Vad media ska göra

Patrik Engellau

Under riksdagens partiledardebatt den 17 januari förklarade sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ”krig mot den organiserade brottsligheten” och ville sätta in militär. Statsminister Löfven avvisade märkvärdigt nog inte förslaget utan sa bara att militär intervention inte var hans ”första lösning” men väl att kampen mot den organiserade brottsligheten var högprioriterad. Ingen av våra ledare utom möjligen miljöpartisten Isabella Lövin har sagt något annat än att den organiserade brottsligheten ska angripas, övervinnas och tillintetgöras. Det artar sig till den kanske viktigaste valfrågan.

Jaha. Menar de allvar? Jag har upptäckt ett tecken på det, nämligen uppsalapolisens Operation Lynx som började i slutet av förra året och som handlar om upprepade och, som det verkar på mig, rätt framgångsrika tillslag mot ”grov och organiserad brottslighet”. Men annars har jag inte uppmärksammat någon särskild kampanj mot buset eller ens för återtagandet av statlig kontroll över no go-zonerna. Ej heller har jag noterat att media följer och rapporterar om frågan vilket är märkvärdigt eftersom det är komplicerade saker. Ska exempelvis polisen få döda utan att riskera åtal?

Jag hade inte ens, skam till sägandes, upptäckt att jag inte upptäckt något förrän ett parallellt förlopp alldeles nyligen uppstod i Brasilien och jag fick tillfälle att se hur brasilianska medier hanterar saken.

Brasilien ligger två, tre årtionden före oss när det gäller statliga misslyckanden med den organiserade brottsligheten (som där i huvudsak handlar om knarkhandel). Det är inte det att den federala staten och delstaterna – Brasilien är organiserat som Förenta Staterna, det finns till och med ett ”federalt distrikt” som Washington, D.C. – inte försökt. Redan Moreira Franco, guvernör i delstaten Rio de Janeiro 1987 – 1991, lovade att gripa in med all kraft mot den organiserade brottsligheten och utplåna den på sex månader.

Francos utfästelse påminner om utbildningsminister Gustav Fridolins löfte år 2014 att på hundra dagar vända den svenska skolans tillbakabildning. Dessa två förhoppningar har infriats i samma mån. Brasiliens sedan trettio år återkommande försök att få bukt med den organiserade brottsligheten har varit lika intensiva och misslyckade som de svenska ansträngningarna att komma till rätta med skolans problem under motsvarande period. I praktiken har den brasilianska staten och framför allt det brasilianska folket lärt sig att leva med och lida av den organiserade brottsligheten som numera besvärar även folk som bor i staden Rio de Janeiros
motsvarigheter till Östermalm, Vellinge och Djursholm. (Här skrev jag om när min portugisiskalärarinna blev rånad i sitt hem. Hon saknar diamantringen hon ärvt från sin mormor.)

En månad efter Åkessons krigsförklaring blev det dags för ett nytt ryck i Brasilien mot den organiserade brottsligheten och efter samma mönster. Den 16 februari utfärdade president Michel Temer, 78 år, ett ”dekret” avseende ”federal intervention”. Det är en stor grej. Enligt artikel 84 landets regeringsform har presidenten rätt att utfärda ett sådant dekret, men det har aldrig skett tidigare. (I och för sig har regeringsformen bara funnits i trettio år, så det är kanske inte så konstigt att man inte prövat allt den erbjuder. Den upptar 206 sidor – USAs motsvarighet 21 sidor – och är indelad i nio ”titlar” som delar sig i 32 ”kapitel” som delar sig i ett oräkneligt antal ”sektioner” som indelar sig i ”undersektioner” som indelar sig i ”artiklar” och så vidare ned till ”underparagrafer”. Om rättsstatlighet kunde mätas med juridiskt krångel i respektive lands konstitution vore Brasilien nog världens främsta rättsstat.)

Den federala interventionen innebär i detta fall att presidenten har utsett en fyrstjärnig federal general att i stort sett ta över delstaten Rio de Janeiro, eller i varje fall alla delstatliga funktioner som kan kopplas till allmän säkerhet, och att använda dessa för att bekämpa den organiserade brottsligheten. ”Den organiserade brottsligheten har nästan tagit över makten i Rio de Janeiro”, säger presidenten. ”Brottsligheten är metastaser som sprider sig i vårt land och hotar befolkningens lugn. Därför har jag utfärdat ett dekret om federal intervention avseende allmän säkerhet i Rio de Janeiro.” Det är ungefär som om Sveriges statsminister hade utsett överbefälhavaren till chef för allting som direkt eller indirekt hade med brottslighet i Göteborgs kommun att göra.

Då minsann blir det fart på Brasiliens journalister. Till skillnad från sina svenska kollegor som inte ställer några frågor vill de veta allt. Vad innebär detta? Vad ska den fyrstjärnige generalen ha för befogenheter? De intervjuar andra generaler som förklarar att de federala trupperna måste har rätt att döda brottslingar utan att riskera juridiska följder, att trupperna måste rekryteras från andra delstater än Rio de Janeiro eftersom de annars troligen är insyltade med den organiserade brottsligheten, att det måste finnas tillräckligt med helikoptrar så att trupperna kan förflytta sig mellan no go-zonerna utan att fastna i trafiken och så vidare. Filosofen Luiz Felipe Pondé säger på radio att ”delstaten Rio de Janeiros regering har genom åren gradvis prisgivit sina medborgare åt brottsligheten… delstaten Rio de Janeiro existerar inte längre”. Sedan frågar journalisterna vem som ska betala för de nya insatserna och konstaterar att delstaten inte har några pengar (eftersom den ändå ligger efter med lönerna till sina anställda) och att den federala regeringen inte avsatt några extra medel.

Detta gör journalisterna misstänksamma. Federal intervention låter bra, men man vet inte hur det ska fungera och i vilket fall finns det inga pengar till äventyret. De formulerar hypotesen att det kanske inte är på allvar, utan en politisk grej. Liksom Sverige ska Brasilien hålla val i höst. President Temer har skandalösa förtroendesiffror. I december förra året hade han stöd av fem procent av väljarna medan 71 procent ogillade honom. Att lova trygghet och hårda tag mot brottsligheten är populärt. Kan det möjligen vara på motsvarande sätt i Sverige? Varför ställer svenska journalister inte de svåra frågorna?

57 reaktioner på ”Vad media ska göra

 1. Björn G skriver:

  Journalisterna driver jämlikhetstanken in absurdum.
  Även de bör inse att de barn som föds i gettoområdena har sämre utsikter än andra. Det kan samhället inte ignorera, för det är samhället som får stå för räkningen.

  Barn som föds i de här områdena har en negativ prognos. Då är det också legitimt att hantera dem på ett annat sätt än vi hanterar andra barn. Det ska kosta att bosätta sig i ghettona och låta barn växa upp, utan en tanke på de plikter man har mot samhället.
  Men det krävs en stor förändring i synsättet på och behandlingen av invandrare, från privilegier till sanktioner.

  Därför måste gammelmedia genomgå en total omläggning, från det socialistiska synsättet som gör invandrarna till offer och klienter och förstår ihjäl dem – till att ställa krav och följa upp med sanktioner.

  Danmark är först på plan med att ”hela” landet, men andra länder kommer att bli tvungna att följa efter.

  Gillad av 8 personer

  • Aphuset skriver:

   Zappade förbi Aftonbladets morgonstudio (sänds på TV3) i morse. Gäst var Säkerhetspolisens nye chef, vad han nu heter. Första frågan han får är varför det inte blev en kvinna som ny säpochef i stället för som nu ”ännu en man”. Detta är alltså den enligt Aftonbladet den viktigaste och mest relevanta man kan ställa till ett lands säkerhetspolischef.

   Gillad av 4 personer

   • Jeff skriver:

    Jag undrade varför det inte blev en muslim färgad bisexuell hen.

    Vi har läst det förr, men det tål att upprepas..
    Coudenhove-Kalergi, Kalergiplanens visionär, innan andra världskriget beskrevs så här:
    Framtidens människa kommer att vara en hybrid. Dagens raser och kast skall falla offer för den tilltagande övervinningen av rum, tid och fördom. Den eurasisk-negroida framtidsrasen, till det yttre lik den gammalegyptiska, skall ersätta folkens mångfald med personlighetens mångfald.”

    Det är mycket enklare för finansoligarkerna att elda upp aktivister på vänsterflanken mot påstådd ”rasism” – än att få vänstern att tro på den ultrakapitalistiska globaliseringsprocessen, vilket är vad det egentligen handlar om, skulle vara något gott för någon annan än den ”klass” om enligt uppgift omfattar blott 85 äldre män och som alla får plats i en Londonbuss.
    Det har blivit dags att kalla saker och ting vid deras rätta namn.

    Gillad av 1 person

   • Aphuset skriver:

    På tal om det så sägs det att Ann Ramberg för några år sedan blev erbjuden att bli chef för Säkerhetspolisen men att hon tackade nej till fördel för Ruben-medlemmen Anders Danielsson. Någon annan kanske vet mer?

    Gillad av 1 person

 2. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Har svenska politiker den rätta kompetensen för att klara av de svåra frågorna-
  samma gäller också vissa chefer inom statlig förvaltning, tillsatta efter politiska meriter. Tack och lov att den nye rikspolischefen och den nye SÄPO chefen har gedigna kunskaper vad det gäller polisiärt arbete.

  Gillad av 2 personer

 3. Moab skriver:

  De har inte ställt de svåra frågorna någonsin, det är väl den hemska insikten, det har alltid funnits ett tyst avtal mellan media och regering att vissa saker inte skall grävas i, med få undantag. En gång så var jag i tidningen som barn, ett reportage om en lokal sportklubb där jag var på bild men allt i den lilla artikeln var fel, eller inte fel, utan uppdiktat. På en liten notis kortare än mina inlägg här (..) så lyckades ”journalisten” förvränga sanningen rejält.

  Vad var sanningen om allt man läste om innan internet, vilken makt journalisterna hade! Jag följer nu serien Narcos som väl inte skall ta som ett sanningesdokument men vilket komplext skeende, och hur filtrerat och destillerad informationen man fick var, den har gått genom otaliga säkerhetsorganisationer, alla möjliga utländska nyhetsbyråer och agenters händer för att till sist skrivas om i av systemtrogna journalister i Sverige som redan då var vänster.

  Man skulle läsa om alla nyheter man fått sig till livs sen barnsben fast från andra än svensk media.

  Gillad av 8 personer

  • Moab skriver:

   Jag har börjat tro att svensk demokrati alltid varit en kuliss, som Lago i High Plains Drifter med Clint Eastwood, alla spelar sin roll och står i dörröppningarna, det finns apotekare, sheriff, advokater, grosshandlare och borgmästare men allt är en kuliss, staden döljer en ful hemlighet. Jag har kommit att tro att vi har härmat de yttre attributen av demokrati men inte de inre, och anledningen till att vi inte märkt det var att vi alla var så lika och inte visste om något annat, och stack någon ut så blev de ihamrade. Därför tror jag som sagt att journalisterna ALDRIG ställt de viktigaste frågorna, men det är först nu när Sverige på allvar möter världen och får sin utopiska modell testad som kulissen brister och man börjar ana vad som finns bakom.

   De som inser detta bäst är antagligen vissa politiker och journalister, den inre cirkeln som är mest aktiv för att upprätthålla hemligheten, så jag tror att det vi har framför oss är att de demokratiska kulisserna försvinner en efter en, där rök sheriffkontoret, han fångar inga skurkar alls, där rök domstolen, där döms inga våldtäktsmän, där försvann fängelset, ingen sitter i fängelse, där rök kyrkan, de förespråkar en annan religion, där rök den lokala tidningen, de skriver bara vad de blir tillsagda, och där försvann stadshuset, det visade sig att de alla var kompisar bakom kulissen och bara delade upp landet. Kvar finns ingenting och det är meningslöst att rösta, spelreglerna kommer att ändras. Jag tror att i takt med att demokratin nu testas och det finns något existentiellt att vara oenig om så visar den sig vara en kuliss, vi är lurade, och det visar sig att verklig demokrati när man har stora problem ser mera ut som Brasilien än i Sverige, allt är skit och orättvist, men folk vet åtminstone om det.

   Gillad av 5 personer

  • Borjön skriver:

   I de fall där jag haft förstahandsinformation om en händelse, som man sedan skrivit om i dagstidningen, kan jag bara konstatera att maninte i något enda fall lyckats få det publicerade att stämma överens med verkligheten. Jag är således inte alls förvånad över att du varit med om något liknande.

   Gillad av 1 person

  • Klimathotet skriver:

   Jag gjorde liknande erfarenheter av journalistikens baksida som ung, entusiastisk och naiv. Idag säger jag bara ”no comment” eller ”you can quote me as misquoted” (Grucho Marx)

   Gilla

  • Johan skriver:

   MOAB, har du inte sett ”Breaking Bad” på Netflix så gör det. Slår Narcos med hästlängder.
   Bästa drama någonsin. Slår t o m Gudfadern I och II.

   Gilla

 4. Pelle skriver:

  Svenska journalister liknas bäst vid en folkhop där ingen besitter någon kompetens överhuvudtaget. Ett skrå för personer helt utan kunskaper eller förmåga att prestera resultat som någon är villig att betala för. Samhället skulle förvisso ha stor nytta av att jobbet verkligen blir utfört och med den yrkesskicklighet som alla andra jobb kräver men skrået hindrar effektiv att så sker genom att praktisera medelmåttornas tyranni och idiotins terror i kubik.

  Gillad av 1 person

  • Björn G skriver:

   Mittmedia är i kris, därför fick journalisterna där i uppdrag att ringa tio före detta prenumeranter var och fråga dem varför de inte vill ha tidningen längre.

   Journalistfacket blev naturligtvis rasande och började tala om kränkande uppdrag när skribenterna måste kontakta verkligheten och ställa frågor om varför kunderna inte vill betala för det dom producerar.

   Johanna Hejdenberg, vice ordförande i journalistklubben, menar att medarbetare, med hänvisning till skrivelser i kollektivavtalet, kan hävda att de ska kunna slippa sådana arbetsuppgifter.
   Hon säger till tidningen Journalisten: ”Samtidigt ligger inte det här innanför ramen för normala journalistiska arbetsuppgifter. Vi har fått reaktioner av medlemmarna…
   Vi planerar att skicka ut information till våra medlemmar och berätta att enligt kollektivavtalet ska man ha rätt att säga nej om det är en arbetsuppgift man inte känner sig bekväm med”

   Journalistförbundet menar alltså att man har rätt att tacka nej till uppdrag som inte är kul. Inte undra på att det är kris i branschen.

   Gillad av 2 personer

 5. Akut och förebyggande vård skriver:

  Vad har det svenska samhället för verktyg i verktygslådan? Tillskjutande av ekonomiska resurser? Men hur omformas ekonomiska resurser till handling?

  Inom sjukvården talar man om förebyggande hälsovård – och akutvård. Förebyggande handlar huvudsakligen om livsstil. Har man levt fel i många år går inte livet att backa. Och leva om. Har man druckit hårt eller rökt tre paket cigaretter om dagen i årtionden hjälper inte fler grönsaker eller korta promenader. Lika lite som fler socialsekreterare och fler nattvandrare kommer åt brottslighetens rötter.

  Sverige arbetar inte förebyggande när det kommer till migration. Vi har i praktiken varken akutvård eller någon förebyggande vård. Vi snackar. Vill öppna för dialog. Har möjligen intentioner. Och en och annan avsiktsförklaring. Men ingen verkstad. Inget mera konkret. Och absolut ingen handlingsberedskap. Än att ropa på flera poliser.

  Och media ägnar sig huvudsakligen åt små, små personliga ”berättelser”. Som man lärt sig i mediaskolor. För att få emotionellt påslag hos en publik. Men ingen gräver. Ingen bänder. Ingen ifrågasätter. Ingen vill se det storskaliga. Inte inta ett flygperspektiv. Vart flodvågar och laviner riskerar att dra fram, och kan ställa till med. Ingen ställer kritiska frågor till politikerna. Ingen söker det allmängiltiga i tidens stora skeenden.

  När Tino Sanandaji gav ut boken ”Massutmaningen” möttes den antingen av kritik eller av den stora tystnaden. Ingen inom traditionell media tog upp sakinnehållet. Lät sig yrkesmässigt ledas av det. Som en hjälp i egen profession.

  Om media vore en patient så vägrar de lyssna till läkarens ord och ordination. Man har gjort sig tondöv. Vill inte ens diskutera i termer av problem. Och absolut inte i medicinska termer.

  Vi har därför mycket långt till att diskutera verktyg. Patienten vill inte erkänna någon diagnos. Har ingen sjukdomsinsikt. Vill inte sluta röka eller ta längre promenader. Inte ut i verkligheten i varje fall.

  Gillad av 3 personer

 6. malmobon skriver:

  Läste nog inte hela artikeln med Patrik, men så länge vi inta kan klara upp brott, så måste det göras något radikalt.
  Polisen är idag underbemannad och det tar 2 år utbilda poliser. Idag gör polisen en massa saker som egentligen inte har med polisiär verksamhet att göra.

  Som att kolla vem som kommer in i landet med gränskontroller. Denna uppgift kunde mycket väl militär gjort. Tullen har inga resurser.
  Kunde varit en uppgift som militär kunde gjort tills vi har en poliskår som kan utredda brott.

  ALLT handlar om den massiva invandringen som öppna hjärtan Reinfeldt skapade och fortsatte med sossarna tills dessa fattade att vi klarar inte ta emot så många.

  Vi har massor av kriminella som befinner sig i Sverige som inte har rätt vara är, och ger t.o.m. bidrag till dessa. Frågan är vad har Patrik och ni andra för förslag. Tandalöss tiger. Tjafs.

  Har politiker skapat något onormalt måste det till något onormalt för att ordna upp skiten.

  Det vi kommer få se framöver är en massa desperata asylsökande som kommer hota och troligen döda folk, när dessa fått avslag och skall ut.

  Tjafsa inte om Franco och andra länders problem utan kom med egna lösningar.

  Gillad av 1 person

 7. worlpresscomsite skriver:

  Hans Högqvist.
  ”Varje samhälle vilar på ett antal förutsättningar, och det vi upplever nu är att de värderingsmässiga förutsättningar som Danmark bygger på och som spelreglerna är ett uttryck för, krackelerar. Inte i hela Danmark, men i delar av Danmark.”
  Lars Lökke Rasmusen. Danmarks socialdemokratiske statsminister.
  https://juliacaesar.blog/2018/02/28/det-ska-kosta-att-bosatta-sig-i-ghetton-och-inte-vilja-arbeta/
  Det ska bli mycket intressant att se vad detta leder till!

  Gillad av 2 personer

 8. Hosianna skriver:

  Intressant jämförelse, Patrik, men både i Sverige och Brasilien består ju media av människor av kött och blod med allt vad det innebär.

  Här har MSM-journalister betingats att, likt Pavlovs hundar, dregla efter saftigare köttben i grytan så snart de får vittring av, exempelvis, en sverigedemokrat, som fritt får jagas, såras och karaktärsmördas, men vem som helst kan förstås drabbas av deras drev och förment objektiva och allmännyttiga nyhetsrapportering.

  https://ledarsidorna.se/2018/03/falska-nyheter-det-storsta-hotet-mot-valet-2018-kommer-fran-svensk-etablerad-media/

  Gillad av 3 personer

 9. Aha skriver:

  Ja, varför ställer journalisterna inte de rätta frågorna? Vi är nog många som i decennier tyckt så.
  Jag kan ge ett konkret exempel i närtid;
  SVT Kulturnyheterna intervjuade Näthatsgranskaren, ett civilt initiativ som också får EU-medel. Näthatsgranskaren berättade om sin verksamhet. Kulturnyheternas syfte det som ibland kallas vinklingen, var tydligen att upplysa om ett (lovvärt) civilt initiativ.
  Om de varit mer alerta hade de kunnat tagit upp företeelsen som en angiveriverksamhet och jämfört företeelsen som att någon systematiskt anger de som fimpar och skräpar ner vilket också är ett lagbrott. Kulturnyheterna kunde ha ställt sig följdfrågorna;
  – Vill vi ha civila insatser för sådant? Är det inte polisens sak att åtala efter enskild anmälan, efter att någon känt sig förfördelad?

  Kulturnyheterna hade vidare kunnat fråga Näthatsgranskaren om de också undersökte hatet på andra språk än svenska (förmodligen inte). Det borde också tagit upp den brännande frågan att hat mot svenskar inte räknas som ett brott samt det som är kanske mest kontroversiellt i hatlagstiftningen; att det är hat att baserat på fakta uttrycka missaktning om en folkgrupp.
  Till näthatsgranskarens försvar ska sägas att det verkar som man inriktar sig på gap- och skrikhaten där man gärna ser att hatoffren stoppas ned i närmaste köttkvarn.

  I normala fall missar sällan SVT att problematisera, men det brydde man sig inte om i det här fallet. Varför? Det var väl en blandning av okunskap, slentrian, bristande kompetens och politisk agenda, antagligen mest politisk agenda. Hatjakt är bra, positivt, är PK.

  Medborgarjournalistik på nätet skulle råda bot på detta.

  Gillad av 2 personer

 10. uppstigersolen skriver:

  När nu polisen intensifierar sin jakt på de värsta förbrytarna i Sverige så tar man hjälp av ”allmänheten”. De värsta förbrytarna är nämligen de svenskar som skriver sanningen på olika medieplattformar. ”Allmänheten” är i detta fall olika vänsternätverk som ”hjälper till” så att dessa otäcka figurer kan lagföras. Sjuklövern avser att skärpa lagarna så att fler av dessa förhatliga individer kan uppspåras och elimineras, förlåt lagföras heter det visst. Tankarna for iväg.

  Gillad av 1 person

 11. Östrahult skriver:

  Ledarsidorna har idag en utmärkt analys av mediasituationen i Sverige, se https://ledarsidorna.se/2018/03/falska-nyheter-det-storsta-hotet-mot-valet-2018-kommer-fran-svensk-etablerad-media/

  Ledarsidorna argumenterar övertygande för att största hoten mot demokratin kommer från dem som påstår sig värna den.

  Ledarsidorna presenterar också statistik om trafiken på Internet. Bilden är entydig, de som står för ärlighet och sanning vinner terräng medan fake news tappar. SVD och Aftonbladet är i fritt fall, SVT och DN tappar liksom GP. Undantaget bland större aktörer är Expressen, motiverat anser jag med tanke på att Expressen faktiskt släpper fram hela spektret.

  Säg upp prenumerationen på SVD och DN och köp inte Aftonbladet, då värnar Du yttrandefriheten i Sverige.

  Gillad av 2 personer

  • Hosianna skriver:

   Bra, Östrahult, men GP har ibland den goda smaken, att vidarebefordra viktig information till den icke-alternativmediakonsumerande allmänheten. Jenny Sonesson skrev idag på GP:s ledarsida, att det är dags att ”Se över kostnader för tolkar”:

   ”Dagens möjlighet till tolk över obestämd tid kan utgöra hinder för språkinlärning och kostar stora summor. Det är orimligt att skattemedel ska stå för hela tolknotan när man erbjudits att lära sig svenska kostnadsfritt via SFI och bott i Sverige under flera år.”

   ”Tolkförmedlingsutredningen (SOU 2004:15) från 2004 uppskattade, utifrån en enkät, att det på den tiden rörde sig om 400 miljoner kronor per år. Då ingick inte Domstolsverkets utgifter i beräkningen. Med tanken på den omfattande migrationen till Sverige under senare år talar allt för att beloppet är betydligt högre i dag.”

   http://www.gp.se/ledare/sonesson-se-över-kostnader-för-tolkar-1.5241420

   Gillad av 1 person

   • Östrahult skriver:

    Jag läser GP varje dag och de har en utmärkt ledarsida, däremot släpper de igenom mycket nonsens i övrigt, t ex:

    återkommande snyftartiklar
    en artikel om att arabiska våren ledde till demokrati, men inte i Marocko
    många konstiga debattartiklar

    Gilla

  • Moab skriver:

   Inte alls utmärkt ledarsida, systemtrogen som alla andra. När skriver de om grundlagsändringarna? De har missat det? För upptagna med sådana småsaker? Utmärkt, pyttsan, mest bedräglig är en bättre beskrivning, Lindberg står åtminstone för sin vansinniga vänsterposition, GP (och SvD) tror att de kan få kakan (vänsterns utopiska godhet) plus realism och logik men de kan de inte, de har bara gömt sina logiska fel en nivå ner.

   Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    MOAB, vad pratar du om? Just Ledarsidorna är den som driver grundlagsändringen hårdast av alla medier. Eftersom Johan Westerholm tidiigare tillhörde den inre kretsen i socialdemokratin och fortfarande vill kalla sig socialdemokrat så är hans motstånd signifikativt på många sätt.

    Gilla

   • Moab skriver:

    Mitt sista inlägg på ett tag har jag lovat mig själv,

    @Olle jag syftade på GPs ledarsida, inte ledarsidorna. Mitt fel.

    Gillad av 1 person

 12. Magnus Rosensparr skriver:

  Operation Lynx är inte ett resultat av beslut från landets högsta politiska ledning eller ens från den högsta polisiära ledningen. Den är resultatet av en mans beslut, nämligen lokalpolisområdeschefen Jale Poljarevius, vilken har hyllats offentligt av Stefan Löfven för sina insatser.

  Att svensk press, till skillnad från sin brasilianska motsvarighet, inte vill rota i frågan beror på risken för att det ska framkomma att en stor majoritet av folket stödjer en betydligt hårdare linje. Tänk om en utförlig opinionsundersökning skulle visa att en majoritet accepterar att polisen får skjuta alla uppenbart och ovedersägligt bevisade kriminella element.

  Gillad av 1 person

 13. Elvin skriver:

  När det kommer till politiska ideologier anses faktaresistens vara fullt legitimt. Denna faktaresistens utgör en helt nödvändig förutsättning för flera ideologiska ståndpunkters och hela ideologiers existens. Detta uppmärksammas praktiskt taget aldrig, vilket i sig är högst anmärkningsvärt.
  http://fnordspotting.blogspot.se/

  Gillad av 1 person

 14. Armageddon skriver:

  Ska Sverige åtgärda den accelererande, klanstyrda förortskriminaliteten måste man börja i rätt ända. Danmark blir mer och mer ett föredöme. I det landet har man officiellt identifierat problemet, som varje självständigt tänkande svensk medborgare också förstår. I Sverige finns enl. det politiska etablissemanget och MSM endast socioekonomiska utmaningar.
  Således ‘att börja i rätt ända’: asylstopp, indragning av alla bidrag och samhällstjänster till människor som befinner sig olagligt i Sverige, uppsamling av alla illegala invandrare i läger med bevakning tills de kan utvisas, successiv insättning av militär för att röja upp i no-go zoner, obligatorisk medborgarutbildning med särskild betoning på kultur plus svenskundervisning, samhällsbidrag endast till människor som klarat examen i svenskt medborgartest, förbud mot burka och heltäckande klädsel, upplösning av äktenskap ur juridisk mening som ingåtts mot minderårig samt muslimska flerhustru dito, indragning av alla tillstånd att uppföra moskéer och bedriva religiöst färgad undervisning av barn………, men kanske främst rösta bort 7- klövern.

  Gillad av 2 personer

 15. Die Welt skriver:

  Varför ställer svenska journalister inte de svåra frågorna? De kanske saknar kapacitet för att göra det? Den där interventionen du nämner suger de på och undrar vad det är, men ställer inte ens frågor till sig själv om att närma sig den heta gröten

  Gilla

 16. Moab skriver:

  Ett aktuellt exempel på hur media inte undersöker vänsterns projekt är hur Oxfam och andra ”hjälporganisationer” blivit pedofilers vanligaste arbetsplats, de söker sig aktivt dit, inga bakgrundskontroller, man flyttar runt i världen och kommer i kontakt med de mest utsatta barnen i hela världen, vänstern förnekar sig inte. Mycket i denna podd:

  https://www.pastimeapp.com/ep/Delingpole-with-James-Delingpole-Harriet-Sergeant

  Det är mycket värre än vi tror och svensk media undersöker så klart inte hur SIDAs pengar används, eller hur SIDAs personal agerar. Det verkar som man kan räkna med att en väsentlig del av ens skattepengar nu går till islamisering, åsiktsförföljelse, nedmontering av ens kultur och inte så förvånande, systematisk pedofili i de fattigaste delarna av världen. Det verkar som demokrati är ett sätt för vänstern att finansiera den värst tänkbara ondskan för våra skattepengar. Det fick jag inte lära mig i skolan.

  Gillad av 5 personer

 17. Lennart Göranson skriver:

  Att blanda samman militär och polis är inte problemfritt, och jag tror att varken Åkesson eller Löfven (eller andra som är inne på samma linje) helt har insett de principiella komplikationerna. Varför jag tror att det är på det sättet förklarar jag i inlägget Militär och polis (länk nedanför), där jag också lanserar förslaget att i stället för att sätta in militär skapa en motsvarighet till Frankrikes gendarmeri. http://blogg.skronsakslandet.se/2018/02/24/polis-och-militar/

  Gilla

  • Moab skriver:

   De har jag träffat, vi gick till fel ställe när min kompis och jag fått varsin skida stulen av märket fisher, samma modell, olika längd och bindning, man byter skida ni vet. Så vars en skida stulen. Det var som på film, vår franska var usel, de talade ingen engelska, så vi var där i timmar och som på film så trycktes en..tangent..ner..i..taget… Men klockan fem i fem så kunde de plötsligt både engelska och skriva maskin så klockan fem var allt klart.

   Men visst, de har nog erforderlig hårdhet.

   Jag tror mer på ett studiebesök till Schweiz, när jag tillbringade någon säsong där utan pengar på en dyr skidort så dök plötsligt polisen upp, 3 stycken och en med draget vapen. Vissa finansierade sin skidåkning med stölder, jag skall inte nämna vilken resebyrå som hade bagagerummet på bussen fullt med stulna snowboards, andra svalt och skottade snö. Vi gick fria men det var inga mesar.

   Gillad av 1 person

   • Östanskog skriver:

    MOAB, i somras såg jag ett klistermärke på ett lyktstolpe i Verbier med texten FRI SKÅNE! Polisen har säkert vissa funderingar om skåningar därnere (eller däruppe enligt min språkkänsla).

    Gilla

   • Moab skriver:

    Det var storm, jag erkänner aldrig att jag har skylten till Medran i garaget, den blåste ner,

    Gilla

 18. Hitte-Joel skriver:

  Det är nog dags att media tar och kastar in handduken nu. De har ju mer eller mindre varit med och skapat detta samhälle genom att sopa problemen under mattan.

  Gilla

 19. Egon skriver:

  Sälj cannabis på Systembolaget och ta hem vinsten.
  Låt idioterna röka skallarna till tomma ballonger.
  Då har vi åtminstone tagit bort en del av de kriminella gängens födkrok.
  Sverige idag likknar allt mer Chicago under förbudstiden.
  MVH.

  Gilla

 20. H skriver:

  Åter igen måste man se de övergripande perspektiven.

  Folk tror att krig bara kan föras med bomber och missiler och därför så ser de inte att europa och USA redan är utsatta för intensiv krigföring i form av öppna gränser, massinvasion och mediapropaganda, etc.

  Massinvasionen kommer i sin tur undergräva europas ekonomier och välfärdsstater och leda till framtida oroligheter som våra
  fiender dvs globalisterna kommer att utnyttja för att införa censur och diktatur.

  Ju snabbare välfärdsstaterna undergrävs desto bättre för dessa globalister och det är hela poängen.

  I framtiden kommer stora delar av industri och näringsliv att automatiseras och hundratals miljoner kommer att bli arbetslösa i EU och välfärdsstaternas kommer då snabbt att falla samman.

  Det Sverige vi känner idag kan vara helt borta redan om 5-10 år,

  Ju snabbare dessa globalister kan forsla bidragstagare till Sverige och EU desto bättre för dem och desto snabbare går sönderfallet.

  Eftersom globalisterna kontrollerar majoriteten av media och de flesta internationella organ av betydelse så är politikerklassens totalt indoktrinerade. De följer alla råd de får via dem vilket oundvikligen leder till västvärldens upplösning och slutligen ett totalt slut på alla demokratier, vilket var målet redan från början med

  Gillad av 2 personer

  • Hanrej Hunter skriver:

   Truer words were never spoken. Tyvärr försvinner denna aspekt även i den debatt som förs i alternativmedier, varför inlägg som H:s är extremt viktiga. Att invandring är samma sak som krigföring är något vi måste prata mer om, med oss själva och med andra.

   En annan person som gör det är Vox Day, bl.a. i första delen av föreläsningsserien ”Voxiversity”:

   Det går även att googla eller youtuba på Vox Day + immigration + war för mer av honom på samma tema.

   Gillad av 1 person

 21. MartinA skriver:

  Tidigare har journalister och politiker signalerat att de tänker straffa de poliser som ingriper mot den brottslighet som journalister och politiker importerat. Löfvens utspel och journalisternas passivitet signalerar att de poliser som vill nu kan pröva att göra sitt jobb.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.