Åkesson = Macron – EU

Anders Leion

Det är välkänt att Frankrike är ett mycket centralistiskt land. Ställd inför problem, gemensamma för Europas länder, blir därför den naturliga lösningen för detta lands president, Macron, att skapa en konstruktion som skall kunna hantera dessa problem från en gemensam utsikts- och beslutspunkt. I sitt stora tal (från 20 min.) på Sorbonne framförde han många förslag, syftande till att ”förstärka” EU, det vill säga ge organisationen mer uppgifter, mer pengar och därmed mer makt: en gemensam it-skatt och till och med en gemensam budget (för euro-länderna).

Han vill också ha en gemensamt utformad invandringspolitik, styrd från ett nytt EU-organ, ett nytt EU-centrum som skall ha ett allomfattande informationssystem för alla invandrare, i vilket de identifieras med hjälp av biometriska data och kontrolleras genom ett för alla EU-länder gemensamt datasystem, uppenbarligen för att hindra invandrarna att själva kunna välja vilket av EU:s länder de skall bosätta sig i.

EU skall få en egen gränspolis som kan garantera en rigorös gränskontroll och se till att de som måste återvända också gör det. Han vill också att EU-länderna utformar ett gemensamt, solidariskt utbildnings- och träningsprogram för att underlätta invandrarnas integrering ”för det är vår gemensamma plikt som européer att finna en plats för dem som har riskerat sina liv hemma och på sin väg”. Endast detta här citerade avsnitt fick applåder. I övrigt var åhörarna, tydligen i allmänhet EU-entusiaster, hörbarligen betänksamma.

Det kan man förstå. Macron föreslår samma politik som Åkesson, men beslutad och genomförd på EU-nivå. Han angav inga siffror, varken för det tillåtna flödet in eller avvisningarna ut. Han säger också att det han vill se för Europa genomför Frankrike för sig självt: prövotiden för asylansökningarna har minskats, tiden för förvar har fördubblats, ingen uppskovstid inför avvisning. Redan före dessa åtgärder godkändes endast en tredjedel av gjorda ansökningar. Lägret i Calais har rivits (beslutat av Hollande), och en rigorös poliskontroll hindrar uppkomsten av ett nytt. Le Monde säger politiken vara av en tidigare okänd hårdhet.

Allt detta får mig att fundera varför Macron ses som ett föredöme av de progressiva krafter här i Sverige, som samtidigt hatar och föraktar Åkesson. De verkar inte heller ha upptäckt att Macron är mot globaliseringen och för en gammaldags reglering av ekonomin. Kanske får hans uttalade vänskap och samförstånd med Trump dem att upptäcka något?

Läs Macrons tal på Sorbonne i engelsk översättning här

11 reaktioner på ”Åkesson = Macron – EU

 1. Lilla fröken PK skriver:

  Macron må ha vissa konstruktiva idéer när det gäller migrationspolitken, men jag tror att de flesta ledarna i EU känner en berättigad skepcis inför utsikten att successvt lämna ifrån sig ännu mera av nationell bestämmanderätt till en federation med påtagligt demokratiskt underskott. Det är något med Macron, som gör att jag inte skulle vilja köpa en begagnad bil av honom.

  Gillad av 14 personer

 2. Jari Norvanto skriver:

  Macron är en hal figur, svårplacerad. Kanske är jag helt enkelt inte tillräckligt påläst. Eller så är han hal, på riktigt. Har han deklarerat målet med sin politik eller eventuella ideologi? För politik är ju när det pågår mest taktik och strategi. Resultatet får anses vara det politiska målet blandat med olika delar verklighetspåverkan. Hur mycket verklighet som beblandar sig med politiken beror på politikerns realism och makt.

  Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Macron är en Rothshield-puppet!

   Jämförelsen med Åkesson?
   Närmast löjeväckande!
   Där handlar det om avsevärt skilda volymer…

   Inga små skillnader heller,
   avseende Afrikanska Välfärds Migranter!

   En nolla, eller högst troligt två!

   Avseende då en redan SJUFFRIG VOLYM…
   Hundratals MILJONER mao!

   Gilla

 3. Östrahult skriver:

  Tack för informationen, som är av sådan art att den aldrig skulle presenteras i ”ledande” media, jag menar av dem som nu bildat en kartell för ”fakta-koll”. Det är intressanta tankar som Macron för fram. En del av dessa hänför sig egentligen bara till att påminna om EU:s grundläggande ansvar, t ex gränskontroll, vilken allvarligt misskötts under lång tid. Annat är av mera futuristiskt slag, miljösatsningar, integration etc. Vad man än tycker om innehållet så är Macron värd all respekt för sitt engagemang och sin uppriktighet och att han inte förfaller till den sorts korkat malande vi oftast hör från ledande svenska politiker.

  Såsom läget är i Frankrike är landet dock inte lämpat att gå i spetsen för ett framtida Europa, det måste till mera än en begåvad president.

  Frågan är om inte Frankrike borde ta itu med dagens problem först innan man tar sig an framtiden. Jag tänker på strejkerna, den gammalmodiga administrationen, mm. Såsom delvis boende i Frankrike ser jag mycket av detta, det är t ex ganska vanligt att IT-problem ses som en helt legitim orsak till att något blir väldigt försenat. Är man misstänksam skulle man kunna se utspelet som att Frankrike söker andra att dela sina underskott med.

  Bland det mest intressanta med framträdandet är att han mer än någon annan ledare i västra Europa tar hoten i invandringens spår på största allvar.

  Gilla

 4. Hans Högqvist skriver:

  Macron är en tvättäkta globalist som vill ge mer makt till EU. Ett EU som nu spänner musklerna mot Polen, Tjeckien och Ungern och därmed riskerar ett krig i Europa ännu en gång.
  Macrons vilja att reglera invandringen från Afrika och Mellanöstern är lika lite trovärdig som sjuklöverns, nämligen noll.

  Gillad av 4 personer

 5. JVK skriver:

  Han verkar mycket hal, han vet att om han inte kan framstå som att han skyddar Frankrike mot invandringen så kommer FN antagligen att vinna nästa val, att då flytta ansvaret till EU som naturligtvis aldrig kommer att skydda oss på ett meningsfullt sätt är slugt. I slutändan handlar det om att en gränsvakt måste få folks stöd att skjuta ihjäl folk som attackerar, precis som polisen i Sverige måste ha folks stöd när de blir attackerade. EU har inte den demokratiska närheten som ger legitimitet åt sådana åtgärder, om EU ändå skulle få sådana befogenheter så kan det bli mycket farligt. Istället så fungerar lokala åtgärder, som Ungerns.

  På ett personligt plan så tycker jag Macron verkar vara opålitlig och lismande, han ger inte intryck av att vara en bra man.

  Gillad av 6 personer

 6. Underdog skriver:

  Den svenska vänstern har ingen aning om vad Macron vill egentligen. Men han vann över Le Pen och är därför en hjälte. Personligen har jag noll förtroende för en tidigare (?) socialist som har startat eget och driver uppifrån och ner politik. Alla tecken tyder på att det vore katastrof ett låta honom bestämma över EU.

  Gillad av 2 personer

 7. Lennart Anderson skriver:

  Tiden går. Vad som var dagsfärskt i juli 2017 när Macron höll sitt tal på Sorbonne är idag delvis överspelat av tiden. Varför inte recensera och kommentera hans tal i US Congress denna vecka ?
  Sedan har ju Macron ett jätteproblem att övervinna de franska fackföreningarna och få koll på Frankrikes dåliga ekonomi. Det kanske medför att de internationella frågorna får mindre aktualitet.
  Dessutom har han ju under det gångna året som president fått känna av omvärldens tankar och utveckling som i många stycken inte är gemensam med den nye presidentens ideologi.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.