Ny podd! I framtiden bestäms ditt värde av en social media-app

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen (inspelat 24/2) möter jag författaren Jeremiah Karlsson. Vi har sett ett avsnitt av teveserien Black Mirror. Avsnittet heter ”Nosedive” och är det första i den tredje säsongen som kom ut på Netflix hösten 2016. Black Mirror, som är en korsning mellan science fiction och satir, började sändas 2011. Varje avsnitt är fristående och innehåller en dystopisk framtidsspaning. I ”Nosedive” skildras ett samhälle där varje människas värde avgörs av ett betyg på en social media-app.

4 reaktioner på ”Ny podd! I framtiden bestäms ditt värde av en social media-app

 1. XL skriver:

  Här är de, de antifascistiska hjältarna, de som är emot alla sorters våld och förtryck, rättvisans försvarare, visdom och sanning! Vargar i fårakläder. Detta är vad de gör. Uppenbart är att alltsammans måste förminskas eller döljas, som vanligt. Vänsterns ”osynliga hand” är ständigt i arbete. När jag talar om det mörka hotet syftar jag på det hot som representeras av den vänster som döljer sin fara bakom falska larm, såsom fascismens återkomst, i syfte att förvirra människors sinnen.

  Det enda verkliga hot vi måste konfrontera är, som jag ser det, vänstern i dess renaste essens, som uttrycker sig själv med lömskt våld, intolerans, rasism, hyckleri, med sina konspirationer och smutsiga intressen. Det mörka hotet, som i en av filmerna i sagan om Stjärnornas krig

  https://samnytt.se/det-morka-hotet/

  Gilla

 2. dolf skriver:

  Jag kan verkligen rekommendera Black Mirror. Jag har sett alla 4 säsongerna plus deras julspecial (vilket inte är så mycket som det låter, första och andra säsongen är 3 avsnitt vardera, tredje och fjärde säsongen är 6 avsnitt vardera, plus då julspecialen, allt som allt 19 episoder). De flesta avsnitten är runt 50 minuter långa, men några är över 1 timme.
  Bortsett från att alla avsnitt är helt fristående (med olika rolluppsättningar) så varierar de också en hel del i förutsättningarna, vissa avsnitt är sådana att de mycket väl skulle kunna hända idag, t.ex. handlar det första avsnittet i säsong 1 om hur den fiktiva princessan Susannah i det brittiska kungahuset har kidnappats och kidnapparen ställer något ovanliga och besvärliga krav på premiärministern för att frige henne. Det handlar inte om lösensummor. Fullt realistiskt och tänkbart i dagens samhälle.
  De flesta avsnitten rör sig dock om sådant som i alla fall inte är möjligt idag, som att man kan spela in minnen eller virtuella verkligheter som är oskiljbara från den riktiga. Men det är alltid med en lågmäld ton och ett mer socialt fokus på vad dessa saker innebär för människorna som lever med dem.
  En av sakerna som gör serien så fascinerande är att man aldrig vet från början vad som är själva poängen med avsnittet eller vart det kommer att ta vägen, det växer fram när man tittar och det förekommer ofta överraskande vändningar.
  Seriens titel är mycket väl vald. Det är verkligen en svart spegel. I princip är allt av en dystopisk karaktär, och med några få undantag så brukar det inte sluta lyckligt.

  Gilla

 3. dolf skriver:

  Jag noterar att Omar runt en halvtimme in ställer sig ganska kritisk till upplägget för programmet. Vilket är lite lustigt eftersom vi i ganska hög grad redan har sådana system fast de är inom mer begränsade områden. Vi har ju fenomenet med ”likes”, och å andra sidan massanmälningar av inlägg som gör att man blir borttagen eller spärrad på t.ex. Facebook och Twitter. Frågeställningarna som tas upp i programmet är i hög grad aktuella och relevanta, sen förekommer i många avsnitt en viss stilistisk accentuering av problematiken som avsnittet behandlar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.