DGS-TV AVSNITT 32, MED DAVID EBERHARD

Klicka på bilden för att se programmet.
PODCAST: Ladda som mp3 eller lyssna på Soundcloud.

I veckans avsnitt gästas Patrik av David Eberhard, psykiatriker och överläkare vid Danderyds sjukhus och krönikör i Göteborgsposten.

I avsnittet diskuteras några av Davids specialområden; den moderna kravlösheten och kränktheten. Varför förväxlas så ofta kravlöshet med snällhet? Varför verkar folk vara så lättkränkta numera? Och vad säger detta om dagens samhälle?

11 reaktioner på ”DGS-TV AVSNITT 32, MED DAVID EBERHARD

 1. larslindblog skriver:

  Jag håller med David E. när han tycker det är konstigt att människor fortfarande har förtroende för dom som åstadkommit alla problem.
  Att (S) har mellan 26-29 % är fullkomligt otroligt.
  Varenda människa ser ju hur omgivningen totalt förändrats . Man hade lika gärna kunnat vara i Beirut.
  Men inte ens Nacka fallet där en 57 åring har 3 unga fruar/sexslavar och 16 barn får folk att gå ut i omfattande protester mot kommunledningen.
  Man hade kunnat kräva att kommunen ( borgerligt styrd ) faktiskt gör civilt motstånd och helt enkelt vägrar samarbeta .
  Köp inte BR ! Här finns inga bostäder – vi kan möjligen ordna biljetter för familjen till ett muslimskt land . Det finns ca 45 muslimska länder.

  Liked by 3 people

 2. Bo Svensson skriver:

  Problemet: Att pengarna som tas från löntagarnas bruttolön och kallas arbetsgivaravgift och skall täcka kostnaderna för arbetskraftens ledighetsförsörjning och pensioner, är vidöppna för snyltande.

  Boten: Pengarna skall iställes sättas in på de verksammas individuella trygghetskonton som man får knapra på, när man vill ta ledigt och som man kan få omräknat till pension när man tröttnar på att jobba. – Tar pengarna på trygghetskontot slut, är man i samma läge som dem som aldrig haft något jobb och är beroende av skattebetalarnas välvilja.

  Hur man transformerar det system vi har till det jag föreslår, återstår att begrunda.

  Resten av de problem som dryftades, löser vi genom att ta makten att som individuella skattebetalare fördela våra pengar över de av de folkvalda godkända ändamålen.

  Vi får inte ordning på landet med mindre. – De som inte känner sig vuxna detta ansvar, kan ju lätt kopiera in fördelningsplanen från någon vars omdöme de litar mer på än sitt eget.

  Liked by 3 people

 3. Pär Engström skriver:

  Ca 28 minuter in i samtalet uppdagades ett motsägelsefullt problem.
  David Eberhard hävdar att vi aldrig har levt i ett tryggare samhälle än dagens Sverige.
  Om detta vore sant skulle denna bloggen vara helt onödig.

  Återigen nämns Ann Heberlein.
  Är det någon som har faktakontrollerat den boken?
  I gammelmedias recensioner av ”Den banala godheten” har en viss faktakoll skett, t.ex. i Expressen. Inte överraskande ser den recensionen annorlunda ut än t.ex. recensionen av Heberlein i den här bloggen. Det enda som är gemensamt är väl att hon berör ett problem.

  David Eberhard sällar sig till dem som kritiserar genusvetenskapen. Han och många med honom (inklusive jag själv) gick i våras på en studie som försökte avslöja genusvetenskapen. Det var en av mina senaste favoriter, filosofen och tillika professor, Paul Boghossian, som tillsammans med en kollega publicerade en nonsensartikel i en genusvetenskaplig tidsskrift. Problemet är bara att de inte berättar hela sanningen. I den tidningen de först försökte publicera sig genomskådades de direkt. De fick självklart avslag – men hänvisades till en tidning som var inresserad av nonsensartiklar. Där blev de publicerade. Boghossian försökte göra om det Sokal gjorde i slutet av 1990-talet vad gäller postmodernism, men den här gången slog det tillbaka på honom själv.

  Men vem är intresserad av ovanstående?

  Fakta är ju ointressant.

  Det enda som är intressant är att få ihop en världsbild som skiljer sig från det som anses vara nu rådande.

  Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ Pär Engström 22 september, 2017 at 15:08

   Vad tycker du själv om Ann Heberleins bok ”Den banala godheten. Mångkultur, integration och svenska värderingar”? Det säger du ingenting om.

   Här är ytterligare en tolkning av Ann Heberleins budskap i den aktuella boken.

   ”I en tid där facebook och twitter blivit viktiga kommunikationskanaler för politiker väljer Heberlein att ge ut sitt politiska program i bokform.”

   https://www.svd.se/kritikerna-gor-skev-lasning-av-heberleins-bok

   Liked by 2 people

 4. Fredrik Östman skriver:

  Var var ni liberaler på sjuttio- och åttiotalet när hatet mot oliktänkande etablerades av Olof Palme? När konservativ, moderat, företagare och höginkomsttagare blev skällsord? Varför klagar ni på det nu när det börjar drabba er själva?

  Liked by 1 person

  • Hedvig skriver:

   @ Fredrik Östman 22 september, 2017 at 15:15

   Själv var jag fullt upptagen med att fostra barn och samtidigt yrkesarbeta och fortbilda mig. Blev inte mycket tid över för att fördjupa mig i samhällsfrågor och politik.
   Blev förskräckt när jag häromnatten hörde en P1-repris av klipp från Palme-tal från 1970 till 1985. Han låter ju som värsta kommunisten!
   Dessvärre gick det inte att spara/länka de här klippen.

   Liked by 3 people

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.