norrlands inland. Åkerplättar beskogades. Vår höga självförsörjningsgrad krympte. Liksom försvaret av svenska gränser. Småjordbruken måste bort. Rationellt drivna större enheter gällde, samtidigt som industrin ropade efter mer arbetskraft.

  Mitt i en uttalad centerpartistisk decentraliseringspolitik passade bondekorporation på att centralisera. Några få jättebagerier och mejerier slog ut alla de små och lokala. Samtidigt som en politik för en mer levande landsbygd sades föras. En något kluven politik.

  Och skogar förvandlades till hav av monokulturer, träd blev till massaved och skogsråvara, med hjälp av effektiva skogsprocessorer. En ny sorts åkrar bredde ut sig och fick ersätta en tidigare ekologisk skogsmångfald, där man även började plöja i ren moränmark. Artfattigdom växlades in mot rationalitet. Både inom jordbruk och skogsbruk.

  Men så tändes en briljant idé, långt uppe i höjden. Här fanns inte bara stjärterum, utan även hjärterum. Ersätt förlorad fauna och flora med andra ekologier. Släpp av en annan population med naturlig potential mitt bland alla föryngringsytor och uppdämda älvar, och renbetesland. Låt nya kulturer växa fram, och befolka vårt monokulturella landskap. Tippa av människor, ungefär som man gjorde med Gulagmänniskor i Sibirien. Bra människor reder sig själva. Visst krävs en viss form av barbari om land skall byggas. Om än en kulturell sådan. En slags Moderat radikalitet, i armkrok med Miljöpartiet.

  Gillad av 2 personer

 19. Arthur skriver:

  Det är inte norrlands tallar och älgar som bekostar asylindustrin utan nettoskattebetalare och dessa är ovanligare i norrlands inland än i övriga riket.

  Gillad av 2 personer

 20. Christer L skriver:

  Reinfeldt spelade på känslor, använde bilder och förvandlade bilderna till skenbara fakta. Detta slags bedrägeri var väl inte nytt i svensk politik, men han skruvade ner nivån ett par snäpp till. Det är egentligen fantastiskt hur en klassisk bedragartyp, en filur som Reinfeldt, kan orsaka enorma konsekvenser med sitt lättvindiga hitan och ditan om verkligheten. Och att han kunde skrämma folk i partiet! Det finns ju ett antal sådana här filurer och det blir mer och mer fantastiskt, det nya Sverige.

  Flera myndigheter här i landet, inbillar vi oss, har skyldighet att övervaka så att bedrägeri, korruption och landsförräderi inte utgör avgörande inslag i det politiska spelet. Men befattningshavarna upplever kanhända brist på praktisk erfarenhet och tradition att hantera sådana frågor i svensk politik, därför gör de helst ingenting. Dessutom är de tillsatta av de presumtivt misstänkta. I Brasilien fungerar det dock, av någon anledning. Och i USA är alla segel hissade för att jaga ifatt påstådde piraten Trump. I Frankrike ligger Sarkozy illa till. Blodiga traditioner har emellertid och till all vår lycka avskaffats i Norden, och i Sverige blott svensk mjäkighet härskar.

  Gillad av 1 person

 21. Hovs_hällar skriver:

  Danska politiker avfärdade omedelbart Reinfeldts uttalande som naivt — vilket det är.

  Haken är att det är mer el. mindre omöjligt att bygga samhällen däruppe som folk frivilligt skulle bosätta sig i, med nuvarande förväntningar på samhälls-service.

  Förr i tiden, när folk faktiskt var tvingade att försörja sig själva med lokala resurser, var det närmast omöjligt att överleva däruppe av rent klimatmässiga skäl.

  De flesta vuxna människor inser detta utan att det behöver förklaras för dem. Sådana som Reinfeldt, eller för den delen lilla Annie Lööf, är däremot så extremt avskärmade från verkligheten att sådana saker går över deras horisont.

  Gillad av 2 personer

 22. p2185 skriver:

  Ja, att finta och golva sina meningsmotståndare framför journalister och TV-kameror är nog vad skolningen i ungdomsförbundens träningsläger resulterar i. Det ger mest show men mindre dialog och utbyte av idéer för landets och skattebetalarnas bästa. Bevare oss för de kommande infantila uppvisningarna inför valet i höst. Tragiskt.

  Gillad av 2 personer

 23. Underdog skriver:

  Tidigare slöseriombudsmannen Martin Borgs reagerade på Reinfeldt uttalande med en krönika där han påpekade att om man tillför 2 000 flyktingar till ett avloppssystem som är avpassat för de normalt 6 000 som brukar det så kommer avloppssystemet att haverera. Det finns alltså röster som kan uttrycka förnuft. Men de blir i allmänhet tystade av den skränande hop som är anställda i våra vanliga medier och som bara kan reagera med känslor. Hur är det över huvud taget möjligt att SVT rapporterar om Löfvéns nya besked om språkkrav och svenska värderingar utan att konfrontera honom med tidigare uttalanden. Lata J-ar! Eller så vill de ha det så här.

  Gillad av 2 personer

  • Samson skriver:

   Anders Lindberg Aftonblaskan skriver på twitter:

   ”Tycker att både partier och media borde lägga ner det här tramset om
   Invandringens ”kostnader”. Valet bör
   handla om jobb, skola, miljö m.m.
   Invandringen drabbar inte någon då staten står för hela kostnaden”.

   Sug på den, en av gammelmedias främsta representanter gör sin analys av samhällsutvecklingen.

   Gillad av 1 person

   • Kenneth Sanfridsson skriver:

    Vem menar Anders Lindberg att ‘staten’ är ? ‘Staten’ – det är jag, och ALLA andra som bor i Sverige, inklusive A.L. själv.. DET är staten.. Så; att ‘det drabbar inte någon då staten står för hela kostnaden’.. Det är som att säga ‘Det drabbar ingen för alla måste betala…’.

    Gilla

  • Hosianna skriver:

   Precis, Underdog, belastningen på såväl kommunala vatten- och avloppsnät som enskilda fastigheter blir enorm, när nödvändigt sparsamma och tacksamt aktsamma, små, svenska hushåll ersätts med resursöversköljda, hitresta barnrikefamiljer…

   …vars WC-vanor kan resultera i täta bajsöversvämningar orsakade av blöjstopp i avloppet eller ”utanförspolning” då sköljning medelst duschslang ersätter torkning med toapapper. Vattenförbrukningen ökar i kubik… och bofastingarna ransonerar.

   Gillad av 2 personer

 24. Mats skriver:

  Saken är väl den att människor numera ej behöver stor yta. Se på Singapore t.ex. där välstånd skapats för massor av människor på en minimal yta. Själva premissen är alltså fel: Att människor skulle behöva stora ytor för att ”få plats”. I själva verket är det ju så att klimatet längre norrut kräver stora mängder energi för uppvärmning och är alltså olämpligt för stora befolkningar.

  Gilla

  • Hans Högqvist skriver:

   Ytan som krävs för att en människa ska överleva är mycket större än den de använder i en stad.
   Arealerna för odling, djurhållning och energiproduktion är enormt mycket större än staden för att nämna de viktigaste aspekterna.

   Gillad av 1 person

  • Hovs_hällar skriver:

   Mats — Utmärkt idé, vi bygger genast ett nytt Singapore någonstans vid Treriksröset!

   Bör bli ett nytt globalt finanscentrum, och kan kallas ”Reinfeldts Mecka”.

   Gilla

  • Marckus E. skriver:

   Det kan vara av intresse att ta del av de synpunkter som skaparen av det moderna Singapore, Lee Kuan Yew, hade om vissa befolkningsgrupper:
   “I would say today, we can integrate all religions and races except Islam.”

   Gillad av 4 personer

   • Å skriver:

    Tja – vad kan man säga? Man kan börja med att säga att islam inte är någon ras. Sedan kan man ju fastställa att ursprungsbefolkningen i Singapore är malajer. Dessa omvändes till islam via den arabiska handeln i området. Det var nog innan europeerna kom dit ( portugiser, spanjorer, holländare och tiil sist engelsmän). De engelska kolonisatörerna, tror jag, är ansvariga för den stora immigrationen av kinesisk arbetskraft. Kineser hade det sedan länge funnits i området, men då i mycket begränsade mängder på kinesiska handelsstationer. Man kan kanske drista sig till att jämföra det med Hansans tyskar i diverse nordiska handelsstäder.

    Så i Singapore ser vi resultatet av ett fullbordat folkutbyte. De muslimska malajerna där utgör kanske 10-15% av befolkningen. Ungefär den utveckling, som många som kommenterar på den här bloggen verkar oroa sig för.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    @Å bortsett från att du verkar tycka att människor är utbytbara byggstenar, Singapore har byggt ett samhälle med stort välstånd och där olika folkgrupper kan bo tillsammans, men under mycket strikta lagar. Jag var där under det hinduiska nyåret och gjorde misstaget att tro att vår taxichaufför var hindu och frågade vad han gjorde för att fira, han blev mycket arg och sade med emfas att det inte var hans nyår. Han var muslim. Med hårda lagar kan man bo sida vid sida, i Sverige så är resultatet ett annat och kommer att sluta i en katastrof nör en kultur kan vara obegränsat expansiv och våldsam. Hade situationen varit det omvända i Singapore med ett muslimskt övertagande, hur hade denna stad sett ut idag? Ofrihet, ekonomisk stagnation, hunsade kvinnor. Men dig kvittar det lika?

    Gilla

   • Å skriver:

    JVK! Det jag försökte uppnå med min kommentar, var att påpeka att Singapores ursprungsbefolkning är lika malajisk som Sveriges ursprungsbefolkning är svensk. Därför skaver det lite när man då och då kan läsa hur bloggens kommentarer höjer denna folkutbyteshistoria till skyarna.

    Ursprungligen ingick Singapore i den statsbildning, som idag är Malaysia. Kloka (muslimska) ledare insåg att området var så väl bestyckat med kineser, att det skulle utgöra en ständig friktionsorsak. Därför lät man området avsöndras.

    Utan liknelser i övrigt, så kan man kanske se fram emot liknande förfaranden för Angered och Järvafältet! Men lite skulle jag reta mig om jag var svensk med en mer än tusenårig historia i det avsöndrade området.

    Att din, förmodar jag, malajiske taxichaufför blev mycket arg när du tog honom för hindu kan kanske bero på att det såvitt jag förstår enda Singapores kineser och malajer är överens om, är vad man skjuter först, om man vid en promenad i djungeln plötsligt på stigen framför sig ser en giftorm och en indier.

    Gilla

 25. Samuel af Ugglas skriver:

  ”Tänk efter hur svensk politik manifesterar sig inför väljarna”?
  Reinfeldt har aldrig, aldrig, aldrig drömt om att fråga väljarna efter deras synpunkt eller önskemål. Han är allt för välavlönad för skattebetalarnas pengar för att komma på tanken.
  För en nutida svensk väljare är Reinfeldts löften allt för lång väg (bidragen) till ”pengarna” och dessutom trasslar det till vardagen för svenssons med mord, våldtäkter, bränder, stölder och annat elände.
  Ämnet är knappt värt att diskutera, det är enklare att rösta på Sverige Demokraterna i höst.
  Några månader till betyder inte så mycket när vi stått ut med stöldbenägna socialister i flera generationer. Hoppas inte Jimmy et Cie ramlar ner i det socialistiska träsket fram till dess.

  Gillad av 1 person

 26. O.T. skriver:

  Lars Leijonborg fördömer i sina memoarer Sverigedemokraternas nollvision för flyktingmottagning som djupt osolidarisk.

   Leijonborg har, likt alla makthavare, en statisk syn på de årliga siffrorna för antalet nyanlända. Som om man kan börja om på noll den första januari varje år. Det är fel – siffrorna ska ackumuleras. Ett års mottagande ska läggas ovanpå tidigare års mottagande.

  Det intressanta är andelen utlandsfödda av hela befolkningen.
  Här ligger Sverige redan på extremt höga nivåer, högre än USA som traditionellt är ett invandrarland.
  Vi har tagit vårt internationella solidariska ansvar, och mycket mer därtill.
  https://samtiden.nu/2018/04/lars-leijonborg-vi-vagade-men-orkade-inte/

  Mauricio Rojas(L) tidigt kritisk till den förda invandringspolitiken, som i praktiken fick yrkesförbud av den borgerliga regeringen och tvingades lämna landet för att få jobb. Han blev rektor i Madrid och är nu presidentrådgivare i Chile.

  Oförmågan att diskutera dessa frågor är i mycket en konsekvens av att etablissemang i politik och media under 30 år försökt tiga ihjäl växande samhällsproblem. Vi är stumma och famlande när nu problemen inte längre går att förtiga, när skjutningar, gruppvåldtäkter, attacker mot polis och brandkår, hot mot vårdpersonal på akutmottagningar och stor allmän otrygghet blivit vardag.

  Gillad av 2 personer

 27. Die Welt skriver:

  Hej Patrik, du nämner det och sedan låter du det glida mellan raderna. Politiken och msm attackerar precis som du säger. Sedan finns det noll långsiktighet hos politikerna med deras politik. De vet inte vad det skall göra säger jag. Att säga att det finns massor av land är ett infall FR fick det är inte en vision eller en tanke. Precis som denne säger, när jag flög över. Då Då Då såg jag det finns ju mark, här gör vi upp. som i slagsmål. Inte som i bosättningar, mineraler, mark att bygga, hus och framför allt Guld eller Olja, Glöm inte det. Hade det varit Guld eller Olja där så hade de flesta samhällen börjat där. etc

  Gilla

 28. Sixten Johansson skriver:

  Sannolikt ville Fredrik Reinfeldt krossa välfärdsstaten och genomförde kallblodigt en politik, som på grund av yttre faktorer blev lite mer anarkokapitalistisk i lite snabbare takt än han hade planerat. Som person är han ett mysterium, men jag föreslår googling på dyssocial personlighetsstörning, en samlingsterm för t ex sociopati, psykopati och narcissism. Via psykologiguiden.se hittar man de kriterier som föreslogs 2012 för det nya diagnossystemet DSM-5.

  Personlighetsstörningen medför bl a likgiltighet för andras säkerhet och för de långsiktiga konsekvenserna av ens handlande. Men detta utmärker ju numera alla sjuklöverpolitiker och hela etablissemanget. Dyssociala och infantilt egocentriska personlighetsdrag och beteenden verkar nu vara ”normala” hos dem som utövar makt i olika former.

  Men FR hade rätt om Norrland. Och Patriks vän satte fingret på den ömma punkten: Stockholmsaxeln. När vi bryter den kan tomma ytor börja fyllas och många akuta problem lösas. Under nästa mandatperiod mognar månget sinne för tanken på ett självständigt Norrland. Läs min lite vemodiga satir på DGS 23 dec 2015: ”Ett alexanderhugg för Sveriges bästa”.

  Vi kommer ju att ha ett guldläge: Ut ur EU! En ny politik på basis av all världens kunskap och erfarenhet. En massa driftiga och kunniga dissidenter strömmar norröver till det nya Sverika. Och vi kan ge alla PK-ister, islamister, bidragssugare och andra gnällspikar respengar och vinka av dem vid gränsen: ”Hej då! Lycka till där borta i Absurdistan…”

  Gillad av 3 personer

 29. Steven Jörsäter skriver:

  Din vän har rätt om Reinfeldt men Reinfeldt hade också lite rätt fastän det är så dumt så man vill helst inte nämna det.
  Sverige är ett stort land. Vi skulle utan problem kunna härbärgera 100 miljoner människor. Jämför med Japan som är mindre och har mer än 100 miljoner invånare.

  Varför har nu Sverige bara 10 miljoner medan Tyskland exempelvis, som är mindre, har 80 miljoner? Jo, Sverige består mestadels av obördig moränmark och dessutom är stora delar av Norrland för kallt för odling. Därför har Sverige inte historiskt kunnat föda en större befolkning. Europas länder har mycket skiftande befolkningstäthet och den är ganska nära kopplad till arealen odlingsbar jord. Danmark är mycket mindre till ytan än Sverige men har nästan lika mycket odlingsbar jord.

  Numera spelar detta dock ingen roll. Öknen i Arizona kring Phoenix är en av USAs snabbast växande regioner trots att inget kan odlas där. Idag kan man nämligen transportera mat (och råvaror) som alla andra varor. Därför har den historiska begränsningen av befolkningstätheten ingen betydelse. Det är också detta som gör att snacket om ”klimatflyktingar” i allmänhet bara är trams. Ett företag som Spotify kan utvecklas i luftkonditionerade lokaler var som helst på jorden, till och med på Antarktis.

  Man skulle alltså kunna bygga megastäder i Norrlands inland och de skulle kunna fungera utmärkt [om de befolkades med ambitiösa och strävsamma människor].

  Kruxet i Reinfeldts resonemang är att vi vill inte ha det så. Varför skulle vi vilja det? Den låga befolkningstätheten är Sveriges största tillgång. Mycket skog och malm per kapita. Och kust och sjöar. Men framförallt mycket plats för alla och för det friluftsliv så många av oss uppskattar så mycket. Och vilka problem löser man genom att flytta hit folk? Flyttar man inte bara problem istället?

  Så visst kan man placera stora mängder invandrare i Norrlands inland, åtminstone om man vill betala för det. Men vi vill inte ha det så. Punkt.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Andersson skriver:

   För att bosätta sig på en ledig plats behövs förutom en stuga på en liten tomt, en väg dit, elström, vatten, avlopp, reningsverk, räddningstjänst, busstrafik, skolor, dagis, TV-sändare, telefonmast, vårdcentral, apotek, matbutik, klädbutik, restaurang, bankomat, postservice, bensinmack, bilverkstad samt en moské – kort sagt ett uppbyggt samhälle efter minimikraven. Glöm inte snöröjning i Norrland, maskindepå och maskinunderhåll. Och till sist kanske jobb åt alla nybyggare på pendlingsavstånd? Vem ska bygga upp detta gratis åt invandrarna i Norrlands inland? Och fixa jobben? Vi fick göra det själva, och det har tagit minst hundra år.

   Gillad av 1 person

  • Lustigkurre skriver:

   Sim Sim Salabim. Men varför inte gå längre än så.
   Varför alls begränsas av geografi? Låt alla människor bo i containrar. Som skickas till där jobben finns.

   Du lägger dig på kvällen i Tyskland, och vaknar upp i London. Placera även skolor och åldringsvård i containrar. Sjukvård likaså. Ja hela samhället. Containrar för hela slanten. Lätt att stapla. Alltid på väg någonstans. Hela livet levt inom Lean production. Den fria rörligheten personifierad som princip.

   Allt medan matjorden blåser bort, och den sista fisken slutar andas.

   Gillad av 3 personer

 30. Andorrs skriver:

  Inte nog med det. Han har dessutom förstört ett helt årtionde genom att polarisera debattklimatet, öka otryggheten samt trycket på välfärden ytterligare tack vare uppgörelsen med MP.
  Det verkar som att de som hatar SD mest är också de största psykopaterna och till dessa tillhör b l a Reinfeldt.

  Gillad av 4 personer

 31. K. Ulvert skriver:

  Jag får tacka för alla kloka svar på mitt inlägg tidigare.
  Att det är som det är tror jag beror att politikernas enfaldigheter alltid får stå oemotsagda numera.
  En journalist med lite skinn på näsan skulle hur lätt som helst kunna punktera den uppblåsta retoriken och politikern hade kanske lärt sig att det går inte att komma med vad som helst. Nivån hade höjts. De kanske till och med skulle kunna nämna, om än i förbigående, hur deras vackra mål ska uppnås och vad det kostar. Det är annars inget vi behöver veta tydligen.

  Gillad av 2 personer

 32. Hosianna skriver:

  Tack, Patrik, för att du så livfullt redogör för din konversation med den sällsynt sympatiske och kloke vännen, vars starka åsikter om den gamle Nya-moderatledaren jag helhjärtat kan instämma i.

  Som icke-nollåtta vill jag dock påpeka, vilket någon annan kanske redan har gjort, att Reinfeldt nog sällan flög över just den norrländska glesbygden. Hans vettlösa vision avsåg även sydsvensk landsbygd.

  ”I intervjun, som genomfördes före regeringskrisens utbrott, kritiserar Reinfeldt den nordiska migrationspolitiken. Han säger att de nordiska länderna har plats att ta emot betydligt fler flyktingar än i dag.
  – Vad betyder ordet ‘nog’? Är Sverige fullt? Är Norden fullt? Är vi för många människor? Vi är 25 miljoner människor som bor i Norden. Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt, säger Fredrik Reinfeldt till Politiken.”

  https://www.svd.se/reinfeldt-fler-flyktingar-far-plats

  Gilla

 33. Palle2 skriver:

  Patrik: Du ställer frågan om ledande politiker verkligen kan vara så okunniga och korkade, som Reinfeldts uttalande pekar mot. Betänk att hans regeringskollega Maud Olofsson år 2011 gjorde sitt famösa uttalande om invandrare som ”nybyggare”, och det förfärande svaret till frågan börjar tona fram – inte att det finns så okunniga och ointelligenta människor, utan att sådana t.o.m. kan inneha ministerposter.
  Skulle vi inte kunna skicka dessa bägge f.d. ministrarna till Kreml för att försöka övertyga det ryska ledarskapet om det kloka i en politik att befolka taiga-området i Sibirien med allsköns migranter företrädesvis från MENA-området? Jag skulle tro att när de ryska ledarna börjar förstå att de bägge svenskarna menar fullt allvar med sitt förslag, skulle de beordra stor sinnesundersökning och om resultatet skulle bli det förväntade skulle förhoppningsvis rysk mentalvård träda in och göra ett tappert försök att åtgärda det hela.

  Gillad av 2 personer

 34. villervalle03 skriver:

  Mer än halva Norrland har ju blivit Stockholmare, Göteborgare och annat löst folk, även några som lirar i PK ligan. Dom har befolkat och berikat städerna i södra Sverige, sedan 30- talet. Bidragit till landets välstånd, med att flytta från barndomsbygder, dit där jobben fanns. Alla måste söderut, den ironiska förkortningen för AMS, som egentligen stod för nåt annat.

  Gilla

 35. Sixten Johansson skriver:

  Arnstberg skriver om olika nivåer av förståelse (morklaggning.wordpress.com: ”Men något mer händer inte”). Hans term ”processförståelse” är användbar. Oavsett hur vi konkret handlar behöver vi träna upp ett djupseende och processtänkande. Jag har funderat på frågorna om politikernas dumhet respektive ondska.

  Ingen ska fritas från ansvar, men jag skulle säga att ondskan genereras av det maskineri som makteliten driver och att PK-isterna är fångar i sin egen (kognitiva psyko)sociala konstruktion, som styr deras grupptänkande, optik och beteende. I inlägget och boken om egohumanisterna beskrivs deras metoder. PK-isterna kan förbli skamlösa, antilogiska antirealister, dels för att de tror och känner sig vara goda värnare av högre värden, dels för att de anar att fallet blir hårt om bubblan spricker.

  Vårt sunda förnuft har svårt att föreställa sig att individer ur samma folkgrupp faktiskt kan se och värdera omvärlden extremt olika. Men vanligt sunt förnuft bygger på erfarenhet av verkligheten och är därför mångdimensionellt. PK-ismen / postmodernismen skapar och lever i stället i en virtuell ”tvådimensionell” värld (fast detta låter som sci-fi). Vi kan tänka oss deras psyke som en nästan platt skärm. Den mångdimensionella verklighetens fenomen projiceras på skärmen och på olika kulisser. Även deras skärmverktyg, orden, blir platta, ofta binära. Så länge de har makt och deras grupp bekräftar bilden kan de utifrån sitt eget ”seende” förneka djupverklighetens existens eller betydelse.

  Gillad av 1 person

  • Jvk skriver:

   Jag läste hans analys och tyckte den var mycket bra, frågan blir, givet den analysen, hur man kan nå folk på de olika nivåerna. Det verkar som MSM har kommit på det för länge sedan, en evig aldrig sinande propaganda, varje dag, i alla medier, simpel, felaktig, lögnaktig, men det spelar ingen roll för den ena tidningen bekräftar den andra som bekräftas i radio och på TV, så skapas den stora lögnen som Östman talar om, den hamras in varje dag.

   Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Ja, media och förtroendeingivande politiker är vad vi behöver, även för att kunna förklara situationen för vanligt folk, när den bistra verkligheten på allvar stegar in på scenen. För övrigt stämmer nog både Arnstbergs förståelsenivåer och Östmans beskrivning av den stora lögnen överens med min bild av PK-ismen som tvådimensionell, platt, decennier av bildspel på kulisser. Vid sidan av bilderna och det platta språket har de också en emotionstermometer, som utlöser deras betingade reflexer.

    I motsats till detta producerar långvarig konkret erfarenhet av verkligheten en multidimensionell tyst kunskap, som är vida överlägsen dagens plattverbala politiska, mediala och akademiska pladderproduktion. När vi dissidenter alltså trevar oss fram och försöker teckna verkligheten och framtiden logiskt och åskådligt med hjälp av ett maximalt följsamt och rättvisande språk, är det ju helt uppenbart att vi ägnar oss åt intuitiv, verbalvisualiserande regressions- och resultantanalys av oräkneliga vektorer i ett multidimensionellt rum. Så vi kan brösta oss lite, vi alla lågpannade dissidenter…

    Gilla

 36. Anonym skriver:

  Vad gäller diskussionen ovan huruvida politiker är korkade. Det är de nog inte – men de är nuförtiden mer måna om att bygga sina egna varumärken än om sakfrågor.

  ”Det är fel politiker som styr, överallt” heter ett tänkvärt inlägg på ”Staffans blogg” från Nov 13 2015. Han skriver bl a:

  ”Politik idag handlar i allt större utsträckning om att bygga ett personligt varumärke. Det är MIG det handlar om. Vem JAG är. Hur JAG är. Ibland används vissa sakpolitiska frågor som redskap för att bygga detta varumärke. Men de ska samtidigt vara anpassade för att stärka dig själv, och vara anpassade för den målgrupp du talar för.”

  Gilla

 37. LA skriver:

  Bara för några dagar sedan var det ett upprop bland förskollärarna där de beskrev en fruktansvärd arbetsmiljö med stora barngrupper, krav på såväl städning som matlagning, inga vikarier vid behov etc etc, helt enkelt en ren misär och ovärdigt en av våra värdefulla arbetande grupper i samhället.

  Ett par dagar senare annonserade regeringen i MSM att man minsann hade tagit fram statistik på att barngrupperna minskar radikalt, de var mindre än vad de hade varit sedan 90-talet. De är fullkomligt sjuka i huvudet när det gäller att marginalisera dem som står för välfärden och verkligen behövs. Men i höst svänger det, då har vi fått nog.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.