Rakt in i den amerikanska politikfabriken

Patrik Engellau

Slötittandes på YouTube hamnade jag som så ofta tidigare inför USAs president Donald Trump. Jag tänkte att det säkert var en av dessa för det mesta rätt trista presskonferenserna. Men det var det inte. Jag hade hamnat i ett rum där det faktiskt tillverkades politik.

Ett trettiotal personer, som visade sig vara kongressledamöter, både senatorer och husrepresentanter, från båda partierna, satt, under Trumps ordförandeskap, kring ett ovalt bord i ”the cabinet room” i Vita Huset. Sammanträdet plus eftersnacket tar en timme.  Att det hela är på allvar framgår inte minst av att de pressfotografer som kringgärdar bordet smattrar med kamerorna hela tiden. (Kan man inte sätta moderna kameror på ljudlöst eller ingår smattret i dramaturgin?)

Bakgrunden till mötet är skolskjutningen den 14 februari i Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida då 17 lärare och elever dödades. Mötet i Vita Huset hålls ungefär tio dagar senare. Till min stora förvåning artar sig sammanträdet inte till en uppvisning av fraser och poser, vilket jag hade förväntat mig om det varit i Sverige, utan till en förhandling mellan bekymrade medborgare, som råkar vara framstående politiker, i syfte att sy ihop ett paket av verkningsfulla åtgärder som går att få kongressen att nappa på.

De närvarande politikerna visar sig bestå av sådana som själva arbetar med olika lagförslag till åtgärder mot skolskjutningar. Presidentens syfte med mötet framgår snart: han försöker malla ihop de olika synsätten till ett enda förslag som kan presenteras för kongressen och förhoppningsvis antas. Han håller kort sagt på med ett stycke ledarskap i den högre skolan.

Jag är själv bra på att leda sådana möten om jag får säga det själv. Jag förklarar ärendet och håller diskussionen till saken eftersom den annars lätt flyter ut i vad som helst. Jag kopplar ihop vad folk säger och drar slutsatser. Jag ber om förtydliganden när folk säger något svårförståeligt. Jag lägger till rätta när jag ser att den ene missförstått den andre. Jag vinnlägger mig om att skapa en god och resultatorienterad stämning.

Precis sådan var Trump vilket förvånade mig som för det mesta betraktat honom som en egocentrisk pratkvarn. Här är han bestämd, konstruktiv och sympatisk. Till exempel har den demokratiske senatorn Joe Manchin och den republikanske senatorn Pat Toomey sedan många år haft ett lagförslag enligt vilket alla vapenköpare måste bakgrundskontrolleras, typ utdrag ur belastningsregistret. Demokraterna Dianna Fienstein och Amy Klobuchar har några egna idéer. Då utspinner sig följande konversation.

 • Joe och Pat, säger presidenten, kan inte ni tillsammans med Dianna och Amy försöka väva in deras förslag i ert? Är det ok, Dianna och Amy? Förresten Joe and Pat, kan ert förslag gå igenom senaten?
 • Absolut. Ja, vi tror det, säger senator Toomey. Vi hade 54 röster klara när vi la fram förslaget år 2013, men det behövdes 60 så det blev inget.
 • Det var väl för att president Obama inte drev på, kommenterar Trump.
 • Nej, säger senator Manchin, det var för att kongressen var rädd att Obama skulle gå alldeles för långt om han fick en ny lag att jobba med. Men om ni, Mr President, stödjer förslaget så vet vi att det kommer att gå igenom.
 • Jag vet och jag gillar förslaget. Men jag tycker det behöver skärpas. För att köpa en pistol måste man vara 21 år, men det där vapnet som floridamördaren använde får säljas till 18-åringar. Det går inte. Åldersgränsen bör höjas.

Då säger en senator att Nationella Gevärsförbundet, National Rifle Association, NRA, inte gillar sådana kontroller som diskuteras. Och det är motståndet från NRA som i alla tider förhindrat verkningsfulla förändringar av vapenlagarna. Jag vet, säger Trump, de flesta av er är skräckslagna (”petrified”) inför NRA (för att NRA finansierar era kampanjer, antyder Trump), men det är inte jag för jag behöver inte deras pengar. Jag bjöd NRA på lunch i söndags. De är fina patrioter. Och de fattar att inskränkningar behövs. Så det här kommer att gå bra.

Trump anser att det behövs beväpnade vakter i skolorna och att man måste vidta särskilda åtgärder för att förhindra att psykfall får tag i vapen. En politiker protesterar att skolorna inte ska bli vapentillhåll. Men det betyder bara att en mördare som kommer in i skolan får total kontroll, säger presidenten. Kongressman John Rutherford från Florida instämmer och säger att ”the only thing that can stop a bad guy with a gun is a good man with a gun”. En annan politiker invänder att alla psykiskt sjuka inte är potentiella mördare.

Senator Marco Rubio från Florida, en av Trumps medtävlare inför kandidatnomineringen 2016, pekar på att myndigheterna i Florida kände väl till den senaste skolmördaren och hade blivit uppmärksammade och varnade. Lokalpolisen kände till faran och likaså skolnämnden, FBI och socialen. Men ingen av de gjorde något. De pratade inte ens med varandra.

Jag blev imponerad av hur respektfullt, civiliserat och sakligt snarare än ideologiskt det tydligen går till att göra politik i USA. Om det nu faktiskt blir några nya, fungerande lagar, förstås. Kanske har Trump inte NRA så säkert i fickan som han tror.

67 reaktioner på ”Rakt in i den amerikanska politikfabriken

 1. Björn G skriver:

  Trump förstår att det gäller att visa resultat av sitt handlande. Resultat som kommer den egna befolkningen tillgodo.

  Därför är detta, vad den nytillträdda Svenska statsministern snarast skall göra:
  Lyda minst ett råd från Trump.
  Glömma bort det där med rättssäkerhet i några år.
  Glömma bort det där med mänskliga rättigheter. Gå in i ghettona, gå in i varje hus och börja uppifrån och ner och rensa.
  Internera missdådarna på obestämd tid tills de begripit hur man uppför sig i Sverige.
  De som ej kan/vill anpassa sig till svenska lagar och regler kastas ut oavsett vilket öde som väntar dem.

  Görs inte detta kommer problemen att eskalera och likna Brasiliens nuvarande situation.

  Gillad av 6 personer

  • Alfredo Caragoli skriver:

   Den enda bristen i ditt utmärkta förslag Björn är att inget av det du skriver kommer att genomföras i den bästaste, humanitäraste och feministiskaste stormakten i världen – inte under några som helst omständigheter. Den en gång så stolta briggen Tre kronor kommer, på grund av svårartad hybris parad med imbecillitet – i befälsleden – men också i en inte så liten del av manskapet, att hjälplöst fortsätta sin resa mot den absoluta botten. Tyvärr.

   Gillad av 1 person

  • Mattias skriver:

   Det rådet kommer inte från Trump, det kommer från en minister som överlevde inbördeskriget i Libanon. Rådet gavs till Johan Westerholm om jag inte minns helt fel, han som driver Ledarsidorna.se.

   Oavsett varifrån rådet kom så är det ett bra råd.

   Gilla

 2. Fredrik Östman skriver:

  Just detta är det som hatvänstern hela tiden var så rädd för. Just detta är orsaken till hatkampanjerna mot Trump. Det är dags att vi snarast, som Trump, förintar hatvänstern. Den har ingenting att tillföra ett civiliserat land.

  Gillad av 7 personer

  • Moab skriver:

   Nej det är just det, hatvänstern är som en farsot som spridit sig via kommunistiska länder, mördat miljontals, spridit sig vidare till bananrepubliker världen över och skapat kaos, för att nu på allvar etablera sig i väst som pk-ism så att även våra högerpartier blivit vänster.

   Gillad av 8 personer

 3. Moab skriver:

  Totalt off-topic men nu har Teodorescu upptäckt att svensk sjukvård inte funkar, men hon drar ännu inte de självklara slutsatserna. I takt med att hennes dotter växer upp så kommer vi att få höra om usla dagis, skolor och sedan hur unga tjejer blir behandlade. Är hela problemet att vi styrs av barnlösa egoister, som dessutom verkar skita i sina egna föräldrar.

  http://www.gp.se/ledare/teodorescu-m%C3%A5ste-man-vara-frisk-f%C3%B6r-att-vara-sjuk-1.5250561

  Ännu mer off-topic så börjar jag frukta att SD är på väg att glida in i 7-klövern för egen vinnings skull.

  Gillad av 8 personer

  • Östrahult skriver:

   Nja jag tror att de som styr sjukvården räknar med att ha en egen gräddfil om vårdbehov skulle uppstå. Löven eller Strandhäll behöver nog inte sitta 5 timmar mitt i natten. Vad som är lite trist med Alice reportage är att hon förmodligen inte är det minsta unik, väldigt många vanliga dödliga har säkert upplevt samma sak. Man måste dock ha tillgång till en medial plattform eller vara kändis för att få ut budskapet.

   Gilla

   • Moab skriver:

    Precis, det är det som är så slående, för mig så är journalister (som ett ideal) sådana som vet precis så mycket om så mycket att de inte förstår något på djupet alls, de har fel om allt. Så nu vet Alice något om något av egen erfarenhet, kanske det första hon vet överhuvudtaget. Så vi har bara att vänta till tillräckligt många drabbas av invadringens konsekvenser. Om 40 år så kanske hon skriver om dåliga ålderdomshem.

    Gillad av 2 personer

   • uppstigersolen skriver:

    De har en egen gräddfil. Dessutom ett privat vårdbolag. Så vissa lever i ett eget universum.

    Gilla

  • Bo Adolfsson skriver:

   Det är ju inte så noga med kön nuförtiden. Men hon skriver faktiskt om sin son. Sedan verkar hon vara ett typfall för alla som ropar efter mamma hela tiden.
   Vart tog egenansvaret vägen?

   Gilla

   • kvellulvblog skriver:

    Nu känner jag mig lite förvirrad. En variant av ironi? Alice T är enligt min uppfattning en av de bästa ledarskribenter och debattörer som finns i Sverige.

    Gilla

   • Moab skriver:

    Saknar grund? Snälla nån, Teodorescu, Dahlberg, Arpi, Heberlein, Huitfeldt, Cwejman, gå tillbaka och läs artiklar för en 3-4-5 år sedan. De har ju svängt totalt, tidigare så var de alla övertygande om massinvandringens förträfflighet och SDs ondska som det största samhällsproblemet och sin egen godhet. Teodorescus är bara den bästa av kappvändarna och har fortfarande inte insett problemets natur och lösning utan är fast i sin utopi. Om ett par år så kommer hon att ha svängt ytterligare.

    Gilla

   • Moab skriver:

    Jag skrev otaliga mail till också Teodorescu för ca 10 år sedan om just allt vi debatterar här, total tystnad, tills hon en dag undanbad sig fler mail. Allt hon skriver nu har hon i sin inbox arkiv från mig (och andr antar jag), liksom de flesta andra ledarskribenter,som var aktiva för 10’år sedan. En hycklare av rang.

    Gillad av 1 person

   • Moab skriver:

    Men jag fick någon kommentar nedan om att det kom väl många ord, och det är riktigt, det kommer sig av en desperation då jag inte vill leva i ett samhälle som detta mer. I SvD kan man läsa:

    ”Fler åtalas när anonyma näthjältar spårar upp näthatarna”

    Det är alltså inte en smutsig hemlighet som i Östtyskland att vi spionerar på varandra för staten utan något som basuneras ut som hjältedåd. För 10 år sen så var det jag uppfattade som självklart inte alls det för alla med publik röst insåg jag, men jag inser att det är så för det flesta. De flesta är för ointresserade, korkade, vänster eller något annat för att helt enkelt inse vad som är uppenbart, en plågsam insikt, så man kanske gör bäst i att hålla tyst? Man lever helt enkelt inte i samma verklighet som vad det verkar 90-95% av Sveriges befolkning.

    Gillad av 1 person

 4. Aha skriver:

  Hur många år eller månader bort ligger en liknande första positiv kommentar om Trump från vanliga media?
  Betänk att SVTs utrikeskorrespondent i USA, ganska nyligen rekryterad från Aftonbladet, har instiftat veckans Trump då hon på tisdagar lite hånflinande gisslar USAs president. (Oklart om oskicket fortfarande pågår då min vilja att lyssna på henne är nedtonad.)
  Det är en hel del prestige som måste offras för att rapportera positivt om Trump.

  Trump verkar ha en stark egenskap; han reagerar när kejsaren är naken och han är bufflig, vill få något gjort.
  Här i Sverige behövs en Trump så att följande självklarheter också blir norm;
  – fokus på kunskap och ordning i skolorna
  – rättsväsende som inkapaciterar livsstilskriminella
  – assimilation istället för att uppmuntra mångkultur. Trump skulle här ställa den naturliga frågan; var hittar jag en fungerande mångkultur bestående av disparata kulturer?
  – sakligt och opartiskt public service
  – annat förglömt

  Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Så det blev bekräftat att Bergfeldt var en av Helins ”protegéer”)

   Har anat det länge, men visshet är alltid bra!

   På AB belönades andra kvalitéer än enbart de journalistiska?

   Gilla

  • Johan skriver:

   Idag skriver SVD om hur Löfven bör agera MOT Trump. Det verkar vara viktigare än att han agerar FÖR Sverige. Och när blev SVD experter i diplomati?
   Hela MSM komplexet andas ”not my president”.

   Gilla

 5. Moab skriver:

  När Patrik skriver att han är bra att leda möten så kom jag osökt att tänka på en podd jag lyssnade på igår med Ray Dalio:

  Ray Dalio leder en av världens mest framgångsrika hedgefonder och startade med nästan inget, jag tror den står i cirka 1500 miljarder kronor nu. Det som slog mig är den enorma skillnad mellan hur Dalio styr sitt företag och det jag kommit i kontakt med i Skandinavien, hans system är meritokratiskt visst, inte autokratiskt, inte demokratiskt, han beskriver det som ideokratiskt. Jag har jobbat för en hedgefond (inte i Sverige) och där var principen mera aggresso-ideo-knäppo-kratiskt. Ingen var normal. Det som man tyvärr ofta ser är min erfarenhet är en usel version av autokratiska system, där ledningens främsta talang är att vara normal, men precis lite mer arbetsamma än andra, och lite mer krävande, eller framstå på detta vis, tillsammans med en viss politisk talang så att de kan klättra, inget geni, ingen originalitet, inget djupsinne, alls. Så resultatet blir en slags mediokrati där man organiserar sig optimalt just för att ALDRIG åstadkomma något extra. Ray Dalios metod verkar enkel att beskriva, han försöker skapa en situation där folk är ÄRLIGA, tänker efter själva och säger vad de tycker, motsatsen till min erfarenhet, han försöker skapa ett system där de bästa ideérna vinner, inte de vassaste armbågarna. Om det är så att någon inte kan ta för sig muntligt, då avgörs frågan via email. De har även system med trick de kan använda som kan verka löjliga men ett var att låta folk tala i två minuter, ett annan att man skall återberätta andras argument med egna ord för att visa att man förstått. Kort, så verkar hans företag att fungera som motsatsen till vad som gäller på många ställen i Sverige, och så klart även inom politiken. Svenska organisationer verkar styras av nålstickokrati, en gren där kvinnor kan vara lika bra som män. Dalios boktipsför unga lär heller inte komma från någon svensk ledare:

  -Lessons from History
  -Road from Eden
  -The Hero with a thousand faces

  Jag har bara läst den sista men den var visst längst så det skall rådas bot på.

  Gillad av 2 personer

 6. Moab skriver:

  Jag gillar Trump! Jag vet inte mycket om honom, följde inte The apprentice och visste precis så mycket om honom som media fortsatt att pumpa ut, en lite smaklös skrytsam typ som gillade långa östeuropeiska kvinnor. Så jag har lyssnat på mycket lite av vad han sagt utan har format en stor del av min positiva bild via glasögon på de som hatar honom, Patrik berömmer sig själv ovan men jag tror honom, och om jag har någon talang så är det är ha en känsla för när något är allvarligt fel, och denna känsla får jag varje gång jag läser om Trump i MSM. Jag befann mig i Spanien när Trump vann, och när jag förstod att han vunnit så blev jag så jäkla glad. Jag har nog delat videon med Ted Nugents ”America has got a soul, not everyone, but enough of us” 10 gånger på denna blogg. Victor Davis Hanson är en bra källa till analys av Trump från en som inte är gripen av dagens vänsterliberala vansinne.

  Gillad av 7 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Trump kan ha blivit USA:s och västerlandets räddning!

   Kommunisten Obamas destruktiva inflytande efter åtta år måste bara bort!
   Islamiseringen måste stoppas…

   Speciellt om han kan rensa upp bland de närmast autonoma underrättelsetjänsterna,
   med CIA o NSA i spetsen!

   Som gömmer sig bakom ett dravel om ”(HIGHLY) CLASSIFIED”,
   som gör att politikerna inte GES full insyn bakom kulisserna!!!

   Gillad av 4 personer

 7. Elisabeth skriver:

  http://www.rasmussenreports.com/public_content/politics/trump_administration/prez_track_mar02
  Bra att du belyser vilken utomordentlig förhandlare Trump är. Svensk media, som slaviskt följer amerikansk MSM, hamrar ju dagligen in en vrångbild av Trump. Trump har många fiender i Washington ( neocons och globalister) som bedriver hatkampanjer och berättar Rysslandshistorier men det biter snart inte på allmänheten. Respekterade institutet Rasmussen Reports ( se länk ) visade nyligen en approval rate på 49 % ( den har varit stigande ). Eftersom MSM under Obama-åren bedrev intensiv propagandajournalistik och ständigt hyllade Obama är det på något sätt märkligt att denne tycks så borta ur media, han känns som en parentes. Denne Obama, denne ”empty suit” som enligt Clint Eastwood var ”the greatest hoax ever perpetrated on the American people”. Man har nu äntligen fått en rejäl , handlingskraftig karl i Vita Huset. Förr eller senare kommer han också att kunna kasta ut Hillary-lakejerna ur Vita Huset och departementen och börja bedriva äkta Trump-politik. Han har kraften.

  Gillad av 5 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Frågan är väl enbart om Obama kommer att ställas till svars?

   For TREASON…

   Ingen före detta President har på ett liknande sätt motarbetat sin efterträdare!!!

   Men han hade MÄKTIGA UPPBACKARE,
   denne ”landsförrädande” Marionett!!!

   Kom i princip från ingenstans, märkligt nog, denne Junior Senator…

   Gilla

  • Moab skriver:

   Tala ur skägget, det blir mycket enklare, även om det blir lite mer krävande för dig själv, för du måste formulera din snillrika insikt som endast du besitter.

   Gilla

   • A skriver:

    Moab, har inte du egna bokstäver att styra över.? Jag anar små små tendenser.

    Med vänliga hälsningar A. Mycket vänliga.

    Gilla

   • Moab skriver:

    Jo det har du rätt i, ett självspelande piano. Jag får ta de goda rådet och kontemplera mer.

    Gilla

  • Jeff skriver:

   Den anonyma gruppen Näthatsgranskaren, som jagar gamla tanter som skriver invandringskritiska inlägg på Facebook, finansieras med skattepengar. Det skriver författarinnan Katerina Janouch på sin blogg.

   Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som i mars togs över av förre rikspolischefen Dan Eliasson, pekade ien övningsfilm ut Sverigedemokraterna som ett hot mot Sverige och jämställer partiet med nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen skriver friatider

   Vi ser ett tydligt mönster där vi utsätts för hot och inskränkningar parat med vinklade nyheter och rena falsarier.
   En hjärntvätt som startar redan på dagis.

   Gilla

 8. Östrahult skriver:

  Då och då fladdrar sådana här saker förbi och ger en helt annan bild av Trump än vad SVTs kommunistsympatisör i USA eller GPs Mattsson förmedlar. Personligen tror jag Trump har mycket bra saker för sig. Att säga så till folk kan dock lätt leda till att samtalspartnern nästan ramlar av stolen har jag märkt.

  Kvartals Paulina Neuding hade häromdagen en bra artikel om hur vänstern numera ser ner på och föraktar vanligt folk som inte kan föra sig i medierna, förr var det tvärtom då romantiserade man arbetarklassen.

  Politisk problemlösning: Trump-modellen låter betydligt vettigare än den svenska modellen där det alltid är samma tjat om vad motståndaren gjorde under förra mandatperioden. Moderaterna tycker t ex att det var OK att blåsa iväg miljarderna på NKS med motiveringen att det inte är värre än sossarnas vårdköer.

  Gilla

 9. MartinA skriver:

  Det fanns hela tiden en beväpnad polis på skolan som inte ingrep. Det kom dit 3 poliser medan skjutningen pågick som inte gick in i skolan. Vidare så hade FBI utrett skolskytten flera gånger.
  Att ta den här skolskjutningen till intäkt för hårdare vapenlagar är vansinnigt. Uppenbarligen klarar FBI och polisen inte av att skydda medborgarna. Därför måste medborgarna ha möjlighet att skydda sig själva.

  Gillad av 4 personer

 10. Hovs_hällar skriver:

  I ett samhälle som USA är det närmast dödfött att inte låta människor bära vapen.

  Samtidigt vill man förstås ha kontroll så att inte vem som helst kommer över vapnen. Ett dilemma, eftersom den som verkligen vill alltid kan skaffa vapen illegalt. Men precis som sägs:

  ”the only thing that can stop a bad guy with a gun is a good man with a gun”

  Så är det tyvärr ute i verkligheten, vilket vänstern, som lever i en rosa såpbubbla, inte vill fatta.

  Gillad av 1 person

 11. SvenGE skriver:

  PATRIK ! Försök att få in Din betraktelse på sidan 4 i nästa nummer av DN ! Det skulle glädja många och förbrylla några. Vi som gärna ser en debatt och dialog skulle njuta att se det skrivna på samma uppslag som PW:s ”normala” anti-trumpskvaller.

  Gillad av 1 person

 12. Eva Danielsson skriver:

  Det var så skönt när Trump vann. Från början mest för att slippa the Clintons. Men mer och mer nöjd med vad han beslutar och verkar göra. (Trots en liten släng av Tourettes kanske, men vad gör det när det finns god vilja och kompetens.)
  Vi skulle behöva en egen Trump eller Thatcher eller Reagan, men det är bara syltryggar i sikte plus ondskefulla manipulatörer bakom scenen i vänsterkorridorerna.

  Gillad av 2 personer

 13. Linden skriver:

  Det är valtider och yttrandefriheten beskärs allt mer. En av aktörerna som agerar som grindvakt mot det fria ordet är den anonyma gruppen Näthatsgranskaren, som massanmäler inte bara det man kallar “hat och hot” utan även satir och drift med till exempel politiska ideologier, med en tydlig slagsida mot sådant som inte är vänsterpolitiskt. En del av de utpekade “näthatarna” är äldre damer som raljerar i sociala medier. En kvinna född 1945 har kallats till förhör. En 32-årig kvinna riskerar nu två års fängelse för att ha delat en bild.

  Läs mer: https://www.bakom-kulisserna.biz/news/nathatsgranskaren-ett-digitalt-medborgargarde-i-statens-tjanst/
  Att jämföra med: IKEA-mördarens mamma: ”Jag uppskattar att den svenska regeringen tar hand om min son som om det vore deras eget barn.”

  Eller varför inte: Samhällstjänst och böter blir straffet för de tre gärningsmän som döms för livsfarliga bilsläpningar i Malmö och Lund.

  Eller ännu värre: Ett så kallat ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan döms nu för en otäck överfallsvåldtäkt i samband med Brännbollsyran i Umeå förra året. Mannen drog in flickan i en skogsdunge och våldtog henne. Flickans liv är förstört men straffet för den afghanske mannen blir bara sluten ungdomsvård i några månader.

  Funderar, det måste finnas grava psykologisk defekter hos ett folk somm stillatigande låter våldtäktsmän skända deras döttrar, samtidigt som deras farmödrar får skaka galler för att de har kurage att protestera.
  Det är som en ond dröm.

  Gillad av 5 personer

  • Moab skriver:

   Ond dröm precis. Läs dagens SvD om du vill bli deprimerad, där beskrivs nätgranskarna som näthjältarna, detta i vad som skall gälla för en högertidning, en i sanning ond dröm.

   Gillad av 1 person

 14. Sven skriver:

  Den sida av Trump du beskriver har varit tydlig länge om man följer hans görande och låtande på andra media än MSM.
  Har själv tagit upp detta på en släktmiddag och det blev en pinsam tystnad runt bordet. Alla fullkomligt stelnade till, två lämnade bordet och en person skällde ut mig.
  Indoktrineringens makt ÄR stor. Trump får helt enkelt inte ha några goda sidor.

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Du verkar ha en lättkränkt släkt. Men det kan förstås vara din hustrus sida av släkten. Jag gör ibland likadant. Då vet man ju i alla fall var ens vänner finns om det skulle uppstå allvarliga problem. Dessutom vilka man inte lyfter ett finger för att hjälpa om de hamnar i en besvärlig sits.

   Gillad av 1 person

 15. Lassekniven skriver:

  Donald Trump är affärsman, han ärvde ett imperium men har flerdubblat omsättningen i företagen. Han är smart. Folk säger att han är en lurendrejare vilket inte är det samma som att vara kriminell i USA. Folk i Sverige som alltid tror och tycker vet inte hur man gör affärer i staterna. Den ”lurade” blir mest sur på sig själv att han gick på en mina.
  Jag blir så trött på alla äpplesvenskar som tror sig veta något om USA. De kanske inte ens har varit där eller bara någon enstaka gång . Jag har varit massvis med gånger i USA och kan inte landet helt man kan en hel del. USA är en sann demokrati.
  Efter vad jag förstår är Deep State en farlig makt som Trump bekämpar, hoppas att han lyckas.
  När det gäller vapnen måste man känna historien om hur landet byggdes.
  Frågan är om inte fläckfria (p-böter och fortkörning räknas som fläckfritt) svenska nettobetalande medelklassare inte skulle få bära vapen efter noggrann prövning och påvisande av skjutskicklighet. Varför inte? Jag vill kunna försvara mig. Jag har inte svart bälte i karate med 3 dan och det kanske inte heller hjälper mot en överfallande grupp som har knivar. Ett skott i låret hade kanske skrämt iväg rövarna och dessutom räddat mitt liv. Precis så här tänker jänkarna.
  Nu sätter väl några som läser detta i halsen kanske också några av stammisarna här på DGS .
  Det skulle vara intressant att casual sitta och prata med Donald över en Sam Adams och en virre. Jag tror att man hade mött en kul och skärpt kille.
  Vilka politiker vi har, sådan dystra och ömkliga typer som inte vågar att ta tag i de verkliga problemen i samhället. Jag tänker alltid på Don Quixote och Sancho Panza när jag ser dem.

  Gillad av 4 personer

 16. Sixten Johansson skriver:

  Mitt intryck är att situationen i USA och i Kanada i många avseenden allt mer börjar likna de nord- och västeuropeiska ländernas, så det finns mycket att studera och lära av varann. Utvecklingen konvergerar från ömse håll. Skam till sägandes har jag tidigare nedvärderat den intellektuella nivån i USA, men i ljuset av det som händer i Europa hittar jag nu i USA nästan lite gammaldags naiv intellektuell hederlighet och moral och mycket breda och djupa kunskaper om kultur- och raskonflikter och andra brännande samhällsfrågor sedan flera hundra år tillbaka. Man har ju faktiskt ställts inför uppgiften att bygga ett gott samhälle från grunden och erfarenheterna från denna gigantiska experimentverkstad blir nu allt mer intressanta för oss i Europa.

  Vad gäller vapenlagstiftningen kan jag rekommendera en artikel på svenska, som fick mig att tänka om. Rätten att bilda miliser i USA är en motsvarighet till vårt hemvärn och statistiken visar att de flesta morden begår i stater som har stränga vapenlagar:
  theswedishpaleocon.blogg.se ”Till maskingevärets försvar” 2017-10-06

  Gillad av 1 person

 17. Ulrika skriver:

  Trump susade runt med sitt eget plan, blev inbjuden och fick gratis reklam på TV. Men NRA gav hans parti 30 miljoner dollar till valet.

  Gilla

 18. oppti skriver:

  Varför komplicerar du den bild av Trump vi har fått från media.
  De har givit oss en trygg bild som inte går att nyansera såhär.
  Vi vill inte veta varför han valdes eller att han är vettig ibland.
  Vi vill ha våra skurkar.
  Trump är dum och Putin är en diktator som slår ner allt motstånd.
  Såja nu kan melodifestivalen börja!

  Gillad av 1 person

 19. Lars skriver:

  Personligen har jag gett upp tanken att förstå något av Trump. Jag går förbi vad svensk media skriver och orkar inte på allvar följa amerikansk media i ärendet. Så jag är okunnig. Det betyder att jag ställer mig neutral, ser t.ex. på utrikespolitik snarare än vad som skrivs om Trump som person. Jag är tveksam till en del av de ekonomiska förslagen som skattereformen, som ger mer till de översta inkomstskikten, men inte till att man sänker företagsbeskattningen (som för de stora internationella företagen i praktiken var lägre innan) och jag är synnerligen tveksam till iden om att betala infrastruktursatsningar med privata medel (brukar sällan ge bra resultat med private-public lösningar, se t.ex.den svenska Arlanda banan och även Karolinska till delar.)Jag är tveksam till ändringarna av Obamacare, som faktiskt var ett förslag från högerkonservativa och implementerades i Massachusetts av republikanen Mitt Romney, men följer inte det heller, konstaterar bara att vad man behöver är ett mer europeiskt system utan privata försäkringsbolag och enhetlig vård. Jag är mindre tveksam till ideen om att bytesbalansen inte kan gå med underskott och billig Kina import eller Tyska och Japanska överskott ska slå ut amerikansk industri, och vägen går över tullar och handelsavtal (och det är märkligt med trans pacifik partnership, som inte gått igenom kongressen och som vanligen vänstern varit emot (men inte här när vi ser på den transatlantiska motsvarigheten) pga klausuler om att internationella skiljedomstolar ska bestämma om länders lagstiftning hotar utländska investeringar.

  Så jag konstaterar att svensk media inte belyser vad som händer utrikes och likaså att main stream amerikans media hatar Trump! Och att denna main stream media, som är förebild för svensk, sannolikt förfallit på motsvarande sätt som den svenska!

  Inte så konstigt om människor reagerar! Hillary Clinton? Vete sjutton, nyliberal och elit, hade inte förtroende hos det amerikanska folket.

  Gilla

 20. Lars skriver:

  Jag pratade en del med en amerikansk vän om Trump (han röstade först på Sanders och sedan Clinton. Är affärsutvecklare).

  Han är mycket negativ till Trump, galningen i Vita Huset, jag mindre negativ. Vi kunde dock enas i fullständig gemensam övertygelse. Att Trump har blivit vald visar att det är något fundamentalt fel på USA idag.

  Gilla

  • Ulrika skriver:

   Sanders? Gode tid! Men tror man på jultomten så…Synd om demokraterna som inte kunde presentera en bättre kandidat än Hillary.
   Det är säkert ”något fundamentalt fel på” många regeringar i världen. Inga namn:-)

   Gilla

   • Lars skriver:

    Ja, jag vet knappast något om Sanders utom att han sett de nordiska välfärdsstaterna som föredöme. Dock gissar jag att han haft större möjligheter vinna mot Trump än Clinton.

    Nu var det ” fundamentalt fel på USA” det handlade om och min vän marinkårssoldaten är patriot.

    Gilla

  • Ulrika skriver:

   Sanders gillades av ungdomar som trodde att de skulle få allt och att någon annan skulle betala. Det finns inga gratis luncher sägs det. Inte en chans mot Trump. De i det militära brukar rösta på republikanerna som är för ett starkt försvar. Din marin verkar såga grenen han sitter på.

   Gilla

 21. vlennstrand skriver:

  ”W.H. walks back Trump gun control comments after his NRA meeting” – Friday, March 2, 2018, nydailynews. Gissar länkar är otillåtna så googla.
  Trump säger en sak och något helt annat timmar senare. Händer om och om igen. Någon som tror det blir 25% stål tariffer till USA som han sade igår?

  Ett liknande möte skedde om de så kallade ‘dreamers’, alla var förvånade över hur medgörlig Trump var, senare tar Vita Huset tillbaka och det är som om mötet aldrig hände.

  Trump har omgett sig korrupta skurkar som Manafort, Rick Gates. Avskedar FBI chefen Comey, försöker avskeda Mueller (ljuger sen om det), i ett tydlig ‘obstruction of justice’. Manafort arbetade för Ukrainske diktatorn Yanukovich som förgiftade Viktor Yushchenko och satte Yulia Timsoshenko i fängelse (kom ihåg: ”lock her up”). Trump stödde aktivt våldtäktsanklagade evangelist domaren Roy Moore.

  Jared Kushner tar upp sina privata affärer i möte med Kinas representanter, får 500 miljoner dollar i lån till sitt företag efter möten i Vita Huset.

  Trump tillsätter klimatförnekaren och evangelisten Pruitt till EPA som också har förnekat evolution och ville ha konstitutionella tillägg mot LGBT.

  Engellau verkar inte särskilt välinformad om Trump alls.

  Gilla

  • Ulrika skriver:

   ”Någon som tror det blir 25% stål tariffer till USA som han sade igår?”
   Kanske inte. Men kanske också en bra start till ett bättre avtal för USA.
   Handelsbalansen är ur balans.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.