Kulturanalys

Patrik Engellau

De flesta människor är nog rimligt bekanta med två kulturer, dels den egna, dels den amerikanska. Man har rimligt hum om den amerikanska kulturen eftersom den är världsledande vilket manifesteras i filmer, hamburgerkedjor, teveprogram och annat. Några människor känner någon ytterligare kultur, till exempel har många svenskar erfarenheter av och inblickar i det tyska eller det franska.

Själv har jag snöat in på det brasilianska som borde vara en joker i sammanhanget eftersom Brasilien är ett land med helt annan bakgrund, tradition och ekonomisk utvecklingsnivå än de tidigare nämnda kulturerna.

Min ständigt återkommande förvåning är emellertid hur kulturella särdrag som jag trodde var specifikt svenska (eller amerikanska) kännetecknar även Brasilien fast det inte finns någon för mig uppenbar anledning.

Clóvis de Barros Filho är min brasilianska favoritfilosof just nu. Han lägger timslånga föredrag på YouTube. Nyligen talade han om de enorma beteendeförändringarna i Brasilien sedan 40, 50 år tillbaka. När han var åtta år, säger han, så skickades han av sin mormor att köpa bröd och mjölk i bageriet. Köpet var alltid på krita. Bagaren antecknade skulden och mormodern betalade periodvis utan att kontrollera bagarens beräkningar. Ungefär så var det också när jag var åtta år i Sverige. Handelsman hette Södergren och antecknade skulden i en svart anteckningsbok med en blyertspenna som han annars bar bakom örat.

Idag får man inte köpa på krita i butiker, säger Clóvis. Tilliten är borta. Ständig misstro råder och man måste legitimera sig var man går. Jag minns hur man för femtio år sedan ofta inte behövde låsa huset, framför allt inte på landet. Om man hade ärende till något statsdepartement eller storföretag var det bara att släntra in. Idag är de förskansade som Fort Knox. På den här punkten är brasilianarna ännu mer paranoida än svenskarna. När jag nyligen besökte Ericssons kontor i São Paulo fick jag först fylla i en blankett med alla personliga data, sedan kontrollerades mot pass och körkort att jag skrivit rätt, därefter fotograferades jag och fick efter denna noggranna prövning en passerbricka som instoppad i hissen förde mig till den våning och bara den våning där mitt möte skulle avhållas.

Varför är sådana förändringar likartade och samtida i Sverige och Brasilien (liksom troligen i hela västerlandet)? Enkelt, säger du kanske, det beror på den ökade brottsligheten. Men brottsligheten har inte ökat exempelvis i USA, i varje fall inte i New York, där den snarast minskat. Jag har fått för mig att brottsligheten minskar även i Sverige om det inte vore för migrationen som, tror jag, verkar i motsatt riktning. Men Brasilien har inte haft någon motsvarande immigration som skulle kunna förklara den lokala säkerhetsnojan. Där beror det på något annat.

Det hela är mycket underligt. Kulturerna verkar vara mer globalt samordnade än ekonomierna, i varje fall i västerlandet, det är min hypotes. Hur skulle det kunna vara så? Hur skulle kulturen kunna globaliseras och bli alltmer enhetlig om det saknas ekonomiska, materiella drivkrafter?

Som så ofta tidigare får man damma av filosofen Hegels föreställning om en Världsande som på något magiskt sätt inger människor föreställningar om de lydigt anammar. Men hur kunde filosofen Hegel i sitt tjänsterum i Heidelberg, där det saknades internet och annan modern kommunikation, faktiskt veta att Världsanden lyckats med att ingjuta samma föreställningar i brasilianare som i svenskar? För det var ju det han påstod och han verkar ha rätt.

15 reaktioner på ”Kulturanalys

 1. Palle skriver:

  Tack Peter, intressant att du bidrar med ett perspektiv från Syd-Amerika, som sällan dyker upp i svensk debatt.
  När det gäller utvecklingen av brottsligheten i våra s.k. utsatta områden, kan jag verkligen rekommendera en debatt, som en annan kommentator nyligen hänvisade till: ovanligt upplysande. Den ansvarige polischefen för området Tensta/Rinkeby har en syn på framtiden, som inte är helt igenom optimistisk … Men samtliga deltagare bidrar faktiskt med mycket av intresse.
  http://www.dagensjuridik.se/2017/10/eget-rattssystem-valdskapital-och-hederskultur-det-parallella-samhallet-vaxer-i-fororterna

  Gillad av 1 person

 2. Jorma skriver:

  Informationsmässigt har världen knutits samman. Atlantångare ersattes med flyg. Direktsänd TV över världen skedde först när satelliter kunde läggas i en geostationär bana. Och så kom internet. Informationsbarriärer bröts successivt ned. Realtid blev global via fiberkablar mellan kontinenter. Idéer började sprida sig. Och ljudtelefonen blev till mobil och bildmässig i sin kommunikation. Flygkapningar tog först fart på Kuba, spred sig sedan ut över världen. Skolskjutningar likaså. Massmedias alla skärmar förvandlades till en stor global scen. Bombdåd och attentat gavs uppmärksamhet. Sommar-OS 72 i München vartidigt ute. Bader-Meinhof-ligan likaså. En bur för Anna Greta Leijon tillverkades. Kalle batong i Sverige svarade upp med nya lagar. Bombhot blev allt vanligare. Resandet tog fart och blev rentav billigt. Idag är halva världen tatuerad. Oavsett kontinent bär unga grabbar kepsen bakåt. 9-11, attentat på Drottninggatan och skjutningar kröp i in i svensk vardag. Tidig var en skjutning på forna Jugoslaviska ambassaden, en flygkapning på Bulltofta, Palmemordet och mordet på Anna Lind, Norrmalmstorgsdramat – det stora allvaret drog in i svensk vardag. Kulturella influenser gavs även de vingar. Medias omedelbarhet gav även möjlighet för terrorism att växa i betydelse. Ett nytt säkerhetstänkande blev följden. Hela världen utvecklades till en enda stor scen för omedelbar påverkan. Skillnaden mot 50-talet är enorm. Och det mesta kretsar runt ett massivt flöde av information, som världen aldrig tidigare skådat. Migranterna vet idag mer om svenska lagar och regler än medelsvensson, redan innan de beträder svensk mark. En MeToo-kampanj skulle inte vara möjlig utan Twitter och Facebook. Vi lever helt enkelt i nya tider. Och med det även i påverkan av kulturer. Vi har kommit mycket långt från mer svensk bygdegemenskap, som hölls samman av apostlahästar, och häst och vagn. Bara cykeln innebar en smärre revolution, en gång i tiden. Som fortsatte med bilen. Och gick vidare med Airbus A380. Att kultur påverkas globalt är inte alls särskilt underligt. Hur skulle det kunna vara på annat vis?

  Gillad av 2 people

 3. Moab skriver:

  I fallet Brasilien vet jag inte men kan det inte bero på vänsterliberalism? Har inte brottsligheten stigit? Jag tror det till stor del beror på att man blandat folk, i Sverige bodde det tidigare svenskar med svenska medeklassvärderingar, man uppfostrade sina barn. Så åtminstone i Sverige så beror det till stor del på invandring. Som sagt, om 90% av brottsligheten är invandrad så gör det så klart skillnad. I Brasilien så han man kanske blandar hög och låg mera?

  Men resten beror nog av att vänsterliberala värderingar, där man inte lär sina barn att vara ärliga och skärpa sig och göra sitt bästa, slagit rot. Alla har rättigheter men inga skyldigheter. Ett exempel från man dotters klass, en pojke (svensk, överklass) stör ständigt, och flickan som sitter vid sidan av kan inte koncentrera sig och säger till honom ibland. Vad sker då tror ni, ett samtal pappor emellan där flickans pappa säger till pojkens att hans son måste hålla tyst? Inte då, istället blir flickans mamma uppringd och tillsagd att hennes dotter inte skall säga till så ofta. Ett mycket bra recept för att fostra en liten cykeltjuv och senare något annat kanske. Upp och nervänd moral, hur det förhåller sig hos underklassen kan jag bara gissa.

  Så är inte svaret, som Östman så ofta skriver, socialism? Det är socialismens fel, alltihop.

  Gillad av 3 people

 4. educaremm skriver:

  Tv-mediet påverkar, och formar, kanske människor mer än vad man kan tro?

  Amerikanska och brittiska filmer, reklam, tv- serier vanliga talk-shows, underhållningsprogram, tävlingar, allt sändes t ex även i Iran under 50- 60- , 70- tal. Tv serier som t ex High Chaparal, Ironside, Perry Mason, Bröderna Cartwright, Forsytesagan, Onedinlinjen osv.
  Tv, rörliga bilder, verkar ha enorma förmågor att kunna påverka människor vad gäller deras föreställningsvärldar om livet.

  Både på gott och på ont.

  När det till övervägande delar är blonda, blåögda människor som är bovar i dramerna, eller idioter och korkade dumbommar, samt när muslimer, kristna eller hinduer eller andra, skildras nedsättande, ja, så sätter kanske det sina mentala spår i hur människor förstår och uppfattar världen.

  Gör som Madonna säger: Låt inte era barn, eller barnbarn, titta på tv.

  Gilla

 5. Fredrik Östman skriver:

  Vi lever under samma förutsättningar. Kulturen är ett resultat därav. Människor klarar sig i livet främst genom att imitera och hänga på. Sedan hittar de på rationaliseringar av sina imitationer för att framställa dem som lokala och individuella handlingar. Alla dessa nyanlända lycksökare från fjärran länder klär sig som vi, hanterar smartphones, söker bidrag o.s.v. Det mesta känner vi igen. Imitationen är ögonblicklig. Också de politiker som perverterar brottslingars drivkraftsstrukturer imiterar varandra och hittar på orsaker. Världsanden består i en Gaußfördelad intelligenskvot.

  Gillad av 1 person

 6. Anders Svensson skriver:

  Och för övrigt så är ju allt dyrbart trams om ”ensamkommande barns ålder” … bara trams.
  Visa en giltig identitetshandling … så är ju saken klar att barnet verkligen är ett barn. Istället för allt detta ändlösa chatter …

  Gilla

 7. Crister L skriver:

  Tillit och sammanhållning är enligt min uppfattning naturliga mänskliga grunddrag, som förutsättes i alla olika kulturer. För att överleva måste vi ha våra egna som vi kan lita på, och för detta har vi känslor och värderingar som skiljer mellan ”vi och dom”. Vi har alltså naturliga förutsättningar för att förstå innebörden av förtroende och tillhörighet.

  Det mycket lilla barnet är utlämnat åt att ha förtroende för alla det ser. Det kallas omnipotens. När samma beteende föreligger i vuxen ålder är detta svensk invandringspolitik.
  Uppfattningen att människan föds som ett oskrivet blad är ett misstag. Utan instinkten att kunna lita på varandra och skilja mellan oss själva och de andra klarar vi inte att leva i något samhälle. Detta måste uppfyllas. Att inte kunna lita på någon är ohållbart.

  Vem man är och vem den andre är har dock mer och mer blivit en fråga om organisationer, emblematiska åsikter och klädmoden. Det är förenklingen eller abstraktionen av identiteter som i den moderna utvecklingen leder till identitetspolitik och födelsenummeridentitet (och anonyma bloggkommentarer). Och vidöppet för bedrägerier, hyckleri, korruption etc.

  Civilisationen är inte en enkelsidigt godartad utveckling. Vi blir numera högt överorganiserade, överrationaliserade och överpolitiserade, och det naturliga hos människan överges. Denna natur som är mycket komplex och intelligensbefrämjande. Man kan i det perspektivet bäva och befara osv. Civilisationer går under.

  Gillad av 3 people

 8. Johan utan land skriver:

  Det där med att handla på krita förklaras förstås av att de inblandade på gott och ont kände varandra. Även idag går det ofta att få kredit på mindre etablissemang om man är välkänd stamkund och exempelvis råkat ta på sig en plånbokslös rock när man gått ut. I de stora kedjorna går det oftast inte eftersom systemet förbjuder den enskilde kassören att lämna kredit oavsett hur väl man känner denne eller denna.

  Vad gäller Hegel och hans världsande undrar man ibland om den inte finns men samtidigt verkar det hela så vagt och flummigt att det går att passa in nästan vad som helst i beskrivningen. Ungefär som att ett tillräckligt allmänt hållet horoskop täcker det mesta med lite god vilja.

  Gillad av 1 person

 9. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik, för ännu en utmärkt berättelse med tänkvärda och oväntade uppgifter. Själv lutar jag åt att den goda, västerländska ”Världsanden” har smittats av en mellanösterländsk, av naturen ond ande, som oförsiktigt har släppts ut ur sin oljelampa…

  Gillad av 2 people

 10. Bo Svensson skriver:

  Jo, det förhåller sig så – eller inte – att Hamlets fundering stämmer, att verklighet är vävd av samma stoff som drömmar. – Världsanden är du själv och det är dig själv du ser omkring dig vart du ser.

  Vi kan ju pröva här att drömma om att det är vi som styr skeendet och har ansvaret för att hitta fungerande lösningar på mänsklighetens aktuella problem. – Någonstans måste vi ju välja att ha huvudkontrollen.

  Gilla

 11. Kent Forssgren skriver:

  OM JAG HAR FÖRSTÅTT DINA SKRIVERIER OM TILLSTÅNDET I BRASILIEN RÄTT,
  så tycks det finnas en del gemensamt mellan detta land och Sverige.

  Dels en sfärs amöbaliknande tillväxt: politiker- och tjänstemän.
  Och dels en mycket hög korruption.
  Vilken ovan nämnda sfär är mycket delaktiga i.

  I Brasilien tycks korruptionen vara allmänt känd av medborgarna.

  Men i Sverige så kan inte den godtrogne svensken ens tänka tanken att politiker och tjänstemän – hmm – tjänstepersoner (vi är ju såå jämställda) mer agerar för att sko sig själva och de sina, än att verka för alla medborgares bästa.

  Gillad av 1 person

 12. Ulrika skriver:

  New York är inte USA liksom Paris inte är Frankrike:-) Var man än går finns det kamror numera. Många som haffats tack vare dem. Själv har jag flera utom- såväl som innehus. På så sätt kan jag kolla via datorn att allt är OK när jag är bortrest.

  Gilla

 13. Simon J skriver:

  Tänkvärt. Men är det bara jag som tror att Guds död är en viktig del i ekvationen. Tror människor överlag att någon ser allt de gör och avser låta domens yxa falla hårt över dem som misskött sig, då är det lättare att hålla sig i skinnet.

  Invandring från väsensfrämmande kulturer kan säkert spela en viss roll i just Sverige. Men varken USA eller Brasilien har tagit emot substantiella mängder migranter från okända kultursfärer under den aktuella tiden. Kulturskillnadsförklaringen håller inte där. Men sekularisering och hedonism syns vara mångåriga trender i alla tre länderna. Och sammanfaller med minskande tillit och ökande kriminalitet.

  Gillad av 1 person

 14. Olle Reimers skriver:

  Låste man ytterdörren för grannarna blev man betraktad som utanför gemenskapen.

  Förklaringen till förändringe är enkel. Det som skapade tilliten i de gamla samhällena var den sociala kontrollen. När den har försvunnit har detsamma hänt med tilliten. Helt logiskt.

  Bor man i en gated community kan man gott återgå till de gamla vanorna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.